Първанов ревизира Младенов и истината, изпусната от него

Има един миг в най-новата ни история, който действително е моментът на истината, защото е казана от когото трябва и когато трябва. Истината, изречена веднъж, но погребана след това под тоновете лъжи и манипулации съвсем съзнателно.

Тази истина се изплъзна от устата на самия нов генерален секретар на ЦК на БКП Петър Младенов, който се опита да бъде откровен в оценката си за социалистическото наследство и го нарече „апокалиптично”

На 11.12.1989 г., в резиденция “Бояна” започва Пленум на ЦК на БКП. Доклад на тема “За състоянието на страната” изнася Петър Младенов. В него той говори за дълбока деформация в обществото и в системата на управлението, за стагнация в икономическото развитие на страната, увеличение на инфлацията и влошаване жизненото равнище на народа, за застрашително нарастване на външния дълг, за упадък на основните морални принципи и за намаляване доверието в партията.”

Особено цветисто ( и правдиво) Младенов рисува картината на провала в селското стопанство, илюстрирайки неговата неефективност с примерите от реалността на пълния крах на ТКЗС и агропромишлените комплекси, познати на всеки потребител, принуден да купува вносни картофи, лук и чесън ( когато ги има изобщо по магазините).

Оказва се обаче, че 20 години по – късно, не друг , а президентът Първанов лъже откровено в очите младите хора на България за състоянието на същата тази социкономика. На 8 ноември, на кръгла маса със студентите от УНСС, той ревизира истината в типичния за пропагандната на партията му начин.

Сигнал за този факт подаде по БНТ Евгений Михайлов. Забелязал е нещо, което определено скриха от нас в преразказа на неговата изява. Заинтригуван, отворих президентския сайт. Там няма нито дума за онзи пасаж, в който той лъже за онова, което Младенов беше принуден откровено да признае, за да обоснове свалянето на Живков.

Не открих нищо никъде. Не и в централните медии. Намерих само едно изречение в регионалния печат, във в. „Струма”:

„Президентът Първанов отбеляза, че освен че са бавни, проблемът на реформите у нас е, че са сгрешени. Той посочи, че за разлика от другите страни от Източна Европа в България реформите започнаха с ликвидация на селското стопанство и с реституция и дълго време след това беше осъзнато, че трябва да се прави и приватизация”.

Междувременно по RE:TV показаха запис от „липсващата” част от говореното на Първанов пред студентите. Направо зяпнах ( не че не очаквам това от него) : дума по дума в наши дни Първанов повтаря дългогодишните пропагандни клишета на партийните агитатори за разрухата, която е донесла на икономиката…демокрацията. Това е, което заявява на практика.

Това не е „ изгряващата” партийна звезда в зората на 90-те Първанов от битките му за Кърджали като пратеник на БСП ( наречени от него самия „сталинградски”). Това не е Първанов от митингите срещу НАТО, които той водеше. Това не Първанов , оглавил партията след краха на Виденов. Това би трябвало да е Президента Първанов, който не би трябвало да лъже точно онези, които не са били свидетели на истината.

Издайнически гузно е, че тези лъжи са „пропуснати” в иначе доста подробното резюме за казаното от него, публикувано на официалния му сайт. Няма ги и в същото толкова подробното описание на тезите му в агенция „Фокус”. Значи си дават сметка, все пак, че чисто партийната му изява не му отива на претенциите за надпартийност.

И няма кой да го спре! А точно за такива негови пагубни деяния трябва да му бъде потърсена сметка политически, когато трябва да се обоснове с какво Г.Първанов е вреден за демокрацията.

36 мнения за “Първанов ревизира Младенов и истината, изпусната от него”

 1. Само аз ли си го помислих, но ми се стори, че Гоце беше пиян на тази среща…

 2. Според мен беше опиянен от вида на толкова млади и хубави студентки.Знаем,че е ценител на женската хубост.

 3. От предишната статия и коментара на Симеон,адаш на Царя,към нея и сегашната,добавям,че не само Башев,който си отиде марцина,но и от него и от П.Младенов,ми останаха трайни завети,които до “познатите к л и ш е т а” на съученичката ми Нора,да не говорим от десетилетните последвали партийни “реколти”,
  преди и след бъзсмъртните прозрения на затворници като А.Буров,д-р П.Дертлиев и др.,се превърнаха от известно време насам в зов за превръщане в дела – точно сега или никога!!! -за правилната България и правилното й консервативно общество….
  Със сегашната или Бог трябва да съжалява себе си или Първият консул….комуто като на Барак Обама…току що бе казано от Летерман,че не е лесно да държи в ръце сгорещен картоф….
  Тъй като наред с първите двама,
  диалогът-с тях- е бил винаги личен,при разни обстоятелства,ще
  изчакаме,да си свърши работата и др.дама,за да се активирапроцеса
  на прочистване…за което набра смелост още В.Вълков,но в “стиковането”,явно са го подвели отново,титаните на мисълта от тогавашната “ДАНС”….!! с “непреместени” и с т о р и ч е с к и папки!!!!за каквито се кахъреше наскоро и президента!!!

 4. Да си призная честно нямам информация какво точно е говорил Първанов на студентите от УНСС, но това, което Иво е написал като информация:
  “„Президентът Първанов отбеляза, че освен че са бавни, проблемът на реформите у нас е, че са сгрешени…” и
  “…по RE:TV показаха запис от „липсващата” част от говореното на Първанов пред студентите. Направо зяпнах ( не че не очаквам това от него) : дума по дума в наши дни Първанов повтаря дългогодишните пропагандни клишета на партийните агитатори за разрухата, която е донесла на икономиката…демокрацията.”
  ми стига за да добия представа и да мога да кажа мнението си.
  Прав е Първанов да твърди, че у нас реформите са сгрешени. Но да е беше посочил и кой правеше тези “реформи”. Нима това не бяха отчаяните комуняжки опити на трансформация на тяхната каста в капиталисти! Началото им е указ #56. По- нататък, каквото се направи или недонаправи или пък криво приложи или неприложи, го виждаме по плачевните резултати. Самоче всичко това не го е донесла демокрацията ами “демокрацията”-мутромафиотщината натворена от колегите комуняги на смия президент, а защо не и на личния му принос в пладнешката бъркотия.
  Накратко казано, крайно време е за импийчмънт!

 5. Нека си спомним какво ни каза Соломон Паси, по време на предизборната кампания, за президентската власт в Република България,-Всички кандидати за президент преувеличават в исказванията си, но има един които много лъже.ИВО,ако ВИ е удобно питаите Соломон Паси от НДСВ, да ни отговори чрез Вас,-Как се казва президента, които много лъже, и какво се крие зад лъжите, на президента с втори мандат.

 6. Президентът Гоце трябва да бъде спрян и свален от поста, защото повече от ясно е, че ако остане, в следващите 2 години ще работи срещу всичко демократично, колкото и малко да е,постигнато през годините на прехода!
  Но….да промиваш мозъците на младите хора – ето на това му викам гьонсуратлък и безобразие!

 7. Тази нагла лъжа трябва да се включи към мотивите за искането за отстраняване на Г. Първанов от президентския пост!!(нарочно не употребявам по точната като съдържание дума “инпийчмънт”)

 8. Аз гледах изказването му в късни новини по някоя от кабелните програми. Той наистина коментира (критикува) съсипването на селското стопанство и с това индиректно реституцията. Наистина спомена приватизацията с обратен знак. Всичко беше тенденционно насочено срещу всякакво демократично развитие и поднесено с толкова високо самочувствие за собствена неотразимост. Но най-подлото за мен беше, че всичките му самоуверени изявления бяха направени пред студентите. Младите хора слушаха с доста любопитство и той им промиваше главите по подлия комунистически начин. Полуистини, изкривени истини и откровени лъжи. Това ли е “надпартийният президент на всички българи”? И както някой писа, Първанов е “избран” с негласуването на българите. Време му е да си ходи.

 9. Разбирам го Гоцето :))) Всички сме ценители на женската хубост и пред нея всички ставаме лъжци :)))

 10. Ами всички които произлизат от тази партиа са научени да лъжат. Учат и новопостъпилите да лъжат.КУРСОВЕ ПО ЛЪЖЕНЕ.Младите ощте веднага виждат как се манипулират изботи (вътрешнопартиини и национални) с лъжи.Виждат как се лъже от официалните трибуни. Как на черното се казжа бяло.Е какъв манталитет ще имат тези новоприети членове на партиата утре?
  А маика ми казваше – кражбата е сестра на лъжата

 11. Руснаците винаги залагат на най-тъпия. И в случая с Гоце не са сбъркали.Речта на Медведев в Берлин показа, че тия червени кхмери са от друг, долен, противен, алчен и лъжлив свят. Ншщо общо нямат нормалните хора с тях, но ние сме много по-близо до Москва, от колкото до Брюксел. Още много воля, упоритост и взискателност ще са ни нужни, за да се отървем окончателно, от тежката, организирана, престъпна посредственост на човекомразците. Вярвам, че ще успеем.

 12. Защо ли не съм учуден от абсолютно неадекватното говорене на Гоце !
  Ми той толкова си може…..
  Да ни се маха от главите ,че ми писна от тъпите му изцепки !
  Да го видя мен как ще ме уволни тоя некадърник !

 13. Тъй като сме на път да си спретнем нов 10 ноември (с Импичмънт, ега ти и лафа, предизвикан от Костов, ега ти и пародията, и подкрепен от Волен, ега ти и демократа!), ще се престраша да ви разкажа и аз нещо празнично, което зная едва ”от трета ръка”:
  Френският актьор Пиер Ришар приел да се снима във филм, режисьор на който била емигрантка от слънчева Грузия (ей я къде е отсреща, на едно Черно море място). ”Желязната завеса” вече била паднала и многонационалният екип се вдигнал от Франция да снима там ”на терен”. За част от епизодите наели като статисти (с връзки) светила от местната национална опера, които били толкова гладни след демократичните промени, че били готови и ламя да ловят, за единия хляб.
  На работната площадка се снимали дубли на сцена, в която Ришар не участвал, а някъде по-настрана певците ненатрапчиво го ухажвали.
  – Искате ли да Ви изпеем нещо грузинско? Ще пеем тихичко, да не пречим на снимките .
  Като запели – актьорът онемял от възторг, певците се вдъхновявали все повече и накрая почти всички други на снимачната площадка гледали и слушали само тях. Камерите спрели да се въртят, осветителите изгасили прожекторите…
  От професионална лоялност Ришар следял крадешком за реакцията на режисьора. Всички, всеки на мястото на колежката би се развикал ”Прекратете!” или поне как да е ще прекъсне това безобразии, работата е спряла, трошат се за нищо грешни пари!
  Но грузинката строго се обърнала към тези от екипа, които все още се опитвали да правят нещо.
  – Не можете ли да спрете за миг, не чувате ли, че хората пеят!
  Само в старите филми песента има край. Живият жив живот на хората, очакващи някой ”да ги оправи”, е верига от глад и празници, от време на време и от малко работа.
  Да ни е честит Празникът (падането на Онази работа) – всички празници, не само този!

 14. Имате ли идея къде да намеря текста на доклада на Петър Младенов, особено ми е интересна частта със селското стопанство, защото и досега чувам тези как Филип Димитров разбил цветущото ни селско стопанство…

 15. нищо чудно няма в изказването на гоце,човекът вече не се притеснява,нито някой ще го избира в бъдеще,нито ще го кани някъде,да беше само той с мед и масло да го храним,но съм удивена от нашите медии(фрогнюз),които са поели една медийна кампания в защита на фамилията живков,почвам да се чудя защо претрепаха гл.редактор……..

 16. Инджев казва истината. Намерете доклада във в.”Работническо дело”. България непрекъснато е минавала от една икономическа криза в друга. А кризата в селското стопанство е перманентна след 1957 г. Храните, които произвеждахме се изнасяха първоначално на Запад за долари (говеда,грозде домати и т.н.), а след това за рубли за инвестиции в промишлеността( химически заводи,металургични комбинати). Изнасяхме добития уран,редки метали…

 17. Господа офицери и всички останали сволачи!

  Време е от тук насетне във властта на тая държава НИКОГА ВЕЧЕ да няма бивши комунисти. Баста. доста време мина и хората дето са родени в робство пораснаха. Да им дадем шанс, да си правят държавата като по света.

  За трети път се опитваме да изровим кучето. Първия път при Лукановата стачка. Вторият път при Виденов. Сега е третия пъг. Да заковем кучето на стената за да ни напомня кучешкия живот, който ни отреди диктатурата на пролетариата.

  И да се почне начисто. Винаги може да се почне начисто и отначало.

 18. Ако падне преждевременно вмирисаната “държавна глава”, значи наистина преходът е свършил окончателно, а с ланския сняг(който е самият “президент”) може да се “размразят” и медиите – поне постепенно да се появят проблясъци в някои от тях, макар тенденциите, за сега, да сочат “замразяване” и на най-затънтените островчета(днес с ужас открих подмяна на екипа на радио К2, до скоро алтернативно и слушаемо…)

 19. Аз мисля,че Първанов е изнесъл много добра лекция пред младите.Както обикновено,той сам си подлага динени кори от глупост.Неговият рейтинг се сгромоляса/независимо ,че Андрей Райчев и сие го умножават по 2/,благодарение на своите перманентни глупости.И въобще не мисля,че на днешните отворени младежи той може да им промие мозъците.Точно сега,тези,които са се двуомяли що за птица е той,ще го разберат.И ще го намразят повече,отколкото ако някои отстрани им обяснява това.Защото лицемерно ги е лъгал директно в очите.Младите не прощават това.Оценям хода на Гоце като минихаракири!

 20. Към всички говеда,които използват псевдонима за Българския президент. Името му е Георги Първанов,може да е лъжец,демагог,стопроцентов комунист,убиец на забранени за отстрел животни и птици,но е Георги Първанов. Той може да е имал и други агентурни имена,но те не нямат публична,официална стойност. Бягайте далеч от комунистическия манталитет,че спасение няма. Така,комуноидите нарекоха Българските офицери и генерали “Царски”,което е абсолютна диващина. Такова нещо няма,нито официално са се наричали така,нито те са се определяли за царски. Те са просто генерали и офицери от Българската войска. Защо не наричаха републикански,или генерало-секратарски ,генералите по време на комунистическата дивотия. Лечение ,братлета,лечение от ком-та епидемия е нужно на цялата страна, а после да се пристъпи към борба с комунизма.

 21. Морски,прав си ,ама с едно не си,че ще успеем,не няма да успеем,късно е,влакът сме го изпуснали безвъзваратно,няма никакъв шанс в ККБ да успеят малкото нормални хора,много сме малко,нескромно казано.

 22. “Ра” е прав… На дивотиите на родните политици и държавници сме обръгнали и поредната изцепка на Гоце от Сирещник се влива в общия мътен поток. Но гнусното в случая бе аудиторията от млади хора,която слушаше внимателно думите на ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Тези деца не са били родени,когато БКП и КПСС определяха живота и съдбата на всеки един гражданин на НРБ от раждането до смърта му.Буквално!Те нямат представа за чудовищната мелачка на съдби и ограбването на бъдещето на цели поколения.В учебниците по история няма да намерите категорична и осъдителна оценка за този период от нашата история.Само мъгляви и общи определения.До съзнанието им достигат откъслечни крясъци в публичното пространство псуващи или възхваляващи социализЪма,които взаимно се неутрализират в своята истеричност.В изкуството и литературата,в киното и телевизията едни и същи мутри-соцмутанти на прехода са скелета на общодостъпната медийно-обществена атмосфера.Днешните 18-20 годишни студенти не са като техните връстници отпреди 20 години.Те нямат имунитета за ГОЛЯМАТА ЛЪЖА.Може да имат Интернет,свобода на словото,да пътуват по целия свят и да гледат порно от 10 годишни,но те са беззащитни за смъртноопасните за едно общество ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ЗАРАЗИ.Не са преживяли нито националсоциализма, нито интернационалсоциализма и затова Хитлер и Сталин са по-скоро сюжетни герои,отколкото ужасяваща реалност.Наръганият младеж пред дискотека е потресаващо реален, но десетките и стотици милиони УБИТИ от тези чудовищни режими са само статистика,която дори и не се знае.И когато тези деца слушат внимателно какво говори ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА,този който бе избиран ДЕМОКРАТИЧНО два пъти за ПРЕЗИДЕНТ с голямо мнозинство… те до голяма степен,ако не и изцяло приемат думите му съвсем сериозно.И тези думи формират техният мироглед.Ето това е страшното.Затова Георги Седефчов Първанов е персона достойна за презрение и погнуса.ЖАЛЪК ЧЕРВЕЙ….

 23. Не дразнете Президента. Не го предизвиквайте да говори и върши нови глупости. Че току виж заминал да подписва бяли листове, този път до о. Тамбукту. А там има човекоядци. После за къде сме ?

 24. Само до тук повече или по-малко коментари на умни,мили и изстрадали колеги,съвпадат в едно:Има дела,достойни за погнуса
  и презрение и само желая на всички
  да доживеем,деня,когато един отприщен п о р о й край Кюстендил и л а в и н а т а от миналата статия,ще довършат очакваното и останалото,за да може правилна България,по европейки,да се впрегне без срам в дела,които биха я…. изравнили с др.членки на Съюза,където хората не познават напълно своя президент,та бил,той, дори крал или кралица,и личното възпитание и национално достойнство,не му позволяват,да се опива от комсомолко тщеславие с името на древна държава,а си чака реда за съгласие на премиер,на еднокамерен
  или двукамерен парламент,но не тропа по маса за вся в л а с т ь С о в е т а м!!!….
  И не само в САЩ и ЕС,но и в самата Русия,Медведев и Путин спазват някакво благоприличие,
  независимо КАКВО Е ЯСНО,а тук просто ти припомянт ,че от Д С в евроатлантическото пространство не к а н я т……

 25. Президентът Първанов отбеляза, че освен че са бавни, проблемът на реформите у нас е, че са сгрешени.

  Az bih kazal – horata koito praviat reformite u nas ne amo che sa sgresheni, no i sa prestapni…

 26. Как не се намери един достоен студент да го замери с тежък, кален галош??!!

 27. Не само ,че “дълбокомислено” сподели със студентите “краха”на селското стопанство,а и някои от тях клатеха разбиращо глава!
  Не мога да оправдая никого-нито младост,нито незнание!
  Тези хора явно нямат родители с памет! Дори само за вида на т.н. зеленчукови магазини! И за всичко отвратително от ония години!
  Освен , ако са “отбрани”!

 28. Генерале Власов, не знам как да се обърна към Вас – с господин, другарю или гражданино. Простете моето говеждо поведение. Но не това исках да Ви напиша, а един въпрос. Как предпочитате да наричаме Тодор Живков? Генералния секретар или правешкия селянин? И само да Ви отбележа, че “български президент” не се пише с главна буква, защото това е съществително нарицателно, а не съществително собствено…

 29. да започнем със закриване на президентската институция.

 30. Съгласен съм с Kostadin и ще го допълня – всички ние, които сме преживяли и знаем истината, имаме задължението да помагаме на младите да научат тази истина… Всеки в своето малко “кръгче” да обяснява тази истина, та младите да не “слушат внимателно”, когато им разправят небивалици.
  Тогава ще има надежда за България.

 31. До “Gen. Vlasov”( може би Генадий Власов)
  Присъединявам се към тези които наричате говеда и твърдя , че избрания с гласовете на една определена част от населението президент – е Гоце , въпреки “случайно” липсващите 30 страници от агентурното му досие . Ако тези страници не липсваха може би щеше да бъде само ГОЦЕ !
  Срамното не е , че всички го наричат с този псевдоним , а това че сме единствените които си имат за президент – ГОЦЕ , а…. той се и държи като такъв !?

 32. А защо никой не коментира личността на прословутия ректор на УНСС. Доста неща се изписаха за него. А и как са били подбрани студентите, допуснати на “височайшата аудиенция”. Лъжа ли се, или и Станишев внушаваше мъдри мисли на “благонадеждните” студенти от УНСС.

 33. Български студент да замери президента ченге с галош!??
  Те, първо не носят галоши и второ са свиканали тях да ги замерят разни галоши.

 34. Киров,акуратността е наложително оръжие за протест,анализ,стачки,събаряне на личности,дори Държавен глкава. С такива помиярски средства,да се нарича един президент с нарицателни и агентурни имена,носят белезите на посредствеността. Да се прави сектакъл с цената на ловните му оръжия,слад като обикновените хорица са съсипани,това е кощунство. При това,комунистическия функционер ,избран за Президент на РБългария е представен от неговата организация само като Георги Първанов. Това име и личността под него са сезирани от Държавните органи и Избирателната комисия при избора му. Дали го уважаваме ,или не,дали го попдкрепяме ,или не,дали ще го свалим,или не,това са други неща. Може да е най-неподходяшия президент в посткомунистическия период у нас,но той е. Ако сте убеден,че е по-реално,да се назовава по агентурно име,работете по въпроса. Ами ако има прякор от детските години,или юношеските,или ергенските(коцкарските),какво става,да ги ползваме ли. Я не се занасяйте. Не може да се подменя нито вота,нито името на персоните,каквито и да са. Да,в частни разговори може да се ползват и по-нестандартни названия,жаргони,дори цинизми,но в официални,отговорни материали,в никакъв случай.Ами ако се окаже,че е бил агент и на други разузнавания,ами ако липсват не 30,а 330 страници,какво правим. Тези дребаваи заяждания отклоняват хората от истинската борба срещу комунизма.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.