Като нямаше нежна революция, има груба игра, но отдавна, г-н президент!

С уговорката, че не искал да говори, Г.Първанов изговори отново толкова много неща, че е нужен компас за ориентиране в поредния океан от думи, с които ни залива уж готовият да премълчи президент

И аз също не исках повече да го коментирам, защото съм омръзнал на себе си с това, че се налага да му обръщам внимание, но понеже откривам доста поводи за коментар, ви предлагам цитати ( всичките по БГНЕС) от обилното му уж неохотно говорене, придружени със също толкова насила изтръгнати от мен забележки.

„Играта твърдо загрубя, но не само заради острия тон, но и за това, че се ползват международни сили за атаката на президентската институция”.

Така е. В България, в която нежната революция не се състоя, играта е загрубяла по дефиниция от самото начало, но по вина на онези, които имат властта, парите, тайните служби и явните им поделения в медиите да вършат грубостите си.
Основното му послание обаче е нещо, което той заявява за първи път ,откакто водеше митингите срещу НАТО като партиен лидер: имало международни сили, които били ползвани за атаката на президентската институция.

И кои са те?

Как външният министър намери време да съгласува въпроса за отзоваването на посланиците с другите държави, а не и с държавния глава?”, пита и на практика ги посочва с пръст Г.Първанов.

Ето кои са международните сили, които били ползвани срещу него – онези, от чиито столици правителството поиска да бъдат отзовани посланиците, т.е. Турция и САЩ. Играта май наистина загрубява с тези негови приказки! Още повече, че министър Желева не отрече ( което беше равносилно на потвърждение) в ранни зори по БНТ, че САЩ и Турция няма да бъдат изненадани и че тя „няма да се черви” на предстоящата си среща с държавния секретар Хилъри Клинтън.

Как външният министър намери време да съгласува въпроса за отзоваването на посланиците с другите държави, а не и с държавния глава”, продължава темата Г.Първанов.

За да няма съмнение, Г.Първанов втвърдява тона и загрубява дипломатическата игра като пряко посочва още веднъж връзката с визираните вече от него „други държави”.

Първанов призова да бъде направена още една проверка по програмата за петрол срещу храни. „Когато става въпрос за петрол, нека се провери кой колко е спечелил по време на югоембаргото“.

Като журналист, който е посветил специално, доста самотно ( и абсолютно ялово като чуваемост) усилие през последните 15 години да пише и да говори за нарушаването н югоембаргото, довело до вливане на огромни за мащабите на България престъпни капитали и тяхното инвестиране в организираната престъпност, намирам тази трудно забележима в рамките на изявлението му реплика за забележителна.

Какво му става на този човек – прогледна чудодейно за недосегаемите престъпни босове, сега вече се съгласява с мен и за това откъде се пръкнаха те – ами от услужливото бездействие ( ако не и съдействие) на правителството на Любен Беров, управлявало с мнозинството на БСП и с мандата на ДПС, г-н президент!

„ Мен няма да ме уплашат, но целта е да се стреснат други хора, заяви Първанов. Когато има натиск върху държавния глава, какво ще си помисли журналист или бизнесмен…, попита държавният глава.

Е, това вече го приемам съвсем лично! Направо ми звучи, сякаш се е загрижил за мен. Пази Боже обаче Първанов да те пази от натиск върху журналистиката!

Нямам намерение да играя на инат“, каза президентът и заяви, че тези неща в моменти на криза са недопустими. Според него споровете няма да повлияят за парите от еврофондовете. Глупаво е да си мерим международните авторитети, посочи президентът. По повод изказването на Дянков, че посещението в Австралия е било скъпо,Първанов отбеляза, че половината от делегацията е била от правителството и според него в думите му има двуличие.

Той нямаше уж намерение да проговаря в отговор на искането за импийчмънт, но проговори..

Така че, не му вярвам на това за ината ( иначе , да , от немай къде ще подпише указите на двамата посланици, скандалът вече ги направи абсолютно непригодни дори за неговите цели).

Колкото до международния авторитет- мери си го и още как! Най – пресният пример беше цупенето му, че конкурентът му по рейтинг , начело на правителството в София, му попречил да откликне на покана да участва в тържествата за 20 годишнината от падането на Берлинската стена.

А и опитът му да замаже казаното от Дянков за потрошения един милион лева за околосветското му пътешествие с факта, че са го придружавали министри, не е отговор на въпроса: защо изобщо е решил да ощастливява далечните страни с присъствието си, а после се оправдава, че е возил и други със себе си ( какво, празен ли да лети самолетът?).

А ето ви и нещо характерно за финал:

Единственото, за което трябва да се извиня е, че са ме избрали над 2 млн. български избиратели и се стремя да оправдая доверието им”, каза Георги Първанов

Това да ви напомня на знаменитата реплика на партийния му другар Филип Боков ( до неотдавна съветник на Първанов, изпратен от него посланик в Словения) за това, че БСП щяла да поеме вината само с мезетата?

Не само напомня, но и припомня как, защо и откога играта тук е грубиянска. Сега обаче президентът я прехвърля на фронта на дипломацията с обвиненията срещу ключови държави като Турция и САЩ.

Колко ли български медии ще „забележат” този факт, или предпочитат да не се забъркват в грубата игра. Защо, колеги, нали самият Той ви обещава да ви защитава ( вече) от натиск?

24 мнения за “Като нямаше нежна революция, има груба игра, но отдавна, г-н президент!”

 1. Никога не съм харесвал Първанов, защото за мен той е един simple, постен и мрънкащ политик. Донякъде, обаче не мога да приема и начина по който ББ се опитва да го катурне. Защото играта не е груба, а твърде левашка. Създава се усещането, че хората около ББ, (които определено не четат, и не се учат от световни практики) си въобразяват, че с решаването на този политически въпрос, автоматично ще се реши и въпроса за държавата. Това е така, ако те бяха автентични представители на дясното. Но, уви не са! Имаме работа с едни десни по декларации и левичари по съдържание хора, повечето от действията накоито за жалост водят към добре познатото “Вся власть совьтам!”
  Досега нищо не ме убеждава в обратното.

 2. Като човек трайно безработен, полуграмотен, определено мързелив и нескопосан – чета. С надеждата да прочета, да ахна и да остана доволен. Прочетох и новата статия на господин Инджев, и видях там “югоембаргото”. Най-после нещо по същество, потресло България в най-новата ни история горе-долу така, както “сухият режим” някога е потресъл Америка. Може ли да има нещо по-уродливо, опасно за народите на Балканите, несправедливо, алогично, грозно, неискрено и т.н. от това “ембарго”? Не ви питам кой го измъдри, защото така ще изместим настрана проблема, поставен от автора на статията. За нашата страна това беше оня сух режим, който направи за цели десетилетия от Америка световно посмешище и трябваше да дойде Втората световна война, за да измие срама им. Нашата война не се състоя, разрази се само нещо като мини потоп и затова си имаме под ръка синчетата на Ной, пипнали в ръце ресурсите на бащината земя – Сим, Хам и прочие. Особено Хамове имаме в голямо изобилие, журналисти, “генерали”, блогъри, агентурни кадри, Дмитриевичи, седефчовци, “Боси”, “Светулки”, жълтурки… Голотата на бащите им не ги смущава, нито тяхната собствена. И това, което написах по повод материала на Иво е обречено да бъде с “абсолютно ялово като чуваемост”.

 3. Малко смях в (гербовата) зала:

  “Гоце архаро се връща от лов. Зорка го пита:
  -Хвана ли нещо?
  -Надявам се,че не.”

 4. Нежната ни революция се видя че е ялова – за 20 години бивште соц.страни са къде-къде напред, а ние кретаме оплетени винтриги, ошушкани и омерзени от всичко около нас.Впрочем не- не е ялова революцията ни съвсем – тя роди само нежни мъже, от които не можеше да се роди никакво мъжко решение. Мъже й трябват на България!!! Къде са???

 5. Доста срамно е ,че имаме толкова глупав президент.Или може би селски хитрец.Защото неговата “реч”,изпълнена с жлъч,неприкрита злоба,инсинуации,демагогия,заплхи и класическо празнодумие не е достойна за низов селски кмет,а не за държавен глава.И с какво лукаво задовалство заявява “те имат тайна коалиция,разкрих ги”.Като че ли става въпрос за тайна ченгеджийско-бандитска структура,а не за парламент на България,на която той е президент.Значи този човек е против парламента,което за другите нормални страни е класически пример за държавна измяна.Четири дни той и неговите съветници мъдреха отговорите,но очевидно ,че капацитета им е много нисък.И разбира се нищо не отговори за защитата,която направи при студентите на следствения Станишев.Това е грубо вмешателство и внушения към прокуратура и съдебна власт.

 6. Много ме смущава глагола “играя”. Споменава го няколко пъти. Да не би да не е разбрал, че наистина е бил избран за президент, а не да си играе на стражари и апаши?! BTW той от кои е?

 7. Точни са определенията в коментара Ви Мария, защото кръвожадните червени вампири много Български майки расплакаха, и жена ми също, но до сега няма кой да ги спре, дано най после ние Българските мъже се засрамим от себе си и изпълним задълженията си към жените и децата си и към майка България.

 8. БТВ е под контрола на рекламния бос,агента от ДС Красимир Гергов.

 9. Мария,на България и жени и трябват,а не само фолкдиви.За съжеление единствената жена ,макар и противоречива,но с борбен характер е Татяна Дончева.И добре ,че БСп не я избра,а оставиха боксовата круша следствения Сергей.

 10. Понеже и мен ме е гнус от посеркото г.първ. – Президент на България (егати Европейския съюз), а и виждам тук съвестни хора, които ги боли от това падение (сякаш политиците трябва да са кой знае какво), ще ми е интересно да споделим, кой бихме искали да е нашия президент. За съжаление аз не мога да се сетя в момента.Та ние не познаваме свестните хора на страната си.Те нямат трибуна, ние не си общуваме.Защо?Защото мръсните корупционни пари се интересуват само от това, в медиите и публичното пространство, да се пробутват интересите на кремълските крадливи джуджета с амбиции на имперски колоси…, обслужвани чевръсто от алчните си ратайчета, като г.първ.(гоце).

 11. Като стана дума за югоембаргото трябва да се отвори дума и за последвалата война на НАТО срещу Милошевич,за опитът на една партия ръководена от един настоящ глава да свали българското правителство по руска заповед, за едни там “Бегфайъри” прелетели от Одеса до Косово през БЪлгария без да ги усети нашето ПВО,…, за едни там ракети дошли от незнамси къде…
  Ще трябва да се отвори дума за сръбската мафия, която с нечия помощ се настани в България и сега оказва значително влияние, както върху разпада на футбола, така и въху нестабилността на някои важни за държавата институции..
  Изобщо. Много има да се говори, а пък колко има да се нищи..?!

 12. Добре бе,Астор,ти откри топлата вода,че един комунист е глупав,ами кажи кой комунист не е ??? Даваш някакви констатации и си мислиш,че казваш нещо страхотно. Петия албум на Дийп Пърпл дава една много наивна картинка: Министър-председателят на ККБ(РБългария) искал да катурне Президента на ККБ. Пич,по-добре слушай любимото ми парче от този албум “Фуул”,а недей да пускаш фитили. Ти,това ,катурването на президент ,за какво го имаш,за домино ли ? Лечение на наивността е много наложително в ККБ.

 13. Иво,второто изречение в статията ти е страхотно,в стил на Джоузеф Хелър:”Иска ми се да знам,какво ми се иска”. Свалям ти шапка,няма да го забравя,докато съм жив. С генералски привет,кийп дъ левл,нотинг елс.

 14. Наред с другите,орелът български,
  магът и Мария,са го казали и точно и ясно,но трябва,да го е разбрал и облеченият премиер с доверието на народа.Всичко останало е изпитание за една България вече в ЕС,и нито от днес,нито от вчера!

 15. Sir,events as they evolve in our beloved Fatherland need only,as it was JUST said:”Keep the level and nothing else,moreover now when even father are no able,but also not willing …..t o c l e a n t h e
  m e m o r y o f t h e i r s o n s!
  In any case the t e m p o r a r y s i l e n c e,as imposed cry!!!! enough and Sissy is right: “No words!”

 16. Отново – както при правителствата на Попов, Беров и Саксгобургготски – имам усещането, че наблюдавам театро, а всъщност става нещо друго. Питам се в кой момент на ББ ще му дръпнат юздите, за да дойде поредния Жан или Сергей. Какво виждат очите ми и чуват ушите ми: някакви овластени хора си разменят реплики (без последствия, както винаги); нещо се говори за финансови нарушения (установени!) и в големи мащаби и нищо за даване на прокурор; нещо за някакви опорочени избори (установено!) и нищо за преразглеждане на резултатите там и търсене на отговорност и от изпълнителски кадри (зер, посланиците не са стояли в комисиите, където са се извършвали нарушенията – физически няма как, все пак!?). Нещо се говори на висок глас – някой казва гръмогласно какво трябва да се направи и как щял да го направи и после дава заден ход – примерно на другия ден… А Черноморието, Банско и Пампорово са си все така застроени и (примерно) братята Велчеви, Ковачки, Маргините, Златко Б. и сие си развяват коня, пък и Масларова се хили ехидно от екрана в стил “ще ме хванете за пръстените”, а за разследване на минали престъпления като по времето на югоембаргото само можем да мечтаем. След 200 г. някой ще напише многотомник по въпроса, но днес и сега какво правим? Та исках да кажа в заключение, че гледам цирк, цирк, цирк! За кой ли път? И щом нещата се пооправят и в Европата позабравят червените мющерии на пролетарската ни буржоазия, тя ще дръпне конците, пардон – юздите – на текущия премиер и той кротко ще сдаде властта на следващия Жан (Сергей).

 17. За Гоце Първанов има нова -морална “Берлинска стена”-която не му позволява да пътува в европа като европеец-за всички там той е агент-кагебист.Европейското презрение е достойна присъда за Гоце Първанов.

 18. Злобата и жлъчта на президента са ми познати.Така реагират всички представители на тяхната партия,когато ги засегнеш.Не знам само защо се отъждествява с президентската институция/доколкото има такава/.Той е само временно в нея,нищо,че са гласували 2млн за него!

 19. Медичи,това е истината,която казваш,ама повечето са захласнати по опитите за козметика,наивници братле,наивници ,до спукване. Абе Костовист, спри се с тези комбинации от имена и агентурни имена,абе глкаво комунистическа,няма Гоце първанов,има Георги Първанов,кой има право да прекръщава хората,дори и убийци да са. Навремето твоите малоумници прекръстиха турците,дори починалите,сега сте се заели да прекръщавате президента. Той не е внесен от Брега на слоновата кост,или опт Шри Ланка, а си е български комунист. негативните чувства към един комуноид не се изразяат чрез промяна на имената му,това еболшевишки подход. Дори да е най-проклетия и най-глупавия президент-комунист.Но ,не става,комунизма се е е загназдил в примитивните мозъци на повечето българи и спасение няма. На друг комунист му бяха сложили прякор “Сокола”. На друг ,”глигана” и пр.и се мислят някои,че се борят срещу комунизма,Боже мили.
  кардинале,я кажи как обичаш твоята Родина,че не са ясни мотивите ти за това. как може да обичаш такава смрад?

 20. Уважаема г-жо министър Желева,в България играта отдавна е загрубяла преди столетия, и по-конкретно след достъпа на васални ръководни и изпълнителски фигури,при ръководството и осъществяването на външнта политика на страната!
  А,,току що показаните и лични и убедителни умения,в НС,ще се впишат във “Вечния архив” до имената,и на ваши предщественици,
  които, и при тези и др.форми на държавно устройство,са си патили,при саботаж и неизпълнение на Конституцията.
  Бащите на Върховния закон,т.в. мъдро са предвидили,да нямаме възможност,да преценяваме,било тук,било зад граница,за присвояването на “такова право,освен в изключителни случаи,за да бъде съхранен живота на наши граждани и предотвратено
  неспасяемото ни охулване като държава во веки веков”!
  От д р у г а с т р а н а,
  рано или късно,но съдбонно няма как да не се извика на историческата сцена,същата дължима храброст,когато в МВнР
  на правилната България до ЕС,…не продължава да се отлага въпроса кои са били, и кои не са били в ДС!
  Дължите го и на живите и на покойните преминали и преминавщи също пред импийчмънт на отречени, а вероятно и подлежащи на забрана партий!

 21. Да в интересни времена живеем.
  Двама комунисти се карат.Няма начин да не е за пари.
  Първанов бе безличен като президент ,но то и функциите на президенството са безлични.
  ББ ни илъга с големи обещания така ни омая и сега като изтрезняхме се чудим от “де ни дойде”.И как стана така че “Червената буржуазия ” и Мафията се сляха и си създадоха партия пълна с “ПАРТИЙЦИ” .
  А ние им дадохме пак да ни “оправят”.

 22. благодарим че има такива достойни журналисти като вас гн инджев дерзайте

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.