Криво седи в прав текст съди БНТ за ББ

Когато преди седмица, по някакво чудо на чудесата, бях поканен да участвам в предаване на живо на БНТ ( за първи път от много години), успях да вметна, че държавната телевизия не би спечелила една класация по подмазвачество пред новата власт. Водещият Иван Такев, гастролиращ като мен, толкова се изуми, че ме накара да повторя, за да се чуе отново какво съм казал ( може би е прозвучало нахално неблагодарно към домакините, които са ми дали трибуна, че ги определям като подмазвачи, макар и не най-големите).

На излизане от студиото колегите от БНТ не ме набиха. Посрещнаха със самоирония моята ирония спрямо тях. Посмяхме се лекичко над горчивата констатация, че има и по-големи подмазвачи.

Ще илюстрирам с пример наблюдението си, което получава потвърждение.

Вижте как БНТ „пускат на пързалката” Бойко Борисов в централната си информационна емисия. За целта е достатъчно да сравните граматически, стилистично и правописно правилния текст (пълен с намеци) на авторите, с буквално цитираната, нередактирана пряка реч на Борисов, в която липсват не само пълните членове, но и логичният край на някои изречения.

Нередактираната пряка реч на прекия обект на телевизионния обект в случая е пряко послание.

Стар похват в журналистиката е да изпързаляш някого, като пуснеш в писмена форма „едно към едно” импровизираното му устно изказване (малцина са публично приказващите, които умеят да се изразяват на прима виста така, както биха го направили писмено ).

Едно е да го чуеш „по телевизора”, друго е да го прочетеш в сайта на БНТ:

Бойко Борисов за импийчмънта на президента
Процедура по импийчмънт на президента Георги Първанов ще дестабилизира страната, а конфликтът между институциите не е полезен за България – това е окончателната позиция на министър-председателя Бойко Борисов. Той дори изяви готовност да тушира конфликта между партиите в център-дясно и президента, като направи консултации между тях. От снощи до днес обаче изказванията на премиера по казуса с импийчмънта търпят развитие.

От снощи до днес министър-председателят няколко пъти говори пред журналисти по повод исканото отстраняване на държавния глава. Заради вероломното, както той го нарече, нападение срещу правителството премиерът снощи в Брюксел се изказа в стил – ако не получим извинение, процедурата по импийчмънт остава.

Бойко Борисов, министър-председател:
„- Този шум, който е много негативен. Това, което се случва в парламента, отива веднага в европейските държави и създава във времето, в което ние търсим максимална стабилност и балансиран бюджет, подкрепа от европейските държави за отпускането на еврофондовете. Подобен конфликт не е добър за страната”.

Въпреки че не се е отрекъл от исканото извинение, днес премиерът вече говори за отстъпки и благоразумие и от страна на партньорите си в дясно. Той остава на позицията, че няма начин да не ги подкрепят, но все пак индиректно им каза, че искането им няма да мине.
Бойко Борисов, министър-председател:
– Практически знаейки, че КС е формиран през последните години така, че няма да подкрепи такова решение – позволявам си да го кажа, просто ще си нанесем вреда, ако продължим в тази посока.
Посоката, която Бойко Борисов предпочита да се хване, е тази на разговор между партиите и президента, за да бъдат изяснени позициите. Смята, че е добре да се разберат.

Бойко Борисов, министър-председател:
– Президентската институция и президента Първанов е избран с демократичен избор и колко е важен или не е определил народа, не аз. Не съм и за човека, който в случая ще се яви спасител или съответно унищожител на тази институция.
Премиерът призова партньорите си към политическа зрялост, а предложението му към президента е да върнат емоциите и обидните думи назад.
Автор: Десислава Маркова, Асен Инджиев

14 мнения за “Криво седи в прав текст съди БНТ за ББ”

 1. Терористите със сто и повече години практика стигнаха до изпитаната си схема на “спящи клетки”, както много хора отбелязаха. Такава е и БНТ. (Тактиката на Ал Кайда сигурно е излязла от някой червен кагебистки наръчник, а не от Корана). Затова си мисля, че колкото с повече успее Фандъкова да спечели в София над комуниста “под прикритие” Кадиев, толкова повече ще замръзне страхливата подмолна активност на дъртата червена бомбаджийка.

 2. Подхващате една изключително важна тема-електронните медии.И ако другите ТВ са частни,макар и със силно изразена червена окраска,то недопустимао е обществената БНТ да се явява като подмолен информатор.Примерите са ежедневни и винаги с цел компроментиране на правителството.Като започнем от уникалния наглец Бойко Василев от Панорама,през Чешмеджиева,която в ноща на изборните резултати почти се разплака от яд и злоба,до редовите редактори и автори на информационните текстове и кадри.Смяната на директора Уляна Пръмова е повече от наложителна,заедно с цялата и кохорта.И без сантименти!Аз съм категорично против ограничаване на свободата на словото,но още повече против всякакви опити за манипулации!Борисов не трябва да подценява /ама никак!/медийните реформи и политика.И трябва да се намерят и форми на реакция към т.н.”независими частни “медии.

 3. Поне сега др.колеги,-дали наред с “простотиите и сложнотиите ала Кардинала”- става ясно защо в революционния кипеж и вихрените якобински атаки с пролетарски плам,отвъд глупостта,до всеки нов “Октавиан”,винаги трябва по един
  “Лепид” и 13 годишно саркастично търпение,заради устойте на Рим.

 4. Едва ли е разумно да очакваме разум в изявите на т. нар. “електронни медии”, които действат като търговски дружества с определени интереси. Едва ли е разумно вече да очакваме разумни действия и от другаря Бойко, превърнал се в “господин” почти за един ден, който се учи в движение (похвалиха го за това някои колеги на господин Инджев – много бързо се учел). Маймунският подход “проба-грешка” изисква много време за усвояване! Ама това Българията да не е опитно поле на деца от прогимназията? Ако не ни подкрепя, ще го сменяме – ега ти и позицията на държавник! Не съм гласувал за Първанов, но това е нашият президент. Хубав, лош, законът за дипломатическите служби е определил реда за съгласуване с него на дипломатическия кадрил. Посланиците са посланици на страната, не на правителството. А те едва ли са достатъчно компетентни и снабдени с инструменти да контролират вота в една Турция, например. Я вижте какво става в България по време на избори! Ако наистина трябва да бъдат сменени – госпожа Желева да си свърши работата преди да затвори вратата зад себе си!
  Ега ти и работата!

 5. Браво Иво,
  Нямам време, но темата е от изключителна важност! Много е важно да се задейства процедурата по импийчмънт на президента, не толкова за това дали импийчмънта ще успее или не, а за де се види всно кой, кой е при новото управление! Явно “гъстата пяна” у нас още не се прегрупирала и приспособила към новите условия! Поради тази причина и Бойко не може да се ориентира! Процесите са явно много динамични, но при него основен недостатък, е че думите му изпреварват мисълтта. А и от Брюксел вероятно командите са още противоречиви!
  Като следствие на всичко това и поведението на БНТ! Не, че не са подмазвачи, но сда толкова тоталитарно инертни, та не могат бързо да преценят на кого по-точно и по какъв начин да се размажат в краката! А и сърцето им все към Гоце ги тегли! Та затова изпускат първенството в съревнованието! Липсват им данни за да са шампионите.

 6. Макар и положението да е наимпийчвано,с отклоняване на вниманието от ДАНС и ВСС, катастрофиралата тройна коалиция и неизбухналата българска демокрация,и т.н. и т.н.,покрай ловни и женски подвизи,усещането е,за времената на банкера Некер и работодателят му Луй XVI: “Искат да са свободни,но не умеят със свои и взет на заем ум, да бъдат справедливи…..
  А колко пъти,се писа в блога на И.Инджев,…. и за това,и за колко още,бай Танасе?

 7. Бойко Борисов и дясно…Какъв оксиморон!

 8. “Маймунският подход „проба-грешка“ изисква много време за усвояване! Ама това Българията да не е опитно поле на деца от прогимназията?”
  Бай Танасее, бай Танасе, ако кажеш и от къде да ги вземем тези опитни управленци, няма да имаш грешка. Освен да ги търсим от старата другарка, те имат дългогодишен опит.
  Трябваше вече да разберем, че е неприемливо.

 9. Хубав, лош, законът за дипломатическите служби е определил реда за съгласуване с него на дипломатическия кадрил. Посланиците са посланици на страната, не на правителството

  Ега ти и работата!

  Коментар от: Bai Tanas
  ::::::::::::::::::::::

  Добър лош бай Танас е печен и иска да дърпа конците. Да, ама едната кукла понатежала от пари скъса опашка и иска сега да се освободи и от конците… Лоша работа, бай Танасе!

 10. Още малко и блогът ще се изроди,особено ако се копира стила на Кардинала. Абе,човек,какво искаш да кажеш,стига с тези френски крале,германски кайзери и пр. Говориш други езици,а не знаеш как да се изразиш на Български.И колко време още трябва да се мине,за да се разбере ,че от ККБ не стъава нищо. Абе не множбе да стане от комунистическа кочина ,кафез. Бре чутури такива,първо трябва да се излекуват всички от комунистическата епидемия,да се забрани комунистическата пропаганда,да се забранят комунистическите организации,да се разобличи цялата комунистическа сган и да им се вземе откраднантото от народа и държавата и да се върне в хазната и сметките на хората ,дори и на комунистите,тези тъпите и невинните. Тогава ,старната ни ще се нарича Република България и ще отговаря на названието си.Сега на мода са електронните медии,после ще дойдат неелектонните,после ще се борим срещу организираната престъпност и най-накрая срещу неорганизиранната. Асторе,няма нито обществена БНТ,нито необществена,защото просто,в ККБ няма общество,трудно ли е да го разбереш? Атоя за опитните управленци,обра зеления боб,трагедия си танасе,пълна трагедия. Ако става въпрос заопитни управленици,по-опиотни от комунистите няма. На нормалните хора-управленци,СДС им подля смазка под краката и всичко пропадна.

 11. Изказванията на Борисов са съвсем в стил:”ТЖ”, а БНТ и БНР, вместо да насаждат носталгия към “тошово време”, можеха да сринат и всяко съмнение и симпатия към него, изваждайки от архивите си излагации на тоталитарните партийни лидери, но не и с 50% от 102-мата ДС-агенти, концентрирани в тях.

 12. Бойко,защо не пускаш сифона?
  Да не си и ти фен на група “Любе”
  (Любимите честушки на Путин, Чуркин, Стародупцев, Душманов, Шматко, Продев, Вагенщази, Румен Воденичаров,Боков, Цоков и сие )

 13. Браво за статията! Мисля, че тази тема ще бъде все по-актуална следващата година.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.