Отбой и ко

За рекордно кратко време, само за около денонощие, човекът, от когото изцяло зависи евентуалното започване на процедура по отстраняване на президента Г.Първанов, измина трънливия път от (почти) „разпни го”, до (почти) „ осанна”.

Защо?

Дали ни харесва или не, основанията, на които тази процедура трябваше да тръгне, очевидно нямаше да издържат съда на конституционалистите, единствено упълномощени от закона да наклонят везните „за” или „против” импийчмънта. Това навежда на мисълта, че този хаос е по-скоро свързан с разединение, или дори вътрешно съревноваване, отколкото със съгласувани усилия на противниците на Г.Първанов в НС.

Защо?

Резултатът е на този етап „служебна победа” за Г.Първанов и триумфиращите социалисти, които се изявиха като екип с уж надпартийния президент. Вдигнаха им лесна топка и те се възползваха?

Защо(не)?

А истината е, че така е и така ще бъде, докато всичко зависи само и единствено от мнението на един единствен човек – добър, или лош. Той ( все още) може да си позволи да направи такъв рязък завой и от каруцата да изпаднат същите тези негови колеги, за които ден по- рано заяви, че ще подкрепи, защото очаква тяхната реципрочна подкрепа за гласуването на бюджета. Те обаче, въпреки това, не могат да си позволят да не подкрепят бюджета.

Защо(не)?

За потребността в управлението да бъдат включени и останалите партии от ЕНП напомни в София Вилфрид Мартенс, председател на ЕНП. Ако над Бойко Борисов изобщо стои някой, това е той. Но не му отговори.

Защо?

За същото, за което напомни Мартенс, призова и италианският премиер Берлускони няколко месеца по-късно, също в София. Бойко Борисов не му отговори.

Защо?

Ако са ви ясни отговорите на тези въпроси, ще си обясните как се стигна до този отбой от страна на Бойко и ( по принуда) компания.

Отбой&ko!

31 мнения за “Отбой и ко”

 1. Процедурата по импичмънт трябваше да се доведе докрай, защото тя освен юридически има и още два аспекта, свързани с прозрачност и моралност.
  Прозрачност – ако нещата бяха стигнали до Конституционния съд, тогава последната дума щеще да има този орган. Произнасянето му в подкрепа на президента – също би бил резултат – независимо от това дали има сериозни юридически основания за такова решение или не. Всъщност ако трябва да се говори за обща насока на политиката на правителството то принципа би бил – реализиране на такива ходове, чрез които се постига по-голяма яснота и прозрачност – кой от коя страна на барикадата стои (например ходът с посланниците в Турция и САЩ бе такъв и показа малко по-ясно какво защитата нашия президент). Чрез такъв тип ходове ще се разсее мъглата около това, кой за какво се бори и какво защитава и ще се намали възможността за политически лъжи и заблуди.
  Етичност и морал – дори процедурата по импичмънт да бъде прекратена от Конституционния съд – фактите, които могат да излязат и целия този процес, ще покаже на повече хора – какъв всъщност президент си имаме. Дори да няма противозаконни действия със сигурност има действия, които са много далеч от морала и ценностите, които трябва да притежава един политик на върха на държавата. По този начин би се намалило доверието в този президент и биха се разклатили основите за бъдещите му претенции да продължи да влияе на политиката на България.
  Стана малко дълго, но според мен това е един първи важен провал на ГЕРБ защото тук важат с пълна сила думите на Е. Бърк – “Единственото, от което има нужда злото, за да тържествува, е добрите хора да не правят нищо”.

 2. Ех, Г-н Инджев,
  Все още се опитваме да се заблуждаваме, че отговорите на повдигнатите много уместно от Вас въпроси не са ни ясни!
  Трудно се живее без илюзии, колкото и опасно да са те!

 3. Трябва да си признаем че загубихме мирната битка, срещу добре въораженая, от Конституцията си и Олигархията си Президент на Властоолигархичния режим в България.Никой не може да бъде по мъдър и по силен от народа си, за това е необходимо да си съгласуваме Българска Гражданска стратегия, за спечелване на мирната ни война с Властоолигархичния режим в България.

 4. С дълъг и изстрадан до днес,
  багаж, сред идеологическо опиянение,на са били малко срещаните,и революционери,
  и учители-привърженици на стария ред по призвание и задължения при “Желязна завеса” по въпроси на Вярата,фанансите,жените и
  политиката, със задължения за усъвършенствуване на дарби,които са може би най-съществените
  за определени професии:усета към най-леките оттенъци на мисълта и езика:
  -изкусвото да се нрави;
  -да крие тайните си;
  -да отгатва чужди и насърчава;
  -да не се излага;
  -да скъсва без да се скарва;
  -да измества вината при спор;
  -да крепи приятелство след любов;
  -т.е.,да сключи мир след война;
  -но не и да се движиш над цъфнал килим,който закрива пред теб пропастта от идеологична “идилия” със “зловещи законадатели на Конвента….”…назначени с друг перфиден опит за смъртна схватка с поредното апостолство….
  Замаяха дори един Кобург с корени от осем столетия,та няма да ти скроят кюляфа,ако останеш сам…и не намериш време за тези,което разбират,не са само нюансите в езика,и на Мартенс и на Берлускони,което не е като да превеждаш собствените си “глупрости и простотии” в един блога на талантлив журналист…а да внушаваш начините и методите,
  какво,и как, да се прави по примера на Лепид…..другар на триумвира Октавиан….

 5. Тая “мирна битка” въобще не трябваше за се започва. Много първосигнална беше реакцията на премиера . Не се усети, че му палят фитилите, а той се подвежда?! В никакъв случай не бива да се допусне да се самогероизира тая персона и бсп-то да започне да квичи, че ги репресират. Историята е показала, че те трябва да се оставят да се самоизядат. Започнаха го на партииния си форум и не бива да им се пречи. Само им казваш – кой от кого е откраднал повече – и стой та гледай.
  А иначе другаря президент да си седи и да си трае и да не харчи много ще е доста по-добре. Супер си е в изолацията. Малко обидно е за българите, че никъде не го канят, сякаш е перманентно болен от свински грип, ама какво да се прави. Облетя земното кълбо и какво? Пуснаха го да кацне в Австралия и той се . . . . . на метеното. От как е президент не го чух да изкаже ясна позиция по никой въпрос – мутри, корупция, беднотия. .. А може и да няма в България такова нещо. Може и да не е знаел човека, че има мутри, корупция,. . . тормоз, мизерия. Не си спомням и отчет (примерно – годишен) да е давал на народното събрание. Появява се, подмята някоя реплика в публичното пространство и се скрива. Той беше ли на конгреса на БСП-то или и тия го отписаха?

 6. Всъщност,би му отивало и Отбойко.Много съм разочарована от действията на премиера.Не съм гласувала за ГЕРБ,но все се надявах нещо да се случи,в смисъл да има реално осъдени и т.н.Освен перчене и глупаво говорене обаче,нищо не се случва.Вярно,има заявени добри намарания,но кога ще станат факти?Импийчмънтът трябваше да се започне,дори и да не доведе до желания/за нас/ резултат,за да му стане ясно на Гоце,че не е неуязвим,че трябва да се съобразява с политическото статукво и най-вече – с интересите на народа.Жалко.А така добре започнаха…

 7. Отбой&ко(нтраатака)
  ИРАН-КОНТРИ – не свалиха Рейгън
  ИРАК-КОНТРА(БАНДА) – …(!)
  😉

 8. Г-н Инджев, не прочетох отговорите на вашите въпроси и всеки може да си отговаря на тях както си желае. Най-лесния отговор, който намеквате и в заглавието, е че Бойко Борисов и Първанов са от едно котило – БКП.
  Но тук споменавате имената както на италианския премиер, така и на председателя на ЕНП, та случката аз бих я определил като поредната брънка от “световната конспирация”, за която много хора, включително и Вие бихте казали, че такова животно няма. Но фактите, които изтъквате са си факти! Затова според мен заглавието на статията Ви би трябвало да бъде NWO & Co.
  Защото нито от мен, нито от Вас, нито от ББ или Първанов зависи нещо в тази държава. И докато не се примирим с мисълта, че сме само пионки (защото имаме 5 лева в джоба), ще продължаваме да си чешем езиците по интернет с надеждата, че мнението ни има някакво значение.

 9. Гражданското общество, което показа червен картон на крадливата олигархия на изборите, потъна пак в летаргия. Сега трябва да се кове желязото и да се покаже гражданска позиция по важните за обществото ни въпроси. С граждански протест и демонстрация, трябва да се борим за редица въпроси като:
  – свалянето на власт на сегашният ни президент
  – спирането на трите енергийни проекта с Русия
  – оставка на целия ВСС и започване на чисто и от начало с нов такъв.

  Какво стана с гражданската активност – Дали ще се събуди пак чак след 4 години, когато поредните властници ще са забравили какво са обещавали, ще са загладили косъма, но ще трябва да отстъпят властта на поредния месия, който да ни спаси.

  Къде са тези, които преди 20 години са опълчиха на статуквото – обръщат поглед назад и разказват ретроспективно спомени от тези вълнуващи времена. А КАКВО ДА СЕ ПРАВИ СЕГА – кой ще канализира енергията на хората, за да започнем да подобряваме самите нас си и живота си – стъпка по стъпка. Време е за следващата крачка – нека да излезем и да заявим ясно позиция и да да решим поне един от важните въпроси – и ще видим дали Европейското ни правителство може да не се съобрази с гражданското общество!!

  Сега е момента в който ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ СЪДБАТА СИ – може би последното възможно кръстовище за магистралата на развито общество!!!

 10. E,за т и х а и г ъ в к а в а готовност на сирена,като едно русоляво момиче,за да докладва
  преди изръсването на “знамението”
  че има “тайна коалиция” като груб опит удушване на разномислие,още в неговия зародиш….здраве му кажи!!!….
  Пък аз се чудя защо без колебание не се отвори път и на “В десетката”!,за да се види наистина
  за 20 години преход,кой кой е,ама др.Инджев…взел ,че се,запънал и… не, та не!

 11. Аз пък имам едно леко наивно обяснение за причината на отбойкото. Мисля си че за ББ президента Първанов е по-удобен от президента Марин /поне така е по конституция/. Оттук нататък президентът Първанов ще има интерес да е в мир с ББ. Оттук нататък президенът Марин ще има интерес да е в неприкирита конфронтация с ББ. Паметливите си спомнят как навремето Марин се озъби на президента Стоянов, как той го уволни и как после низвергнатият генерал спомогна за детронирането Стояново и за изпращането му в политическото небитие. Не знам дали някой ще се сети друг български политик, по такъв блестящ начин /чрез изрепчване!/ да е осребрил губеща позиция, както Марин. Чини ми се , че подобни мисли са преминали и през главата Батбойкова…

 12. Във футбола има едно неписано правило.Ако не вкараш гол,ще ти вкарат.А пък и нали Бойко от време на време играе футбол и би трябвало да е наясно.

 13. А че е полезен, полезен е,дори от постингите на най-високо равнище си служат със “забавни” сравнения….що е то конвент и има ли почва у нас…

 14. Същата публика и същия миманс. Пеят бодро като като детско хорче от доброто старо време.
  Бойкото-отбойкото си е първосигнален,прави и казва нещо у моменто, и после започва да мисли и разсъждава. Това знае баба така бае. От чукан не става банан.
  Първанов му натри носа и му показа, че не е това, за което се мисли, че има и други, от които ЗАВИСИ нещо в Бг.
  Този започна да командва освен прокуратура и съдии и разни присъдружни образования, като “Атака” и ДСБ, но се опитва
  да изкомандва и президента. Агитката за бързо реагиране ДСБ и АТАКА услужливо предложи и епийчмънт на президента, катО възмажнст да бъде орезилен съвсем Отбойкото.
  Осъзнаха го тук, че е нагазил в тресавище, в което, а нагазил павече може да я оплеска съвсем и той клекна.
  Няма база за епийчмънт, и изгледа за успех БЕШе и е 0, защото президента е прав, и такова ЗАЙЧЕ КАТО бОЙКОТО НИКАК НЕ ГО ПЛАШИ.
  От една клюка и несъгласие Бойкото прави гигантски капитал, и прави гигантски по своят глупост изводи, които моментално огласява и става жалък и смешен.
  Щяха да лъснат кирливите ризи и мутренскта му физиономия, подробностите в една червана папка, която навремето му подари поп-полицай при диспут в БТВ по повод на кметските избори в София навремето.
  КИРЛИВИТЕ РИЗИ, И КАЛНОТО МИНАЛО И НАСТОЯЩЕ НА ОТБОЙКОТО.

 15. Г-н Инджев, много е ясно защо, защото над него не стои нито Мартенс, нито някои друг от ЕНП. Жалко за този изстрадал народ, май сънищата му започнаха да порозовяват, дано по голямата част да го разберат по рано, защото до почервеняванетокрачката е малка.

 16. Ще имаме най-голям успех, ако Бойко си остане да дърпа конците от някоя от страните в Западна Европа, ограден от любимите му приятели: Меркел, Берлускони, Саркози, Барозу, че му идват по-ведри мисли в главата в тяхно присъствие, а колкото по-северно и по-източно попадне, климатът му се отразява зле, а и на всички нас.

 17. Сега е момента в който ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ СЪДБАТА СИ – може би последното възможно кръстовище за магистралата на развито общество!!!
  косс

  Съдбата се мени във всеки момент – смятат едни. Всичко е предопределено – вярват други. Истината сигурно е някъде по средата. Ккато и факта, че има размествания на пластовете и моменти, които не трябва да се изпускат.
  В подобен момент падна стената…
  Сега кой кого иска да бута – това ясно ли е:)))

 18. Осъзнаха го тук, че е нагазил в тресавище, в което, а нагазил павече може да я оплеска съвсем и той клекна.
  Цитат с автор: Иванов

  Хубав коментар и смислен при това!

  различен коментар…………………..

  Импийчмънтът не беше излишен, дори и да беше безкрайно ясно, че няма да се състои. Въпросът има, освен правна и морална страна. Нека влезе в аналите на историята, че не всички са били съгласни с човечето Гоце.

 19. НА Koss:
  Сега може би вече “РАЗВИТО КАПИ-
  ТАЛИСТИЧЕСКО”??? А ???

 20. Нека да допуснем,че този ход е възможно да бъде по-печеливш – има случаи,когато с лъжлив финт във футбола се вкарва гол.А и тука игралното поле на ББ е доста сложно – народът е зад него,но противникът му е многоброен и по цялото игрище.Цялата администрация,цялата полиция, цялата съдебна система, прокуратура,следствие,ДАНС – всичките са кадри на мафиотския комунистически режим,които трудно ще се предадат без бой.Затова аз му благодаря,че се нагърби с този пост,с тази задача,знам,че ще му е много трудно и му желая успех заради България,заради нейния изстрадал и измъчен народ

 21. Инициаторите на отстраняването трябва да отидат до край!
  Първо ще се види кой и защо е бил с тях и кой и защо е приклекнал.
  Второ. Когато се гласува в народното събрание, ще се види кой с кого е.
  ГЕРБ+БСП+ДПС+АТАКА+РЗС VS ДСБ
  Вероятно ДСБ ще останат сами. Нека. Да се види кой е наистина последователен демократ, а не Бой&ко или Отбой&ко.
  Вече се очертават все по-ясно двата непримирими лагера и кой лагер какво защитава.
  Сега, след като се заклати гората, ще видим какъв дивеч откъде ще изскочи и кой по кого ще стреля…

 22. Борбата срещу Президента Първанов съвсем не е борба срещу комунистическата сган,това е поредния кьорфишек. Докато борбата срешу комунистите е еборба и срешу президента и срещу всички комунистически мерзавци. ББ ще омекне,просто няма начин,това са само козметични разбърквания на комунистическото блато. По-дълбокото проникване е ПРОСТО НЕВЪЗМОЖНО. Той и неговата партия не са се обявили за антикомунисти,а ние тук си внушаваме,че са такива и за пореден път се самозалъгваме….и така,до следващата псувня на рзочарование. И отново ще се върнем към цвтните идеи и пак нищо.

 23. Гарван гарвану око не вади. Май!

 24. Към Д.Райков.
  Много сте прав, точно това имах предвид. В теория на системите има един принцип, който описва това – ако поставим едно топче на върха на един хълм, много незначителна причина може да накара топчето да тръгне в една или друга посока, но веднъж тръгнало да се спуска по хълма в една посока – не може да се върне назад или да се промени драстично посоката. Мисля че в момента топчето е на хълма и трябва да го бутнем в правилна посока.

  Към TValkov:
  Ами разбира се че развито КАПИТАЛИСТИЧЕСКО (с големи букви – както го пишете). Към момента не познаваме друга организация на обществото, което да дава най-много възможности на индивида да се развива и реализира. За мен това е универсалния критерии за РАЗВИТО общество – не всички да са (еднакво)богати или (еднакво) бедни, а ДОКОЛКО ЗАВИСИ ОТ ОТДЕЛНИЯ ИНДИВИД КОЛКО ДАЛЕЧЕ ЩЕ СТИГНЕ – благодарение на талант, труд и иновативност, а не къде си роден, на кой си роднина, кого познаваш…
  Друг е въпроса, че от социализъм, вместо да постигнем комунизъм, постигнахме феодализъм (с модерното название олигархия). Извинявайте ако ви разочаровам но в сравнение с тези три – КАПИТАЛИЗМЪТ е най-добрата алтернатива.

 25. Към Д. Райков:
  Господине,бих Ви помолил или да изпишете цялото си име, или да го промените, защото доста хора ми се обадиха, мислейки, че ” Д.Райков” към аз.
  Нищо лично. Но все пак…

 26. Каквоооо!

  Стоян Стоянов не взимайте повече наркотици! Халюцинирате! И да има грижливо пазен световен ред, не виждам как това пречи на България да подобри положението си. Някои вярват в Бог, други в БКП, трети в съдбата, някои /като вас/-в свтовната конспирация. Общото между всички вас е, че имате нужда от жертвен козел, когото да натоварите със собствените си грехове.

  “Който не се опълчва срещу злото е виновен за неговото разрастване.”

 27. Г-н Инджев,
  Поведението на Бойко в този случай беше меко казано”подигравка” с хората от СДС, Партията на Костов, Ред законност и справедливост и най-вече с Атака. А те стоят с него в Парламента. Но, аз писах и преди и ще напомня. Това е същото, драги Иво като “Обеща, че ще сложи във властта най-сигурни политически хора, качествени, поготвени. Да обеща го преди изборите, и на 5 Юли и на 10 Юли. След 1 месец-това е разликата с посоченият от теб случай от 1 ден- започна да назначава БКП партийни секретари/секретарки, деца на БКП номенклатурата на големи постове-значи те са му верните политически хора. Смешното е, че някой от тях дори не гласуваха, а други късаха неговият образ чрез афишите на ГЕРБ, които ние неговите подръжници искахме да стоят-предимно за младите и ги поставяхме с младите. Ха сега кажи ми “ЗАЩО?”Проблемът е Национален, защото тези негови назначени хора имат хаос в главите си, тоталитарни и демонични,нямат капацитет-само на лист са заслугите им от това което партията майка им е дала, как ще стане това управление. И го пиша аз, голям подръжник на Бойко от години и силно вярвала в него. Двата случая са индентични-твоят по-горе и посоченият от мен. Днес разбирам от писмото на Сергей, че част от Висшия му управленския екип е преминал през 3-4 партии-мигрирал за ВЛАСТ. това не го знаехме. Значи ние тичахме, убеждавахме хората и особенно младите да гласуват за ГЕРБ, убедени, че ще имаме чисти лица в управлението, а сега научаваме че сме тичакли за БКП номенклатурните деца и за партийните мигратори-неща, които не искаме да вярваме, че са истина. “Защо??”. Така, че въпросите защо се зародиха отдавна в главите на най-сигурните подръжници на ГЕРБ.

 28. Цирка на Олигархията в България ще продължава да ни показва червеният си маймунски задник, до като в България има любопитни зрители и наивни данакопладци на, Влостоолигархичния цирк, в поробеното ни Българско Отечество.

 29. ББорисов на никого с нищо не е длъжен и заслугата за това е изцяло негова – високи изборни резултати плюс ясна визия как да управлява без абсолютно мнозинство след.

  Всички очакваха коалиция със сините, помните ли? Борисов отказа още навремето и сега не може да бъде упрекван.

  Това е положението – сините поне не са безгласна буква и боксова круша като в миналия парламент и това вече за тях е много. 7 ли бяха вотовете на недоверие срещу Станишев 🙂

  Гоце е тъпо парче, но поне засега е ефективно неутрализиран – Дянков го бие през ден и онзи жално мяучи със статии в президентския сайт – жална картинка. Ефектът на първата Гоцева публикация в сайта му беше далеч по-голям, помните ли?

  Така че ББ е прав, че тази битка не е спешна – Гоце и така му изстина л* и мълча 4 дни, докато се окопити.

  Наред е Велчев, защото му текат едни 6 месеца, а присъди срещу едри риби така и няма – това е важната битка. При това колкото повече протежета на Гоце удари ББ, толкова по-унизително ще става за президента. Предстои ляв проект – репутацията на Гоце трябва да бъде съсипана, за да не може той да вземе участие в него.

  Сега не е време да се свали Гоце, но и това време ще дойде – нека паднат първите знакови присъди и тогава – може би догодина на пролет, за да е готов, свален и унизен точно преди следващите президентски избори.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.