ЛЮБЕобвилността на нашите срещу антинашизма в самата Русия

Ето какво пише Асен Генов ( когото не познавам) в своя блог, цитиран от e-vestnik, за причините да не гласува за г-жа Фандъкова на предстоящите избори в София:

„Фандъкова е в борда на Форум “България – Русия”, по чиято покана идват любимците на Путин, групата ЛЮБЕ. Няма да коментираме странният факт, че годишнина от “падането” на берлинската стена се празнува с участието на група, която открито афишира политическите си пристрастия към Путин, участвайки в честванията на 20 години от началото на политическата му кариера.
Няма да коментираме и това, че участието им в концерта в НДК под надслов “Кой каза, че живяхме зле” било богато илюстрирано от VJ-ите с видео-репортажи от въпросното тържество в чест на Путин, “Красная площадь” и т.н. Няма да коментираме и това, че концертите им в България странно предшестват някои действия и събития, подпомагащи, засилващи експанзията или или защитаващи руското влияние у нас. Няма как, обаче, да не обърнем внимание на думите на г-жа Шаренкова, колежка на Фандъкова в борда на директорите на “България – Русия”, според която, цитирана в СТАНДАРТ, група ЛЮБЕ фактически “удря рамо в кампанията на Фандъкова”. Е, това ми дойде много! „

Авторът, който присъствал на предизборна изява на г-жа Фандъкова в София, й задал следните въпроси:

1. Дали одобрява участието на подобна група в събитие, в чест на падането на берлинската стена?
2. Дали одобрява това, че според Шаренкова, ЛЮБЕ помагат и в нейната кампания?
3. Как тя приема това, в качеството си на кандидат на партия, определяща се като дясно-центристка, на всичкото отгоре, член на ЕНП?
4. И, провокиран от заглавието на събитието, “Кой каза, че сме живели лошо”, я попитах дали е живяла добре през последните 20 години?”

Ето как продължава Асен Генов:

„ Въпреки, че не харесах отговора, мисля, че има за какво “да се хване” човек. естествено, въоръжих се с търпение да изслушам обясненията за това, как да не политизираме културата, как Фандъкова не искала да става цензор и да ограничава хората в избора им какво да слушат… Все пак, това било едно отминало вече време, когато не сме можели да слушаме това, което ни харесва и т.н. и т.п…
Не се изненадах на демагогията, но поне успях да изтръгна това, че тя не одобрявала събитието, затова не отишла, въпреки, че имала покана, и не била съгласна с Шаренкова за “рамото на ЛЮБЕ”. Не било организирано. Поне не от нея. Подразних се от лицемерния, според мен, опит да замаже положението с това, че вместо да куфее на ЛЮБЕ, отишла на пърформънса на жълтите павета, където символично се събаряла берлинската стена…
Успях да дочакам отговор на въпроса дали е живяла добре през последните 20 години. Не беше този, който очаквах, но все пак е нещо. ДОПУСНАТИ БИЛИ ДОСТА ГРЕШКИ… Всички сме си спомняли “онова време”… Ала-бала. Но, най-голямата грешка била, че сме допуснали комунистите на власт. Така и не разбрах, дали е живяла добре”.

Ще прибавя само към това свидетелство добре известният факт, че Путин си доведе въпросната руска група тук да озвучава триумфалното лансиране на три огромни заробващи страната ни енергийни проекта на 18 януари миналата година ( наречени еуфорично от Г.Първанов „голям шлем за България”).

След това Станишев пък покани същите любимци на Путин да пеят на заключителния предизборен митинг на БСП в София.

Изобщо да не бяха свирили и пели, любимците на Путин послужиха сега отново за червена пропаганда с масираната реклама в най-гледаното телевизионно време ( например по държавната телевизия БНТ), в която ( освен, разбира се, като любимци на Путин), ни ги представиха като носители на комунистическия оптимизъм със задна дата чрез мотото на техния концерт тук „ кой каза, че живяхме зле”.

И всичко това под „патронажа на министър-председателя Бойко Борисов”, както изрично ни се припомняше непрекъснато в телевизионната реклама!

Докато в България годишнината от сриването на комунизма премина в траурно мълчание по отношение на публичните прояви на нещо като удовлетворение от този факт ( което забелязаха и големи западни издания, като „Ню Йорк таймс”), в София шумно ни заявиха чрез любимците на Путин, че при комунизма всъщност ни е било добре. Навръх 20 годишнината от падането на Берлинската стена там и нейния Тодор Живков тук!

Като гледам и слушам всичко това, се чудя що за избор между десница и левица имаме на изборите за кмет на столицата. Това „крепко” ръкостискане напомня на нов Отечествен фронт, скрепен с „братската” намеса на путинитската машина на времето, която ни връща в комунистическото минало.

Пардон! „Машина на времето” беше наистина стойностна авангардна съветска група от времето на перестройката, която нямаше нищо общо с руско-съветското сладникаво патриотарство на путинистите в наше време, които руските демократи, борещи се за глътка свобода, многозначително наричат „нашисти” .

„ Нашисти” се отнася конкретно до младежките поделения на управляващата монополно партия на Путин, но е сполучливо обобщение за путинизма изобщо. И не съм го измислил аз, презреният от русофилите тук, за които отхвърлянето на путинщината е равносилно на русофобия. Измислиха го руснаците, които имат смелостта и доблестта да се изправят срещу нашизма в родината си без никакъв шанс да извлекат някакви привилегии като активни борци срещу нашизма.

На тях им свалям шапка. А от нашите тук, които заиграват с нашизма, мога само да сваля личното си доверие ( доколкото съм го имал и доколкото това има някакво значение за когото и да било).

65 мнения за “ЛЮБЕобвилността на нашите срещу антинашизма в самата Русия”

 1. Изборът за Фандъкова е избор – да се простим с надеждата за по- смислен град или с надеждата за по- смислено образование. Труден избор. И не се сещам кое е по- дясното, че да го избера.
  Може би да гласуваме за Фандъкова за кмет, защото образованието наистина е важно…

 2. “Ще прибавя само към това свидетелство добре известният факт, че Путин си доведе въпросната руска група тук да озвучава триумфалното лансиране на три огромни заробващи страната ни енергийни проекта на 18 януари миналата година ” !?! Някой, освен И. Инджев, спомня ли си този добре известен факт? Моля да ме поправите , ако греша, ама Любе бяха тук в края на октомври 2007 ,а не през януари 2008 и не са озвучавали ни големи, ни малки шлемове, а само Зала 1 на НДК. И защо, майка му стара, не трябва да долюбвам любимата си група Любе, само защото е нелюбима на някой си Асен Генов и защото е любима на недолюбваният от мен, любим на руснаците , нелюбим на горепосоченият Генов Путин!?!

 3. Българоруските приятелски отношения не са частна собственост на ДС и КГБ, те са собственост на Българските и Руските Граждани, и Путин ще си развява червения баиряк в Русия и в България, до като президента Медведев, или Руските Граждани, не го свалят от трона, на Тираничната МУ ВЛАСТ в Русия.

 4. Каква посредственост само – любимата група на Путин, пееща под надслов: “кой каза, че живяхме зле”!? – тези които ги канят сами не виждат колко са зле и напълно не в час. Е, да се надяваме, че този път идването на Любе не предшества ново скрепване на “Българо-Руската дружба” с даване на зелена светлина на безумните енергийни проекти.

 5. Към г-н Инджев:
  Г-н Инджев,
  Преди малко забелязах,след като доста хора ми се обадиха, че във Вашия блог започна да се появява блогър с име “Д. Райков”, което е доста близко до моето име. Затова и писах на този господин с молба или да изпише цялото си име, или да го промени. Не страдам от грандомания, но много хора ме познават, а и редовно участвам с мнение тъкмо във Вашия блог. Затова Ви моля,чрез одобрителния режим на коментарите да отличите по някакъв начин онова,което ще пише евентуално занапред този господин, пък може и да е госпожа…
  Прощавайте, че не се изказвам по темата, но ето до какво води анонимността – едно от отрицателните неща при блогуването,според мен, разбира се. Щом имаш нещо да казваш, щом си решил да го кажеш – пиши си името. Всъщност стана малко весело. Но и може би малко тъжничко…
  Още веднъж – извинете за неудобството.

 6. Към НикиБ:

  Уважаеми г-н НикиБ,

  За пореден път ще кажа ( включително не за първи път и на вас ), че незнанието нито е повод за гордост, нито да поучавате знаещите заради онова, което знаят, но не ви известно.
  Въпросната група не само беше с Путин в София ( това, че сте пропуснал да ги чуете и да ги гледате, говори добре за вас – поканите се раздаваха по партийна линия на БСП и във в. “Дума” се разгоря читателска полемика за онеправдаването на другари и другарки, които не се домогнали до покани за концерта в НДК), но …и сега внимавайте, запишете си го някъде на видно място:
  СОЛИСТЪТ НА ЛЮБЕ ПЯ НА УХО НА ПУТИН, ПЪРВАНОВ И СТАНИШЕВ В НОЩНИЯ БАР НА БУЛ. АРСЕНАЛСКИ В СОФИЯ,
  но понеже това им беше малко, получиха в добавка китка любими на Путин песни на руски ( познайте на коя група) от българските певци, които пеят в този пиано бар ( за което вестниците , същите, които сега ругаят свалените от власт, писаха със сълзливо умиление).

  На другия ден министър Димитров ни заяви, че водил “сталинградска битка” за българските интереси с руската делегация едва ли не цяла нощ…А пък Първанов се появи и почти в несвяст от щастие декларира, че сме постигнали “тройния шлем”. Подробност от пейзажа е, че веднага беше опроверган от руския си началник ( в тези преговори) министър Христенко, който най-безцеремонно обясни пред руски медии, че руската страна не е отстъпвала в нищо ( т.е. нарече Димитров “лъжец” за твърдението му за постигнатият прословут 1 процент отстъпка в полза на България като участие в проекта +Южен поток+).
  Шамарът, както си му е редът, беше приет с благодарност от нашите другари, които си поискаха още и ги получиха при унижаването на Станишев на два пъти – веднъж в сочи от Путин ( само 3 часа наказан да чака в предверието) и втори път от Медведев ( вече цялото денонощие през) април тази година.

  Имам свидетели за “събитията” в бара, а и това не е някаква тайна- освен за вас.
  Тайна си остава само за мен вашата страст да ме “коригирате” с незнанието си.

 7. Бях прочел тук някъде из коментарите, че в столицата ни живее най-калпавата част от българския народ. Може и да е вярно, но си живеете добре, да ви завиди човек. Свирят ви на ухо, водите разни хора с фамилии на женски полови органи по баровете.. А за Фъндъкова трябва да се гласува, като един. Тъй рече Батето, нема лабаво! Да знаете случайно като колко е IQ-то на доктор Иванов, герберовия депутат, който присъствал (както каза пред камера)на изтребването на турски деца в делиорманските болници? 15, не повече! На Фъндъкова е по-високо, но няма значение, всичко им е разписано. Гласувайте за месинговите пантички на народното единство! В Русия е така! Като падне Гоцето, ще изберем Бойко за президент, а Цветанов за министър-председател. После ще си ги разменим. През това време Иванов ще ни разказва вицове, здравният министър ще ни прави клизми на гладен корем, а старците от БАН дано да измрат, за удовлетворение на Дянковото хлапе. А Русия, тя да Ви е грижата, Иво!

 8. Този текст (браво на Иво и Асен Генов!)засили странното ми чувство тези дни. Просто си мисля- как накрая дойде моментът, в който аз-кобалтово синята каска-просто няма да гласувам. Не от мързел или от разсеяност. А съвсем съзнателно и демонстративно. И не аз съм толкова важен. Казвам си- значи пред всичките години някой като мен, стотици, хиляди- до милион души в България, които са искали промяна, са решавали, че няма защо да легитимират с гласовете си някаква фалшива подмяна. Защото- тук нека кажем нещо положително за сънародниците си: колкото и на моменти България да заприличва на Беларус, и да я управлява дори по-голям лакей на Кремъл от Лукашенко, все пак тук е условно Европа. И тук винаги е съществувал реален и потенциален антикомунистически електорат. Но проблемът е, че на този електорат Кремъл и местната му агентура са успявали с минимални изключения пред всичките години да му пробутват измислени антикомунисти като “десни” лидери от различен калибър. Нарисувани антикомунисти. Антикомунисти, които с антикомунизма и десъветизацията са имали толкова общо, колкото Гоце със западните ценности. Но сега е върхът. Или по-точно дъното. Данчета, милиционерски съпруги, руски частушки, наглост, путинизация, подхалимство и лакейско подмокряне пред грацалата на Путин (убийте ме, не мога да ги слушам в никакви обстоятелства…) Това начело на “синята дясна София”. Тя, може би, още си е синя и дясна, само дето май откъм сини и десни лидери нещо?… До Данчето ли опряхме?
  За кой ли път трябва да кажа, че аз не съм русофоб, а яростен СЪВЕТОФОБ. И за случая мога да цитирам само един от критичните към собствената си варварска страна голям руски поет: “Россия, торжествуй!- сказал я- без меня”!
  Това е. Честита “дясна” победа!Ще се срещнем на всесофийския съботник за чистене на сапогите и смазване на ШПАГИНА на окупатора от паметника, така де, да не сме Полша или Естония!

 9. Затова и писах на този господин с молба или да изпише цялото си име, или да го промени.
  ……………………………

  Съжалявам за неволното ЧАСТИЧНО съвпадение. В началото изписвах цялото Демир Райков, по-късно го съкратих на Д. Райков, но никога не съм писал с ник Димо Райков.
  Ще зачета приоритета на участника с ник Димо Райков като пиша занапред като Демир Р..
  С това мисля, че отговарям на очакванията.

 10. Обяснявах онзи ден на едни млади хора разни неща за времето преди 20 години, и се оказа, че те не са чували следните имена (а учат всичките във ВУЗ, и то не биология или химия, че да не ги интересува):
  Кръстьо Петков, Коце Тренчев, Еди Сугарев, ЛЮБЕ Беров, Д.Попов, Илко Ескенази, ЛЮБЕ Гоцев, Петьо Младенов, Петьо Блъсков и други много знайни (мислех си аз) герои на така наречения преход…

  Не бяха чували нито едно от тези имена – а сред тях има няколко на достойни българи (на Ескенази; на противоречивия, но искрен Едвин), но и такива на цялата плеяда на останалата плява, която задръсти нашия живот и сега се налага да се чудим защо ЛЮБЕ и Путин са любими в България…

  Да, оказа се, че тези млади хора слушат ДО ЕДИН любимците на Путин, и се вцепених – ние на тяхната възраст слушахме Флойд и/ или Фреди, Стинг и/ или Тото (не Котуньо, естествено, група Тото)… Мога да продължавам още мнооого, но никакво припокриване няма да се случи между моята и тяхната “музикална” история…

  Оказа се, че те са расли със Слави и поп-фолка, успоредно с ЛЮБЕ или хип-хопа, и сега с почуда (ме) питат – и какво от това, че Путин ги люби тези ЛЮБЕ?

  И ако свържем тоталната им не-политичност и политическа неинформираност с култовите им естетически образци, ще получим нещо много смразяващо – Фандъкова и Цецовците и Цецките, Румба Желева и БоДи, воглаве с отБойко се оказват напълно адекватният политически инструмент за окончателното ни връщане в миналото.

  Само че то ще бъде далеч по-смразяващо от това на Тошо Правешки. Защото единствените активни млади ще се окажат нечии “нашисти” в местно изпълнение…

  Бог да ни пази, защото ние едва ли ще успеем.

 11. Не ни стига, че Фандъкова е селянка, а и продажна на руснаците твар. Видно е, че няма отърване от скапани управници в България, но и кой нормален ще се хване с политика!

 12. Ей, хора, подкрепихте ли кандидатурата на Иво Инджев за Човек на годината?
  Ако още не сте, можете да го сторите на адрес
  http://humanoftheyear.org

 13. БТВ е под контрола на рекламния бос,агента от ДС Красимир Гергов.

  Tova e komentar ot prednata statia na g-n Indjev.

  Ne samo BTV a BG e pod konrola na drugarite agenti i kapitalite im.
  Partiite sa za prostoljudieto.Naroda det mu vikat.

 14. имаме право на избор,не сме длъжни да мислим като един,вече има доста интерересна дискусия в нета по въпроса,софиянци мислете

 15. ККБ спокойно вече може да се нарича ПРККБ- Полуруска,комунистическа кочина България. Поне от допълнителния коментар на Г-н Инджев се забелязва правдивостта на абревиатурата.

 16. До тук каквото бе казано, и казано, и сторено!От тук нататък,както казва Шаторбриан,”да си се п р и т е к а т желаните от народа!, бури” на село, и по селски!”

 17. Chateaubriand -Шатобриан!!!не Шато-р-бриан – готварски соц.връх на кулинария.Поправката е техническа,
  знае се че всеки го знае!

 18. Такава кошмарна дилема за избор не съм имала през последните години. Или София в “червени” ръце, или да гласувам за посредствено, добродушно изглеждащо лелче, при това, оказва се, “приятелка на Русия”. Синя София, какво се случи с теб?

 19. Когато слушам Любэ,изпитвам истинско удоволствие от страхотната музика и силните текстове – нещо с което българските съвременни музикални творци не могат да се похвалят.Член съм на виртуален фенклуб и там всички,както и аз, се наслаждаваме на творчеството им и последното за което си мислим са Путин, Първанов и вся остальная политическа мръсна или чиста игра – тези мисли не ни вълнуват.Пропуснах концерта и мога само да съжалявам,че не бях част от това преживяване.На кого е пял на уше Расторгуев,не ме топли,аз не успях да го чуя и видя.Жалко за мен,като негова фенка.И предлагам от утре да низвергнем и невероятният певец Веселин Маринов,какво като е неповторим талант, и той е любимец на червената върхушка.И Вагнер ще изхвърлим от учебниците, нациста му с нацист!

 20. Въпрос:Синя София, какво се случи с теб?

  Зрелите хора се махнаха. Заминаха накъдето им видят очите. Напуснаха Родината си, подгонени от наглостта и беззаконието. На тяхно място дойдоха верни кадри от Веселиново, Сирищник, Дръндар и пр.

  И София почервеня, но не от срам, а защото и тя е като, сините сливи които са червени, когато са зелени.

 21. Присъединявам се горещо към коментара на Ралица Ковачева. Но има нещо по-интересно! И преди в мой коментар относно действията на Бойко Борисов споменах шахматния термин “цуг-цванг”.
  Бойко го приложи на “президента” ни относно отзоваването на посланиците ни САЩ и Турция. Но сега виждам, че подобен ход ни е пробутан и на нас избирателите Кадиев или Фандъкова!
  Откровеното зло срещу съмнителната неизвестност, при това с някои жертви, но и приемущества!
  В този много сложен мителшпил аз поне не мога да се ориентирам. Би трябвало да попитаме Веско Топалов за коментар, но се съмнявам, че и той ще е безпомощен!
  Във всеки случай в тази игра наречена преход ние избирателите по известни причини (наша вина) сме с черните фигури! Оставихме други да я водят и сега се, чудим как да се съпротивляваме. Трябва много майсторство, а точно него го нямаме! Все пак играта е дълга и далеч от приключване. Засега нямаме избор! засега.

 22. Двуличие или чиста проба амтьорска некадърност на екипа на Фандъкова. Ще проличи, но пак останаха сините избиратели без алтернативи. И пак демократично, но не със западното разбиране за това

 23. Съжалявам, че живея с една страна с дребни душици като цитирания блогър г-н Генов. Думите му ме връщат в едно друго време, когато – ако облечеш червена риза – значи си “комунист”, ако е синя “фашист-демократ” (и подобен абсурд имаше)- и изобщо, ако не скачаш, значи си доказан марксист. Срам ме е от подобен примитивизъм в мисленето.
  Мога само да му препоръчам първо да си преведе целия текст на въпросната песен, особено израза “ден и ночь воюет страна – кому хрень, кому ордена…” и да се опита да открие (ако може) скритата ирония в него. Впрочем, тя е характерна за много песни на ЛЮБЕ – например за момчето от колхоза “закаляю организм – берегись капитализм” – алюзия за безсмислените лозунги от онова време. А те имат и прекрасни песни, посветени на жертвите на сталинизма.

  Но явно омразата не замо заслепява, очевидно и заглушава. Така че бих поспорил чия позиция е по-комунистическа.
  Тук не искам да коментирам личностите-кандидати, а само феномена “лепене на етикети по външен признак”. Хубаво е, че г-н Инджев много уместно е забелязал проблема.
  Поздрави на всички участници в дискусията!

 24. А Вие,г-н Инджев,кога живяхте по – добре-преди или през тези последни 20 години? Бих искала да ми отговорите честно,без да триете коментара ми.
  Останала съм с впечатлението,че публикувате само тези,които са приятни Вам и поддържат тезата Ви и не търпите различното мнение…

 25. Към Pavlina:

  Лъжливото ви впечатление за оставянето на “приятните ми коментари”( само) опровергавам с лекота. Тя е ясна не само от факта, че всеки може да види опровержението на тази лъжа тук и сега, но и от краткия преглед на архива на коментарите.
  За да не решите, че сте ме затрудничи с някакъв много хитър въпрос, отговърт ми е лесен: нямам база за сравнение дори, оценявам днешния си живот като многократно по-добър от онзи преди 20 години.
  Но не очаквайте точно на такива , като вас, да интимнича с обяснения защо това е така.

 26. Към НикиБ:

  Вашият патос е гузен- обвинихте ме в лъжа и дори призовахте всички за свидетели, че само аз съм претендирал да знам нещо, което никой друг не знаел бил. Оказа се, че точно вие не знаете.
  А след като ви изобличих, сега се опитвате да търсите реванш на друг стадион.
  Може би трябва да се съглася с неистовите ви опити да ме хванете в грешка, да се съглася с лъжливите ви внушения от благодарност, че бяхте на опашката за автографи за моята книга? Това ли е вашето “извинявайте”?
  Ако пък не разбирате, че изобщо не става дума за музика, а за пропаганда (“любимата група на Путин” под патронажа на …, под лозунга ” Кой казва, че живяхме лошо”), наистина нямаме спор.
  Чрез въпросната музика, употребена като фон за политически послания, ни съобщават че диктатурата, тоталитаризмът, комунизмът не бяха “лоши”.
  Това точно е долна пропаганда, пък ако ще и музиката на ЛЮБЕ да не беше нещо друго, а не някакъв руски патриотарски еквивалент на американското провинциално кънтри.
  Щом нямате слух да го разберете, макар че е крещящо ясно, нямаме разговор.
  Лека нощ и не се опитвайте да ме цакате с лековати аналогии за тежката руска артилерия в културата, която се е появила като истински феномен на необичайно място, като резултат от усилието на велики хора, като Чехов, да адаптират европейското към руската азиатщина- но не благодарение на руската традиция, а въпреки нейната потискаща практика да бъдат мачкани свободолюбивите идеи и техните носители.

 27. до И. Инджев
  1. Ако искате да да разберат каво сте ми отговорили ноември 15, 2009, 21:38 , трябва да публикувате коментара ми ноември 15, 2009, 19:27.
  2. мислех, че сте объркали датата на концерта на Любе от октомври 2007г. Действително на знаех, че са идвали през януари 2008г.и са пяли на нечии ушета по тъмни доби.
  3. “…пък ако ще и музиката на ЛЮБЕ да не беше нещо друго, а не някакъв руски патриотарски еквивалент на американското провинциално кънтри…” Ако правилно съм Ви разбрал и ако мислите че кънтрито и Любе се еквивалентни, то това означава, че за Вас Любе е феномен от много висока проба и Вие му давате твърде висока оценка. Нещо, с което бих се съгласил.
  3. Фразата “Кой каза , че живяхме лошо” е, ако не се лъжа от песента “Ша”. Тя е песен за периода на войната и веднага след нея. И няма нищо общо с периода в който ние наистина живяхме лошо. Факта , че е взета за мото на концерта говори най-малкото за нечий лош вкус.
  4. Оценките по мой адрес не ще коментирам. Въобще не съм съгласен с тях и ми се чинят дребнави и заядливи за публицист от Вашия ранг.

 28. Pavlina,какво имате предвид,за лош и добър живот,аз живях при комунизма много по-спокойно и осигурено,но ненавиждам комунистите и цялата им сган,защото всичко беше лъжа и насилие-особено към тези,които не приемаха комунистическата диктатура. Ако комунизма е бил толкова добър,нямаше самите комунисти да го отхвърлят. Купете си последната книга за “Тодор Живков .Биография” на Христо Христов,излезе преди една седмица.Лечение,само лечение на комунистическата епидемия.

 29. Много харесвам песните и музиката на Любе. Те са мелодични, изпяти майсторски. Не разбирам руски добре, така че съдържанието на текста не ме интересува. За мен лично, като музикант, би било нелогично такава музика да не бъде допускана до България. Колкото до това, че групата е използвана от Путин за разширяване на влиянието му, ами той и цар Симо използва Георги Мамалев в предизборните си клипове през 2001, трябва ли сега да намразя Мамалев?

 30. “ЛЮБЕобвилността на нашите” към родината на любе-то си има (както се полага) своите сътрапезници и тук.
  Де го чукаш , де се пука !
  За тях важи вица за Иванчо , каквото и да му кажеш , в главата му е само едно !! Кого в същност интересува и сплотява “подобна музика”(руска чалга) , и докъде може да стигне “ЛЮБЕобвилността ИМ на нашите” към всичко руско – е въпрос с неповишена трудност .

 31. Да-а-а, едно си баба знае, едно си баба бае. Любе били руска чалга. Абе, събрали сме се тук уж интелигентни хора, а пишем каквото ни дойде наум, колкото да се заядем с някого.
  В Русия няма точен аналог на нашата чалга, понеже са по-далеч от ориента. Субкултурата има две направления – т.нар “попса” (сладникава естрада, лишена от сериозен ритъм и текст) и шансон (най – често “блатной”), т.е. бандитски.
  Хората с реална власт (от мутра до олигарх) слушат шансон, пуберите се и домакините предпочитат “попса” – та.

  Любе стоят много близо до шансона, но повечето им песни са в стил мелодичен рок. Да ги наричаш “чалга” е все едно да направиш същото със Щурците, Диана Експрес или Сигнал.
  Конкретно заглавието на песента “Ша!” (откъдето е цитираното мото на концерта) се превежда – доста свободно от жаргон – като “всичко е ОК, по – добре от другите”. Пример “у Васиной бригаде дела плохи, а у нас – Ша!”
  Самият текст на песента е носталгия по младостта, но по ЛИЧНАТА младост, не по обществения строй. Просто лирическият герой не приема някой да твърди, че той е изживял младостта си напълно безсмислено.
  Не зная (и тук е най – важният момент, пропуснат всички) дали с избора на подобно мото е търсено директно внушение – или частична (поне) – ирония. Понеже песента “Ша” излезе в един албум с “Не рубите, мужики” – прекрасна алегория за сталинските времена, когато е “изсечен” цветът на обществото и унищожен. Моля, чуйте я, преди да наричата музиката на Любе “чалга”.

  Виж, ако бяха поканили Иван Московский с неговата иначе прекрасна песен “Русский медвед” – да, тя е откровен призив към руски реваншизъм. Но очевидно целта не е била такава. И моля – бъдете по-внимателни, намесвайки музиката в политиката – това вече сме го гледали. Нали помните – “Бийтълс” бяха проводници на западно влияние, а който слуша рокендрол, е потенциален престъпник. Препоръчвам филма “Город Зеро” на Шахназаров.
  Впрочем, спомнете си колко време бяхме лишени и от музиката на Вагнер, понеже, виждате ли – Хитлер го харесвал.
  Мисля, че на подобен примитивизъм мястото му не в сериозни блогове.
  Нали помните “Ако палачът наресва Бетовен, какво е Бетовен виновен?” (без намек по адрес на ГЕРБ или друга партия).

 32. Към Тимур и …

  Вие май отказвате да разберете очевадното – ЛЮБЕ сами се намесват в политиката като позволяват да ги разхождат като панайрджийски мечки с президентския или премиерския самолет и като допускат да ги рекламират като “любимата група на Путин”, т.е. любимата група на един съвременен сатрап.
  И какъвто и да е подтекстът на тяхното послание за миналото ( откъде хората, които не са такива поклоници на ЛЮБЕ, като вас, да знаят какво се има предвид в лозунга, който ги съпровожда и че той се бил отнасял само до личното им минало -брей, позволявам си да се усъмня- доста безсилна е адвокатската ви пледоария в този аспект) , чрез откровено провокативното твърдение за хубавия живот при комунизма, това също е сто процента намеса на политиката. Най-малкото грозно, ако не и подло е да продават пропаганда, опакована в лесно смилаема музикална форма.
  Колкото до Вагнер, да, той е бил откровен антисемит и привърженик на прославата на “арийското превъзходство” и именно по тази причина е бил тачен от Хитлер. За вас това може да няма значение, но за много други хора, има( без да са непременно лично засегнати или да се евреи, например).
  Едно е палачът да харесва Бетовен, за което композиторът наистина не е виновен, друго е Бетовен да си продаде душата за нуждите на палача!
  Точно това правят ЛЮБЕ и онези в България ( в Русия – също, но това е разбираемо, мечката козината си мени, нрава -не), които ги употребяват, за да подклаждат своята пропаганда.

 33. Към … и неговите коман …
  Самото сравнение на вашите любимци с Рихард Вагнер ,Людвиг ван Бетховен и Битълс е несериозно ! Тъй вярно!- харесвам си и Българските ФСБ ,Щурците, Сигнал и т.н – познайте защо ?
  Подобни руски групи известни в страната Си и на ЛЮБЕобвилните наши , изпълняващи политическа халтура за мен са форма на руска чалга . Може на вас да си ви харесват , но затова сте и Тимур !!
  А мисля , че и темата на автора въобще не е “музиката” .

 34. Групата “Любе” не ми е особено позната. Но участието им в концерт под надслов: “Кой каза, че живяхме зле”, в днешна България, ме кара да припомня един творец, който също задаваше въпроси с местоимението “Кой”:

  “Кой казва, че мойта Родина е
  бедна на крепости,
  зали,
  разкошни дворци? Кой казва, че тя е
  на място последно, без владетел велик,
  без велики творци? Кой?
  Вие ли, господа бизнесмени, заробили алчно
  на човека труда? Елате сега
  в тази земя обновена, елате и вижте
  добре,
  господа!”
  Мисълта ми беше, че този талантлив човек се самоуби. Не се разбра защо… Може би “Любе” ще разберат намека?

 35. Друже, Georgi Georgiev , не така бе приятелю! Досега само ти не беше ръсил простотии на тема Любе! Какво ви сториха тия певци, бе хора? Изпяха двайсе песни и си отидоха.

 36. Към НикиБ:

  Това за песните не е точно тека: седмици преди да дойдат ни говориха по този повод под формата на платена реклама по телевизиите за “любимците на Путин” и за това как ще ни съобщят, че не сме живели лошо ( при комунизма). Ето за тази долна пропаганда става дума- ако нямаха отношение към нея, нямаше да я допуснат.
  Нима не можеха да се рекламират, като изпълнители на едни хубавички песни? Защо трябваше да стават пилотен проект на реваншисткия путинизъм ( който вече открито възкресява самия сталинизъм в Русия) отново? Някой вярва ли, че това е станало без тяхно съгласие ( най-малкото)?
  Така че никой не говори за песни, а за една здрава политическа провокация, която би трябвало отдавна да си е изпяла песента, но не е – защото е удобно да бъде маскирана под формата на песнички и да бъде пробутана под тази форма.

 37. Някой да знае на каква честота излъчва радио Люксембург, че съм забравил.

 38. До г-н Инджев. Добре де, да приемем че е “една здрава политическа провокация, ” . И какво от това? Кой здравомислещ средноинтелигентен българин ще се хване на тази провокация? Точно така: “…отдавна … си е изпяла песента…” поне 80 % от посетителите на концерта отиват да слушат песни, а не да се самобичуват със възкръснал сталинизам. А ако питате мен той и в Русия няма шанс да възкръсне, камо ли в България. Та вече две поколения млади хора израстнаха, учиха си е се реализират в съвсем друго време, съвсем други условия. Сигурен съм , че повечето от тези който пригласяха на Расторгуев “Кто сказал , что мы плохо жили…” хич, ама хич не биха искали да живеят в онези “прекрасни” времена…

 39. – „ кой каза, че живяхме зле”!!!
  /по времето на комунизма, естествено е да се подразбира/. Кой пита? – В рекламата /не се казва дали е платена/ на Радио к2 следва “..Под патронажа на г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България!..”. За Бойко не ме е грижа. Грижа ме е за радио к2. Да не се окаже накрая, че е именувано на съветската подводница от втората световна война К-2. Горчиво, нали…?

 40. Добре, че ИИ не определя кой да идва на концерт в България. И стига сте сочили с мръсни пръсти в миналото, в момента НЕ живеем добре. Някои платени хейтъри, които си изкарват мръсния хляб с хули и поглед, устремен по Ленински, ама в миналото (и само там) – на такива хора може и да им е добре, но в момента МАМКА МУ НЕ ЖИВЕЕМ ДОБРЕ, И НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ДА ТЪРСИТЕ ОПРАВДАНИЯ ЗА НЕЩА, КОИТО ОТДАВНА НЕ САМО ЧЕ НЕ СА ВАЛИДНИ НО И ПРОСТО ГИ НЯМА? Сега ще кажете “не трябва да забравяме” – какво ви бърка тогава паметника, какво ви бъркаше Мавзолея? Е, сигурно и е донбре на циганката, която държи кафето там, но НЕ ЖИВЕЕМ добре и стига сте сочили назад.

 41. ..и наистина, да ви е…а и демократа сте, гусине Инджев, да ви кажа ли кой не ни даваше да слушаме любимите си групи, и кога ставаше това?

 42. “Нима не можеха да се рекламират, като изпълнители на едни хубавички песни? Защо трябваше да стават пилотен проект на реваншисткия путинизъм ( който вече открито възкресява самия сталинизъм в Русия) отново? Някой вярва ли, че това е станало без тяхно съгласие ( най-малкото)?”
  А Вие г-н Инджев вярвате ли,че те са толкова заблудени и не си дават сметка какво точно правят(с тях).Въпрос на съзнателен избор- в политиката и изкуството е оръжие.ние пък тук си имаме една Сашка Васева,която пък възпявала Бойко Борисов в нова песен.Халтура или не,олигархичното управление винаги си купува лакеите.И въпросът е не ние,публиката, какво очакваме,а отсрещната страна какво ИСКА да ни даде и най-вече имаме ли избор.Или поне като консуматори на култура да развием умението да разграничаваме нещата-от политическа гледна точка ли да възприемаме или от естетическа.

 43. Ако имате достатъчно пари, обърнете се към мен и ще ви докарам която си искате група, не само руска, да ви пее на ушенце, на сбор, или на митинг. Ако искате и цяла филхармония ще ви докарам. Политическите пристрастия са без значения. Важни са парите. Или си мислите, че сме още в социализма.За какво употребяване, за какви морали иде реч. Това се казва шоу-бизнес и в целия свят върви по едни и същи правила.
  Междувпрочем цялата теза на г-н Генов се гради на фалшива конструкция – не Любе са пяли на честване годишнина на Путин, а Путин е отишъл на концерта им по случай 20 години от създаване на групата. Има разлика. Някой ще каже това не е съществено, друг – това си е жива манипулация. Зависи от коя камбанарийка гледаме на света. Всеки си мисли, че неговата е най-висока.

 44. За НикиБ: знаете ли , въпросът за отношението на младите руснаци към Сталин и сталинима изобщо не е прост – преди около 4-5 гоодини ми се случи нещо трудно описуемо – на едно корпоративно мероприятие на един прекрасен кораб по Москва река, аз и един руснак , мой набор очевидно или малко по стар (аз бях тогава 45-46 г,), да спорим и обяснваме на група 20- 30 годишни руснаци какво са донесли Ленин и Сталин на тяхната страна. Колегата накрая се беше направо разтреперил от невъзможността да убеди сънародницте си , че Сталин не е “ефективен мениджър”, както го нарече Путин, а един обикновен сатрап е престъпник. Руската държавна пропаганда , след идването на Путин, определено реваншира Сталин ( доколкото е имало известни атаки и опити за разобличаване през 90-те ) а руската историческа памет е къса , много къса.

 45. Руската пропаганда — Сталин. А в някои от бившите съветски се реваншира нещо друго, доста по-грозно. Не защото е по-голямо или по-малко, а защото е доста двулично да показвате концлагери с едната ръка, а с другата да си сенчите да не ви заслепи магарията на Естония. Примерно. Но все пак, темата е за Любе, и наистина, бал съм го и демократа и демокрацията ако ще ни забраняват пак (дори) музиката. Кат’ сте такива можещи и знаещи, опитайте да забраните порно-чалга концертите. Всеки може да се изпикае на пода, особено ако е политкоректно.

 46. Г-н Вълков, съгласен съм с това , което пишете: “въпросът за отношението на младите руснаци към Сталин и сталинима изобщо не е прост ” А той не е прост , защото и историческите оценки за Сталин са нееднозначни /за разлика от оценките за сталинизма/ Излишно е да припомням суперлативите по негов адрес , изречени от Чърчил и Рузвелт /най-вече, защото не съм съгласен с голяма част от тях/. Поздравявам Ви, че не сте се плъзнали по плоскостта на шаблона , отричането и храченето, толкова харктерна за повечето участници в блоговете…И все пак , убеден съм, че сталинизмът няма шанс за реванш.

 47. Към eehh:

  Понеже за втори път ме псуваш най-вулгарно, да ти обясня за последно, както се обяснява на особено тъпите: никой не ти забранява да слушаш каквото и да е. Щом не можеш и не искаш да разбереш за какво се води този разговор, намери си друго място за псувни.

 48. Бях на концерта. Група Любе направиха страхотно шоу. Всички глупотевини за комунизъм няма да ме откажат да слушам техните песни.Всички вие демократи не може да етикетирате музиката и е адски недемократично да определяте кой каква музика да слуша и харесва това е свободата. Май демократичните принципи са ви съвсем чужди, а по скоро клоните към як сталинизъм.Това , че Путин ги харесва говори за неговия добър музикален вкус.

 49. Към Мариана:
  Хубаво е преди да пишете, да четете онова, за което се изказвате. Къде точно съм ви забранявал нещо или казвал какво да слушате?
  Това е лъжа, издаваща преднамереност…
  Написах ясно и многократно: въпросната ваша любима група се употребява за пропаганда на путинизма и на комунизма чрез рекламирането на тяхната изява под мотото ” кой казва, че живяхме лошо”.
  Ако не можете да схванете това, което съм написал толкова ясно, просто си ..слушайте руската музика и се наслаждавайте, кой ви пречи? Но не ми вменявайте нещо, което не съм казал.

 50. Направо не мога да повярвам-смесване на толкова неща в една отвратителна амалгама Путин,БСП,Фандъкова…балканска боза при това вкисната.Никога не съм била поддържница на БСП,камо ли пък да харесвам Путин.Но съм израснала с Висоцки и Окуджава и от години слушам Любе и харесвам всичките им песни-песни за /против войната, песни за толкова простички неща в живота: майка, бабушка,война,любов,тъга по нещо отминало и мъка по нещо несбъдната…От тук разбрах , че нищо не съм разбарла.Та те пеели за Путин, Медведев и БСП…И в подкрепа на Фъндъкова???Господи,блаженни са невежите.Това че като бекграунд на видеостената се разхождат Путин и медведев няма никакво значенеи или не е най-важното.На същата тази стена течаха и видеооткъси от филма “Адмирал” за Колчак/страхотен филмот кинопанорамата/Татой ей е бил смъртен враг на болшевиките , изключителен учен, океанограф и стратег в най-значимите морски битки за Русия.Любе рушат стени , а не издигат нова Берлинска…защото стигат до сърцата на обикновения човек,който просто “изслушава” живота си на концерт, разпуска и плаче малко или се усмихва на собствения си живот.На него в такъв момента не му пука за газовата криза,заПутинизацията и за Бойко или Фандъкова.Той просто слуша собственото си аз и то в голяма степан се покрива с текстовете на Любе.Толкова елементарни аналогии между музика и политика са абсолютен напън да се профанизира изкуството . И какво значи ,че живяхме зле?Да, дай боже никога повече Ленин, Сталин и Брежнев,никога повече комунизъм.Но щом можем да слушаме спокойно бунтарскитте песни на групата-значи те просто са в миналото завинаги.Ще слушаме всякаква музика ,каквато ни се харесва и това не означава обезателно, че прегръщаме Путин..Любе са страхотна група,песните им стигат до сърцето и ако ще да пеят на предизборен концерт на Доган или Ким Ир Сен аз пак ще ги слушам.защото изкуството им е хубаво, топло и простичко казано и те имат право където решат да го продават, когато това ги храни, а нас радва.

 51. Към Ира Маркова:

  И аз не мога да повярвам, че не можете да разберете, че не става дума за музика, текстове, видеоклипове , а за реклама на путинизма и комунизма, чрез пропагандната кампания, която спретнаха отново на България ( “любимата група на Путин”, ” кой казва, че сме живели лошо”…).
  Точно вие се проявята като елементарна, щом не можете да схванете, че не става дума за изкуство, а за неговата упортеба за политика.
  Слушайте си топличкото и простичкото нещо, което вас ви радва и позволете на други да не се радват, когато им пробутват в тази опаковка въпросната пропаганда – кой ви пречи. Възмущавате се, че някой не е съгласен с вас ли?
  А знаете ли, че големи интелектуални величини ( например Леон Фойхвангер) са били използвани от Сталин за реклама на неговия кървав режим в разгара на най-зревските му репресии, допускайки да бъдат употребени?
  Така че, приятно прекарване в духовната компания на Ким ир Сен и Доган, което за вас е допустимо…Щом ЛЮБЕ това ги “храни”, а вас ви радва.
  И още нещо: Колчак е име символ руски патриот ( от т.н. гражданска война, т.е. най-страшната вътрешноруска касапница в руската история, предизвикана от шайката на Ленин, същият, от чията плешива глава путинистите не дават и косъм да падне днес), смъртен враг на всичко, което болшевизма унищожава ( включително и него, физически).
  Щом не забелязвате перверзията рекламата за Путин ( който налага напоследък реабилитацията на Сталин) да бъде съчетавана в една “амалгама” с Колчак, явно тази амалгамата в мисленето ви е просто каша от сантименти.

 52. А бре Тимурчо, що не си признаеш мужишкия произход, така по-лесно ще разберем привързаността ти към всичко руско (вкл. съветско) и непоносимостта ти към каквито и да било критики към тях ?

  А тия мужици от ЛЮБЕ ми докарват единствено газове в стомаха !

 53. Уважаеми Г-н Инджев, когато отивам на концерт на група или най-общо казано изкуство,което харесвам,аз последно се интересувам от политическите възгледи на изпълнителите.Освен ако тези възгледи не са категорично афиширани в самото им изкуство : примерно като ултраислям или ултранационализъм…Всеки е свободен да възприема искуството според собствените си емоции,възгледи,или дори моментни сантименти.Силата на изкуството е в това “да ти съобщи нещо”така че то да ти хареса , да те заинтригува и да те обогати.След песните на Любе, аз по никакъв начин не обичам повече Путин ,все толкова Не-обичам и ненавиждам Ленин и Сталин и продължавам да се възхищавам на герои като Адмирала,Пастернак , Солженицин …Всичко това все пак е Русия-преди и сега .И като част от тази руска култура ,аз ще продължавам да слушам Любе.Опаковката не ме интересува .За мен винаги най-важно е съдържанието.Когато групата ме разочарова с изкуството си или с някакво изключително неморално/според мойте възгледи/поведение аз вероятно ще ревизирам отношението си към тях.А дали Путин опитва реставрация на ” обич към гологлавия”-аз не съм политически наблюдател и не е моя работа да знам за това.И кой е Путин?Един преходен ръководител на Русия.Брежнев отдавна е забравен,но песните на Висоцки и окуджава още са у нас и завинаги.Може би и те някога са манифестирали за нечия”опаковка”,но на таланта почти всичко е простено.

 54. Към Ира Маркова:
  Уважаема госпожо, чукате на отворена врата, никой не ви оспорва правото да си харесвате и да си слушате каквото си искате.
  Имам ясна теза: не желая да ми рекламират Путин нито през безспорния Чайковски, нито през не толкова безспорните му любимци от еди коя си група.
  Това, че вашите любимци нямат нищо против ( или дори може би желаят) да бъдат употребявани по този начин, не ги прави симпатични за мен. И понеже това ваше тропане с крак ( “ще си ги слушам”, като че ли някои ви забранява – май ви харесва да се правите на жертва) започва наистина да ме ядосва, нека и аз да ви ядосам тогава малко като го кажа съвсем ясно : за мен вашите любимци, ангели небесни да бяха в творчеството си, се държат като обикновени проституки на властта в Русия по линия на износа на путинизъм. Творецът, ако е просто и само такъв, не се подлага доброволно в тази роля.
  Ако не можете да разберете това, просто не се опитвайте да ме карате да мисля като вас, тичайки на друг стадион- вие отказвате да схванете елементраната същина и спорите със себе си. Измисляте си , че някой нещо ви забранява и после яростно се браните от призрака на собствената си фантазия( да не говорим, че в предишния си пост използвахте обидни квалификации в неспособността си да разграничите сеното от плявата).
  Не разбирам защото отново и отново ми заявявате какво ще си слушате, като че ли ви забранявам – а и не аз чета ваши текстове (доброволно). Не съм ви се натрапвал.
  Ами слушайте си. И не ми забранявайте да си пиша.

 55. До Ира Маркова: Прочетете още веднъж: “…просто не се опитвайте да ме карате да мисля като вас, тичайки на друг стадион…” / Иво Инджев | ноември 20, 2009, 19:09/ Аз тая фраза не я разбирам съвсем, дано Вие я разберете. Понеже странното съждение за стадиона бе изказано и по мой адрес “…сега се опитвате да търсите реванш на друг стадион” /Към НикиБ:: Иво Инджев | ноември 15, 2009, 21:38/ аз твърдо бях решил да не играя с г-н Инджев на никакви стадиони. Не защото е силен играч /факт, който не отричам/, а защото в последно време забелязвам неспортсментски прояви в играта му. Също като национала Бл. Георгиев прави артистични падания в чуждото поле за дузпа. А след като противника му отбелижи гол /а Вашите бяха красиви, признавам/ г-н Инджев грабва реферската свирка и свири несъществуваща засада. На мен ми е отменил поне 2-3 гола с тоя номер. Не знам защо са му тия служебни победи. Сигурно си прави колекция от тях. Та да се върна към фразата си за това, че бях решил да спра да играя на ивоинджевия стадион , пък все продължавам…Не мога да се сдържа да гледам безучастно отстрани неспортсментски номера, та дори и от талантливи играчи. Ако вие можете да се сдържите, не играйте с него. Съжалявам, че използвам блога ивоинджев, за да комуникирам с Вас, ама друга връзка с Вас нямам.

 56. Към НикиБ:

  Господине,
  Съчуствам ви за това, което с толкова мъка споделяте със сродната душа Ира : ” Съжалявам, че използвам блога на ивоинджев, за да комуникирам с Вас”… Ужас, виновен съм, че използвате блога на ивоинджев!
  Мога да ви посреднича, та дано вие , репресираните от мен, гадния, който си позволява да пише и да бъде четен от вас, да се съберете и да престанете да страдате от моя тормоз.
  И още нещо: следващият път, ако наистина искате да се жалите от мен, споменете за протокола ( пък читаталите сами ще си направят извода) как сте ми вменявали неща, за които съм ви изобличил ( като твърдението ви, че съм си бил измислил нещо за гостуването на Путин и неговите обслужващи артисти от ЛЮБЕ) .
  И така, дайте знак, че искате да се съберете с Ирочка, ще ви помогна и ще ви освободя така от моя гнет!

 57. В края на краищата всички знаем, че Путин има голяма заслуга за това, че се разправи с жидомасонската група, завзела властта в Русия през 90-те години, за да я ликвидира. След което той постигна единение между православната църква и новата РУСКА власт. Всичко това никак не е малко, а дори е много.

 58. понеже и днес НикиБ се оказа най-деен на терена …

  ако оня оня наш спортен коментатор от близкото минало беше сред публиката в блога , нямаше начин да не възкликне «БРАВО НИКИ! БРАВО Б!»

  специално за НикиБ и с разрешението на г-н Инджев
  Изобщо , НикиБ , публиката те знае от твоите предишни срещи в тоя турнир че притежаваш фина техника , отлично владеене на топката и че се увличаш най-вече в главозамайващи дриблинги но и днес , както и в други предишни срещи ти събрираш очите на всички.
  Преди седмица или две , говорехме си за Папата , си спомням ти влезе в игра , направи както обикновенно няколко финта в твой стил , след това веднага се нацупи като си измисли че не играели с тебе и когато ти дадоха паса и всички очаквахме да вкараш най-после гол (и да видим в коя врата ще го вкараш) , ти скри топката на всички и направи някакъв …….. невероятен супергигантски слалом , като мина тогава през София , Москва , площада Св. Петър в Рим , американската база в Ново село , оплю купата на Съветската Армия , възхвали армията на САЩ , обиди българските футболисти на ритнитопковци и набеди някого че вярвал че С.Антонов (защо пък именно той!?! , интересно) бил стрелял по Папата….. И накрая ни показа финиш (а ла Стенмарк) хвърляйки куп сняг във нас , втрещените зрители като ни призова да ръкопляскаме на …. скандинавския отбор!!!!!! Защото видите ли , според теб трябваше непременно тоя ден да си говорим за шведското ОК за Северния поток.
  Днес (вчера) пак ни показваш ненужни и самоцелни дриблинги , пак се цупиш че не ти признали ( 2-3!!!) гола и ни каниш на …..спявка (или по-точно песни и пляски) и ни призоваваш да оценяваме високите художествени стойности на песните на група ЛЮБЕ. Намери си и партньорка и стигнахте чак до ….. Северна Корея. Без малко да ни призовете да ръкопляскаме и на нея.
  А темата не е тази и много пъти г-н Инджев ви я припомни , поне днес , но вие с партньорката ти упорито не щете да я обсъждате.
  А бе човек , днешната , в смисъл настоящата среща сякаш е България-Русия , поне на мен така ми изглежда , като гледам и публиката тук така я възприема – нещо като дългоочакван реванш на срещата НРБ-СССР (ако си спомняш , оня доста груб мач от близкото минало , пак на наш терен в който те не показаха никаква , ама никаква игра , но не дадоха и на наште да играят) , а пък ти къде ни пращаш.
  На скандинавците да ръкопляскаме. Че ние и без това им ръкопляскаме от много години (заслужено) , така както прави и целият свят (с изключение на Русия обаче – тя единствена съм забелязал че обича да се се увлича винаги в ръкопляскане само на себе си , ти не си ли забелязал нещо подобно) . Така че няма нужда да ни подсказваш и подканяш. На руснаците също им ръкопляскаме и също заслужено , но дай да им ръкопляскаме( и ако позволиш да избираме кога) или поне когато и останалият свят им ръкопляска а не винаги и за всичко.
  Така че Ники – много си техничен , но не разбрахме братче за кой отбор играеш , НикиБг ли си , НикиБ*ядь ли си (сакън , не дай боже , че те руснаците така викат на тия дето все изпускат головете) , НикиББ ли си , а може би си … НикиБкп?

 59. Към Theodorus:

  Така ли? Ами това си е голямо (само)признание за националсоциалистическия характер на Божеството от Кремъл.
  Със същото се хвалеше и Хитлер. После и Сталин опита ( т.н. дело “белите престилки” срещу еврейството), но се спомина, преди да доведе докрай делото на (национал)социализма.
  И ето че сега, по вашето (само)признание верният им ученик Путин най-после успял да довърши започнатото от неговите предшественици в любимата му Русия и почти толкова любимата му Германия. Браво!
  Винаги съм знаел, че една от точките на любовно преплитане на уж антагонистичните националсоциалистически и болшевишките им разновидности е антисемитизмът. Чувал съм и друг път другари антифашисти да псуват невъздържано на ” жид” ( ами да, руска е думата, не по произход, а като употреба и вие не случайно я използвате, защото до идването на Хитлер на власт никой друг не се е проявявал в свъременна Европа , след прогонването на евреите от Испания през средновековието, по-варварски в преследването на евреите от руските шовинисти- не случайно в западните езици е получила легитимност руската дума “погром”).
  Рядко обаче съм виждал изписано това символ-верую на нацистите и комунистите по толкова ясен, категоричен, сбит и недвусмислен начин, както във вашия постинг.
  Направо в рамка да си го сложиш и да го поглеждаш отрезвяващо всеки път, когато се опитват да те лъжат за заслугите на комунизма в борбата срещу фашизма, с който Сталин се беше подбратимил с официален договор, докато кафявите му конкуренти за световно господство не го измамиха.

 60. Росен Йорданов | ноември 21, 2009, 13:16 Росене, приятно ме изненада с твоето проникновено познаване на скромното ми, разпиляно творчество. Ти направо ме направи жив класик като си издал мои “Избрани съчинения” в един том. Забавлявах си, препрочитайки пространното ти писание. Само включването на Северна Корея си е твоя авторска приумица. Е, и последното изречение бешеееее, някак си…как да го кажа…а бе излишно беше…
  P.S. На упрека ти за това, че “темата не е тази” отговарям: Ако наистина те интересува мненито ми по темата, прочети. ноември 16, 2009, 21:10 , а също така ноември 18, 2009, 10:41. Чао.

 61. Към Иво Инджев: Има известно объркване на понятията. Известно е, че към 85%, а някои историци твърдят 90%, от онези, които се самонаричат “евреи”, са от хазарски произход, т.е. не са семити. А имайки предвид, че в Близкия изток съм решително на страната на палестинците, то спокойно може да се каже, че съм просемит. А що се отнася до националсоциализма, на фона на напълно компрометираните либерален капитализъм и комунизма, то той е просто третият път. Доста рационален като социално-икономическо устройство.

 62. С голяма изненада откривам,че тук все още Иво отчаяно спори с хористите от ансамбъла за песни и танци на Съветската армия! Я внимавай, хористите! Дай тон за песен! И-и:
  “Казано честно вси-ичко ми е наре-ед.
  Тъй, че спокойно си гледам напре-ед!”
  Познато ли ви е това парче! От Васко, ама не “кръпката”, ами “кеца” или “синевата”!
  Само дето постоянно ми се върти от доста време, с друг текст в главата!
  “Казано честно нищо не ми е наред.
  Тъй, че е страшно да гледам напред!”
  Асоциации с “Любе”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.