Не се гаси туй, що не пали ( мое научно откритие)

Чували ли сте за ЦЛОЗОИ, ЦЛПФ, ЦНИН, ИНП или дори простичкото ИЕ?

Зад тези съкращения се крият ( за малко щях да кажа „фирми”) разклонения на БАН – Централна лаборатория по оптичен запис и обработка на информация (ЦЛОЗОИ) , Централна лаборатория по приложна физика – Пловдив (ЦЛПФ), Институт по електроника (ИЕ), Институт за правни науки (ИПН), Център по наукознание и история на науката (ЦНИН).

Лично на мен най-интригуващо ми звучи централизираното изучаване с (научна) цел на историята на науката. Тя, уви, отрежда твърде незавидно място на българската такава по отношение на нейния принос в съответната световна съкровищница, ако се съди по броя на международно признатите български научни открития с фундаментална стойност, клонящи към нулата. Дано от изучаването на този неприятен факт бъдат извлечени съответните научни ползи.

Засега обаче празнуваме ако не друго, то 65-тата годишнина от създаването на Съюза на българските учени. Именно по този повод президентът Г.Първанов изрази (безплатна за него) загриженост за недостатъчното финансиране на науката и предизвика финансовия министър да му отговори.

Полемиката между двамата вече придобива собствена, ако не историческа, то доста истерическа окраска – поне така на мен ми звучи съветът на Г.Първанов към Симеон Дянков да не се прави на премиер, а да си „влезе в нишата”. И той го послуша. Влезе си. Оказва се все повече, че да отвръща с опакото на ръката без да се притеснява от височайшия статут на своя опонент, определено се оформя като негова ниша.

Този път Дянков уличи Първанов в опит да се хареса на „феодалните старци”, „неговите приятели от БАН”, обяснявайки му, че науката в „добрите страни” се прави в университетите.

Макар и да е облечен в непочтителна форма към приучения на недосегаемост доскоро президент, този факт е безспорен. Както няма спор, че този спор е продължение на полемиката между двамата, след доста злополучния като ефект пред публиката ( по половинчатото признание на самия президент по-късно) икономически доклад, поръчан от Първанов. В него съветите ( на „феодалните старци”?) за премахване на плоския данък насред кризата бяха наречени от Дянков „малоумна идея”.

Инициативата да предизвика Първанов беше на Дянков и по друга тема – за разходите от 1 милион лева, направени при пътешествието на президента „да види конгурата в Австралийски зоопарк”. На което, доста безпомощно, уязвеният (социален, както се саморекламираше) президент реагира с „компромат”, че бил придружаван от половината правителство. Както се казва, „ и други бият негрите”.

От тази престрелка може да се сглоби следното голямо изречение на Дянков:

„ Разходката на президента да види кенгурата в австралийски зоопарк е сред плоските идеи на неговите малоумни приятели, феодалните старци”.

Тук си заслужава да припомня един по скоро фундаментален, отколкото феодален сюжет от близкото минало, когато студенти разнасяха чучело на Пинокио с голям лъжлив нос на една демонстрация. В студиото на телевизията (тогава имаше само една) присъстващият Жорж Ганчев реагира обидено и лично на студентската закачка, която беше очевидна, но неадресирана пряко към него – нито вербално, нито чрез надпис. На което присъстващ в самото студио студент вметна, че никой не нарекъл куклата на него, но с реакцията Ганчев се е разпознал като въпросния лъжец.

Нещо подобно се случи с Първанов, когато призова Дянков да си влезе в нишата, подразнен от изявление на министъра, според когото енергийната политика на България е правена от хора, свързани с интересите на Русия. Дянков не посочи изрично Първанов, но той се разпозна!

Ако трябва да се върна към повода, свързан с БАН, за мен по – интересен е фактът на неувяхващите традиции да се честват славни годишнини с яркото присъствие на ръководни държавни другари…пардон, господа. Миналата година др. господин Пирински, като бивш зам.министър още при Тодор Живков, отбеляза в топла атмосфера 60 години от създаването на междувременно закритото Министерство на външната търговия. Той припомни за големите успехи на социалистическата външна търговия пред умилени съратници. Раздадоха си награди.

Сега др. господин Първанов поддържа същата носталгия за 65 –тата годишнина от създаването на Съюза на учените в България.

Над всички и всичко в това отношение, разбира се, блести всекивечерното усилие на държавната телевизия да подклажда умилението към славното минало чрез „нескончаемото мероприятие” ( казано на чист български от съветската епоха), обозначено като” 50 години БНТ” . Без капка самокритичност за приноса на този най-важен инструмент за пропагандно командване на масите във времената на идеологическия монопол, от екрана всяка вечер облъчват населението с химиотерапията на едно непоносимо самохвалство за уникалността на наистина уникалното ( като нямаше друго) постижение, наричано за краткост БНТ (което , отгоре на всичко не се и казваше така).

И кое е общото в честването на всичките тези годишнини? Ами извадете 65, 60 и 50 от 2009 и ще видите, че става дума просто за различни етапи от историята на налагането на сталинизма и развития му социализъм в България. Най-напред е кървавата 1944 г., после концлагеристката 1949 г. и след това 1959 –та,година, когато Тодор Живков вече здраво е поел властта и е на път през следващите години ( освен всичко друго) да наложи дъщеря си за шеф на културата, мъжа й за началник на телевизията, брата на жена си за шеф на медицинската академия и т.н.

И най-важното – да предложи България на СССР за доброволно присъединила се колония, вместо да крета като обикновена такава.

Понеже Живков така и не беше осъден за всичко това, а го превърнаха в нещо като жертва заради някакви си раздадени апартаменти, издънките на неговия режим днес се изживяват като нови” герои от Лайпциг”. Искат да имитират неговия успех в очите на тотално, направо тоталитарно манипулираните ( по посочения по-горе начин) т.н. обикновен човек

Тъп сюжет, достоен за малоумни феодални кенгура!

41 мнения за “Не се гаси туй, що не пали ( мое научно откритие)”

 1. Ами на Дянков не му пука – във всеки един момент може да си стегне багажа и да си замине за Щатите при благоверната си съпруга. Той и затова си позволява да удря с опакото на ръката лъжливата уста на др.Гоце. Някой друг на такова ниво да го е правил??? Ами не. Защото Дянков не зависи от местните феодални старци (БАН напр.) и феодални момци (напр. Галеви Брос, ТИМ и пр.). Само автономен човек с твърде сериозен гръб (Задокеански) може да си позволи в Задунайская губерния да казва истината от политическите етажи, а не по стълбищата на панелките.

  А за журналисктиката ни, която не задава подобни въпроси, по-добре една заупокойна.

  И добре, че има такива като Иво Инджев, Бедров, и още малцина други, които да отсрамят тази професия, която у нас се родее с най-древната.

 2. Браво на Дянков за смелостта да назове нещата около БАН с истинските им имена! Голяма част от ръководните кадри там стоят за да се водят на работа и да могат да докопат “частни” поръчки.

 3. J,oubliais a vous dire,que je n,ai pu voiar ,que,il e plutot petite que grande pour son age.J,espere que commme tout le monde,IL n,a manque a rien de m a n i e r s p o l i e s
  e t p a s a g r e a b l e s.

 4. На което, доста безпомощно, уязвеният (социален, както се саморекламираше) президент реагира с „компромат”, че бил придружаван от половината правителство. Както се казва, „и други бият негрите”.

  Май е особена черта на комунистите да омаскаряват другите „прегръщайки” ги силно към калните си мръсни телеса. Миналата неделя гледах по БНТ „Досието на ДС” и Андрей Пантев се изказа с смисъл, че наистина имало репресии, лагери и т.н. след 1944 г., но все пак да не забравяме преди това какви злодеяния на режима е имало, как поети и писатели са хвърляни в затворите и пр., демек нали, и тези преди нас бяха досущ като нас.

 5. Ето и още един пример:

  „Играта загрубя, оплака се президентът по медиите и се опита да вкара в обращение станалия крайно неприличен израз „тройна коалиция”. Според Първанов сега страната се управлява от ГЕРБ, ДСБ и АТАКА.”

  От Дойче Веле: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4892707,00.html

 6. Мазарини, бегом да си оправиш френския!
  Il est petite et grande като малко кенгуру в голяма торба…

 7. Явно феодалните старци (и баби да не забравяме) трябва да се побратимят със доста подобните си колеги от доста ВУЗ-ове, и лабораториите на БАН да станат факултети на съответните университети. Така всички учени от третата възраст ще могат да ходят на едно място на работа. Има големи хора и професионалисти сред тях, но както казва г-н Инджев немалко от тях са просто посещаващ кабинетите си без да се опитат да запалят някаква искра у по-младите си колеги, които по някакво чудо стоят все още там.

 8. Хахаха! Иво, пак хубаво си ги навързал последните “събития” около президента Гоце 🙂 Този път категорично подкрепям Дянков и го поощрявам за “опакото” с ръката! БАН наистина е превърната във Феодолано владение от,в голямата си част, отломки от миналото, които така са се барикадирали, че нито един млад човек с помисъл да се занимава с наука, няма шанс да пробие в тази среда. Не че му препоръчвам.
  БАН отдавна е една мъртва структура със запазено място, от “наши”хора, около държавната трапеза.
  А младите и креативните са принудени да търсят изява навън!?
  Да го пита човек, този Гоце, след всичките гафове, които сътвори в последните седмици, кой дявол го подтиква да продължава да върши и бръщолеви глупости?!
  Или може би това ще са бъдещите членове на новата му партия, както се чува, че ще създава?!
  Пази Боже!

 9. Ако наистина Дянков се е изказал, че науката в “добрите страни” се прави в университетите, не е напълно прав. Наистина, това е политиката в САЩ, но не и в западна Европа. Като примери мога да посоча Max Planck Gesellschaft и Leopoldina в Германия, както и Institut Curie във Франция. Това са научни академии и институти, които са финансирани предимно или изцяло с държавни средства. Те не са университети – не обучават бакалаври и не издават дипломи, и са с висока репутация.

  Съгласен съм, че България не може да си позволи да финансира подобаващо БАН, но това не означава, че всичките й институти трябва да се закрият или “прехвърлят” към университети. Иван Костов им предложи да не разчитат на средства от бюджета, а да се научат как да кандидатстват за (по-точно да печелят) финансиране от ЕК. Идеята звучи добре, но предвид липсата на опит, както и жестоката конкуренция в лицето на останалите държави от ЕС, повечето служители на БАН вероятно ще останат безработни.

 10. Abe, Ivo, abe Indzhev, cetesh li si neshtata kat gi napishesh..?
  Az rabotia v BAN, hich niamam loshoto chuvstvo, ce ne sum dobur uchen, kakto navsiakude ima dobri i loshi….
  I kvo obshto ima Purvankata?- Shtot kazal, ce triabva da se davat povece pari zaa nauka….? Mi toi edno pravilno neshto kaza zza za deset godini…

 11. БАН отдавна е една мъртва структура със запазено място, от „наши“хора, около държавната трапеза.
  А младите и креативните са принудени да търсят изява навън!?

  Galina (t.e.kokoshka)- ti v koia tochno oblast na naukata se iziaviash, ce davash akul?

 12. Г-н Инджев, в случая Дянков прави няколко аджамийски изказвания за организацията на световната наука, най-фалшивото от които е, че световната наука се правела в университетите. Няма такова нещо! Дори в Америка основният научен потенциал е съсредоточен в научни центрове извън университетите. Да не говорим за западна Европа. Ето някои данни за бюджета на държавно финансирани институти в Германия, например:

  1) “Макс Планк” – състои се от около 80 института, 13 000 постоянен състав и 11 000 без дългосрочен договор, бюджет около 1.4 МИЛИАРДА ЕВРО за 2006

  2) “Фраунхофер” – 59 института, 12 500 учени и инжинери, изследователски бюджет – около 1.2 МИЛИАРДА ЕВРО

  3) “Хелмхолтц” – 15 изследователски центъра, 25 700 служители от които 8 000 учени, годишен бюджет около 2.3 МИЛИАРДА ЕВРО

  4) “Лайбниц” – 84 института, 13 000 служители, бюджет около 1.05 МИЛИАРДА ЕВРО
  Още нещо. Никой не ограничава българските университети да правят наука. Единственият източник на държавно финанситане е Фондът за научни изследвания и всеки, който може да напипе конкурентен проект може да бъде финансиран. Проектите се оценяват от 3-ма независими рецензента, два от които чуждестранни (страна от ЕС). Това е положението.

 13. Няма лошо Първанов да създаде партийка с малоумните”академици”.Още един съдран боксов чувал не е излишен.Това,че Гоце винаги си е бил ретрограден комунист,както и за способността му да ръси необмислени глупости,едва ли много се съмняват.Но от факта,че от президентския екип от цели 160 души няма един да му даде свестен акъл,е това вече е уникален подбор.Но тук разковничето е в абсолютната кадрова скопеност на БСП.То,всъщност,след като уникалният глупак Петър Димитров беше министър,какво да говорим.

 14. БАН ще заслужава повече пари след като се реорганизира по устава на Българското книжовно дружество, а не по примера на Академията на науките на Съветския Съюз. Трябва да се възстановят Единните центрове за наука и образование с Университетите и тогава ще има условия за истинска наука.

 15. Господин Иванов много греши. Науката е в университетите на Кембридж, Оксфорд, Принстън, Станфорд, Москва и други подобни. Тези институти, които споменава, са изключения.

 16. Ааа,да! В тези немски институти, разбира се, взимат куцо, кьораво и сакато, направо от улицата!

  Мафиотският принцип, инфилтрирал всички институции в БГ, не е подминал и българската наука. Академичната Коза Ностра си тъне преспокойно в блажено неведение относно съществуването на нещото, наречено наука.

  Както всяка друга институция тук, така и БАН не е нищо повече от една тромава, формална и полумъртва комсомолска организация.

 17. Каква наука, какви пет лева, бе хора. В Булгария и клечки за зъби не се произвеждат, вие за наука говорите. Вярно е, че в белите държави има научни и изследователски центрове, но те се издържат от индустрията. Списъкът на Иванов сигурно може да бъде продължен, но Иванов не ни казва кой и как ги финансира тези изследвания, държавния бюджет по всяка вероятност. А проблемите за изследванията сигурно им ги спускат с решение на Политбюро. Как и къде си отчитат резултатите от изследванията и как са похарчени парите, дадени за изследвания. Иначе звучи добре, дайте да дадем за науката. А дали БАН е науката? И кой да го даде.
  Аз друго искам да попитам. В предаването на Велизар Енчев от 12 ноември, бе изнесено, че Първанов е бил на лов с Валентин Златев и Маргарита Пешева, шефката на СЕМ, която след лова се разболяла (не казаха, но май не е трипер). Не прочетох никъде другаде информация по този повод. И ако това е вярно, излиза че Първанов се появява за малко да раздаде задачите и след това ходи да стреля глигани, докато народа се чуди ще го импийчнат ли или няма да го импийчнат. И вероятно между два изстрела по глиганите, бащата на Валентин Златев станал собственик на хотел “Сердика” в София. Някой знае ли нещо по тези въпроси. Те сигурно нямат нищо общо с БАН и феодалните старци.

 18. @RoqueПолумъртва по резултати от дейността,но съвсем жива по разходи,командировки,доклади,научни дисертации за”открития”,тежкарски интервюта,”капацитетни “становища,медийно внимание.

 19. Кой факт е безспорен г-н Инджев – непочтителна форма на изказ на финансовия министър или че президента е недосегаем? Защото, че науката в „добрите страни” се прави само в университетите изобщо не е безспорен факт. Евопейския одит на БАН показа, че има структури, които плачат за закриване, но има и такива, които както държавата така и ЕС трябва да финансира много интензивно. А дали има “феодални старчета” – да има. Не са много, но ги има.

 20. @Ivanov (цитат):
  “най-фалшивото от които е, че световната наука се правела в университетите. Няма такова нещо!”

  Смело Иванов, смело! Като прочетен вестник ти е световността и научността в нея. Гледам, че и смело боравиш с десет-цифрени числа, и като един Първанов умееш да си пробираш само тези, които ти уйдисват.

  Един въпрос: тия интитути с якото финансиране, от дека си купуват “научния потенциал”? Работниците им демек – от борсата ли идват, или се изсипват директно от университетите?

  Така. А тая наука, световата, “потенциала” ли я произвежда или пустите му “милиарди”?

  И дали унивестите са толкова гламави, че да не си запазват (поне малко от) собственоръчно произвения “научен потенциал”? Иститутите е ясно, че такъв не произвеждат.

  Поздрав.

 21. Защо си мисля, че повечето неща съм ги чела във вече публикувани статии???По- добре никаква наука, отколкото слаба! По-добре никакви журналисти, отколкото повтарящи се подмазвачи…нали?

 22. Към ан

  Ако това е въпрос и ако е към мен ( явно не само журналистите задават тъпи въпроси или просто не знаят как се задава въпрос), да ви отговоря: наблегнете на ” ЗАЩО”.
  Май себе с питате и вероятно – с пълно основание ( но в това отношение не мога да ви помогна).
  Ако си отговорите и все още си мислите нещо след това, ще стигнете до отговора ( сам, само, сами и т.н., понеже не е е ясно дали сте съветски самолет ан или нещо друго), който при това положение интересува само вас.

 23. Emi evala – edin da mu go lepne pak dori i da ne e savsem prav.

  V BG i v BAN i v universitetite bivshi komunisti izmisliat nauka, udobna za tiah, pravena ot udobni hora. Tova e BG nauka.
  Istiknskite ucheni biagat v opit da si nameriat istinskoto miasto.

 24. Sajaliavam za vsichki svestni ucheni, koito izgariat pokrai nekadarnicite. Koito sa zadusheni tova che sa neudobni zashtoto sa kadarni ot nekadarnite.
  A poslednite sa poveche> I te sa gotinite.
  Osobeno ako imat grabche – ia v minaloto, ia v nastoiashteto.

 25. Наука се прави навсякъде, дори и в гаражи и бараки, но тя както и богатството се създава само при свобода! Без лозунги.

 26. Интересно ми е да чуя официалното експертно становище на института по правни науки към БАН, за правния дух на Конституцията на Република България, и на прегазената от Лайпцигските герои Търновска Конституция, и на коя от двете конституции законите могат, да се справят законно и народополезно, с Недосегаемата Организирана Престъпност и Корупция в Българската Държава.

 27. Център по наукознание и история на науката (ЦНИН)

  Звучи глупаво, а още по-глупаво е, че най-новата новина в сайта им е от 06/11/2007

  Поздрави 😉

  http://www.bas.bg/csshs/Novini.htm

 28. Пак съм аз 🙂

  Не можах да се сдържа, тия просто счупиха тъпомера:

  “БАЗА ДАННИ И АРХИВ ОТ ЗАВЪРШЕНИ ТЕМИ

  Библиотеката разполага с текстове на завършени разработки с актуално значение, но все още непубликувани: “Оценката в научната политика”, “Наукометрични показатели за международното сътрудничество”, “Ролята на обществените науки за устойчиво развите”, “Влияние на научната политика на ЕС върху науката в България”, “Историята на науката и техниката в общата система на знанията”.
  ЦНИН разполага с документален видеофоноархив от интервюта с видни наши учени.

  Научен състав – 20: 1 ст.н.с. І ст., 12 доценти и ст.н.с., 3 доктори на науката, 15 доктори”

  Край на цитата 😉

 29. Иво, а не се ли усещаш как ти разпознаваш отсъствието си при връчването на награди пред умилени съратници? Хитрата сврака и с двата крака.

 30. Демир Д.
  J,a i c r u c o m p r e n d r e,
  q u e v o u s e t e s u n i q u e m e n t s a v o i r v r a i m e n t sans retard, l e c a n g u r o meme,pour l u i e m b e l l i r.
  V o u s e t e s d a n s la b o n e v o i e a v e c u n e t e t i n e.
  Pas d e plus tolerance!

 31. Робинзонов, преди и ти така смело да хвърляш изречения, по-добре се справи с основни понятия.
  Що е образование и какво е – наука?
  КАкви са задачките им?
  Какво “произвеждат” университетите и какво – научните центрове?
  КАква е разликата между фундаментална и приложна наука?
  И когато свържеш всичко това в система, вероятно ще намериш отговора.
  Иванов е прав.
  Колкото за у нас – ако някой си въобразява, че университетите ни дават образование, след като заплатите на преподавателите зависят от броя на студентите, дълбоко се лъже.
  И че е възможно да се развива наука, когато в бюджета за научни изследвания от години стои цифрата 0, също дълбоко се лъже.

 32. Е Г-н Инджев, разкошен сте! Така хубаво е написано всичко, че всякакви коментари са излищни! Ако от мен зависи веднага бих признал вашето научно откритие (заглавието) за най-голямото научно достижение на България от по-ново време (времето на БАН) Синодалните старци там не могат на малкия Ви пръст да се намажат! Наскоро имах възможност да говоря с един наш академик, специалист по телекомуникации (по негови думи). Понеже и аз се занимавам с такива неща след разговора си казах: Боже, аз би трябвало да съм със статута на Айнщайн тогава в тази област! Ние имаме академик по информатика господа! Бил Гейтс ряпа да яде!
  Не губете надежда! До 20 години синодалните старци от БАН ще са изпукали! Лошото е, че и ние ще сме изпукали също така. Но пазете децата далече от БАН!

 33. Il,a donc, quelque chose de change d,urgence extreme!On tache donc de
  g a g n e r d u temps a S o f i a,
  e t {Y} fortement ,comme le meilleur moyen avec Mmme. F a n d a k o v a. Un point et c’est tout.
  L,effet et salutaire,M.Kostov!

 34. Наглостта на тези хора няма край! Ето,сега чета как Станишев поучава Бойко Борисов да раздаде тези фланелки, за които той прахоса стотици хиляди левове и стоят в мазето на Министерски съвет. И какво толкова се случило – пита се възмутен този момък. Значи те още не разбират какво направиха през тези години, как се изгавриха с бедния,но търпелив като вол народец…И продължават – Австралия мина,идва ред на друга екзотична дестинация. И ние само лаем по блоговете, а те си пътуват,лапат и…критикуват нагло.И на жертви се представят.
  Е,това е страшен парадокс,който може да съществува само в БГ. Ние,които ни убиваха години наред, днес слушаме воплите тъкмо на убийците,които сега се представят за…жертви.И трябва да им съчувстваме. Не, няма друга страна в света,където нормалните понятия да са толкова объркани.Ама какви само жертви са тези наглеци- с издути джобове, с деца и внуци, че и правнуци с оправено положение на “царчета”… Ужас!
  Затова поне това ни остана – днес Фандъкова така да им натрие носа, че свят да им се завие. Лошото е, че май активността е малка – точно това искаха Кадиев и сие. И за грях на свестните хора май постигнаха целта си. Но така или иначе те вече са пътници. Защото на кораба им не остава никой,освен лапачите и толкова активните “блогъри”,които изглежда са превзели Интернет.

 35. Za da obobshtim edin vic

  Mishkata praveladisertacia na tema “Vlianieto na vremeto varhu emocionalnoto sastoianie na jivotnite v gorata”
  Zaiakat i kazal:
  “Mishko, kakva e tazi tapa disertacia”.
  V tova vreme ot hrastite izreval lava:
  “Koi pita-a-aa-a!!!”

  A mishkata otgorvorila:
  “Vidia li zajo. Ne e vajno kakva ti e temata, a koi ti e nauchnia rakovoditel”

  Ei tva e naukata v BG, BAN (ili po-skoro pri-..-BAN na miastototo na mnogotochieto slijete edna glasna), universitetite i t.n.

 36. Добър ден на всички,
  днес е ден за гласуване.
  Нашите прозорци поздравяват добрите хора.
  – снимка –
  Цветята са най-красивият ГЕРБ за всеки дом

  Преди 20 години знамената показваха отношение към промениете.
  – снимка –
  Наложи се да поставяме този знак за пропъждане на лоши хора :
  – снимка –
  Днес цветята са нашият подпис и позиция.
  Чрез прозорците си ние изпращаме поздрав или послание.
  —–
  За БАМ :
  Влезте в което и да е кафе на БАН-блоковете. Опитайте го и ще си отговорите какъв трябва да е човек за да го пие.
  Огледайте ги .
  Чуйте ги как си говорят .
  Разгледайте им каскетите.
  Това е позор дори за страна от 4-ия свят .
  Познавам добре карето на БАН / БАМ. Познавам го от края на 70-те години.
  Ресторанта на БАН през 1976-1979 беше с оркестри от “корабите” – Партията беше решила, че “академиците ” имат нужда от западна култура. Или лъжеха гостите си, че у нас има свобода.

  Днес тези хора унизяват нас, защото трябва да им платим заплатата, осигуровката, здравните услуги и билетчето за трамвая. Искам да се СамоИздържат !

  Ако не могат да попитат как е в Австралия, Нова и Стара Зеландия или други страни където ходи ПреДзидента им.
  Пфу !

 37. Не бюджетните ограничения, а точно разни дъртофелници от БАН и от университетите разказаха играта на българската наука и прогониха младите. Не може хора, които нямат публикации да определят развитието на българската наука.

  Нека тези, които ни будалкат с фундаменталните си изследвания, да кажат по колко публикации в списание с импакт-фактор на изследовател от БАН се падат годишно.

  Учени, които поне нямат една публикация на две години, просто нямат място в БАН.

  Оправия сега няма, но до пет-десет години майката природа ще реши по своему академичните проблеми. По добре да мислим за после.

 38. Интересна дискусия се е получила. За съжaление “феодалните старци” не са просто безобидни дъртаци стоящи на заплата. Те разпределят около 100 милиона лева годишно, което е около 50% от бюджета за наука в България. Освен това се разпореждат с добрата половина от научната инфраструктура. Това са хората виновни за отсъствието на науката от икономиката, както и за масовата имиграция на учените на запад.
  Още нещо за институтите. Вярно е че в много страни има чисто научни центрове. Но забележете – ТЕ СА МНОГО – а не един (БАН). Между тях има конкуренция за държавен капитал, частни инвеститори и особенно важно – добри учени. У нас си имаме единствено БАН в който се разпореждат “феодални страци” които държат да разпределят по свое желание всички държавни субсидии за наука. Това тотален монопол. Дедовците разбира се не искат да се откажат от хранилката.

 39. Май съм съпри4астен. Та..От едно поколение аспиранти съм….дето единици защитиха, след като закриха ВАК. Станах свидетел на тоталното изпразване на науката ни. И не е верно, 4е накакъв си коефициент определя нивото.
  Та аз съм в 4астия бизнес още от указ 56,напуснах института , по мое желание…. па си публикувам и сега статии във водещи списания по химия, физика и хранително вкусова индустрия.
  Наистина е зле науката в момента. Болно ми е.Даже спонсорирах няколко книги,няколко у4астия на млади хора за у4астие на конференции в 4ужбина.
  Абе помагайте, а не критикувайте…

 40. Prochetoh statiqta, kakto i komentarite, koito predizvikva s ogromno vnimanie. Chesto kazano, imam chustvoto che i v dvete gledni tochki ima izvestna stepen krainost! Az napravih PhD-to si v edin ot nai…savremennite da go narechem instituti na BAN. V momenta jiveq i uspesno rabotq v USA…baagodarenie na tova koeto sum nauchil v SU, sled tova v BAN…i ot nqkolkoto americansi i evropeiski specializacii, po vremeto kogato bqh aspirant. Istinata e che v tozi si format BAN akto i universitetite nqmat nikakyv shans za konkurentna nauka! Fundamentalnata nauka struva mnogo pari…kato kazvam mnogo , stava vupros naistina za mnogo! Tuk v USA, po golqmata chast ot parite v naukata idvat ot durjavna organizaciq(v sverata v koqto az rabotq). Ostanalata chat idva ot chasti organizacii, sdrujeniq ili prosto blagotvoritelnost. Kakyvto i da e istochnika obache, borbata e bezmilostno jestoka..t.e vsqko finansirane stava na baza:
  1.Dobre argumentiran proekt, koito da pokazva che ima smisul ot takova nachinanie!
  2. Deklarirane na sustoqtelnost, kakto na izpulnitelite na proekta, taka i na organizaciqta v koqto otiva toi. Tova garantira che ste bude izvurshen maximalno, pravilno i profesionalno!! Tova vskluchva dokazatelstvo za kachestvata na izpulnitelite(statii), potencial na instituciqta(oborudvane, budget, environment)i na kraq(no ne posledno po znachenie) reputaciqta na grupata ot specialisti v syotvetnata oblast!
  Vsichki tezi kriterii za BG sa mnogo(da ne kaja nevujmojno) osystesvimi poradi 1 milion prichini. Istinata e che BG e mnogo mnogo bedna za kakvato i da e nauka strana, da ne govorim za fundamentalna! Vupreki vsichko oache, malki zvena(nqma nikakvo znachenie dali ste sa kum universiteti, nqkakyv vid instituti ili bolnici) moje da pravi nauka do opredeleno nivo. Vuprosa e obache che trqbva drastichna reforma, i do “pazara” da poluchavat dostap onezi, koito imat zad gurba si, znaniq, OPIT, i SUVREMENNO mislene za da se borqt za EU ili NATO funding!!!
  Kak be gospoda da se pravi nauka v BG kogato vseki den idiotite v durjavata zemat vse po pochetni mesta, zaplatana na mlad specialist e 200-300 Euro?!? a konsumativite i drebna aparatura za suvremenna nauka struvat kolkoto cqlata baza na edi koi si fakultet?!?
  Zatova…drastichna reforma, (ot 10000 da ostanat 10 kachestveni, te ste si napraviqt grupi i ste si namerat finansirane)…i po malko zaigravane s ochevidno nevuzmojni za BG realnistta scenarii!

 41. Ей,последния, напразно си губил времето си,на латиница почти никой не чете,само двама олигофрени сте тук,дето се правите на тарикати,монтирайте си кирилица и ставайте и вие нормални. Ако не ми вярваш,помоли тези,които са ти чели постинга,за да видиш колко са?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.