Известно ли е на пожарната в София, че във Варна няма огън без ТИМ?

Точно , когато си помислих, че българската журналистика е ударила дъното и няма накъде повече да пропада в слугуването на статуквото, дъното се разтвори и откри ново дъно. Направиха го варненски журналисти, които разпространиха декларация срещу опитите гражданското общество във Варна, приспано в цялата страна от години, да бъде събудено.

Във Варна, в която се появиха наченки на опити за гражданско пробуждане, местни журналисти се опитаха да потопят града обратно при останалите, в блатото на посредствеността и на войнственото отношение към другостта, към проявата на обществена нетърпимост към далаверите на олигархията.

Ето какво са написали „храбреците” от няколко варненски медии, някои от които кореспонденти на централни и национални ( като БНР и БТА), срещу отчаяните опити на граждански инициативи да поставят под съмнение всесилието на групировката ТИМ и „правото” й да се разпорежда в града, включително с части от морската градина.

“Ние не се страхуваме да посочим имената и организациите на тези “защитници” на интересите на варненци – това са “екологът” Николай Цветков, Светлозар Николов от Организацията за обществена самозащита “Едно”( ?!) , архитект Калина Павлова, представителите на т.нар. обединени граждански сдружения и целият кръг техни сподвижници. Категорично заявяваме,че ще бойкотираме изявите на тези хора, въпреки че по принцип подкрепяме всички смислени прояви на гражданското общество. Такива организатори на неадекватни “активности” обаче маргинализират и обезсмислят истински стойностните и естествени протести, които са израз на смелост и непримиримост към всяка несправедливост. Не можем и да не си зададем въпроса кой издържа тези “защитници” на истината, които по цял ден обикалят институции и пресконференции, кой финансира провеждането на брифинги, митинги и граждански неподчинения?! Ние, журналистите във Варна държим на професионалното си име и няма да занимаваме обществото с дребнотемие и с проблеми, които нямат нищо общо с гражданското общество и с безкористните каузи!”.

Цитатът от декларацията, която обикаля интернет от два дни, взех от статия на Едвин Сугарев, който вече е обяснил що за достойна за презрение е тази акция. Но, за съжаление, има и какво да се добави.

Както става ясно от цитата, авторите „ не се страхуват” да застанат на страната на силния , от когото трепери май цялата държава, а не само Варна.

Да беше партия, да призовем да се разпусне заради подобна проява. Да беше ДС, да приканим към пълно и безкомпромисно разкриване на архивите й…

Но е „група журналисти”( които дори имат претенцията да говорят от името на журналистите изобщо), представители на медии, някои от които централни. Как да призовеш „четвъртата власт” към подобни неща – нали веднага ще се окажеш цензор, душител на свободната журналистика, макар да е свободна в случая да се гаври именно със свободата на гражданските инициативи в угода на известни на всички господари.

Кой им пречи на въпросните „професионални журналисти”, възмутени от активността на някакви си граждани, да ги пренебрегват ( както обикновено се прави у нас в такива случаи)?

Как кой, господарят с парите, явно1 На него му е малко медийното затъмнение, той иска да освети „злодеите” сред гражданството, които дръзват да не му се подчиняват. И си поръчва заклеймяване от страна на хора, които твърдят, че държат на журналистическото си име.

Впрочем, когато тези „храбреци” си били задавали въпроса, кой издържал ходенето по пресконференции ( ау, ужас, как смеят!) и др. подобни дейности на атакуваните от тях граждани, защо не намерят отговора? Нали са истински журналисти!

Защото за самите „смелчаци”, подписали декларацията никой не задава подобни въпроси – колкото от страх, толкова и поради факта, че не се налага. Всички знаят. А и шефовете май държат да се знае. Което означава само едно : демонстрация на сила, на чувство за безнаказаност, на рекет в особено големи, нагли мащаби, срещу самото гражданско общество.

Но не го правят самите заинтересовани лица. Наемат си за тази цел други лица, които се ползват с „имунитета” на свободата на словото по силата на професията ,която упражняват, поради което няма да бъдат призовани от съда да отговарят за сплашването на гражданите.

Дори и да приемем, че конкретните граждани, които прекалявали с брифингите, не са представителни за широкия спектър настроения сред обществото, то опитите да бъдат смачкани са предупреждение към всеки който би дръзнал да постъпва като тях.

Особено перверзно е, че досега това се правеше чрез преследване на отделни журналисти с неудобно за властта или нейни приближени поведение. Сега вече отделни журналисти са обединени в група за сплашване на граждани, които пречат на олигархията.

58 мнения за “Известно ли е на пожарната в София, че във Варна няма огън без ТИМ?”

 1. Големи храбреци ще излезат тия гъзолизци.

 2. Абе това напомня разни изявления на журналисти и заклеймяване на неудобни хора отпреди повече от 20 години.
  Явно варненските мутри имат огромно влияние в управлението на града си. Опълчилите се против беззаконията са наистина силни личности, респект!

 3. ИЗВЪН ТЕМАТА.
  Г-Н ИНДЖЕВ, БИХ ИСКАЛА ДА ВИДЯ РАЗНИЩЕНА ТЕМАТА ЗА АВТОРСКИТЕ ХОНОРАРИ.
  СЧЕТОВОДИТЕЛ СЪМ, ПОЗНАВАМ ВИ ПО ПОВОД ФИНАНСИРАНЕ НА ПРЕСТОЯ НА ПОКОЙНИЯ АПОСТОЛ САРЪИВАНОВ В ТУРЦИЯ. ВЪЗМУЩАВАМ СЕ ОТ УКРИВАНЕ НА ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ СПЕЦИАЛНО ОТ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА ГИЛДИЯ. ТОВА СЕ ПОСТИГА КАТО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ МЕСЕЧНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ НА ЦЕЛИЯ ПЕРСОНАЛ /ВКЛЮЧИТЕЛНО АДМИНИСТРАТИВЕН И ПОМОЩЕН/ В РЕДИЦА МЕДИИ СЕ ИЗПЛАЩА КАТО АВТОРСКИ ХОНОРАР.

 4. Посветените веднага разпознаха стила на самопровъзгласилия се за Адмирал Николай Николаев, който се самотитулува и като корпоративне секретар на Химимпорт, като автор на фамозния текст на декларацията. Наведените “журналисти” от придворните медии – малотиражката “Черно море” с тираж не повече от 400 броя, ефирната самодейна телевизийка “Черно море”, сайтчето, на което стоят снимки от миналото лято – и то обсебило името chernomore – не биха могли да съчинят такова творение, от което лъха ДС стила,примесен с алкохолни пари…Това си е Николаев отвсякъде! Проследете инспирирания от него скандал с шефа на занаятчийската камара във Варна от 2006 есента, обилно разпрострял се върху малотиражката, и ще се убедите сами! Поровете там,скандалът ще е чутовен! Адмиралът-сив кардинал на ТИМ диктува позицията на БНР и БНТ и тн? Това е скандалът1

 5. Г-н Инджев, защо не пишете нищо за БТА и за превръщането и в Пиар- агенция от вашия “колега” ММинчев? Сигурно знаете за шуробаджанашките назначения и поръчки в агенцията…. напишете нещо за това! ММ отново ще се бори за поста си,вместо да се скрие дълбоко, заради слугинажа си…

 6. Силно се надявам въпросното мероприятие да има обратен ефект.

 7. опитите да бъдат смачкани са предупреждение към всеки който би дръзнал да постъпва като тях.

  Особено перверзно…

  kolko tochno kazano.
  i tova e navsiakade.

  Bravo, bravo i pak bravo g-n Indjev. tova obache triabva da cirkulira v efira na televiiite a ne samo vavvashia blog.

  No ne bi…

 8. Г-н Инджев, не държа да публикувате коментара ми. Виждам, че сте одобрили други след него. Изтрийте го, но ви моля да проследите темата, която ви споделям. Благодаря ви за това, че не спирате да се борите. Тъжно и отвратително е колко малко са хората, с които бихме могли да споделим омерзението си от реалността тук… Затова искрено ви се възхищавам!

 9. Господин Инджев,нека примиера Борисов си върши своята работа, а ние Българските Граждани нашата работа, като се надявам че с премиера имаме еднакви задължения към България,- да премахнем Стената, на Недосегаемата Организирана Престъпност и Корупция в Българската Държава. Мотивиран съм от по горе посоченото, и Ви Моля, да изработите проект на Петиция до Европейския Парламент, за да могат Българските Граждани да обсъждат проекта, и дават своите предложения, за изменения или допълнения към Петицията, която ще подпишат, и изпратят до Европейския Парламент.

 10. Това силно ми напомня -един друг ”комитет” от шуменски ”интелектуалци ”?!в защита на Майкьл Чорни и завръщането му..!?.Сондиране прага на търпимостта на варненци , но и сплашване.-Пожарникаря да вземе -най-после да попита Путин /с писъмце/-има ли нещо общо руската държавност с тази russian мафия във Варна????-А И дали все още б.г.мафията е едно и също с бг-държавата ни?! -И ако -ДА-руска мафия и държава са едно и също -това ще пречи ли?? /на иначе/ безпрецедентно топлите ни отношения. -Никой/между впрочем/премиер до сега -не се е осмелявал да зададе подобен въпрос на др. Путин??!!…Ако пожарникаря не го направи!!- да направим граждански комитет,с който ние да си попитаме /с подписката си / Путин: -Има ли нещо обшо руската мафия във Вaрна с Руската Държава??!! и aко -ДА.-Това ще охлади ли??иначе невероятно топлата температура на взаимоотношенията между двете ни държави ?!И много ли ще ни се разсърдят!?Но ,/със или без подкрепата /на Пожарникаря, да настояваме- в подписката ни – за директен отговор от другаря Путин !

 11. Интересен факт е, че част от посочените в декларацията журналисти са се разписали, както те сами споделят: защото и другите подписали. Още по-интересен факт е, че водещото име в журналистическата подписка – Даниела Стойнова, осуети с безпардонното си поведение първата пресконференция предизвикана от нас – представители на гражданското общество във Варна. Чии интереси обслужва дългогодишния кореспондент на БНР във Варна? Частни (градски) или общонационални?

 12. Ето един от най-смелите и доблестни хора http://humanoftheyear.org/?p=710 в града в който не само журналистите са 100% зависими от ТИМ. Тя и останалите млади хора, които дръзнаха да се опълчат срещу мафията във Варна са единствената ни надежда за различно бъдеще.
  Уважаеми г-н Инджев, благодаря Ви за подкрепата, която им оказвате заклеймявайки лъжата.

 13. Искрено благодарим за подкрепата !

 14. Много се радвам, че за ТИМ вече започват да се пишат статии. Господин Инджев, свалям ви шапка! Малцина са писали за тази групировка, която в крайна сметка си е мафия с много силна държавна протекция. Може би и поради тази причина е изключително трудно гражданите на Варна да излязат на истински протест срещу ТИМ. Защото не е само Морската градина, става дума за всичко в този град и за доста неща извън него. Сигурен съм че и извън Варна се знае немалко за ТИМ. Страхът във Варна е огромен, заради влиянието на ТИМ в пилитиката и икономитката и смелчаците са малцина. Нещата са пред очите ни. Например, преди няколко години бях свидетел на това как бодигардове от ТИМ пазеха сина на Румен Петков, докато момчето си пиеше питиетата в една от техните луксозни Варненски дискотеки. Аз бях всъщност в една компания с приятели, и един от моите приятели доведе пред дискотеката и представи момчето и двамата му телохранители. Понеже сина му явно беше все още малък, го вкараха отзад, за да няма проверки и да не прави впечатление /доста прилича във физиономия на баща си/. Всички бяхме на една бар маса, когато дойдоха мутрите на ТИМ да го пазят /може би 7-8 човека поне/. Майната му, че не трябваше да пие алкохол /и то в такива количества/, както и на това, че бодигардовете го охраняваха наред с цивилните полицаи. Моето впечатление от момчето дори беше доста положително. Проблема е, защо сина на Румен Петков, който по това време си беше министър, се чувства като у дома си в тяхната дискотека? Как така полицаите имаха номерата на мутрите от ТИМ и им звъннаха да дойдат да го пазят, защото били малко /бях свидетел на разговора, както и още поне 15 човека/. И каква е връзката на баша му с ТИМ? Защо я има тая връзка…нали е министър на вътрешните работи? Едни такива неща се питам. За щастие, май не се питам само аз. Доста хора търсят отговорите..и на всички ни е ясно едно-става дума за мафия! Жалко, че за пореден път 4тата власт обръща гръб на проблемите на хората от този град. На другите 3 така или иначе вече никой не се надява за нищо…

 15. Господин Инджев,без подкрепа от вън гражданското общество няма да се събуди лесно. Организирания преход от бившата номенклатура и настояща олигархия постигна целта си, да смачка гражданите докрай за да си останат само поданици. Областни управители и Кметове направо недоумяват, че граждани могат да им искат обяснения за това което са сторили. Та те са назначени от Олигархията която се грижи за поданиците си и всичко това е узаконено с избори.
  Във Варна дори и местното БСП и местния ГЕРБ са на ТИМ.

 16. Към Българския орел: Приятелю жаркий, не зная какво очаквате да изака ББ-премиера, но трябва да сте наясно, че той до сега кенза пастичката, насъбрала се в коремчето му в ембрионалния период. Отглеждали сме си го като пожарникарски инструктор, командир на милицейски батальон за бърза намеса в Делиормана през възраждането, опортюнист-комунист, отхранител на величия – и “генерал”. Сега му гледаме акото и чакаме да позеленее и да замирише на кисело. Но засега само гука и се плюнчи по милата устичка, вече се страхувам да не е пипнал запек. Ти как мислиш, тази умна глава нещо може ли да роди, освен бисери и маргър камък по врага!

 17. .
  Отново черпим от непресъхващия извор на челния съветски опит!
  .
  Прочетете малко от съвременната руска преса, каквото и да е, и ще намерите този вид словоизлияния, дума по дума.
  .
  Е, варненските другари са се постарали да го преведат на нещо като български поне….
  .

 18. Замолен съм от Неговo Високо Преосвещенсво,добавьм,че кардинал Jules Mazarin,род. Джулио Раймондо Мадзарино
  /Giulio R a i o m o n d o
  M a z z a r i n o /на итл/,е заел
  мястото на кардинал Ришельо през 1602-1661,когато кралицата майка : Анна Австрийска оставя с две деца:Луи XIV и Филип херцог Орлеански с ненавършени – три,поради което изпълнява ролята на владетел на Франция,а немощта на регентството,освен две граждански воини,укрепва
  централизацията на страната,
  започната и критикувана още от предшественика му,както и вдигането на данъците.
  Във времена на матриарахата,
  неговата племенница Олимп Манчини,графия на Соасон е майка на принц ….
  Е в г е н и С а в о й с к и! d e la famille d,une reine Bulgare….
  ================================
  (last correction 10/09/2009 bg.wikipedia/
  Les lettres postumes apres “la grand perte!!!” en different langues,selon l’author de premier rang!comme l e b l o g meme!
  Pas facile,comme il faut!

 19. Към Димитър:

  Точно така, макар да не я познавам, гласувах за нея, независимо, че самият аз съм номиниран за същата награда ( не съм се устремил да “печеля” в едно състезание, което не е състезание, а по скоро начин да се чуе и види, че има граждански усилия и чуваемост за тях…логиката на противопоставянето в това състезание, което не е състезание, за мен е абсурдна).
  Впрочем сред номинираните има много достойни Човеци, което показва, че все пак в обществото има някаква представителна извадка на гражданската чувствителност, колкото и огранчена да изглежда тя сред не чак толкова масовата публика в интернет.

 20. АХ, МОРЕТО… !

  Аз съм 50 процента варналия и от както се помня през лятото прекарвам поне няколко седмици край морето. Но толкова „празна”, през юли, не бях виждал Варна никога! Празни плажове, празни заведения, празни улици. Случи ми се и нещо, за което преди години не можех и да си помисля . Един ден докато се разхождах по една алея на Златни пясъци, от едно заведение излезе сервитьорка за да ме покани да вляза в заведението. А си спомням години, когато да си намериш място в заведение на Златните, беше постижение граничещо с ненаучната фантастика. Причините за това печално състояние на нещата са различни. Но аз искам да се спра на някои от тях, за които се говори сравнително по-малко.
  Едната причина е вандалският начин по който бяха съсипани родните ни курорти с безогледно и ужасяващо застрояване. Една огромна част от откраднатите от нас пари, през годините, бяха „изпрани” именно по този начин. Шизофренията на новите собственици на България стигна до там, че абсурдното застрояване на места, започна да се свлича заедно със земята под него, унищожавайки кътчета свързани с най-хубавите спомени на няколко поколения. Само, че на кого му пука ? Когато строиш с откраднати пари от обикновените хора, подобни емоции само правят живота ти по интересен.
  Друга екстра от този сюжет беше умишленото и системно прогонване на чуждестранните туристи с неспирни строителни работи през целия сезон. Виждал съм туристи, които бяха принудени да плажуват в компанията на бетон – помпи и бетоновози! Този идиотизъм беше „пикантен” акцент в налудничавата неокомунистическа политика през годините. Това, което бившите комунисти не можаха да разберат е, че натрупаното по криминален начин богатство, нямат да могат да го занесат заедно със себе си в гробищата, нито пък да го напъхат в някои дупки на тялото си ! Доказателство за това е продължаващият им стремеж към заграбване.
  Летният хит във Варна, в тази посока, беше разпродаването на големи части от Морската градина, която от години принадлежеше на хората и на града. И отново главната роля в българския вариант на сериала „Спасители на плажа” ще играе групировката ТИМ!!
  „Малък Лас Вегас на брега на морето ще изгради ТИМ за купените преди броени дни (на 15 юни – б.а.) от държавата почти 118 дка на територията на Морската градина във Варна. „Това научи “24 часа” въпреки тоталната забрана, наложена в холдинга, по сделката и проекта.
  „ В консорциума, наречен “Алея първа”, влизат “Улица първа” – с управител Марин Митев, ЕТ “Дист – Димитър Атанасов”, “Камбана”, БГГ ЕООД, ЕТ “Интершоу – Иван Иванов” и “Фамилия” с управител Добринка Митева. Имената в две от фирите се свързват с варненската групировка ТИМ. Натам сочи и финансирането от ЦКБ (контролирана от ТИМ) и рекламната подкрепа от телевизията М-САТ.”
  Какво следва от тук нататък? Парламента ще гласува данъчни облекчения за онези, които почиват и се развличат в имотите на мутрите. Голяма работа, че това ще натовари и без това издънения бюджет. Така тези, които няма да бъдем клиенти на новите господари на България, ще плащаме от джоба си за да се пълнят пеликанските гуши на същите тези господари!
  А като споменах издънения бюджет, някой може ли да ми каже, защо министрите си увеличиха заплатите, а депутатите продължават да получават пари, водейки се на работа , докато са на морето ?!
  Ако искате, можете и да не ми отговаряте!

 21. От една страна е шокиращо, журналисти като тези с декларацията от Варна да имат отнашение към формиране на общественото мнение и или дори простото информиране на гражданите. Това е срам! От друга страна пък, хубаво е че са излезли с тази декларация – тя е възможност да осъзнаем колко дълбоко е стигнало падението. Дава ни ориентир. Премахва самозаблудите и ни свестява от дрямката.

 22. един от тези “журналисти” преди време каза нещо, което сега в пълна степен важи за самия него: журналист от партиен вестник (или телевизия) да твърди, че е независим е все едно проститутка да твърди че е девствена.

 23. Към Ned:

  Да, ние всички сме зависими от много неща в живота си ( и слава Богу – например да си зависим от това да се грижиш за най-близките си хора е смисълът на живота). Съвсем друго е, да не се стремиш към независимост в професия, като журналистическата и дори да се подлагаш доброволно на желаещите да те употребят. Ето това вече е проституция. Защото секс правят всички( никой не е девствен), но не и за пари.

 24. Влезте в сайта Афера и ще видите, че е публикуван коментара на Иво Индев, след което веднага следва оплюване на протестиращите срещу ТИМ. Да ви прави впечатление, че Афера никога не говори срещу ТИМ ? Вместо това яростно най-меко казано критикува Юрген Рот, защото бил казал нещо за ТИМ:)))

 25. Уважаеми господин Mänfred, в България няма да мине номера, на назначените олигарси, от бившата тоталитарната власт,защото хората в България вече знаят истината, за силовите им бандитски и медиини структори, които преустроиват поражението на БКП в победа, за Червената Политическа Мафия в България.Тяхната недосегаема Олигархическа наглост посегна, и на Българските деца, а за такива престъпления Българите не прощават на никой.

 26. Заради пет пачаври светът със нас се гаври. Отде пък изпълзяха тия “журналисти”? Отдето изпълзяват всички глисти.

  Колко пари получихте зе Вашата “Декларация” по време на Демокрация.

  Крадеца TIM чрез “независимите” глисти, вика дръжте крадеца

 27. Иво,дали сексът и журнаистиката се заплащат,това изобщо не важно,въпрос на желание,договорка,изисквания… Важното е и двте дейности да са качествени,така,че да им се свали шапка. Паричната страна на въпроса е много важна,ама не е единствена и не най-важна. Аз съм съгласен да дам 1000$ за статия,от която да лъха само истина,справедливост,човещина,но не бих прочел стаитя,дори да ми дадат 1000$,която е лъжа и демагогия. Е,прикомунизма така беше,плащаха и получаваха милиони лева ,държавни-народни пари,само и само да се лъже. Главния борд(Политбюро) на Комунистическата сган се возеше в Мерцедеси и БМВ,а Главния бандит в Мерцедес 600,следван от линейка Мерцедес, телохранителите им бяха въоръжени с Колт-ове,а ни набиваха в главите,че Запада е много лошо нещо. И съвсем не се срамуваха,че тези коли не са произведени в гр. Толиати(СССР),а в Щутгарт(ГФР).

 28. Абе,Старец,какви са тези партенки,дето ги пускаш,за “гражданско общество”. Я го формулирай ,съвсем грубо,приблизително,основни черти,че нещо е много мътно. Не,не бе Старец,няма никакво гражданско общество,защото просто няма ОБЩЕСТВО. Както навремето нямаше “развит социализъм”,защото нямаше въобще социализъм,нямаше “зрял социализъм”,защото нямаше социализъм. Няма ли да се излекувате от тази демагогия,времето си минава,изгоряхме отвсякъде.

 29. Информация за размишления: ТИМ -Общината във Варна като Матросов се изправи да защити своя помазаник, шефа на регионалното дружество ВиК, господин Вълканов, дал работа и картббланш за бизнес инициативи на всички свои съселяни, съграждани, съидейници, сътрудници и сродници. При това дружеството има милионна печалба! Новата Гербова държавна власт обаче му е завидяла и на брифинга в понеделник при Павката Димитров ББ-тузарите решили да го махнат. На негово място идва длъжникът (300 000 лева дълг, бълха ги ухапала) на ВиК, управител на частното Вик на Златни пясъци. Който до сега имаше да дава, но вече ще има да взема. ТИМ мълчат, засега. Дали нашенският цар Пир се радва на победите си или вече е разбрал какво има да става? За справка – виж избирателната активност в София.

 30. ДО “ЗАБЛУДЕНАТА” ТОМОВА от afera.bg

  Цитат от изказване на В.ТИМова
  “У нас буди абсолютно недоумение обаче, защо в декларацията на определени журналисти е посочено и името на Светлозар Николов от Обществена организация за самозащита Едно, който сам се разграничи от Калина Павлова”

  “Уважаема” госпожо,
  ако у вас буди неoдумение, то част от “независимите” Ви колеги също осъзнаха действията на г-н Светлозар Николов подводницата внедрена 04.2009г., в създалите се независими комитети против рекетирането чрез ОУП именно от фирмата изпълнител на ТИМ !

  Именно лицето Светлозар Николов се опитва да се изявява като водещ организатор на последните два протеста.
  Светлозар Николов от организация H1N1 организира контролирано ченгеджийски и финансира последните два протеста, съгласувани с председателя на ОС Варна Гуцанов, ген. В.Петров и с публичната си декларация се противопостави на арх.К.Павлова, която беше оплюта с измиследни компромати точно поради нейното независимо професионално мнение.

  Кой е упълномощил “H1N1” С.Николов да се изявява и договаря от името на другите организации с Гуцанов, да излъчва свой представител арх. от Добрич (близък до селя..на арх.Жечев също от Добрич !!!)
  Защо не запитате зам.кмета по сигурността на гр.Варна ген.В.Петров какво констатира след подадените сигнали за неформални рекети под формата на консултантски услуги от изпълнителя на ОУП “ТПО …”ЕООД собственост на ТИМ.

  арх.Павлова стане неудобна на ТИМ още докато беше служител в Община Варна именно поради нейното несъгласие със схемата за РЕКЕТИРАНЕ от юридически лица изпълнители на ОУП на гр.Варна.
  Защо Община Варна работи в интересите на ТИМ, като пощенска станция – препраща жалби и сигнали до изпълнителя на ОПУ, а същата не взема никакво отношение като страна Възложител на обществена поръчка !

  http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=126027

  http://pozvanete.bg/news.php?id=60061&lpa=2
  “По думите на присъстващи на обсъждането, това било добре замислена схема за изнудване, заложена от разработчиците на проекта “Териториална проектантска организация” (ТПО) – Варна. Предвидените за озеленяване имоти много лесно можело да се трансформират в такива за строителство. За целта обаче собственикът трябвало да сключи договор за консултация с ТПО – Варна, твърди Димитър Топчиев, собственик на земя в “Кайсиева градина”. Цената на услугата варирала между 5 и 10 евро на квадрат, като с финализирането на проекта все повече се качвала. ”

  http://pozvanete.bg/news.php?comment_cat=1&id=42070
  “Съдебно преследване грози всеки, който застане зад проекта за общ устройствен план на Варна. За това предупреди арх. Ивелина Павлова членовете на Националния експертен съвет, на който вчера бе обсъден предварителния проект за плана на града. Арх. Павлова, която е член на управителния съвет на Съюза на архитектите заяви, че при изработването на заданието са установени корупционни практики, които са подсъдни. Тя посочи, че екипът, разработил плана, участва в схема за изнудване на собственици на терени. Като пример Павлова даде случайни парцели, които според информацията, с която разполагала, са избирани за такива с обществено предназначение и така са заложени в предварителните разработки. В последствие собствениците получавали уведомително обаждане, че имотът им ще бъде отчужден, съгласно новия ОУП. Обещавало им се, че ако заплатят определена сума, това може да се промени. Така архитектката обясни и прекалено раздробените зони в заданието. Забележки по отношение на зоните направиха и почти всички присъстващи на националния експертен съвет, включително и гл. архитект на общината Иван Трендафилов. ”

  http://www.arch-art-bg.com/index.php?lng=BG&show=newspaper&art_id=335&rub_id=rub_all&issue_id=148
  “”Защо собствениците на имоти във Варна имат само един път – чрез договори с “ТПО Варна ЦППБО”? А всеки, който си плати, влияе директно върху градоустройството на Варна.”

  Когато истината се появи ТИМ съвсем ще “замълчи” и дано Бойко Боклука накрая скъса миналото си с ТИМ, както беше намекнал и Юрген Рот.

 31. И аз, като варненка, съм доволна от тази недорасла т.н. декларация. Показва безпомощност и неадекватност. Предизвика всички вас, наистина независимите и уважавани от много повече хора, отколкото онези мишки могат да убедят, да пишат в прав текст истините, които през последните години бяха предимно вербален градски фолклор… Също така предизвика много ценни коментари, в и извън добрия тон.
  Та така, доволна съм. Да видим докъде ще стигнем, защото това си е сериозна промяна на маршрута:)

 32. Въпросните господа – представители на гражданското общество на Варна, бяха и при мен с молба да заснемем репортаж за Господари на ефира. Доколкото разбрах от близо едночасовия ни разговор става дума за техни лични проблеми – 7 имота на свекървата на Калина Павлова бяха попаднали в бъдеща паркова зона, без право на строеж за следвщите 30 години. Когато им обясних, че наето предаване не снима частни случай, те ме контрираха с твърдението, че има много пострадали от района на Галата, Дружба и Владиславово. Казах им – “ОК! Съберете ги и дейтваме!” Те отговориха “ДА! Събираме ги и действаме!” За съжаление това бе преди повече от 2 месеца. Защо не се събраха и защо не ме потърсиха повече си остава мистерия… Колкото за журналистите във Варна… всеки знае, кой стои зад двата вестника в града и единствената ТВ! Във Варна от 2005 г. НЯМА независима и качесвена медиа!!! Няма и да има, защото мутрите нямат интерес от това. За съжаление…

 33. към Борис Касиков
  Имотите на Павлови ги озелениха за назидание на останалите няколко хиляди собственици, видно е с просто око.Посланието е “мълчете и плащайте да не ви постигне същата съдба”.Собствениците от Владиславово имахме представител на срещата с вас, на когото вие сте обяснили, че не гарантирате излъчването на репортажа.Даже сте дали за пример неизлъчен репортаж за ЕОН, защото някой е натиснал продуцента ви.При сегашната ситуация в която сме поставени в пълна зависимост от ТИМ, по отношение на бъдещето на имотите ни, излизането ни от анонимност означава, че ще ни сполети съдбата на Павлови. Тоест 100% от имотите ни да бъдат озеленени въпреки че това е незаконно.Надявам се не очаквате намеса от държавата за отстояване на ЗУТ и правата на гражданите, и че съм разбулил мистерията.

 34. Как и тебе не са те включили в Декларацията, да не си обиден? Но тя е от “журналисти” ,а ти беше просто смешник от МСАТ, май?Дребнотемие било и за вашето велико предаване, а и неудобно за вашата телевизия след като разбрахме за някой субсидии. Поне си трай да не изглеждаш глупак

 35. Ивчо, прав си за това, че е лошо за самата журналистика тя да слугува на нечии господари и нечисти интереси. Тогава от ЧЕТВЪРТА власт тя става проводник, на някоя от другите ТРИ и тогава всички губим. Затова и социалистическите вестници работническо дело, отечествен фронт и др. си бяха едни най-обикновени парцали, които хората вземаха заради спорта или кръстословиците. Има обаче една голяма истина, която е недолюбвана от мнозина и не знам защо не се тиражира? Въпреки че ТИМ е една МОНОПОЛНА и отдавна НАД-ОБЩИНСКА структура, тъкмо тя спаси Варна в така нареченият МУТРЕНСКИ преход от държавен към частен капитализъм. Поради големият капитал, който се СЪЗДАВАШЕ в града, Варна бе атакувана в периода 1991-1999 от най-различни икономически и други хиени. То не бяха пирамиди, то не бяха фалити на банки, то не бяха фалити на предприятия като Корабостроителницата и др.структуроопределящи заводи в престижни за страната ни отрасли. НЕ НЯКОЙ ДРУГ, А ГРУПИРОВКАТА ТИМ СПАСИ ВАРНА ОТ ИЗНОСА НА КАПИТАЛ ПРЕДИМНО ЗА СОФИЯ ИЛИ В ЧУЖБИНА. Създадената групировка ТИМ се противопостави на МУТРАТА Илия Павлов и на много такива като него.ВАРНА днес би била много по напред в развитието си, ако не бяха тези удари нанесени и през 90-те години от босовете на СОФИЙСКАТА МАФИЯ. Макар че точно през него период Варна се прости с производството на перални и други дребни електродомакински уреди, с производството на двигатели с вътрешно горене, с производството на електронна и друга апаратура, с произвоството на манометри и мн. др. производства. ТЪКМО ГРУПИРОВКАТА ТИМ СПРЯ ИЗНОСА НА КАПИТАЛ В НАПРАВЛЕНИЕ СОФИЯ. Затова Варна понастоящем е много по-напред с капиталистическото си развитие отколкото градове като Русе или Пловдив. И понеже хората следват капитала си, затова понастоящем най-малко са варненците в София и най големи са апетитите на софийските мафиоти към варненското икономическо пространство. Групировката ТИМ се яви като алтернатива на софийския гравитачен център за родния капитал, затова сега има толкова много атаки срещу тази групировка. Като монополна групировка тя разбира се, че е тумор за развитието на града, но като БОДИГАРД на Варна от попълзновенията на софийския капитал, тя е повече от необходима. Тя запазва реинвестирането на местната печалба(печалбата създадена на варненска територия) във МЕСТНАТА, а не в софийската икономика. В тази връзка всяко плюене срещу групировката е защита на нечистоплътните интереси на софийските мафиотски кланове. Ако псевдоикономиста ЛУКАНОВ и мекеретата му от БКП образуванията, не бяха създали такава безкрайно деформирана и уродлива икономика, днес нямаше да има никаква нужда от групировката ТИМ. Тази групировка е следствието, а не е причината за уродливостта на икономиката в държавата ни. В тази връзка варненските журналисти защитавайки ТИМ проявяват местен патриотизъм. Затова нека преди да ринем лайната да видим дали няма да ни паднат на гърба, особено ако сме от Варна.

 36. Варненските смешници от т.нар. “гражданско общество”, наистина не заслужават никакво внимание – буквално 10 души са, потвърждавам, бях неволен свидетел на един от техните протести през лятото – 10 души с мегафон и листовки, около тях още толкова журналисти, и полицаи, много полицаи. Така че, разбирам напълно господата и дамите и тяхната декларация. А останалите – включително и г-н Инджев, който много харесвам – защо не отраите вие въпросните протести. Или пък някои от “протестиращите” – дайте някоя снимка от вашите мероприятия, за да стане ясно на всички колко сте много и чии интереси защитавате – обществени или лични!

 37. Фарисеиската загриженост на група подкупни журналисти предизцвиква в обикновените хора само погнуса.Разграбва се Варна,отнема се малкото останало за гражданите под благосклоният поглед на областния управител и кмета /ДАЛИ Е БЕЗПЛАТНО ???/ГОТОВ СЪМ НА ОБЕДИНЕНИЕ И ОТПОР СРЕЩУ БЕЗЗАКОНИЕТО.Трябва да уведомим и съответните ЕВРОСТРУКТУРИ.Нямаме право да сме пасивни.Иначе ще ни язди МАФИЯТА каквото и прави в момента

 38. Да… от типично мутренска формация в средата на 90-те години ТИМ се обособи в икономическа формация, хитро скъсвайки “опашката на гущера”… Тъжното е, че Варна е готин град.

 39. Към Радослав Димитров-Варна
  Това което пишете е наивно и няма нищо общо с истината. Ако бяха толкова благородни надали щяха да посегнат на символите на града ни: Морската градина, Морските бани, Ботаническата градина, Св Константин и Елена, Стадион Варна, Ресторант Почивка, Градската галерия, Юнашкия салон, Колхозния пазар и т.н. Разбира се не само те паразитират върху общината и държавата. Проблема е, че при тях се получава сливане на политика и икономика, което е едно от определенията за мафия. Примерите са много, на всички етажи на общинската и областна администрация, а както се вижда и по министерствата в София.При тази симбиоза парите осигуряват власт, а властта пари и то не еднократно, а в постоянен кръговрат.

 40. Към Максим
  Нима човек изглежда смешен за това, че отстоява правата си. Вие одобрявате ли идеята в Морската градина да се построи комплекс за хазарт и развлечения, който да заеме крайбрежната алея и морските бани.Какво мислите за плановете за застрояване на територията на Стадион Варна със жилища.Смятате ли че е редно на мястото на Ботаническата градина да се построи курортен център. Или че градинката на Севастопол трябва да стане подземен паркинг.Или че гимназията по облекло трябва да се измести защото мястото и е добро за бизнес сграда. Или че трябва да намалим класа на основният си булевард за да осигурим по малък сервитут на поредния МОЛ.
  Доволен ли сте че детските градини се превръщат в търговски обекти, болниците в учреждения, а тротоарите в паркинги. Че боята от пешеходните пътеки изчезва след първия дъжд, а след втория изчезва и асфалта.
  Лични интереси на всички граждани се наричат обществени и все някой трябва да започне да ги отстоява.

 41. Господин Инджев,Браво!!! Свалям ви шапка! Не всеки смей да им се обади.

 42. ами КО ДА КАЖА Я СМЪРТ ЗА “ТИМ” И ПРАСЕТО “КИРИЛ ЙОРДАНОВ” ПРЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗЧАДИЯ В КМЕТСТВОТО ПРОДАВАЙКИ ДЪРЖАВНОСТА ВСЕКИИ БОЖИ ДЕН СЪС ВСЯКО СВОЕ ДЕЙСТВИЕ ЕДИН ДЕН ЩЕ СИ ПЛАТЯТ ИЗЧАДИЯТА СКАПАНИ ПЕДАЛИ СА “ТИМ”
  СИЛАТА ДА ГИ РАЗКАРАМЕ ОТ ГАЛАКТИКАТА Е В НАС САМИТЕ.

 43. Иво,

  Не ги съди колегите ти, може и да се прави, хайде по кротко и с повечко мислене. Шефа на ТИМ майче ти е адаш, в интервюто си за У. Рот казва в прав текст че в момента в БГ се води война. И това е така, огледайте се. Слепи ли сте, Варна от години е в руски ръце, това не може да се нарече мафия, защото това е много елементарно виждане. Това не е мафия, това е руска имперска политика. Варна е руския бастион в Източна Европа, това е реакцията на Русия срещу полигона в Ново село и US базите в братска Мамалигария. Всичко се прави по руски тертип – кротко, бавно, за векове и най-важното тайно, руснаците не бият барабана. А ТИМ им вършат работата и не зле. Това е, те, от ТИМ, нямат друг избор, или слушат и изпълняват, или гушват букета като Луканов, които си беше руско мекере, ама реши да ги играе, а руснака не обича да го играят, много търпи, ама и много стреля. Знаем че исторически човешкя живот в Русия не струва нисчо.
  Та така, според мене ние нямаме шанс да спрем ТИМ (а може би и не трябва да ги спираме, мислене му е майката!), защото зад тях са мужиците, а в момента те са на ход, американците са на парзалката и се суркат надолу по гол гъз- ред им е, пък и им се пада. Сега на ход са руснаци и най-вече китайзи. Аз лично мнооого бих предпочел руснаците пред жълтата напаст. С руснака можеш да се разбереш, пиеш стакан водка и ако не се опитваш да шмекеруваш ,ще ти изнесе и мумията на Ленин от мавзолежа.
  Не съм русофил, едно време им се присмивах, но сега като видят какво представляват американци и други богоизбрани нации, разбрах че руснаците в момента няма кой да ги спре. Абе те са на ход, а те от шах много разбират.

 44. към Веселин Христов
  Вярно е че във Варна се води война но за обществената баница. Група добре облечени бизнесмени си скъсаха парче от нея под формата на част от Морската градина и Стадион Варна, и с проекта си за ОУП заплашват да прилапат още няколко тлъсти хапки. На всичкото отгоре изнудват и рекетират гражданите, които протестират и си търсят правата. Тук няма геополитика, а беззаконие, наглост и супер далавери, включително на тия дето сме им дали да пазят тая баница. Чакаме върховният пазител, понастоящем ББ, да задейства държавата и тя да се намеси най-накрая.В противен случай ще трябва да търсим друг, по подходящ от него за тая работа.

 45. Веселин Христов: Дали не могат да спрат руската имперска политика, не знам, но знам, че не искам да им помагаме и съдействаме. Защото ако успеят лошо. Мога само да ти подскажа, че руснаците в момента дрънкат с ракети и туй то. Един компютър не могат да направят. Финансите си поддъжат с помпане на газ, каква полза може да има светът от такава държава, ако тя доминира ?!!? Не може да се промени отвътре, не може да произвежда технологии и да създава условия за научно развитие (на фона на това, че имат страхотни учени е съвсем зле), може да изнася тоталитаризъм… Другите нации при всичките им кахъри са способни да се променят отвътре и ако има грешки, човек поне може да се надява на промяна, за разлика от Русия. Че руснаците още се радват на раздаването на шамари на съседите си, докато анлгичаните изпитват срам от имперското си минало…..

 46. Ами като не можете да се оправите с ТИМ е ясно че те ще си разиграват кончето както си искат. А на ББ не разчитаите, ситуацията в БГ е толкова изпусната, че без яка диктатура няма да мине, е като в Чили, Пиночет се оказа много умен човек, нищо че едно време ни набиваха че бил изверг.
  А за Русия не знам, само гледам какво става, и виждам че американците съвсем са се озъбили и много ми приличат на СССР, работих няколко години в US още през 1994, когато се крепяха, но още тогава ми стана ясно че няма да ги бъде. А руснаците сега са оставени на самотек, еми че те си правят каквото искат, не виждате ли. Специално в БГ те контролират всичко. Смешното, а и жалкото за нас като нация беше последното посещение на ББ при Путкин, еми че на снимките ясно се виждаше как Путкин гледа ББ – с едно недоверие, една ехидност, абе все едно че гледа абориген. На Путкин му беше просто интересно, просто защото на руснаците им писна от балкански чалъми от рода на Бургас – Александропулос. Другата смешка с Путкин беше нашето малко суяче Станишчето като беше при него. На снимката ясно се виждаше – Суячето маючи нещо (а то руски пердаши добре нали му роден!), Путкин разкрачен с ръце между краката гледа в обувките си. Е, не е много трудно да се сетиш какво си мисли Путкара: Абе на това тука ако му перна един дали ще млъкне.
  Може и да се лъжа, но така аз анализирам снимките. Между другото във вестник СЕГА имат учудващо добър (добри) фотограф (и) и снимките могат да се разгледат в голям формат. Вижте ги и вие и сами преженете.

 47. Много се задълбочихте в геополитиката в Пътин и ТИМ. Работата е съвсем друга и проста, и засяга всеки един български гражданин,и е МНОГО ВАЖНА. ТОВА Е БОРБАТА ЗА ТОВА НА КОГО ДА БЪДЕ ДЪРЖАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ ИЛИ НА ГРУПИРОВКИТЕ. Гражданите във Варна официално не се борят срещу ТИМ, това не и тахна работа, те се борят конкретно срещу държавната и обшинската администрация, което им е задължение като избиратели и данъкоплатци в една ПРАВОВА ДЪРЖАВА. В тази борба групировките са много напред, а гражданите тепърва има да наваксват. ТИМ може и да имат положителна роля в развитието на Варна, но защо тогаване не излязат от анонимност и защо така активно се намесват като зашитници на господата от управата, а последните мъл

 48. Много се задълбочихте в геополитиката, в Путин и ТИМ. Работата е съвсем друга и проста, и засяга всеки един български гражданин,и е МНОГО ВАЖНА. ТОВА Е БОРБАТА ЗА ТОВА НА КОГО ДА БЪДЕ ДЪРЖАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ ИЛИ НА ГРУПИРОВКИТЕ. Гражданите във Варна не се борят срещу ТИМ, това не и тахна работа, те се борят конкретно срещу държавната и обшинската администрация, която в случая не обслужва тях, а обслужва групировките.
  ПРАВОВА ДЪРЖАВА МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА само ако избирателите и данъкоплатците си влязат в ролята на активен играч в тази борба. Доколко ще бъде Правова Държавата зависи от това къде ще бъде точката на равновесие в тази борба, която е всъщност вечната борба между доброто и злото.

 49. Относно невярната интерпретация, че се явявам един наивник защитаващ една икономическа групировка, която не познавам, но познавам резултатите от дейността им.
  Да. Понастоящем Морската градина не е онова девствено кътче което беше преди 20-30 години. Впрочем не е само ТИМ който разгради и парчатоса Морската градина, a въпроса с презастрояването засяга цялото Черноморие, а не само Варна и ареала и. И отново ще припомня че ТИМ е само един от играчите в региона. Истината е обаче съвсем друга. ТИМ е отговорът на една безкрайно изкривена икономика. Запитахте ли се кой събра и прибра кредитите на кредитните милионери? Една мръсна работа, особено след като нямаше още нито АДВ, нито частни съдебни изпълнители, нито закон който да урежда тези неща. Ето ви я основата на капитала на ТИМ. Капитала който не отиде в София и чужбина, а остана във Варна и все още работи за варненци. Това мъчи съня и мислите на всички които искат да не е мобилен този капитал и да не носи приходи на варненци. Много им се иска на някои групировката да е разпарчатосана и по лесно да влияят върху капитала и. Не би.

 50. В събота по БТВ в 22.30 ще бъде излъчен първия епизод от поредицата “Бетонни градини – Слънчев бряг”.
  Надявам се всички заедно да направим така, че “Алея Първа” да не е един от епизодите. Очакваме помощ и от вън.
  Ето отговора на едно от писмата по темата изпратени до ЕК. http://www.zelenavarna.org/index.php?option=com_content&task=view&id=324&Itemid=1

 51. Уважаеми господин Борисов, подкрепям писмото на Юрген Рот до ВАС и се надявам че Българския народ ще ви подкрепи, когато вземете трудното решение с което ще е възможна успешната борба на Българското правителство, срещу организираните бандитски формирования на територията на Българската Държава.Бог да пази България.

 52. До Димитер. Това което пишите за ТИМ, които са направили много за Варна никой не го отрича, и никой не се бори срешу частния бизнес и капитал на когото и да е било. Тук става въпрос за действия, които разрушават държавността (която е и основата на демокрацията). Това, че някой искал да руши имиджа и капитала на ТИМ си го измислят самите тимаджии. Ако спрат да рекетират гражданите и подкупват управниците, и ако унищожават сенчестите структури,вместо да ги контролират, никой няма да говори против тях, от тях ще треперят само престъпниците.

 53. Към “От Варна до Димитър”
  Явно не сте чели внимателно коментарите и за това сте адресирали вашия към мен.Никога не съм казал или мислил, че ТИМ са направили нещо за Варна.Напротив, мнението ми е че те са проблем за града по ред причини, забавят развитието му, отблъскват чуждите инвеститори, а чрез ОУП, вече се месят и в градоустройството му, което ще доведе до сериозни диспропорции в бъдеще.Факта че искат да застроят част от Морската градина и да я превърнат от място за разходки и почивка в хазартно-развлекателен център, ясно говори колко им пука за Варна.

 54. На 19.03.2010 в парламентарния контрол, Росен Плевнелиев, Министър на регионалното развитие и благоустройството ще отговори на въпрос от н.п. ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТОВ относно преодоляване на нарушения при продажба на 122 дка държавна собственост и недопускане на конфликт на интереси при одобряването на ОУП на Варна.
  http://www.parliament.bg/?page=pcontrol&lng=bg&SType=show&id=366 Звучи обещаващо. Дано не бъде поредното разочарование …..

 55. Даааа, една година по-късно и едни избори в повече и нищо ново под слънцето.
  Много е показателно кога са спрели коментарите по тази тема.
  Явно ГЕРБ са ни затворили устата, не правейки нищо!
  Как успяха ….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.