Затишие пред баира ( с обраното лозе)

За червените, които никога не са печелили в столицата, каузата отново беше в това, да бъдат уязвени сините – абсолютно буквално приложение на принципа на шопа „ не сакам да ми е добре, а на Вуте да му е зле”.

Ако Вуте е Бойко обаче, не са познали. Нищо му няма. Неговият кандидат за кмет на София Йорданка Фандъкова спечели с рекордно висок резултат, макар и при рекордно ниска активност .

Червените участваха на изборите на принципа на друга шопска мъдрост: „ и у празен трамвай да съм, па че се бутам”. Трамваят този път не го караше Станишев, а Кадиев, който се очертава като новия ватман.

Ще има ли битка „Ватман срещу Батман” на национално ниво някой ден?

Не искам да избързвам с такава прогноза, но не ми се ще и да повтарям сметките около получените гласове и тяхната проекция върху моментните настроения. Именно защото са моментни.

Това наистина бяха най-предсказуемите избори. И най-спокойните. Какво ли вещае това затишие пред баира, които предстои да изкачваме при продължаващия спад на икономическите показатели в условията на развиваща се криза?

Толкова бяха спокойни, че четири пети от гласувалите на парламентарните избори сини софиянци са решили, че този път спокойно могат да не гласуват. И това са именно гласоподавателите, за които ( толкова подигравателно ) пишат, че били сред най-дисциплинирания електорат!

Прекалената предсказуемост в политиката е нож с две остриета – докато едното успешно порязва противника, другото може да стори същото на ръката, която го стиска твърде здраво. А десният избирател е човек, който държи на личното си достойнство.

В този смисъл, десните се представиха достойно в София.

35 мнения за “Затишие пред баира ( с обраното лозе)”

 1. Ми битката Ватман срещу Батман не мина ли вече? Аз все си мисля че това беше на изборите за национален парламент. Така че там резултата е ясен. Само остана Батман да си свърши работата дето му я възложихме.
  Апропо останаха ли сини софиянци или това е нещо от рода на дървено желязо? Може и аз да не схващам нещо.

 2. Харесвам Герб и гласувах за тях,но само герб да печели става лошо.
  Кой ще бъде опозиция?

 3. Правилното е “БАИР” все пак???
  Смятаме,че е САМО техническа грешка.
  И отново АКТУАЛНО и НА МЯСТО!

 4. Освен в пола на кмета(което си е само за прикритие), не намирам никаква новост в назначението, а трансформиран холограмен образ на предишния…

 5. Всички, които подкрепят Иво Инджев в усилията му да има истинска и честна журналистика -моля, гласувайте за кандидатурата му Човек на годината!

 6. България спечели от първият ни правилен избор на Царя и е в ЕС. Дано избирането на Генерала е вторият ни правилен избор, от който този път ще спечели, и Справедливостта в Българската Държава.Така или иначе скоро ще видим, кой ни е обрал лозето в България.

 7. Не мога нищо да коментирам… Избори като избори… Само един извод могада направя – да се стягат учителките – от тях добри кметици ще излезе! С най-голям шанс,обаче, са тези със специалност “Руски език и литература”…

 8. Аз съм определено десен избирател и като такъв си исках и кандидат за кмет от дясна парламентарно представена партия, не от дясно-центристка, каквато водят ГЕРБ. Това, че хората са си се разбрали за места, не значи, че нас много ни устройва. Предполагам, същото биха казали привържениците на “Атака”… Та затова и не гласувах. Но ако имаше балотаж, щях да ида до урната.

 9. За ниската избирателна активност се изтъкнаха редица причини, но не се чу може би най – основателната, представляваща принципа на всеки спортист при решаването дали да участва в състезание: “Ако не си съгласен с коректността на правилата, съдийството и организацията, не участвай!”

 10. Псевдо-социологът Кънчо Стойчев /ортак в далаверите с Андрей Райчев/ пропускаше всички въпроси на водещия и много държеше да си каже как “сините в София вече ги нямало, изчезват и т.н. ” Сякаш само тях беше броил. Абсолютно непрофесионално, но в услуга на господарите. Страх ги тресе…

 11. Уважаеми леви, десни и леви-десни избиратели, спаринг-партньори пожарогасители, филолози-слависти, витязи, крали Марковци, лилипути и лилипутки, може ли някой от вас да ми каже от какво живее Бойко Генерала? Подаряваше си заплатата, беше дълги години ченге в униформаи на една заплатка само, без право на фирми и т.н. У тях било много хубаво, по-добре било обзаведено от “Бояна”, пуши пури дебели като кюнец и пр. Как така? Уважаеми леви-десни, леви-десни гласовоимащи и гласнопускащи, знаете ли кой ставаше едно време курсант-пожарникар в Симеоново? Който не става за друго. Кой постъпва в педагогически ВУЗ, от тези кандидати, които сега са на 47 г.? Който за друго не го бива, може би освен за кмет на София. Кой от филолозите записва специалност “руски език”? Това ще ви го спестя, питайте Иво, той е по-голям лобист на Русията от мене. Къде можете да завършете най-калпавото висше образование у нас? Във ВИФ, справки Сашо Диков. Кой ни управлява сега? Помо-о-ощ, идат, много са, леви-десни, леви-десни! И още не са почнали да приемат закони! Ами като почнат?

 12. В материал на един електронен вестник редакторът е вметнал своя бележка: “Става въпрос за симпатичен младеж, известен също и като „Четирите „Б“ – „Боян – Б. – Бурето – България“ Какво ли би написал за нашето Бате – може би че става дума за бивш младши офицер от някаква мили-поли-цейска служба, стремящ се да добие известност като човек на “петте Б” – Бойко Борисов Българският Баш Балък”?

 13. До Орлето!Не правя коментари, но господ да ни пази от такива правилни избори, които визираш(ЦАРЯ)!Не искам да влизам в полемика,(то се видя)!!!! Ако може г-н Инджев да коментира, анализа на на г-н Дайнов че, сините избиратели ще припознаят ГЕРБ като своя партия!!! Определено не съм съгласен!!! Или нещо не съм разбрал!?

 14. Добре е,че беше ниска избирателната активност.Ако гласуваха 60% резултата щеше да е още по -разгромен,което определено не е здравословно за Борисов.От всичките глупости,които изприказва Станишев на пресконференцията,едно обаче е точно-летенето в облаците предвещава крах,показва нашата история/преразказано/.И в този дух изказването на Яне е сериозен сигнал за коректив.Дано Борисов си намери подходящи съветници.Като начало трябва да приеме Рейгановата стратегия-цяла седмица без медийни изяви и всяка събота-обръщение към нацията с кратък отчет и предстоящи близки задачи/но не пресконференция!/.Официални срещи с медиите-един път на месец.

 15. @Георги Георгиев. Ако си бил спортист такъв пример не би дал,защото това чудо го няма.Щуротия е да се мисли,че някой спортист ще откаже участие заради “съмнения в организацията,съдийството,правилата”?Такова Обяснението е абсолютно просто-колко души ще отидат да гледат мача Левски-Долни Дъбник ???И колко Левски-ЦСКА ??

 16. Червени, сини, вече и “кафяви?!” и дрън, дрън. Не съм бил член на БКП, но голяма част от народа е била. Това не означава, че всички комунисти са били някога на власт (тя, властта е за отбрано малцинство – НОМЕНКЛАТУРА). Това, че сега част от бившите низови комунисти се реализират в обществото не е кой знае каква беда. Големият плюс на сегашната ситуация е, че “черешката на тортата” на номенклатурата, г-н Станишев (и всеки, който се закачи за него), беше съборен от народа надолу с главата и захвърлен на торището. Пожелавам успех на г-жа Фандъкова, от който се нуждаем всички софиянци. Между другото и аз не гласувах, защото резултатът беше предизвестен, а и не биваше да се стигне до “головокружение от успехов (Й. Сталин)”.

 17. До орела: Това,което говорите за царя е ужасно. Аз мисля, а и мога да Ви докажа,че едва ли има по-голямо зло за българина от неговото управление. Защото освен кражбите,далаверите,подмазвачеството и тъй нататък,което демонстрираха неговите хора,това управление лшиквидира най-важното у един човеш,според мен – усещането за справедливост и почтеност! Просто бе ликвидирана елементарната почтеност,заличена бе границата между подволеното и непозволеното от морала. И всичко – под маската,че царят сплотил народа,като премахнал противопоставянето. Нищо подобно – той създаде един кръг около себе си от всички цветове,чиято светая светих бе кражбата и далаверата. Който не краде и не лъже, той не е с нас. И така се ликвидира и елементарната почтенот между българите,която тогава все още съществуваше – било от страх,било от дебненето между сини и червени. Докато с идването на царя всичко се обезличи. Всъщност се поувлякох,повече за тези неща съм писал в “парижките” си книги, там ще видите колко българи са емигрирали тъкмо заради това управление,което,дай,Боже,никога повече да не се завръща…Ами само си спомнете тези блюдолизци около “светейшеството” как се перчеха и същевременно как бяха коленичили…Къде са те сега? Знае ли ги някой? И защо са се снишили? Не сте ли се запитали?
  А що се отнася до Фандъкова, аз мога да кажа само добри думи.Някой,който ме познава,ще каже,че говоря така,защото тя идваше на моите премиери на книги. Но на тези “доброжелатели” аз пък ще им кажа,че сега е много,много лесно да си борец срещу тройната коалиция. Но не беше така преди изборите.Изпитах го на собствен гръб и затова сега съм в Париж – да не мислите,че е много леко тук? А в моите книги аз още от 2006 г. показвах истинското лице на тези крадци и продажници. И когато много мои “приятели” се страхуваха и откровено ми го казваха това,то г-жа Фансъкова беше на първия ред във Френския културен инститет, както и нейната заместнничка и шеф сега на предизборния й щаб Малина Едрева. Е,не заслужават ли тези жени поне няколко думи на благодарност заради мъжеството,което “мъжете” тогава не проявяваха. Затова – честито на тези млади жени и дано Господ да е с тях! Това е. А всичко останало е плач пред още нероденото…А и дори само това да бе резултатът от тези избори – картинката от НДК след изборите със смачканите и уплашени физиономии на довчерашните горделивци,тези жени заслужават нашето поздравление.Вяма да забравя тази картина – Станишев и сие – смачкани,столовете пред тях празни…Къде бяха ония колеги журналисти,които така ревностно години наред ги обслужваха? Един от тях,който не ме допусна до ефир,защото,видите ли,г-н Райков,много сте смел,Париж май че Ви е прелял от свободата си,но аз не мога да Ви пусна,защото ще ме уволнят…Та този същият колега сега гледаше в устата…Борисов. Да,ето как се обръщат нещата. Нещо,което за мен никой не може да каже.Но това вече е тема на друг разговор…

 18. Господин Dikov, когато завърши мача между народа и олигархията, тогава ще имаме възможност да коментираме всички политически играчи, в това число и Царя.

 19. Според мен, не изборната победа в София, а ниската избирателна активност е истинската оценка за първите 100 дни на правителството на ББ.

 20. Тези приказки за ниската избирателна активност – “бихме с колкото ни трябваше, за да не се абиме!” ги разправяйте на баба ми.
  Хората се умориха не от ИЗБОРИ, а от липсата на ИЗБОР!

 21. Извинявам се за допуснатите машинално грешки, но не е лесно да пренастройваш една клавиатура на български, пък и вълнението ми от подобни защитници на царя и Станишев все още е твърде голямо. А и ме изумява затишието и липсата на реакция в това отношение на останалите колеги – нима мислите,че след като са си отишли от власт тези хора не са вкъщност на …власт. Те са навсякъде, царят много придвидливо си сложи неговите хора във всички ешелони на властта, а и Станишев направи същото. А сега реват – помощ,лов на вещици…Добре,ама как вас ви назначиха? Като ни убиха нас! Нали така? Ама сега ви отърва това да го забравяте. И не сте готови да застанете открито в едно честно състезание,защото знаете много добре възможностите си.И тук,в Париж,пак са те! Спотайват се,чакат да отмине бурята. И разчитат на пословичната забрава у българина – всяко чудо за три дни…Те сега са хрисими,диалогични,възпитани – ама,Райков,какво бяхме ние виновни,то царят,то Станишев…На всичко са готови само и само да запазят топлите си местенца с огромните заплати.Наблюдавах ги на приема в посолството в Париж преди месец,когато идва Борисов – срамна картинка представляваха тези царисти и сие на Станишев…Навели глави,заели смирена поза…За да дочакат отново деня,когато ше размахат калъчките.Ще им позволим ли отново,след като започваме отново да се цепим и плюем?

 22. Monseur Indzhev,Dieu seule le sait!
  Si la divine Providence,en qui je me confie,daigne conserver vous et vos jours,ne pas qitter les euux a premier vue comme un conscient President des Etat’s Unis s,incline devant l,Empereur japonais et l,Emperatrisse,apres 230 annees,comme precursuer d,une prevoyance sans colere et envie republicaine…
  Qui est ici plus partial sans prmeditacion,plus sage,beau,
  prudent,et merveilleux sans exagerer?

 23. Мили наивници,Царя не е влизал в ролята на цар ,а в ролята на подлога на комунистическата сган. Той просто играеше по нейната тояга.Калояне,абсолютно си прав,заставам зад всяка твоя дума!

 24. Много сложна тема и изключително сполучливо и точно заглавие – Затишие пред баира ( с обраното лозе)! То показва много точно сегашната ни ситуация и поставя много въпроси. Основният от тях – “Ще има ли битка „Ватман срещу Батман” на национално ниво някой ден?” и аз, като Стоян Ангелов смятам, че е неточно поставен. Мисля, че първата битка Ватман срещу Батман на национално ниво вече се състоя и я спечели Батман! Добре би било повече никога да няма такива битки, а да има битки между реални алтернативи. Тогава и избирателната активност би била по-голяма. На този исторически етап от прехода – в средата на пустинята, все пак е добре това, което се случи. Изборните резултати за кмет на София са определено полезни за цяла България! От една страна столичното управление ако не спечели нешо особено, то поне нищо не загуби. От друга страна обаче, образованието на страната опресделено спечели! Колкото до Батман добре е да се замисли за нещо много важно още отсега. Рано или късно, ще се изчерпи. Затова просто е длъжен да помогне за осигуряването и формирането на реални алтернативи за страната при следващите избори. Иначе не се знае следващата битка дали няма да бъде спечелена пък от Ватман и тогава тежко ни! Да вземе пример от Царя защото, ако може да се каже нещо положително за него освен влизането ни в НАТО и ЕС, то не по-малко важно беше и създаването на Батман!

 25. Червените Павиани пак седнаха на червения котлон. След всички кражби и убийства, как да ги харесва народа?

 26. Monseur general,M. G B,la vignoble dans un royaume,n’on ramasse a la pellene et,n,est pas une questione sans des bon et fidele sujet avec le seule moyen de conserver la paix at la balance de l,Europe
  Preferez toujous la paix et souvenez vous ,que la victoire aux evenments duteux de la guerre civile coute trop cher

 27. Ще ви прибия, с гумени куршуми и сълзотворен газ.

 28. Към Димо Райков ,- защитник или обвинител на сегашният Българския ЦАР може да бъде само ХАНСКОЦАРСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, и Българската Търновска Конституция, която и днес ни дава възможност чрез законите си , да си върнем в пълен размер, откраднатите ни национални богатства и справедливост в България. Сега чакаме пъдаря Батман ще ни каже, кой ни е обрал лозето в България.

 29. Иво,благодаря ВИ че ми допускахте коментарите във вашият саит.

 30. Уважаеми Господин Инджев,
  От месеци следя блога Ви, но четейки тази публикация имам чувството, че не е писана от Вас. Моля Ви, да опровергаете съмненията ми!

 31. Очаквайте 99.99% като в доброто старо минало :).
  Както са тръгнали всички да се прегръщат скоро ще имаме ново ЦК на БКП.

 32. Някак незабелязано,в еуфоричните минути на пресконференцията на г-жа Фандъкова,г-н бившият кмет,настоящ генерал и действащ Министър Председател на България,в прав текст обяви и обясни на всички нас че мрази БСП и ДПС.Репликата бе отново в отговор към критиките за нискаизбирателна активност и обединение на всички вдясно (”Обединихме се всички които мразим БСМ и ДПС” е точната реплика,която ме накара да си задам простичкият въпрос:
  1.До колко е допустимо Министър Председателят на България да обяви публично че мрази част от българите?Били те и симпатизанти,членове на партия различна от неговият собствен проект?
  Коментарът ми далеч не е породен от любов към споменатите партии БСП и ДПС,а само от неразбирне.
  Неразбиране на това…как всичко е позволено на един човек и на всичко произнесено от неговата уста се първо ръкопляска ,пък после ако някой се е усетил какви ги дрънка…все тая..?
  Не,не съм очарован от едноличната власт.Тази на която ще берем плодовете в недалечно бъдеще…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.