И таксиметровите шофьори са на автостоп

37-годишният таксиметров шофьор Радостин Николов от Пловдив, който бе тежко ранен при катастрофа, причинена от пиян полицай, е починал, съобщи вестник “Марица”.
На 30 август служителят на Шесто РПУ в Пловдив Николай Ерелийски на 25 години се прибира с аудито си след нощна почерпка. На бул. „Пещерско шосе” той се забива странично в таксиметров автомобил.
След удара Радостин остава близо месец в кома. Преди няколко седмици идва в съзнание и го изписват. Цялото му тяло е сковано от парализа, не може да говори.
Съпругата му Нели се грижи за него. В петък 13 – ти сутринта Радостин издъхва в ръцете й. Николов оставя сираче на 2 години.
Според проверката с дрегер в кръвта на Ерелийски е имало 1.59 промила алкохол.
Междувременно още един служител на Шесто РПУ бе засечен с алкохол след ПТП. 31-годишният Диян Попов е карал с 1.16 промила., съобщава сайтът „Днес”
.

На кръстовището на бул. „Мария Луиза” и „Източен” пияният полицай се е блъснал в… такси.

Предполагам мнозина се досещат какъв въпрос следва, защото той произтича от логиката на на добре познати аналогични събития – ако в събитията у нас има логика:

Къде са протестиращите шофьори?

Протестираха на ръба на истерията и дори отвъд него преди 8 години, когато малкият Пепи Терзийски беше намерен мъртъв в един софийски парк. Беше дете на таксиметров шофьор. Искаха оставки, а храбрите медии побързаха да обвинят властта ( малко преди да се смени – беше в навечерието на изборите на 2001 година) в убийство на дете. Не, нещо повече,”България уби дете”, крещяха заглавията, а Слави посвети на тази тема под това мото цяло шоу с участието на главните редактори на главните вестници в държавата Тошо Тошев и Венелина Гочева. Третият участник в шоуто, един спортен журналист, роди обобщението тогава, че всички политици са тикви.

Само ден по – късно майката на убитото дете беше арестувана с доказателства като извършител на престъплението.

Историята с истерията се повтори, когато в софийския квартал Люлин на 8 февруари 2007 г. беше убит по време на работа таксиметров шофьор. Отново имаше обсада на парламента от таксиметрови шофьори, искане на оставки, макар също да не беше ясно в момента каква точно е вината на властта.

Сега, когато всичко е ясно от първия миг на престъплението, отнело живота на Радостин Николов, а властта повече от всякога е свързана ( макар и по формален признак) с извършителя, цари пълна тишина.

Не твърдя, че жълтите блокади на жълтите павета и гневните шофьорски тиради липсват някому и трябва да се повтарят, но бие на очи пасивността на същата гилдия, която проявяваше хиперактивност при подобни, далеч по – неясни казуси.

Какво е това: примирение, помирение ( с МВР и неговите пияни служители, в случая става дума за пиян убиец) или направо е отмиране на още една от „традициите” на гражданската реакция, колкото и тя да е спорна като основание и дори като легитимност от законова гледна точка?

Имаше я тогава, когато беше доста неадекватна, но я няма сега, когато аргументите за нея са абсолютно безспорни.

Въпросът има стойност за онези, които се опитват да поставят диагноза на болното ни общество. А за останалите – карай да върви!

15 мнения за “И таксиметровите шофьори са на автостоп”

 1. Апатия!Това е точната диагноза за един свършен вече народ…

 2. Много стойностен въпрос Г-н Инджев! Очевидно щофьорите са същите хора. Това значи, че тези едни и същи шофьори преди са имали водачи за да се бунтуват, а сега нямат! Изводите са два. Първият, е че сега водачите нямат интерес, докато по-рано са имали, от което следва, че последното в техния интерес е била грижата за намаляване на злополуките, наказване на провинените и нетолериране на извършителите, каквито и да са те и още по-малко, ако са държавни служители и т.н. Вероятно сега тези водачи са постигнали истинските си цели (във властта) и затова си пасуват. Или пък имат още по-големи проблеми и главоболия и хич не им е до това. Вторият по-важен извод е яркото потвърждение на липсата на гражданско общество у нас. Сега нека всички видят колко е важна мисията, с която благородно сте се заели!

 3. Добър ден г-н Инджев, срещу МВР не може нищо да се направи. По-скоро ще реформират БАН, отколкото МВР.
  Хората са важни.
  За да станеш полицай в България е необходимо да имаш качества подобни на нужните за онази партия :

  Нищо човешко, речник от 300-400 думи, да пиеш, да биеш жена си, да се “кефиш” като виждаш страх и подчинение в очите на хората, да не се налага да учиш никога повече, , ,
  Преди години чакам на светофар. Пред мен е джип на МВР / с кучетата / . Светва зелено, джипа тръгва на Дзад и ме удря. От него изкачиха олюляващи се млади и добре сложени българи. Излезнах. Видях, че не е страшно поражението – имах дистанция. Казах им, че всичко е наред и се разделихме с мир.
  Имам и още по-интересни срещи .
  Те не се виновни.
  Ние не сме виновни.
  Виновна е системата на подбор на кадри. Ако ставаш за нещо – вън !
  Така е в цялата Родинка.

  Пътувам от време на време в чужбина.
  Не вярвам да има по-тъпи таксиджии от нашите.
  Освен това в чужбина имат Синдикат на таксиметровите шофьори.
  Защо не седнете отпред при шофьора в някои държави ?
  Има правила.

 4. Напълно вярно. В “Чичовци” има един много симпатичен образ, Фратю чорбаджи, който в кръчмата крещи смело: “Въздухът трвпери, братя!” и при вида на отдалече задаващ се фес бяга с подвита опашка да се крие. Та и “героите”, таксиметрови шофьори така – доста избирателно регулират нивото на гражданското си възмущение.

 5. Спомням си, че премиерът Борисов пледираше пред медиите в защита на промяна в наказателния кодекс, когато е извършено престъпление срещу служител на МВР. Както и за завишена наказателна отговорност срещу служители на МВР, извършили престъпление.
  Подозирам, обаче, че това ще си остане само едно словесно пожелание на новия премиер.
  Както и много други, изречени от него преди и след изборите!
  Аз не вярвам на ушите си, а на очите си!
  А вие?

 6. Чудесно попадение Иво!
  Лицемерието отдавна се е превърнало в изконна българска черта.

 7. Аз имах нещастието, през годините, да се сблъскам с много представители на престъпната мрежа. Един от тях, който е председател на много голям спортен клуб, превърна този клуб в клон на българската мафия. В един разговор проведен в началото на лятото на 1999 г. той ми каза: „Моето момче, колко му е да накараш една психично болна жена, да убие детето си и след това да изкараш хората на улицата?”. Точно две години по – късно , непосредствено преди изборите през 2001 г., психично болна жена уби детето си, хвърли трупа му във фонтана на Южен парк и хората бяха изкарани на улицата!!! Неформален собственик на протестиращите тогава коли 12-80 беше световно известния агент под прикритие Алексей Петров – Трактора.Шофьорите протестират само тогава, когато има кой да ги манипулира.

 8. Да,Ангел,шофьорите протестират само тогава,когато някои ги манипулира и когато съзират личен интерес.Нищо българско не им е чуждо!При кое друго нашенско съсловие се случва иначе?Шофьорите не са отделно родена каста,те са продукт на андрешковския наш ген.И не бива да се избиват комплекси обвинявайки едно съсловие,а другите различни ли са?Ако трябва да класираме най-вредното съсловие за България,аз не бих се двоумял-журналистическото.И ако те не бяха “шампиони” и политици,полицаи ,съдии и т.н. щяха да са поне малко по-други.

 9. Левски са го водили пет заптиета и никой не го е спасил,сега сто мафиотски Боса водят България към бесилото и пак няма кой да я спаси.Ако не преборим позорният страх в себе си, той ще ни разпръсне по света, и от мили хора в България, ще се преустроим в немили и недраги емигранти.

 10. Tout cela ensamble cause par la Bulgarie entier une desolation pas facile d,exprimer que souvent faibles et malhabiles ou meme les manieres de megalomanie corrompus,
  durent sans couvre -feu obligatoire,
  quand est necessaire s’entonner ferme et solide vis-avis contre l’hypocrisie!

 11. Здравейте, леви-десни, леви-десни избиратели, коафьори, малтийски орденоносци, рицари на печалния образ, генерали и кардинали, ангели, Астори, Орли, мечтатели, хиляди, маса, народ!! Истерия ли, шофьори ли, протести ли?! Леви-десни, леви-десни, леви-десни! Няма да има никакви протести, никаква паника, Батето си знае работата – човекът с най-многото “Б” на глава от световното население. Богоподобния, Безгрешния, Боеца с мрака, Българоведеца, Богатия по дух, Безмилостния, Благовестителя, на когото само устата е по-голяма от …!! Я вижте в парламента какво става? Опозицията гледа ошашавена, мнозинството аплодира, само Костов се изпуснал да дрънка врели-некипели – леви-десни, леви-десни! Чуйте по-добре Дянковото момче какви ги говори! Леви-десни, леви десни! Я отворете и някой вестник да видите какво пише там! Леви-десни, леви-десни, успехи, размах, перспектива. Само оня Лечков да вземе да се изцепи, че България била попаднала под Софийско робство и сме работели за техния боклук, за Кремиковци и за софийската Топлофикация. Забравил е да спомене и дотирания градски транспорт. Не го е срам, мекерето му недно! Само Българското доганче не е разбрало какво го чака още. За шапките на гвардейците трябват орлови пера, така че скоро и то ще разбере! Леви-десни, леви-десни, леви-десни… я влез в крак, Иво!

 12. Може и направо да се каже, че тогава таксиджиите бяха използвани.
  Сега, просто няма кой да ги организира, защото това не облсужва ничии интереси. А и комунистите са прекалено заети – да се стрелят един , друг 🙂

 13. Не съм съгласен. Не съм съгласен с изводите на коментаторите и донякъде с вашите г-н Инджев.
  Имам въпрос – къде за последно сте видели снимка (портрет) на Сталин Йосиф Висарионович? Къде – в такси и в автобусна кабина!
  Какво всъщност се очаква от хора (всички уважения към тежкият им труд) дето чакат от години силната ръка! Така поне твърдят те доколкото съм имал контакти с работещите тази професия.
  Мислят че сега са я намерили в лицето на г-н Борисов и не желаят по никакъв начин да се конфронтират с него и оглавяваното от него правителство.
  Дори и за случай като гореописания. Поне за сега.
  Не съм сигурен и даже не искам да мисля в посоката, че всички (или само софийските) таксиджии са манипулирани от някого. Егати и конспирацията. То ще стане като в Румъния миньорите преди време. Дано не съм прав!

 14. Те им слагат таван на цените по комунистически-планов почин и никой не протестира, вие чакате да протестират току тъй.
  Няма ги 24 часа и Труд да ги насъскват.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.