Тихият Дон ( Красьо) – по Шолохов, или по Марио Пузо?

Митичният лобист „ Красьо” е може би най-драстичният логичен абсурд на още по-абсурдната митология за реалностите на кукловодството, което напоследък дърпа конците на …нашия живот.
Защото е митичен. Всички говорят за него, но никой ( от т.н. широка публика) не го е виждал – особено зрителите на телевизиите и читателите на вестниците, които продължават да илюстрират публикациите си за него с приказки и преразкази.
Нови и нови връзки между Дон Красьо и управлението на държавата, които водят към този субект, излизат в публичното пространство. Красьовщината вече обраства с имена на депутати ( от ДПС и БСП), със съобщения за контакти с доскорошни висши управленци от изпълнителната власт. Но самият Дон Красьо си остава в сянка, досущ като герой на Марио Пузо.
Скандалът “Красьо” избухна на 18 юни, когато членът на ВСС Иван Колев разказа, че “един Красьо от Плевен” обещава на кандидати за шефски постове в съдебната система, че срещу 200 000 евро може да им осигури подкрепата на 8 до 13 членове на ВСС.
Темата стана особено актуална след шокиращите разкрития за контакти на членове на ВСС и ръководители на съдилища с Красьо. Досега единствените резултати са 2 оставки на членове на съдебния съвет и 5 оставки на назначени за административни ръководители съдии и прокурори. Всички отричат да са го молили за помощ за получаване на постовете и твърдят, че контактите им с плевенчанина били лични.

Не знам за вас, но в този цитат от сайта Медиапул за мен камбаната на тревогата повече от всичко дрънна оглушително именно чрез израза „молили за помощ” – за постове, кариера, пари, влияние ( думичките в тази редичка могат да бъдат размествани по всякакъв начин и всеки път ще бъде вярно).

Съдии и прокурори, а вече депутати, висши представители на изпълнителната власт, уличени в контакти с Дон Красьо, вкупом го познавали, общували, но се молят сега да им бъде признато, че не го били „молили за помощ”. Не че не са го познавали, не че не си говорили с него, но не го молили за помощ.

Направо ми иде до помоля : „помооощ”!

Щом тези върховни пазители и изпълнители на закона се оправдават по този унизителен за човешкото достойнство начин по отношение на някакъв ( уж презрян) посредник в тайното раздаване на постове и решения в държавата, чиито публичен образ продължава да е мистерия, какво ли остава за още по-мистериозния истински поръчител на този водевил.

Кой е босът на Дон Красьо, след като подчиненият му си остава недосегаем? Това е въпрос като във вица за Брежнев, който решил да подкара лично лимузината си с мръсна газ на излизане от Кремъл.  Постовият припаднал. „ Кой беше в колата”, попитал колегата му, когато го свестил. „ Не знам, но шофьор му беше Брежнев”, промълвил потресеният милиционер.

17 мнения за “Тихият Дон ( Красьо) – по Шолохов, или по Марио Пузо?”

 1. Прекрасно, г-н Инджев, но въпросът остава: “Кой все пак е в колата, на която шофьор е Брежнев?”.
  Моля, заместете “Брежнев” с подходящо име.

 2. О колко дълбоко сме възмутени! И какво правим – коментираме…Добре не е млко.Ще кажете не си струва. Но хАде най-после да го направим, да го заявим, че да можем и го искаме да сме СВОБОДНИ!!!

 3. Горкият милиционер си е помислил, че Сталин е излязал от мавзолея.
  Колкото до Красю: Нали Дмитрич беше казал,че у нас нямало организирана престъпност? Ето, че някой все пак е внасял ред.
  А товарищ Сергей (за кой ли път) се е изказал неподготвен.

 4. Май някой нещо пак не е разбрал.
  Проблемът е, че някой, някъде е кукловодът. Това и питах.
  Какъв милиционер, какви пет лева?

 5. И какво излиза? Митичният Плевен, където самолети не кацат, упражнява върховно влияние върху съдебната ни система. Дали само върху нея? Нямам да питам, като в стария виц, къде отиде овчето сирене, а къде е Гарабед? Или Румен или кой още?
  И докога, по дяволите, красните другари, ще се опитват да ни правят на глупаци? Не им ли стана ясно, след третия изборен провал в няколко месеца, къде им е мястото по волята на Н.В. Избирателя?

  Към Лао Тце: Дмитрич казваше и, че кризата ни е подминала, пък от 13 месеца се боря с нея и всеки ден го попържам наум и на глас 🙂

 6. Защо имам спомен, че САЩ са родината на лобизма и че съвременното му значение е по-всеобхватно и е свързано с действията на групите по интереси, които целенасочено въздействат върху властимащите на различни нива. “Лобистите” се стремят да оказват влияние на депутати, в публичната администрация, на различни обществени институции. Имахме и проектозакон, май. Нещо ново ли е внесено от Дона? Или пак ще трябва да се изправи Доган да ни разказва как е правил предизборни кампании Хелмут Кол, или да си припомняме за кръга от “фирми” около Атанас Буров, например. Има и друг начин, да питаме какво мислят “горе” в ЦК-то. Това ли искаме?

 7. Tandis que M.Tachi se rejui d,une victoire,M.Obama s,approche ou 50% du renomme/!/,est Iran,s test – senible sur l, accord avec l,uran -la silence meme au Stockholm sur Caucasie et Georgie, certain l,ouragan che nous seulement est transparent de pluiseur divergens sur le parc,l,heritage,la “fermentation”
  scientifique “feudaliste” et les premiere radiuex “fissures” mis en action,sur tout maintenant, quand la Bulgarie et necessaire pour faire briller au Bruxelles.

 8. Все повече се налага спешно нова конституция и измитане на цялата сган.Иначе е агония.

 9. Безкрайно интересен въпрос! Кой все пак този “Красьо”, за когото всички говорят? Забележете, че говорят и политици и съдии и то ОФИЦИАЛНО! Има вече един вид обшествено напрежение или поне интерес и никоя държавна институция не пожелава да внесе никаква яснота! Говори се с недомлъвки и ехидни подхвърляния и намеци или гузни извинения! Това не ни ли обижда, като граждани? Сякаш се отнасят към нас като към дечица от забавачката! Става така, каточе ли искат да ни кажат “Ами нали си знаете! Това е публична тайна!” То, че си знаеме, знаеме си, ама има все пак някакви граници. Обществото иска да знае детайлите и за “Красьо” и за тези който му дърпат конците! Осигурявал гласове за депутатите във Висшия Съдебен Съвет срещу 200000 (двеста хиляди) евро! Е, и кой може да му ги плати? Официално дори на Гоце два мандата не му стигат за да събере това “рушветче”! А говоренето по въпроса
  взе да заприличва на вицовете от тоталитарното време, но този път безпрепятствено разправяни от всички включително и политиците и съдиите и депутатите и т.н. и то по всички възможни медии, та няма нужда да си ги разправяме насаме в тесен приятелски кръг! Е, това ли са “промените” и “демокрацията”, които постигнахме с цената на толкова лишения! Цялата тази “Красьовщина” взе да ми напомня на нещо друго . На “Красная плошчадь”, ама от едно по-ново, от Путиново време!
  Браво Иво! Номер едно си!

 10. А на Вас, г-н Инджев, не Ви ли прави впечатление, че българските журналисти, които обикновено имат къса памет за “събитията”, при случая с Красьо черничкия демонстрират точно обратното. Вече пети месец от 18 юни, когато “изтече” информацията за Дон Краси, а темата постоянно се обновява под една или друга форма. Добре е да се проследи кой слага дръвца в огъня – пак Яне на квадрат! И разни други! Та нима този Иван Колев не е знаел това по-рано от 18 юни? Но защо точно тогава го е “изтървал”? Накъсо казано, въпросът наистина е – кой е Кукловодът? И колко хора в държавата имат представа за личността му? Един човек ли е или пък са група? Защото това наистина е висш пилотаж и не всяка глава може да го осъществи така успешно! Бих се радвала да прочета вашите разсъждения по тези въпроси, г-н Инджев! Иначе статията Ви е точна, както винаги!

 11. Г-н Инджев, онзи плевенски субект не е лобист, а рушветчия. Или подкупвач. Всяка друга дума, но не и лобист. Въведоха този отвратителен новоговор, изпразниха думите от съдържание, въведоха нови, които нищо не значат… Давате да говорим и пишем на български, за да е ясно за всички. Едва ли някоя баба ще се сети какво е лобист. И ма това е целта – бабата да пропуска тези новини, да не ги разбира и да гласува пак за “нашите” хора.

 12. Иво,имаш право да биеш камбаната на тревогата в България, защото всички имаме видими доказателства, за съществуването на Недосегаемата Паралелна Власт на Червената Политическа Мафия в България.

 13. Историята с Черничкия Красьо е доста мрачна и е симптом за това докъде може да стигне едно общество,в което няма и сянка от морал.Лично аз имам 14 години работа в съдебната система като окръжен съдия и се лаская от мисълта,че службата ми там беше абсолютно безупречна.Впрочем много пъти съм си задавал въпроса какво би могло да се направи за да може съдебната система да изпълнява функциите си на институция,към която се обръщаш ЗА ДА ПОЛУЧИШ СПРАВЕДЛИВОСТ и не съм могъл да си отговоря.При липсата на личен морал от страна на съдията общо взето обществото няма средства за противодействие.Съдията има много широки права на преценка и вземане на решение въз основа на вътрешното му убеждение и ако той е непочтен или купен,което очевидно става,то няма спасение – е,някой може да бъде заловен или изобличен,но това става много трудно.А как всред ширещата се в страната алчност,корупция и наглост би могло да се изгради съдебна система от ИЗЦЯЛО ПОЧТЕННИ ХОРА – ТОВА НЕ ВИЖДАМ КАК ЩЕ СТАНЕ.Инак в съдебната система работят и много честни хора,но те са такива защото просто са такива,а не защото има система която да ги принуждава да са праволинейни и почтенни.

 14. Aстор:
  ——
  Je vousdrai la meme chose monseur,mais toute le monde n,aurais jamais m a r c h e ensamble, malgre tout…

 15. “Корупционист,е онзи,който пра-ви и ТЪРГУВА с възможности”.
  Това е едно от определенията за
  ЛОБИРАНЕ/КОРУПЦИЯ/.
  Че е ЛОБИСТ, т.наречения “КРА -СЬО” е ясно,НО,НИКОГА и НИКОЙ няма да ни даде възможност да разберем,
  КОЙ е КУКЛОВОДА.Така че,е..му майката или КАРАЙ да е весело!

 16. Асторе,никаква нова конституция не е нужна на ККБ,а разкриване на архивите,само документите ще доведат до истината. Конституция,президент,министър-председател,доклади,козли,пушки,пълни безсмислкици. Разобличаване на комунистическата сган,нищо друго. Комунистическите лидери да бъдат единствено помолени да говорят ,да дават обяснения,никой да не дава косъм от главата им да падне.Да,ама не ства.ККБ е несериозна работа,несериозен субект. Ето какво се пише : “Путиново време,братя Галеви,Красьо Черничкия,Вальо Топлото,Гоце ….” . Е,при такива фишеци,очаквате ли да се случи нещо действително сериозно и необратимо в ККБ? Държавата несериозна,”обществото” е несериознно,езикът несериозен,действията несериозни. Резултатите???-никакви,или незначителни.

 17. Ами трябва да почнем отнякъде и е добре това да е съдебната система. Къде в съдебната система – ами върха където се задава тон и се кадрува (рибата се вмирисва от главата).

  Предлагам да излезем на митинг пред ВСС и да не си тръгнем докато целия ВСС не си подаде оставката и да се стартира процедура за избор на нов.

  Летаргията за която г-н Инджев писа (таксидйиите) сега е по-дълбока и от преди изборите. Искаме ли да помагаме на това правителство с граждански действия – или ще го оставим да се корумпира и ояде?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.