Убийството на Свилен Капсъзов е политически сравнимо с това на Георги Марков

Не съм ви „агитирал” досега да си купите определен вестник. Все се притеснявам, че мога да бъда заподозрян в някакъв личен интерес. Това се отнася особено до единствения седмичник, който редовно ме кани да публикувам, вестник „Седем”. Но този път ще го направя.

Прочетете статията на Рени Нешкова във в. „Седем” за убийството на Свилен Капсъзов и Красимир Чернев през 1992 г. Казва се „Мистериите на прехода” и както разбирам от финала, ще има продължение.

Няма да преразказвам текста на Рени, един от доайените на съвременното българско вестникарство, макар да има защо. Все пак е хубаво статията да бъде прочетена в нейната цялост.

Накратко, тя ни връща към потулената история за това как при твърде съмнителни обстоятелства на 15 септември 1992 г. депутатът от ДПС Свилен Капсъзов загина при автомобилна катастрофа, причинена от бившия служител на МВР Георги Едрев. За него Рени припомня ( както стана известно на процеса), че е бил обучаван ( на курс по външно разузнаване!) . Притежавал е специални умения по предизвикване на катастрофи ( имал много такива в биографията, но нито една присъда, включително и след раняване на хора).

Към написаното за хипотезите за убийството, разследвано единствено като „непредумишлено убийство по непредпазливост”, сред които като мотив за убийството са намеренията на Капсъзов да направи разкрития за големи икономически далавери, мога да добавя и нещо от себе си, за което съм споменавал и друг път, но сега имам повод да напомня.

Свилен Капсъзов, все по-ярък опонент на Ахмед Доган към есента на 1992 г., набираше авторитет и сред самата парламентарна група на ДПС. От лични разговори с него знам, че щеше да се противопостави на свалянето на кабинета на Филип Димитров с гласовете на ДПС.

Убийството му елиминира „вътрешната заплаха” за Доган в момент, когато историята на съвременна България беше преобърната с краката нагоре. Само три дни след катастрофата представители на практически всички силови структури на държавната машина ( т.н. служби), под командването на шефа на разузнаването Бриго Аспарухов, се появиха на пресконференция с обвинения срещу собственото си правителство и персонално срещу премиера Филип Димитров. С този дързък превратаджийски акт започна публичната част от плана за свалянето от власт на правителството на СДС.

Последиците са известни: заредиха се престъпните по своите действия и бездействия кабинети на Беров и Виденов, зароди се организираната престъпност.

В този смисъл смятам, че убийството на поета Свилен Капсъзов през септември 1992 г. е сравнимо по своето политическо значение за съдбата на България с разправата с писателя Георги Марков през септември 1978 г.

Георги Марков беше убит за назидание на дръзналите да си „отварят устата” български творци и за кеф на отмъстителния Живков (навръх рождения му ден на 7 септември). Целта беше постигната – устата им наистина беше затворена трайно и задълго. Родилните петна от това задушено състояние на българския дух избиват и до днес по изтерзаната снага на българската демокрация и нейното хронично болно от недостиг на борбеност хремаво свободно слово.

Разбитата му имунна система не се възстановя лесно. А и заразите на новото време, като финансовите инжекции за притъпяване на прекалената журналистическа чувствителност към болежките на обществото, си казват своето.

Свилен Капсъзов беше „катастрофиран”, за да последва много от онова, за което сега говорим като за катастрофални последици от т.н. преход и от твърде дискредитираната в очите на критична маса българи демокрация.

40 мнения за “Убийството на Свилен Капсъзов е политически сравнимо с това на Георги Марков”

 1. Le article,se glisse parmi des hommes,egalment dangeruese comme toute choses,que le peuple ignore come de celles qu,il se cache est derobe a la vue en s’imaginant que le monde se gouverne lui-meme,par certain action impossible de prevoir ni d,eviter.

 2. Много интересно! Ще потърся вестника макар точно в. Седем да не се намира под път и над път.

 3. Благодаря на г-н Инджев, че обръща внимание на тази мистерия. Вдовицата на поета Свилен Капсъзов е наш семеен приятел и от нея знам,че смъртта му не е била случайна и че той е бил дълбоко разочарован и омерзен от ДПС. Както и от ментора си Н.Хайтов,но това е друга история. за съжаление нищо не може пряко да се докаже, но индиркетно изводите са ясни.

 4. Пределно точно е написано всичко! Свилен Капсъзов с високата си нравствена и гражданска позиция е бил на път да отцепи честни депутати на ДПС от парламентарната им група, които след смъртта му се връщат обратно, а също така гласът му е бил решаващ за хода на дело срещу отмъстителния крадец на романи и заклеймен като осквернител на Родопите – Н.Хайтов.

 5. Ние Българските Граждани сега сме Български рицари, които пазят югоисточната граница на Българския Европейски Съюз.За това е редно националното ни ХАНСКОЦАРСКО рицарско благородство, да призове мирно Олигарсите и техните организирани бандитски формирования в България и ЕС, да се предадът на Българските или на Европейските ни власти, и доброволно да ни върнат всичко което са откраднали от Българските Граждани и Държава.

 6. Точно така е, както пише г-н Инджев. Св.Капсъзов беше катастрофиран и убит, а пък наскоро в собствения сарай на Доган беше самоубит неговия личен секретар, който той мило нарече “секретарка”. Струва ми се, че новото ръководство на МВР трябва да поразрови поне този последния случай и не само да каже виновните за блокирането му, но също така и да направи нужното да излезе наяве истината, а пък Доган да си понесе заслуженото. Ето още един тест за това дали новото правителство е склонно само да вдига словесна бутафорна шумотевица против Дмитрич, царо и Доган, или е способно да направи и нещо реално…

 7. Нещо, все -повече ще се сещаме за специалистите от ГРУ и ДС?! ”Специалистите”- не само по катастрофите, а и по-отровите с по-бавен или бърз ефект …и нищо не можеш да докажеш …a и патоанатомите се самоубиват v BG…Нямаме нито една лаборатория за изследване на радиоактивност в жертвата-справка Летвиенко-30год след Георги Марков-чети в гугъл-пълно-до вчера и до днес. Тъй като вече сме в ЕС -не е желателно- да се шуми с разстрели…къде по -незабележимо е да те гази” СПЕЦИАЛИСТ”по ”катастрофите” или бавно DA te тровят…
  Четете по този повод- как се процедира в съвременна Русия-масово и спрямо ОБИКНОВЕНИ хора, а уверявам ви -и у нас.-Описано е от семейство лекари и химици-руски десиденти.-Материала има превод и на руски и е с копи райд на библиотеката на американския конгрес!!-www.baranovfamily.org
  Звучи нелепо и генерализиращо налудно-това мое твърдение, обаче повярвайте–Знаем си се -с извинение ,че когато в Русия пръднат-тука се насир.т-с много голямо извинение…който иска да прочете материала.–Благодаря на г-н Инджев,че е единственият,който споменава за нашите специалисти по ”катастрофите” -специализирали в Москва.-Бих добавила samo ,че отдавна имаме такиvа специалисти и по отровите…инсулти,инфаркти е др. хронични-страдания-малко по-бавно или по-дълго продължителни.-Не звучи някак нали-ами точно затова е руска психотроника,а тя не звучи!? – и у нас…нали сме в ЕС &НАТО?

 8. Към Александрова:

  По повод на тези специалисти ( четох веднъж някакви откровения, че убийствата , извършвани от тях, били наричани “остри мелоприятия”- егати тъпаците и чувството им за хумор…), искам да попитам:

  Понеже имам смътен спомен от юношеството за български роман с главен герой велик разузнавач в чужбина, който е изпратен да “неутрализира предател” и го правеше именно чрез инсцениране на катастрофа на някакъв мост, май в Италия – някой спомня ли си подобно нещо?
  Богомил Райнов ли беше? Опитах да се да си спомня, но не мога да възстановя по памет нито автора, нито заглавието.
  Някой може ли да каже по-определено?

 9. Г-н Инджев,
  за съжаление и аз не си спомням за този случай и въобще за романа.–Но уверявам ви,че това продължава да се случва и у нас…И единственото ми доказателство- /систематизирано като факт /е описано от тези руски учени десиденти -горе в линка…Авторите там го наричат ”извън съдебно преследване на жертвата”-било то неудобен конкурент,съдружник или даже роднина -за всяка вътрешна ,домашна потреба даже…без следи и дори без видим мотив!Химическите елементи ,радиоактивни изотоп и бактерислогични и др отрови там ги наричат ”специални средства.”..Ами това е.

 10. ЗА съжаление нищо не може да се докаже,макар и специалисти по медицина и химия -те-Баранви са принудени да емигрират…и да работят ва Англия И САЩ А ако тук някому се случи -направо ,ако оживее го изкарзат и даже вкарват в лудница за налудности за ликвидация-Това дори и като налудносг не звучи оригинално-още повече -нали сме в НАТО-просто ”НЕ ЗВУЧИ”- НАЛИ!–ДА.

 11. богомил райнов за съжаление стефан данаилов бе убит от кола във венеция от климент денчев а както знаем бате серго не играе отрицателни герои докато климбо…. така че давайте друг спомен

 12. Аз като казвам да не се занимаваме с козли и пушки….да ,това е сериозна тема,а не президента на България и неговите малоумни изказвания. Г-н Инджев,прав сте в коментара си,но не е етично да се правят аналогии на убийства на хора,въпреки че извършителите са едни и същи. Друго,Филип Димитров сам си поиска вота,сам провокира ДС-агентите от ДПС да го свалят. Ако Димитров бше антикомунист,нямаше да чака,нито покойния Капсъзов,нито който и да е ,да разкрива дивотията на комунистие. Всичко беше в негови ръце,нито един архив не отвори,нито едно досие не показа,а бил антикомунист,дръжки,техен човек си е. Ще стои начело на властта един антикомунист толкова месеци,а няма нищо антикомунистическо да извърши.

 13. До И. Инджев . Точно така : Б. Райнов – “Няма нищо по-хубаво от лошото време” В Италия, по-точно във Венеция.Точно така: на мост. Само че американските тайни служби убиха нашия разузнавач – наставник и учител на Емил Боев…както и да е…

 14. Към г-н Инджев;

  мисля, че говорите за разузнавача Авакум Захов, а автора е Андрей Гуляшки. Наскоро четох нещо по въпроса в мемоарите на Богомил Герасимов.

 15. Мога ли да направя едно лирично отклонение?Вижте този линк и особено последната снимка.Благоевградски общинари явно обмислят нещо.И всичко това се случва под зоркия поглед на Гошо Тарабата.Поне така ми се струва,че е той на портрета в снимката.Или бъркам?

  http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=435824

 16. отлично редник никиб ако останете жив докладвайте с пълни подробности

 17. Всичко е много по страшно в България, само който е пострадал от Българоруската мафия може да каже ако не го е страх, че след тяхно престъпление се активира тяхната високопоставена агентурна мрежа, която деиства във всички структури на власта, започваики от болницата и до президента на ОЛИГАРХИЯТА,тази система деиства и днес за да блокира раследването на техни престъпления в България.За това не трябва да оставяме без активна Гражданска подкрепа премиера на България Бойко Борисов.

 18. „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, не беше ли сниван в Копенхаген? Готическа архитектура? И много северен дъжд? По Богомил Райнов.

 19. Аз пък се сетих за Людмила Живкова – да не излезе сега, че съм й някаква фенка…
  Но и катастрофата й, а после и странната й смърт, дето губела тегло намирисват точно на такова “убийсто без следа”

 20. G-n Indjev,
  dadenoto ot Was zaglawie e nepodhodq6to,nekorektno i nenujno.
  Nito edin 4len na partiqta DPS /jiw
  ili martav/,rabotili za swoqta partiq v sawsem razli4ni usloviq ,moje da bade sravnen s pisatejq Georgi Markov,rabotil i stanal jertva v imeto na Balgariq.

 21. Прав си Жоро. От стената гледа ГЕРОЯТ ОТ ЛАЙПЦИГ – Гошо Дамаджаната(Тарабата).

 22. Въртят ми се и на мен спомени за един роман, където лощото време се харесваше повече от хубавото, че ифилнми имаше на тази тема! Не съм сигурен ама май в Швеицария беше мостът. Пък и все ми се върти образът на Коста Цонев в лицето на нашия “герой”! Изплува ми и Ламбо-лекето някъде пак там.
  Благодаря за информацията Г-н Инджев! Аз заминах от България на 18 Септември 1992 г. късно вечерта и досега нищо не съм чувал по този случай! Наистина случаят с това убийство е съизмерим с убийството на Георги Марков! Мисля даже, че изиграва много по-съдбовен ефект за България, тъй като пряко повлиява в отрицателен смисъл на развитието на демокрацията у нас. Убийството на Георги Марков хвърли позор върху България, но на практика способства за започване на промените!

 23. Говореше се някога, че след “катастрофата” на Св.Капсъзов е изчезнало някакво куфарче и документи от бюрото му…
  Знае ли някой нещо повече?

 24. Браво г-н Инджев, това е точно така. Свилен, Доган, Бриго, Жельо, Филип. Забравил бях, а и почти никой не пише за този период. Може би само Едвин го прави. И досега, в съзнанието ми прехода го разделям до Филип, и след него. Това се оказа повратен и трагичен момент от живота на страната ни и определи посоката на развитие на България като бананова република.

 25. Joro,

  Несъмнено е Тарабата, само че става въпрос за заседание на Окръжния съвет на БСП, а не на общинския такъв.

  Надо читать, както се казва на втория роден език на същата Тараба 😉

 26. KAKTO VINAGI TO4NO V 10.
  NE 4E NE GO VIJDAHME NE 4E NE GO PREDOGAJDAHME, NO PROSTO NE IZKAHME DA GO POVIARVAME….
  A SMURTA NA ILKO ISHENAZI? NIKOI NE GOVORI ZA NEIA. ZA6TO?????

 27. Боже мили, GB,абе ти нормален ли си,що за човек си,ако въобще си човек. Казваш :”Убийството на Георги Марков хвърли позор върху България…”. Е,такава простотия тук не се е написала досега. Позор има,ама не върху България,а върху българската,комунистическа сган и то само на малка част от нея-организаторите и извършителите на убийството. А една малка част от стрната,съвсем не са България и Българския народ. Покушението срещу Папата,не е дело на България, а частично на българската ДС. Ама защо живееш в чужбина,след като си с полукомунистически манталитет,впрочем,по-добре пиши в комунистическата преса,там ще те венцехвалят,не ни товари с комунистическа пропаганда.Моля ти се най-приятелски,или се лекувай,или премини в друг блог. Много пъти пишеш нормални неща,но понякога се излагаш.

 28. Някой може ли да каже в какво са обвинили Бриго и компания Филип Димитров? Спомените ми са мътни.

 29. Към Борис:

  Обвинението беше, че изнесли, или допуснали да се изнесе, някаква пратка с оръжие за Македония в нарушение на законите на страната- нещо, за което Бриго Аспарухов няколко дни по-късно с големо нежелание се извини на Филип Димитров пред камерите на телевизията. Но духът вече беше пуснат от бутилката. Видя се, че службите на България произвеждат компромат, пускат го за политически цели в публичното пространство и след това явно неподчинение, нещо като бунт дори, политическият трус не закъсня ( каквото и да говорят за решението на премиера Димитров да поиска вот на доверие като за грешка в тази ситуация – те почтените ходове у нас са грешни по дефиниция, наистина).

 30. 0т 1990 почти цялата номенклатура барабар с ДС извърши предателство към народа и зае страната на врага, като работи в услуга на САЩ. Доган е американски агент, педераста Ф.Димитров тоже, Костов, Сидеров и Бойко боклуков тоже. Свилен Капсъзов е убит от западните служби, ЦРУ или нещо такова. Прочие предателя Георги Марков е убит от английските служби.
  “А и заразите на новото време, като финансовите инжекции за притъпяване на прекалената журналистическа чувствителност към болежките на обществото, си казват своето”
  Това се отнася и за “старото време” и за Георги Марков тоже. За кого е работил в Лондон и кой му плаща? Или нямаш отговор , от много притъпяване. А кой е длъжен да разкрие и докаже убийството извършено в англия? Ами английските органи са длъжни, а не да реват по целия свят “кой ни сра в гащите”, понимаеш? Ние в КГБ не сме длъжни да доказваме невинност заради фашистките клевети, колкото и да са повтаряни и преповтаряни от зомбирани и поръчкови папагали.

 31. Лично познавам Фани Капсъзова – съпругата на Свилен.Тази горда и прекрасна жена стоически, без да се оплаква и без да каже дума, години наред с нейната заплата на фармацевт издържаше цялото си семейство- съпруг и две деца. По тава време Свилен беше уволнен от сп.Родопи, защото се беше осмелил да критикува Хайтов. Хайтов беше отмъстителен и под негово влияние беше спуснато писмо до всички редакции и издателства да не се дава работа на Свилен Капсъзов. Бях безмълвен свидетел на мъката на Фани по загиналия й съпруг и тревогата й по възстановяване на сина й, който е придружавал баща си и беше подложен на спасителна операция. Фани едва сдържаше мъката си и само ми каза през сълзи: Убиха Свилен.

 32. Благодарим на г-н Иво Инджев,от името на цялото семейство, за смелостта в своята публикация, относно случая Свилен Капсъзов! Всичко публикувано е абсолютно вярно!

 33. Към Явор Капсъзов:

  Яворе, благодаря – за мен подобно свидетелство е по-ценно от т.н. “държавни награди”.

 34. Бате Иво пропусна факта, че убииството на Свилен Капсъзов е станало на рожденния ден на крадеца на романи-Николай Хайтов, който многократно е заплашвал Свилен. Мерзавеца Хайтов е казвал на Свилен Капсъзов:”Само да духна и ще се изпариш заедно с цървулките си…” Ще бъде добре да се организира честване (20 годишнина от убийството на Свилен на 15.09.2012) на площад “Радой Ралин”-който беше негов приятел и съидейник. Бъди все така безкомпромисен.

 35. Срешнах случайно преди два дни Фани Капсъзова. Срещата ни отново се оказа силно впечатляваща за мен. Интересувах се от всичко, което тя сподели с мен.Когато се е запознала със Свилен, той й казал да бъде духовно извисена над хорските простотии , да не обръща внимание на интриги и да бъде силна….
  Да , на нея й се наложи да бъде много силна. И сега като се върнахме назад във времето отново се възхитих на тази достойна и смела жена . Тя отгледа, възпита и образова децата си и в мъката си продължи напред – издаде книгите на съпруга си и продължава да се бори за паметта му.Фани сподели , че след смъртта му се е сблъсквала със стени и навсякъде е срещала пречки.
  Наскоро отново прочетох статията на Рени Нешкова , която за щастие също добре познавам. Статията е справедлив вик срещу убийството на Свилен Капсъзов и Красимир Чернев.
  На 15 септември т.г. се навършват 22 години от убийството на Свилен Капсъзов, а през годината и на Красимир Чернев.Да почетем паметта им.

 36. Николай Хайтов, впрочем е агент на ДС с псевдоним “ЧОБАНОВ”
  Ето как го е попържил приживе РАДОЙ РАЛИН:
  Издаде преразкази много,
  чутовният родопски син.
  Но не написа слава Богу –
  свой собствен разказ ни един.
  П.П. Позорно е внукът на Радой – Димитър Стоянов да седи рамо до рамо със синовете на Хайтов.
  Ето мотото на Ралин: “НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е АНТИХУМАНИЗЪМ!”

 37. В тази катастрофа пострада и племенника на Свилен Капсъзов.
  Аз не мога да забравя неговото убийство, а също така и последствията за моето семейство!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.