Един коментар без (мой) коментар

ПРЕПЕЧАТВАМ  ТОЗИ ТЕКСТ ОТ САЙТА БЛИЦ ( ТАМ ЧЕСТО ПУБЛИКУВАТ МОИ КОМЕНТАРИ ОТ БЛОГА МИ) ПО ТЕМА, КОЯТО СЪС СИГУРНОСТ ИНТЕРЕСУВА МНОГО ЧИТАТЕЛИ. ПО НЕЯ СЪМ СИ НАЛОЖИЛ „АВТОЦЕНЗУРА”, ЗА ДА НЕ ДАВАМ ПОВОДИ ДА БЪДА ПОДОЗИРАН В ЛИЧНО ОТНОШЕНИЕ И РЕВАНШИЗЪМ.
ИВО ИНДЖЕВ

БареКадата рухна

Много източници твърдят, че бившата пловдивска чалга и доскорошен водещ в бТВ Николай Бареков е изхвърлен от медията.
Не просто е болен и не е напуснал, а е свален от екран. Причината е слугинажът на двама господари – самата телевизия и сайта bnews.bg който е в процес на изграждане, но публикува новини и коментари. Медийни анализи свързват новия сайт с шефа на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Същият категорично отрича. В борда на директорите на фирмата, регистрирала домейна на сайта е съпругата на водещия Евгения, а в екипа е Валерия Касиян, която беше плътно до Бареков в сайта му в бТВ.

Сега от телевизията усилено търсят друг млад, нахъсан и агресивен водещ, който да замести Бареков. Самият той се оля със сервилното си поведение към премиера Бойко Борисов, с което на практика му направи лоша услуга, както и с желанието си да бъде харесван отвсякъде и творчески, и финансово.

БарЕкадата рухна. Даже издържа много. По принцип самата рубрика беше сгрешена и визуално, и концептуално. БареКада нямаше. Имаше чували пред една маса, но забележете – и водещият, и гостът бяха от ЕДНАТА страна на тъй наречената „БарЕкада”. В нея водещият или говореше повече от госта, или го прекъсваше, или говореше едновременно с него.

Барекадата рухна и е огромен урок и за някои политици, които се изтрепваха да се покажат на екран не заради умните въпроси на водещия, а заради възможността да бъдат чути от огромна аудитория. По непотвърдени данни някои дори са си плащали за това, а ПР-и на съответните партии са стояли на колене пред водещия. Тук му е мястото да кажа, че в огромния процент от случаите не журналистът прави медията, а медията прави журналиста.

Бареков и самовлюбената му БареКада (най-влиятелният блог за анализи и политика!) всъщност бяха и продължават да бъдат продукт на чалга-журналистиката. Оная, която гони рейтинг на всяка цена без оглед на средствата и която позволява личното облагодетелстване да вземе връх над личното, но обективно мнение. В нейно име се направиха едни компромиси, каквито нито една уважаваща себе си медия не би си позволила. Става дума за уникалния коментар за Пиночет и призивите за военизиране на държавата, които самият Бареков отправи от личния си блог към обществото. За такова нещо изритват от телевизията във всяка демократична държава и дори съдят. Ето ви цитат от прословутия коментар от 2 септември т.г.: „Вече на никой не му пука дали ще има повече униформи по улиците или камионетки по пътищата. Важното е да има ред. Важното е да са пълни камионетките, пък нека пострадат и невинни…Затова – камионетките, ако обичате, да тръгват. Автоматите, заповядайте и на нашата улица!”

Това е другото лице на Бареков. Но ръководството на бТВ тогава си замълча гузно в името на рейтинга. Очевидно сега чашата преля.

Що се отнася до това кой дърпа конците или кой поръчва музиката на чалга-водещия, най ми хареса финала на един анализ от вестник ”Капитал”: „Само си представете: ако шест вестника, две телевизии, два сайта и Николай Бареков едновременно започнат да твърдят, че земята е плоска, ще се объркате, нали?”

Аз лично няма да се объркам. Но си давам сметка колко ще бъдат обърканите и каква е далаверата от това да ги убеждаваш, че земята е плоска.

Евгени Петров, БЛИЦ

28 мнения за “Един коментар без (мой) коментар”

 1. Бареков = СРАМ ЗА БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА !!!….Абсолютен циркаджия,представлението на който беше много,ама много добре платено !!!…

 2. Брей, дано да е вярно! Малко медийна хигиена няма да навреди никому. Не че нова е единственият замърсител на ефира…

 3. Всъщност случилото се с Бареков е оценка за ролята на медиите. Малко успокоение е, че звучи като самооценка. В което надали можем да вярваме. Така или иначе, ролята на медиите в България е изключително деструктивна. През БАРЕКАДАТА, която са създали от псевдоавторитети, чалгаджии, манипулации и откровени лъжи, няма начин да се промъкне каквото й да е обективно и съдържателно мнение. И забележете – всичко това е обвито в отровния дим на откровения от рода на – “телевизията е за забавление”, “това искат хората”, “само лошата новина е новина” и прочие подобни глупости, упорито и нагло налагани едва ли не като аксиоми.
  Хубаво ще е след Бареков, към заслужен отдих да поемат още “утвърдени” журналисти и “компетентни” гости, гастролиращи по всички медии, сякаш по някакъв неписан график.
  Време е да се отърсим от тази отровна плява!

 4. Самовлюбеният Бареков в началото ме дразнеше най-вече с пълната липса на бекграунд /съжалявам за чуждицата, ама не се сещам за наша/. После ми стана смешен. Особено с маниакалния си стремеж да твори история, акуширайки появата на новини. Почти всяко интервю завършваше с думите:” Ето, станахме свидетели как в БТВ се роди такава и такава новина…”. Това за камионетките, Пиночет и автоматите съм го пропуснал. Не се ровя в подобни блогове.

 5. Говоренето едновременно май се превърна в практика на много хора, които седят на една маса и обсъждат някакъв проблем. Накрая никой не разбира за какво иде реч и точно това е целта – водещият да обобщи казаното и да го превърне в “новина”.Що се отнася до “умните” въпроси на журналисти, водещи и репортери, трябва да кажа, че съм изумена понякога от липса на професионализъм, компетентност и умения. Ще се въздържа от крайни оценки за Бареков, защото поведението му няма нищо общо с неговата подготвеност, което не мога да кажа за Анна Цолова и Лора Крумова.

 6. Ще се радвам да е вярно. Бареков и други подобни “водещи-журналисти” ме отказаха да гледам сутрешните блокове. Няма да е зле и НТВ да помислят относно демонстриращия в последно време арогантност към зрителите, напълно самодостатъчен сутрешен “водещ” (журналист??).
  За БНТ не коментирам, нали знаете старата поговорка “за покойниците, или добро, или нищо”.

 7. Аз лично бях спряла да гледам сутрешния блок на БТВ само заради тоя задник на Генерала. То бива близане и мазане ама и ние не сме чак пък толоз…Сега ще ми е любопитно кой ще го замести. Вие г-н Инджев защо не се пробвате?

 8. De la l e t t r e p o s t u m e (f.) par c.Richelliu:
  ————————————-
  “….Eminencia,cuando hubiese llegado la hora y el dia benditos por el Todopoderoso,para que en los Estados Unidos,llegasen a enterarse a q u i e n l l a m a r e n Europa
  …..pudiera tal vez empezar e l inicio del ocaso comunista bulgaro en Europa del Este tambien!!!!

 9. ееееее, дано да е вярно .. това да се отървем от Бареков е супер новина .. най сетне дай боже да е вярно …

 10. Добре поработиха на “барекадата”: днес това, колко е обла една надута нула си е почти новина.
  И, защо ми се срува, че такива “разкрития” следват с мистично постоянство цикличността в родния, политическия календар? Ако, някой си плати за това, познайте кой ще извика познатото “Еврика!” точно на тази тема.
  От друга удобна барЕкада.

 11. Еми, каквото посяло, такова и пожънало!!!Малко късничко но, нищо:):)

 12. На каквото си е послал на такова ще легне.Крайно време беше да се случи.

 13. Et pour obtenir les resultats imposants de la 1O -Dizane?-le BTV, ne peut se passer,en argumentant plus,d’autres qualites et leur formes de,utilisation,comme certain blocs!

 14. Бареков, с извинение, беше слаба ракия, при това в частна медия.
  А какво да кажем за водещи и коментатори в телевизия, издържаща се от данъците ни – българската държавна телевизия?

  Ужасни? Прости? Неодухотворени?
  Пристрастни т.е. необективни?
  Непрофесионални?

  Да! Да! Да! Да! Да! Да! Да! Да!

  Да изброявам ли Митковци, Бойковци, Владковци, Марти и всичко останало, което се упражнява върху зрителите?
  Да не повярваш, че и Тома Томов се подвизава още там или Вучков…

  Ей, Джурасик Парк, ай стига, де!

 15. Иво, благодаря, ми препечата коментара. Страх ме е, че малко хора обърнаха внимание за онова за Пиночет и “нека пострадат и невинни”. Всъщност проблемът с рухването на БареКадата се отнася за цялата ни журналистика. Съвсем не случайно се заговори за “корпоративна преса”. Поздрави.

 16. Към Евгени Петров:

  А, моля, моля. Реших да не усложнявам и го публикувах на принципа ” веднъж и аз, без да питам”…Радвам се, че не се сърдиш като автор.

 17. БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА = СРАМ ЗА ЖУРНАЛИСТИКАТА

 18. naskoro gledah edno predavane na Barekov… beshe bradiasal i mahmurlia, napravi mi mnogo losho vpechetlenie

 19. Към Иво Инджев: Иво, разбира се, че не се сърдя. Точно обратното – мисля, че ако нещо е читаво като тема и позиция ние като блогъри и журналисти трябва да си го препращаме и да му даваме гласност. Няма никакъв проблем. В това отношение “БЛИЦ” са перфектни – никакви ограничения за авторските позиции и коментари.

 20. Бареков, за съжаление, е представителен за БГ журналистиката. Та кой от т.н. водещи в БНР, БНТ, Нова, бТВ и др. е по-различен ?

 21. Време Слави Трифонов да го последва

 22. Уважаеми г-не (г-жо) Кардинал Мазарини, що не вземете за разнообразие и за удобство на нас простосмъртните да напишете коментар на български? Сори, ние без аристократичната синя кръв (със златни коронки вътре) не отбираме от франчушки:-)

 23. Прочетете интервюто на Кеворк Кеворкян в интернет относно Бареков.Направо го размаза като хлебарка.

 24. Най-после го свалиха тоя клоун от ефир, мен лично не ме интересува дори да твърди че земята е вдлъбната, но на неморалните, глупаците и некадърниците устата трябва да се затваря! Ако интелигентните хора не мълчаха високомерно на простотията през всичките тези години от 89-та насам може би България нямаше да прилича на чалга-бърдак.

 25. Най-сетне един хубав ден за Българската журналистика!

 26. кардинале,говедо искърско,какво искаш да покажеш,акто демонстрираш ,че владееш други езици, аз съм работник и не ми остана време да уча езици, какво да правя,че не те разбирам,впрочем,ако пишеш съшите глупости,както на български,немапроблем,нищо няма да загубим,че не разбираме трите езика ,които ползваш. Изкукуригал си, братле,отвсякъде,та ако ще и да знаеш още тридесет и три езика.

 27. Валерия,права си душко,милион пъти си права,този нагъл клоун добре си изпълни ролята на комунист и псевдокомунист,мошеник от класа е ,свалям му шапка.Такова леке едва ли има второ у нас.

 28. Когато един добър уж журналист те нарече “драгия зрител”, значи си е изпял песента и е време вече да си ходи. Това обръщение обижда много, слага всички под един общ знаменател – тъпи, послушни овчици, “-Слушайте ме какво ви говоря”. Та не само Бареков, а и доста негови колеги си позволяват да се обръщат така към зрителя и по този повод самата аз вече почти не гледам телевизия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.