България на кръстопътя между Долни Дъбник и Горна Волта

Над 50 жители на Община Долни Дъбник излязоха днес на протест заради отстраняването от длъжност на полицай Георги Филатов, заснет с телефон как бие младеж в РПУ Долни Дъбник, а записът бе качен в интернет
Според протестиращите заснемането на скандалния видеоклип е подготвено предварително, за да се дискредитира Георги Филатов.

В тази новина на „Дарик” радио се оглежда цялата ни старина. Защото новото в случая е само названието на селището, на конкретните участници и на името на нарушителя на закона, когото защитават.

У нас солидарността избухва главно, когато не трябва. Когато тя е нужна на обществото, за да станем като онези, на които завиждаме за високия жизнен стандарт, не само я няма , а направо страхливо се крие.

Живеем в държава, в която се смята за нормално да бъдеш нападан, ако защитаваш слабия или дори слабата си държава от някоя много силна. От опит знам например, че нищо не вбесява повече моите опоненти от критиката към любимата им Русия, която май обичат повече от собствените си деца и тяхното бъдеще.

Как иначе да си обясним, че страшно им се иска да има руска ядрена технология на българска земя (не въпреки), именно защото е руска. Ами нали са ни освободили?!

И никакъв Чернобил не ги плаши, макар той да плаши достатъчно всички останали европейски държави, за да няма никъде другаде в ЕС прецедент след Чернобил да бъде строена атомна централа с руска технология. Прецедентът сме ние – опитните зайци на руската имперска политика на проникването там, където съпротивата срещу това проникване е най-слаба.

Ама чакай, ще каже някой- какво общо има това с Долни Дъбник?! Има и оттатък даже! Колкото и да говориш за правила, за върховенството на закона и дори (пародоксално) за интереса на България да бъде (енергийно)
независима, т.н. родолюбци ти задават веднага любимия си въпрос, от който се подразбира, че си предател: „ ти българин ли си, бе”?

Ами да, българин съм. Но съм преди всичко човек, който иска да живее в европейска страна, а не в някакъв придатък на азиатския деспотизъм. И ми е по-важно да не допуснем това, отколкото дали ме определят като небългарин, понеже истинският българин трябвало да обича Русия, дори когато бомбардира Варна (1915 г.) , или Балчик ( 1916 г.), или когато лишава България от суверенитет ( 1944 – 45 г.) .

Дребният дребнав местен патриотизъм, демонстриран в Долни Дъбник, е умалено копие на онова, което ни се случва в национален мащаб и което си причиняваме сами, когато си подреждаме приоритетите според манталитета на 19 век. Обичаме си някого и не ни пука дали той бие друг – арестувано безпомощно момче ( колкото и да е лошо), или заклещена от тежестта на грамадния съсед кавказка република ( колко и да е лош президентът й). Нали не бият нас! Пък и нас са ни освободили, нали така?

Въпросът е кога ще се освободим от себе си – от това, което сме: общност от хора, която не е общност, а сбор от човеци с объркани представи за епохата, в който живеят.

29 мнения за “България на кръстопътя между Долни Дъбник и Горна Волта”

 1. Драги г-н Инджев,и аз съм се питал,защо т.н. българска буржоазия е изпитвала пословична ненавист,срещу комунизма,дори когато-като племе- не ставаме и за един “Сървайвър”:За облагородяване и странна азиатско-християнска култура,може да се говори,при Омуртаг,както и при Тервел, за помощ на Европа.
  Продажността не е идеологическа украска,а само удобен “инкубатор”
  -развъдник – на утопия,присаден от Дядото,чиято катафалка по пътя към софийските гробища, ще носят и Н.Гешев, и В.Червенков,преди да тръгнат по различни пътища -та до днес!-
  Затова Б.Борисов ще е поредният,
  комуто ще е отредена -някой ден-горчива чаша,колкото по-бързо
  “оздравее” от растящо тшеславно опиянение,толкова по-добре.
  Няма да му е леко и сред свои и сред чужди!
  Отново, ще се върнем на темата!

 2. Иво,абсолютно си прав – българинът днес е един объркан,аз го наричам “зомбиран” човечец, който,странно защо, мисли,че светът се върти около него. А той,светът,си има друга,ама съвсем друга работа…Да,страшно си прав – за мен странното е,че тази БГ-обърканост продължава и тук,например,в Париж. Вчера един иначе симпатичен нашенец емигрант почти цял ден ми пълни главата с това, че видиш ли, французите са такива,онакива…Изреди ми куп отрицателни качества. Мълчах,слушах, накрая не издържах,викам му,ами ти като ти е толкова лошо тук,защо 50 години не си отишъл нито веднъж в родината? Защо тя,чуждата държава,ти е дала всичко – квартира в центъра почти без пари,всичко ти се плаща от французите – застраховки,здраве,лекарства и тъй нататък. Цял ден се моташ насам-натам. Хайде върни се, да видим дали,както си свикнал,ще изкараш и ден у нас.
  Затова наистина си прав – просто сме объркани, с някаква мания за величие, на какво и отгоре,с едни реакции, при които се чудиш – какво става с нас? Може би затова и ние,българите в Париж,сме най-разединени, всеки е сам за себе си…Гледам арменци, кюрди – що кафенета,що асоциации, и то не само на книга,ами яко работят,създават и подхранват общност. А ние? Ето,вчера и това научих,че единственият български ресторант пуснал кепенците. Наскоро неговата съдържателка беше казала,че няма по-лоши и завистливи хора от българите в Париж. Дано да не е вярна тази моя информация,дано,защото както сме я подкарали, къде ли ще отидем?Е,къде – то е ясно…

 3. Здравейте г-н Инджев,много ми харесвате като журналист и мисля,че трябва да има в медиите повече хора като вас. Наистина “барековизацията” взема широки размери и това е тъжно тъй като информираността и ерудицията все повече изчезват от ефира.Да не говорим,че въпросния Бареков ми е комшия в Пловдив и аз буквално виждам как става една странна трансформация от чалга водещ до политически коментатор едва ли не.Казвам това защото е вярно, въпреки че не споделям вашия политически мироглед.Имам предвид критичността ви спрямо Русия,която на моменти придобива леко патологична окраска,/стига да не ви засегне думата/.Имам предвид че на моменти вече звучи архаично.Русия в момента е очевидно в геополитическо отстъпление,въпреки нейните напъни да го промени.Задачите които трябва да решава са може би от времето на цар Алексей Михайлович и никой не трябва да и се сърди,че се опитва да ги решава.Това са правила на световната политика.Така както САЩ решава проблеми на хиляди километри от тях.И не забравяйте, образно казано западът е като един крадец и убиец,който 300 г е крадял и убивал-по целия свят,а сега иска да живее легално и да ни поучава.Да,естествено че има какво да научим-там е люлката на поредния цивилизационен център.И ако не си кривите душата, ще признаете,че Русия е единствената страна,която в най голяма степен усвои постиженията на Запада особено в науката и техниката,което и позволи дълго съперничество с него.Диктатурата и тоталитаризма се родиха защото Русия искаше да изгради модернизация и индустриализация преимуществено за сметка на своите си ресурси,а не на отвъдморски владения.Това че не споделяте тяхната кауза е съвсем отделен проблем.Просто искам да бъда максимално обективен,а не да рисувам с черни краски само едната страна.А относно споменатата индусриализация в моето семейство има пострадали.Моя дядо е лежал в Белене,както и брат му,а баща ми в по-ново време също имаше проблеми заради миналото на дядо ми,но вече в по-мека форма в условията на “реалния социализъм”.Просто казано в България наистина режима беше в най-съветизираната си форма,за разлика от другите соц. страни.

 4. Най-интересното е, че Г.Първ.-Гоце е олицетворение на цялото това неможене да си достоен и свободен гражданин. Изборът му два пъти доказва правотата на г-н Инджев, че ние не сме общество, а принудителна сбирщина, без никаква потребност от ценности. Като бито улично куче, гледаме да подвием опашка и докопаме нещо от световния казан за боклуци. Иска се много усърдие и вяра за да успеем да превалим мнозинството. За сега ББ го може, а не тези от които го очакваме най-вече. Пак е нещо.

 5. За съжаление това, което казва Г-н Димо Райков важи не само за Париж. Можете да го установите навсякъде където има нашего брата българина! Иначе щеше да е прав Христо Бойчев, който в началото на прехода написа, че цялата вина е на Аспарух, зашото ни е завел в България, а не ни е завел някъде другаде. Във Франция например. Вината си е изцяло наша. Дали на семейна среда или на образование в училището, но не сме научени да уважавме нито другите, нито вследствие на това себеси дори! Има според мен нещастно лошо съчетание у нас на голям егоизъм и индивидуализъм! Поради това не сме способни дори да приемем и най-простичкият морал на която и да е религия. Толкова е силен Антихристът у нас. И не ни е виновна Русия или който и да било за това. Не съм чул досега от по-новата ни история някой (с редките изключения на Левски, Захари Стоянов и някой още от “строителите” на съвременна България) да ратува и се бори за БЪЛГАРСКАТА кауза. Имаме Русофили и Русофоби, а Българофили нямаме!

 6. Petar Stefanov,
  дядо ти сигурно се обръща в гроба

 7. Днес вечерта бързах да се прибера, в къщи като исках да пресека улицата на непозволено, от закона място пътят ми беше пресечен от правилно движещ се автомобил, и аз напсувах водача на автомобила не за да ме чуе, а просто по навика на безпомощния зъл човек кото живее в съзнанието ми, и не ми дава да вървя по правилният път.Затова съм съгласен с Морски, за липсата на ценностите в Българското ни самосъзнание.Мисля си че този път наистина сме на кръстопът, и трябва сомо да изправим отчаяните си глави, и да тръгнем смело по пътя, на Българската ни национална гордост с Търновската Конституция, която и днес ни пази Българската ценностна система и богатствата, на Българските Граждани и Държава.Ако имаме сили и воля да тръгнем по този правилен път ще спечелим, без да ни се налага да псуваме като по горе описания безпомощен зъл българин който хем е тръгнал по неправилният път за дома си, хем псува че другите са му виновни.

 8. Отново много хубава статия. Във втора част на “Видрица”, поп Минчо Кънчев прави същите изводи за българския народ и този много силен, и физически и духовно човек, казва – “като нямаше какво друго да направя, заплаках”. Такава тегота е изпитвал понякога от състоянието на българското общество, непосредствено след турско робство.Пиянство, първенющина, властолюбие, клевети, липса на справедливост, сопаджии, насилие в различните му форми са част от живота на следосвобожденска България. Тъкмо малко си е поотдъхнала страната ни в края на 30-те години и ето ти 100% комунизъм. Съдба.Другите европейски нации, много или по-малко вярващи, са градили обществото си с векове и то в християнски ценности. Дали ще го пишат в европейската конституция не е толкова важно. Важното е, че е било така. Европа е такава, само и единствено, защото в нейните корени е текла живата вода на християнските добродетели. На насилника, например, във Франция се гледа със съжаление, като на болен човек. Насилие има в ограничени размери, но не от французи, а от други националности, които за жалост напомнят много нашия български манталитет. И отново корените на това са в историята ни. В тези 5 века робство и половин век комунизъм, от които не можем се отърва лесно. Понеже нямаме духовни сили да бъдем християни, добре, че влязохме в Европа, че вече няма накъде, ще ни натискат отгоре, ще се пооправяме малко по-малко и не толкова бързо, колкото ни се иска. Още много, много пъти ще имаме поводи за срам като нация. Днес беше Въведение Богородично. За тези, които го празнуват Честит празник!

 9. Да не забрашчме думите на Левски “Тоз, който щи ни освободи, той ще ни пороби” …

 10. Поздравления, г-н Инджев! Статията ви намира абсолютен отзвук в душата ми.
  До колко съм българин – не знам. По-скоро съм един болен и стар човек, защото 50 години живот в САЩ не са ме излекували от моята непреодолима алергия към всичко руско. За сега това е единственната ми болест, слава Богу! От дълго време не искам да чета нито руска литература, нито да слушам Чайковски и Рахманинов /за което дори съжалявам / нито – речите на политиците им. Давам си сметка, че моят случай може да бъде изтълкуван като патологичен. Така да е! Но болестите имат причинители.
  Съвестта не позволява да приемаме перверзията като нормалност. Вие го обяснявате добре .
  Вашите критици да си помислят къде щеше да бъде Европа без плана Маршал. За нас да не говорим.

  Бъдете здрав и поздравете съпругата си. Моята по съвпадение прилича на вашата. Извадили сме късмет.

 11. Евала, г-н Инджев за анализа и куража, болката и гнева, които резонират силно в много от нас! Пишете статии-жалони по осмисляне на пътя ни днес.
  Мислещите имат нужда да ги четат постоянно. А останалите, с „обърканите представи”, да се спасяват, както могат.

  Само едно допълнение – защо руснаците все строят атомни централи на чужди територии – Украйна, България, Турция? Що не край Москвa?

 12. Въпросът е кога ще се освободим от себе си – от това, което сме: общност от хора, която не е общност, а сбор от човеци с объркани представи за епохата, в който живеят.

  Не може да бъде казано по добре! Поздравявам Ви г-н Инджев

 13. Иво, с истинско естетическо удоволствие отбелязвам, че текстовете ти стават все по лични (имам предвид по-изповедни). Такава е истинската журналистика. Не ти правя четки. Абониран съм за “Chicago Tribune” (както и за електронното му издание “Daily Watch”), за списанията “Time” и “Harper’s”, гледам отвреме на време и телевизия и с чиста съвест правя това изявление. Бях и доброволец в кампанията на Барак Обама (изкарах двудневен курс за районен организатор) и всяка седмица получавам писма по Интернет от екипа му. С други думи искам да кажа, че от българските журналисти единствено ти се доближаваш до стила на американските. А както знаеш, Америка е създадена от журналисти (или по-точно от хора, които са били и журналисти). А на всички русофили в блога ти ще кажа, че за мен Русия е страната на Флоренски, Розанов, Бердяев, Шестов, а не на Ленин, Троцки, Сталин и да не ги изреждам всички болшевишки терористи. И накрая имам една забележка. Това с “Човек на годината” ми се стори доста претенциозно. На български може би е по-правилно да се каже Личност на годината. Нали всички сме хора?

 14. На двама кардинали в този блок,
  не достигнаха и източни езици,за да подскажат на началниците на герои с манфредски простотии,
  че не им увера главата,дори ако защитаваш духа на имперска руска политика в частта умения, но срещу Балкански съюз за сметка на изтичащата кръв и енергия на консервативна България,
  в полза -най-вече- на Русия и алчни съседи….
  Може ли и има ли,а и да има -кял файда?-с продажно племе,като онази онази най-напредничава конституция,дадена ни от руския император,по мв.в и дори по-адекратна за времето си,но съдържаща ценностите на християнското семейство като държава по случай Въведение Богооридично-точно сега!!!.
  Затова и бе казано,че сега когато започват ,да се пропукват истории във всички области на живота-например спорта-тъкмо и
  точно в блка се каза,че по-скоро Медведев и Путин,ще дръпнат Русия напред в сравнение с идеалистичната неадекватност, в сравение с тази на техни колеги,за които си е дал сметка още след 1945 г. млад американски
  дипломат в Москва,но силата на идейте му е взета на въоръжение от елита на държавата при Трумън.
  Като слушах снощи еснафско интервю със самия премиер,си рекох:”Бедни,бедни Инджев…
  Вацлав Хавел е прав,че само естественият подход,ще очисти нравствено увредените авгиеви обори….а до тогава,като няма хляб,при Лучано има непосилни за пенсионерския джоб,пасти….
  Ако не,хайде тогава към апел в полза на Първия консул като първа стъпка за успешно консервитивно гражданско общество,докато търкалям тежките камъни на горе…

 15. Стефанов, не си разбрал несъответствието между голяма,богата и изостанала страна и групата страни от Запада и Америка,които са водещи в Света,във всяко отношение. Може да се закълнас,че не си стъпвал в Съюза и Русия. Мнозонството от хората,особено младите поколения,не искат да чуят за комунизъм и подобни дивотии. Подражават на всичко американско и западно,дори и на негативи. Водеща страна са Щатите-валута,икономика,военното дело,влияние,наука,техника,демокрация и какво ли не. Щатите водят Света,за лошо,или добро,може би никога няма да има отговор на този въпрос,но засега,те са на върха на копието. Иска им се на русите и да да са фактор,и те да водят някои неща в живота,но е много трудно. И не може без шампион… Все има някой,някъде пръв. Засега,руснаците са ан световно ниво ,изкл. във въоръженията,спор няма. Но какво пазят,какво???-беднбия живот на мнизинството руснаци и богатия живот на няколко процента от тях.

 16. Е подобен случай,като този в Долни Дъбник НЕ МОЖЕ да се срещне в американските филми??- за да ни ”повлияе”??/както си обясняват нещастието ни другарите и както това се е случило в Долни Дъбник…не се сещам за такъв американски филм…що ли?!
  Наистина ,другарите- шизоиди обичат Русия повече от децата си…въпреки ,че и те крадат в името на децата си.Дори когато децата им ги тровят или разстрелват, заради раздадените им куфарчета или подобни… Дори когато обичаха другаря Тодор Живков /пак обичаха повече Русия и нейната перестройка/…а после пък – пак му издигнаха на Тато паметника с почести.Да сте чули??- някои от русофилските семейства на притежателите на раздадените куфарчета куфарчетата -след смъртта / на техниtе разстреляни,отровени и т.н деца ,зетьове ,-въобще някой си от VIP-роднините им – да е разлюбил Русия ?!?Аз не съм.-Но за сметка на това- откъде тази аборигенска злоба към всичко цивилизовано и към Запада.-Тези параноидно конспиративни теории, както напр./вчера тука имаше постинг на едно чегеварче/- ”Че Сорос давал пари на нашите цигани ,за да ни колят нас българите”?! или за ”еврейската мафия ,която унищожавала България …”–И никъде дума за руската мафия,/която даже си има абриавитури у нас /въпреки че нейни са най-големите ”чужди ”?!инвестиции у нас.-Откъде тази любов ,бе…Какво общо има tук любовта към руските хора и литература -с любовта към руската мафия?Това едно и също ли е?!…Щото Долни Дъбник и Горна Волта наистина са едно и също .Ако, и че вчера съобщиха,че на глава от населението сме почти първи по брой полицаи…Е имаме избор- между режима в Русия или произвола вГорна Волта?-Държава -шизофреничка,която си мрази децата ,а и те на свой ред – също имат само шизофренния модел “гражданско” поведение и симпатии като държавата си.

 17. Господин премиер,настрана от лична озадаченост около заетостта -да не кажа “оплитането в кълчища” на някои Ваши помощници,обекти като Вас на
  нарочни еснафски журналистичски манджи,вероятно Демократиченката партия на САЩ е събрала вече необходимите в Сената 60 гласа за 10-годишен здравен план на стойност 830 млрд.,въпреки и слабостите му под л у п а т а на “Ройтерс”.
  Никога не забравяйте,моля,че ако на Сталин,Рузвелт и Чърчил им е трябвало взаимно уважение по проблмите на света,нищо не Ви пречи,да го приложите и по въпроси на поверената Ви страна по примера на Римския Сенат,който “кротува” Т И Х О докато Сципион Африкански се среща с вековния враг на Империята-Анибал!!!

 18. Жалко за теб Инджев, някога може и да си бил добър журналист, но уви – вече само си чешеш езика!!!
  Като не можеш да направиш едно свестно журналистическо разследване или поне да се опиташ да получиш информация от някои твои колеги, запознати със случая от няколко гледни точки, защо не си затвориш плювалника а само цапаш публичното пространство с безсмислените си словоизлияния бе олигофрен!!!!!!!!!!!!!!!!!

 19. Нямам думи за случилото се в Долни Дебилник. Сигурна съм, че това е класическото поведение на български полиционер /полицай + милиционер е равно на полиционер/.

  Ето Чората знает что ето…

 20. Както обикновено, форумът се хлъзна от основния проблем и залитна в удобната посока.
  Да се заема позиция в подкрепа на силния е наша лоша национална черта – това беше основният патос в статията на Иво Инджев.
  Тази наша особеност лежи в освновата на всичките ни провали, включително и в провала на прехода. Няколко примера:
  1. Дори по време на априлското въстание българският народ в по-голямата си част застава на страната на по-силния, вследствие на което то е потушено.
  2. На страната на по-силния застава българският народ и при похода на Ботевата чета, вследствие на което тя е разбита.
  3. На страната на германцитне застава българският народ, когато те са във възход, а когато започват да губят, застават на страната на Съветския съюз.
  4. По време на комунизма изцяло застана зад силните.
  5. Изцяло на страната на Тодор Живков, при това съвсем доброволно, застана българският народ по време на възродителния процес, а само няколко месеца по-късно се обърна срещу него с новите победители.
  6. В България масовата преса никога не е била и няма да бъде опозиционна, защото на българския народ му харесва да бъде със силния. Поради тази причина нямаме традиции в разследващата журналистика.
  Сега, когато силинят на деня е силен в буквалния смисъл на думата, нещата са направо отчайващи.
  Наверно има в историята и в съвременността ни доказателства и за обратното, но хората от Долни Дъбник са заели страната на силния, независимо от вината на момчето, доказана или не. Да помагаш в събарянето на слабия ми се струва една от най-лошите ни национални черти. В основата й стои нашият примитивен страх и тук е коренът на всичките ни политически, социални и икономически беди.

 21. До господин Стоичков,
  вие бяхте казали че сте дипломат от кариерата не се разбра от коя кариера новата или тази от преди ноември 89. Искам да ви припомня това,че днес много българи имат достъп до интернет,и че те говорят и четът английски.
  Никакъв 10 годишен план не е приет-прието беше да се обсъди предложението за план.
  Демократичната Партия на САЩ е демократична само на име.Защо?За да съберът 60 гласа “демократите” купиха гласът на луизианският сенатор за 300 милиона долара.
  Този “здравен план” ще струва три пъти повече от оценката на демократите.
  “Ройтерс” а също така “Асошъйтед Прес” играят в отбора на “Демократичната партия”
  Рузвелт и Чърчил,може би са се уважавали взаимно,но нито единият нито другият са уважавали Сталин.Всеки знае защо!
  По въпроса за манджата:изглежда вие сте почитател на борша.Да ви е сладко!

 22. Иво Инджев по смелост и родолюбие е новия ИНДЖЕ ВОЙВОДА и според народните песни днес знаем, че сме си имали безстрашен закрилник на поробеният ни Български Народ.Българската майка юнашка е раждала и ще ражда винаги свойте Юнаци защитници на Българското ни Отечество.

 23. Може би в закона за здравеопазването трябва да залегне-задължителна психотерапия за всеки българин .

 24. Станков,хиляди пъти си прав,ама нямакой да те чуе.

 25. Написаното е манипулативно. А защо, не се сещам.
  Нека да кажа най-напред:
  Не искам да виждам руска технология в България. Не искам да научавам, че в България полицаи бият.
  Обаче …
  Чернобил има много малко общо с технологията. Чернобил е резултат политическата система.
  А защо се сещам за Rambo – The first blood? – това знам.

 26. Спасе, Съветския Съюз съвсем не е бил политическа система,а диктаторска система. Не е възможно да съществува каквато и да е политическа система,там,където няма политически партии,те просто са забранени.

 27. Много добре написано и вярно. “Новите” ни полицаи всъщност са си милиционери, като онзи най-отгоре на “Дондуков”, за който след 20 години ЦК на ГЕРБ ще проведе пленум за осъждане култа към личността на Б.Б.
  До тогава нещата ще са същите и държавата ще става по-полицейска, но ние не сме роби на разни милиционери, за това пиши повече такива неща, г-н Инджев.

 28. А има ли някаква причина за този побой,лошо е ,много лошо някойда бъде бите,ама нали все пак трябва да се знае какъв е поводът за това. И бития протестирал ли е,кой е той,какъв е,нека някой каже.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.