Много яка статия за много як човек

Бат’ Бойко, тупаниците и специфичната настройка на паметта

Едвин Сугарев
http://www.svobodata.com

България се радва на поредния джумбуш: бат’ Бойко набил гаджето на дъщеря си. Новина №1 в българските медии – не само в жълтите, а във всички.

Дословно – по повод настойчивото питане след срещата на Националното сдружение на общините: „Ще ме извиняват колегите кметове. Дано не се оплаквам, но беше гадже на дъщеря ми. И я заварих плачеща една вечер и го набих.”

Нищо кой знае колко изключително няма в това изказване. Отдавна знаем, че бат’ Бойко има навика да раздава тупаници. Тъй се е научил още по време на трудното си детство в Банкя, дето споровете се решавали предимно с помощта на юмруците. Нали той поиска Станишев да му дойде „на една ръка разстояние”; нали той призова скандалджиите от ДАНС – който иска да се бие, „при мен, в Министерския съвет”. Пък и някак си като го погледнем, няма как да избегнем факта, че му прилича да бъде екшън-герой.

По форумите обаче си задават разни въпроси по този повод. От въпроса дали след този прецедент доведената му дъщеря Ралица изобщо си е намерила гадже – до въпроса какво би се случило, ако примерно Барак Обама вземе, че изтресе на някоя пресконференция в Белия дом, че наскоро бил набил гаджето на дъщеря си.

Не че нещо подобно не може да се случи с един американски президент. От Клинтън насам знаем, че и президентите са хора – и че отвреме-навреме и на тях им се случват едни по-особени неща. Разликата е една – когато такива неща им се случат, те мълчат като ремсист на разпит – или в краен случай обясняват как френската любов не била полов акт.

Докато бат’ Бойко чистосърдечно си го признава – пред журналисти, кметове и прочее народ. Той знае, че хората, народът сиреч, е достатъчно обръгнал и ще го разбере. Че млатенето е всъщност ежедневие и че всеки сегиз-тогиз по някого побийва – кога гаджето на дъщерята, кога самата дъщеря, кога пък майка й като отговорен за челядта човек. Тъй де – какво толкова ни е срам – да се покажем пред света кои сме ние и какво сме. „Булгар! Булгар!” – както викаше бай ни Ганя в банята.

Единственият въпрос, за който няма отговор, е кой оттук нататък ще ни приема насериозно – след като имаме такъв премиер. Не такъв, който шамаросва гаджето на дъщеря си, а такъв, който чистосърдечно споделя този си опит. Публично и пред журналисти. Силвио Берлускони, който вероятно е водещия пример за бат’ Бойко? Не, дори и за него това би било малко… хм, как да го кажем – прекалено.

Може би пък човекът – въпросния Стенли, иначе казано Стоян Сарийски (като такъв се оказа, че го знае бат’ Бойко, а не с прякора му), просто си е заслужавал боя? Нищо чудно – след като злополучният чейнджаджия Кирил Добрев го познава достатъчно добре – то с каквито се събереш, такъв ставаш.

Лошото обаче е, че този Стенли изникна в публичното пространство по конкретен повод: Кирил Добрев си връщаше за изнесените в публичното пространство данни, че е един от депутатите, контактували с черничкия Красьо с ланците.
По този повод той заяви: заяви: „Какво ще правим, ако просто хипотетично се докаже, че бившият кмет и настоящ премиер също е водил кореспонденция и телефонни разговори с нерегламентирани субекти?” След което конкретизира въпроса си: „Щом е ясно кой е Черничкия, аз имам един такъв въпрос – кой е Стенли и какви са му връзките с управляващите?”
На първоначалния журналистически въпрос дали познава Стенли, Бойко Борисов отговори с думите: „Кой е Стенли. Питате ме, че някой е казал да ме питате кой е Стенли, а кой е Чики или Пики? Кирил Добрев да каже кой е този Стенли. Той има ли име, има ли фирма, какво е направил?”

Оказа се обаче, че си има и име, и фирма. И че въпросът е свързан със строежа на софийското метро, а фирмата се казва „Бул лес строй”, където Стоян Сариев е в съдружие с Иван Стойчев и Антон Гешев – като тази именно разложка фирма е подизпълнител на втория метродиаметър в София. И че за да могат да покрият своите задължения, съдружниците са изтеглили доста голям заем от СИ-банк, за да купят необходимите камиони и друга строителна техника. Според в. „Струма”, където данните за въпросния Стенли са се появили за пръв път – още през март миналата година, обществената поръчка, получена от „Бул лес строй”, е била за 50 милиона евро.

Това не можа да си спомни бат’ Бойко, когато го питаха дали познава такова лице. И се измъкна с думите: „С клевети не се занимавам. Добрев, ако има съмнения или данни за нарушения, отива и ги внася при прокурор и с това се приключва случаят. Направили сме 24 км метро. Десетки фирми участват в това метро. За коя отсечка, за коя станция става въпрос. Ще отговоря на всеки въпрос, когато ми бъде поставен конкретно.

Кажете името на този човек.” Когато му казаха името на „този човек”, той си спомни, че го е натупал, защото разплакал дъщеря му – но не можа да си спомни да му е възлагал изпълнителска поръчка за софийското метро.

Може би става дума за характерологични особености, за специфична настройка на паметта. Но да забравиш на кого си дал обществена поръчка за 50 милиона евро – това не е ли прекалено къса памет за един бивш кмет – и настоящ премиер на България?

32 мнения за “Много яка статия за много як човек”

 1. Към Иво Инджев: Били сте кореспондент на БТА в Ливан в дните, когато там беше Адът и сте контактували с когото трябва, полковник “еди койси” Ви казвал с полунасмешка “о,Колега”, в една телевизия Ви провокирали, че уж ще Ви честитят рожденния ден, бяхте начело на БТА, и т.н., с Волен сте били добри познати, докато и пр., и пр. Питам ви доброжелателно – комплексари ли управляват държавата, Бойко комплексар ли е, Вие какви комплекси избивате?

 2. Ще ме уморите с това скачане от тема на тема. И никой не си прави труд да направи журналистическо разследване – имало ли е конкурс за тази поръчка, каква е фирмата, има ли опит и компетентност за задачата, с която се е заела и т.н., и т.н.

  Едвин доста олекна с това писане на всяка цена, към което го тласка блога. Това било темата, но не му дава сърце да я прескочи…
  Каквото пусне Терсит се подхваща.
  И какво накрая?
  Хайде – ще махнем Бойко, да речем. И кого ще сложим?
  Този поне си казва, което хич не е малко. От Овчаров, Петков, Първанов или Сергейчето да сте чули нещо? Щото са честни, а?

  Ай, стига, щото ще дойде време да плачете за Бойко, ама ще е късно!

 3. Завъртането на руля на претоварен,остарял и обрасъл държавниченски кораб,като рудиментарно корито,ще започне още в понеделник във Вашингтон със срещи в Конгреса,Белия дом и ктонференции относно новата енергийна полиитика в т.ч. и с опита на Америка.
  Настрана от факта,че Демир Р. и/или Manfred,вече звучат по-далновидно за Бойко Борисов и българския шанс,друг сокол аркадаш
  на упоменатите по-горе,….вече подготвя и своите пехливанчета,
  чиято “кръвна група била с неговата”…без да му пука,че новият председател на ЕС,не я ще Турция!
  Е,не стига ли,че се усещат тихите маниери на една баронеса,или вместо бащински шамари,някои предпочитат още копита от трянски коне?

 4. “Хайде – ще махнем Бойко, да речем. И кого ще сложим?”

  Как кого бе?
  Симеон ще сложим. Да на оправи за 800 дни.
  😀

 5. Към Manfred:

  За да водя разговор със следовател, като вас, първо трябва да напуснете анонимната си ниша на претендент да ме познавате. На случайни провокатори не отговарям – на неслучайни, може и да реша, но си запазвам правото сам да избирам.
  Иначе е почти ласкателно, че сте събирач на нещо, което някъде някога съм каза и написал- дали това не ви и професионално задължение?
  С молив и лист ли си водите бележки, или направо ме “водите” в някакъв “масив”?
  Доста е нагло да искате да ви се изповядвам след предпоставената ви теза, че “избивам комплекси” . Защо изобщо се занимавате с “комплексари” – аз не бих обърнал внимание , на някой като вас, пък и пари да ми даваха.
  Това, което ви издава, е явният факт на вашата тайнственост и противоествественият ви интерес към някого, който иначе обявявате за нищожество. Това е все едно да си меломан и да мразиш рапа, но да изучаваш фанатично живота и творчеството на рапъра, опитвайки се след това да го уязвиш като му демонстрираш, че го следиш изкъсо …
  Ама не е съвсем все едно, защото подтекстът на вашата натрапчивост може да бъде схванат и като заплаха: ” следим те, всичко знаем за теб…)
  Така че, опитайте се да си вършите работата по по-убедителен начин. Ще ви се карат началниците, защото така няма да постигнете нищо.
  Получи се длъжко, но отдава не съм отговарял на този род предизвикателства, които като правило подминавам с дължимото им презрение.
  …….
  И не се напъвай да ми отговаряш с нови гадни квалификации, намесвайки дори жена ми – не можеш да отговориш смислено на въпроса защо се натискаш да общуваш с толкова презрян от теб човек – ако е някаква лична мания да ми учиш наизуст биографията, за да я оплюваш после, лекувай се. Но май наистина ти е служебно задължение и нямам намерение да ти помогам , като те поощрявам с каквато и да било форма на диалог.

 6. Журналистическата Българска съвест на ИВО, осветява всички тъмни ъгълчета на политическата ни деиствителност в България, за това никой няма право да се сърди на Ивовият журналистически прожектор.Нямам основание даже да си помисля, че Бойко може да предаде дядо си народа си и България.

 7. Г-н Инджев, пуснали сте статията на Едвин Сугарев два пъти в блога си. Поправете грешката. Поздрави!

 8. До г-н Инджев. Хубава статия. Не разбрах Ваша ли е или на Е. Сугарев? Една поправка: Бабаитското изказване за “една ръка разстояние” беше по адрес на Доган, а не на Станишев…не че е толкова важнао, но в интерес на истината…

 9. ИВО,сигурно знаеш че в София е простреляно дете при обир.До кога с позорното си мълчание ще предаваме децата на България.

 10. Този Стоянчо (роден 1981 г.) голям бизнес нюх ще трябва да има, че такъв мащабен бизнес да развие з
  а крехката си възраст.

  Въпроса на кого е поставено лице?

 11. Ако младите в ДПС претендират за лидерство по темата за световната екология в компанията на “дружки” от БСП,НДСВи др.,при “оглушително”
  мълчание на Доган,толерантността безкрай,едва филтрира и критични нотки срещу апаратната ревност,
  която изяжда главата на БКП,а камъните в градината “с баш гербери” на опиянената риторика,би могла да бъде изтълкувана по подходящия прозорлив начин,типичен за Царя с неговите няколко хода напред,още тази вечер,”На четири очи!”
  Генералът още не се е разгърнал,а вероятно играе и шах!А,сигурно ще изостави и профаназираното политичско говорене,пораждащо омраза и разделение….когато разчисти оборите и заговори за обединение!

 12. Не съм адвокат на Б.Борисов – но му се възхищавам на истинските мъжкарски постъпки – отдавна не сме имали истински мъж за министър председател.Ако ще и юмруците си в действие да вкара – щом трябва – бой .В тази наша криворазбрана демокрация /разбирай Разграбвация/ – такива юмручни отговори са и нужни. Иначе всеки говори и се прави на велик. Имайте уважение – това е министър председателя на България и си мисля, че е прекалено добър за нас.

 13. За мен Иво Инджев е отличен журналист, докато Едвин Сугарев си е поет, макар че при списвнето на блогове нещата да се посмесват малко! Поетите ще знаете са особена порода хора. Думите им се леят като поток и понякога мисълта им трудно ги застига! То, ако помислим добре ние българите (слагам и моя милост в челните редици), си страдаме от този синдром “на мислене отпосле”.
  А пък,за степента на пораженията при Бат Бойко да не говорим. За тях и пресата на Марс вече писа! Даже и Доган добре се опари по изборите!Лошото е, че докато ние си говорим и надприказваме помежду си комунягите действат! Те са които не говорят. Те са които мълчат, като ремсист на разпит! Но действат и калят с черната боя, а като се свърши продължават с червената. Та да не им се връзваме, докато не излязат сериозно доказани неща, защото така само им наливаме вода в мелницата. Защото независимо от печалният ни опит досега -(“батко и братко”), все пак дори и в България възлагането на обществена поръчка и тегленето на кредит сами по себеси на са престъпление!
  Колкото до махленското поведение на прайм министъра ни и това сме го приели, като минималното зло. Все пак нали и в Галактиката се разбра, че това ни е материалът! Орисия! Даже там му чарът! Това е “харизмата” му, която ни обедини всички да гласуваме за него!

 14. Drazni me tova obryshtenie bat Boiko, zvuchi mi kato bai Tosho… Boiko Borisov ne se li drazni ot tova… premier e vse pak.
  Za tova che bai Boiko, izvinete, bat Boiko e nabil niakoi si kakvo ot tova, samo che ako tozi niakoi si potyrsi pravata v syda i sme pravova dyrjava poboinika moje da otide zad reshetkite, no koi bi napravil tova v BG riskuvaiki oshte edin tupanik.

 15. Коментари зареждане Коментари |

  Maria_, преди 4 часа
  Защо и Едвин Сугарев?

  vladimirproperty.com, преди 4 часа
  а защо не ? какво направи той ? мълчи за ж.ж., а говори за Бойко Борисов. Защо мълчеше за червените , за лагерите, за реституцията на земи и гори със спИциален закон за Синода. Какво е по-различен от премянов, тодор колев, никола анастасов и други другари ? Той е

  Maria_ , преди 3 часа
  Дали не бъркаш? Не е мълчал за ЖЖ.

  vladimirproperty.com, преди около минута

  от Уикипедия:: Желю Желев, Президент е на България от 1990 до 1997 г. За първия мандат от 1990 до 1992 е избран за председател (президент) от Народното събрание на мястото на подалия оставка Петър Младенов. По негово предложение за вицепрезидент е избран генерал Атанас Семерджиев. За втория мандат от 1992 до 1997, след законодателни промени, е избран за президент в екип с Блага Димитрова за вицепрезидент на президентски избори.

  колко пъти едвин сугарев е писал, че другарчето му е комунист, че уреди бкп да превземе държавата като бсп, колко пъти попита желю желев какво мисли за мутрите, как се бори с тях, колко пъти го попита как се справя народа с изродите около себе си ???
  Стига съветтски пи ар !
  Когато онези лъжат и крадат е ясно. Нищо ново.
  Но когато “десните” лъжат и им помагат, дори с в/мълчание, е гнусно и червено…
  сините са червени.

  И последно :
  г-н сугарев, кои са бандитите ?
  кой ги създаде ?
  Какъв чин имаха магурците ?

  С отвращение :
  В.Й.Й.

 16. Със същия въпрос днес започна и водещата на “Сеизмограф” по БТВ.
  Аз си знаех, че е слаб журналист, но тя направо ме изуми днес с “воденето” си…
  Чудя се как Б.Б. не си тръгна посред предаването.
  И нямаше да се учудя, ако го беше направил.
  То бива жълта простотия, но тази беше над всичко.

 17. Бат’ Едвине, ти имаш ли, да речем, приоритети?

 18. Изобщо не одобрявам министър-председател или друго длъжвостно лицае да раздава тупаници. За един шамар в Кувейт директно отиваш 3 месеца в затвора.

  Не одобрявам и предизвестени и нагласени обществени поръчки.

  Одобрявам на това да се дава гластност и на усилията да се прекрати масовостта на тази практика.

  Бойко, ти имаш шанса да откриеш нова страница! Направи го!!

 19. Мария, надяваме се да не възпитавате така и децата си, че юмруците оправят нещата.
  Щото е добре ако си от края на лактите и рамената им ама не и от другата страна.

  Май не демокрацията е криво разбрана ами морала, етиката и що е ценностна система.

 20. Манфред,специално за теб. Разбреи бе,човек,по време на комунистическо-свинската диктатура,НЕ БЕШЕ ВЪЗМОЖНО да се назначи,или командирова нито един човек,който да не мине обезпечаване през служител на ДС. Посмъртно,това не беше възможно,оосбено за журналисти. Ти знаеш ли какво е комунизъм,или си някъде в небесата. И ти да си бил на мястото на Г-н Инджев ,и теб е щяло да завербуват,или поне да склониш да доставяш интересуваща ги информнация. Дори обслужващия персонал в посолствата ни беше обработен. И дори някой да ти казва,че има жрналисти,които не са минали през инструктаж с Оперативен работник,не им вярвай.

 21. Аз блогът на Едвин Сугарев не чета. И ако съм влизал един или два пъти досега, то сега няма да вляза повече. Ако от “И я заварих плачеща една вечер и го набих” се прави извод за байганьовщина, ако казано в такъв тон и контекст думата “набих” българските журналисти и в частност поети приравняват както пиянството на един мъж се отразява на измъчената му от работа жена или пияните млади гангстерчета бият по улиците и пред дискотеките на Студенстки град студенти, то това също заслужава достойно недоверие към тях. Недоверие заради елементарния опит от същите тези журналисти и в частност поети да настройват някого срещу някого или да ми отворят очите за нещата, които те не харесват поради причини, които те смятат, че са по-важни.

 22. Този път форума е много объркан. Най-добре да си пием хапчетата и да отиваме да спим.

 23. Спете спокойно, отново нищо ново няма да се случи в ККБ,ще си останем в блатото. Няма хора,няма сили…

 24. Абе,аз не разбрах,господин Борисов кога го е бил тоя.Като Б.Борисов или като премиер.Защото ако го е бил като Б.Борисов не разбирам какъв е проблема.Ако го е тупал като премиер не е добре.Така че някой ако знае кога е станало нека сподели ако желае,ще съм благодарен.

 25. Нашият Иво е публикувал в блога си възвание към министър Цветанов, за да го сезира за форумеца милиционер, който го е нарекъл олигофрен и му предлага да си затваря устата (плювалника). А вие мълчите, защо? Да го защитим достойно!

 26. Ami utre ako go pita za nekoia gojpoja ili gospojica…

  “Poznavate li g-ja X”

  “Kajete mi konkretno imena” kazva BB

  “Vafla Starokova” kazva jurnalista.

  BB “a-a-a-a-, da, edna vecher mi se svaliashe i ia nae….h”

  E tva ako se sluchi – veche sha go priznaia za maj.
  I za istinski premier.
  ot Balkanite….

 27. А как да го защитими и пред кого,казвай Бакалов,че изтърваваме момента.

 28. Разбира се, че това с набиването беше глупаво признание от страна на Бойко Борисов. Иво Инджев явно осъжда това, че премиера не си е премълчал, както биха сторили повечето му западни колеги. Дребния въпрос тук е дали бихме предпочели един откровен отговор от премиера или добре прикрито заобикаляне на въпроса. По-големия въпрос е, че чрез това признание, той избягва големия въпрос за 50-те млн. лв, който ще бъде зададен, но по-късно когато вече отговора ще е подготвен. толкова по тази тема.
  Бих искал да помоля г-н Инджев, ако му е удобно, нека коментира едно по-скандално изказване на Б. Борисов от миналата седмица. Той заяви че Българите трябвало да дават повече пари за здравеопазване, отколкото за автомобила си. И каза нещо от сорта на това, че българите трябвало да избират, дали да се лекуват или да си ремонтират колата. Той спомена едни скъпи автомобили, каквито карат малко от българите. Въпросът тук е дали в нормалните развити държави се налага на хората да избират между живота си и автомобила си? Дали да не направим литър вода колкото литър бензин и да кажем по телевизията: “Хайде сега да видим кое му е по-скъпо на българина – водата или бензина”?

  ПП: Спомням си историята около напускането на Иво Инджев от bTV, и основния виновник за това, но мисля, г-н Инджев, че му отделяте твърде много внимание. Насочете енергията си и към други аспекти на живота в България.

  Поздрави!

 29. Много обичаме ние българите все да намираме кусурите на другите, но никаго своите…..
  Защо сега разчепкваме една не отлична черта от образа на премиера /почти като много изложИлата се журналистка от Сеизмограф, имах чувството, че предаването й беше истинска ЧЕРВЕНА ПОРЪЧКА/, вместо да похвалим според мен Сезифовските му усилия, при това ИСКРЕНИ, да разклати ОКТОПОДА? Много е лесно да му изкараме кривиците, нали? Но не искаме да признаем, че това, което в момента прави ББ или се опитва да прави, никой до сега не се беше осмелил!!!! Предпочитам не дотам изисканя и добре възпитан премиер, пред например лустросания Сергей -за мен слуга на дявола.
  Не е ли очевидно, че ББ бърка все по-дълбоко в червените потайности?

 30. Росе,а какво прави Министър-председателя,каква е политическата му доктрина. Такава личност не бива да дава препоръки,кой как да харчи парите си. Той трябва да заяви открито пред народа,какви са неговите цели в управлението,освен нормалните,регламентираните от закона. И по всяко нещо взимаотношение,той влиза в ролята на публицист,е,не е редно това.

 31. Пак “Пътеводна светлина”… найсти епизод… Вълнуващо беше преди 15 години, когато на митинг в червения Плевен Едвин ревна гръмоподобно: “Купуват нашите бедни момчета!” Е, купиха ги. И много още пророчества. Е, случиха се. Но защо беше всичко това? Ами просто така… Както е казал Шекспир, колега на Сугарев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.