Властта стана за мезе с акциза за алкохола

С нетърпение очаквах гласуването за акциза за алкохола в НС, за да взема за себе си трезво решение какво да мисля. Бях си забранил да се обаждам за нещо толкова летливо и промевнливо, като позицията на управляващите по въпроса, преди да има нещо черно на бяло ( и на червено като червеното вино ).

Ако се съди по прсловутия лаф за незначителността на бялото вино като такова в българския фолклор, за което имало само една песен в България ( „ ой, ти, бяло вино, що не си червено”) излиза , че в крайна сметка от скока на акциза ще пострада на практика само една популярна алкохолна напитка и то именно червеното вино. По този начин известната сентенцция от времето на сините митинги „ кой не скача е червен” търпи нова редакция по отношение на застрашенито от скачане цени на алкохола: „кой скача е червен”.

Бира в чаша вода се оказаха вълненията ни за поскъпването на бирата. А драмата с ракията, за която зажалихме като за нероден Иванчо, направо си е комедия с приказките за казаните, реколтата и другите усуквания .

Не ми стана много ясно обаче каква е връзката с набраното грозде.
Направо съм като в небрано лозе. Ако събраното грозде е от такова значение за ракията, чийто акциз не беше повишен със специалното застъпничество на премиера Борисов, как това се отнася до виното? То не се ли правеше също ( предимно) от грозде, а не от сливи, джанки и всякакви подобни ферментиращи продукти?

Едно е ясно, че поговорката „ който пие, зло не мисли” вече ще бъде напълно оправдана спрямо власттта. Стига пиещият да не е любител на виното, а само на бирата и на твърдия алкохол. Както се казва, твърд алкохол и също такъв електорат вървят ръка за ръка и се подпират един на друг.

Властта този път наистина май стана за мезе, с което се сбъдна една стара червена мечта.

29 мнения за “Властта стана за мезе с акциза за алкохола”

 1. Удариха хазарта но оставиха евтин алкохола.Погрешно твърдение.Защо?Значи удряш няколко евтини алкохола и със замаяна глава отиваш да удариш и един хазарт.Обаче главата замаяна от евтиния алкохол и не знаеш кога да спреш.От което хазарта почва да печели.Понимаиш!

 2. Направих си малка справка за това- какво символизира червеното вино в гугъл и Dream Dictionary и прочетох-”Red wine often symbolizes the blood of your spiritual life.Red wine may symbolize either passion or more satisfing.”И песента на Боб Марли от 80-те ”Red,red wine,stay close to me.Don’t let me be alone it’s tearin’ apart My blue,blue heart.” -Та много ми хареса,че сега ”който скача е червен”- Железна Истина!

 3. “Ако събраното грозде е от такова значение за ракията, чийто акциз не беше повишен със специалното застъпничество на премиера Борисов, как това се отнася до виното?” Е, най-после и аз да съм малко напред с материала.
  Не е много сложно. Не говорим за целокупното население, а говорим за лозарските райони, там, от където всъщност е проблема.
  Та, набраното грозде няма пазар, или ако има, то е все едно дали ще се хвърли в хендека или ще го вземе прекупвача за винпромите / може би не знаете, но винпромите не изкупуват директно гроздето, а чрез прекупвачи, които най често са партийно оцветени люде, с цвят всякакъв, но еднакво лакоми/. Та производителят или трябва да го подари на прекупвача, или да го направи на вино или да го свари на ракия. За виното се искат съдове, каквито малко производители имат. За ракията не са необходими толкова съдове, ракията лесно лагерува, а освен това и с лагеруването и цената се покачва. Загуба няма. Така че, производителите на грозде шапка ще хвърлят нависоко.
  Може и да не съм прав,аз си имам съдове за вино и си правя и вино и ракия. Хайде че стана дълго, а салатата вече е готова.

 4. Тя стана една… Манджа с грозде!

  Кат с одринско вино и драмска ракия… Наш Бойко с думи ще ни уп(б)ие

 5. Г-н Инджов,с тази тема не се справихте добре.И уважавания г-н Бедров беше тръгнал по инерционния път,но после се корегира.Няма нищо по-добро от това и в България,както в другите демокрации,да се дискутират открито теми,касаещи широк кръг от обществото.Да се предлагат различни решения и тези.И както Обама се обръща към конгреса с молба да бъде гласуван внесен от него законопроект,така и Борисов помоли парламента.Ужасяващото беше при тройната банда,когато решенията се взимаха на тъмно,разпореждаше се на депутатите/които междувременно нито са чели,нито са се изказвали/или най-малкото се командваха с вдигнат флумастер.Защото те,овчиците,до последно не знаеха за какво иде реч.Така приеха редица глупави закони,които после многократно ги корегират.В крайна сметка сега се стигна до най-доброто решение-парите от хазарта ,а не директно от населението.Това лошо ли е ?

 6. А заглавието въобще не е истина.Не може един демократ да охарактеризира по този начин демократични процедури.За мен властта сега се издигна като никога до сега-вслуша се в по-сериозните аргументи и корегира своето по-лошо решение.И защото българското стадо винаги е свикнало да бъде юркано,това ни се вижда странно…

 7. За мене тази история е поучителна и това, което заслужава внимание в нея е не глупостта а:
  * България – Парламентарна Република си е фарс,
  * ББ държи на закони – не мисли да ги пренебрегва.

 8. Не трябва да се бъзикаме с националните символи. Ракията и виното е и бит и душевност на българина. Многовековна традиция.
  От както се помни българинът си вари ракия. Няма турско робство, няма капитализъм, няма социализъм. никой не посяга на светая светих. В целия свят алкохолът може да е монопол на държавата, в България – не! Винаги са важали и правилата – в ракиджийницата,плащането става само на четири очи. Ракията с платен акциз стои на видно място. Останалата се крие по хамбари и долапи. Надлъгването с “акцизните” е обичайна практика.
  С виното е същото. Сега има предимство – виното няма акциз.
  Бирата е чуждестранна. Там има мегдан да се вдига, ама чуждестранни са чорбаджиите…
  Тези, които разреждат спирт с вода и слагат химикали за цвят и мирис не са обект на приказките тук. Те са обект на полицията и прокуратурата.
  Когато се изпразни хазната най-елементарното е да се вдигнат акцизите. В целия свят помага – в БГ не! Минаваме на “контрабанда.
  Всъщност ние сме достигнали минималните ставки на ЕЦ за алкохолния акциз от една страна , от друга – “народна традиция”, от трета – празна хазна. Трябва да се вземе правилното решение.
  Хайде да направим един експеримент. Вместо да критикуваме колебанията по този въпрос, всеки да излезе с предложение – какво решение предлага на този, на пръв поглед, лесен казус.
  Наздраве!

 9. Гларус,мисля,че с изключение на пряко заинтерисованите от хазартния бизнес,останалия целокупен народ би подкрепил приетата промяна.Аз,макар и градски човек,също си варя ракия.Вече има съвременни тарелкови дестилационни колони,които варят перфектна ракия.И се вади гроздова,спрямо която известната”Бургас63″ ряпа да яде.А тя е 13 лв.половинката.
  Имам един въпрос,ако някой знае,моля да отговори.Тъй като митниците нищо не са публикували по отношение на акциза за 30 л.,а и казанджиите не знаят,колко е този акциз?Едни казват по 2.20 на 30 л.ракия,други-на 30 л.100 градусов спирт,което е 75л. 40%ракия.Тази щуротия я прие Станишев и може би трябва да отпадне всякакъв акциз за тези литри.В Гърция не плащат официално на 60 или 70 литра.

 10. И още нещо-въпросът за ракията и виното не е само до традиция ,а за много хора си е чисто финансов.Едно семейство средно консумира 100л ракия и 150 л вино,което значи,че спестява около 2500лв/год. или по 200 лв на месец има допълнителин доход.Което за средностатистическия българин хич не е за пренебрегване.

 11. Г-н Инджов,бяхме говорили да направите нещо за директен достъп до сайта.Не може да се чака 3 ч за излизане на коментара,така е невъзможна обмяна на мнения и диалози.Направете нещо,тъпо е така.

 12. Напълно съм съгласен с Астор. А пък като прочетох как Черепа е побеснял от този закон никакви съмнения не останаха в мен. Уцелили са го направо в десятката. И да не пропусна да кажа на Александрова, че с цитата “…it’s tearin’ apart my blue, blue heart…” направо ми напълни душата. Боб Марли ми е любимия певец, даже съм писал есе за него. Между другото, много странно, но е любим певец и на Лора Буш.

 13. Абе Астор,смени си ника,че само излагаш истинския Астор. Ккакъв е този цинизъм ” в България,както и в другите демокрации”. Ти смяташ,че България е демократична страна,браво бе,ами дай да закрием блога,той е непотребен,щом като смяташ така.

 14. Към Астор:
  За съжаление , според моя администратор, бързият достъп без одобрение( на редовните участници), който предлагате, щял да доведе до пробив в системата.
  Принуден съм да избирам между две злиени,понеже не мога да съм денонощно пред компютъра, ще трябва да понеса упрецте ви за бавното одобряване. Алтернативата е да дам шанс на “доброжелателите” да залеят форума с “добрежелателните” си отпадъци, които да се чудя как да рина ( те и сега ме атакуват достатъчно, например с нищо незначещи отделни фрази-спам на руски…).

 15. Буров ще трябва,да се е обърнал в гроба,докато -и ако- българите въобще оцелеят в лавина от фалити,за да “блесне” всеки нов финансов гений,залагайки на балансирания бюджет и твърдия валутен борд за придумване на инвеститори от целия свят,да търчат през глава и изсипват шиници със злато при ниски данъци и предвидими бюджети,за да почерпим с греяна ракия я някой грък,арменец,еврейн-всевечно учни и надарени-настрана от вероятната паплач,която ще се юрне да печели в София,както европейските шантонерки при Сандро след 1879 г.
  И фиска и данъци ще са най-благоприятните в Европа!!!за икономика да не говорим….за да втасаме като бленуван бардак за всякаква паплач на “финансовото инжерерство” и като оставим мотики и лопати,да си пълним бурканите….
  Колко герои минаха и заминаха с планове,да надминем Исландия!
  Точно при милионера Ляпчев и гения Буров,българският лев се е крепял на черупката на яйцето!
  Боже,боже колко мъка на този свят!!…рекъл Моканина в разказа на Й.Йовков за “Бялата лястовичка”

 16. ….Очевидно ще се наложи преди,до, и след Нова година,да се заемете с въпроса,защо светът се трепе да създава дефицити и народите да оживеят от кризата,а ние зорлем се влачим и въргаляме към авгиевите обори на историята…
  Вярвам,че преди хората да започнат да измират като мухи,ще се увърдил и с тази тема,когато сняг запръска…

 17. Относно залаганията в/у спортни събития ако коефициентите са например 2,20 за 1 заХ-2.90 за2-2,25 печалбата за оператора е около 20% от постъпленията,когато платят 15% за данък и 6% на букмейкърския пункт колко остават за организатора?Тоест този вид хазарт вече е мъртъв.

 18. Така е щото рейтинга е по-важен.
  😉

 19. Напълно съм съгласна, че трябва да има дискусия и чуваемост на проблемите, много мнения и тогава да се вземе правилното решение, а не да бъде както досега.Не ги знаеш какво мислят, а пък какво правят да не говорим, то се видя.
  Това е прозрачност според мен.

 20. Българските депутати се грижат за селяните :
  безплатна ракия, безплатни дърва – от гората, безплатен кюмюр – от бюджета, топла супа и много други ектстри – от нашите пари.
  По време на мандата си депутатите се ширят в Нашите жилища,
  ремонтирани и обзаведени от Нас .
  Апартаментите и хотелите не са на Народното събрание, а НАШИ !
  Ние плащаме колите, бензина, сервиза, застраховките, тока, парното, интернет, телефоните и кюфтаците им.
  Призовавам депутатите от провинцията да съберат пари и да санират по една сграда в София Център всяка година.
  Виждате подходящи сгради в центъра на София :
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,717/Itemid,/

 21. Ген.Власов,самият факт,че коментираме тук,а и не само поради това,показва,че България е демокрация.Друг е въпросът на кое стъпало сме по 10 степенната скала.
  @Михаилов,разсъжденията ти са теоритико-математически.И според тях сега печалбата на букмейкърите ще бъде нула.Което означава,че до сега е била 5%.Мислиш ли,че букмейкър би играл за 5%?Те никога,на годишна база,не са падали под 30%.Съвсем друг е въпросът как им хващат целите обороти и разнообразни други бонусни схеми/презалагане,хиджиране,да не говорим за ъндър схемите/.Ако си прав,Еврофутбол трябва да спусне кепенцата,но ще видиш че няма.

 22. Е,Астор,е, наивнико добър. Явно не си учил фоилософия. Нашия блог е чатсен,неофициален форум за изразяване на мнения,той е пасивен критик на твоята демокрация. Демокрация е ситема от държавно-политическо-обществени категории,права законост ,морал и пр. ККБ не е истинска държава,политическите партии у нас ,не са истински партии,а мафиотски образувания,а обществото не е общество,защото е без всякаква сила. Сиреч,Бълхгарската нация,не е нормална нация. И следователно, в ККБ има само симптоми на демокрация,но в никакъв случай реална демокрация. Никъде в Света няма демокрация,която да се води от комунистическата сган,няма и не може да има,ако не вярваш,иди в Русия и ще се убедиш.

 23. Какво сте се вгледали в ракиените казани?
  Защо не се легализира проституцията?
  Оборотите от нея са няколко пъти по-големи от тези на целия алкохолен бранш.

 24. Защо да/не се легализира проституцията? -Точен въпрос.
  Това е разковничето…но проституцията е под крилото на храбрата ни полиция. И тя трябва нещо да лапка..Така, че това няма да се случи скоро.

 25. Прави сте и двамата ,и Генади и Соломон.милион пъти прави!

 26. Генерале,добре казваш-Русия и демокрация-това са несъвместими понятия.И Медведев си го призна.А ако искаш да си поддържаш познанията за тях чети портала newsland.ru Трагедията е пълна.Направиха по-картонена кула от колкото беше при Брежнев.Даже определението на Медведев,че “Русия е с примитивна икономика” е доста меко.В сравнение с тях ние сме с американска демокрация.Но това не е повод за гордост,защото сме около 3-4 по десетобалната система.
  А комунизмът в България,макар и болезнено трудно,си отива.Младите-30-35 годишни,нито са чували,нито искат да чуят за него.А всяка година 120 хил. умират и идват нови 120 хил.избиратели.И никой не иска да им гледа мрачните ,зли физиономии и демагогските лъжливи слова.

 27. Американската демокрация има общо с демокрация колкото американският футбол има общо с футбол, Макдоналдс има общо с “ресторант” или отнемането на граждански права с цел всяване на страх има общо с патриотизма /Patriot act/. Нашата демокрация трябва да е от европейски тип – Белгия Холандия /там в някаква степен има демокрация/

 28. Вики,няма американска,или руска,или българска демокрация,имапросто демокрация,ти кога за последен път си била в Щатите,я кажи,не бъди скромна. Асторе,напъно си права,знам го този портал,но ето и за теб ,друг,ще паднеш.www.gulagipvnews.org

 29. Генерале,сайта не отваря,да не си сбъркал някоя буква.А Вики познава Америка само от в.Раб.дело и БСП сбирките.Като последните,въпреки приказките си,пращат децата си само там-“на заточение”,а не във великия СССР.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.