Защо се гневи Васил Божков, който не е хазартен бос, ама никак?

Бизнесменът Васил Божков ужасно се разгневи от решението на парламента да повиши данъците на хазарта, като нарече финансовия министър „неуравновесен” и посочи по този повод Иван Костов като „баща на корупцията” в България ( не стана ясно каква е връзката , може би заради искането на Кодстов хазартът изобщо да се забрани).

Защо се сърди г-н Божков, който отдавна няма нищо общо с хазарта, по собствените му думи? Ето какво казва той по този повод в интервю за Би Ти Ви на 30 ноември 2007 г., препечатано тогава от e-vestnik:

„- А били ли сте някога, така, сериозен инвеститор в този отрасъл? Имаше един период, в който вие продадохте част от компанията “Еврофутбол”. Тя е ваша компания, така, беше поне, според…
– Да, продадох 49% на “Интер лото”. Може би заради чуждите инвеститори искат да намалят данъка или заради тях искат да го увеличат и да съсипват след това. Много странно, че БСП като дойде на власт винаги съсипва по един сектор.

– БСП?
– БСП е на власт в момента, тройна коалиция, все едно.
– Това е една, да, много интересна…
– 1997 година, 1996-1997 г. съсипаха банковия сектор, нямаме български банков сектор… трябва да съсипят хазарта…
– И пак БСП?
– Нали те са управляващи? Само че що трябва да се оправдават с мене? Аз не искам. Високи данъци, ниски данъци, няма значение. Държавата е за това – да регулира, само че, ако регулира неправилно, икономиката е взаимосвързана, какви ще са последствията, те си носят отговорност.
– Но не БСП все пак, така, използваше вашето име в тази полемика. Като че ли даже се създаде впечатлението, че тъкмо БСП е партията, която, така, лобира и най-твърдо държи на облекченията при хазарта?

– Значи, експертите създадоха може би един добър закон, който аз не искам да го коментирам. Наистина не съм го чел, не съм го гледал. Изведнъж стана лов на вещици. Правим го за Васил Божков. Не е за Васил Божков, защото Васил Божков няма интереси в тази сфера.
– Вчера вестник “Класа” ви сравни с Доналд Тръмп и написа за първи път, така – за мен това беше новина – че вие нямате или по-скоро предстои да си продадете хазартния бизнес. Сега вие казвате в нашето студио, че отдавна сте го направили. Каква е истината?
– Не, имам минимален интерес, който… бих ги продал също.
– Готов сте да напуснете напълно терена на хазарта?
– Аз де факто съм го напуснал.”

Напусна отдавна този свят и писателят Христо Калчев, единственият , който се осмели публично и поименно да назове Васил Божков като хазартен бос в България ( във филм на Би Би Си имаше намеци за това, в интервю на американския посланик Байърли за Би Ти Ви –също). Калчев дори дръзна да нарече президента Първанов „ конферансие” на Васил Божков заради участието му като раздавач на награди на церемония по награждаването на спортисти, организирана от компанията на Божков „Нове холдинг”.

Така че и аз не мога да ви кажа нищо ново. Мога само да припомня известното старо.

Останалото е хазарт…

20 мнения за “Защо се гневи Васил Божков, който не е хазартен бос, ама никак?”

 1. А кой “така” е журналиста задавал въпросите? “Така” да го пуснат в отпуска за дълго!

 2. След като разгледахме опашката и ноктите на Червената Олигархична Ламя в България, сега Иво започва да ни осветява и втората глава на неуловимият многоглав хишник в България.Генерал Борисов, ако до сега не сте изпратили охрана на Български журналисти, който се борят срещу тиранията на Олигархията в България- моля, да им изпратите необходимата охрана.

 3. Много ясно си личи, че журналиста е Бареков “..за мен това беше новина…”. По-важното наистина е обаче, защо Васил Божков толкова агресивно и бързо подходи вчера към решение на най-висшия орган в републиката. И ще го търпят ли точно тези избрани от народа да говори по-такъв начин без да вземат мнение. За мен тяхната реакция е по-важна, а не на Костов или Дянков или пък Борисов.

 4. Някой знае ли ??-дали изчезна от терена оня ”щедър ”човек -Кокалис,щото някъде до 2004-2005 пишеше,че той държи към 50%процента от лотото на Еврофутбол?!

 5. Много ясно си личи, че журналиста е Бареков „..за мен това беше новина…“.

  Новината за мен пък е, че Бареков е журналист…

  А иначе – точно така Иво и аз се сетих за това изказване, че няма вече интереси.
  Пак добре написано! Дига се летвата тук непрекъснато…

 6. Тръгнала една баба на пазар с една кошница яйца да продава. Върви и си прави сметката:
  – 30 яйца по 20 ст. 6 лева. Ако ги продам по 50 ст – ето ти 15 лева. Ами ако ги продам по 2 лева – това са цели 60 лева!!!Еееех, че много пари ще спечеля – радостно се хванала с две ръце бабата за главата и изтървала кошницата с яйцата…..

 7. 1.Интересът клати феса.
  2.Колкото по-голям е интересът, толкова по-силно се клати феса.

 8. За да е толкава гневен и невъздържан явно здраво го удрят с промяната.А това, че няма общо с хазарта да го разказва на шапката ми. Имаше години, когато без неговото “добро” не можеше да се отвори игрална зала. Дори търгуваше с това влияние. Навсякъде около местата за хазарт са съсредоточени лихвари, сводници и проститутки, пласьорите на крадени вещи и наркотици и цялата измет от престъпния свят. Престъпленията в такива райони са в пъти по високи от местата с исторически забележителности, църкви, музеи, театри и концертни зали. Това изисква по особенни грижи на държавата, а съответно и разходи. Извода се налага от самосебе си. Хазарта развращава и съдава проблеми. Затова, ако не се забрани, поне трябва да се наблюдава внимателно и да се контролира така, че да му се създава неблагоприятна среда.

 9. Васил Божков, който не е хазартен бос ??:

  “Под натиска на един неуравновесен финансов министър и на един откровен лъжец и бащата на корупцията в България – Иван Костов, се осъществява геноцид върху българския бизнес.”

  Уточнение – българския бизнес = хазарт .

  Докато свободата на словото се е ограничила в 3-4 вестника , 1 телевизия и 3 журналистически блога , свободата на безотговорното “говорене” е повсеместна и е заела всички останали “галерии”.
  Пожелавам следващата стъпка да бъде 50% и то в обозримо време !

 10. Тези 15% са за върху постъпления т.е ако сложа 1000лв,че Барса ще бие-150лв отиват задържавата.ако сложа за Х пак 1000лв пак 150 за държавата,1000 слагам,че ще падне пак 150.При коефициенти съответно за победа 2,00 за Х-3,00 из за 2ка 2,40.Като сметнем печалбата за организатора е 20%.Държавата иска 15%,Божков дава 15%,обаче дава и 6% на букмейк-пунктовете.Въпросът ми към вас и КОстов какво остава за организатора?

 11. Сега разбрах защо херувимът Божков ходи с охрана по-голяма от другия ангел на демокрацията Гоце. Страх го е от неуравновесения Дянков и от бащата на корупцията. Ние мафиотите си ходиме спокойно, че даже и градски транспорт ползваме.

 12. Г-н Михаилов,нали може да се щипнат коефициентите на 1.95-2.9-2.3 например.И букмейкъра пак си взема неговото.А на другите хазартни игри и казината само господ може да им хване оборотите.
  Не изказването на Божков ме стресна толкова.А това,че всички ТВ го цитираха непрекъснато с напоителни акценти.Като че ли Обама,или дори Гоце,е направил фундаментално изказване.Кого обслужват българските ТВ ??Съгласен съм с Даниел Стоянов,че много интересна е реакцията на парламента.И бих казал не толкова към Божков,а към телевизиите,които усложливо нагнетяват напрежение и унизяват парламента.

 13. Михайлов,
  Така както си дал примера е некоректно, защото не си го обяснил. Как изчисли 20% печалба за организатора и после защо взимаш 15% от тези 20%??? Тези 15% нали са начислени върху залога? Питам сериозно, защото аз не знам как се изчисляват тези печалби. Но също по тази логика излиза, че при настоящата ставка от 10%, за “Божков” е оставало колко… 20%-10%-6% = 4%. Ти това ли искаш да кажеш?

 14. Генерал Борисов, ако до сега не сте изпратили охрана на Български журналисти, който се борят срещу тиранията на Олигархията в България- моля, да им изпратите необходимата охрана.

  Govori se che Gen Borisov veche e skljuchil dogovor S Cherpa za 800 mln za stroej na nekvi magistrali.

  Taka che na Gen Borisov nai-veroiatno mou e prez onai rabota koi e zplashen ot Oligarsite i koi govoril v polza na grajdanskoto obshtestvo.
  Da ne zabraviame vse pak che Gen Borisov bil pribras edni 200 000 hil leva ot anton Shterev za izborite chrez dr Gergov.

  Taka che rabotata e iasna …

 15. Доко,комунистическа мутро,Министър -председателя на РБългария не е генерал. Тази длъжност е цивилна и без военни звания. Г-н Бойко Борисов е просто Министър-председател. Това,че е генерал от запаса по линия на МВР,съвсем не го прави Мин-р пр-л Генерал Борисов. Учи бе главо-букова,научи се на кирилица ,или ни остави на мира,говедо комунистическо,само ти си такъв мързеливец и предизвикател,та ме караш да използвам груби думи. Колко хора си я монтираха вече. Призовавам най-искрено,някой ,който знае как се инсталира кирилица,да му обясни на този….и да не се прави на непукис. Бре,че шашкънин…

 16. До Стоянов-Смята се просто дели се единицата на коефициента после се субират резултатите от трите коефициента и се получава 1.20 тоест 20% печели организатора в идеаалния сслучай коефициентите трябва да са 3.00 тогава делим1 на 3 и като ги съберем се получава 1.00 тоест организатора не печели

 17. Ген. Власов , искате ли едно успокоително?Защо са тези изблици на нерви и обиди?

 18. Виждам , че са започнали едни притеснения за печалбите на Васил Божков, който не е хазартен бос !?
  Да изчакаме , ако хазарта в БГ продължи да “гладува”(както досега) , значи има полза от “бизнеса” си , ако не , време е и те да дадат нещо на държавата от която са си взели всичко .
  Моля ви , не се притеснявайте , данъците винаги болят (когато се плащат), колкото и малки или големи да са те , но никога не отнемат цялата печалба на бизнесмена !!

 19. Абе Доко,извинявай ,извинявай за обидите,исках само да те предизвикам ,да си монтираш и ти кирилцата и да не ни товариш с латиница. След като виждаш,че 99% от пишещите са на кирилица,какво искаш да покажеш,ами значи това е нормалното,това е приетото,това е по-лесното. Ама ,не знаеш,ами питай,сам ще се убедиш,че е проста работа. Или кажи какви са мотивите ти,че не исакш да спазиш приетия начин на общуване.Иначе,пишеш добри неща,съгласен съм с тях,спор няма…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.