Наследихме репутацията на троянски кон, опозицията цвили от радост!

Председателят на ЕК Жозе Барозу предложи на българския кандидат за комисар Румяна Желева ресора международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

Какви са реакциите и говорят ли те за криза?

Разбираемо, че г-жа Желева изразява задоволство. Какво друго да каже – че публично изразеното й желание да получи ресора „разширяване” не се сбъдна, както не е удовлетнворено и пожеланието на премиера Борисов за „регионално сътрудничество”, нито е задоволена амбицията на президента Първанов за „енерегетика”.

Провалът на ниво пожелания и прогнози е пълен- не позна и френският „Либерасион”, чието предвиждане за ресора „правосъдие и вътрешен ред” надхвърли дори мегаломанските претенции на Първанов за енергетиката- самата Румяна Желева се сконфузи и призна, че мониторингът на ЕС върху правосъдието и вътрешния ред в България прави нереалистични очакванията точно български министър да ръководи тази дейност на съюза.

В този смисъл Барозу изненада всички. Явно голямо чудене е било как да излезне от ситуацията с толкова много задъненни улици. Има обаче и още изненади – в реакциите на самата Желева, според мен.

В опит да обясни не особено защитимата позиция на своето задаволство от ресор, в които ще има подържаща роля спрямо поне две нива над себе си в ЕК, тя заяви следното:
“Смятам, че в моите отговорности ще влизат държавите в Азия и Латинска Америка, което е голяма възможност за България да развие допълнително своите контакти”.

Така тя се нарежда плътно зад Първанов, който си умира да обикаля Латинска Америка и Азия, защото не е никак добре приет в Европа и Северна Америка.

Възможността пред Румяна Желева може и да е голяма спрямо споментите континенти, но при цялото уважение към далечните за нас региони, няма как те да са наш приоритет в което и да било отношение. Нещо повече, спрямо очевидният български интерес да влияеем ( ако не и да ръководим разширяването на ЕС на Балканите в рамките на администрацията на ЕК), Румяна Желева лансира обяснението, защо било нормално това да не ни се случва: защото предстояло на Македония и Турция да се присъединяват.

Не е ли логично именно България, естественото свързващо звено между Македония и Турция ( етнически, езиково, културно, географски, исторически), да посредничи- нали проглушихме ушите на света за нас, като за мост и кръстопът, които са нашето стратегическо предимство? И сега изведнъж – именно поради това не било логично да се надяваме да играем такава роля в ЕС?

Извън споменатите дотук изненади нищо изненадващо няма в реакцията на управляващите доскоро България. Тя много отива на цялото им лицемерие.

Именно те са причината България да бъде гледана под лупата на европейския мониторинг за правосъдието и вътрешния ред, което предпостави невъзможността на София да се надява на каквото и да било в този вид арбитраж.

Бившите ни управляващи, предвождани в това отношение от главнокомандващия Първанов, демонстрираха пред цял свят пълното си раболепие пред руската енергийна експанзия и по този начин „отстреляха” дори самата мисъл за българска роля в тази област, в която бихме могли да имаме ключово място поне в географско отношение.

А какво да кажем за подигравките, които вече долитат от средите на днешната опозиция спрямо очаквания Румяна Желева да се бори с кризите ( или с последиците от тях при природни бедствия)?! Нима България не беше уникална в ЕС, единствената, която по руски образец имаше министерство с подобно название и с безподобен опит в борбата със стихиите, които глътнаха стихийно стотици милиони без никакъв траен ефект? Ако социалистите и техните аркадаши сега злорадстват, трябва да им бъде казано, че с това сме се прочули, това ни възлагат. А и не бяха ли те „хитреците”, които измислиха това министерство точно, за да приютят някъде „гранд дамата” на един от коалиционните партньори Емел Етем?

Изобщо – на троянски кон, толкова се полага.

Другарите и другарките социалисти не би трябвало да рият с копита толкова доволно в тази история, защото опровергават себе си дори със задна дата. Спомняте ли си колко приказки изприказваха за предателите от опозицията, които работели срещу интересите на България като не подкрепяли пред Европа линията на кабинета „Станишев”?

И какво правят сега? Злорадстват за ефективността на блатото, в което ни натикаха – Станишев и външният му министър Калфин не могат да се нарадват колко незначителна роля е отредена на България в ЕС. А би трябвало да помълчат гузно, вместо да цвилят от щастие!

28 мнения за “Наследихме репутацията на троянски кон, опозицията цвили от радост!”

 1. Зайчето на Гоце и неговата Калфа нека цвилят.Приятно е да се слуша злобничкето им свистене.Те и змиите така предсмъртно свистят.Може би и техните мозъчета усещат краят и вечното забвение.
  А Желева получи съвсем подобаващо назначение за последната страна в Европа.Даже е доста по-престижно от нашият статус.

 2. Иво съвсем точно е изложил всичко! Получихме си точно това, което заслужаваме. Браво на Барозу,съвсем точно е преценил! Бих се учудил ако реакцията на комунягите не беше точно такава. След като напълно ни провалиха и направиха “Троянския кон” на Русия в ЕС сега злорадо потриват ръце и се подиграват. Интересно на кого, на себе си! А и Бойко изяде шамар, да се наядяваме полезно отрезвяващ! Жалко, имахме далеч по-важни интереси и то тук на Балканите! Сега пак по традиция да чакаме другите да ни ги решават без да можем пряко да се намесим. Но да не сгъстяваме толкова боите, има и нещо положително все пак. Да не забравяме нащите интереси на Антарктика! Там условията са доста сурови и кризи и бедствия са ежедневие за смелчаци, като Пимпирев. Сега можем по-ефективно да помагаме!

 3. Като гледам дребнавото мерене на постове и дори реакцията на г-н Инджев, си мисля, че колкото по-скоро се въведе правилото за свободен избор на комисари, по предложение на председателя и подкрепено от парламента, толкова по-добре. То недоволни при този национален признак винаги ще има и винаги нагли местни опозиционери ще злорадстват. Представяте ли си ако у нас се правеше правителство от по един представител на 28-те области. Кошмар! Пък и мисля, че няма срамен пост в еврокабинета. То въобще е чудо, че имаме комисар.Смешното е че е някаква юнеско/оон длъжност, но никой още не знае каква и никой не може да предоценя справянето на г-жа Желева.След много доброто представяне на г-жа Кунева, макар и без администрация(дирекции) под себе си(и отпаднало като отделна функция сега) да пожелаем успех и на новия ни еврокомисар!

 4. Гласувайте за Иво Инджето, мъж на 2009 г.!

 5. Пуснаха ни по пьрзалката…-Колко жалко…Няма да има особен потенциал да сме с достатъчно ефективно-КПП-/коефицент полезно действие/ за приуритетите на другарите от КГБ в Кремъл. Пуснаха ни антивируса.-Много е точно казаното!-Жалко наистина за потенциала на България…

 6. Разпределеният ресор е дълъг по име,но важното е,че съдържа и думата реакции при кризи и още през 1969 г. един заслужил български външен министър,след посещение в ООН превърна опита на САЩ,тук на Балканите,в качеството му на проучвателно,прогнозно и планиращо звено на МВнР,когато само Куба бе изпреварила “мощния” социалистически лагер в областтта на компютеризацията във външната политика,а в СССР добавяха към шумящите ни дебри и балкани,
  припеви за молдованката смуглянка,на боязлив “милиционерски” английски…
  И така,до “окончателния” разгром на империализма….
  Ако е ербап и смела,ще й помага и Съдбата с известните на човечеството предпочитания и никой не трябва,да се учудва,че за пачите яйца на които ни нахендриха…други калфи,по същество, всъщност Ж.Мануел Барозу “тайничко” е дал рамо и на България и на Генерала и по страни….до Австрия,Белгия,Кипър,Чехия,Дания,
  Естония,Финландия,Франция,Германия,Гърция,
  Гърция,Унгария,Ирландия,Италия,
  Латвия,Люксембург,Малта,Холандия,
  Полша,Румъния,Словакия,Словения,
  Испания,Швеция,Холандия … и ?,а и по континенти тъй като Азия би могла,да е и Евразия а Латинска Америка,….да не говорим,у нас си падат по откриването на Новия свят, и изненадите и в двата региона,ще “работят” за нашата!!!

 7. Александрова,добре знаете,че Ви уважавам,но потенциала,който споменавате,бе “изтребен” всячески, още в началото,проради присъща злоба и завист,което се признава от самите ТЯХ ….За останалото важи думата “наште”!!!

 8. г-н Стоичков,
  много добре ви разбирам и знам,че У НАС ДАЖЕ И КАТО НАЛУДНОСТ ВЕЧЕ ПРОСТО НЕ Е ОРИГИНАЛНО!? да СЕ СПРЯГА абривиатурата КГБ или ГРУ.-Случи ми се да посетя психиатрията преди 2год. и там даже не чух такава налудност!?- за КГБ-ТО и ДС-то и тем подобни…у нито един пациент .Всякакви други .Явно сте прав както искате да чуете. Уважавам оптимизма Ви и наистина бих била повече от удовлетворена -той да се оправдае!-Само искам- да ми обясните малко по-подробно -”как точно?? -този потенциал беше вече изтребен още в началото”?!-За кое начало по-точно става дума…щото -то началото,като ”риформи” почва всеки ден от 20 г насам.-Затова ли военните ни представители в НАТО ни ги връщат ,защото не стават за достъп до информация,а главнокомандващия ни го допускат само до третия свят,близкия и далечен изток.- Дано оптимизма и упованието ви към новите управляващи се оправдае!

 9. Ако взема повод от думите на Александрова, изобщо не са ни пуснали по пързалката, напротив, дори си мисля, че Желева няма квалификация дори за този, нека да го наречем, не много привлекателен ресор. То добре да искаме енергетиката, или разширяването, но нека да се запитаме какво нашият комисар може да даде насреща. Желева не е квалифицирана по тези направления, не че е квалифицирана в това, което и дават, но хората не могат да поверят енергетиката на Желева,колкото и да се е квалифицирала докато работила при Мирчо Циганина.
  Също не смятам, че е ударен шамар и на ББ, дето не му дали това, което иска. Липсата на международен опит си казва думата. Можем да приемем, ББ кара по системата ‘искаме всичко, а ще вземем каквото ни дадат.’ Предполагам, че Борисов можеше да се отнесе по-отговорно към номинацията за еврокомисар,но поне удържа на думата си, че ще бъде РЖ.
  Да и пожелаем на Желева да се справи с новата си работа, все пак става въпрос за България. А за поведенито на т.нар. опозиция, не ми се говори. Те още веднъж показват, нагло и арогантно, както само те го могат, че България им е последната грижа.

 10. ”Когато бъде избран един еврокомисар, той не става посланик на България в Европейската комисия, а трябва да прави политика с еднакво отношение към всички” каза още Георги Първанов.
  Втори час вече седя и се чудя какво е искал да каже Пръванов.

 11. До Сия и Александрова:
  Мили момичета,ако е до личен опит,вероятно,са ме облъчвали лятото 1999 г.,за да притъпят сетивата до жесток удар от трамвай и по пътя за болницата,и само се помолих,ОНЯ огоре,да ми позволи,да си свърша работата!,но сколасах, де се извиня на ошашавената сестра в линейката,че е изцапана престилаката й от бълбукащата кръв от челния удар на превозното средство,засилило се…нагоре към хотел “Москва”…
  Дали ме е “чул” или не,не знам,но така и не се намериха направените снимки и т.н. и т.н.
  По останалото няма да коментирам,защото със същите сетива повече от половин век,няма как да не съм забелязал,кому България е последната грижа…
  За да ви стане по-весело,защото моята огромна болка е и професионална,ще добавя само,че в дългото “ставане на крака” една сестра виждайки “чутовните” ми усилия,пожела,да се смили и за удобство предложи,вместо ръка рамо и т.н.,да я гушна…
  Боже мили,ми нали тогава,хептен ще е невъзможно,да не ти притреперят коленцата пред българска жена!
  Иначе ресорът,освен привлекателен е и предизвикателен,за останалото,
  ще се погрижи и Съдбата,която си знае работата…..

 12. Ами ,не само аз,и много по-отговорнин фактори счита,че ККб не е сериозна страна,а щом таклва страна е несериозна,тя е рисков фактор,проста работа,като фасул…

 13. ДСБар е прав,както и г-н президента,че един еврокомисар трябва да има еднакво отношение към всички.Трогателното е,че и от държавния глава, и от Царя -заети и двамата -вероятно с партийно строителство в обкръжение на верни другари!
  Историята постави различни изпитания спрямо държавността,в различно време,а с това само отварят и палава работа на правилната журналистика във време разделно!
  Генерале,това не е срещу теб-както винаги- и не се заяждай…те ще се обадят,
  само … гледай и слушай?Аз и без това замлъквам,тъй като отговорих учтиво,и на последния висящ въпрос помежду ни, с др.Инджев!
  Сега да влезе,Историята!

 14. Всички държавни глави поздравиха своите еврокомисари,а нашият Гоце изръси поредните селски сламени мисли.Завалийката,не може да надскочи прашния селски мегдан.

 15. Ако ББ не се беше заинатил както той си знае, можеше Кунева да остане комисар и България да има поне едно добро ЛИЦЕ в Европа и пред света, а не безличие! Така че ние сме си виновни. Отбор, който играе добре, мисли преди да сменя играчите, нали?

 16. ЕС е вече пътник при тези еврокомисари, но очаквах да е малко по късно.При тази свръх бюрократизирана европейска машина и с тези несъстоятелни люде поставени да я управляват нищо добро не ни очаква.Разпадът е неминуем.

 17. Смешни и вече жалки са напъните да се изкарат виновни други. Предните си понесоха шута- настящите или да правят нещо реално, като спрат да се вайкат, или да показват още бедра по тв!
  Уж само ББ чакаха, за да ни повярват, ама нещо не се получава, че и по тъпо взе да става…а…и грозно…
  А иначе Иво надминава себе си в шарлана на властимащите,защото в това той е НАЙ!

 18. Асторе,Българския президент се казава Георги Първанов и съвсем няма да го развълнуваш,или когото и да е ,ако го наричаш с някакъв псевдоним. Критикувай го убийствено,имаш право,но с такива детски методи доникъде не са стига. бегай далече от простотията,не сладвай комуноидните дивотии,назоваха цял диктатор Тато,боже мили.

 19. Разпадът на двадесет годишните илюзии на електората в България е неминуем.Българските Граждани вече знаят кой има интерес България да не бъде част от Европейският Съюз.Българските граждани ще испълнят неминуемо дълга си към България и ЕС, за да си имат своя спокоен дом и държава.

 20. Някои,като анихри или ан,ронят сълзи за Кунева.Тя толкова бе велика ,че и закриха комисията.Направете си изводите каква “велика” работа е свършила.А на Желева/България/дадоха пост,доста по-значим от последното ни място като държава.А червените,защото никога няма да имат еврокомисар,плачат за царистите.Жалки.
  Ген.Власов,роболепното комунистическо титлуване на Т.Живков с ТАТО,няма нищо общо с именуването на ГОЦЕ.Той,като агент-доносник,сам си е избрал това име.Обръщението с това име показва личното отношение към него и няма за цел да развълнува него или някой друг.

 21. Орльо,прав си,ама защо не даваш алгоритъма на тази задача.кой ще изпълни дълга си и койе този дълг,кой гое формулирал и къде? Айде,имаш думата,иначе добре го казваш…

 22. Астор,несериозността и стила е една и съща в двата случая. Да,може Бълг.презиент да е бил агент на ДС,може и сам да си е избрал псевдонима Гоце,може да са му го избрали,но може и да има и други псевдоними. Но ние говорим и критикуваме тази личност в качеството му на ПРЕЗИДЕНТ,а не на АГЕНТ. Когато започнем да обсъждаме агентурната му дейност и видим дали добре е работил на тази длъжност,тогва е редно да използваме агентурното му име. Но нас това,не ни вълнува,ние го критикуваме като президент. Хем е президент,хем си има официални имена. Ако утре се разкрие,че е имал и друг псевдоиним,да речем Моце,и него ли ще използваме. Все пак,това е най-представителната личност в страната,да, комунист е,недобър като президент,ходи да се излага по телевизионни студия,злоупотребява с пътувания,ловувания,говори като че ли е изтърван,но всичко това,под името Георги Първанов. Ти си Астор,но може и да си бил агент и ти,трябва ли да общуваме с теб по агентурния ти псевдоним,не,разбира се,ние общуваме само с това име,с което ти си решил да се представяш. И не можем да спорим с теб,не можем да те критикуваме,или хвалим с названия,псевдоними и пр., които ти самия не използваш. Да,поради простотията на целокупния народ,Тато влезе в езика и се използва както от комунистите,така и от хората,дори и от антикомунисти. Не е редно това. Комунистическият диктатор си е просто Тодор Живков,плюс официалните длъжности,които е заемал по време на ком-та диктатура. В други страни такива неща няма,или в съвсем слаба форма.Същото е и с “човек на годината”. Астор,несериозен народец сме си братле,каквото и да кажеш…

 23. Г-н Власов дълга ни е формолиран от задълженията ни към децата,дома и държавата ни. Алгоритъма на тази задача се определя съобразно предизвикателствата пред които са изправени Българските Граждани и Държава и когато избраната от Гражданите държавна власт не иска или не може да се справи с предизвикателствата на Организираната Престъпност и корупция в България, тогава собствениците на държавата и властта в България-Българските Граждани са в правата и задълженията си да реагират, за отстраняването на това предизвикателство.За това като първа крачка за решаване на този национален проблем предлагам да подпишем и изпратим Гражданска Петиция до Европейският Парламент.

 24. Прав си Орльо,заствам зад твоите думи,НО НЯМА КА ДА СТАНЕ, няма хора,няма сили,няма лидери,няма пари,няма мнозинство,няма душа…. и накарая,не ни дават,не НИ ДАВАТ. Българските архиви са секретни,голяма част са в Москва,това е собственост на Българската държава и Българския народ. Нито българските управници ги искат,нито руските гамени ни ги връщат. Новата история за България започва от 1939г.Засега всичко е секретно,секретни са материалите по следствието и съдебното дело на Никола Вапцаров и мн. други комунистически фукционери. Не може да се протестира ,ако не знаем основни факти от близкото минало.Без истината сме за никъде.

 25. Генерале,макар ,че съм гласувал за Човек на годината,съгласявам се с теб,че това е някаква щуротия.Не е нормално да има такава класация.Това е някаква нашенска тъпотия.Може да има журналист,спортист,политик,певец и т.н. на годината,на човек-не.А като капак,там участва радио и разни организации.Циганска работа.

 26. Точно така Астор,правилно си разбрал моята позиция,благодаря ти,значи си човек,който може да води истински спор и да променя,мнението си,ако нещо не знае,или не разбира.Аз постояно питам по-грамотни хора от мен,по няколко дори, и чак тогава заемам моя теза.И покарай тази “нашенска тъпотия”(цит.-Астор),догодина може да изберем Г-н Инджев за “Журналист на годината”,но по критериите за човешките му достойнства,нали така излиза.

 27. Колко от депутатите знаят какво е интернет ?
  На опозицията трябва да се рисуват картинки за да ви разберат.
  Вижте им фе/й/совете.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.