У нас се знае кой бие и кой плаща

Полицейското насилие е сред основните нарушения на България, заради които тя е била осъждана в Европейския съд по правата на човека.

Това каза адвокат Йорданка Вандова по време на конференция на българската адвокатура, съобщи Дарик радио. По думите й страната е била осъждана най-често заради полицейско насилие, довело до смърт или до увреждания на здравето, за което липсва ефективно разследване.

„Различни са сумите, за които се осъжда държавата и тя с охота ги плаща. Нищо не се прави, за да се намали броя на делата, по които Бългаия е осъждана. Дори не настъпва промяна да се ограничи продължителното задържане на лицата”, обясни още Вандова. Тя уточни, че страната изплаща между няколко хиляди до няколко десетки хиляди евро на дело.

Освен за полицейщината и съответното отношение към гражданите, тази новина, отбелязана от сайта Кафене, говори за още нещо много важно: България е богата държава.

Имаме повод да спрем да се оплакваме от нашата бедност. Лично ние, вие, или те – да, бедни сме. Страната ни като цяло, също. Но държавата, която си има бюджет и си го харчи както си иска, явно е богата.

България не е единствената в ЕС, която губи дела, когато нейни граждани търсят правосъдие от международни инстанции. Особеното на нашия случай е, че българската държава ги губи почти здължително. Губи ги с повтарящи се казуси и с интензивност, която прави бедната България европейски шампион и по този унизителен показател. По 300 на годината са делата срещу българската държава!

Това говори за престъпния рецидивизъм на една вечно вайкаща се за пари държава, готова обаче за пореден път да си плати за собственото безхаберие с нашите пари. Само да й се махнат от главата онези досадници от Европа! Бърка в джоба(ни), плаща и продължава напред по същия начин.

Опитайте се да измъкнете лесни пари от „стиснати” държави- изберете напосоки която и да е от ЕС ( а също и извън съюза, например Швейцария) и ще познаете. България обаче е „щедра”, плаща си „като поп”, вместо да „върже попа, че да е мирно селото”. В случая в ролята на попа дефилира полицаят.

Ако потърсим корените на това „явление”, те ни се явяват в спомените за недалечното ни минало, в т.н. социализъм, чието друго название на народен език е „орташка кобила” – същата, която според тази мъдрост вълци я яли. Помня как след кончината на орташката кобила един западен коментатор каза за злоупотребите от страна на ръководните другари в нашия „строй”, че те са си позволявали неща, които и най-богатият на Запад не би могъл. Колкото и да си богат в една правова страна, все пак не разполагаш с ресурса на цялата държава.

Примерите за това са навсякъде – на национално ниво велможите си прокарваха пътища до родните села и вили, мобилизираха строителни войски, когато си поискат за някаква прищявка. На селско ниво знам пример, как един партиен секретар в голямо строително предприятие си построил вилата изцяло с материали, камиони и работна ръка на предприятието. Цяло село знае. Гледам я често с масивните й основи, с бетонираните паркинги и си мисля колко солиден е фундаментът на краденето от държавата – щом нищо и никакъв партиен секретар в предприятие ( който и днес има самочувствието на раздавач на правосъдие ) е могъл да си позволи такава нагласт, какво да кажем за онези от най-високите държавни трибуни?

Ето такава държава на търпимостта към краденето, която предполага допустимост и на „твоето” крадене, сме наследили. Но на мнозина е удобно да винят за това демокрацията- ако я имаше в истинския й вид, тя щеше да задейства контролните си механизми. Но плахите опити на някое колелце да се задейства в тази посока, се натъкват на мощна съпротива- пак от държавата.

Няколко примера – далеч, далеч не най-представителни, но пък пресни.

Полицаят Георги Филатов беше уличен в Долни Дъбник с уникално доказателство да малтретира задържан- колко често сме виждали с очите си онова, за което сме чували, че бият? Милиони хора видяха. При подобен случай, вярно, с много по-голяма степен на насилие, когато полицаи пребиха задържан в Лос Анжелис и кадърът обиколи телевизиите, огромният град пламна в пламъци от протести – в преносния и в напълно буквалния смисъл на думата. У нас протестите лумнаха сред земляците на полицая, решили да го защитят от …истината, която се видя за него.

Журналистката Миролюба Бенатова пък беше повалена грубо на земята от агресивен „безработен” ( който се оказва доста имотен) и макар фактът също да е заснет и безспорен, съдът във Видин не намери за нужно да направи нещо повече, от това да порицае нападателя – как после другите като него да не се почувстват поощрени да постъпят по същия начин? И как да очакваме от журналистите при такава „защита” да си вършат работата, от чието качество толкова често се оплакваме?

Така че темата за богатата България, породена от въпроса с лесните плащания от нашия джоб заради полицейско насилие, дава отговор на питането как работи самата държава: никак, тя е твърде богата и може да си го позволи.

31 мнения за “У нас се знае кой бие и кой плаща”

 1. Ами така е, защото у нас, още от Алеково време та до днес, всеки един българин, докопал се до какъвто и да е държавен пост, се има за един Луи XIV – ти!

  L’etat – c’est moi!- Това ти казва служителката, преди да ти трeсне прозорчето на гишето, след като хубаво те е нахокала и пратила на м….та ти!

  L’etat – c’est moi!- Това ти обяснява катаджията, след като е прибрал книжката ти в дълбокия си джоб и очите му весело те питат: А сеа кво праим!

  L’etat – c’est moi!- Това ти е обяснил чичко милиционер, след като току-що те е изпраскал 2-3 пъти по наведената виновно (без да си виновен) главица!

  L’etat – c’est moi!- Обяснява премиерът на журналистите, как набил гаджето на доведената си щерка, в отговор на въпроса дали няма конфликт на интереси в раздаването на поръчки за метрото!

  L’etat – c’est moi!- Обяснява на смирения си електорат един философ с име на граблива птица, кой, аджеба, раздава в държавата и от къде не може да изскочи заека!

  Накъдето и да се обърне човек из територията между Дунав, Беласица и Черно море, не вижда нищо друго, освен крадене, крадене и пак крадене. И най-много се краде от ония, облечените във власт.
  Не феодални старци, ами феодална държава си имаме – от преди Освобождението, та до днес!

 2. Точно така е. Комунизмът е нас насади и дълго отглежда (полива обилно) манталитета, че държавата не само че е всесилна, ами и също така че винаги е права; как при това положение и до ден днешен да не се смята, че да съгреши не кой да е, а държавен чиновник, “държавник” и прочие, може, ала държавата (както и “Партията” навремето!) никога не греши; напротив, тя винаги плаща вересиите на съгрешилите, пък техните жертви, разбира се, си заслужават репресиите, щом не вярват в светлия образ на непогрешимата държава. От едно време та чак досега другарите крадоха от държавата като невидели, крадоха както само те могат, крадат и си правят каквото им скимне, пък че някой си там бил осъдил държавата да плати, кучетата да и ядат главата; щото държавата е брашнян чувал, който колкото и да е опоскан, като го тупаш, все нещичко пуска. Ако обаче стане така когато някой “държавник”, заради негово действие или бездействие, доведе нещата дотам, че после държавата бъде принудена от международен съд да плати вредите от неговото действие или бездействие, нека в такъв случай да има добрината да плати щетите от своя джоб; тогава вече ще имат едно наум и комай ще почнат да внимават…

 3. За съжаление г-н Инджев отново е невероятно прав.В България няма абсолютно никаква демокрация.А и как да има,след като отново ни управляват децата и внуците на комунистическите управници.И техните бодигардове също.Което също не е за подценяване.Нали народа е казал,с какъвто се събереш,такъв ставаш.

 4. Едва ли има и час след коментара ми по отношение на въпроса за Царя и болезнената липса на нещо у нас-точно когато с един или друг курбан,всички благодарим или на Всевишния или на пробудените,чийто сърца като това на Данско от раказа на М.Горки
  …осветяват пътя…
  ……………………………..
  И кой – ако не премиерът?
  ……………………………..
  – ни подсказа за какво,да се съжалява:
  като цяло и за Царя извън политиката с неговата мъдрост,и за политическата класа…което в този блок,отдавна наричаме кълнове на истинско консервативно общество…
  Мога само,да съжалявам,че нямам и йота от таланта на един журналист като г-н Инджев,който с познатото даровито перо,току що ни каза,кое е грозно и кое не,когато изпълняваме задълженията си….
  Г-н генерал,г-жо Христова,като махнете от сегашнта си възраст повече от 20 години,със сигурност,ще стигнете до ужасяваща самота,в която е трябвало,да вземам невъзможни решения,с властта,дадена ми от нашия народ…дори при обстоятелства,когато липсваха/бяха прецакани!!!/ и формални предпоставки,освен единствените осветени от нашия Създател….за да не се поругае Българи-и Испания и техните народи….

 5. Изключително интересна и злободневна тема! Браво на Г-н Инджев, че я подхваща(за кой ли път)! Но даобърнем особено внимание на следния пасаж-разковничето на проблема:
  “Ето такава държава на търпимостта към краденето, която предполага допустимост и на „твоето” крадене, сме наследили. Но на мнозина е удобно да винят за това демокрацията- ако я имаше в истинския й вид, тя щеше да задейства контролните си механизми. Но плахите опити на някое колелце да се задейства в тази посока, се натъкват на мощна съпротива- пак от държавата.”
  Ако сложим тук “голямата лупа” на вниманието си трябва още да отбележим, че държават всъщност не е някакъв механизъм или машина встрани от хората. Тя се изгражда от хората, от нас в крайна сметка. По-точно тя е такава, какъвто е и манталитетът на хората, които я правят. Та не държава на допустимост към краденето, а манталитет на допустимост към краденето сме наследили. Благодарение именно на липсата на демокрация и на личността на тоталитарни порядки сме развили най-низките инстинкти на страх, самосъхранение и пословичен егоизъм поради което сме склонни да предположим и допустимост на нашето собствено крадене, поради което гузно си мълчим пред престъпленията на другите за разлика от свободния свят, където при подобни случаи хората събарят цели квартали в справедлив спонтатнен гняв, израз на тяхното несъгласие, отрицание и нетърпимост към подобни прояви. А “удобното” за някои обвинение на демокрацията, като причина за тези неща у нас е просто върха на комуняжкото лицемерие!

 6. Както може би сте забелязали, комунистическият наследник (толкова ли е важно това?), главния прокурор Велчев е написал две статии, в които простичко сочи защо сме се омотали като раци с плавателни ципи. Защото наказателният кодекс е архаичен, в сравнение със съвременната престъпност. Справка – виж БГА “Балкан”, виж и сделката с БТК, виж каквото си щещ по приватизациите, заменките и т.н., все е тая. Законът не преследва виновните, защото такива няма, няма такъв текст! Няма да стане така, да ме прощава госпожа Бенатова, но нейното са бели кахъри, повече ме е гнус, че вече 20 години ме крадат, унижават и се лигавят с мен сини, зелени, жълти , червени, пембени, а аз плащам. Напишете и за това, господин Инджев, да оставим онази отрепка Филатов настрана и да видим кой го е назначил и защо, там е зарито кучето. Може би.

 7. Във България Всички Власти са Приватизирани от Олигархията на КГБ и ДС в това число и милицията и всеки който пречи или се бори срещу Недосегаемата Паралелна Власт на Олигархията в Република България бива жестоко наказан и никой в България не може да му помогне, като му дойде времето ще ВИ разкажа подробно какво се случи на семейството ми в България.Надежда за доброто бъдеще на България ми дава само вярата ми в БОГА,ЦАРЯ и ОТЕЧЕСТВОТО ми в ЕС.

 8. Може и да е малко клише -моето си обяснение…Но хаосът и произволът са си напълно организирани.-По принцип -в целия свят -към властови и силови постове се стремят хора с асоциална психопатия и алчност -за да бъдат евентуално безнаказани.Но смея да твърдя,че у нас подбора на такива хора в силовите министерства съвсем не е случаен, а даже умишлен.Асоциалния психопат няма критерий за добро и зло и е винаги верен на алчността си и господарите си.Той никога не може да им изневери и да стане ”двоен”.Фанатизма му е почти едентичен с този на терориста и е опериран от критерий за добро и зло.Мисля,че увеличените назначения на такъв тип хора у нас- си е умишлено приложена психотроника от североизток.А случая Филчев?-Толкова млади курсанти бяха изпращани на специализации на Запад,но ги елиминират от назначения в министерствата.-Къде са!?-Отделно прословутото опростачване на населението си е чиста проба деморализация на врага- население-с цел за по-лесното му зомбифициране.-Намерих един слоган -“When freedom does not purpose it turns,against humanity and society.”Никога не съм била оптимист,но си мислех че нещо се е променило -все пак нали сме в НАТО-??с риск да се повторя-Голяма беше изненадата ми -когато мой половин брат с вражеско буржоазен произход,но много амбициозен към властта след 6 год. работа в Русия-,оглави една от дирекциите в МО до скоро,въпреки че не е със специфичното образование,но то и министрите там в МО-до сега не бяха.-Той използва служебните си връзки с полицията като служител на министерството – за да вкара сестра си в лудница!?, ”защото не била способна да се грижи за себе си на 42г.–“не се хранела достатъчно и отказвала контакт с брат си”??- Всичко това -заради наследствени имоти и за да се докара на съпругата си психиатър и руска възпитаничка от активно -борчески род-Чаздар и т.н..-И така-само преди 2 год бях насилствено изведена от полицай от дома си в психиатрия.-Там имало доста подобни случаи ЗА ИМОТИ…някои от хората,като мен минават след това на съд и се решава дали са вменяеми.-Абсолютно безпомощна попаднах на страхотен съдия и слава Богу не успяха да се ”грижат ”за мен под запрещение.-Полицаят,който ме вкара в лудница/ 2007г!!/-беше изключително сервилен с половината ми брат.-Не можех да повярвам!?,че това се случва с мен-/2007г!!/–За толкова други спешни случаи не можеш да докараш полицай в квартала…но това е?–Не са тайна и фалшивите съдебни експертизи у нас–и от психиатри и от патоанатоми…Няма и радиологична лаборатория у нас за да си направиш изследване ,но си имахме министър на огбраната-радиолог.-Патоанатоми ги самоубиват..Въобще -ръцетена полицията са развързани за произвол и убийства без следи.-Потока от ”кадри” и неограничени възможности -явно е нескончаем!

 9. В блога на Иво Инджев се е случвало,да давам примери с тези на Ал.Лилов, и с такива, на Павел Писарев,като тежката артилерия на БКП,който си е самата умела,бдителност и далновидност на Партията,като близък човек на самия В.Коларов,състудент
  от Женева на А.Буров,който пък е доста “познат на блога на Иво Инджев”, и на мен самия,още от от 1976 г.,когато НЕ втрещи на летище пристигащата Л.Живкова,с доста “интересни” оценки,но -НЕТИПИЧНО-за него,като истински велможа – И цялата публика !!!при представяе на “Кози рог”с участието на К.Паскалева,
  в известна кино-зала,благодарение
  на брата на един президент….
  Не ме учудва,че левите от БСП, СЕГА, били засилвали атаките срещу “Позиатно”,и пещерния антикомунизъм на Б.Борисов,а прозрението,как цялата десница и ГЕРБ,се били съюзили!!!!
  Тъй като премиера има добри съветници подобни на тези на Барак Обама,когато се изправи срещу мощна машина,никому,да не е простено,ако в несравним пилотаж,нетърпеливи якобинци,му, вадят душата …за още и още,като чилийските социалисти на Алтамирано /1973 г./,упоени и пощурели,от собствения си радикализъм,докато всички,не “завършиха на стадиона….!”
  Това,че Б.Борисов,вече “видя” каква мъдрост му е необходима,
  всъщност радва най-много!!!
  ДРУГОТО ЩЕ ДОЙДЕ!

 10. …Facebook/Stefan Kraev ::
  ” Гласувайте за Иво Инджев
  humanoftheyear.org .
  В текущата тежка за страната ни ситуация, чрез ярката си журналистическа позиция журналистът Иво Инджев се бори срещу някои от най-опасните врагове на демокрацията и правата на човек – популизма, лъжата и заблудата, апатията и отрицанието . ”
  Mariana Lanz, Svetlana Spassova-Murat, Stefan Kraev и 25 други харесват това.

  Vladimir Yosifov:
  Г-н Иво Инджев преподава ли на студенти в България ?

  Тюркян Дюран:
  Не работи ,като независим журналист ,определено е човек с принципи !

  Vladimir :
  Да, това е проблем в България.
  На журналистите преподават вождове и учители, а хората с принципи – пишат в блога си.
  Гласувам г-н Иво Инджев да преподава на студенти журналистика.
  Дали е Човек на 2009 или не – няма голямо значение за мен.
  Искам хора като него да образоват младите , а не Че и Геваро !

 11. Една от най-екзотичните черти в ККБ,е постоянното откриване на “топлата вода”.Какво ли не се изписва,какво ли не се представя,…. и накрая,хоп-цуп,водата става топла,ако се подгрее.Бравоооо-о-о… Източници на топлина,колкто си искаме. В Комунистическата кочина България,насилието е основна форма на “упралвелние”. Наблюдава се само разнообразяване на формите,някои са по-силни,някои по-слаби,някои по-явни,други,по прикрити.При това,полицейското насилие е най-слаборазвито,то е почти неприкрито,но понеже насилвачите са в униформа,та личат много. насилието е добре развито у нас,защото насилниците знаят,че подобието на народ в ККБ е слабо,ама много салбо е това племенце и теси го “цакат”. Едно от голямото цакане беше ,когато комунистите откраднаха (съвсем ненасилствено,дори тихо и незабележимо) парите на държавата,на хората и на самите комунисти(тези тъпите,многото). Разбра се,че ни откраднаха и когато очаквахменякой да разобличи крадците,избрахме “наш” човек,който ни обеща това ….и хопа-тропа,той покри крадците,а главания координатор на краденето беше изпратен за посланик в Белград. До ден-днешен е необяснима публицистичната протекция от страна на Г-н Инджев къмтози тандем, Иван Костов и Тодор Вълчев,а в същото време, книги награди,номинации и наша тотална подкрепа. Само аз и още един блогаджия помилихме домакина,да ни каже ,защо изпитва такъв голям респект към покровителя на комунистическата сган и това най-голямоплячкосвене на народа и държавата,той,обаче упорито мълчи. Много успешно,при това,има нещо,има нещо много гнило. Пишат се тука за пушки,козли,боклук,газ,праз,доклади,секретни документи ,сини идеи,червени,десни,леви а,за нашите пари….НИЩО ! на мен ми прилича на омагьосване. Да не излезе никой и да изкрещи,ей,боклуци,къде са парите ни,работили сме десетилетия за тях,безсрамници такива,давайте ги,или ще ви е….п….м…. О,не, в никакъв случай, полицай набил един задържан и се чака следствие,докога,докато небето падне на земята.Приятно чакане…

 12. Държавата, ако й пукаше, ако беше читава, щеше да предявява регресни искове към конкретните нейни служители, станали причина за осъдителните присъди.

 13. Да, така е, но както сам написахте в друга статия пак ще последва едно “…и нищо”. Не съм чул финансов министър или правосъден да се оплаква, че въпреки недостатъчното средства това изтичане на пари е проблем и трябва да се ограничи. Не, те от това не са и помислили да пестят. Или за държавата това влиза в ресора на социалния министър, защото се разглежда, като подпомагане. У нас боят се представя, като нещо нормално – президентът с гордост обяснява как бие животни по време на лов(за икономии, че било по-евтино от това да иде на театър), премиерът се гордее, че в училище е бил отличник и …се биел, други бият хора по пътищата, въобще виновни са в Европа, че уж са за многообразието, а не приемат, че тук сме си за насилието. Как иначе, някой ще признае без бой и ще бъде осъден – не става, събраните доказателства са все недостатъчно. Друго е да го ступаш и да подпише. А и насилието държи цялото общество с едно наум – ще тръгнат утре на протест, но ще знаят, че 2-3ма ще дадът повод да ги попребият. Така същата тази държавна власт се опазва, а и нормалните хора не протестират – за да не ги бият.

 14. Кои са тези “осъдително присъди”,кой ги е дал,на кого и копга. ИМК,нещо искаш да кажеш,изглежда,ама не го правиш. Кардинале,кардинале, душо наивна. В ККБ няма врагове на демокрацията,защото въобще няма демокрация,как ги фабрикуваш твоите отненсени от вихъра фрази,абе не ще да си обикновен човек,кажи ни що за човек си,най-после.

 15. Хубава тема,Иво. И ето,опираме отново до търпението,да,до това нашенско прословуто търпение. Те те грабят,мачкат те, а ти…Ето,какво са,например,тези културни центрове в чужбина? Просто хранилки за наши хора. А какво вършат? Ето,вчера аз събрах в българския магазин на “Луи Блан” сума ти българи,помъмрихме,казахме си думата – емигрантите тук са петимни за нашенска раздумка за капчица внимание в този огромен,красив,но понякога и студен град. И хората се оплакват -били в българския културен център в Париж преди време,искали да усетят бълтарска атмосфера, дошли обаче и им казали – хайде,навън,щото имало някаква репетиция на български танци. И нашенците се чудели – ама ние сме българи, нека да погледаме…Къде ще гледаш бе,че то чиновникът има работно време,трябва да се прибере в огромния си апартамент в центъра на Париж,който му го плаща държавата,тоест ние,както казваш ти. Не само наема му плаща държавата, ами и консумативите, а за заплатите да не говорим и за другите екстри. Никой обаче не говори в България за това, никой не се притеснява, че по този начин милиони отиват нахалост – няма що,богата държава сме. Сега чух,че Вежди Рашидов се захванал с тези центрове, за тях аз пиша във всичките си парижки книги,дано нещо да се промени, та те да станат,тези центрове,средища на българщината, а не хранилки за наши хора и за разводачи на дошлите винистри от България.Къде го има това – елате да видите при среща с министри или висши чиновници френски,че най-много едно кафе или чай да ти сложат. А нашите дипломати са се превърнали в слугинаж на идващите от България шефове – развеждат ги по магазини,по ресторанти и тъй нататък. И кой плаща за масрафа – как кой? Ти го казваш – ние! Обаче “ние”, иначе най-бедните в Европа,мълчим и си траем. Е,спор в това вече наистина няма – майстори сме на мълчанието и траенете,нали?

 16. Генерал Власов,не цвъкайте наляво и надясно ту по кардинали,ту по някакви си I M C-та,а и въобще не злоупотребявайте с търпението на водещия и всички останали:Или с името си,или с псевдоним,но без квалификации, точно и ясно /п/ Поручик Галицин

 17. В години на успешен матриархат,дал повод за обожание и вдъхновение на самия Горбачов,преди време, привлякох вниманието,Ви около набиращ сила,трогателен дамски “просъскващ” гамбит с нежни любезности,в състояние да “умъртвят” и кобри…
  Казвам Ви го защото едно време начинающия Тиер,упреквал Талайран,че говори само за жени…
  -Млади човече,ръкъл Беневентския княз,ми те самите жени са си
  политика…

 18. Всичко написано в статията е вярно.
  Но това е изкуственно предизвикан хаус. Димна завеса, зад която се крият нашите управляващи мижитурки. Иначе трябваше да отговарят за делата си.
  Големият проблем на България е андрешковщината. Сигурно си спомняте този литературен образ. С него ни учеха на дребната далаверка. Всеки в родината ни има някаква дребна далаверка. Знае, че не е честна, но си трае и се успокоява с мисълта: „…. я ги виж онези … министри… депутати и т.н.“. И си натиска задника за да не загуби своята дребна далаверка. Това е порочен затворен кръг, който се търкаля от избори на избори, от кмет на кмет, от власт на власт. Издигната до някаква властова позиция, дребната далаверка нараства пропорционално на властовата позиция. Ако някой случайно не участва в далаверката,той бива изхвърлен с дружните усилия на иначе различни по цвят и партийна принадлежност единомишленици. Единственният начин да се разкъса този порочен кръг е съдебната система да заработи бързо. Може да не работи съвсем точно, но да е бързо.
  Това е като със кучето, ако не го набиеш веднага след белята, по-добре му прости. Да си биеш кучето на следващия ден е безсмисленно.
  Обществото трябва да бъде убедено, че има възмездие. Бързо и сравнително справедливо.

 19. Графе,аз съвсем не цвъкам,цвъка комунистическата ти глава. Или ме обори и разобличи,или изучавай “Основи на марксизма-ленинизма”. Или кажи,че пиша истина,или лъжа,това оприличаване на дадена дейност,без мотиви,без спор е характерно само за комунистическата сган,най-вероятно и ти си от нея,а още по-вероятно е и ти да си се облажил от плячкосването на парите на народа и държавата. Гарантирам,само ненормален човек няма да протестира срещу своите палачи и тези,които са го окрали до шушка. През 1993-97г.ти на колко години си бил,не помниш ли колко беше курса на долара,не помниш ли кои бяха кредитните милионери,а,не помниш и не те интересува,така ли? Ами банковите пирамиди? И това не помниш,нали. Комунистическа гнида си братко,комунистическата сган те е отгледала и охранила. Мой колега,работник изгоря с 65хил. долара,само защото не разбираше от валутни курсове,можеше да ти направи всякакава част на струга,можеше в два часа през нощта да дойде у вас и да ти поправи безплатно протеклото ти парно,но не разбираше от валута и курсове. Ние го молехме,абе Вальо,обмени си левовете във твърда валута бе,щи стане нещо,всеки може да извади 10 ,или 100хил лева,да ги вкара в банка и да живее от лихвите,без да си мръдне пръста,нали помниш какви бяха лихвите,комунистически крадецо,150%,при нормална 2-7%.Е,трябва ли такъв човек да бъде окраден,комунистически мерзавецо. Останаха му релни средства за една пералня.А няма пералня в света,която да струва 65хил долара,поне в това сме на едно мнение. Вас,комунистите никой,никога няма да ви победи,ще си живеете на гърба на заспалия и оглупял народ и ще си го……те,докрай,вие сте непобедими и неуловими.Свалям ви шапка!

 20. До Генади Кръстев: Не, че има нещо общо с темата ,но “Големият проблем на България” не “е андрешковщината”. По-скоро – нейната липса. Нека да ти припомня литературният факт, че Андрешко рискува свободата си, спокойствието си, коня и каруцата си /сигурно единственото имущество с което разполага!/ за да спаси от данъчния последния сиромах на селото! Не себе си, не имота си, не откраднато имане, а последните крини житце на най-бедния си съселянин! Не позволявай да те манипулират с лека ръка и не приемай невярната, гадна, обърната точно но 180 градуса трактовка на елинпилиновия шедьовър! Солидарност, ето на какво е символ Андрешко! А “дребната далаверка”, да не говорим за едрата, у нас има колкото искаш прояви и лица. Само, че те нямат нищо общо с бедния ,честен, млад селянин… Вземи и прочети тази вечер разказа!

 21. До НикиБ: Абсолютно съгласна с Г. Кръстев. На Вас Ви се налага да препрочетете разказа за “честния селянин”. Мошеничество и далавера – отдолу – догоре – това, за съжаление, винаги е бил девизът на българския манталитет.

 22. НикиБ.-В битността ни, Андрешко и андрешковщината са СИНОНИМ на дребен тарикат и измамник,който не уважава законите.Останалото е литература.

 23. НикиБ, и нещо не си в час. Ами ако Андрешко е искал да спаси от данъци най-бедния селянин,а някой е искал да спаси малко по-бедния,а нив с теб пък решим да спасим най-богатите селяни,кой тогава ще строи мостове,Ж.П. линии,трамваи,пътища,болници и мн. др.,свети Пантелеймон ли? Не е добре да има бедни,ама в коя страна не е имало,докато художествен герой като Андрешко имаме само ние. По-друга би била посоката на писателя,ако е разбирал повече от науките и политиките. Самарянско е някой да помага от неприятни и лоши неща,но къде е днешният,съвременният Андрешко,дей го този защитник на селската беднотия,е това е беднотия сега,селата са с по-малко от една трета от нормалната популация,раждаемост ниска,смъртност висока,прираст,отрицателен,айде де ,дай го нашия спасител . А нали не можеш да кажеш,че българското село цъфти. Навремето,по времето на Андрешко,селото е кипело от живот и радости и тегоби,ама населението се е увеличавало,а сега,празни къщи,няма млади,няма училища и пр. Не са толкоз прости тези работи.

 24. Ники, чел съм този разказ. Чел съм и много други разкази. Всеки трябва да отговаря за деянията си. И най-бедния и най-богатия. Аз съм привърженик на философията „който не работи, не трябва да яде“. Ще кажеш, че съм с крайно десни политически разбирания. Комунизмът унищожи предприемчивостта у българите.Съвременната „социална“ политика лумпенизира пролетариата. Вместо да се подпомага така, че нуждаещият се да се изправи на крака и да стане продуктивен член на обществото, се прие принципа „Дай, защото нямам! И ще даваш безкрай, безспирно!“. Огледай се и навсякъде ще видиш резултатите.

 25. Доста коментари, един доброжелателен. На Генади. Не твърдя че си крайно десен. Твоята позиция е напълно логична. Аз като човек с /не крайно/ леви убеждения я приема съвсем нормално. Само , че моята реплика беше съвсем конкретна, а тя е :Андрешко може да е символ на коквото и да е, само не на “дребна далавера”. За мен той е символ на солидарност. Не разбрах докрай за теб символ на какво е. До Gen. Vlasov Може и да не съм в час. За разлика от теб, който вчера ни накара вкупом да роним сълзи за твоя ” колега, работник” който “изгоря с 65хил. долара,само защото не разбираше от валутни курсове” На мен такова нещо не може да ми се случи, не защото разбирам от валутни курсове, а по други причини. Не мога да си кривя душата, Андрешко ми е далеч по-симпатичен от твоя колега , па бил и работник, па бил и с 65 хил. изгубени дол. До Астор.Нека за теб Андрешко да си остане СИНОНИМ на каквото си пожелаеш. За мен еволюцията във възприемането на Андрешко през последните 20 год. е синоним на лекотата и безкритичността, с която ние, българите позволяваме да ни пързаля всеки, който не го мързи.

 26. До НикиБ: Уважаеми г-н НикиБ, все се заричам да не влизам в полемика с Вас, но понякога ми е трудно да се въздържа. Ген(ерал?) Власов и г-н Кръстев са Ви отговорили съвсем правилно. Като не се плащат данъци няма и социално осигуряване. Просто като боб. А като се плащат данъци, както е в страните с развита система за социално подпомагане, има и за “загазилите” – безработни, инвалиди и пр. Така че, Андрешко си е символ на повърхностност, злоба и завист: “Абе тоя, охранен държавен чиновник, събирач на данъци, я да го потопя аз в блатото, какъв кудош само, а?”.

  Аз познавам доста хора в България, съвременни Андрешковци, които псуват яко когато трябва да си карат колите по разбитите пътища, когато им се налага да се лекуват, когато мръзнат без билет зад заледените стъкла в едва кретащите трамваи и автобуси или децата им ходят в полусрутени училища. Но, разбира се, не си плащат данъците. Хайде де! Ще си дават те парите на вятъра! Никога!

  Вие сигурно сте виждали как в обществения транспорт някои, типично по андрешковски, си дават билетчетата на гратисчии. Може би изпитвате възхищение от “солидарността” на такава постъпка. Аз не.

 27. Доста коментари, един доброжелателен. На Генади. Не твърдя че си крайно десен. Твоята позиция е напълно логична. Аз като човек с /не крайно/ леви убеждения я приема съвсем нормално. Само , че моята реплика беше съвсем конкретна, а тя е :Андрешко може да е символ на коквото и да е, само не на „дребна далавера“. За мен той е символ на солидарност. Не разбрах докрай за теб символ на какво е. До Gen. Vlasov Може и да не съм в час. За разлика от теб, който вчера ни накара вкупом да роним сълзи за твоя “ колега, работник“ който „изгоря с 65хил. долара,само защото не разбираше от валутни курсове“ На мен такова нещо не може да ми се случи, не защото разбирам от валутни курсове, а по други причини. Не мога да си кривя душата, Андрешко ми е далеч по-симпатичен от твоя колега , па бил и работник, па бил и с 65 хил. изгубени дол. До Астор.Нека за теб Андрешко да си остане СИНОНИМ на каквото си пожелаеш. За мен еволюцията във възприемането на Андрешко през последните 20 год. е синоним на лекотата и безкритичността, с която ние, българите позволяваме да ни пързаля всеки, който не го мързи.

 28. Мечтателю, съжалявам , че не си ме разбрал. И аз като теб съм “виждал как в обществения транспорт някои, типично по андрешковски /не съм съгласен само с АНДРЕШКОВСКИ!/, си дават билетчетата на гратисчии. И аз като теб “не изпитвам възхищение от „солидарността“ на такава постъпка” Дупча билет, плащам данъци, плащам осигуровки /за себе си и за още 10 човека/, изисквам от държавни чиновници да изпълняват задълженията си. В какво се отличавам от теб? Много просто: НЕ СЪМ СЪГЛАСИН СИМВОЛ НА ДАЛАВЕРАТА ТА БЪДЕ АНДРЕШКО! Само това! Днес НАП публикува списък на хора, които не си плащат данъци, при това много по-големи от крините жито на Андрешковия съселялнин. За твое улеснениеще ще ти “копи – пейстна” официалното съобщение :”Националната агенция по приходите (НАП) обяви имената на първите 16 изпълнители от развлекателния бизнес, които проверява.
  Това са:
  Лили Иванова, Васил Найденов и познатите с артистичните си псевдоними Азис, Преслава, Ивана, Глория, Камелия, Анелия, Емилия, Малина, Мария, Вероника, Гергана, Райна, Силвия и Рени.”
  Любезний Мечтателю, предлагам ти две неща:
  1. Прочети още веднъж разказа на Елин Пелин.
  2. Промени термина “по андрешковски” на “по глориевски”, “по азисовски”, “по василнайденовски” или както там ти харесва, както виждаш списъкът на хитреци е достатъчно дълъг. Ще бъде по-вярно, по-актуално и най-вече по-справедливо.

 29. До НикиБ: Андрешко не е (поне за мен) символ на далавераджията. Аз и не твърдя в коментара си, че е така.

  Не ни е работа да правим тук литературен анализ на разказа. Понеже използвате Андрешко в коментара си като пример за саможертва, за да се спаси някой от данъчния (поне така аз го разбрах), та реших да споделя мнението си, че да се спасява някой от плащане на данъци си е чисто криминална постъпка, както и неплащането на данъци. В този смисъл, ако тези от списъка на НАП не са си плащали данъците и това се докаже, то би следвало да си ги пратят по реда в затвора. Не изпитвам никаква симпатия към тях, независимо какви са.

 30. НикиБ, щом си признаваш,че си с леви убеждения,значи си комуноид,въпреки многото правилни коментари,които пишеш. Моя колега,който изгоря от кражбата на твоите леви, беше абсолютно неполитичен и не се интересуваше ниот от политика,нито от история,нито го вълнуваше комунизма,нито антикомунизма. Три негови поколения работеха като луди и спевстяваха,нямаше за тях море,нямаше ресторанти,нямаше чужбина,на децата си давах дребни стотинки,нямаше брат,нямаше сестра. Нямаха кола,обзавеждането им беше абсолютно аскетично,но бяха абсолютно свестни,работливи и услужливи хора. Даваха на заем на сума си хора. Това, че робуваха на парите си беше техен стил,не можеш никого да накараш да ходи на море,да си купува от Корекома скъпи стоки, да харчи по баровете. Но това съвсем не значи,че твоите леваци трбва да го окрадат до шушка. Молеха го всички,дори зет му, да обърне парите,но той слушаше само българскто радио,четеше вестниците с големите лихвени проценти и съвсем не допускаше и не знаеше,че някой може да му извади незабелязано и безшумно спестяванита за дестки години. Да,ама не,може и още как.Сигурно и ти си участвал в изваждането,щом си левичар.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.