Дядо не вади ряпа

Понеже наскоро споменах Евгения Живкова по повод публикация във в. „Монитор” за магистралните ( както обичаше да се изразява Т.Живков) постижения на нейната фирма „Жени стил” в получаване на държавни поръчки при управлението на нейната партия, сигурно ще бъда упрекнат, че прекалявам. Но съм невинен. Нищо не си измислям. Други прекаляват.

Ако не гледате телевизията, която издържаме ( някои отдавна не я понасят), да ви кажа кое е лицето, с което БНТ открива най-новата си „патриотична кампания”.

Не познахте. Не е писателят Геори Марков, макар че преди да го убият в Лондон на рождения ден на Тодор Живков на 7 септември 1978 г. е бил един от сценаристите на любимия и до днес комунистически филм – телевизионният сериал „На всеки километър”(изтриват името на писателя после, когато избира свободата на Запад). Това е същият филм, който по време на управлението на Жени и БСП, известно като „тройната коалиция”, държавната телевизия въртеше натрапчиво отново и отново.

От половин година насам държавната телевизия безконтролно се хвали с монополното си величие на единствена телевизия от времето на комунизма ( в най-гледаното, най-скъпото в днешно време по всякакви стандарти телевизионно време). Сега БНТ рекламира нова подобна рубрика – нали продължава да е монополист в областта на визуалзираната памет на нацията, прави си с нея каквото си иска!

Този път монополистите ще се възползват от позицията си на единствени притежатели на националния видеоархив ( може би последният монопол в европейска България), за да ни разкажат за „ БЪЛГАРСКИТЕ СЪБИТИЯ НА 20 ВЕК”.

Малко им беше да втълпяват за непрестанния възход на собствените си успехи, сега вече преминават към по-мащабната задача да ни осведомят в същия дух изобщо за епохата, изобщо за България.

И кое е първото рекламно лице на кампанията? Точно така, Евгения Живкова. Започва с изречението : „ Имах възможността да участвам в …”. Имала възможността да участва в „Асамблея на мира”! Да се чуди човек как това скромно момиче от народа е получило такава уникална възможност.

Явно БНТ оценява „Асамблеята на мира” като едно от най-важните български събития на 20 век, организирано с мобилизирането на държавния ресурс на НРБ по прищявка на майка й Людмила Живкова. Тя поиска асамблея и я получи. Пожела НДК. Построиха й го (и го кръстиха на нейно име)- на цената на десетки хиляди жилища, за които хората чакаха безпомощно десетилетия, спестявайки мъчително от залъка на децата си. И първото грандиозно събитие, организирано в „НДК Людмила Живкова” беше 100 годишнитата от рождението на Георги Димитров, за което бяха профукани още толкова пари .

И какво по-логично при това положение има, от възпроизвеждането на приказката „Дядо вади ряпа” , макар и с някои съкращения като за не много схватливи деца на демокрацията, каквито се оказваме:

„Хванал се дядото за ряпата, щерката за дядото, зетят за щерката, внучката за зетя, а неговата телевизия- за внучката…дърпали, дърпали и нарочно не извадили ряпата”. Тя си останала в червеникавата кал.

Защото ряпата сме ние. Това е нашият събирателен образ. Събран е пред телевизора. Както в стария соцвиц за това, че обикновено един свекър подарява телевизор, а необикновеният дарява младоженеца с телевизия.

Защо им е да ни вадят? Явно ни е хубаво в калта в ролята на ряпата, а и те страхотно се забавляват, като котката с мишката, които само на пръв поглед липсват в приказката за ряпата. Липсва реално кучето в нашето село без кучета.

36 мнения за “Дядо не вади ряпа”

 1. За съжаление, болшинството няма да Ви разберат. Иначе, Женя едва ли е виновна, тя не си избира рода и ми се струва, че избира думите, за да се дистанцира от тях.

 2. Да,това вече е сериозна памфлетна статия.Лошото е,че нашето стадо е без кучета.Или ги има само порода джаф-джаф,които след едно кокълче и те замлъкват.

 3. Г-н Инджев, изтрийте моля с-то от “(изстриват името на писателя”. И за да не изглеждам буквоядец (най-вече в собствените си очи), може ли да предложа алтернативен завършек на вашата алтернативна приказка?

  Всъщност кучето също само на пръв поглед не се вижда на картинката. То се губи от поглед, защото е заело толкова предна позиция, че чак е трудно да се забележи заради перспективата. То било едно време куче копой – пазач на къщичката на дядото, но с времето с добра диета и добри дресьори се охранило и пораснало толкова, че чак станало “Българско овчарско куче” – по-преди известно като “Каракачанско куче”. Обаче въпреки размера си и предната си позиция, още помни добре чия ръка го е хранила и не би я ухапало (дори и през 3 поколения).

 4. Според мен не се пише “изстривам”, а “изтривам”. Поправете ме, ако греша.

 5. Интересно, никога нямаше да разбера за това, от години не пускам тази телевизия. Най-лошото е, че подобна “медия” се издържа от народа.

 6. Кликнах на “Коментирайте” и се сепнах:
  “Какво мога да коментирам, без да ги напсувам?” Как да пиша за БНТ без скверни думи? Де що има човешки отпадък се е окопало там. И оттам си изхвърлят помията, боклука и простотиите върху главите ни и затова им се плаща. От нас им се плаща. От нашите пари.
  Иди, че коментирай, без да използваш богатия и цветист речник на Ицето Стоичков…

 7. Рубриката “На този ден“ е поредното архаично нещо,което пък другото нещо, наречено национална телевизия роди с титанични усилия.Мислех си че че ще върви само предизборно, но тя явно се е прицелила напред към “светлото “ бъдеще с което постоянно ни връща към не дотам светлото минало.Целта явно е да се пресече полета на мечтите за нещо нормално, а да има едно постоянно приземяване,приземяване и приземяване.Как птичето да излети от кафеза,като крачето му е
  вързано с бодлива тел за решетката…

 8. Ряпата,която сме ние още страда от т.н. ”стокхомски синдром”–привързаност на похитените към похитителите си-отвлекли ги и в онези, и тези времена.-Аз също съм попадала на 1-2часови предавания изцяло посветени на ”модния гений” на Жени Ж.-Що се отнася до разравянето на убийството на Георги Марков,то все още- напомняйки го в тези времена се счита за ”идеологическа диверсия” на империалистите?!…- майтап няма!-Но, ако напишеш в гугъл- KGB и Poisons- веднага ти излиза името-Б ъ л г а р и я и Георги Марков и тясното сътрудничество между руските лаборатории на смъртта и българските им другари . -Вече- 33 год. след смъртта на Г.Марков-няма негов паметник,но на дядо и на Жени беше открит в присъствието на пРезидента Гоце.- Що ли още мутрите ги гърмят , а останалите НЕмутри мрат от инфаркти, тромбове и инсулти ??…тясното сътрудничество още продължава и никой няма интерес да спомене нещо за обезвредената вече ”идеологическа бомба” -Георги Марков ?!

 9. Изглежда на много хора в България им харесва да си стоят в червеникавата кал.Иначе как да си обясним изборния “успех” на БСП.След всичко,което се случи,очаквах дори да не влязат в парламента.Но явно съм голям мечтател и наивник.Поздрави и успешен ден.

 10. феноменална статия,няма какво да се добави, еваллах машаллах,кактомказват ескимосите в камчатка. По петобалната система,аз я оценявам на 6+.

 11. Увлечени в проследяване на останалите постсоцдалавери, никой не се сети да отнеме от лапите им контрола върху миналото, дал пагубното си влияние върху настоящето, а и поне обозримото бъдеще…

 12. Страхотно!

  “Този път монополистите ще се възползват от позицията си на единствени притежатели на националния видеоархив ( може би последният монопол в европейска България), за да ни разкажат за „ БЪЛГАРСКИТЕ СЪБИТИЯ НА 20 ВЕК”.”

  Не Иво, не “монополистите”, а “комунистите”. И държавната телевизия (както и някои др. държавни институции) са на тяхно разпореждане. И като знаем откога има телевизия в България, можем да си представим за БЪЛГАРСКИТЕ СЪБИТИЯ НА 20 ВЕК. Ще бъде хроника от Най-новата История на ПАРТИЯТА 🙂 Съмнявам се да покажат как се стрижеха учениците, как те клепаше пред ДС комшията, колегата…, как са се хранели прасета с невинно убити без присъда хора, манифестациите, изборите, извращенията по казармите, опашките за почти всичко… Е, нещо може от тъмно червения им период и да покажат, но не се надавайте на много! 😉 Не е в техен стил. Но Георги Иванов ще го покажат! (y)

 13. Статиите за “ряпата”,”жълтата подводница”,както и шумната-малко позакъсняла промяна – по отношение мъдростта на Царя,който -несъмнено-вече трябва,да е казал каквото и на когото,трябва-от една страна,което на свой ред,няма да зъкъснее да хвърли повече светлина за причината,поради която,-точно тук-бе въведен ранния революционен термин Първи консул,а от друга : защото във висшия пилотаж на ЕС,Барозу е предпочел,да добави славяно-българска подправка за мандажата на бъдещото управление до 2014,
  До тогава вероятните афганистански и др.решения на президента Обама,ще са”дообгатили”
  бъдещи евразийски и не по-малко тлеещи “кризисни”предизвикателства
  в нелекия процес на напасването на евроатлантическата солидарност,
  чехско-ирландски-уязвима, още от Де Гол и Сталин.
  Ако не друго,поне-понятно-и за този блог,но не от година или две,ще стане ясно,дали са видяни и пронализирани-о с в е н досегашните! и бъдещите усърдни партийни строителства и планове,сред които се открояват няколко угасващи “омаломощени лебеда”:пърхайки с пречупени криле от свои и чужди,за да довършат -може би-нероденото българско консервативно начало-цел на блока-с ялови лепенки от
  м и л и ц и о н е р с к а…… д ъ р ж а в а…..
  Неотдавнашното президентско “мерене” тепърва ще подхранва шоубизнеса,а може и да е премерено!!!.
  Драги г-н Инджев,за да останем верни на Вашия пример,кое е почтено и кое-не?да спестим от уважение към колегите подробностите,за да не поставяме в неудобно протоколно положение както САЩ,така и строителите на съвременната Августова Европа…
  А и така, тъкмо дами в ерата на матриарахта,ще имат какво да си кажат…като независими другарки!
  Не Ви знам,как сте с Явор Дачков и Велизар Енчев,но ако разрешат на всички ви и поява в ефира,обществото ще има полза,не само от Вашия безспорен талант смело отстояващ демократични ценности на правилна България…
  Ще спечелят и Б.Борисов и дясната ръка на баронеса Аштън…

 14. :))…кеф!…много готино, Иво, желая ти успех!…(понеже слушам Whitesnake и…)

 15. Поздравления за чудесната статия. И за обичайно интересните коментарни допълнения. Понякога, г-н Инджев, оставам с тъжното впечатление, че сте Робинзон (Robinson) на Демокрацията, запратен нейде в “Червеното” море, пускащ писмата си “Надежди” по интернет теченията. После виждам, че сме цял архипелаг от Робинзоновци. Чудя се, какви ли усилия ще са ни нужни, да се добутаме до Големия Материк Европа. Но ме крепи надеждата, че като синове на Робин (Кристофър) и ние, като дядо му Христофор, един ден ще открием Обетованата земя на Достойнството.

 16. Нищо ново не са открили в БНТ. Вестник “Про-Анти” има от години рубрика “На днешния ден” (дано не бъркам заглавието, ако е така моля за прошка). Само че в-к “Про-Анти” не свързват историята с такива (…) като на тощо унучката. Във в-к “Про-Анти” може да се прочете за това, как “дедо” й на жени и неговите авери са избивали цвета на нацията, пише за наистина достойни българи, а не за пишман-дизайнерки от селски произход.

  Аз не съм имал възможност да участвам в “асамблея на мира”. И съм горд и щастлив от този факт.

 17. Присъединявам се към общото мноние, че всички тънем в червената кал и мръсотия и няма излизане, поне в близкото бъдеще. Не гледам, или почти не гледам бг телевизия. Защо да си късам нервите с изкривенната инфо, или с липсата на такава, да им слушам неграмотния български език и да се разтрепервам от нерви /тук искам да кажа, че 90 % от явяващите се в телевизиите говорят НЕПРАВИЛНО бълг език !, дали да не дам един прост пример – на менЕ, ние говоримЕ …./. А БНТ е просто ужас! Затова си гледам немска ТВ или просто си чета вечер.
  Боли ме сърцето за това, че днешните млади българи няма никога да чуят за комунистическото робство и комунистическите лагери от хора, преживели този ужас. Те почти си отидоха, изтерзани от липсата на ПОКАЯНИЕ и признаването им от страна на обществото за СТРАДАЛЦИ. Някой нещо да говори за ИЛИЯ МИНЕВ? А някой нещо да знае за обикновения българин земеделец, пребит от бой за да подари земята си на комунистическата държава и после смазан да й слугува цял живот? …………
  Не признавам нашата държава за истинска държава, тя все още е държавата на комунистите, ние не успяхме да се преборим да си върнем България на българите. И според мен главната причина за това не е в нас самите, колкото и смазани и духовно и физически и материално да сме, а в много силната ДС и БКП.

 18. Една от причините за настоящото положение на РБългария е, че все още не е отменен Наредба-закон за “Народния съд”.
  Невинните са осъдени – останалите – управляват вече 20 години.
  Също трябва да се отвори изцяло архивът на ДС…

 19. За “модния” соц-гений на Е. Живкова преди 2-3 години имаше 30-минутен репортаж по 2-ра държавна немска телевизия ZDF. Може би немско-говорящите са го гледали. Кратката й биография, сълзливо интервю, че виждате ли колко й пречат у нас като внучка на Тато, големият й успех (?). За държавните поръчки не беше споменато.
  А колкото до бнт, нека да не забравяме кой я управлява, какво друго да очакваме? Поздрави!

 20. Нашето “напредване” по пътя към Европата е едно носталгично сбогуване с миналото, затова сме в обратна позиция и там, където би трябвало да е лицето ни, е нещо съвсем друго.
  И, съвсем логично, прокуратурата си има своя Велчев, съдът – своя Красьо, ТV-1 – своята Уляна, а целият олян и уКрасен, роден пейзаж – своя Бойко.
  И исторически неизбежния Гоце – като символ на конфузната “обратна страна на медала” на прехода…

 21. Не може ли аз като данъкоплатец да не плащам за БНТ? Говоря сериозно! Не ми харесва крайният продукт. По-добре тези пари да се харчат за лечение на болни деца. За мен БНТ е неизлечимо болна и с всеки изминал ден състоянието й се влошава. Не искам да гледам тъпата физиономия на другарката Евгения Живкова. Искам истинска документална поредица, а не поредния пропагандент червен боклук!

 22. Г-н Инджов,и тук не сте ми пуснали коментара,а съм писал първи.Ако не желаете да пиша във ВАШИЯТ БЛОГ,казвате и ви напускам.

 23. Към първите два коментара: да, но предполагам доброжелание. Ние владеем по един български, който не е съвсем, но си представете, че използвате и арабския, английския, немския, френския, може би и испанския. Затожва се надявам , че не наливате вода в мелницата на другите, другари….

 24. Нюанси,думи и уместно мълчание:
  ——————————
  Когато преди малко употребих глагола “премервам” се и словосъчетанието на за “дясната ръка на баронеса Аштон и г-н Рампой”,президенът и премиерът,
  още не бяха са помирили,а и не вървеше,да допълвам -по моя преценка-на какво се дължи евро-комисарско попадение “В Десятката!” на самия Барозу, в частта: “континенти и капацитет за бързо реагиране…”
  В блога вече казах от кога и защо започна нерудиментарното мислене по въпроса.
  В памет на И.Башев и заместника му Н.Минчев,ще добавя,че Тато не ще да е бил прост човек,за да разреши “вредното” империалистическо влияние,
  “взето на въоръжение” още преди 40 години за плодовете в частта “активна прогноза в действие” Н.Минчев се оттърва само с грешка в шифрованото нареждане,заместв айки неволно думите “служебни” със “семейни” причини,но години по-късно умният Иван Ганев,комуто А.Лилов вярваше,не скри пред нашия посланик в Москва,кой е замислил второто послание на необвъразните до Регън и Горбачов,след това до Джон Кенеди и Н.Хрушчов….
  Така,че Барозу се знае работата,а дали важи за баронеси и руси сирени,тепърва ще видим…
  Блогът има все пак заслужено предимснво във времето!
  Ако някой все още се съмнява,че Съдбата се е погрижила и за това,би могъл да се увери в обратното:видяното и преживяно е било част от външната политика на България,няколко десетилетия в Азия,Африка,Латинска Америка и т.н.-люлка на революционни и еволюционни събития,когато са съзрявали в недрата на народите процеси,довели до събития в края на 20 и началото на 21 в. с участието на прогресивни военни,църковни,аграрни,
  комунистически и др. национални фактори,оттърсващи се от вреден радикализъм и пагубно левичарство..
  На езика на ловците хортуването “за зайци и и брой на куршумите”,би трябвало,да върви?

 25. Нюанси,думи и уместно мълчание:
  ——————————
  Когато преди малко употребих глагола “премервам” се и словосъчетанието на за “дясната ръка на баронеса Аштон и г-н Рампой”,президенът и премиерът,
  още не бяха са помирили,а и не вървеше,да допълвам -по моя преценка-на какво се дължи евро-комисарско попадение “В Десятката!” на самия Барозу, в частта: “континенти и капацитет за бързо реагиране…”
  В блога вече казах от кога и защо започна нерудиментарното мислене по въпроса.
  В памет на И.Башев и заместника му Н.Минчев,ще добавя,че Тато не ще да е бил прост човек,за да разреши “вредното” империалистическо влияние,
  “взето на въоръжение” още преди 40 години за плодовете в частта “активна прогноза в действие” Н.Минчев се оттърва само с грешка в шифрованото нареждане,заместв айки неволно думите “служебни” със “семейни” причини,но години по-късно умният Иван Ганев,комуто А.Лилов вярваше,не скри пред нашия посланик в Москва,кой е замислил второто послание на необвъразните до Регън и Горбачов,след това до Джон Кенеди и Н.Хрушчов….
  Така,че Барозу се знае работата,а дали важи за баронеси и руси сирени,тепърва ще видим…
  Блогът има все пак заслужено предимснво във времето!
  Ако някой все още се съмнява,че Съдбата се е погрижила и за това,би могъл да се увери в обратното:видяното и преживяно е било част от външната политика на България,няколко десетилетия в Азия,Африка,Латинска Америка и т.н.-люлка на революционни и еволюционни събития,когато са съзрявали в недрата на народите процеси,довели до събития в края на 20 и началото на 21 в. с участието на прогресивни военни,църковни,аграрни,
  комунистически и др. национални фактори,оттърсващи се от вреден радикализъм и пагубно левичарство..

 26. И какво ново в това, че червените бастисали България? И че не им пука да вадят аборигените от калта? Ами че те дори ни натикват в нея.
  Каква полза да се дъвче известното на всички? Кого обслужва това? ТЯХ. Защото репите спят спокойно, че един там безпощадно изобличил другарите, което си е част от измамата, господине. Очевидно сте част от нея.

 27. Дахау, Заксенхаусен, Бухенвалд, Маутхаусен, Ебензее, Аушвиц-Биркенау… Това са имена на концентрационни лагери, понастоящем музеи, които се посещават от ученици до възрастни хора, за да се види, не се забравя и не се повтаря кошмарът на национал-социализма.

  Къде са музеите, в които може да се видят документирани престъпленията на терористичната шайка, организирана във партия, наричаща се бкп, понастоящем бсп? Няма ги. И докато ги няма, докато в училищната програма по история децата не изучават престъпленията на терористите и криминални престъпници (комунисти), докато насред София се издига паметника на окупационната червена армия, а в Правец паметника на диктатора т.ж., докато “комунист” не е срамна дума, дотогава вероятно и “нашата” телевизия (наша, защото всеки данъкоплатец си я купува чрез данъците, които плаща) ще словослави по адрес на такива като жени живкова.

  Нека си дизайнерства, нищо лошо няма. Докато работата й е легална и си плаща данъците всичко е наред. Но да я правят лице на предаване със заглавие “Българските събития на 20-ти век”, е това надхвърля всички граници.

  Много червена ряпа в тази България, брей…

 28. Астор,съмнявам се,че някой блокира достъпа ти,аз критикувам доста остро понякога Г-н Инджев,но досега не ми е спрян нито един коментар,има нещо друго,според мен.Абе Стоичков,какви ги ръсиш бе братчед,нищо не казваш,нищо не се запомня от твоите кометари,нещо си отнесен и ти.

 29. Иво, чета и си мисля. Добре де, пишеш всеки ден по една (понякога по две) статии. Добре пишеш (улавяш пулса на българското общество). И ние смело разкриваме нашите “невчесани” мисли в коментарите си. И какво следва от това? Както ти често казваш… нищо. Е, това ли е целта на занятието (играта)? Както казваше бившата ми жена “само си плюем в ушите”. Щом като в България Георги Марков е “Епопея на забравените”, а Евгения Живкова е “Нашата гордост” за какъв интелектуален елит и за какво гражданско общество говорим. Ген. Власов е краен, но по същество съвършено прав. Прочетох и статията на Юлия Кръстева (преведена от “Либерасион”) и ми стана ужасно тъжно. Някой в форума си беше позволил да я нарече “бабичка”. За такива сигурно важи репликата на Гъоринг: “Като чуя думата култура се хващам за кобура.” Ей такива мрачни мисли ми минават през главата. Но има и една добра новина. Посланикът ни в САЩ си е подал оставка. Най-после, мамка му и прасе! Да ти кажа и още нещо, само като информация. За съдиите в САЩ гласуват всички граждани на щата. Миналата година при изборите, освен за президент и вице-президент, трябваше да се гласува и за нова конституция на щата, за сенатори, за щатски комисии и за всички съдии. Въпроса беше с “да” и “не”: “Съгласни ли сте еди-кой си съдия да остане на поста си?” Та, въпроса ми е: ще доживеем ли някога и в България да избираме съдиите си?

 30. БНТ е това, което заслужаваме.
  Някой да поиска преди изборите да има промени в БНТ ?
  БНТ е нашият позор.

  Г-н Инджев писали ли сте нещо за ЦКС ?
  Това е единствената структура в България , която не се променя.
  Дори БНТ има промяна с един – два километра.
  ЦКС е последният бастион на социализЪмЪт.
  Поздрави на всички в блога,

 31. Ей Sissi,

  “… никой не се сети да отнеме от лапите им контрола върху миналото…”

  Аз се сетих, ама какво от това 🙂
  То не става така, миличка. Трябва здраво дупе за тая работа 😉

 32. Това е биографията й:

  “Уляна Пръмова е родена през 1952 година в София. Завършва френска гимназия, италианска филология в СУ “Св. Климент Охридски” и гръцка филология в Атина. Владее още английски, немски, руски. Журналистическата си кариера стартира като международник. В продължение на 20 години трудов стаж в БНТ Пръмова усвоява в детайли механизмите за правене на новини и публицистични предавания. Работи в Женева и Виена като кореспондент на БНТ и БНР. В България се завръща през 1992 година и става водещ и редактор на новинарски блокове в БНТ. За кратко ръководи отдела “Вътрешна политика” във вестник “Континент”, а след това създава новините на телевизия “Ден”. От края на 2003-та Уляна Пръмова е назначена за управляващ директор в ВВТ, после за директор на дирекция “Информация” в БНТ, а 24 септември 2004 година СЕМ я избира за генерален директор на Националната телевизия с 5 от 9-те гласа. Основната амбиция на Пръмова е да превърне БНТ в европейска телевизия с конкурентни новини и публицистика. На 26 юни 2007-ма СЕМ я преизбира с пълно мнозинство от 9 гласа.”

  Кратката.
  Аз съм кръстен на дядо ми Борис.
  Интересно нейния – Улян ли се е казвал?
  А за фамилията й не ми се отваря дума изобщо.
  Получавам позиви за едно място.
  И случайно завършвайки гимназия през 1971ва се е изстреляла из Европа-та?
  Ай’ стига бе!
  Ще си пусна малко Уайтснейк и аз за разтуха!

 33. никаква изненада,БНТ прокаарва червената нишка на партията,а че жени е мъченица на прехода няма съмнение

 34. Брилянтно! И нека полаем, а те ще си вървят. Пък може и да ухапем

 35. Ееех, как ми се иска и аз да бях една такава “мъченица на прехода”, ама ядец…
  Хванах от комсомола последната годинка – 1989, та не можах да си създам необходимите “другарства”, пък и с това мое родословие – все извън партията – нъц.Та сега – при планктона да се джуркам. Съдба!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.