Някой е пророк в собствената си страна-и не е кой да е

Президентът Георги Първанов и министър-председателят Бойко Борисов обявиха след среща днес, че започват обща кампания за популяризиране на донорството, а в средата на януари ще се проведе Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) за реформата в съдебната система.
Президентът каза, че няма да бави указа за освобождаване на посланика в САЩ, който е подал оставка след решение да правителството за отзоваване.
Първанов категорично заяви, че “няма намерение“ да налага вето върху закона за държавния бюджет, тъй като мнозинството се ползва с голяма подкрепа и то има своя политика. “Още повече в условия на криза, това звучи направо еретично“, каза Първанов.
В отговор премиерът Бойко Борисов изрази “удовлетворение” и определи срещата с Първанов като “важен сигнал за България и той е, че институциите работят в синхрон и с необходимото разбирателство“.

Че тази среща не беше оповестена, е ясно. А дали е неочаквана? Въпрос на информираност и анализ на отношенията между двамата е , за да си отговори човек. Понеже това далеч не е първата рязка промяна в техния танц „една напред, две назад”, по-скоро може да се каже, че сме свидетели на поредното разведряване в духа на студената война, когато ядрените оръжия парадоксално съхраниха мира.

В нашия случай май са рейтингите. И не е парадоксално, а вече става закономерно.

Първанов, устремил към лидерство във все по-пустеещата ниша на социалните обществени копнежи, се възползва днес да се покаже като защитник на младите семейства и въобще като борец за социална справедливост. В замяна Борисов получи отстъпка по въпроса, от който заяви, че няма да отстъпи- отзоваването на посланика в САЩ. Така ритуалът на задължителната победа за Борисов беше спазен и едновременно беше спазарен ритуалният танц на шамана Първанов около лявото, което той все по-активно омайва.

Няма да припомням в подробности перипетиите в отношенията между двамата, които са изпъстрени с тежки упреци и с лековати подмятания ( Първанов обвини Борисов в проява на некомпетентност пред самия Путин, а Борисов направо призова Първанов да си ходи, щом не спазва конституцията като се меси в съдебната система). А и поредното сдобряване не е кой знае каква новина, след като само преди по-малко от месец в рамките на едно денонощие Борисов извървя пътя от поддръжник на идеята за отстраняването на Първанов, до неин противник.

Ще рече някой- това е положението, политика! Аз ли не знам? Та нали точно пред мен в студото на „В десетката” Бойко Борисов направи знаменитото си кратко определение що е то вътрешната (ни) политика, определяйки я като „ екскремент в целофан”. В този смисъл той удържа още една победа: развенча поговорката, че никой не е пророк в собствената си страна.

25 мнения за “Някой е пророк в собствената си страна-и не е кой да е”

 1. Да,вътрешната /пък и не само тя/политика е екстремент в целофан.Но Борисов се показва като удивително силен тактик.Когато реши/при подходящ повод/той нанася тежки крушета на Първанов и му поднася отворен целофана за известно време.И когато червените кхмери се надигнат в подкрепа,той затваря целофана,придърпва Първанов в своя ъгъл и оставя в отсрещния самотни Кутевци,Корнелийки,Сергейчета.Както Барса и Ман.Ю.,в най-добрите си мачове,демонстрира невероятно владеене на играта.Тези си качества той проявяваше години наред и това доведе до разбиване играта на противника.Но сега ги демонстрира с особен замах.Някои анализатори и политици,главно от розовия сектор,изключително глуповато търсят обяснение на феномена в ирационалния фактор,не успявайки въобще да вникнат в тактическата игра./както някои казват-Барса е силна защото има Меси,а МанЮ-Роналдо-а това е много малка част от истината/.
  Не знам дали сте наблюдавали играта на котката с мишката.Котката много рядко изяжда хванатата мишка-обикновено тя я замайва леко и почва да си играе на хокей с нея,подхвърля я във въздуха,периодично я пуска и като мишката реши да бяга,пак я хваща.И държи играта под пълен контрол.

 2. Г-н Инджев,признавам,че спомени около Вас и др. с “нарочни”
  съвпадения,украсяват съдбовни предзнаменования,докато вътрешната ни политика и бременна със събития.Сега остава само да “отречете” че Първият консул е моя,а не измишльотина на Историята ,датираща от 28 януари 1809 г.-т.е. т.е.повече от две столетия с уточнението,че вече като император употрабил думата дума за “л…но в коприна”когато във въздуха,както казва Фуше,се кръстосват мечове и без да се броят авсрийски гранати или испански куршуми…
  Имаме си взаимната морална договореност,да не гневим боговете,но когато няма и часове от предидущите коментари по въпроса за тегжестта на прогнозите в кризисни снитуации в помощ на новия европейски елит, и но-конкретно “дясната ръка на баронеса Аштън”,допълвам с фкта,че не друг,а бъдещия носител на Нобелова награда Фидел Кастро лично и чрез своя посланик,преди много години разясни строго официално, кому и защо в България,се дават благодартвени оценки за тази дейност в третия свят…
  Горното,отдавна е приспано,като много други достижения със злоба и завист,но Ви го дължах,защото предстои да видим -НЕ- какво ще правят,ако не сбъркат в необходимото им “асо за спортни прояви”,а по-скоро ако сбъркат…на което сме царе и даже Тато казваше:Е, не е де, не,е грешка,но после може и да я отчетем като такава!!!”
  Уморихме и колегите в блога,но казано и по др.начин,с който някои си онанират,умните докато се наумуват и лудите-аз де не Вие! -се налудуват!

 3. Залагам метър наденица и кило гроздова,че до 20 дена ще има напрежение по линията коледни пари за пенсионери и пенсионерки.Някъде от лява ще се изпуснат нерви,но ще срешнат пожарно хладнокръвие от дясно.За съжаление на публиката тетрото ще е едноактово.

 4. “Шамана Първанов” – мноооого добро попадение!

  Айн Ранд го описва така: “За Шамана емоциите са инструментите на познанието, желанията са по-важни от фактите. Той се стреми да избяга от рисковете, които крие търсенето на знание, като заличава разликата между съзнание и реалност, между възприемащ и възприемано, надявайки се, че автоматичната сигурност и непогрешимото познание за вселената ще му дадат сляпото, нефокусирано взиране с поглед навътре, от съзерцанието на усещанията, чувствата, импулсите, от задушаващите асоциативни гърчения, проектирани от лутащия се механизъм на безцелното му съзнание. Онова, което поражда този механизъм е абсолют, кйто не бива да се подлага на съмнение; и когато изпадне в противоречие с реалността, Шаманът пренебрегва именно реалността. … Единственото потвърждение на своето съзнание, което той може да открие на земята, е вярата и подчинението на другите, когато те приемат неговата “истина” като по-висша от собственото им възприятие за действителността. Докато Атила ги подчинява насила с тояги и пушки, Шаманът го прави с много по-мощно оръжие: той си присвоява полето на морала”

  Познайте кой е Атила…

 5. Живеем в аболютен магически реализъм.И, О Чудо!? -”Цветущия Лаф” на Б.Б. за л..ното с дизайн се с б ъ д н а!?- Не ,че би ми звучало по-достоверно ,ако се караха на селската си вечеринка с Гоце.Перото Ви е попаднало много директно и направо в Квинтесенцията на Л..ното-само гледайте да не ви опръскат пак.

 6. Г-н Инджов,вие сте направили този блог за да задоволите потребността си от споделяне свои тези с читателите,но и те да споделят помежду си своите виждания по предложения казус и по други теми.Но на практика второто не се получава.Преди 3ч.30мин писах свое мнение по темата,вероятно и други са писали,но все още няма нищо публикувано.Разбирам,че Вие не може непрекъснато да сте на компа,но след като сте създали публичен блог,трябва да намерите решение което удовлетворява потребителите.Аз ви бях предложил решения,вашият администратор и вие не ги приехте.Не може това ,което сме писали тази вечер,да се обменя и коментира утре,защото хората на компа вече няма да са там.Аз не поднавам друг блог с такава рестрикция към читателите си.Макар,че тук срещам умни и интересни автори,ако не промените поддържането на блога,аз го напускам.Ако решите да го направите съвременен,може да ми се обадите по емейла.Иначе този вариянт за мен е абсолютно безсмислен.Все едно си пишем писма по пощата.

 7. Иво, не мога да си представя уилията и енеричния потенциал, който е в теб, за да се грижиш в свободното интернет пространсво да се изповядваш, както никой друг.
  Обръщам се към по-умните ти почитатели-не превръщайте един от стойностните реалии в публичното пространство в изява на …комплекси
  Понякога комнтариите на анонимците и не такива, съзнателно или не де факто са в другия лагер-този на удовлетворяващи писателското си его и тези, които искат да бъдат наясно със съввеста си. Всички, които всеки ден се докосвате до откровените послания на ИИ бъдете по-толерантни Иво допуска грешките си, но и си ги съзнава. Без да изпада в гупавото състояне на непогрешимост. Вие, които сте та “ТИ” с правописа и точните неща, можете ли да изразите във вербален изказ смисъла на това, което ИИ понякога три пъти на ден ви провокира. За мислите и да правите нещо всеки във своето познание.Дайте идеи, как да се еволюраме към нормалната държава. Това е смисъла. Това е разковничето-има апостоли, но трябват и последователи.

 8. Какво ли не би дал ББ, точно по този въпрос да не се окажеше пророк…

 9. Две ръце от едно червено тяло се потупват, прегръщат, попляскват, помахват, показват си средни пръсти…
  А ние стоим и ги влачим на гърба си.
  Съсипаха ни държавата и народа. Такива, като тия двамата и сега се надяваме /единият /едната ръка да е по-читава от другата и да не праща съобщения до Русия, а до ЕС.
  Дълбоко се съмнявам…

 10. Ей,Палпурина,колко книги имаш на Ейн Ренд,аз имам пет и филма,направо се освежих с факта,че тук,на блога се спомена името на тази писателка,за съжаление,почти непозната в ККБ и напълно непозната в НРБ. Поздрави!!!

 11. Абе Стоичков какво пишеш бе човек,какви са тези излияния,ти си или психиатър,или за психиатър,сериозно го казвам,без ирония,да не се обидиш. Никой не пише така откачено като теб,ако не ми вярваш,направи справка с другите …Ама стегни се бе приятел.

 12. Ама откъде накъде Президента и Министрър-председателя ще се занимават с такава дейсност,за тези неща има “черити” организации,хуманитарни и социални сдружения,каква е тази демагогия. Те си имат съвсем различни прерогативи,бре че простотия,ама че демагози. Донорството е много хуманна дейност,но съвсем не в тази на такива личности.Не става,нищо не става от ККБ

 13. До Астор: впечатлен съм от начина, по който описваш ББ като “удивително силен тактик”. Доскоро и аз бях от тия, които “глупаво търсят обяснение на феномена в ирационалния фактор,не успявайки въобще да вникнат в тактическата игра”. Ти май успя да ме убедиш в тактическите качества на Премиера. Ама един въпрос все по-често не ми дава мира: Докато Той обмисля и изпълнява тия брилянтни целофанни крошета, кой и как управлява държавата?

 14. Gen. Vlasov, на Ранд съм изчела всичко, без последната част от Атлас, която ще излезне в петък. И понеже наскоро приключих книгата “За новия интелектуалец”, където авторката описва изключително точно хората, които се опитват да управляват света, сега като прочетох статията на Иво Иджев се втрещих как е улучил ДЕСЕТКАТА 🙂 При това с точното определение за “Шамана”.

 15. До НикиБ.Откровено,не схванах дали с ирония или потвърждение коментираш краткия ми анализ.Но ,това всъщност е без значение,защото това е моя прочит на ходовете на Борисов.А управлението на държавата е един сложен,перманентен процес,който включва и неотрализирането на злонамерените опозиционери и нищонеправещия ,но пречещ президент.Тази сутрин прочетох една статия в този дух в “168 часа”от миналата седмица.Заглавието е-“да закрием президентството” и под заглавие-“освен ядове и скандали,оттам не излиза нищо смислено”.Абсолютно точно!Прочети я.
  Ако беше задал въпроса “кой и как управлява държавата”по времето на Станишев,никой нямаше да може да ти отговори.И до ден днешен не се знае.Защото на кормилато бе един неможещ и незнаещ учащ се,който бе пионка в ръцете на заобикалящите го.Докато сега няма човек,на който да не му е ясно кой държи руля.А това ,само по себе си,е сериозен пробив в традициите на България.
  Алекс Фергюсън е велик тактик,който знае не само как да прави рационална играта на МанЮ,но и как да руши противниковата.Острани изглежда просто и елементарно ,но малцина в света го правят успешно.А дали го прави винаги с предварително начертан план или често с интуитивни решения в нестандартните ситуации,това е без значение.Важен е успехът.

 16. До Астор: Няма ирония. Просто си мисля, че докато ние наблюдаваме този непрекъснат боксов мач, страната ни се управлява лошо. Това, че е по-добре отколкото по станишево време, не означава /почти/ нищо.
  “да закрием президентството“. Естествено , че не можем и не трябва. Но промени в конституцията, които да засилят представителната функция на Президента и да намалят “изпълнителските” му правомощия са крайно наложителни. Мисля че модела на Унгария /Италия, Германия, Гърция/ никак не е лош за нашите условия.

 17. Ако някой иска да популяризира сериозно донарството трябва да даде личен пример а не само да ни говорят пак- другари даите да дадете.Любовната песен за реформиране на съдебната власт сме я слушали многократно и разбирам че някой има интерес да узакони безвъзвратно криминалният капитл на Олигарсите в България.Възниква въпроса Батман ще изхвърлили оня целофан в който има нещо за изхвърляне или сам ще влезе в този посочен от него целофан.Надявам се до КОЛЕДА ГЕНЕРАЛА-ПРЕМИЕР да почисти и подреди Българската Държава.

 18. Ники,и в САЩ и в Германия и в Англия и навсякъде има недоволни 40-60% от управлението им.Такъв е живота.Няма как 90% да са доволни.Мисля,че реалната промяна в начина на управление ще доведе до сериозни позитиви.Но все пак трябва да се изчакат поне 2 год. за по-точна оценка.Вчера световна рейнтигова организация вдигна рейтинга на положителен за България,което е важен симптом.А да не забравяме,че сме още в първите минути на мача-дори и сър Алекс още не може да направи точна оценка,а камо ли ние зрителите.Ще бъде пристрастно,без реализъм.
  А колкото до президентската институция-твърдо съм за промяна на статуквото в конституцията.Или трябва да стане чисто представителна,както предлагаш ти,или чисто властова,както е при президентските републики.Сегашният вариянт-хем няма власт,хем когато реши даже и търговски договори сключва е без прецедент в света,а в българските условия е направо опасно.Аз нямам за себе си предпочитан вариянт,но изхождайки от специфичната българска психология съм по-склонен за твоя вариант.

 19. Преди години си представях Симеон за представителен президент на България.Той така и така не управляваше като премиер,но като представителен държавен глава щеше да върши добра работа.Но той се изложи с лакомията си и вече въобще не ми е фаворит.Борисов не го виждам в това амплоа,но ще се намери подходящ.Всеки случей от лицата на днешната сцена не виждам човек за трона.

 20. Забелязала съм,че колкото физически/по размери/ е по-голям един човек,толкова е по-страхлив!Б.Б. е доказателството!Той просто е един страхливец,който постоянно се озърта и ако няма никой,вика “бау”!Не е така обаче лице в лице!

 21. Да бе Сета,Серьожката е юнака!Малко руменее като уплашено зайче,дъвче небивалици и леко замята лявата си ръка като се движи като самоходна тояга.Юнак не, ами Богатир!Да ви е жив и здрав,всички сме за него.

 22. Абе НикиБ,какво е това “Станишево време”,бре, хаймана такава къде ги измисляш такива работи,времето не принадлежи на никого,та,ако ще Господ да е,откъде накъде ще оприличаваш времето с имената на комунистическите мерзавци,абе иди на лекар и се излекувай напълно от тази демагогия,абе чети Ейн Ренд,влез във вързка с дамата Пулпурина и да ти каже какво да направиш.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.