Солунските братя по оръжие


Подалият оставка преди дни посланик в САЩ Лъчезар Петков е готвен за генерален консул в Солун на мястото на отзования бивш шеф на ДАНС Петко Сертов, научи “Сега”. Новината за оставката на Петков бе съобщена след среща на президента Първанов, премиера Борисов и шефката на НС Цецка Цачева във вторник. Но бе премълчана другата част от договорката за съдбата на първия ни дипломат във Вашингтон. На разговора държавният глава отново е поставил условието Петков да получи подобаващ пост. Преди дни “Сега” съобщи за готвеното трудоустрояване.
Решението за новото назначение на Лъчезар Петков ще бъде взето от Министерския съвет и не се налага президентът да издава указ за това. „

Ами сега- ако „Сега” са прави( както се очертава, защото сините, РЗС и „Атака” открито роптаят срещу това намерение)? И как ще избяга правителството от усещането за сделка, при положение , че ще бъде лишено от паравана на задължителния президентски подпис?

Не се изисква кой знае каква аналитичност, за да анализира човек Това. Но се изисква доста голямо политическо нахалство то да бъде извършено. Това си е „наказание” в стила на изгнанията, на които бяха подлагани висшите кадри на БКП, когато Тодор Живков решаваше да ги напъди, но не съвсем. И те с благодарност приемаха да се мъчат на някой посланически пост.

Отгоре на всичко сценката се повтаря на територията, която вече веднъж стана циркова арена от подобен тип. Само преди месеци около избора на консул в Солун се разигра клоунадата с назначаването и …отзоваването на низвергнатия от победителя на изборите Бойко Борисов шеф на ДАНС Петко Сертов.

По стъпките му сега върви катурнатият пак от премиера Борисов провинил се (но само пред Борсов, а не пред закона явно, щом е годен за повторна употреба по този начин) посланик в САЩ Лъчезар Петков. Само се чудя какво искат да кажат сговорните другари в управлението с насочването на Петков именно към Солун. Що за сигнал е това към гръцките ни партньори – че Солун е нещо като „кошче за отпадъци” за отпаднали от други важни постове български чиновници?

Ако бях грък, щях да се засегна. Но понеже съм българин, византийски мога да си затрая- така им се пада на гърците за всички обиди, които са ни нанесли през нашата хилядолетна паралелна история, време е да си платят с реципрочна обида.
А и кой съм аз, че да питам въобще? Само знам, че у нас прогонен от една телевизия журналист след сблъсък с президента се натъква на затворените врати на всички останали подобни телевизии ( и не само телевизии, а медии) години наред. Докато за издънилия се дипломат, обвинен не в друго, а в съучастие в опорочаване на изборния процес на поверената му територия, веднага се отварят вратички за нови подобни подвизи. Стига да е човек на президента.

Като пращат в „Солунската митница” провинилите се „Солунски братя” ( по оръжие) Сертов и Петков нашите владетели приспособяват българската управленска азбука за лична употреба на лобитата във властта, но не и за всенароден ( за международен пък още по-малко) прочит на понятието „демокрация”.

30 мнения за “Солунските братя по оръжие”

 1. малка корекция г-н Инджев – може би сте искали да кажете издънил се дипломат, а не депутат.

 2. Не ми се иска да вярвам,че Борисов така ще “полегне”.Ако това стане-ще бъде много,много сериозен сигнал.И като добавим вчерашния супер произвол на Цачева,зараждат се много въпроси……

 3. О, българите масово не са си направили труда да схванат понятието ‘демокрация’. Тарторите на партиите или и те не схващат, или така им е по-добре (по-скоро второто). Живеем си в масова заблуда за това що е то политиката и как служи на гражданите. В резултат на което, политиката много-много не служи на гражданите.

  Примери като горния са много полезни. Колкото повече се омазват партиите от тарторски тип, толкова по-добре. 🙂

 4. б.борисов е нищо повече от подставено лице но бкп=бсп!един десен министър председател не може да се унижава с подобно споразумение със самопровъзгласилия се “социален” президент!жалко за България с такива “управници”!

 5. Всички хора в България знаят че кръгът на хорото- влстолигархия си изнася спектаклите на своя сцена и докото имат своята политико-икономическа сцена дадена им от Конституцията на Олигархичната република в България никой не може да ги изгони на боклука на Българската История.

 6. Ама г-н Инджев,то цялата работа е само заради един чувал бюлетини.А и все пак чистачката ги е изхвърлила.На всеки може да се случи.Просто някаква дребна немарливост.Дори не чухме някакво обяснение от посланика.Пък и какви сме ние,за да ни дава обяснения?Само дето същия ми прилича на Христофор Белокровский,но това е една друга тема.

 7. Няма проблем, Иво.

  Нека четат обикновените хора и се образоват, че докато прехвърлят на някой друг да решава вместо тях и да ги оправя, все ще бъдат прецакани.

 8. Прекрасно Г-н Инджев,
  Чудесно подхваната тема! Това са рудиментарни похвати от тоталитаризма и те нямат никакво място при демокрацията! Бих се срамувал на мястото на Бойко Борисов да правя подобни уговорки и да гледам след това хората в очите! Прави сте тогава да говорите за партии от тарторски тип! И кой е тоя толкова безценен Лъчезар Петков? Има ли нещо общо с Румен Петков (фонтанния пикльо) или Павел Матев (сина му Лъчезар беше мисля посланик в Лондон преди време)? Ако някой знае да каже, но какъвто и да е този “безценен” кадър, от който българската дипломация не може да си позволи лукса да се лиши, голям гьонсурат е!

 9. След като Конституционния съд взе “вярното решение” относно лустрацията по отношение на народните ни представител “работили съвестно” за бившите служби, какво пречи да очакваме “репресирания” Лъчезар Петков да бъде номиниран дори за Министър на външните работа.

 10. Иво, може ли според теб да се каже, че от т.нар. война между Бойко Борисов и Георги Първанов която се разигра преди 2-3 седмици в крайна сметка победител излезе Първанов? Защото той няма какво да губи като рейтинг и обществено мнение – всички го знаем що за стока е, но в резултат на “маньоврите” в следващите дни лъсна истинската същност на Борисов, а от това той много загуби. В крайна сметка обаче, поне за мен нещата окончателно се изясниха. Трябва да си призная, че никога не съм вярвал в “месията” Бойко (защото съм свидетел какво направи, или по точно какво НЕ направи в София), но пък нещичко ме караше да не бързам с изводите, да изчакам малко.
  Е, сега всичко ми е ясно. Прав съм бил. Пак.
  От което обаче не ми става по-добре.

 11. Руско-съветският ЧОВЕК в България винаги излиза победител.Най-големият на православните Господ го пази!

 12. Нищо не е окончателно,докато окончателно не е.Да се надяваме,че гърците може да не четат“Сега“, така и ние ще успеем да им пробутаме този византийски номер с посланика.Стискам палци дано стане работата.

 13. Всъщност се оказахте прав,г-н Инджев и роптаенето в резултат на “маньоври”
  си се превърна и в едно разпадане в РЗС.М Попов,също!

 14. А ако Първанов е Троянски кон, но не на Москва?

 15. Ивчо, отиде си твоето време, ти си само история. Примири се с това и живей със спомените.

 16. Впрочем, ако си решил да прочетеш само една книга,по-добре “Малкият принц”, а не “Синовете на Великата мечка”. Не за друго, ами е по-тънка!
  Тъжно, но ги заслужаваме като народ.

 17. Май нещо гнило става в ГЕРБАВОТО управление на България!
  След “Раззмразяването на ледовете” между Бойко и Първанов, недопустимото недопускане на депутат да запита или се изкаже свободно в НС (Яне Янев) по въпроса за моралните качества на една значителна за страната личност (Президента Първанов-Гоце), съмнителното напускане на групата (РЗС) от депутат (Тагарински), с което на практика я ликвидира (не, че има особено значение, но вони на нечистоплътност все пак и на края определянето на единствения по-смел и прогресивен ход на Парламента от десетина години насам (лустрацията на ДС агент депутатите), мога само да добавя последните слова от едноименната днешна статия на Иван Бедров: Знаем кой и как избира членовете на Конституционния съд. И докато това не бъде променено, те всеки път ще отсъждат в полза на миналото. Надежда всяка тука оставете.

 18. Naiven chovek si ti Ivo.Ami che ako prezidenta/moje bi triabvashe s glavna bukva/,ne nameri nachin da zatvori ustata na koi da e,daje i Boiko premiera,to togava zasto “darji” razuznavatelni,spezialni,otgovorni i dr takiva slujbi…To i az sam si edin naivnik – vse si mislia 4e ste opraviat…

 19. Мъдрец, от клавиатурата ти лъха на мухъл… не чукай по нея, че вдигаш червен прах

 20. Мъдрецо,комунистиеска свиньо,нито Иво е казвал,че има негово време,нито е възможно някой да има някакво време,включително и ти,тези приказки са само комунистическа,ялова пропаганда.

 21. Ама г-н Инджев,то цялата работа е само заради един чувал бюлетини.А и все пак чистачката ги е изхвърлила.На всеки може да се случи.Просто някаква дребна немарливост.

  ……………………………..

  Представяте ли си как и на колко много хора се е подиграла чистачката?
  Ако оставим настрана добрата воля, труда и гражданското чувство на избирателите колко долара са отишли напразно за бензин.
  А пропуснатите ползи?
  Коя е тази чистачка? Как се казва?
  И ще заплати ли щетите?
  Само не казвайте някоя фамилия като Митрева, Поптодорова или Калфина, моля…

 22. Драги ми генерале,дължах ти извинение по загнездилото се у теб,впечатление за наивност относно до болка познати “прашни” събития и и поставени “герои”,
  о т с ж д а щ и десетилетия в полза на миналото,с п о р е д g e n c h e v и защо GB е прав,че Данте Алигиери е прав!!!Да сме благодарни,че -поне засега!-можем да си “говорим”,тук,и докато можем,че и на него-освен на нас и Иво- могат,да посегнат,като ни задушават с познати “майсторства”!
  Останалото са ОФ изобретателства,
  като жалки изпити по никое време,за които си вярват при ошашавен и измъчен народ-електорат,какви великани на мисъл и умения са…

 23. Драги г-н Инджев,не съм забравил предишните зловещи писания и само Ви моля,да се държите,като много други-вероятно десетилетия!
  Нещо повече,за да не изглеждат думите ми,само глупави утешителни
  излияния,и доколкото мога,да кажа на този етап в титаничен близо 15-20 годишен двубой с монтирана система,в която както навсякъде в оцеляла правилна България има и честни съдии,пркурори и адвокати.
  Ако се стигне до там,че въпреки изрядна документация на обичащи професията си между тях,г-н премиерът,пожелае да се запознае с имената и подписите им,след разговор с него по телефона в качеството му на ген.секретар на
  МВР при Царя,когато веднъж и “ощавени” до шушка,тъмни фигури със “законна” защита слухтяха за всичко,което могат да родят увредените им мозъци в т.ч. и за “велики картини!!” рисувани от болното ми от артрит дете.
  Не съм склонен за повече шум,но тъй като бяха осъдени и наказани от СГС,с висока глоба,не само не са се примирили,но “пробили” мотива,че въпреки РЕШЕНИЕТО по наше обжалване във Върховния съд,последният и КОМИСИЯ към него били преценили кои …са знакови кои не са!!!!!
  По телефона генлсекретар ми каза тогава,да внеса жалба и до него
  Но сега бързат,както и тогава,при разговора ми с г-н ген.секретар на МВР…при кабинета Саксобурготски…и ни тормозят същите както през 1996 г.
  Тъй като в техния свят новините стигат светкавично,първият опит да ни разпродадат, се провали поради “липса кандидати” …не говорим за “наддавачи” през цялото време от времето на гн.секретар на МВР,те са си едни и същи,но очевидно се е разбрало,че има нещо гнило,освен неизпълнено прокурорско постановление,по молба редактирана от познат-сега покоен но честен човек,покосен от инфаркт пред кабинета на свой колега…
  Естествено,че и Страсбург са наясно,но само се питам-за кой ли път-кои управляват при магураджиите…
  Ако човек в България не спирал от 1985 г.да търси защита и закрила за децата си цялата държава,най-логично би било,да доведе логично,че е,или луд,или прав,започвайки непрекъсната работа от 14 г. ….
  И цялото семейство не заслужава такава съдба,освен ако управляващият елит,не желае да се показват кирливите ризи на страната….и по тази сага!!!
  Засега само си търкалям камъните и понасям ….
  Възможно ли е комисийка да определя,кое е манджа като знаково дело и кое не за Върховния съд….
  Но ч а к а м! защото Страсбург си има изисквания г-н премиер,ТАМ ПРАВОСЪДИЕ …САМО АКО Е ИЗЧЕРПАНО НАЦИОНАЛНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО…
  Но не се дава възможност и прокурор Попова-вероятно не министър Попова-не само отменя постановление на Софийска градска прокуратура,но го изпрати в Софийска апелативна….където ще трябва да са разбрали,кои са тъмните сили…
  Казал съм го на двама генерални прокурори и няколко премиери,не познавам,и не искам да ги познавам -моите уважаеми ищци- само “вероятен” лекуващ лекар на детето ми и неговия съдружник…
  Всичко останало е казано точно,
  където и когато е трябвало…щом съм мълчал,защото в Родината ми
  вилнее страх и беззаконие…и на тях халал да им е!!!
  Ако съм прав Бог няма да ни изостави,г-н Инджев!Разхвърлих се защото не е само моят любим генерал,който има да се чуди,как е възможно всичко това у бивш комунист или негър!
  И да бяте само вие и само сега?

 24. Това иде да каже “човека е добър ми го махаме ей така да замажем очите на някого”.
  С други думи – цирк.

 25. Смятам,че нещата не биха могли да се кажат ПО-ДОБРЕ и НА МЯСТО!
  Не очаквайте “ИНДУЛГЕНЦИИ” за помилване от БЪЛГАРОИЗБРАНИТЕ г-н Инджев.Езикът и действията Ви са прекалено ОЧЕ/власто/ВАДНИ!

 26. Четейки коментарите, разбирам, че положението е по-тежко, отколкото изглежда.

 27. Сизиф,няма братко “национално законодателство”,а просто законодателство,или “Държавно законодателство”. Както няма “национален ефир”, а само ефир,както няма “граждански проект”, а само проект,както няма “републиканска,пътна мрежа”,а само пътна мрежа (пътна структура). Както не може да има “Частно,застрахователно и презстрахователно дружество България”. Както не може да има “Първо,частно,национално радио Дарик”. А за ДАНС-държавана агенция за национална сигурност. Ами първо, национална сигурност няма,второ и да има,разбира се,че ще е под юрисдикцията на държавата. Както националния отбор по футбол си е просто национален,а не “държавен и национален” . БНР-Българско ,национално радио”. Ами щом като е “Българско”разбира се че ще е държавно,за обществото,за нацията………..Да,да,да,но в ККБ всичко може да има. Всичко формирования,които смучат кръвта на народа са обявени за “национални”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.