Отново пълна скръб с националния траур

Не винаги е лесно да си Първанов и да си президент. Едно е да раздаваш награди на свои приближени ( гарнирани за повече легитимност и с награждаване да хора от графата “други”), да ходиш по волейболни мачове, да тропаш хорца по сватби на забогатели през двата президентски мандата приятели …друго е да си поставен пред избора ( отново): да обявиш ли национален траур?

Когато в мразовитата мартенска утрин на 2008 г. си плю на петите и отиде на лов край Симитли, вместо да замине в обратната посока на другия край на България при кладата в държавната железница, отнела живота на 8 души, стана ясно, че обявяването на траур е една от ахилесовите му пети. След като изтече информацията, че все пак е сгафил, обслужващият му персонал в медиите не успя да замаже факта този път.

Не е да не опитаха-президентската рекламна притурка в. “24 часа” публикува люта сатира на висшия партиен член на БСП Велислава срещу дръзналите да придирят на президента за бракониерските му наклонности. И, о, чудо, по-малко от година по-късно журналистката беше закичена с орден “ Кирил и Методий” от самия държавен глава.

Сега, когато три момчета загинаха от самоделна бомба в интернат в Крумовград, президентът отново е изправен пред “труден казус”. Работата е там, че в уж толерантната ни етнически родина има доста натрупан гняв по етнически признак- и приятелят му Доган има специална заслуга за това. Загиналите момчета са турчета. По форумите в интернет вече могат да се прочетат доста псувни на етническа основа.

Колко точно трябва да са загиналите, за да ангажираш съвестта на цялата нация с тяхната трагедия, вместо да оставиш местните власти в Крумовград да се оправят? И само за “етнически българи” ли се полага да скърбим национално, или може и за други?

Чия страна да вземеш? Да нахъсаш националистите още повече срещу себе си, или да отчуждиш приласкания електорат на Доган?

Лесно е да призоваваш безадресно за етническа толерантност, но май не е чак толкова просто самият ти да заявиш конкретна позиция по конкретния въпрос, без да пропуснеш някоя “полза” в крепенето на личния президентски рейтинг.

Положението е малко като в стария съветски виц за двете пияндета, отворили по едно око след денонощен запой и какво да видят: оцеляла е бутилка водка! Решили да не бързат – понеже са интелигенти, да подходят спокойно. Единият я скрил зад гърба си и призовал другия да познае в коя ръка се намира и ако уцели, да я пият веднага, иначе да чакат цял час. Мислил, мислил Боря и се престрашил: “ в дясната”?! Настъпила напрегната тишина и другият промълвил: “мисли, Боря, мисли”!

Та и с президента ни е така: мисли, Георги, мисли!

30 мнения за “Отново пълна скръб с националния траур”

 1. Колко точно трябва да са загиналите, за да ангажираш съвестта на цялата нация с тяхната трагедия, вместо да оставиш местните власти в Крумовград да се оправят?

  Това е интересен въпрос, предполагам и реторичен, но все пак ме накара да се замисля.

  Сещам се за Scream Bloody Murder по Си Ен Ен отпреди няколко месеца, където припомниха журналистически въпрос към представител на Държавния депт от времето на войната в Босна, ситуацията е следната американското правителство отказва да обяви ставащото за геноцид и журналистът пита “колко точно избити трябва да има, за да признаете, ставащото за геноцид?” Малко е гадно на бройка да се решеват нещата, пред вид, че всяка една загуба на човешки живот е еднакво тежка и болезнена за близките на починалите, но така или иначе сме устроени по начин, че на колективни и силно трагични като обстоятелства загуби на човешки живот реагираме различно от когато прочетем в криминалната хроника, че двама или трима са загинали в катастрофа.

  Едва ли има значение, но аз лично не виждам в случая повод за национален траур.

  И само за “етнически българи” ли се полага да скърбим национално, или може и за други?

  Не само за ентически българси, разбира се.

 2. Докато се намисли, ние да запазим минута мълчание! Жалко за дечицата, и за близките им! Където падне въглена, много боли.

 3. да се поправя, става въпрос за събитията в Руанда:

  (BEGIN VIDEO CLIP, JUNE 10, 1994)

  UNIDENTIFIED FEMALE: We — we have every reason to believe that acts of genocide have occurred.

  QUESTION: How many acts of genocide does it take to make genocide?

  UNIDENTIFIED FEMALE: Allan (ph), that is just not a question that I’m in a position to answer.

 4. не съм видял глава пълна с петолъчки да измисли нещо.ония в русия са същите

 5. Честит Имен Ден !
  Г-н Инджев ,ние не сме етнически толерантни.
  Турците живеят като убиват с тютюна си българите.
  Циганите живеят като ограбват и убиват българите.
  бкп се радва и владее всички групи.

  В нормална държава никой Човек не би пушил българоМюсюлмански цигари. Ако никой от нас не си купува тютюна им – ще се осъзнае дори Доган .

  В нормална държава никой Човек не би слушал музиката на врага си . Ако никоя българска фирма не изкупува крадените от циганите храни, плодове, зеленчуци, метали, злато и т.н. – ще се осъзнае дори Мешерето.

  Ако никой Българин не говори, не слуша, не гласувва в червено, не купува нищо от червена фирма, не се доближава дори до ония – ще си отидат мирно и тихо, по Ленински, както казва от радио Ереван.

  Аллах да прибере в райските градини децата от Крумовград

 6. Велислава Дърева ни беше казала публично че България не е нито чиста нито свята република и много доверчиви хора като мен и повярвахме че все пак и БСП си има честна и достойна Социалистическа журналистка да ама НЕ както е казал ЦАРЯ на Българските журналисти-ПЕТКО БОЧАРОВ.БСП позори светините и символите на България.Президента на БСП се интересува само от проблемите на ОЛИГАРХИЧНАТА ВЛАСТ в България и за това му е изгодно да има етнически и нациски плашила в България.Време е с Бойко или без Бойко в памет на всички загинали деца на България и в името на Европейското бъдеще на България в ЕС да изпратим мирно Конституцията на Олигархията в България на боклука на Българската история.

 7. Много се извинявам, но ще изрязя съмнение дали въобще е уместно да се обявява национален траур при нещастни случаи, дори и те да са предизвикани по вина на държавата. Няма съмнение, че трагичната смърт на човешки същества е повод за траур. Но в кои случаи е уместно да се обявява национален траур, и в кои не? Имам усещането, че обяваването на национален траур се използва инфлационно, подобно на раздаването на медали. Ако безхаберието на институциите е причината да се обяви национален траур в случай на смърт на невинни хора, то тогава защо не сме в траур за ежедневно загиващите по българските пътища, които са в плачевно състояние (или за загиналите в резултат от идиотско каране, което не бива санкционирано от органите на реда и т.н.)? Не ми е познат подобен пример в света, при който която и да е друга държава толкова често да е в траур. И ме учудва, че самото ни общество изисква да бъде обявен траур и с това въпросът се изчерпва – в който и да е случай. Вместо тази обществена енергия да се канализира в посока, в която да предизвика или да изиска промяна на обстоятелствата, довели до тези нещастни случаи, народът скърби за един ден, начело с политиците си, и после си продължава пътя.
  Това ми се струва лицемерно.

 8. Ivo, vreme e da vklu4im obratniq 4asovnik – Do kraq na mandata na Pyrvan Sifonov ostavat o6te …. dni. I taka vseki den da broim s nadejda, dokato se otyrvem ot tazi ruska kukla na konci.

 9. До г-н Йосифов:

  Благодаря Ви за нагледният пример за латентен расизъм.

 10. Rocco, веднъж попитах баба си защо не са се били и са се оставили на овчари и свинари от гората.
  Тя ми отговори, че са се надявали да се отърват от тях след година-две.
  Резултата го занете …

 11. Ива, не съм расист.
  Нито една моя стъпка не е продиктувана от омраза .
  Организирал съм стотици сватби на богати роми.
  Служил съм с турци и докато съм жив няма да кажа лоша дума за тях.
  Но не искам парите ми да отиват за изхранване на етнически групи.
  Искам да харча парите си, а не да ме крадат.
  Весел празник !

 12. Iskam da kaja che turcite sa dobri i trudoljubivi hora.

  Koito e kontaktuval s tiah znae kakvo imam pred vid.
  Ne govoria za chengetata – Sokola et Co.

  Chengetata i komunistite se opitvat da hvarliat jarava v bureto s barut.

  Vnimavaite drugari – shte se podpalite i shte hvraknete vav vazduha. I daje Erdogan niama da moje da vi opravi…

 13. И отново срещу празник!За съжаление да се надяваме ,че тенденцията ще се обърне след 2 години.

 14. Колко лесно и удобно беше на Тато едно време! Кат кажат от Москва-има траур. Кат не кажат-няма траур! А сега Гоце да му мисли! И никой не му подсказва! Ми откъде тоз пусти акъл!

 15. Иво, предложението на Rocco е страхотно. Нека да броим дните, които Му остават. Нека да го разгледаме под лупа. Нали е на сцената? Както тук казват “… in public aye…” Един второразреден актъор претендиращ за главната роля. Един кух декламатор. Един нарцистичен резонъор. Едно самодоволно парвеню. Е, стига му толкоз,… засега!

 16. G-n Йосифов,еваллах Ви за безброй точните коментари,но последните Ви,тук,по повод на трагедията,или не сте се бил подготвил,или етническите Ви чувства,не са съвсем нормални. Второ,не към Вас,в ККБ не може да се прави разлика между много неща,включително към добри и лоши . Загиналите са деца(юноши),правили бомби,да ,ама ако са на 20-40 години,пак ли ще се пишат такива неща. Повече от жалко е да загиват хора,но причината за смъртта е много важна,от морална гледна точка. Ако са загинали,помагайки на други деца,или да речем блъснати от кола,или при наводнение,или при земетресение,нещата са съвсем различни. Независимо,на каква възраст,ако някой прави бомба,той знае предназначението й. И бомбата служи само за убиване и разрушаване,дори на риба ,дори в сметище да се хвърли. Значи,загиналите са знаели,че вършат нещо нередно,за незаконно да не говорим. Съществува и трети вариант,децата са се подготвяли за войерверки. Но дейността им,подготовката им не е оправдана от никаква гледна точка,тя е просто,нередна.

 17. И няма “национален траур”,а само траур.

 18. Най-голямата безнравственост е да се захващаш за работа, която не умееш да вършиш !!! Първанов,Гоце – задълго далеч от политическия живот на България – ТОВА ИСКАМЕ ВСИЧКИ !!!

 19. Ива, пиши все така редовно пълен член след всяка дума, съюз, прилагателно, съществователно и т.н., защото щели да го махат. Нищо, че още има правила за него.

 20. Напомням на Иво и форума:

  Първанов не е Президент, а пРезидент!

  Моля, изписвайте правилно!

 21. Става дума за деца…, преди всичко. И това е много тъжно, без значение от какъв етнос са. Траур у нас сякаш винаги се “организира” когато държавата власт не си е свършила някъде работата, така че в този случай той (траурът) е неизбежен.

 22. Че Първанов не е адекватен-това не е новина.Добре е ,че награждава Дърева и я прибира в партийния си проект.Тя ще изплаши и последните му останали привърженици.
  Жалко за децата,лека им пръст.Но и дума не може да става за нац.траур.В България ЕЖЕДНЕВНО умират 180- 200 души от инсулт и инфаркт и половината могат да се спасят,ако имаме оборудвани болници и Бърза помощ.Но вместо това,всяка година харчим 2-3 милиарда излишък за партийни цели,а пари за здравето на хората няма.На този фон,убийствата по пътищата/900-1000 на год-2.5 на ден/ е нелепо да се коментира.Но медиите ежедневно стресират народа с информации,защото тук вината е повече лична,а за здравето и чисто държавна.Ако някои си спомня,при социализма на година загиваха 1200-1300 души при 7 пъти по малко автомобили от сега.А и никой не реагира срещу ненормално високите глоби за нарушения-на запад всичко е съизмеримо с дневния надник и средната заплата.Сега говорят за глоба 3000лв/8-10ср.заплати/,което за Германия означава 30000евро.Ако това стане,Меркел ще я издухат за ден.

 23. Ама Севделине,и ти ли братко използваш наивността за оръжие срещу комунистите. Абе,недейте така бе,момчета ,не е проблема за България ,нейния президент,ако ще и най-неграмотния да е,и най-неподходящия . Борбата трябва да е насочена срещу българските комунисти и техните подземни ,подводни,извънземни и др. формирирования. България трябва да се освободи от кйомунистическата сган,а после да се правят съдържателни неща. Ама,то бива наивитет ,ама това вашето,на нищо не прилича. А на секс-символа на българските комунисти,полу-жената Дърева,не обръщайте внимание,тя е извънземна. Няма по-голям съвременен демагог и циник от нея.

 24. Забравих,истинските,големите комунисти са си избърсали…….те с нея и са я захвърлили на помиярската публика и тя се радва ли,радва…..

 25. “А на секс-символа на българските комунисти,полу-жената Дърева,не обръщайте внимание,тя е извънземна. Няма по-голям съвременен демагог и циник от нея.” – Браво Gen.Vlasov – много добре казано ..

 26. Гражданският министър на вътрешните работи в България-Цветан Цветанов ни съобщи истината,- Трите Деца на България в Крумовград са обити от военна мина. Този неоспорим факт пак ни посочва недосегаемият съучастник в поредното престъпление в Българската Държава.Траура в Крумовград е и ден за размисъл на ВСИЧКИ Български Граждани.

 27. Излязла извън Националнен Траур, България неизбежно попада в Национален Идиотизъм. Кое ли е по-адекватно?…

 28. Georgi,извън трагедията със загиналите,нямаш си представа колко си прав, ККБ перманентно се намира в национален траур,при наличието на посочения от теб национален идиотизъм,довел до национална трагедия. Много българи не подозират колко сме трагични…Благодаря на Ники.

 29. Към Gen. Vlasov:
  Не от желание да споря, а единствено за да си уточним позициите. Преди и аз си мислех, че всички комунисти са еднакви и че трябва да ги пометем така както са накуп и навсякъде, където са се скрили като плъхове. Чак после разбрах кое им дава сила и кое ги прави толкова твърдоглави. Техните водачи! Да точно така – техните водачи. Те им се подчиняват така както робът на господаря. И цитират и преразказват всяка дума, която техния водач е казал. Те не са индивидуалисти като нас и изпадат в ужас само когато падне водача им. Също като в един партзански отряд ако убият командира веднага си избират нов, защото без командир не могат да дишат. Помниш ли филма “Войната на Мърфи”? Сам срещу целия екипаж на подводницата. Е, такава е и нашта война. Та, честно да ти кажа, не знам кое е по-наивно, дали да ги псуваш където ги видиш с риск обществото да те изолира или да влезеш в схватка с водачите им (така както те правят).

 30. Не,не ,съвсем не,Г-н Панев, по-твърдоглави са обикновените,примитивните,тъпите,неуките и пр. комунисти,те си говорят все за Девети и строежа на социализма. Те държат лидерите си на ниво…Докато техните фюрери,лидери,водачи и пр.са по-податливи,по-хитри. Точно те не отчетоха резултатите от изпълнението на решенията за Деветата петилетка,а лекичко казаха,че се отказват от комунизма и започва строителството на капитализма,смениха си името и …. т.н. , а масите-тъпунгери,просто казаха ,ами да,добре,щом като Партията е избрала друг курс,сега него ще следваме. Е,че този курс отхвърля и прави за смях цялата комунистическа пропаганда за борба срещу фашизма и капитализма,тези говеда не ги интересува и няма никога да ги интересува. Сега да им кажат,другари,стига са ни 20 години капитализъм напрвихме грешка в растежа,обратно към комунизма,те пак ще кажат,а добре,нямаме нищо против. Всички комунисти са сган и отврат,без изключение. Едните мерзвци лъжат ,крадат и убиват,а други им помагат да реализират тези неща,нали така.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.