Милваните, по-милваните и най-милваните

Понеже за втори път на рамките на една седмица се позовавам на в. “Сега”, за начало пояснявам: от този вестник се осмеляват да питат недосегаемия ни президент разни неща, които бих попитал и аз. Само че последният път, когато го попитах, ми се наложи да напусна работното си място. И сега, повече от 3 години по-късно, питам само вас, читателите: не е ли подозрително нежеланието на президентската администрация да “издаде” кого и защо помилва държавният ни глава? А ако питате мен, не само е подозрително, но спокойно може да се подозира корупционна схема – нима всеки осъден не е готов да плати, за да бъде освободен и стига да има кой да приеме подкупа?

И още нещо: основанието отново президентът да е тема за коментар е неговата значимост. Държавен глава е, а не лукова. И е въпрос на избор – за някои водещата тема е парнаджията от Крумовград. Докато цялата медийна пара е впрегната в свирката, машинистът Първанов натиска спирачката в локомотива и от прозорчето ни обяснява, че не върви по вина на всеки друг, но не и по негова. Някой да го е чувал да кажа една самокритична дума?

Щом крият информацията, имаме основание да запълваме вакуума с предположения. И да си припомним, че и най-милваните от съдбата могат да се окажат в нужда да бъдат помилвани. Но за целта трябва да има ясни критерии за милваните, по-милваните и най-милваните. Другото е произвол и личен режим.

Ето няколко цитата от статията, която може да бъде прочетена в самия вестник ( а и нямам право да я препечатвам без съгласието на редакцията):

Президентът крие кого е помилвал
Държавният глава не смята за нужно да обясни за какви престъпления са били осъдени лицата с опростени наказания, нито каква част от присъдите си са изтърпели
Президентът Георги Първанов отказа да посочи имената на помилваните през 2008 и 2009 г. лица въпреки запитванията, които в. “Сега” отправи към него на 5 и 23 ноември по закона за достъп до обществена информация. Въпросите бяха изпратени преди новия арест на помилвания преди години от държавния глава лидер на “Евророма” Цветелин Кънчев, задържан сега за изнудване на бившия шеф на Гражданска защита Никола Николов.
И в двата си отговора от президентската администрация се позовават на принципа на защита на личните данни. Водещи експерти по достъп до информация обаче твърдят, че няма никакви основания имената на помилваните да се засекретяват на това основание.
От администрацията на държавния глава посочват, че през м.г. вицепрезидентът Ангел Марин е помилвал 102-ма души, а до 5 ноември т.г. – още 36. Подадените молби с искане за опростяване изцяло или частично на наказанията са били съответно 1151 и 773. Сред помилваните няма чужденци. За сравнение през 2007 г. помилваните са били 104 души (при 1012 молби), а през 2006 – 56 души (843 молби).
Няма отговор обаче за какви престъпления са били осъдени лицата, получили пълно или частично помилване.
От администрацията на държавния глава крият и имената на членовете на комисията за помилване, която разглежда молбите и изготвя предложение до вицепрезидента. “Неразгласяването на техните имена е и с цел да се осигури обективност в работата им и да се гарантира тяхната сигурност”, твърдят оттам”.

И така, езикът и светът на Оруел са живи и повече от здрави зад каменните стени на непристъпното президентство. Там те наричат цензурирането на информацията “неразгласяване”. Загрижеността за собствената безконтролност пък била грижа за “защитата на личните данни” на помилваните, както и анонимността на обслужващите тази конспирация била продиктувана от желание да им се осигури …обективност ( при пълната им безконтролност!), гарантирайки им сигурността!

Това последното със сигурността е повече от сигурно- колкото по-малко знаят гражданите за президентските ходове и мотивите за тях, толкова по-сигурни се чувстват вкупом в крепостта, в която си живеят на “Дондуков” феодалните младенци от юнашкия екип на превъзходителството Първанов. И съответно очакват да получават на юнашко доверие одобрението на обществото.

Това се случва в уж европейска България защото в страната бе наложен путиновия модел на еднолично управление. По-лошо дори – ако Путин в Русия поне формално имаше като президент правомощия да се разпорежда с властта ( друг е въпросът как точно го правеше), то Първанов у нас, макар и да изглежда “по-мек”, твърдо гази основния закон с присвояването на права и лостове, които не са му дадени от суверена, макар и да е избран от него с пряко гласуване.

Отказът му да сподели с нас на какъв принцип дарява своята милост на осъдени, говори поне за две неща: че се е самозабравил и че има какво да крие.

13 мнения за “Милваните, по-милваните и най-милваните”

 1. Иво, винаги си точен, но имам усещането че президента първанов играе само със козове срещу противниците си от другите институции на Българската Държава и за да проверим каква е истината,- Моля ,Гражданският министър на вътрешните работи в България-Цветан Цветанов да отговори на поставените въпроси в тази публикация на Иво Инджев.

 2. Какво ви учудва господин Инджев? Нима не сте забелязал, че стила налаган от БСП и техните знайни и незнайни представители е бил винаги в посока на непрозрачността. Просто така са научени и ще бранят този си модел с до последно. Лицемерието и потайнствеността са станали една неделима част от народопсихологията на повечето българи. Хем с претенции за права, хем стигне ли се до отговорност преминават повечето ни сънародници в позиция защита. Това е повече от жалко, направо ужасяващо е.

 3. Г-н Инджев, както знаем, (по)милувките, целувките и “изработването” са доста тясно свързани действия.
  С нежеланието си да обяви, кой и за какво е (по)милвал, Първанов цели да не се разбере , кой и за какво го е целунал, от което става ясно, че “изработените” пак сме ние !

 4. Въпросът е колкото ясен, толкова и сложен за отговаряне.
  Има ли смисъл да се задават въпроси и чакат отговори от различни “глави” ?
  Изхождам от личните си наблюдения на скромен гражданин без излишни претенции и от още по-скромния си опит да си отговоря на въпрос от областта на политико-биологичната антропология в постинга си в blog.bg от 03.04.2009 г. ” Имат ли въобще глави нашите доскорошни управляващи ” ?
  Стигнах до абсолютно нелицеприятния извод, че дори и да имат подобен израстък на раменете си, нашите управляващи или не знаят това, или го ползват не по предназначение.
  Изхождайки от този извод считам, че ОТПРАВЯНЕТО НА КАКВИТО И ДА СА ВЪПРОСИ КЪМ ПОДОБНИ “ОТГОВОРНИ ГЛАВИ” Е ПРОСТО БЕЗСМИСЛЕНО ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ И ХАБЕНЕ НА НЕРВИ И ТВОРЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ.
  Някои биха възкликнали като цар Соломон: Nil novi sub sole.
  Но ако греша, моля да бъда поправен, тъй като новите , поне за сега, са много по-диалогични и все пак вдъхват някакви надежди в изтерзаните ни души.

 5. Много е лесно: милването е за равните, по-милването е за по-равните и най-милването – за най-равните!

 6. Здравейте, г-н Инджев. Собственикът на вестник СЕГА си има личните причини да се заяжда с Първанов, това не е новина. Тъпото е там обаче, че той го заяжда за дреболии, каквато е и тази – с издадените укази за помилване. Помилващият в президентството е Марин, ако не се лъжа. Това едно, и второ – ако ще пишете за Първанов, не слизайте на нивото на тази подчертано проруска медия – пиша Ви го това само ако приемате добронамерени съвети.

 7. Констатациите са точни и аргументирани и отразяват персонализираната употреба на институцията извън обема, рамкиран от основния ни закон, и то меко казано,в грозна форма. В случая си позволявам да поразсъждавам в продължение. За да си разиграва коня, извън правомощията си, и то реално(справка-Борисов,Ц.Цачева.М.Тагарински и т.н.)конкретната личност притежава неформална власт. На какво основание и до къде се простират границите й? И няма ли нещо много по-гнило в диагонално противоположната в Европа на Дания държава, ако една персона дава неподозирани и незаконосъобразни възможности на една институция, която у нас по дефиниция ги няма?

 8. “Бриго Аспарухов посочи, че ако Георги Първанов формулира ясно целите си, ще намери по-силна подкрепа. Той се аргументира с факта, че Първанов е извел БСП напред в труден момент.”
  Сайт “актуално.ком”
  ……………………………..

  Искам да обърна вниманието ви върху това изказване – няма съмнение, че човек като Бригадир А., знае какво говори. И е добре информиран.

  Е, и какво казва той – че Първанов помага и извежда напред БСП в труден момент.
  Кога? Когато е президент, от когото се иска да не защитава теснопартийни интереси и да бъде президент на всички българи.

  Какво ще кажете?

 9. Както лесно се забелязва -“пар ексаланс” Конституция. Всичко може да се блокира в България.

 10. Не е виновен Гоце, ами сме си виновни ние! Гоце си е агент и предател-кукла на конци, която и да иска не може да се освободи от кукловодите си. А пък и много съмнително е дали иска, ами ние защо го избираме и търпим! Ние търпим да ни третират като олигофрени от забавачка за бавноразвиващисе. Само на такива можеш да обясняваш с подобни олигофренни методи, като “по целесъобразност” или “пръдливо” да си мълчиш, за подобни смрадливо миришешти деяния, като въпросните помилвания! Къде са сега 2-3 хиляди граждани пред президенстството за да протестират и искат обяснение?

 11. Отново ,както предположих по-рано,се откри “топлата вода”. Комунистът Първанов и другия комунист,пар-екселанс Марин, не казват истината и не обръщат внимание на въпросите,които се поставят в медиите. Сиреч,държат се потайнствено,ами нали затова са комунисти,да не казват истината,кой от четящите и пишещите тук би заявил,че познава комунист,който признава честността ,откритостта,почтеността…. Веднага да посочи такъв екземпляр сред комунистическата сган. Получава солидна награда,истинкса,а не въздухарска. Комуноидите пазят тайни още от 20-те години на миналия век,а сега ние да се учудваме,че не казват имената на току-що помилвани престъпници. Определено са техни хора,или потенциално техни,това е толкоз просто,че…

 12. Коров,ти съгласен ли си,че живеем в ККБ и че от тази свинска държава,нищо не може да се очаква за малкото нормални България. Аз четох статията,цинизъм,по-голям от преди 1989г.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.