Оруел, рак и щука

Разгромените на изборите тържествуват – десните имат проблем! Не е ли това отново сюжет по Оруел, описал света , в който ние всъщност живяхме и в който нищо не беше такова, каквото изглеждаше на повърхността с парадоксалната парадигма на тоталитарното общество: “свободата е робство”!

Разбира се левите у нас не могат още да се похвалят, че провалът им е победа. Но пък имат повод да се глумят над ставащото в дясното пространство. Което не е малка компенсация за тях броени месеци след унизителната им изборна загуба.

Антон Кутев, който е говорител на ръководството на БСП ( и лично на Станишев като един от най-приближените му), говори от името…на десните. Изчислил е, че до 6 месеца ДСБ ще се обърнат срещу Бойко Борисов. Може и да не стане така, но не пречи да опита да сипе още малко сол в раната.

А раната, колкото и някой да отрича принадлежността на РЗС към “реформаторското мнозинство” в дясното пространство, вече се отвори. Разпадането на парламентарната група на новодомците от тази партия е всичко друго, само не и успех на десните. Повлияни може би от старите обиди и сините вече се изказаха, че “реформаторското мнозинство не е застрашено” – т.е. взеха страна в тази неравна битка между Янев и Борисов на страната на по-силния.

Честно казано, това мнозинство не е застрашено и без тях ( дори самият Янев продължава да декларира намерение въпреки всичко да спази обещанието си за 6 месеца подкрепа за правителството). В края на краищата “Атака” е насреща с непоколебима позиция зад ГЕРБ. Но и тя да отпадне, нима точно Бойко Борисов ще се изплаши от скорошни извънредни избори – след мощния ход с подкрепа си за ниската цена на ракийката, може да ги спечели в момента с много по-голяма подкрепа.

Цяла България се занимава с давещия се Яне Янев. Понеже много си отваря устата, глътна вода. Подляха му я. Позволи си да говори срещу президента! Сега , освен че му отнеха думата насред парламентарно заседание и му забраниха да говори от трибуната ( до второ нареждане), ще му вземат по устав и ръководството на комисията за борба срещу корупцията, чрез което той черпеше повече легитимност дори и от поста си на председател на парламентарна група. А и няма да замести , както се очакваше, Иван Костов след изтичането на мандата му като шеф на комисията за контрол над ДАНС.

По всякакъв друг повод да му бяха спретнали тази постановка- нямаше да е толкова фрапантно. Но да го дръпнат за краката на дъното за волнодумство срещу президента, това е не само по Оруел за “десните”, но и в дългосрочен план може да се изроди в действие с обратна сила. Защото в момента Янев се превръща почти в мъченик в борбата за свободата на словото и в антитеза на всичко, което Първанов олицетворява – възможност, заредена с голям потенциал в политиката, ако бъде развита умно в сянката на залязващото президентско влияние.

Глътката вода за Янев е глътка въздух за БСП- не че без Янев нещо фатално се е случило, но левите определено се наслаждават на това, как десните отново се занимават със себе си. Стоят другарите и другарките на брега с дълга червена пръчка и са готови във всеки момент да побутнат обратно в блатото всеки давещ се от противниковия лагер.

Това блато е пълно с раци и щуки. А над тях се рее Оруел.

28 мнения за “Оруел, рак и щука”

 1. Кога пък Янев стана привърженик на демократичната кауза? Той е платен комунист с цел резцепване на дясното пространство. От кога ни е тъжно за него и неговата партия? По-добре да се скрие!

 2. Как риагира опозицита на проблемите на десните, и какви сметки без кръчмар си прави Кутев /засега/ не е интересно. Интересно е как /ще/ реагират управляващите.
  Защото, както и да го наречем, но България се управлява от правителство на МАЛЦИНСТВОТО. Каквито и ангажименти да поемат Атака, Синята коалиция, а по-преди и РЗС, това не променя нещата. За парламентарно мнозинство у нас са нужни най-малко 121 депутата. Не 116, както е в нашия случай, не и 120 а именно 121 /както показва парламентарната ни практика, и 121 не достигат, защото много бързо отделни депутати “се разтварят”, ама това е друга тема/ Ината на ББ и нежеланието му да подпише коалиционно споразумение със “Синята коалиция” все по-често ще му прави лоша услуга. Без такова споразумение левицата ще потрива доволно ръце и все по-тънки сметки ще прави Кутев.

 3. Това че Бойко Борисов разчита, че ще повтори изборната победа, дори с по голяма преднина, не е особенно проницателно. Вероятната ниска избирателна активност на младите хора, които не виждат някакви реални резултати в първите месеци на управлението на ГЕРБ, може и да му изиграят лоша шега.За мен, като обикновен българин, нищо не се е променило.Икономическите условия са същите, икономическите субекти също. Чиновниците са все така мудни, нагли и безпардонни. Отново никой не обръща внимание на жалбите и сигналите на гражданите. Единствената промяна, която виждам е в сферата на политиката.Борисов замени Станишев, Сидеров-Доган, Костов-Кобурготски, а Цачева-Пирински. Мен това не ме устройва. Аз гласувах за ГЕРБ не просто за да заменят на столовете БСП, а за да донесат качествена промяна в политиката на държавата към проблемите на нейните граждани. Искам от тях неща, които те явно нямат намерение да правят, поради което хич да не се надяват да повторя вота си.Така че Борисов да си прави добре сметката, дали предсрочните избори са му от полза.

 4. Ми нали цецо вътрешния преди екшъна рече, че яне се нерви, дето му са спрели папките откъм данс и не мой да ес праи на велик? Кво да го жалим тогава

 5. Г-н Инджев, ще пусна 2 линка, ако разрешите, касаещи “размразяването” на отношенията Гоце-Бойко

  Агенция Медиапуул:

  “Бургас-Александруполис блокиран за година и половина
  И енергийната стратегия щяла да чака одобрение от Първанов”

  http://mediapool.bg/show/?storyid=159510&srcpos=1

  В подзаглавието е дявола!!!

  В тази връзка има един прекрасен анализ на Пламен Асенов във Фрогнюз:
  “Флиртът с Първанов и политическата девственост на Борисов”

  http://frognews.bg/news_17809/Flirtat_s_Parvanov_i_politicheskata_devstvenost_na_Borisov/

 6. Тъй като е намесен и Оруел в нашите дела, спомних си, че според него две и две било четири. Затова без повече доказателства, един човек каза, че по места обръчите от фирми около фигурите на победилите смешници вече се е затворил. По известния сценарий, например: Съборили са “оня” от стола, на негово място е дошъл нашият човек, веднага уволнява заместниците, слага си свои, назначава една засукана мадама за контролен орган по всички въпроси и дава списък на шефа на капиталното строителство (или там както му е името) кои фирми ще печелят конкурсите по мазните оферти. Мадамата започва ремонт на офиса. Новият шеф си избира дестинация за празниците. Кръгът е затворен. Справки – Оруел. При всичката наша свобода можеш да си говориш колкото искаш, че две и две е равно на четири. Мускалите на бай ти Ганя обаче пак са с пари.

 7. да,това е изродената битка между две мутренски групировки – алексей петров загуби този рунд, но…войната продължава!между династията на червените по наследство и кръв, и – кгб-истката новоизлюпена олигархия!

 8. Преди три месеца, тук в този блог написах, че единственно отношението на Бойко към Руските проекти има значение за това дали е поредния проект или искренно милее за България. Днес окончателно се убедих, че НИКОЙ не може да спре Русия и че Бойко е винтче в голямата игра на големия Путин. Точно каквото е и Гоце. Аз също четох статиите към които Spirographus е дал линкове. Политическата ситуация в момента мога да сравня със змиярник. Няма надежда. Руския олигархичен модел се налага на всички нива. Противния Гоце тържествува. Няма недежда. Извинявам се за песимизма, но всичко стойностно и качественно в България се задушава. Факта, че невероятен талант като Иво има само този блог, а вестници, радиа и телевизии по Путиновски облъчват народа целенасочено говори, че България е обречена на кумунизъм.

 9. Както винаги – брилянтна сатира и журналистика!

 10. До Г-н Инджев:
  Както винаги ми харесва начина по който се изразявате. Забавлявам се винаги. Интересувам се дали само аз си мисля / или има и други /, че много хора след като са почтени и след това станат политици – те пак са почтени, но започват да лъжат, че виждате ли имат желание да свършат това или онова, но времето не стигало / предполагам времето от 4 г. /.
  Ще ми се днес, когато в Копенхаген тече много важна среща и когато нашите медии показват само кадри с бунтуващи се антиглобалисти, дали аджеба ние ще продължаваме да се занимаваме с ЯЯ, СС, ББ или ще подхванем дебат за това, какво ние можем да допринесем / макар и малко / за намаляването на парниковите газове, като разбира се не искам някой от блога да ме сочи с пръст сякаш не сме чели М. Крайтън. Искам да знам дали някой от правителството или въобще в нашето общество е наясно, какъв път трябва да изберем. Както и да е, но ако може силното ви слово да се насочи в малко по-друга посока ще бъде по-добре. Струва ми се, че ще успеете.
  Поздрави и успех.

 11. Давюс, давюс, помогите – казал давещият се арменец

  А грузинецат от брега – тьi по руски научился а пльiват не научилса, а?

 12. Аз гласувах за ГЕРБ не просто за да заменят на столовете БСП, а за да донесат качествена промяна в политиката на държавата към проблемите на нейните граждани.

  Vie vidial li ste chengeta da misliat za darjavat i naroda.
  Az ne i za tova ne glasuvam za chengeta, osven ako ne znam che sa takiva. Dano i vashia sluchai da e bil takav.

 13. От всичко прочетено до тук най-ми хареса израза за дисагите на бай-Ганьо – защото паричките са в мръсни мошенически ръчички и докъто не се намери истински българин, който да им ги отнеме – нищо няма да се оправи. Яне си мислеше, че с приказки ще ги капичне – да ама не- те го катурнаха… дойдоха им в повече думите му, даже, че те не ги е страх от думи,ама ги яд.

 14. Извинете,но вие всички пенявещи се туксте едни големи балъци.
  Вие не разбрахте ли,че след толкова срещи чичко Путин и чичко Буш са си поделили отново света.И никакви мижитурки,като Яне-мане или Бойко-мойко не могат да променят нещата.
  За съжаление.

 15. Ще ме извинявате, ама да се ядосвам за лудия Яне… Кво му е дясното на тва дебил. Моля ти се Иво, нещо не разбирам.

 16. Мария,и ти си достоен кандидат-член за списъка на наивниците на този блог. Ще бъдеш приета без молба,ако напишеш поне още два наивни текста . Желаем ти успех. За помощ,обърни се към Орльо о компания. Кой е този “истински българин”,кой и откъде ще го намери и по какъв начин ще вземе парите от “мръсните,мошенически ръчички”. Тези приказкаи са детската градина ,но вникакъв случай за този форум. Нито честен,нито нечестен,нито какъв да е българин ще се намери за да вземе тези пари. А като ги вземе,какво ще ги прави после,те не са съвсем малко,милиарди. нали четохте книгата на Христо Христов ” Империята на задграничните фирми”. Като я прочетете,веднага ще се събудите и ще забравите за предложението си…. Ама,четене,без четене нищо не става.

 17. Статията на Г-н Инджев е много добра,много издържана,фактологически вярна,но е НЕРЕАЛНА. Г-н Инджев,учудвам се как е възможно да притежавате такава ерудиция,такава интуиция,такъв психологически нюх,а да не можете да разберете нещо много просто. България не е нормална страна,липсва политически живот,липсват истински политически партии и следователно не могат да се приложат тезите Ви за десни и леви сили(партии). Както и кампанията за “синята” идея се оказа ялова,така и анализа Ви за дясно пространство е такъв. ККБ е неадекватна в политическо отношение държава. Тези,които се смятат за политици,изобщо не са истински политици, а мафиози,демагози и поставени лица. Тезата Ви е само хипотеза,поне в този момент. След години,може да се окаже ,че сте прав,но сега,в никакъв случай. И докога Вие и много като Вас ,ще оприличавате комунистическата сган за “лява сила”. Не се ли усещате колко сте далеч от реалността. В ККБ има една-единствена сила,която е горе-долу добре организирана,тази на комунистите. Другите са слаби,дори ГЕРБ,въпреки че спечели изборите. Тази организация спечели изборите не на основата на някаква силна политическа платформа,а на основанието на голямото отчаяние на повечето хора у нас. Тя и досега няма политическа платформа,не казва накъде клони, кои са политическите й противници и каква ще е политиката й. Реално ,у нас има една комунистическа сила и съвкупност от много подобия на партии,които понякога взимат властта,после я дават на комунистите,после пак и така в омагьосания цикъл на агонията. ККБ трябва да се декомунизира,докато говорите за десни,леви,сини,бембени и пр.,нищо няма да се получи. Нескромно допускам,че ,или не осъзнавате заблудата си,или игарете потайна игра. Не е възможно човек-публицист като Вас,да не може да разгадае тази енигма. В ККБ няма нищо дясно,нищо ляво,а всичко е левашко,това е стил,наложен от бандитите.

 18. Прочетох внимателно прекрасната статия на Иво и коментарите. Да не забравяме, че ГЕРБ и Бойко избрахме, като най-добрият ВЪЗМОЖЕН избор! Разбирасе този избор е далече от желаното и сега тази разлика започва неприятно да личи! Мен най-ме дразни менторското поведение на Цецка Цачева, към изказването на един депутат, пък бил той и Яне Янев, с което тя показа, че по нищо не се отличава от Ганювското раболепие на комуняжките си предшественици! Жалко! Но най-важното е, че както виждаме в цялата тази история са замесени Оруел, Путин, руските олигарси, Бай-Ганю и първенющината, ДС агентите, комунягите, Гоце, Моце и кой ли не само не и ние българските граждани! Ние стоим настрана и коментираме жалките си съдбини, каточе ли на видите ли от нас нищо не зависи. А точно сега е времето да се създаде нова политическа алтернатива, защото Бойко хубав или лош ше се изчерпи и то много по-бързо от очакваното! И тогава кой да изберем, отново комунягите ли или Доган! Или пак ще викаме на, не ни остава нищо друго освен гордо да идем за гъби в гората. Докато съвсем си го нагъбим!

 19. Колкото и да не ми се иска да е така, но Gen. Vlasov е напълно прав!!!
  Да прохабиш на вятъра онази невиждана човешка експресия и надежда в началото – (митинга на Орлов мост) или трябва да си много тъп или играч от друг отбор.

 20. Фундаментална е истината на Ген.Власов,че в България няма дясно,няма ляво,а само левашко!И поради това иснам да задам два въпроса:
  -каква е Ц.Цачева,която като Гьобелс се държи от трибуната??Дясна,лява,демократ??
  -десни ли са масата хора,вкл.и от този блог,които изпитват видимо удоволствие от случилото се с Я.Янев?Нима,освен него имаше друг в БГ,който от 1-2 години сериозно и с факти да дескредитира т.н.ляво и турско?Значи той е по-лош от т.н. десни,които кротки си траеха при управлението на тройната банда?По БГ народопсихология този който се бори,говори и разкрива е луд,а тези които си траят като п..ки са истинските демократи и борци.Генно увреждане.
  А тези,като Илиан и др.,които твърдят за някаква значима роля на Путин в Света ще кажа ,че са много далеко от истината.Русия стремоглаво лети надолу,вече е извън 10-те икономики по БВП и разчитайки 70% на приходи от суровинен износ/другото от оръжие/,тя е станала най-зависимата страна.За 20 год те не успяха да произведат нито една експортна технология или стока и Запада ще си ги моделира и точи,както БГ правителствата правят с народа ни.Ако четете руските портали ще сте по-информирани и няма да си фантазирате небивалици.

 21. Лявото и дясното в България е по-добре изразено в секторите на стадион “Васил Левски”, отколкото в политическия живот. Отдавна известното правило за определяне на лява и дясна политика е отношението към икономиката – левите искат държавата да преразпределя в по-голяма степен, десните смятат, че държавата трябва да се меси по-малко и човечето само да се оправя.
  Къде сме ние? В ръководството на лявата партия има най-много милионери. В дясно – беднотия и пролетариат плюс антикомунизъм. Огледален образ на класиката в жанра. Това, че си срещу БСП не те прави десен – само антикомунист и то закъснял. А лявото пространство ключовата дума е ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ. За това там са милионерите, които не се надяват на свободната изява на индивида, а на ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО от страна на държавата – концесии, държавни поръчки, монополни благини и т.н.

 22. Благодаря на разбралите и подкрепилите ме. В продължение на споменатия факт от Файърбол,за митинга на Орлов мост,през есента на 1991г,ще припомня,че ако някой ни беше казал,че повечето от тези ,на които им ръкопляскахме и екзалтирахме,ще ни излъжат,щяхме да го разкъсаме. Прегракнахме от викане,полудяхме от радост,гърлата ни се оправиха след няколко дни,а изтрезняхме от опианението след доста години. Първото смущаващо нещо(моля Файърбол за корекация,ако греша),което забелязах,беше неотварянето на архивите на комунистическо-бандитската сган. Филип Димитров се проявяваше като много праволеинеен и обективен антикомунист и ние разчитахме на него. Но дойде Новата година,минаха се първите месеци,резултат никакъв. Не могло било,много хора щели да “пострадат”,трябвало по-внимателно(ИЗБИРАТЕЛНО!!!…) да се работи по този въпрос,щели да правят комисии какво точно да се разсекрети и подобни глупости. Президента пък назначи един от най-отвратителните комунисти за шеф на Разузнаването(бившето ПГУ на ДС). И за десерт,и двамата свалиха СДС от власт,защо ли,защото знаеха,че нашето търпение нямаше да е безкрайно. И в този случай,ние не можехме да се сърдим на СДС,паднаха от власт ,нашите хора,няма как. И обвинихме ДПС(турците,не агентите на ДС,а просто турците,наивници бяхме,първа класа…) Тогава твърдо се видя,че ДПС(отдел на ДС),са “хора”(мръсници) на комунистите. Съвсем случайно се запознах с о.з. подп.Иван Михайлов Карамучев от Първо Главно,от отдела за Турция и той ми разказа,че е бил водещ ОР на А. Доган. Аз се облещих,питам го ,ама Вие сериозно ли говорите,а той се смее и казва,че в ДС няма човек,който да не говори сериозно-там или се казва истината,или се мълчи. Споделих разговора с някои лидери от “нашите”,а те ме сметнаха за луд. Звъня отново на Иван,срещаме се втори път,питам го най-отговорно,той помълча и каза,виж какво ,приятел,ще ти кажа някои неща,които ги знам само аз и следващия ОР,след мен,а ти им ги кажи на твоите “антикомунисти”,сами ще разберат дали информацията ми е лъжлва. Казвам им какво съм научил,те мълчат и гледат смутено. Минаха се много години, Иван почина,някои от “нашите” станаха бизнесмени,само един-единствен остана в политиката ,но има доблестта да ми каже “копале,оня,твоя човек хич не ни е лъгал,има ли възможност да се срещнем лично с него”. Казвам му,сега няма възможност,но след няколко десетки години,когато всички духнем на попа в ръкава,ще се срещнем и дълго ще разговаряме,край няма да имат нашите разговори. Той(питащия и пишещия и досега) ме гледа и се чуди как да реагира,пита ме какво искам да кажа,да не би да се е случило нещо с човека. да,казвам,Иван се помина,лека му пръст. Същия (Карамучев) искаше на няколко пъти да разговаря с лидери на СДС,включително и с “най-синия”,негов адаш,но беше почти натирен от …..да не казвам откъде. Тогава той публикува някои материали във в-к ” Труд”. И чак след години,публикуваха официалната информация за нашия “герой”,тогава,когато бяхме излъгани напълно и не вярвахме на никого. Така беше,драги Файербол,така и продължават,лъжат,лъжат ни и се готвят пак да ни лъжат,а ние все се надяваме и все тъпеем. Слушаш ли Пърпл,я кажи кое ти е любимото парче от този албу,който го ползваш за никнейм.??? Моето е “Дъ фуул”,нали отговаря ,на такива като нас.

 23. Власов, хе-хе, за да вляза в твоя образен стил, трябва да отговоря – “The Mule” – щото ни направиха всички на добитък… Не е едно, много парчета са ми любими от Пърпъл, въпреки че, съм пристрастен към Floyd, art и progressive..
  И може би това е най-точното – Wish you were here! – да се видим кои останахме след толкова години!
  Толкова много High Hopes, а повечето се оказаха Dust in the wind!

 24. файърбол,да и на мен катъра ми харесва,тя е невероятна като аранжимент,кажи по какъв начин да се свържем ,за да ти изпратя последната книга за Пърпл,няма я в Европа въобще.

 25. Яне бил глупак , тъй ли, шут и откачен? Ама застава с лицето и името си и казва нещата както са, някой ще отрече ли? На какво се радвате и за кого “няма да плачете”, за това, че един говорещ с факти човек му беше затворена устата, с кого се идентифицирате изобщо? И то в този блог, не Ви е срам. Половината от Вас и имената си даже не пишете, камо ли да направите и на половината от това, което този “луд” върши. Нямам думи.

 26. Атансов,ти ял ли си бой от комунисти,ама от няколко,били ли са те ,чупили ли са ти кости,надянали маски и не можеш да ги познаеш,дори да са ти съседи, насирал ли си се от бой и страх,ти не знаеш ли какви методи имат тези мизерници,малко кръв ли са източили от нашия народец, ти къде живееш ,да не си извънземен ,или имигрант .

 27. Така искам да кажа че имате грешка в орел не е оруел а е орел.Мнението ми е че изобщо историята не е вярна.Се пак тук се разказват за други неща.Истинскага приказка изобщо не е такава.Ако някой иска да я разбере да пише ще прочета!Пърпл,няма я в Европа въобще.Така че тук няма да научите нищо!

  Благодаря!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.