Може ли една провокацийка към покойния СССР?

“Крайно време е Русия да последва примера на Германия и да се извини за престъпленията, извършени през 20 век. Страната трябва да погледне в очите вината си за зверствата в трудово-поправителните лагери, за избиването на голяма част от интелигенцията в Латвия, Литва и Естония и за смъртта на стотици хиляди „врагове на социализма”. Само така Москва ще постигне истинско помирение с бившите съветски сателити и ще изкупи част от вината си към населението на Източна Европа. Ще стане ли това, пише Джордж Фейфър във в. „Телеграф”.

Този цитат от сайта e-vestnik напомня на нещо, което или е забравено, или е до такава степен дискредитирано, че не е за напомняне. Но ще си позволя да го възкреся. Не защото е равно по сила, легитимност и въздействие, а защото провокира към размисъл.

Може ли една провокацийка?

Близо 20 години не проумявам какво толкова страшно и еретично изрече Стоян Ганев, който призова в българския парламент СССР да се извини на България. Да, Стоян Ганев може и да не е личността, представителна да направи такова предложение. И не ми е никакъв. Пътищата ни се пресякоха само веднъж. В началото на 1992-ра, когато вече беше министър на външните работи, ми предложи настоятелно да му стана заместник. Не ми беше удобно да му кажа, че вече отказах нещо по-престижно – да стана изпълняващ длъжността външен министър ( което той май не знаеше). Вече от година бях директор на БТА по волята на колегите си, които събраха подписка с такова искане, благодарение на което оглавих агенцията. И нямах намерение да ги предавам. Толкова за личните неща.

На предложението СССР да се извини на България, направено от Стоян Ганев, какъвто и да е бил, каквато и да е биографията и фамилията му, му беше разгонена фамилията. И до ден днешен срещам тази идея в класациите за най-големите абсурди на прехода в България. Защо?

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се престраши най-сетне тази година да приравни двата тоталитарни режима, на Хитлер и на Сталин. В декларация на ОССЕ въпреки протестите на Москва, 23 август беше избран за ден на жертвите (и) на комунизма заради подписването на пакта “Рибентроп-Молотов”, с който Сталин и Хитлер си поделят части от Европа.

Москва изригна: руският президент Дмитрий Медведев, който през май нареди да бъде създадена комисия за защита на руската история от фалшификации, заплаши ОССЕ с дипломатически санкции.

Но да се върнем тук ( което си е “там”, по отношение на козируването на руската официална позиция).

Един американец, познавач на Русия, като Джордж Фейфър, може да си позволи да публикува подобен призив в уважаван вестник като “Дейли телеграф”, без да има лични мотиви дори. Нито е репресиран ( както не е бил и Стоян Ганев), нито има какво да спечели от това. Но го изслушват и публикуват, приемат го сериозно в сериозна медия.

Бай Ганев обаче в България вирее само, ако говори и прави онова, което мнозинството иска да чуе и да види. Тръгне ли срещу течението- жална му майка.

У нас тези дни интензивно се говори за поета Вапцаров, когото изучавахме при комунизма като “ Отче наш” ( не оспорвам изобщо поетичния му дар). Тук е така, като в стихотворението му “Селска хроника”:

Та казвам аз,
понеже няма
олио
и хлябът е
от мъката по-чер,
един е лозунга:
Терора долу!
Съюз със СССР!

43 мнения за “Може ли една провокацийка към покойния СССР?”

 1. Г-н Инджев,като споменахте Стоян Ганев,се сетих за “оня списък”.Просто импулсивно се сетих.Не знам дали е уместно да го вмъквате този човек в блога си.Пък макар и да има такава “героична” заслуга за искане СССР да се извинява.Още преди години Герхард Шрьодер каза,че е време Германия да спре да се извинява за Втората световна война.Аз също съм на мнение,че обикновения германец не би трябвало да изпитва някакви негативни емоции от този факт.Още повече,че подбудителите на Втората световна война не са от немски произход.

 2. Клиширан, но безспорен факт е -,че в България отдавна условно наречените интелектуалци – не са разделени заради ляво или дясно ,а прозападно или про-руски настроени.-Факт като слънце е ,че про-руските са толерирани всячески и финансово ,а такива като вас изолирвани .-Защо е така у нас?!?-това е една още по-интересна тема.-И индивидите у нас- демонстриращи и манифестиращи от крайнодясно и фашизъм- до крайно ляво,че и до анархизъм-от едни и същи хора у нас са финансирани.

 3. PS
  http://en.wikipedia.org/wiki/Eurocommunism ——-общо-образователно.
  Малко общообразователна справка от уйкипедия-.
  Що се отнася до Вапцаров и актуалната реминисценция около творчеството му сигурно е свързано с неговата племенничка -току що избраната председателка на СЕМ-.
  А иначе то и Джон Ленън и Пикасо и даже Оруел са били социалисти ,но ако не бяха живяли на Запад-никога и те самите не биха узнали че са Пикасо ,Оруел и Джон Ленън…както между впрочем и Вапцаров не можа да го разбере приживе…на какво мракобесие го развяваха като знаме след смъртта му.

 4. Това нещо, което го иска Джордж Фейфър ще стане. Не днес и не утре. Ще стане в резултат на дълъг и мъчителен процес. Така както шедьоврите на Дрезденската галерия ще бъдат върнати на Германия. Така като Курилските острови ще бъдат върнати на Япония /поне като територии с особен статут/.
  А за поета Вапцаров трябва наистина да се говори “интинзивно” . И не само през последните дни. И трябва да се изучава. Не като “ Отче наш”.

 5. Българският войник е най добрият войн в света и когато ВСИЧКИ Български Граждани запеят песента,-КАТО БЪЛГАРИЯ НЯМА ВТОРА ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА ТЯ Е НАШАТА ОПОРА ТЯ Е НАШТА ВИСОТА,само тогава руснаците ще побързат да ни се извинят.

 6. “Крайно време е”(по Джордж Фейфър) ние най-после да си намерим мащаба и да оценим себе си в рамката “ЕС и НАТО”.Да се опитаме в оценките си да надмогнем възрожденските амбиции, мечтите около войните и погнусата от съветската окупация.Ще ми се, да се обърнем към утрешния ден и да сме полезни на хората, които ни четат, да си направят своите успешни планове за утрешния (демократичен) ден. Защото иначе, приятели, ще се окажем напълно безполезни, коментиращи миналото многознайковци. В този смисъл – да подкрепим това “формално дясно” правителство и да му помогнем, според силите си, какъвто добър пример е назначението на Константин Димитров за заместник министър на външните работи.Темата, разбира се е дълга и широка, но сме длъжни да вървим напред. Въпреки Гоце и гоцевщината. Което си е мръсна свинщина.Доста руска.

 7. Не като „провокацийка„ а като жизнена необходимост за независимостта на България е наложително да се съборят, преместят, демонтират и въобще да се премахнат паметниците на съветската армия както този в София така и в Пловдив. Тогава вече може и да разрешим на руснаците да ни се извинят от името на СССР. Ако сами не уважаваме независимостта и националното си достойнство, защо трябва другите да ни уважават. Докато съществуват тези паметници, нито ще поискаме, нито ще получим извинение, тяхното премахване е първата стъпка към равноправни политически отношения с Русия.

 8. Само едно уточнение от мен:
  .
  Откъде накъде СССР е покойник?
  .
  Според мен си живурка под прикритие (да не забравяме професията на шефа, нали) добре и даже охолно.
  .
  Научи се да сваля луди пари от запада чрез петрол, газ и преки инвестиции.
  .
  Група отговорни другарите от апарата на ЦК на КГБ се мерят по богатства с най-първите на запад.
  .
  А и запада ги приема горе-долу за равни, а не ги третира като отрепки както в СССР си бяха и свикнали…
  .

 9. Дали Русия ще се извини или не-това в България я се чуе,я не.Пък и който го чуе ще каже-голям праз.Ние бихме могли да се опрем на прочутата реплика на Стамбулов-“проклет да е денят,в който руския ботуш е стъпил в България”.Но пак малко хора ще го разберат,защото историята ни е скрита картинка със съченители божидардимитровци.За това прав е “морския”-да гледаме днешния и утрешния ден и там да насочим усилията си.И Бойко да гледа да не стъпва накрая на перваза.

 10. Да кажа и аз нещо притив течението!

  Позволете на Вапцаров да е бил идеалист и неинформиран относно истинската същност на комунизма, както е било с милиони хора във “Фермата”.

  Животът не е бил лек, но пътят е бил грешен …

 11. Рано или късно Русия ще трябва да се извини за всички престъпления нанесени не само в Европа, а и в световен мащаб. Руският империализъм действително е повлиял в негативна посока в по-голяма или по-малка степен всяко кътче от Земята. И можеби е добре, че още не са се извинили, зашото злините им далеч не са осъзнати и приключени, а продължават и в момента! Те затова и не могат да възприемат извинения сега, когато още активно творят поводи за извинения! Не е достатъчно извинения за 20-ти век, трява да се включи явно и (незнайно още каква част от) 21-ви век!

 12. Г-н премиер,където и да сте сега,ако посмеят да не Ви информират,нека остане в блога,че Съдбата ме поставя на изпитание:ченге никога не съм бил,червени куфарчета също не съм имал ,член на БКП до деполитизиране-да,но ако и днес отново -за кой ли път-Ваши и на президента колеги,се държат уважително,целта не е да с фукаме просташки,а да се стопират издевателства-тук,когато ни принудават отново по мугураджийски,да си продаваме и книгите,които не можем да пазим на улицата,да не говорим за себе си,защото топ изманиците-юристи,не се въдят само в Пловдив.
  Г-н премиер,знам,че съм прав и просто ще узнае и ОЛАФ,защото при спечелно дело с наказния на виновната страна,въпреки указанията да се сезира Върховния съд,комисийка,била преценявала кое може и кое е знаково….
  Значи за спечелено от съдии с имена и подписи,ни се пресича пътя към Страсбург,където е казано ясно:
  само при изчерпвяне на национално законодателство….
  Чия ще е вината за счупените грънци?
  Преди среща с И.Ганев,при Ф.Димитров и виден музикант на времето,ми бе подсказано,какво е желателно,за да се отмени уволнението от него!
  Явно не е било писано!Но ще стане и ясно,дали съм сучайно с вас или приспособленец!

 13. 20 години сме във вакуум – още има незнаещи “Отче наш”, не се учи в училище, не се учи и Вапцаров, както при соц-а, затова и не е ясно, накъде вървим – напред ли, назад ли!?

 14. Да Русия би трябвало да ни се извини за престъпленията, но и да не се забравя, че именно американеца Айзенхауер предлага Русия да влезне в България вместо английските войски

 15. Когато Турция се извини за геноцида над арменците, тогава и Русия ще се извини за собствените си престъпления по време на сталинизма, а и след това.

 16. Тази статия е една от най-слабите на Г-н Инджев ,както и повечето коментари. Първо,избитите от съветските комунисти са няколко десетки милиона,а не “стотици хиляди”. Второ,абсолютно неуместен е епизодът с пресичането на пътищата на Иво Инджев и Стоян Ганев. Трето,повтарянето на фразата за Г-н Стоянов “може всякакъв да е бил” е доста груба и ехидна към човек,който изобщо не участва в блога. Четвърто, в световната история няма такъв договор “Рибентроп-Молотов”,това название е комунистическа измишльотина. За пореден път припомням,но само за хората,които се придържат към истинските факти,имена,събития. Подписаният в Москва ,в нощта срещу 24.08.1939 ,договор се казва ” Договор о ненападении между Германией и Советским Союзом”. Всякакви други названия на най-позорния договор в историята е израз на безотговорност и комунистическа демагогия. При това,зад гърбовете на двамата министри на Външните работи стои горд и усмихнат самия Сталин и маршал Шапошников. Сложилите подписите си длъжности лица ,не определят легитимното название на договора. И до ден-днешен,германската страна не използва други названия,а от гермнците не е вредно да се учим.Пето,откъде накъде ще се посочва само избитата “интелигенция”. И кой определя дали някой спада към тази категория,измислена за паралама. Избивани са всякакви политически,социални,религиозни,расови ,етнически и пр. маси от хора. Никой няма право да прави дисекция на жертвите на комунизма,всички те са невинно убити и е нагло да се прави това. Какво е това ни в клин,ни в ръкав вметване,че Г-н Стоян Ганев не е бил репресиран от комунистите. Всички бяхме репресирани,дори и самите комунисти,всички до един,само главните бандити останаха незасегнати,но и част от тях беше избита и затваряна. само сериозност,за сериозните неща,нищо друго,в противен случай,обслужваме комунистическата сган.

 17. Лазаров,а човек,който е учил Военноморско училище,пътувал извън страната,четящ световна литература и поезия,семеен,свидетел на военните събития в Европа,не знае,че да се притежава оръжие и боеприпаси е ензаконно???? Толкова ли е бил наивен Вапцаров. А като е хвърлил бомбата в Българската казарма до Скопие,убивайки петима войника и това ли е неосведоменост. Всичко си е знел човека,ама по-добре и от теб. И знаеш ли какво е говорил в Македонския литературен кръжок,а знаел е ,много добре е знаел,че провежда диверсията на българските и руските комунисти,да се създаде “македонска нация”. И ред други неща. Затова комунистите държат все още секретен архива на Вапцаров и никога няма да го дата на хората.

 18. Комуняга да се извинява?! Това никога няма да стане. Още повече, че същият този еврейски комунистически интернационализъм, беше наложен с парите на чифутската мафия в САЩ и Англия.
  Всички свесни хора, които държавата България изгради след Освобождението бяха избити като кучета. На някои дори не се знаят имената и няма гробове.
  България умря на 9.9.44г. От тогава това е друга държава, като имената съвпадат.
  И за финал да припомним думите на Апостола В. Левски, че този, който ни освободи, той ще ни зароби.
  Пуснете си “Шуми Марица” и си припомнете крилата фраза на същия този Апостол, за която целият свят ни е уважавал и дядовците ни са си дали живота: “Нищо чуждо не искаме, но и нищо свое не даваме”
  През 1910-1920г. Царство България е имало 700 000 обучена, нахранена и облечена армия известна като “Прусаците на Балканите” при 4 милиона население.
  Кое от тези неща са останали и днес? Въпросът е риторичен. Ето това ни донесе комунизъмът. Историята го доказа…

 19. А защо някой не опита да направи списък с народите на които САЩ трябва да се извинят.Бая дълъг списък ще се получи.

 20. В световната история няма случай канибал да се е извинил на обяда си.И изобщо Русия има толкова общо със СССР,колкото БСП с БКП.Уж е нещо ново но като се вторачиш и виждаш под грима оригиналните черти.Времената се менят нравите не.

 21. Не ви ли притеснява човек, който по няколко пъти на ден има какво да ви каже?!

 22. Поради подмятането на Иво за бай Ганев, почувствах се лично засегнат и искам да припомня: Стоян Ганев искаше да съди СССР. И щеше да го осъди, защото са му пробутали употребявана булка, дъщеря на номенклатурчик, която… и т. н. Възмутени сте от тона на бай ви Ганя, нали? То и аз съм възмутен от простотиите във форума, ама какво да правя, блогър не е много мръсна дума. Всичката Мара втсала, та опряхме до СССР.

 23. Нужно е официално извинение във всички страни, били под комунистически ботуш и пострадали от комунистическия терор. В България конкретно е необходимо бсп, официална наследничка на престъпната бкп, да се извини за терора над българските граждани и разрухата, до която бе доведена страната.

  Разбира се, от ссср започва всичко и днешна Русия е редно да се извини за наложената насила диктатура в Източна Европа след ВСВ.

  Но на горните пожелания им се казва: “Трай коньо за селена трева”.

 24. Бай Стояне, Благодаря ВИ че събуждате Българското самосъзнание и патриотизъм със песента,- Шуми Марица, ВИЕ сте доказателство че никой не е по мъдър и по силен от народа си в България.

 25. Добър ден на всички .
  Добър ден г-н Инджев, българите, като цяло, не познават историята си.
  Имаме ли право да искаме извинение от Империята когато не знаем имената на българите гласували и приели Търновската конституция ?
  Защо депутатите още са тайна ?
  Не очаквам сссРусия да признае престъпленията .
  Не очаквам Русия да разкрие агентите си в България от последните 200 /двеста/ години …
  И това е добре.
  Защото няма да има какво да учат децата в училище.

  Повечето българи не познават силата на символите.
  Разгледайте Паметник на загиналите съветски герои – кв. Лозенец, София, България, Европа
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,613/Itemid,99999999/

  Не ни броят за хора .
  Бъдете здрави !

 26. Клиширан, но безспорен факт е -,че в България отдавна условно наречените интелектуалци – не са разделени заради ляво или дясно ,а прозападно или про-руски настроени.-Факт като слънце е ,че про-руските са толерирани всячески и финансово ,а такива като вас изолирвани .-Защо е така у нас?!?-това е една още по-интересна тема.-И индивидите у нас- демонстриращи и манифестиращи от крайнодясно и фашизъм- до крайно ляво,че и до анархизъм-от едни и същи хора у нас са финансирани.

  Отговорът на този въпрос от форума се съдържа в самият въпрос. По-точно във формулирането на проблема се възпроизвежда една наистина. Че всички “про-руски” ориентирани интелектуалци могът да бъдат подведени под един знаменател. Както и самата руска култура не може да бъде подведена под един знаменател. Самата тя се дели на родно (руско, славянофилско и т.н.) ориентирана и про западно ориентирана. Не могат да Бъдат подведени под един знаменател и Маяковски и Бродски или Путин и Сахаров, ако говорим за политическата култура. Така че и сред про-руски ориентираните български интелектуалци има поклонници не само на Маяковски и Путин, но и такива които не ги понасят но харесват Бродски и Сахаров. Могат да се посочат и редица други имена като Ахматова, Гумильов, Солженицин и т.н. да не израждам всички, защото списъка би могъл да бъда доста дълъг

 27. Жалко само, че няма друг български поет освен Вапцаров, който да възпее не СССP, а Русия на Сахаров и десетките правозащитници, които се бореха срещу комунизма и умираха по лагерите без да бъдат сломени. Те може да не са били мнозинство в обществото, в което милиони са били избити по лагерите, но са изключително достойни хора.

 28. От извинения файда йок, НО фактите трябва да се знаят. Дали му харесва на Г-н Медведев или не, си е само негова работа.

  Като говорим за факти обаче не следва да забравяме и българските окупационни войски.

 29. Бай Стояне,присъединявам се към българския орел по въпроса за военната,духовна и интелектуална мощ на онази България,която с вдовищки ридания,окървавена и с половината на днешното население, съумява,да върне вярата, духа на кадърните хора.
  Добрата новина при мен е,че след близо 2 години и половина нощни смени,ще бъда вероятно на дневен режим в по-затоплено място.

 30. И да се извини какво?!
  Кои проблеми на кой ще реши?
  Ще станем по-грамотни, по-здрави, по-разумни, по-какво?!
  Като не намираме решение в нас си ще чакаме някой да ни се извини барем цъфнем и вържем. Безумие!
  Извиненията на Германия за ВСВ са предназначени предимно за вътрешна употреба( за да могат да погледнат последващите си съюзници в очите и да се оценят дивотиите, на които са били подвластни), както повечето извинения по принцип. И ако евентуално ни се извинят и нещо не избухнем в просперитет кои ще са следващите – османци, гърци, кумани, печенеги…?
  Поздравления за Gen. Vlasov за изказаната позиция. Благодарен съм на Бог, че тук-там проблесне разум!

 31. Ген.Власов е сложил цялата истина на масата.И наистина всички са били репресирани с изключение на шепа номенклатура и мързеливците,които доволстваха на 200лв без да работят и срещу леки доноси уреждаха синове и дъщери.Но изглежда не са били и толкова малко-сигурно са били над милион.

 32. Иво, ако СССР беше “жив”, знаеш ли каква провокацийка щеше да ти спретне. А до смешния коментар на Фейфър, нямам думи. СССР го няма, Русия не е СССР. НАТА< ЕС и САЩ, ще се извинят ли на света? Едвали. И какво като Германия се е извинила на някого, някаква промяна да има?СССР го няма и такива като Иво и ФЕЙФЪР, се правят на велики.

 33. Много истина и сила в написаното от ген.Власов и бай Стоян!
  Уважаеми Господа,редно е в крайна сметка да узнаем “ВСИЧКИ истини” за събитията като такива,пък като ползуваме СИВОТО си вещество по предназначение,бихме
  могли да стигнем до т.нар.ОБЕКТИВНА
  ИСТИНА???Всичко друго,са само ГОЛИ субективистични мнения и никого неустройващи бръщолевения.
  А за извиненията?Бой и ….. не се връщат???

 34. и да се извини, и да не се извини Русия – все тая. Никой не и ще извиненията, а ресурсите и. Обаче не е много “естетично” да го изречеш в прав текст.

 35. СеСеСеРе е вечно жив като трупа на Ленин

 36. Прав е генерал Власов, само той е прав, говорейки за Вапцаров.
  Защо останалите не схващат, че той е бил проводник и изпълнител на ленинските идеи -кръв, терор, убийства! Ами по тази логика, да изкараме и милите партизани наивни народни борци!
  Ай, сиктир от комуноидни!

 37. Благодаря на всички,които изразяват съгласие с някои мои коментари. Бих завършил по отношение на репресиите. Ние и в момента сме репресирани,само че ни карат насила да се смеем на вонящата “култура” по радиото,телевизията и др. медии. У нас има 200-300 клоуни,които не слизат от сцените на театъра на порнографията в ККБ. Не се е наложил нито един качестен,изискан и пр. стил на водене на предав3ане и писане. Държавната телевизия облужва комуноидите,предавания за истинска история няма, архивите никой не ги отваря,икономиката,информацията,силата,финансите,дипломацията са пак в ръцете на бандитите. Е,това не е ли репресия,тиха,без бой,без кръв(с малки изключения). Българския етнос намалява стремително,обезлюдяват се напълно села и цели райони. Не е възможно да се говори за история на България,ако не се съпровожда този процес с руско-съветското присъствие. Унищожени са напълно духът и традициите на всички групи от народа,познати преди Девети,прав е колегата Бай Стоян,България е стегната в смъртна хватка и агонията продължава,и ще продължава.

 38. Илко – ти съвсем се обърка. За 3 реда успя да се оплетеш. Дано това да не показателно за интелектуалното ти ниво. Със сигурност е показателно за това, че като се спомене СССР с лошо и подскачаш като ужилен и даже се объркваш от злоба….

 39. Gospodin Indjev,ne6to mi se “gubi” kakvo stava s arhivite na 3-to Bulgarsko Carstvo,zagrabeni ot SSSR sled 09.09.1944 !!!!Nqkoy ot “dqsnoto” pravitelstvo na B.B raboti li po vaprosa,ili vse “ne mu e sega vremeto,ima kriza i t.n..i t.n”!!!Mnogo Vi molq za komentar!!!Za sajalenie nqmam sobstven laptop i zatova polzvam latinica!!Rabotq v 4ujbina i ne propuskam vazmojnost da 4eta bloga Vi..!!!Blagodarq predvaritelno!!!

 40. В Домът на покойника днес има наборна служба на професионални войници за мисии в чужбина.
  Домът на покойника беше заведение в София, с адрес: Раковска и Гурко, в градинката . Сега от Министерството на отбраната набират войници.
  “Министерството на войната” е на 100 метра и всеки офицер знае за Домът на покойника.
  Това е нашата Родина.
  Нищо чудно в бившия Слонски задник / на пл. Журналист / да направят Клуб на червения пенсионер. Нали само на тях увеличават с 50 лева за идването на Дядо Мраз / сега Коледа /.
  България заслужава положението си.

  В градинката на Дом на покойника СДС да монтира знаме на ссср .
  Или да замълчат завинаги.

 41. Г-н Сименонов,ако следите редовно блога на уважаемия Г-н Инджев,само аз съм поставял този въпрос,поне 20-30 пъти. И знаете ли какъв е резултатът,никакъв,Г-н Инджев е пълен с информация,но не желае да вземе отношение към най-ценнта информация за всеки един Български гражданин-архивите,които съветските бандити ги откраднаха от нас за периода 1944-47г. Един ден,нашия домакин ,може и да ни обърне внимание,засега не се полага. Той, говори перфектно руски и знае какво значи,когато се каже на руски “не положено”. Това е най-идиотската фраза,която болшевеиките-диваци са измислили.Тя има такова широко и дълбоко значение в новоезика на комунистите,че не подозирате за какво става въпрос. И въпреки,че живеете в чужбина,бъдете сигурен,че не е никакъв проблем да качите кирилица,тя няма да попречи на колегите ви чужденци. хайде,бъдете така любезен и оправете нещата,а не като този дебил Доко,не ще и не ще,прави се на тежкар,нормално расъл е в ККБ.

 42. Здраве желая г-нь Генерал,
  скоро четох, че от нашите земи, архиви са изнасяни / крадени / спасявани / събирани / намирани, от руснаци още през 1844-та.
  С магаренца и тайно по пътеки , подпомагани от “патриоти”.

  Има слухове, че Раковски е участвал. Не знам дали е вярно.

  Дали бихте посмяли да кажете на войниците как и защо е имало руски ” клетки ” в Българските Земи по Османско време ?
  Ура, Ура, Ура за Генерала !
  Кои са били робите ?
  Българите или Освободителите ?
  Госинь Генерал, има неизгорени от руските агенти книги и някои “елементи” са чели по въпроса.
  Други са възпитавани да правят “мозайка” от късчетата информация, която овчари и говедари изпускат без да мислят.
  Ура, Ура, Ура !
  За Освободителите !

 43. G-n Йосифов,повече от прав сте,ама невероятно прав,лошото е,че повече от 90% от българчетата хем не знаят какво казвате,хем не го разбират и да го прочетат ,въобще няма да се замислят. Пропагандата е изсушила мозъците им и спасение засега няма. За мозайката сте феноменално прав!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.