Пренареждане на картите, или презареждане на каратите в медиите?

Тъкмо си канех да подхвана отново най-важната ( според мен) тема за България и нейната зависимост от Русия, тъй като предстои важна среща по въпроса в самата Русия и се натъкнах на изненада. Някой ме е изпреварил. Препечатвам статията на Николай Бареков от сайта BNEWS без никаква намеса в текста.

“Бойко трябва да най-после да определи позицията си спрямо президента и Русия
декември 8th, 2009
Николай Бареков
Бойко Борисов учуди избирателите си. Защо клекна и промени позицията си за енергийните проекти на България? Защо се отказа от твърдата си позиция по енергийните проекти на Русия у нас и призна водещата роля на Първанов в тях? Енергийните гиганти като АЕЦ Белене, Бургас – Александруполис и „Южен поток“ са не просто енергетика и много пари, а част от стратегическите интереси на Русия в Европа. За Русия България е нейният Троянски кон в НАТО и ЕС. Путин не жали пари, за да пробие чрез нас и да превърне зависимостта от неговите енергийните суровини в мощно оръжие срещу Запада.
Георги Първанов е основният лобист на политическо ниво за енергийните проекти на Русия у нас, на Балканите и в Европа. За изненада и огромно съжаление позицията на десния премиер Борисов вече съвпада с тази на Първанов. Преди два месеца пред Путин Бойко показа характер и руските проекти виснаха на косъм. Новото правителство постави под съмнение изгодата за страната ни от скъпия проект в Белене, а премиерът пожела да се чуе думата на народа за екологичните поражения от тръбата в морето край Бургас. Сега, няма и две месеца по-късно, ситуацията вече изглежда различна и тя е обърната изцяло в полза на Русия. Борисов призна, че Първанов ще има думата и проектите ще се съгласуват с него. Никъде по конституция президентът няма такива правомощия. Премиерът абсолютно ненужно допуска държавният глава да се меси в енергийната политика на България.
Интересно е как ще реагират в Европа и в САЩ. Руснаците са готови да жертват петролната тръба за сметка на скъпата централа в Белене и алтернативната газова тръба на украинците „Южен поток“. Наскоро от Белия дом предупредиха да внимаваме и с „Южен поток“, защото на практика той не дава алтернатива на руския газов монопол за европейците. За разлика от Набуко, по тази тръба ще тече отново газ, контролиран от руснаците. Въпреки ясната позиция на нашите геополитически партньори, десният премиер Борисов направи необясним обрат в позицията си и остави проруски настроения президент да има решаващата дума за реализацията на спорните проекти. Какво ли кара новата власт да се съобразява със стария президент и как ще реагира светът на този изненадващ политически лупинг? Сложен въпрос пред управляващи и избиратели. Въпрос на политически ценности, а не само на пари”.

Няма да коментирам автора, нито оценките му, които съвпадат с десетки пъти изразяваното от мен мнение. Въпросът ми е: защо е възможно Бареков да напише това сега във въпросния сайт, а не можеше да го каже от екрана на Би Ти Ви? Или не искаше? Или само допреди дни не мислеше така по тези стратегически за страната проблеми?

И не само за отношението към Борисов питам, но и за това към Първанов, за когото от старата телевизионна трибуна на автора нищо подобно не звучеше.

Нещо става в медийната ни държава, щом соченият за основен протагонист на Борисов в медийното пространство у нас първо напусна малкия екран с огромната му публика (след приказки за болест и последвали доста мъгляви обяснения за ползата от напускането), а сега прави такъв рязък завой ( “ изненадващ политически лупинг”, ако използвам написаното от Николай Бареков по адрес на Борисов).

В каратето силата на противника се използва срещу него. Какво се случва – пренареждане на картите, или презареждане на каратите?

Не обичам отворените финали, тях всеки ги може. Най-смешният по своето безсилие финал на коментар, както много пъти съм отбелязвал, е констатацията “бъдещето ще покаже” – става и за вкисването на киселото мляко и за втасването на политическа партия. В случая, понеже наистина не знам, мога само да се досетя, че “миналото ще покаже” – нещо се е случило. Когато научим, тогава ще разберем.

34 мнения за “Пренареждане на картите, или презареждане на каратите в медиите?”

 1. “Лупинг” ли е казало барачестото момче? Ако е така, бай ви Ганьо няма претенции, защото при тази фигура курсът си остава същият. При това този, който те гони “отзад” най-вероятно вече е на мушката ти. Зорът е само в претоварването, на което си подложен и дали ще можеш да продължиш нататък. Това, дето бате ви Бойко е подхванал, повече ми прилича на свободно падане и се кефи от голямата височина, която е набрал, а не му стига ум да се сети, че долу може да няма и “Джип” да го чака. Иво, по-малко акъл от Бареков, защото той и за него си няма!

 2. За разлика от Инджев аз не се интерисувам от причините ,а от следствието.За мен е важно,че Бареков взима категорично вярната позиция в полза на България.Ровенето в причинните връзки довежда винаги до трудно доказуеми хипотези.И е ненужно.Ако се опитаме да анализираме причините за поведението,изказванията и действията на всички политици и журналисти в БГ и тонове мастило да се изпишат-все тая.Важното е кой какво реално прави.Мен не ме интерисува как и защо Иво Инджев е бил вербуван от ДС.Важното е,че той се изявява като сериозен журналист и истински демократ.А ако Бойко леко тръгна по перваза-не е добре за България.И за него.Нашият народ има първичното качество силно да люби и мрази.Политически пример-царят.Поуката-за всички.

 3. Има една логична червена нишка през цялата тази работа.

  Хинт: “Интересът клати феса!”

 4. Слушах преди няколко години странните бандитски разсъждения на човек от Българо-Руски Бандитски отряд който най вероятно ако не бях навреме напуснал България нямаше да мога сега да ви раскажа следното,-НА БЪЛГАРИНА МУ ВЗЕМИ ВСИЧКО И ПРАВИ С НЕГО КАКВОТО СИ ПОИСКАШ.НИЕ СИ ИМАМЕ ХОРА В ПОЛИЦИЯТА,ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА.БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ УПРАВИ САМО ТОГАВА КОГАТО ПОСТАВИМ РУСКИТЕ РАКЕТИ В БЪЛГАРИЯ.За да разберем дали е вярно това което съм чул Моля,Гражданският министър на вътрешните работи в България-Цветан Цветанов да отговори на тази моя публикация в саита на Иво Инджев.

 5. Интересно съвпадение в мненията на Бареков и Яне Янев относно тази връзка Борисов-Първанов. Сякаш мислят еднакво и по едно и също време. А да не забравяме, че Янето беше от на-любимите гости на Бареков и най-често се показваше и изказваше за щяло и нещяло.

 6. Много интересно наистина! Иво е в десетката както винаги.

 7. Да,Иво,ние пак ще чакаме, ние пак ще се надяваме да видим или чуем онова, което ще благоволят да ни поднесат ОНИЯ, които дърпат конците вече толкова години в България. Тъжна,безнадеждна, но затова пък доста удобна позиция – да чакаме,да се снишаваме и да…коментираме.До следващото “снасяне” на новата информация. А той,животът,се оттича,оттича…

 8. В сайта на дневник има съобщение, че Тошо Тошев и Валери Найденов също са били агенти на ДС.

 9. Чудя се на всички.
  Все повече и повече ще се харчат природния газ и тока.
  Ако питате мене, трябва да построим всичко, и Белене, и Набуко, Южен поток, Бургас- Александрупулос, разширение на Козлодуй и т.н.
  Особенно ако някой друг плаща.

 10. Явно на Бареков такъв му се видя светът от другата страна на барИкадата – най-после, а не с неговата барЕкада, дето нямаше две страни!

 11. В сайта освен посочените двама,има и др.328 от 20 печатни издания!
  Мога само да добавя,че във времена като днешните,премиерът и правосъдния и вътрешният министър с циркулярно писмо, биха могли да обърнат внимание на различните в т.ч. и по-висшите съдебни инстанции,да мерят много пъти,преди да угаждат на хищниците
  ….особено когато се разполага,
  не само с улики,а с точни банкови доказателства…. Добре е,че не са “замлъкнали” истински и сериозен български журналист.

 12. Признава си, че текстът на Бареков ме изненада толкова, ако беше подписан от Станишев, хаде, не баш, но, да речем, от Велислава ДърДърДърева.Иначе- няма дума, с която не съм съгласен.Само че, както Иво и коментаторите от форума, и аз си задавам 1 валиден за 99% от БГ журналитиката въпрос. При нас не е важно КАКВО излиза в МЕДИИТЕ (имало най-висша политическа корупция, президент-ченге и руска подлога,Главен прокурор- пазвантин на червената мафия, резили навсякъде, че кой не го вижда и знае?), а ЗАЩО ТОЧНО СЕГА ИЗЛИЗА И КАКВО ТОЧНО СТОИ ЗАД ТОВА? КАто с текста на Бареков. Проговорила гражданска съвест? Позиция? Игра някаква? Не знам, признавам.

 13. Kakvo se sluchva li?

  emi Bai vi Boika zapochva da si izbistria istinskia oblik…

  Osta KGB -DS- Gotze -BB- TIM se konkretizira mai

 14. PS

  kolkto do jurnalistikata – tezi koito veche ne prinadlejat na osta shte se machat da i oponirat

  I nakraia pak Chervenata arnia shte ni spasi

 15. Чудя се на всички.
  Ако питате мене, трябва да построим всичко, и Белене, и Набуко, Южен поток, Бургас- Александрупулос, разширение на Козлодуй и т.н.
  Особенно ако някой друг плаща.

  Ne se chudi Genadi – zashtoto drug niama da plashta.
  Edin ot plashtachite shte si ti.

 16. Ако ти му дадеш работа на Барека ще напише това, което му кажеш.

 17. до “Познай кой”
  И други има, Огнян Стефанов например, Светослав Терзиев…

 18. Руският президент Дмитрий Медведев внесе в парламента проектозакон за условията, при които въоръжените сили на страната да се намесват на територии извън Русия.Московският в. “Комерсант” посочва, че в законопроекта е заложено руската армия да се използва в чужбина за отразяване на атаки срещу руски войски, както и отблъскване или предотвратяване на агресия срещу друга държава и за защита на руски граждани в чужбина. В закона изрично е подчертано,че руските войски ще охраняват и защитават зад граница руската собственост. Путин цели АЕЦ Белене да се построи с руски пари,и така да стане руска собстност,а същи и Южен поток и Бургас-Александруполис ще бъдат изцяло руски в България,поради финансовата невъзможност на България.В страната ни според посоченят закон руската собственост ще се охранява от руски войници,въоръжени не само с леко но и с тежко въоръжение,и с правото да го ползват дори отвън от охраняемият периметър. Като се познават войствените навици на Путин,допоснимо е да се скрои една провокация към тяхните войници,и за няколко часа да окупират България,и така да подставят западните сили пред свършен пакт! Така целиха преди за Косово,но правителството на СДС не допусна руските самолети с войници над България,така че войските на НАТО имаха време да завземат летищито на Прищина! Само че кое по-точно …

 19. им е важното? С какво примерно „Бургас-Александропулис” защитава българските национални интереси, след като се очаква България да печели от транзитни такси някакви жалки суми от порядъка между 35 и 50 милиона евро, докато Русия и Гърция, която поема траспортирането на петрола след Алексадропулис, ще печелят милиарди? И това при положение, че същия този петролопровод застрашава много, ама много сериозно единственият печеливш отрасъл в българската икономика, тъй като предполага източване на танкери в открито море – и като нищо може да бастиса туристическата индустрия по цялото южно Черноморие.И за какви български интереси може изобщо да става дума, след като руската компания спечели този нагласен търг срещу задължението да построи централата срещу 4,4 милиарда евро, а сега оптимистичните прогнози са за 8 милиарда, а песимистичните – за 10-12 милиарда – при това без прилежащата към централата инфраструктура от енергопреносители, без депо за радиоактивни отпадъци и без предвидени средства за нейното погребване след изтичане на проектния срок – които средства са най-често в размер две трети от необходимите за построяването й.И най-накрая още едно „без”: без разчети за икономическата ефективност на начинанието – без яснота на кого аджеба ще продаваме тока от тази централа, с която се силим да ставаме „енергиен център на Балканите” – след като и в Румъния отдавна се строи атомна централа, която ще запчне експлоатация години преди нашата; а същият този Путин предлага да построи такава и в Турция, при това при много по-изгодни условия в сравнение с българската.

 20. “ВАЖНО” имаш сериозни основания в съмненията към Русия и тукашните им лакеи.Една корекция-транзитната такса не е в евро ,а долари,което означава около 20млн.евро.Тя поначало е договарена чудовищно ниска-1 дол./тон.През 1993 год.когато започнаха преговорите за тръбата,тогава таксата пак бе 1 дол/тон,но при цена 75дол/тон нефт.Сега тон нефт е 550-600дол/тон,при цена на барел 78-80 дол/един тон е 7.3 барела/.Миналата година бе стигнал 1000дол/тон.За това в такива дългосрочни договори никога таксите не са цифри,а процент от цената на стоката.В началото бе 1.4%,което ако се бе записало в договора сега щеше да е 8 дол/тон,което означава 8 пъти повече приходи от сегашните.Нашите договарящи или са били съвсем невежи или съвсем умишлено са лишили България от стотици милиони на година.А друг е въпросът дали въобще е необходим този проект на България.Той въобще не е енергиен,а е чисто транспортен проект.
  Енергиен проект е АЕЦ.Но е абсурдно да се построи с руска технология.Тя два пъти е отхвърлена от Европейската комисия за ядрена енергия с много забележки.Ако се строи АЕЦ,той ще бъде с френска технология и при положение,че произвежданата ел.енергия се включи в общия европейски енергиен баланс,за да се осигури реализацията.Иначе ще си остане страшен паметник на невежеството.
  Южен поток има по-големи шансове за реализация.Западът гледа на него повече политически отколкото търговски.Те така биха осигурили още по-голяма зависимост на Русия,тъй като тя разчита основно на износ на суровини,нямайки експортни конкурентни стоки и технологии.

 21. Не може да се нарече такава статия,която е озаглавена на по собственото име на Министър-председателя на Република България. Какъв е този Бареков,че да говори за такава официална личност на страната ,по тракъв примитивен,фамилиарен, предизвикателен начин. Какво е това,Бойко,Мойко,Гоце,Сокол,Владо,Младо,,,,а себе си не нарича Кольо. При това,позицията на Г-н Борисов, съвсем не се определя от самия него,толкова ли е трудно да се разбере. Е,наивници ,навници,наивни… Българските полу-политици и полу-общественици,не смеят да си поискат архивите на страната от тази нагла държава Русия,та ще определят самостоятелно някакви си позиции… Смешна си е нашата ухаеща на смрад ККБ. Орела отново ена “висота”,какви ракети са ти в главата ,бе драги орльо,ама къде живееш бе,човек,след като си в емиграция,къде ги вадиш тези думи?

 22. Много интересна “новина” е също така принадлежността на баш бабаитите от вестниците Труд и 24, 168, 720 и 8760 часа към ДС.

  Някои от тях били агенти само на 3 служби, други правили тайни квартири а по-късно и тайни клевети в продължение на години.

 23. Всички знаем, че Бойко Борисов е по някакъв начин свързн с най-криминалните години на прехода… но този обрат говори, че Гоце може да притежава нещо черно на бяло за изнудване… това е само хипотеза разбира се, донякъде спекулативна, но простото обяснение обикновено е и най-вярно…

 24. Алексей Петров -> РЗС -> Бареков. В ДЕНЯ и ЧАСА когато от екрана на бТВ е обявено, че Бареков е в отпуск по болест, журналистът е видян да влиза най-тържествено в централата на РЗС. Във връзка с последвалите събития, нищо чудно, че Бареков обърна посоката. Просто се прехвърли от другата страна на барЕкадата!

 25. Уважаеми Gen.Vlasov, аз не съм емигрант, защото съм политически Бежанец от Олигархична република България и продължавам според всичките си възможности да се боря заедно с Българските Граждани, за Свободата и Достойнството на България.

 26. Жалко наистина, че Бареков не заяви тази си позиция докато имаше голяма трибуна. За първи път(защо ли?!) съм съгласен и аз с него. Само че е късно наистина. Коментарът му трябваше да го видя през блога на г-н Инджев.

  Ех тая бТВ, маса журналисти изгоряха там. Иво Инджев и Иван Бедров изгърмяха с достойнство, Бареков изгърмя без такова. Затова и на първите двама блоговете им ги четя, а на последния – не 🙂

 27. Извода,който се натрапва е че BTV (и не само тя)са силно зависими от политиците и тези, които стоят зад (или по-скоро НАД) тях.

 28. Ако г-н Инджев не бе написал тази статия, така и нямаше да разбера как се е изказал Бареков по коментирания въпрос. Нито оме интересува, нито ще го търся да го чета! А темата не е за подминаване, защото е твърде важно за България как ще отиграе стратегическото си георграфско положение при решаването на бъдещето на важните енергийни проекти! В този смисъл Бареков изобщо не е важен. Т.е. важен е дотолкова, доколкото сам рисува собственото си лице – какво е мислел по тази тема,докато е бил в бТв и сега! А иначе ми е тъжно като слушам по медиите как се коментира по т. нар. енергийни проекти… Почти 99% от българите не знаят за какво става дума и реално не могат да преценят кое е полезно за България и кое – не е! А и стара истина е, че като не знаеш нещо, то не те интересува! Иначе би го проучил и научил! Така само някои журналисти и замесените от корист политици и държавници знаят истинските измерения на въпроса. И затова ни трябва някой специалист (но и авторитет, на който може да се вярва!), който да разясни кратко и ясно казуса, за да може повече българи да проумеят за какво иде реч! Бихте ли се заели с това, г-н Инджев?

 29. Това не може да бъде, освен ако Иво нещо се е объркал или Бареката да се е побъркал. Или, пък знае ли се – хората имат право на промяна и се променят. Нали и свети Петър три пъти се е отричал от Учителя,но сетне става по-твърд и от камък пръв Христов апостол. Нали същото се случва и със свети Павел, който от най-страшен гонител на християнството става велик апостол на вярата. Да споменаваме ли Имре Наги, Александър Дубчек, Солженицин, Сахаров, Александър Фадеев, Веселин Андреев… Вероятно Хемингуей е точен в заключението си ,че “Всеки е прав, докато разбере ,че се е лъгал”…

 30. “Няма да коментирам автора, нито оценките му, които съвпадат с десетки пъти изразяваното от мен мнение. Въпросът ми е: защо е възможно Бареков да напише това сега във въпросния сайт, а не можеше да го каже от екрана на Би Ти Ви? Или не искаше? Или само допреди дни не мислеше така по тези стратегически за страната проблеми?”
  Откога за Инджев е важно как и защо променят позицията си политическите проститутки?
  Освен това Инджев много добре знае отговорите на въпросите ,които поставя.
  Но не ги виждам написани….
  Мъжеството е дефицитно качество напоследък.
  (Отговорите са винаги два : жена или пари. В нашия случай – пари..)

 31. Уважаеми Орльо,възхищавам ти се на статуса “политически бежанец” от НРБ,или ККБ,все пак,има малка разлика,нали,не съществена,но има.Второ,срещу кого се бориш, да нае би любим автор да ти е Сервантес.Трето, кои са тези Български граждани,които се борят и как,като псуват и траят?Ега то борбата.България не може да бъде свободна и достойна,просто не може,няма начин,няма кой да я направи такава. Не може комунистите да управляват която и да е държава и тя да бъде определна за свободна и достойна. Все пак,къде живееш ти,в тази страна,на твоето политическо убежище,наивността сериозно ли е разпространена? Понякога имаш мнго логични разсъждения,но перманентно си в някакъв псевдопатриотичен захлас,бъде още по-реален.

 32. Ген.Власов,вече имах възможност преди време,в друг сайт,да изкажа подобни мисли за “орльо”и техния сайт”идея за България”.Те гравитират от ултралевичарство да краен десен национализъм.Много широк диапазон-не можеш да им го обхванеш в реални граници.Остави ги на воля да се изявяват-късно е за образование.

 33. Ясно,ясно,нещата са зле с Орела,може би не е добре много ,много…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.