Можем ли да отсеем зърно от с(а)лама?

Предлагам ви няколко цитата по една и съща тема, които да съпоставите и да решите на кого, доколко, дали, защо и откъде накъде да вярвате. Няма да се връщам чак в миналата ера, в мезозойския период преди изборите. Връщам ви в “наше време”, когато се предполага , че вече сме излезли от пещерите на уютното предизборно доверие и искаме да се ориентираме какво става по широките ловни полета, където сме пришпорени в търсене на препитание:

“Няма да има добавки към пенсиите за Коледа, няма да има и 13-а заплата за работещите в държавния сектор. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА.
“Очаква ни още от три до пет месеца затягане на коланите, след което от увеличените приходи от акцизите ще се създаде първият буфер, а от средата на пролетта ще се наблюдават стабилни сигнали за излизане от кризата,” прогнозира министърът.” ( в. “Дневник”, 15 октомври 2009 г.)

Ето че по-малко от месец по-късно настъпи разведряване, поне в прогнозите на г-н Дянков:

“Финансовият министър Симеон Дянков даде надежда, че могат да бъдат намерени пари за коледни добавки на пенсионерите”.( в “24 часа”, 9 декември 2009 г.)

Този свеж оптимистичен полъх веднага бе последван от топъл статистически държавен повей, който гали надеждите:

“Според официалните данни, съобщени днес, свиването на икономиката е по-малко от предвиденото от експресните данни, публикувани от НСИ преди месец. Според тях БВП на страната се е свил с 5,8% в сравнение с миналата година. ( Vesti, 10 декември 2009 г.).

Обаче се намират черногледци, които не вярват , май:

“Голямата криза ще бъде в началото на 2010 година. За съжаление, скоростта на спада в българската икономика не намалява. Темповете в спада нарастват. Това прогнозира Божидар Данев – председател на Българската стопанска камара ( БСК). ( БГНЕС, 10 декември 2009 г.)

Приблизително същият песимизъм, ако не и по-лют, се лее от изказване, направено по същото време и от страна на друг участник в голямото състезание по информиране на публиката относно прогнозата за бремето:

“Най-неприятното от кризата тепърва предстои и сега един от големите проблеми е как да оцелеят жизненоважни структуроопределящи предприятия. А сред най-важните задачи е да се мобилизира политическата подкрепа за членството ни в европейския валутен механизъм. Това заяви пред “Хоризонт” Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ)”. ( БНР, 10 декември 2009 г.).

Ето един случай, в който много ми се ще да повярвам на държавата – на нейния финансов министър и статистиката му. Но си пускам телевизора и чувам ( включително по държавната телевизия) следната (анти)рекламна въздишка, която цели да продаде нечий салам на носталгичната публика:

“Ех, какъв салам имаше едно време! Вече няма такъв”.

Чудя дали съм полудял или оглупял толкова, че да не помня как липсата на салам беше сред емблемите на въпросното “едно време”. Да не говоря за саламите и надениците, които народът наричаше несправедливо “кучешка радост” – защото и кучетата не искаха да ги ядат. Но чуденето ми е кратко – оцелявал съм и преди в царството на лъжата.

Ех, какви лъжи имаше едно време- дебели, еднотипни, социалистически! Това сега лъжи ли са?! Някакви капиталистчета въртят и сучат, послъгват малко, някак по бакалски ( нали знаете, любимата обида на Хитлер за американците била, че са нация от бакали, кекави и неспособни да му се опънат).

Лъжите на Станишев и компания за България като “най-подготвената страна в света да посрещне финансовата криза” точно по същото предколедно време миналата година бяха толкова грандиозни, че шикалкавенето на новата власт все още ни се вижда като приказка. Докога ли?

20 мнения за “Можем ли да отсеем зърно от с(а)лама?”

 1. Аз съм собственник на проектантско бюро и съм по склонен да вярвам на г-н Прокопиев отколкото на “хер Флик” още повече, че (засега) няма кадри на ДС в Инфомедия (в-к “Дневник” и “Капитал”.

 2. Журналистът Иво Инджев получи грамота за най-номинирана личност на годината. Той беше номиниран 14 пъти преди, и 4 пъти след официалния край на приемане на номинациите.
  ЧЕСТИТО Г-Н ИНДЖЕВ!

 3. Г-н Инджев, поздрави за отличието от българския хелзинкски комитет. Макар и гласовете ни да не бяха достатъчни за наградата на публиката, все пак ви отличиха като най-номинирания.

  За съжаление, събитието беше слабо отразено в медиите (по мои впечатления и спрямо очакванията ми). Надявах се награждаването да даде трибуна, от която наградените и отличени Граждани да кажат някои болни истини за българската действителност. Това ми очакване ме мотивира и да гласувам.

  Уви…

 4. Има и добра новина, пробуждането на Българският Балкански Лъв се чува от далеко, мощният му рев скоро ще изгони страхливите червени лешояди от неговата територия и след като си е свършил работата в България ще има основание да пита ЕП и ЕК,-Аз се събудих пак да пазя границата на Европа но сега съм Български Лъв от ЕС и си искам социално усигуряване като на Баварският Лъв от ЕС.

 5. За лъжите на Станишев,какво да се коментира-той сам казваше ,че се учи.Не разбираше нищо и Орешарски и другите “съветници” го моткаха,за да източат излишъка.И си го прибраха,без да посторят и 1км или да обзаведат болници.
  А сега е най-лесно да се прогнозира,защото все някой ще уцели,пък като не уцели-външните фактори са виновни.Трябва да се вярва единствено на Дянков-в БГ няма кой да знае по-добре от него.Това,че го обиждат е се стремят да го унизят,показва ,че масово,вкл. и Божков,се страхуват от неговите качества.Ако го приемаха за слаб,те нямаше да го критикуват,а щяха да го оставят да затъне-опозицията това иска.Но той се оказа ГОЛЯМА лъжица за тяхното комунистическо икономическо мислене.До сега е безгрешен-вкл. и с определенията си “малоумници” и “феодални старци”.
  А реално,издърпването ни от кризата ще е бавно,защото основния стълб в икономиката ни-строителството и всички около него производства,ще се възстановяват още 1-2 год.Остава само другия стълб-туризма.Голям проблем е,че не развихме автомобилна и електронна индустрия,както всички други бивши соц.страни.Сега на година изтичат 2-3 милиарда евро за внос,вместо и ние да правим износ.И дано Бойко не се подлъже по “енергийните”щуротии на Първанов-там вече загробването ще е тотално.

 6. Бай ви Ганьо помни едновремешния салам по-добре от Иво, даже и кремвирши помни да е ял. И краве сирене помни, и БДС за храните помни, и мляко е виждал да се продава, хем от крави. Сегашните са по-евтини, ама я изяже един кремвирш и да ви видя къде ще дрискате! Апропо, Иво, имам спомен, че за първи път новото име на Дянков, “хер Флик”, се появи във вашия блог, дори бяхте отговорили на читателя. Глас народен – глас божи!

 7. Госпожо министър на правосъдието!
  В призива на отличника на българския хелзински комитет се подсказва,защо трябва да отсяваме зърното от плявата!
  Статията се появява точно когато се активират и шумно оповестяват забрани,а съдебната система затруднява Вашите и усилията на ГЕРБ и премиера,да се отсее плявата.
  В моя случай няма червени куфарчета,а само странни и сменящи се ищци,адвокати,
  съдий,изпълнителни дела,порочни записни заповеди и ипотеки с “потулено” прокурорско разпореждане от 1999 г. за отмана на такива от по-нишестоящи инстанции и допълнително разследване,за което уважаемото МВР си удължава сроковете,та така и до ден днешен.
  Но ищци,”топ-адвокати” като пловдивските и появяващи се “наддавачи” още от времето на предшественика Ви г-н А.Станков,
  бързат като научен поп на пържен боб…осланящи се на
  “изпипани” и записни заповеди по “доброволен начин” и решения влезли в “законна” сила…
  Ако прокурор Попова и някои съдии,са се произнесли вече с решения/2008/и постановление
  /1999/,още по-порочно ще е по -красьовски”-и опасно,сега когато вече е известна не с улики,а банкови факти и самата далавера.
  Ако не друго,Въховният съд не би трябвало,да се лишава от възможността,да изчерпа националото законодателство,преди да се произнесе и съда в Страсбург!
  Това е всичко и за чест на достойни представители в оглавяваната от Вас тъжно-известна система.

 8. Поздравления за г-н Инджев и за лауреатката на наградата, г-жа Теодора Захариева. Едно интервю с нея (направено от г-н Инджев) би ни казало много за мащабите на Кризата в страната ни. Вярвам, че не само електронните издания биха се заинтересували от подобен текст, а ползата за читателите би била огромна.

 9. Започва се коледно раздаване на премии(бонуси).Поздрав за и.инджев.
  А,как бихте коментирали статията
  от 9.12.2009г.на ф.”Пари”с г-ца
  Славова 23 год.Изп.мениджър на им-
  перия от хотели.Благодаря.

 10. Navsiakyde polojenieto e zle, v USA, v Europa i v Bulgaria… ne vijdam nishto losho v tova da se vdyhne malko optimizym v horata, razbira se ne i po primera na stanishev… uspeh pojelavam na Diankov !

 11. Най-много ме впечатли речта на Борисов пред ЕНП – сега разбрах как привеждаме в действие “Десетилетието на ромското включване” – удряме го на циганска молба на най-високо равнище. Примесено с рекет – картинката е пълна.

 12. Същите противоречиви информации могат да се чуят само в рамките на една информационна емисия и за енергопийните проекти – как са замразени, в същото време напредват, дори се добавя и нов елемент, освен познатите три – руски интерес към 7-ми енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” – АМАН!

 13. Орльо,ти си поставен човек на комунистите не може да бъде,такива лъжи и наивности комсомолски плам ,може да се лее само от устата на комуноид,заклевам се,какъв балкански лъв,какъв рев бе човеку Божи,не виждаш ли,че сме унили и заспали бе,къде живееш ти,все пак,я ела тук за да видиш какво става. Ти още малко и Марсилезата ще запееш,я се стегни и не ни дразни с тези откачени призиви. Нашия народ не ще да се обади о няй-елементарни поводи,а ти го оприличаваш на лъв,при това радрзнен,ревящ.Не,не,не,не си наш човек, ти си от лагера на комунчетата. Хората изнемогват от беднотия и какви ли не икономии,а ти лъва,ревящ. С този “дух”, ще живееш поне 100години,бъди сигурен!!!

 14. Абе Еди,какво е зле положението в Щатите,я се поясни,знаеш ли цените на бензина,газта,водата,хляба,тока,дрехите,обувките,храните и др. Да,безработицата се е увеличила,но това е факт навсякъде. Как може да сравняваш по параграф “зле” тази страна с Комунистическата кочина България,ти за луди ли ни имаш?

 15. Абе Стоичков,главо,букова,няма “нацинално законодателство” ,бре че си ахмак бре,главо заблудена,има Държавно законод-во. разликата е голяма,ама само за мислещи хора. Лекувай се бе човек,и остави нацията на спокойствие.

 16. Ген.Власов,добре ги нареждаш,но нали знаеш,ум не се налива с кофата-или господ ти е направил гънки или ти е вкарал бръмбари под косата.На този,дето му викаш “орльо”-той е от т.н. сайт “идея за България”.Те може би не са лоши момчета,но доста са наивни,ако са искрени.За другите-и без коментар са прочетен вестнек.

 17. Астор, няма какво да се добави към казаното от теб. Моля го човека да се пооправи до карай,ама и наивността е болест,понякога по-лоша от комунизма.

 18. Уважаеми Г-н Vlasov в моя род няма комунисти и аз не съм бил комунист но това не означава нищо, защото всеки човек има право на избор.
  Сигурно сте забелязали че в блога на Иво няма наивници защото обикновеният наивен човек е мълчалив и както ни казва Иво- МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛОТО.

 19. Орльо,аз пък бях член на БКП ,въпреки че в рода ми нямаше комунисти,какво ли няма под слънцето на мракосоциализма.Пазя си членската книжка,както и тая на ДКМС,ама нали ме виждаш що за комунист съм. Е,как да няма наивници в блога,ти си тренчор на маивниците. Почти не пропускаш в нито един свой пост да не пуснеш боята на наивността. Абе,човек,отнесен си от вихъра,я кажи къде живееш и какво работиш,че си съмнителен вече. Политически емигрант,от коя политика си избягал,я ни кажи.

 20. Уважаеми Г-н Астор, днес отворих сайта на идея за България и бях учуден че имам двойник на основните ми политически въпроси, но разликата между нас е че аз съм монархист и съм убеден че единственият необходим спасител на Българските Граждани и Държава са законите произтичащи от Търновската Конституция.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.