Политическата телесъобразност

Избирането на Румяна Желева за заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП) в контекста на това, че тя е кандидат за еврокомисар е голяма грешка, каза пред PRO.BG евродепутатът от БСП Кристиан Вигенин. По думите му темпото, с което Желева поема и напуска постове изглежда притеснително не само в неговите очи, а и тези на колегите му.

Тя дължи обяснение защо трябваше да е кандидат за заместник-председател на ЕНП. Сигурно има и други в ГЕРБ, които да получат такова признание. Това със сигурност не й помага, коментира евродепутатът-социалист и не изключи възможността Желева в последствие да напусне поста в ЕНП.

От тази новина в сайта Кафене.нет става ясно, че на Вигенин не му е ясно какво се случва всъщност с “горещият картоф” Румяна Желева. За съжаление, по мое скромно мнение, положението е по-зле, отколкото самите социалисти си мечтаят. Защото г-жа Желева действително е най-големия кадрови гаф на Бойко Борисов, който обаче трудно може да бъде коригиран.

Позволявам си да изкажа хипотезата, че настояването Румяна Желева да бъде приютена като един от 10-те заместници на председателя на ЕНП е по-скоро резервен ход и обратното на грешката – опит е да бъде намерен някакъв изход от положението в случай, че на изслушването й в Комисията но външна политика на ЕС тя се провали. Или най-малкото чрез повишаването на нейния статут в рамките на най-голямата партия в европарламента се цели да й бъде придадена тежест при въпросното гласуване.

Изслушването в съответната комисия започва на 11 януари 2010 година и никак не е сигурно как ще приключи за г-жа Желева, чиято професионална биография практически няма нищо общо с външната политика, ако не се брои нейният кратък престой в европарламента като депутат в групата на ЕНП.. Това е все едно да си стажант репортер на изпитателен срок в една голяма медия и от тази позиция да станеш главен редактор, прескачайки много нива в йерархията без да имаш никакъв опит.

След изпуснатата от Румяна Желева реплика, че в Брюксел се била срещала с руския външен министър Сергей Лавров и с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън докато ходела до тоалетната, съм почти готов да се обзаложа, че ще й бъде много, много трудно да прескочи последната бариера пред формалното й встъпване в длъжност като еврокомисар. Прецеденти на такива изслушвания да се препъват кандидати, за които летвата е твърде висока, има.

Накрая – нещо по принцип. Не е нужно човек да е в един отбор с Вигенин, за да забележи това, което споделям за кадровия гаф с издигането на Румяна Желева. Очевидният за мен провал с нейното протежиране не прави критиката по въпроса непременно “червена”. Това е същият случай като с Яне Янев – той громи сега президента, но с този факт не става автоматично съратник на всеки, който сочи кривиците на Г.Първанов. Което не пречи пък да бъде отбелязано, че забраната Янев да говори срещу президента от парламентарната трибуна е също толкова осъдителна, колкото много от ходовете на самия Янев в недалечното минало ( като “разбивач” на чужда парламентарни групи например).

Стига да може човек да си позволи да гледа на политиката като наблюдател, без да е обременен от изискването за лоялност към партия или партньори, ще има правото да се произнесе свободно за нюансите. Казано в прав текст по конкретния случай: Бойко Борисов може да е прав за много неща, но за решението си Румяна Желева да ръководи българската външна политика, или да представя дори България в европейското правителство на Жозе Барозу, определено сбърка.

Изобщо, да ме прощават политиците ,сред които има всякакви хора и изобщо не всички са маскари, но политическата целесъобразност в говоренето е техен проблем, част от професията ( нещо като етиката за гинеколозите). За останалите, особено за журналистите, е проблем, ако тази целесъобразност им се вменява като задължение. Защото телешкият възторг от успехите на властта се превръща в мучене, в телесъобразност.

52 мнения за “Политическата телесъобразност”

 1. Тоалетните срещи,конферентни “псувни” и др.скандали-разбира се също биха могли да бъдат удобни и “работещи”,но шума,какъвто – и да е и откъдето и да е-остава несравним с тихата дипломация и убйствената ирония.
  Няма да ровя кости и спомени на 6-7 български колеги на г-жа Желева,но за блога ще припомня,че Шулц и Громико също съвпадаха случайно когато им се е допикавало в ООН,а Раул Роа “не даваше” дори кафе на посланика на Швейцария-ако идва като представител на “империализма” и САЩ-,дори а в Пунта дел Есте
  -Уругвай,направо е бил готов да “реже” седалки,само и само да не е до др.страни-членки на ОАД,”милвани” от балкона с думи зад гърба на президента Дортикос,от които биха се зачервили и каруцарите ….
  Зависи и от други габарити…точно в тоалетната,лейбъристите са кодишли
  много Чърчил,че много се поприкрива,докато пикаел:
  – Ми от вас,какво може да се очаква,като видите нещо голямо и само гледате да го национализирате!!!

 2. Поздравления за точния анализ! Доста притеснителна е тенденцията на теле-мученето. Медиите успешно го предават и на народа, който се е размучал почти като преди повече от 20 години. До нищо добро няма да доведе това, според мен! Още по-тревожно е, че липсата на информираност и рефлекс при по-младите води до още по-големи поражения. Тъкмо започнаха бавно да стават по-активни политически и трябва да пригласят на общия тон на мучене.

 3. Ясно е, че постът на Зъблезъбата Зъбла чисто протоколен.10 заместници- толкова горе-долу са страните, в които управляват партии от ЕНП, та бройката в Европарламента е важна. А иначе в ЕНП е и Кощуница, и Юлия Тимошенко (тя поне си е хубава жена, за разлика от нашенското зъблезъбато грозотилище…) Но наш Ганю си мисли, че то ЕНП е нещо като КПСС-то голям началник някъде, дето може и пари да раздава.Апропо, черпя всеки, който ми посочи “дясното” в ЕНП. Европа на християнските ценности-поне една символична формулировка в Евроконституцията? “Десният” лисугер Валери Жискар Д`Естен (ле грон ами на камарад Брежнев)казва “о, не, да не ядосваме мюсюлманите, нали, компрене…” Европа срещу моралната реабилитация на комунизма? ЕНП си мълчи, че Путин и Миркел отново са нейде из необятните сибирски полета и уютни дачи за СССР номенклатурата или пийват бира в Баде-Баден унд Гаден-Гаден. По проблем абсолютно противопоказен на дясната почит към естественото право- хомосексуалните бракове ЕНП пасува, нали разбирате, да не дразним “другостите”, “алтернативните”… Идва ред да избираме президент- ЕНП ни съветва в лицето на някакъв чиновник Путеринг, пардон, Пьотеринг, да избираме Гоце Сирищника, защото фашизмът настъпва и ако не го изберем, Бухенвалд не ни мърда. Толкова за “дясното” на ЕНП. За нея средният европеец едва ли е чувал и едва ли по нещо я отличава от блатния център, където са социалдемократи и т.н. От комунизма ни отърваха не ЕНП-ейските безличия, а Роналд Рейгън и Маргарет Тачър, дето им е през оная работаза ЕПН.

 4. Бойко тегли каруца без четирите колелета )на демократичната власт в България) и се надявам до Коледа да ни каже истината…

 5. В опита си да овладее цялото дясно пространсво Б,Борисов упорито налага дами без практически опит на стратегически места в ръководството на държавата.Феминизацията на политическото пространство е положителна стъпка ,но е необходимо и практика.Явно тази 32 каратова усмивка ще ни преследва още дълго време и ще ни навява носталгични спомени за хубавото “Наде”.

 6. Телешкият възторг, господин Инджев, както знаете, изобилства по нашите земи и “какво тук значи някаква си личност” – в случая Желева.На страниците на в. “Българска армия” прочетох авторецензия на книга, издадена под егидата на Министерството на отбраната за “Вапцаров-моряка”, където авторът пише ни повече – ни по-малко: „За намаляване на техногенните катастрофи и повишаване на техническата безопасност и сигурност, в т.ч. сигурността на водния, авиационния и автомобилния транспорт, трябва да се формира нова ценностна система, в която безопасността е част от новата култура на хората. Първообраз на тази нова култура и нова духовност я виждаме в поезията на Никола Вапцаров, който одухотвори машините и ги свърза с душата на човека и морето.
  Това е симбиозата на XXI век!” Аферим, професор било момчето, ама по какво ли?! Сега като променят закона за професорите може и доцент да го изберат, мяза му! А Вие за едно препитване пред някакава си комисия се кахърите!

 7. R Jeleva

  Vaobshte ne e gaf

  Tia e nedelima branka ot osta – KGB – DS – Gotze- Putin- Tim.

  Niama nishto sluchaino.

  kakto ne e sluchaino priemaneto na zakona za “bezprepiatstvenoto sledene” ot vchera, mai.

  Mutrite iskat da prevzemat i evropa. Pazi boje.

 8. PS
  nali se seshtate kade se proektira BB i Grajdanite za ERB
  v tazi os.

  Te sa edno ot tiretata…

 9. Доста е спорна тезата на Иво.Аз не съм от феновете на Желева,но не виждам защо да бъда от противниците.Досега беше Кунева,абсолютно без никакъв опит и нанесе сериозни щети на България.От гледна точка на ЕС може да е била добра,но какво от това.От Желева още нищо не сме видяли,което да ни кара да бъдем лоши пророци.Да изчакаме.Пък и забравете ,че България е царството на кадрите!Не приемам и оценката за Яне Янев.Да каже Иво Инджев кой друг БГ политик е направил нещо повече против корупцията и олигархическата власт?Той за това беше мразен и от ляво и от дясно.И за това му скроиха шапка.А сеирджиите отстрани викат У-у-у-у!Ок,да се радват-всички отново ще бъдем яхнати и със свалени гащи.Целта е постигната-стадото е в кошарата.

 10. Браво Г-н Инджев, много точен анализ! И изобщо гафовете трчбва да се посочват, независимо от кого са направени и кой ги посочва. Телещкият възторг с нищо не помага и е само жалък опит за първенюшко слагачество. За който може да прецени разбира се! Да се надяваме, че Бойко ще разбере грешката си, защото от позицията, която заема за съжаление грешката е не само персонална, но и на българските институции и от там на България, като цяло! Колкото до телешкият възторг след “опарването” на Барека, може да се надяваме на нещо положително!

 11. Да направя и аз своя задълбочен коментар по случая Вигенин – Желева: ФАНИ ЕДИНИЯ, ПА УДРИ ДРУГАТА!

 12. Европа най-накрая узря за идеята да си “отгледа” политически елит в България.Европа няма доверие на българското общество и решава да му помогне . ГЕРБ е пример за ухажване на български политици от европейския елит.Бойко Борисов беше кмет,когато при него водеха кохорти от видни европейски личности,даже един хАлен Делон уважи ББорисов в височайше посещение.Избора на Румяна Желева е жест и стъпка на култивиране на България

 13. @ Стамбо
  Смяташ ли,че си много убедителен с обиди на външен вид, име, произход. В неформалната логика това се нарича грешка от типа Argumentum ad Hominem и показва липса на аргументи и безсилие. Понеже с лекота боравиш с понятия и имена от европейската и световна политика, предложи някой друг българин, който смяташ достоен за поста. Може и себе си да предложиш, че да другите да те подхванат с гаври.

 14. Г-н Инджев,любопитно е,че се прикачате към тезата на”ляво ориентирания”Вигенин.Не че не е възможно да имате еднакво мнение,но когато един журналист го казва,под формата на “свободна журналистическа мисъл”,той оказва влияние на обществото.И това може да се приеме като моделиране на мнение или т.н.манипулация.И когато едно “ляво” юначе Вигенин казва нещо,то няма значение,но когато “наблюдател,необременен от изискване от лоялност към партия”пише нещо,то е толкова отговорно към читателите,колкото и написаното от зависимите журналисти.Апропо,защо и как това “ляво”момче е НАЗНАЧЕНО два мандата в европарламента.Желева все пак е избрана реално за вицепрезидент на ЕНП,а юначето е назначен от Станишев на 100%гарантирано место.Интересно ми е да видя независимия журналистически анализ .

 15. Вежди Рашидов е попадение от същия мащаб, ама поне не се излага пред чужденците 🙂

 16. Нека не забравяме, че Вигенин е един от рафинираните говорители-евнуси на руската мафия, през обществената структура на организираната престъпност БСП. В този смисъл всеки, бил той и г-жа Желева, която в този високо взискателен кръг/блог ще е една от многото, търпящи критика, противопоставен на БСП е МНОГО ЦЕНЕН.

 17. Пламенните р е в о л ю ц и о н е р и навсякъде и през всички времена,би трябвало да знаят,че ако през 1611 г. секретарят на Държавната дума Шван Иванович Чичерин от благороден род,дал на Империята решителни исторически личности,то не само Петър I,но и на В.И.Ленин /1918/,няма как да не е било известно,защо му е била оказана чест,за да каже като революцонен външен министър на социалистическа държава,
  на закъсняващия за среща Лойд Джорж с тежкия багаж и опит на вековете:
  -Милорд,в дворянската книга,по време Чичерини са преди Вашия род….!!!!!!!
  Не случайно чичо му Борис Николаевич е бил привърженик на Хегел и един от най-образованите европейци в руското имперско посолство в Париж…на “ти” с тамбовската аристоркрация в своето имение…
  В МВнР на съветска Русия се помни,защо е вилнял при най-малкия опит да му се подмазват с почести и др. опити за тшеславни простотии….
  Та питам аз..” като е и хляба чер,защо не се учим от СССР?”,или може би -настрана от всичко останало!!! – на България,не са нужни шлифовани защитници на държавността?

 18. До Костовист: Пич, ти откри философския камък с фразата: “Избора на Румяна Желева е жест и стъпка на култивиране на България”…Как не се сетих преди теб!?! Та било много просто – правим от дружинните ръководителки политкомисари и вече сме култивирани. Ей, друго си е човек да пообщува с култивирани събеседници като теб.

 19. Какъв се явява К.Вигенин да кадрува в партия на която не е член и по жизнено не може да стане
  защото няма морално право.Как не ги е срам тези корифеи на сатаната да дават акълв друга партия кои какво да прави и на къде да ходи.
  Боже докъде стига нахалството ви
  долни пополисти неви е срам!!!

 20. Астор какво си се разпенявил. Може ли когато се пише по дадена тема да се включи всичко останало. В случая, щом се пишело за Желева, защо не се пишело за Вигенин. Ако добавим и него някой ще поиска и за Митко (синът на Волен ?!?) да се пише. После пък някой ще настои и за чуждестранни представители да включим, защото и от тях има всякакви…

  Какво означава още нищо не сме видели. Аз като си търся работа не ме назначават и после да гледат какво правя, ами първо има конкурс и ако го спечеля те си носят отговорност ако не си върша работата добре….. То така и аз мога да претендирам да ме сложат там пък после да гледаме….

 21. Към Румяна Желева-press

  Ако зад този мейл наистина стои г-жа Желева и съответна служба, приемам това като опит за установяване на контакт ( защото нищо повече не произтича от информацията, която съдържа).

 22. Че е недоразумение,на Желева и личи само като си отвори устата.При това без никакъв намек за анатомични или естетически особености.Те са и най-малкия проблем.Просто женицата е лека като балон за тежките постове и задачи където я тикна Бойко.Нито опит,нито интелект,нито дори обща култура и лустро няма.Излъчва посредственост и кух партиен ентусиазъм.Не,че ще е единствената куха партийна лейка в Брюксел де,там им е свърталището.И Европа няма да загине с поредния еврокомисар-менте.Проблема е че настоящият електорален монополист ГЕРБ не е в състояние да извади нищо качествено на пазара на родната чиновническа посредственост.За съжаление Бойко крачи твърдо и уверено по стъпките на своя патрон и учител Симеон.Центробежната сила на личната му харизма засмука поредната партида безлични мераклии да станат лични и значими.Ама то само с ядене не става,иска и акъл…..

 23. Савов,малко съм изненадан от теб.Това,което съм чел твое не ми е навело на мисълта,че ти си за “конкурси тип БСП”-батко,братко,шурея и кръга на червените барони”.Пък може и да съм се объркал.Човек,когато стъпва на тротоарна плочка не знае дали няма да го опръска.

 24. Госпожо Желева,ако с мейла наистина се прави опит за установяване на контакт с блога на г-н Иво Инджев,не би имало нещо по-разумно от това,да се присъедините смело и открито,ащото-точно Вие-имате най-много основания,да ме “вините”,че съм подсказал,защо от прости завистници,МВнР,вече 39 тридесет и девет години,само мъти запъртъци,и не може да измъти “Звено за бързо реагиране” по кризисни ситуации в Азия,Африка и Латинска Америка.
  Да не би колежката Ви Х.Клинтън,
  случайно да предупреждава някои на юг от Рио Гранде, да внимават в “любовните напъни” с Иран?
  Настрана от всички лични битови несгоди,сега и целият блок ще узнае,че не комунистите,а и др.”другари”,пилеят скъпо струващи народни инвестиции в човешкия потенциал.
  Друго няма какво да кажа,нито на Вас,нито на премиера.Каквото е писано!Толкоз и до тук!

 25. Г-н Инджов,люпопитно ми е да коментирате вече подсказаната от мен тема-Кой е по-вреден за обществото:зависимият журналист/когото повечето хора бързо разконспирират/ или независимият,свободно мислещ журналист,който лансира спорни тези и прави внушения,които са 50%истина?Например,когато Ал.Райчев внушава,болшинството хора си изграждат верните антитези,защото знаят за неговата манипулативна мисия-когато свободомислещия Сашо Диков лансира и убеждава в спорна теза,болшинството е разколебано,защото от една страна знаят,че е независим,от друга силно се съмнямат в достоверността и правилноста на внушението.
  Имената са произволно избрани,като особено от първата категория редичката е мнооого дълга.

 26. Посолството на САЩ в София потвърди пред агенция Франс прес, че специалният пратеник за затварянето на Гуантанамо Даниел Фрийд е посетил България в началото на декември и се е срещнал с български официални лица.

  Ние не коментираме нашите двустранни разговори с чуждестранни правителства, но сме окуражени от продължаващото желание на много от нашите близки приятели и съюзници за обсъждане за установяване на задържаните и помощта за нашите усилия да закрием затвора Гуантанамо – отбелязват още от дипломатическата мисия на САЩ.

  Говорителят на Министерството на външните работи на България Драговест Горанов потвърди, че е имало подобно усилие от страна на администрацията на Обама, съобщава още АФП.

  Още по тематаКраят на ужаса в Гуантанамо
  ООН съветва САЩ да затвори Гуантанамо незабавно
  Dnes.bg припомня, че в началото на декември американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви пред Камарата на представителите, че 116 затворници от Гуантанамо от общо 211, които в момента се намират там, може да бъдат прехвърлени в други страни.

  “В момента установяваме кои са затворниците, които според нас могат да бъдат прехвърлени в други страни”, обясни Гейтс.

  “До момента, мисля, сме достигнали до 116”, допълни той.

  Господин Инджев,хайде коментирайте тази новина,моля Ви.
  Май найстина сме тоалетна.Но не европейска,а световна.

 27. До NikiB

  Избора на Румяна Желева не е следствие на изразходвана банка от кадри в Европа .Има голяма доза политика във факта ,че е избрана-ако се съди по имиджа на България-не би следвало да имаме голям авторитет.Избора на Р.Желева е доверие на кредит,шанс на България да участва в общоевропейската полика.

 28. Мисля, че ясно се изразих за конкурсите. Сравнението в тескта на автора е достатъчно точно. От някакъв асистент редактор веднага да станеш шеф на телевизия или вестник. Какво имам да защитавам конкурси тип БСП ?!? Че на такива като Вигенин нещата им идват наготово…

 29. Г-н Астор, не е моя работа да ви поправям, но деликатният г-н Инджев, надали ще си позволи, та затова и в приповдигнатия стил на Ст.Ст., най-настойчиво ви моля да научите името на човека, към когото се обръщате поучително, както и за лично поръчани от вас коментари.Илиан и той прихваща. Човекът се казва ИНДЖЕВ, а не ИнджОв. Благодаря.

 30. Г-н Доган,когато Вие сте бил в затвора,аз не бях охрана на строителен обект,но доколкото ми бе възможно в Мадрид,от друга влиятелна позиция след 1987 г.-а и преди- бях схванал какъв модел на политическо мислене и поведение,ще зададе Симеон II,който както при различните династии:френски,руски,балкански в т.ч. и български,не се свързва с поредния…
  И не е чудно,че А.Батенберг I,Фердинанд I и Борис III,нямат особено много за обяснение и сравнение,още по-малко роднинско,
  което е непонятно за защита на държавността,чиято “одежда” може да се носи както от духовно,така и от цивилно или военно лице.
  Просто всеки поотделно е продукт на своята епоха,какъвто би бил и Симеон II,който липсва и на самия премиер Борисов.Защо ли?
  Г-н генерал,повече от половин век
  комунистически метаморфози са си талибански тъпотии,и те отглеждат калфи,но не майстори като политическите противници Стамболов,Стоилов,Малинов
  Ляпчев и др.,например!!!
  Да не говорим за основните темели на държавността във война и мирен съзидателен труд.

 31. Пак до Костовист.: Не искам да влизам в безмислен спор на тема Желева. Пък и като видя словосъчетание от типа:”…не е следствие на изразходвана банка от кадри …” тутакси се сещам за специалността “Педагогика на пионерската и комсомолската дейност”. Щом като на европейците им трябва точно такъв специалист – хак да им е!

 32. Уважаеми Г-н Стоичков, Вашият коментар е точен,ясен и народополезен и в знак на подкрепа към Вашето държавническо мислене се обръщам към Генерал Бойко Борисов,-Господин Генерал, със Н В ЦАР Симеон Втори Българските Граждани влязоха в Европейският Съюз сега е време Българските Граждани със Генерал Борисов да влязат в своето свято-Царство България.

 33. Морски,не те отива да влизаш в ролята на учител по правопис.Самият Иво Инджов прави не малко грешки,но тук системата е бутонна и е абсолютно допустимо.Това го има и в официалните инфо сайтове и във всички блогове.Обикновено забележки правят хора ,които няма друго какво да кажат,но мисля ,че ти не си от тях.
  А колкото до “деликатния” собственик на блога,аз не намирам за уместно това определение към зрял човек,и препатил и успял.

 34. Oрльо,орльо,ама май си петел,дето не кукурига. Спри се бе човек,стига с тези тъпотии,какъв генерал Борисов. Министър-председател на България е Г-н Бойко Борисов. Това,че е о.з. генерал,съвсем не значи,че в качеството си на Мин-р пр-тел е и генерал. Воинското му знание е невалидно за неговата длъжност и дейност. Ако не станеш нормален,ще се наказваме,поспри се малко. Европа ни чка с генерала начело,мани,мани….

 35. Ганьо,ти ме развесели с Министерството на отбраната. Не е за вярване това,което го описваш. Семейството на Вапцаров е било с голям авторитет,близко до Двореца, Цар Фердинанд нарежда да се пусне директна линия на дома на Йонко вапцаров,лично с Канцеларията в Двореца.Вапцаров е бил срам за цялата му фамилия и обществеността в Банско. Баща му е бил радетел на Българската кауза(бил е войвода) и Българския национализъм,в най-добрия смисъл на думата.Майка му е била много грамотна и свястна жена,образована,учила американски колеж,сестра му също. Само брат му бе подведен след Девети да служи на лъжата. Комуноидите до такава степен го демонизираха,че и до ден-днешен, повечето от българите не могат да направят дисекция между поетичната му дарба и поведението му на терорист-шпионин. Вапцаров е съден от Военно-полеви съд. А такъв съд ,съди и осъжда само хора,които са изключително опасни за Държавата и населението й,а престъпленията им са свързани с акции срещу лица от войската,МВР и пр. Близките му са се срамували от неговите постътпки, майка у е изживяла невероятно трагично събитията,но е запазила достойнство,за нея може и филм да се напише. Тя много добре е знаела какво е извършил сина й,знала е,че дейността му е противозаконна и терористична,а факта че никой от най-близките му не е посветен в нещата,значи,че Вапцаров е знаел много добре какво прави. Подвел се е и нищо повече. Затова,при произнасяне на присъдата не е имало никаква изненада,както за самите подсъдими,така и за свидетелите и близките им. И затова цялото дело е извзето и скрито,един господ знае къде е ,след като самата Мая Вапцарова протестира,че не и дават архивите с делото срещу групата комунисти. Всички правят пълни самопризнания и се признават за виновни,всички до един. И сега,МО какви неща прави,не е за вярване. те са си комунисти,както в МВР,Съда,Следствието и навсякъде. Спасение няма…

 36. Към Българския орел:
  My dear Eagle,being faced to different and no credible challenges after President,s and S t a n i s h e v,s inventiveness with Republican medals d.d. on the 70th Anniversary of His Majesty,am only able to ask the General,if he is able and capable,to show the way to a suffered Nation as it was done in October 1918
  ……………………………
  /сбито/
  Драги орльо,само се питам,какво още му трябва на нашия “Мойсей”,за да поведе едно изстрадало от утопията племе и да остане,като такъв премиер,много повече години запомнен от бъдещитге поколения.
  Ако му потрябвам и г-н Първанов и той знаят как да ме намерят в блатото…за да останат с добро в Историята !!!

 37. Уважаеми Г-н Власов, Вие постоянно твърдите във вашите коментари че република България е Кумунистическа КОЧИНА и Спасение няма.Вие не чувате че Българският Лъв се пробужда, защото за сега сомо се прозава но като изреве стената на републиканската кумунистическа кочина сама ще падне а това означава че Спасение Има.По въпроса за наказанието сте пропуснали да прочетете в мой коментар че семейстото ми в България е наказано и в името на Българската Свобода и Достойство съм готов да понеса още наказания.

 38. Госпожо Т.Дончева,отдавна сте забелязана в блога на И.Инджев,но надскочете още малко собствения си политически ръст и не чакайте както го прави г-н Р.Петков,”шибани” пленуми,да изместят дефицита на воля,умения и решителност у Партията,за да й поставят пълноценни и европейски задачи с по-кровнапкошница,но с визия,като Вашите колеги в Норвегия,Швеция,Испания,Дания и т.н.
  Те са преболедували отдавна своите “детски”плебейски болести.
  Не съсипвайте десетки хиляди народни инвестиции,у нас,поради крамоли и кокоша слепота,какво й е нужно на България!

 39. “…по-скромна кошница..! /извинения!!/

 40. Да,Орльо,всяка страна,където управляват комунистите и техните подлоги е кочина,ако не вярваш,иди в Русия ,ще се убедиш,ама не в Москва и Питер,а там,където живеят десетките милиони руснаци. Иди и в Сърбия,почти като у нас. Добре,не съмправ,България не е комунистическа кочина,а какво е ,Република,чия република,какво републиканско има ,ти защо не си в тази република,нещо не я обичаш много,много. И кой е наказал семйството Ви,кога и какво е накалзанието? Ама бъди конкретен. Общо взето си въздухар,не си лош човек,повече от честен си дори,но си отнесен от вихъра. Няма такова нещо като “Българския Лъв се пробужда…” Ако тези лъвове са като теб,ще си останат на ниво прозявка. Е,кой е пък тоя,дето ще се занимава с теб и да те наказва,след като си в чужбина,нещо не си добре,лечкувай се брат’чед,лекувай се упорито,друг избор нямаш.

 41. Абе Стоичков,на какъв език пишеш ти бе,това,твоето,не е български,да,близък до българския,ама не е съвсем. Сигурно сте роднина с Орлето,зсега вие двамата водите по точки в класацията за отнесеност. И защо пишеш на английски,какво демонстрираш,впрочем по-добре изпозвай този език,защото по-добре се изразяваш,явно си развалил родния си език,а може и българския,да не ти е роден.

 42. Към Gen. Vlasov:
  Не знам колко емигранти пишат коментарите си в този блог (благодарим ти, Иво), но имам странното усещане, че зад псевдонима Gen. Vlasov стои моя съмишленик Венци Бобичов. Хиляди извинения, ако с това нарушавам легендата и правилата (ако съм прав, разбира се). Блоговото пространство е царството на анонимността (като изключим водещия), нали? Аз изпитвам огромна и смирена симпатия към истинския ген. Власов, който е повел войниците си (руснаци) срещу Червената армия. Ако с псевдонима си искаш да напомняш на всички, че е имало такъв човек, с такава решителност, тогава съм съгласен. Но, тъй като ценя най-много уникалната същност на всеки човек, независимо дали е публична или анонимна личност, винаги ще предпочитам името което ни дават нашите родители. Затова си позволих това отклонение от темата. Апропо, всичко написано от теб за Вапцаров е вярно.

 43. до г-н Cтамен Стоичков
  ТУК

  Г-н Стаменов, радвам се да Ви приветствам между нас, бихте ли ни разказали нещо интересно за
  Богомил Герасимов(Мексико) и Владимир Игнатов(БТА-Испания.
  Разбрах, че сте познавали добре и двамата.

 44. Господин Власов, бях Ви определил преди време като душата в блога на Иво и не съм се излъгал, няма да се излъжа и в близката победа на Българските Граждани срещу Олигархичната република в България.

 45. Е, Г-н Панев, нямам нищо общо нито с Ген . Власов,нито с посоченото от Вас име,на Ваш единомишленик. Но както изпитвате симпатия и респект към истинския Ген.Власов,би трябвало да изпитвате такива приятелски чувства и към всеки,който използва псевдоним.Хората имат право да прикриват самоличността си,по различни причини,особено заради своята сигурност.Я си предствате,че ако един ден Ви кажат,че някой е ликвидирал Вашия Венци,защото много е говорил,а Вие сте този,който сте спомогнал за разкриването на идентитета му,какво става,нали няма да се чувствате добре. Или Вие не познавате манталитета на комунистическата сган. Вие бит ли сте от комунисти,само заради това,че говорите и пишете. Понеже на няколко пъти споменавате,че живеете в Чикаго, това е предпоставка,че сте на малко по-сигурно място за живот,но тук не е така, комунистите постояно бият и убиват. Георги Стоев,да не би да го убиха “Червените бригади” на Баадер-Майнхоф,или талибаните,съвсем не, а точно тези,от които евентуално се страхува всеки,който пише със страх. Георги Марков го убиха същите,които убиха и Г. Стоев,разликата е само в мястото на покушението и разликата от 30години. И нали сам се сещате,че това не са съществени разлики. Водещият музикалното предаване “Метроном”,по Румънскта секция на Радио Свободна Европа, Корнел Кирияк беше убит от техните комунисти,изплзвайки също италианец,също както нашите верни чада на (убийците) на народа. Вие имате късмет,че живеете далеч от ККБ,но тук нещата не са толкова безопасни.Да,аз действително ползвам псевдонима на ген.Власов, с посочената от Вас цел, генерала е бил толкова достоен човек,че дори на процеса ,през септември 1946г. ,той казва пред целия съдебен състав,че ненавижда Сталин. Такъв българин няма,няма и да има. На следващия ден го обесват,заедно с други 12 Съветски генерали-антикомунисти. Ами ген.Хелмут фон Панвиц,отворете нета и ще видите за какво нещо става въпрос. Иначе,за Вапцаров се знае много,аз намерих доста неща по нета прокрадва се информация,имах един познат,който се е добрал частично до архивите за процеса срещу него,та ми каза някои неща. А те са страшни.

 46. Само няколко изречения в отговор. Разбира се, че уважавам правото на всеки да избира как да представя себе си. Водя се от убеждението, че съдържанието и посланието са по-важни от името на автора. Както е казал Хайне: “Перото надминава автора”. Въпреки това никога не съм крил името си, народността си и религиозната си принадлежност. Нито в България, нито тук, в Чикаго. Не съм бит от комунистите, но съм затварян 4-и денонощия в Първо РПУ заради статията си “Още за Черната скала или Ескадроните на смърта” във в-к “Век 21”. От сблъсъка ми с комунистите, ченгетата и техните пехотинци съм разбрал следното. Те никога не бият и убиват само за думи, статии, книги или гола омраза. Бият и убиват само когато си бил един от тях, клел си им се във вярност, а после си ги предал или окрал. Аз никога за нищо не съм им се клел, затова съвестта ми е чиста. Знам, че ще ми възразиш: – Ами, Георги Марков? За статии, и книга. Аз, също като теб изпитвам истински респект към паметта на Георги Марков (записал съм всичките му есета по “Свободна Европа” и Би Би Си на касети, докато беше жив и още ги пазя), но ти много добре знаеш, че илитерата Тодор Живков го е допуснал до най-близкото си обкръжение и че, за да напише пиесата си “Комунисти” е бил допуснат също до най-тайния архив на БКП. А за Венци не се притеснявам, минал е през много по-опасни изпитания.

 47. Да,прав сте,определено сте прав,но страха си е страх. Не,Г-н Панев,комунистите убиват заради всичко,при тях няма ограничение за параграфите,по които някой ще бъде убит. Убиваха всякакви хора,независимо,дали пишеха,говореха,работеха,пееха,сееха,смееха и какво ли не. Не са пропуснали нито една причина,поради която някой да не бъде убит. Тези хиени са ненаситни. В “съвременна ” Русия през последните години има убити!!! около 200 журналисти,публицисти,издатели и пр. Така че,пазете се и Вие,предупредете и Вашия приятел. Знаете ли какво казваше Петър Семерджиев,лека му пръст,че никога не е стоял до прозорец,след като емигрираха от България в началото на 70-те години,със съпругата си ,проф. Ема Герон,при това,той живя до последно само в Израел,където не е толкоз лесно да се открие някой за отстрел. Г. Марков не се пазеше и изгоря човека,организаторите на убийството са си живи здрави до ден-днешен,а неговите псевдо-приятели издевателстват към паметта му. Чел ли сте Левчев,Цанев и сие, какви циници са,срамота…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.