Колко дълбоко е удовлетворението и фатална ли беше 13-та среща?

В епохата , когато България беше нацвъкана с фотоси на вкопчените в страстна целувка Брежнев и Живков, когато рожбата им в Кремиковци се казваше “Леонид Брежнев”, а самият той получи приживе паметник клонинг на Сталин в подножието на монумента с шмайзера в София, в самия СССР се разказваше вицът, че др. Брежнев е открил седмото чувство: чувството на “дълбокото удовлетворение”.

Нямаше реч на Брежнев, в която да не се говореше за неговото “чувство на дълбоко удовлетворение” – най-вече от успехите на развития социализъм, същият, който предаде Ленину дух от прекалено развиване. Но, както се вижда духът на Брежнев е жив и епохалното му откритие на “седмото чувство” не е отишло напразно. А и Ленин не си е отишъл от мавзолея в Москва – украсява все така завещанието си в Кремъл на входа му.

На пресконференцията след състоялата се в София 13-та сесия на междуправителствена руско-българска междуправителствена комисия руският винистър на Енергетиката Сергей Шматко изрази удовлетворение от успехите. После посети президента Г.Първанов и двамата са си спретнали истинско състезание кой да е по-удовлетворен- един през друг изразяват удовлетворение. Колко дълбоко е обаче то и има ли почва за него, при положение, че има спад от цели 48,9 на спад в стокообмена между двете страни за годината?

Както обикновено, т.н. добри новини, в случая за укрепването на дружбата, никога не са такива, каквито изглеждат или ни ги представят. В твърде невъздържан от дипломатическа гледна точка стил руският гост се е произнесъл на наша почва за мнението на трето лице ( за което едва ли е упълномощен от германска страна) в схемата за основния руски интерес в България АЕЦ “Белене”, заявявайки, че германският концерн RWE вече сигурно съжалявал за отказа си от финансирането на проекта. Това изпускане на нервите е показателно колко вбесени са в Москва от падането на германския смокинов лист, с който прикриваха голотията на своето проникване тук.

Срещу основанията за дълбокото им удовлетворение ден по-късно, т.е. днес, косвено се произнася и самият инструмент на руската енергийна инвазия. След като говорителят на руския държавен монополист “Газпром” Сергей Купрянов обясни по повод срещата в София, че с участието си в “Южен поток” България може да се превърне в “половин Украйна” ( отново имперски ход с противопоставянето на трета страна, която Москва иска да накаже за непослушание!), имаме нов нюанс в тази стратегия. За първи път, струва ми се, става публично ясно, че Русия е готова да шантажира България ( която се опитва да употребява за шантаж на Украйна) и с румънска карта, както вече опита с турската преди близо три месеца.
Газпром разчита и на други варианти за “Южен поток” – най-вероятно Румъния, ако България промени намеренията си за участие в този проект, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс и на зам.-изпълнителния директор на компанията Александър Медведев.

“Ако с България нещата не потръгнат, Газпром има и други варианти. Румъния е заинтересована да участва в проекта “Южен поток”, подчертал Медведев.

Ако четем между редовете кой какво е казал от името на преговарящите страни, става ясно, че всъщност нищо не се е променило. Сайтът Медиапул цитира източници от българското правителство да казват, че категорично са отблъснали искането на Москва за 100 % контрол над АЕЦ “Белене”, запазвайки за София евентуално 20 процента участие. Същевременно искането на България за акционерно финансиране на проекта е било прието – за разлика от предложенията към западните държави да се включат. Поне до момента никой от поканените на Запад не откриква.

Да откликнеш в случая означава, че ще трябва да се намерят международни финансисти самоубийци, които да си сложат парите в проект с неясни параметри за възвращаемостта от вложеното в него и с ясна тенденция на постоянно оскъпяване на строителството ( да не говорим за създаването на прецедент в ЕС за приемане на руски технологии в тази сфера след Чернобил). При това с абсолютно непроучен шанс за реализиране на евентуално произведените количества електричество в условията на растяща конкуренция в региона и при европейски ангажименти за рязко завишаване на критериите за енергийна ефективност, т.е. при тенденция за пестене, а не на разпиляване на енергия, както беше досега в нашата “богата” България .

Самата България май изобщо не се спряга като потребител на хипотетичната електроенергия, от която и при сегашните разчети няма нужда, особено ако се запази посоката на срив на енергоемкото, създадено но съветски образец индустриално производство и преориентирането на българската икономика към екологично чисти високите технологии, услугите и селското стопанство.

Дори и “новият” проект за руско участие в язовир “Индже войвода” за снабдяване на питейна вода на българското южно морско крайбрежие, е всъщност подновяване на стария проект за язовир “Дебелт” . За целта е подписано “рамково споразумение”, нещо като писмо за намеренията. Старият проблем с руските лицензи за българска оръжейна продукция, който уж бил мръднал от точката на замръзване в отношенията с Москва, всъщност е бил “рестартиран” ( по думите на руската страна).

След като сроковете за решаване на българската позиция по руските проекти отдавна бяха нарушени ( помните ли, премиерът Борисов беше заявил лаконично, че това ще стане до края на ноември), сега са определени нови за прецизиране, оценяване, осмисляне и т.н.

Къде е скритата в тази картинка причина за “удовлетворението”? Да не би да е във факта, че въпросната сесия беше 13-та, питам аз в навечерието на 13-ти декември? Едва ли, нищо фатално не е станало, но и нищо епохално- също. Русия пробва по всякакви начини да се наложи, представяйки това като “взаимен интерес”, включително с намеци за създаване на работни места, настъпвайки българското правителство по болния мазол в условията на кризата.

Не ми се правят каламбури с имена, но те някак си се натрапват. Защото българския водещ в преговорите министър Трайчо Трайков си трае. Явно е оставил удовлетворението да се шматка по трасето с Първанов, на когото не му е първица да изразява вечното си удовлетворение от вечната дружба.

22 мнения за “Колко дълбоко е удовлетворението и фатална ли беше 13-та среща?”

 1. Отклонение от темата:

  Поздрави за наградата от Българския Хелзинкски комитет!!

 2. 1.Нито един руски проект няма да се реализира в страна, член на НАТО.
  2.Проектите и за северен и за южен поток, са инструменти за шантаж към Полша и Украйна, които никога няма да мръднат от “масата за преговори”.
  3.Руснаците и гъза ще си дадат, само да изглежда, че са в Голямата игра.
  4.”Големият шлемник Балкански” Гоце е илюстрация на стратегическата им некадърност.
  5.А безнадеждните опити с Булава – за технологична негодност.

 3. на гладните руснаци много им се иска отново вагоните да пътуват за русия без да плащат.само за лихвите ще работим години.

 4. Сега, след като вече избраха човека на годината, няма кой да досажда във форума на “Дневник”.

 5. Познай кой, да не е сина на Кой Та Знай?

  🙂

 6. Нивото отново е повишено,статията е невероятна,бравос на Г-н Инджев!

 7. До тук всички са категорични за съдбата на “големия ш/ч/лен”.Но най-точна е подредбата на Морския.Браво.Абсолютно точно.Ще си позволя да добавя няколко штрихи:
  -Бургас-Александруполус няма да стане никога,не само заради екологията.И не само защото Русия въобще няма достатъчно нефт с излаз на Черно море.Най-вече защото е тотално губещ и за самите тях.Уж спестяват таксите от Босфора,а се нахлопват на варианта един и същи нефт да го пренасят с два танкера/един разтоварва в Бургас,друг ЧАКА в Северна Гърция/.Това води до загуби на количество,време и особено транспортни разходи.А ще са направени милиарди инвестиция.Идеята за тази тръба е от 1993год,но тогава новосъздаващата се руска олигархия имаше други цели/изгоди/.А сега се използва за политически фойерверки.
  -АЕЦ Белене няма да се строи по руската технология/ако въобще някога се строи/.Тяхната е от по-старо поколение,а и все още няма одобрение от Европейската комисия за ядрена енергия.А реализацията на ел.енергията може да се осъществи само ако ЕС приеме количествата в общия енергиен баланс.Иначе пазар няма.А това едва ли ще стане,щом и Германия решиха да строят АЕЦ.
  -Южният поток също е с много малък шанс за реализация.Самите руски сайтове коментират широко недалновидността на този суперскъп проект/говорят за 30 млрд/,необезпечен с газ и пазари.Единствено да се оказва натиск върху Украйна.Но ако от там спрат доставките,ние губим много от договорените такси за транзит по съществуващата ни газопреносна мрежа.В Русия мислещите хора основателно се опасяват от прекалената зависимост от Запада.След построяването на Набуко сериозно ще им притворят кранчетата,а руската икономика все още разчита основно на суровинния износ.Експортни стоки и технологии няма.А и вероятно Набуко ще се построи по-напред с мощните западни технологии и финанси.

 8. Ей, аман от тази неграмотност! Не се казва удоВЛЕтворение, а удотворение! (Справка-речите и изказванията на Др. Тодор Живков.)

 9. До Астор: Проектите Бургас-Александруполис и АЕЦ Белене няма да коментирам – първия, защото до голяма степен се обезмисли от Самсун-Джейхан, а за коментар на втория не ми стига капацитет./чини ми се , че въобще в България не достига експертен капацитет , достатъчен да вземем правилно решение за АЕЦ/
  Руско-италианският проект /а отскоро руско-италианско-френски/ Южен поток има за цел да докара газ от руското черноморско крайбрежие да Северна /и вероятно с разклонение през Гърция, до Южна/ Италия. Той е скъп и трудно изпълним проект. Знае се кои фирми ще участват, приблизително откъде ще минава, знаят се проблемите с недосига на газ, приблизително се знае цената. Т.е. това е НОРМАЛЕН ЕНЕРГИЕН И ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОЕКТ с всичките му предимсттва, кусури и проблеми.
  Набуко е американски политически проект, имащ за цел да ограничи икономическото и енергиино влияние на Русия в Европа. Като всеки политически проект , той не се интересува от икономическите и енргийни аспекти на реализацията. Предполага са , че основните източници на газ ще са Азърбейджан /нищо , че Президента Алиев, скоро заяви “Азерски газ през турски тръби няма да тече!”/, Туркмения /въпреки, че количествата по предварителните договори с Русия, Китай, САЩ и Европа за доставки на газ надвишават с 300%, доказаните запаси на републиката/, евентуално, Казахстан, Узбекистан, Иракски Кюрдистан и Иран!?!? . Чудех се колко удивителни и въпросителни знака да сложа след тоя списък на демократични, надеждни и придвидими държави. И интерсно защо този проект се нарича Европейски. И за капак ще минава през кюрдските области на Турция и анадолското плато. Аз поне не съм чул, кои фирми ще участват в него. Като че ли и никой не се интересува. В крайна на кого му пука за икономическите и техническите проблеми на един ЧИСТО ПОЛИТИЧЕКИ ПРОЕКТ?
  P.S. Писал си: “Набуко ще се построи по-напред с мощните западни технологии и финанси” Аз пък по-мощни технологии и финанси от тези на “ЕНИ”, “Газпром” и “Елктрисите дьо Франс” в Европа не виждам.
  P.P.S. Знае се, че 50 % от оператора, който ще обслужва “Южен поток” в българската му част ще бъде български. Нещо подобно да си чул за Набуко?

 10. Александрова,посочената от Вас статия е просто сензация,никаква дестабилизция на властат няма да има,просто защото това не е възможно,и самия Октай не казва, какво разбира под тази фраза. Постановки,нищо повече.

 11. “Набуко” е американски политически проект…..”
  Никче, объркал си се тотално !!
  Набуко е по европейски проект от всички други !!!!
  Ще видим кой последен ще се смее.

 12. Niki Bq ето ти едно филмче за лека нощ (Сънчо) “The soviet story” –

 13. Ники,поначало във всеки транснационален проект има заложена не малко политика.Няма и как да бъде иначе.Проблемът при Русия е ,че е ОСНОВНО политика.Това,което правеха като СССР и не си взимат поука от грешките.Иначе ти припокриваш мнението ми с добавяне на фактология.Бих могъл да добавя и доста други неща,но тук аудиторията не е специализирана,да не ги натоварвам.Ще кажа само,че основният европеец-подръжник на Южен поток е Берлускони,заради специалната си близост с ЕНИ-без съмнение могъща компания.Имал съм удоволствието да ги познавам още когато бяха Енихем и знам за какво става въпрос.
  А за колко % от Набуко ще има България,не съм чул.И то е нормално-западняците нямат навика да разискват медийно търговските и инвестиционни проекти,докато не станат факт.Но знам,че ако се построи тръба през България за Южен поток и се заобиколи Украйна ние ще губим по близо милиард от неизползвания транзит на съществуващата ни газопреносна мрежа.
  Впрочем,заслужава да се прочете какво е казал по тези въпроси Доган,вчера на техния конгрес.Хич не е за пренебрегване.

 14. НикиБ,
  От мен едно клипче за “Доброе утро!”

 15. До Таня: Зловещи кадри! След като ги види човек не му се иска да се прави на интересн. И все пак да питам: Те от “Набуко” ли са или от “Южен поток”. И ако не са, защо си ги пуснала точно в този форум, и защо ги адресираш да мен?

 16. Друже Асторе, прав си почти за всичко, не мога да не се съглася. Само съжданието ти: “…западняците нямат навика да разискват медийно търговските и инвестиционни проекти,докато не станат факт…” поражда у мен три въпросчета.
  1. Кои са тия “западняци”? Хора ли са, държави ли са , компании ли са?
  2. Да не би да искаш да кажеш, че ГАЗПРОМ действа по-открито и легално, отколкото митичните “запдняци”?
  3. Ако запдняците имат интерес да крият процента на нашето участие в оператора на Набуко, то ние знаем ли какъв е нашия собствен интерес, и защо управляващите /и предишни, и сегашни/ така упорито го крият от нас?

 17. НикиБ,
  Адресирам кадрите до теб и ти препоръчвам и целия филм да си потърсиш( „The soviet story“ – производство 2008г.) – най-вече, обърни внимание на речта на Путин в края и ще се убедиш, колко далече трябва да бягаме от всякакви взаимоотношения с руснаците, а, всъщност, как те никога няма да ни пуснат!

 18. Драги НикиБ, кристално ясно Ви е защо GOSIB и г-жа Стоянова точно на Вас пожелават “лека нощ” и “добро утро” с тези клипчета. Вие, под маската на обективен и безпристрастен наблюдател и анализатор, непрекъснато се опитвате да пробутате идеята за променената Русия (в политически план), на която може да се разчита и, защо пък не, да вземем (отново) да им се вържем на номерата, щом, както се мъчите да представите нещата, имаме изгода от това.

  Клиповете нямат пряка връзка с проектите, за които става въпрос в статията на г-н Инджев, тук имате формално право. Но аз мисля, че трагичните събития, за които накратко се разказва в клипа, препоръчан Ви за “добро утро” от г-жа Стоянова, показват известна паралелност със събитията през изминалата зима. Знаете какво имам предвид. Така че, НикиБ, за фаворизираните от Вас икономически партньори, които, както се опитвате да убедите аудиторията, нямат политически апетити, за разлика от “западняците”, може с чиста съвест да се каже: “Пременил се Илия, погледнал се, пак в тия”.

 19. я чукнете на A WOMAN IN BERLIN и вижте за какво става въпрос,един вид,продължение на Съветска история,на Латвиеца Едвинс Снор.

 20. Gen. Vlasov,
  Дай сайт за трсене на филма. В онзи, дето започва със Z…… и със 7 букви го няма!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.