Доган проговори енер(гет)ично и се включи в голямото надмълчаване

“За първи път лидерът на ДПС разби на пух и прах енергийната стратегия на президента Първанов, развивана няколко години и от Румен Овчаров. Критиките към грандоманията да сме енергиен диспечер на Балканите, внушавана от няколко правителства и от държавния глава, са остри и фактологически подплатени; дори и Бойко Борисов не си е позволявал така директно да ги отправи.
Защо Доган прави този ход?”

Кой сега говори за грандоманията да сме енергиен диспечер –Валерия Велева в “Труд”.? Като автор на многобройни критики по темата, критикуван на свой ред , че прекалява с тези критики, сега откривам с изумление, че попадам в една редичка с Ахмед Доган и с нея. Щом Доган казва вече, че президентът е грандоман ( и глупак като най-яркия представител на “патриотичната авантюра” да се строи АЕЦ “Белене” , който подклажда “глупави внушения” за България като енергиен център), значи вече е позволено “Труд” и неговото водещо перо Велева да заемат същата позиция.

Ето накратко какво каза на своята партийна конференция на 12 декември енергетикът Доган на енергетика Първанов, без да го споменава поименно:

-Започването на АЕЦ „Белене” е по-скоро патриотична авантюра за 6 млрд. евро отколкото демонстрация на ясни политики за енергийната стратегия на България в бъдеще.
-Няма нужда от тези 5-6 години безплодни, но патриотични дебати във връзка със затварянето на първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй”.
„-Трябваше да искаме не рестартиране или парични компенсации, а съдействие за изграждането на 7 и 8 блок, или помощ а изграждането на големи хидроенергийни проекти, от който държавата има нужда за управление на водните си ресурси”.
Постоянните внушения, че страната е или ще бъде енергиен диспечер на Югоизточна Европа, не само че не са верни, но са и глупави.
„-България има около 10 хил. мегавата енергийна мощност, от които само 5-6 хиляди са ефективни. Инсталираната енергийна мощност на ЕС е над 1 250 хил. мегавата. Да си въобразяваме, че с 0,5% от европейската инсталирана мощност ще бъде диспечер е по-скоро израз на недоразумение, а не на реална преценка на възможности и резултати. Същата диспечерска мания се повтори и във връзка с идейните проекти за газопроводите „Набуко” и „Южен поток”. Достатъчно е човек да хвърли един поглед върху картата на ЕС за действащите и проектни трансфери на природен газ, за да разбере кои сме и за какво се борим”.

Забелязвате ли езика? “Диспечерска мания”, “глупави внушения” за енергийното диспечерство, “безплодни но патриотични дебати” по темата и “патриотична авнтюра” по адрес на най-свидната рожба на енергийното лоби и неговия най-представителен лобист, президента Първанов.

Все едно че Доган ме цитира! Ех, дали сега ще получа реабилитация като някакъв невъздържан критик на президента след това признание? Защото е очевидно, че Доган наистина разпределя порциите в държавата и от него зависи. Може пък и медал да получа като активен борец срещу първановизма, стига Доган да ме припознае като праотец на новата позиция на своята рожба ДПС (което аха, за малко да осиротее, но се примоли на татко си да не си тръгва).

Самият Първанов засега мълчи. Вече цели две денонощия. На удара отвърна Румен Овчаров, който заяви пред Нова телевизия, че това за патриотичната авантюра не било вярно. А и нямало мърдане, защото вече от две години в Русия се работи по изпълнение на поръчките, направени за АЕЦ “Белене”.

И какво става сега? Доган премълча каквато и да било критика по адрес на ГЕРБ. Борисов продължава да мълчи за Доган, който от месеци вече изчезна от неговия речник. А Г.Първанов мълчи за тежките думи, които за първи път чува публично от устата на Ахмед Доган.

Кой кого ще надмълчи, ще видим. Но и сега е видно, че мълчанието наистина е злото!

10 мнения за “Доган проговори енер(гет)ично и се включи в голямото надмълчаване”

 1. Единственото разумно поведение на Гоце Първанов в тази ситуация е да мълчи; щото каквото и да каже, все е тъпо.

  Тандемът Гоце-Сава (Първанов-Доган), който изигра такава злотворна роля в съвременната история на България (след 1989 г.), сега демонстрира развод, което обаче е доста плитка игричка. Гоце и Сава са нещо като сиамски близнаци, те се двете лица на онова зло, което е причина българите да са най-бедни и унизени не само в ЕС. Тоест ако се разделят, ще умрат; те са неразделни. Ще умират само заедно – в политическия смисъл. Нищо чудно двамата да се оттеглят едновременно като играчи в българската ченге-мутро-комуно “политика” и заедно да отидат да отмарят на някой тихоокеански остров, купен със спестените от двамата парички…

 2. Какво ли значи тоза изказване на Доган?!-Ами просто -всички Реплики и Роли са заети на тази вечеринка. -Раздадени са репликите ,за да заглушават такиза като Вас-г-н Инджев… и други случайни като нас. Доган е станал нещо психотронен… а ,и има неистова нужда да се хареса пред ЕС!

 3. Какво може да означава това изказване на Доган? Ами нищо. За мен това са си чисто политически разпри и игри. Аз не вярвам нито на един от политиците които се изказват за неша които не разбират. Виж, ако професионал, който е политически необвързан, ми изложи теза, ше слушам с интерес. Енергийният въпрос е дъвка за политиците и нищо повече. Сигурен съм че има и експерти които могат да сметнат печлбата или загубата от подобни начинания и тяхните мнения имат стойност. Знам и имам предсатва колко трудно е да се направи такъв отчет и особено за проекти с такъв мащаб, но все пак е по добре да се направят такива усилия иначе ще има още мноооого мнения. За мен мнението по такива въпроси е въпрос на сметки.

 4. Ех, г-н Инджев,
  Няма да получите реабилитация за критиките по енергийната политика, нито медал , колкото и да сте цитиран, та било и от самия Доган. Тук възниква един един друг въпрос: кога Доган разбра, че тези проекти са глупави и мегаломански? Сигурно миналата седмица? Доган е отговорен за тази политика, защото правителството на Станишев Ни управляваше невиждано успешно с мандата на ДПС. Доган е стара лисица и сега вика “дръжте крадеца”, но нещо май не му се получава работата, но дори и да спаси кожата, ние трябва да питаме, защо Доган чак сега казва за “мегаломанската авантюра”. Когато тази авантюра се печеше, той икаше да си купи и летяща чиния. Как се вързват тези две “авантюри”?

 5. Мълчанието е залато, да! И ще мълчат, ама докато могат. Браво Г-н Инджев за чудесната статия и за информацията от първа ръка, която иначе нямаше как да науча.
  Та разните наши енерг(ет)ични политици отново слухтят за пренареждане на картите и ако излезе, че им отърва могат и да посвършат някоя работа, която да се окаже в полза на България! Такъв е случаят струвами се с това изцепване на Доган! Сия е много права да забележи, че Доган би могъл да осъзнае въпросните енергийни проблеми далеч преди завчера! А и беше един от тримата тартори на “тройното управление” все пак. Уж е турчин, пък и на него акълат му отпосле идва! Но не можге да се отрече известна “многопластовост” в хамелеонските му действия по оцеляването в променена среда! Забелязвам, че ръчка към 7-ми и 8-ми блок на Козлодуй! При това никъде не споменава, като критика Руското участие в изграждането ядрените мошности у нас на базата на Руски/Чернобилски технологии! Та пак помага, “където трябва” на тези, които се водят по максимата, че за да получиш теле трябва да поискаш вол! Те Руснаците вече се насосаха, като главен кандидат за 7-ми и 8-ми блок на Козлодуй явно надявайки се като си отдъхнем облекчено при спасяването си от Белене да се намамим на Козлодуй без много перипетии! Така и сега управляващите по-лесно ще излязат от затрудненото си положение и Доган точки ще събере за да управлява от летящата си чиния до 3 хилядната година! Пък ако нищо не стане поне да помогне на енергетичните въжделения на истинската си родина – Турция! А пък за хидроенергийните проекти добре се подмазва на родните ни строителни мафиоти, като “Станилов” и прочие, към които хем има поети задължения хем добре ги смуче за пари!
  Не може да се отрече известна хитрост на хамелеона му хамелеонски!
  Остава само ние да не сме ахмаци и да не продължаваме да им се връзваме! Никакви АЕЦове не ни трябват. Трябват ни нови модерни енергоспестяващи технологии и нови екологично чисти енергоизточници и не от Русия. (Слава Богу тя ги няма!)

 6. Чест и почитания, г-н Инджев!
  В политиката, както и в покера, има няколко играча. Ако Първанов е единият и играе с “парите” на българските данъкоплатци, то какъв е Доган и защо се включва в анонсирането чак сега… Явно играта е сложна и по-скоро прилича на “руска рулетка”, където залогът е политическо бъдеще на всеки един от играчите.
  За публиката тя не е интересна, но защо ли никой не се сеща да смени залога или да изгони играчите.
  Отговорът е еднозначен – това не е игра, а постановка. Но кой ли е режисьорът на този “политически водевил”- отговаряйки бързо ще кажа – някой друг, но не аз или Вие. И тук, за мое голямо съжаление, на нас ни е определена само една роля – да гледаме и да ……е през зъби. И ако гледаме по-внимателно ще видим, че зад маските на “играчите” прозира на-големият им страх – чрез който се назовава една проста истина, че политическото битие се крепи на човешкото въображение и здрав морал, а не на онази “дружба”, която агент “Диамант” сравни със земните условия за живот.

 7. не знам защо всяко изказване на Доган трябва да се анализира, да му се прави литературен разбор и т.н.
  Това е просто един престъпник, толкова. Разбори да прави прокуратурата.

  Колкото до ‘енергийната политика’, тая на БСП, макар и идиотска, поне беше ясна. С политиката на ГЕРБ обаче едва ли има някой дето да е наясно. Руските проекти ту се спират, ту се пускат, ту се отлагат или преразглеждат, частично или изцяло. През седмица-две имаме нова ‘позиция’.
  То всъщност е така в доста сфери, не само в енергетиката.

 8. Прилича на руско-турската освободителна война с обратен знак – турците ни освобождават от руснаците! Добре!

 9. На гоце много ще му тича да си инсталира силикон 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.