Кои ще се пребори с Кради Марко?

Бившият министър на вътрешните работи Виктор Михайлов посрещна със смях казаното от премиер и вътрешен министър за сценарий на обирите, и заяви: “Аз не разполагам с такава информация и малко трудно си го представям. Ако има някой, който провокира, трябва да бъде хванат, задържан и сложен в ареста. Обвинението не може да бъде анонимно”. ( Всеки ден)

Щом му е смешно на бившия вътрешен министър от кабинета “Беров”, прочул се с “ювелирната акция” в квартал “Белите брези” в София, където се изпозастреляха пазители на реда от различни служби, значи положението е наистина тревожно. Може би почти толкова, като през далечната 1993-та, когато същият вътрешен министър Михайлов най-сериозно ( без никакъв смях) обясни пред медиите колко лоши са станали бандитите. Обикаляли с едни страховити джипове самото вътрешно министерство – излезе, че меверейците с примрели души се спотайват зад (не)пристъпните стени на сградата с гранитния лъв в центъра на столицата.

Оставям на специалистите по статистика да преценят доколко безпрецедентна е вълната от въоръжени изстъпления и дали концентрацията им в рамките на един ден е нещо извънредно. И без точни сравнителни данни обаче е видно, че изстрелите отекват право в сърцето на властовата легитимност на това управление.

Ударите по престижа на властта, представата за която е дълбоко свързана със силовото ведомство, е трудно да бъдат възприети като “сценарии” . В това отношение е прав Виктор Михайлов. Той ли не знае! След министерстването си г-н Михайлов стана адвокат на “Мултигруп” и потвърди твърденията на Ренета Инджова за кабинета “Беров” като правителство на “Мултигруп” – групировката, която сценарий не я ловеше, докато не бяха опровергани подозренията за безсмъртието на нейния лидер Илия Павлов.

Греши обаче като казва, че обвинението не можело да бъде анонимно. В България то е предимно анонимно- в огромната си част авторите на тежки престъпления си остават “неизвестен извършител”.

Не е нужно човек да е бил вътрешен министър, нито адвокат на дявола, за да се досети, че недосегаемостта на наглите бандите трябва да бъде бронирана с много високи протекции. Защо иначе нито едно, просто нито едно от 150 ( или колкото са вече там) поръчкови убийства не е убедително разкрито? Тази мистерия прилича да зорко охранявана свещена тайна, чието нарушаване може да разобличи единен център и да доведе до разплитане на целия чорап.

Ето този “неизвестен извършител”, същинският Кради Марко, трябва да бъде усмирен. Само че събитията показват точно обратното. За престижа на сегашните управляващи това е все едно Христо Стоичков да беше станал президент ( както настояваха полуделите от радост българските фенове на световното по футбол през 1994 г. ), след което да обяви футбола за вреден за здравето на нацията.

Да, именно за здравето на нацията става дума и за автогола да имаме управляващи, от които се очакваше толкова много в овладяването на престъпността.

29 мнения за “Кои ще се пребори с Кради Марко?”

 1. Щом с тази организирана престъпност и Бойко не може да се оправи, значи никой не може да се оправи! “Най- добре е Ангелите да дойдат!”

 2. Ако все още има хора, които да вярват, че това управление ще осъществи дори малка част от предизборните си обещания, много жалко. А това, че г-н Борисов и компания се заканваха едва ли не, как ще се разправят с корупцията и организираната престъпност….. Тия изпълнения са удар и шамар през лицето на правителството, което демонстрира същото безсилие и празнословие, които сме свикнали да гледаме толкова много години вече. Вече г-н Борисов, мина времето когато Станишев и Доган бяха виновни за всичко. Време е да понесете вината от Вашите действия или бездействия, за това, което става в страната. Вече не може да се извинявате с предишното управление. Сега цял народ Вази гледа.

 3. “Защо иначе нито едно, просто нито едно от 150 ( или колкото са вече там) поръчкови убийства не е убедително разкрито?”

  От текста на Иво Инджев

  Навремето, преди трийсетина години, с един приятел правихме следния експеримент:
  Питахме познатите си, колко са според тях, летелите американски космонавти.
  В момента на анкетата, те бяха 22-ма (двадесет и двама. Отговорите и на най-информираните бяха 6-7 до 8-9. Факт, който показва нивото и естеството на информацията по онова време.
  Защо се връщам на това?
  Защото често чета за 150 до 200 поръчкови убийства ( за да объркат броенето ги наричаха и “знакови” “показни” и пр.).
  Да, ама това не е “знаково”, нали?
  А това е обикновено разчистване на сметки… Другото е по-скоро битово и т.н., и т.н.
  Междувременно този вид убийства са над 500. Ако се прибавят към тях изчезванията, самоубийствата и нещастните случаи, колко стават?

 4. До GB: Не съм съгласен. Не Бойко, ами Бойковица да дойде не може се оправи, щом няма желание. Ако има воля да се оправят нещата, ще се намери и начин. Абсолютно сигурно. Не че е лесно, но начин не може да няма.

  Струва ми се, че усилията на сегашното правителство са насочени в посока Брюксел – да се размразят фондове, да има поток на пари към България (че то брашнян чувал, брашнян чувал тази България и нейното природонаселение, ама и това май има край), да се докараме колко сме примерни сме се научили от грешките си и “повече няма да правим така”. А природонаселението българско кучета го яли, то си е свикнало да го пушкат, газят, крадат, бият, лъжат, унижават…

  Бойко не иска да се оправи не само с престъпността, а не иска и няма да изкорени основната причина за тези трагични 65 години – бандитските комсоц-псевдокапиталистически демократурни структури, които са основата на това, което в момента се нарича Република България.

 5. Не е възможно някакви случайни юнаци да грабнат 2 000 000 (два милиона) лв. лева от “Фантастико”.
  Процента по веригата си тече.
  Въпроса е – до къде стига…

 6. Към Симбиоз:

  Много е възможно да е така, както твърдите. Взимам за приблизителна база данните от споровете на Румен Петков, който се репчеше на европейските експерти за точния брой и тогава бройката се въртеше около въпросните 150…Следвам правилото на големите информационни агенции, които винаги закръгляват към минимума в такива случаи, защото при това положение грешката не изглежда като преувеличение ( то се възприема много по-зле).

 7. И аз сьм напълно съгласна със Симбиоз.-Какво значи знаково?? и незнаково ??убийство…не само самоубитите ,а получилите ”инфаркти ””инсулти””тромбове и други редки автоимунни болести …вече посочвах линк за съвременните постижения на братската наука.- Вярвайте-ползува се идеално иу нас.
  http://www.baranovfamily.org

 8. Е как ББ да започне борбата за разкриване на убийствата. Да не е луд да си прави харакири. Знае се кой е Боко тиквата, само заблудените българи, които гласуваха за него не разбраха това.

 9. Драги форумци, власт искащите (както и властимащите) се напъват да покажат, че знаят и могат. Първо за да ги изберат, а после – не ми е много ясно защо. Докато са “кандидати” – бива. Като ги изберат обаче работата лъсва! Каква борба с престъпниците, какви пет лева, та те не могат да си представят, че коледната надбавка няма как да стигне до пенсионера, ако не е подадена с цялата пенсия. специално някой трябва да им каже, че за един ден няма как да стане. Какво знаят тогава? Ганьо поне от търговия с мускали разбира, тези са силни само в забогатяването от спекулации, с малко, но редовно.

 10. Напълно съм съгласен с Мечтател! Докато не се промени системата, нищо добро не може да се случи в България. За четири месеца управление вече има доста индикатори, които показват, че Б.Б. е the last stand на досегашното, опитвайки се с имитации да запази още за известно време статуквото.

 11. Чета в “Стандарт” интервюто на великолепния артист и човек Николай Николаев, нещо в мене простенва и усещам колко умеем да правим едно нещо ние,българите, на световно ниво – да мразим! Независимо кой и за какво – просто да мразим!Една моя близка преди време така ми каза – една роднина ме обиди,така я намразих, че сега ден не минава, без да мисля за нея с омраза. Мразя я,мразя я…Опитах се да обясня на тази моя роднина, че по този начин тя наказва себе си – научно е доказано, че човекът,който мрази,най-много заболява от страшните болести. Но думите ми бяха напразни – моята близка бе така устроена – тя просто имаше нужда да мрази някого, този някого да е виновен за нейните житейски несгоди,за нейната бедност и тъй нататък. Настръхнах от това интервю на бате Николай. Той е болен от рак, д инвалидна карта на колата, и познато лице…И пак – бой до спукване. Няма наистина такава страна в света, където хората така да се мразят. И,да,да се гледат лошо – ех,как умеем да се гледаме лошо…Не мислите ли,приятели, че това е най-страшното,а?

 12. Има едни поговорки в българския език,които не ми е удобно да цитирам-за вината и виновните.
  Помня много добре времето на В.Михайлов.Той пред цяла България се оплака,че го е страх от тези в джиповете,защото обикаляли около МВР и били много добре въоръжени!!!
  Това е БЪЛГАРИЯ!

 13. Всъщност,пропуснах – идват светите празници Коледа и Нова година! От сърце желая на всички вас – здраве,късмет и повече…милост към ближния и към…себе си! Нека всеки да се замисли – откога не е правил подарък на …себе си?
  Цял Париж е упоен от светлина,дори и най-крайните квартали, току-що заваля и първият сняг – нещо необичайно за този чуден град.И като че ли светлината става още по-силна. Дано, наистина дано тази светлина най-после да огрее и изстрадалата българска душа – от това имаме нужда, ама голяма нужда…

 14. Забелязвате ли една дребна езикова хватка в медийните коментари на ББ и ЦвЦв за престъпленията? Та казват тези народни герои: “В момента КОЛЕГИТЕ от МВР работят по версиите, КОЛЕГИТЕ…от МВР разследват и т.н.” А, бе, байо, ти си съответно премиер и министър- ти си политическо лице и политически ръководител на ведомството, старжи сержанти Иванов и Петров са ти ПОДЧИНЕНИ, а не колеги!Що не вземе министърът на образованието да приказва, колежката Иванова директор на 36 ОУ работи по случая с откраднатия тебешир? Но -тука е номерът- ганьовското страхопочитание към милиционерщината от соца да се поддържа в нова форма и днес.Щом милиционери ни управляват-нема начин,брато, да не ни опраа-ат , значи. Тънка, но ефектна манипулация.

 15. Прочетох няколко пъти първото изречение и все ми се струва, че нещо май му липсва. Щом на бившия министър… какво? Му е смешно или друго?!

 16. Към zo:

  Така е, прав сте , липсва “му е смешно”, което е изпаднало при редактирането ( бях съкращавал изречението). Благодаля1

 17. Смените ми позволяват,да кажа само няколко думи….а самите мили родни събития,изпреварват направените прогнози около “Разораната целина” между “съюзници” на ГЕРБ,които отначало са солови,след това давене
  между двама…а вероятно скоро
  -трима- или ръмжащи глутници за
  “к о к а л а”…
  Освен на бившия министър и на мен ми е смешно,но ако беше тук Ф.Димитров,щеше да му е по-забавно в стил на разговормежду смиренчовечец от село и грозно ядовит съдия,с постоянните си въпроси и обидни епитети за някакво прелюбодеяние,
  дали е видял факта и вечните отговори:
  – Не мойте да ме мучите бе гусин съдия!!!
  – Абе факта бе говедо,факта видел ли го?
  – Ми он факта беше вече вътре гусин…!
  Наздраве Райков,как е божолето и пийни по една чаша за Орела български и за мен…

 18. Г-н Райков, чудесно сте го написали, ала вижте…
  По пътя непрекъснато ме засичат някакви мощни коли и джипове, от които мутри или “бизнесмени” ме гледат лошо… защото не съм като тях. В магазина продавачките ме гледат да не съм откраднал нещо… Митничаря на границата също ме гледа лощо, защото съм потенциален контрабандист… За катаджията, пък съм 100% нарушител… В държавните ведомства ме гледат лошо, защото съм натрапник… Отивам да подавам проект в някое министерство … там ме гледат с насмешка … този не е от “нашите” къде е тръгнал … Безброй писма до медиите за подкрепа на някоя инициатива … дори не ти отговарят (вие поне знаете, всеки западняк ще ви отговори – “много е хубав проекта, но unfortunatelly… ” – въпрос на култура!… Премиера и финансовия министър също те гледат лошо от екрана и те заплашват, че ще ти вдигнат глобите, таксите, осигуровките … защото си по презумция недобросъвестен гражданин…. Топлофикация те заплащва да те съди, защото си крадец на топлоенергия… Безброй експерти масово те убеждават, че българина е мързелив, лентяй и крадлив… и т.н.
  Въпреки, че съм в средна възраст, са ми потребни големи усилия и аз да не започна да гледам лошо! Откъде да започнем г-н Райков?
  Желая ви и на Вас светли празници!

 19. Една позната ми разправяше как подред бял ден един маниак вървял след нея. Обърнала се към няколко човека с “помогнете ми” и “извикайте полиция”. Като го виждали този лудия след нея всички се дърпали и се правили на слепи и глухонями. Ето затова имаме много хора с прякори, едно страхливо общество сме, което всеки се оглежда мижитурски. Ние се оплакваме от престъпността като циганите от Столипиново се оплакват от мръсотията. ще протестират да дойде някой да изчисти, понеже боклука “го довял вятърът”.
  И тъй като Крали Марко е фолклорен герой /колективно народно творчество/, Кради Марко като подобен феномен трявба да се бори със смяна на манталитета, а не от личност-месая, дето все я чакаме.
  Аз стискам палци и на ББ и на ЦЦ -най-лесно е да ги нарека мутри и ченгета. Моята смяна на манталитета /поне така си мисля/ е да спра да плюя. Погледнете форумите – плюе се по всичко. Заловили бандата с отвилчанията – плюе се, че понеже са си техни и си ги знаели. Когато не ги бяха хванали – плюеха, че не ги хващали, понеже и те били част от схемата. Изобщо…
  Така, че по 1 нещо на ден дето не е български манталитет /негатовното от него/ да правим – след 50-60 години може би поколението няма да знае какво означават думите “мутра” и “далавера”

 20. Дали българската престъпност се побира в съвременни понятия като „организирана престъпност“. Какво се крие зад подобен въпрос?
  Крива, права, някаква демокрация има и хората получават някаква възможност да развиват способностите си. И във връзка с това нека да си зададем простичък въпрос – Ако текущото население на страната разделим на следните социални групи: 1. Знаещи и можещи; 2. Знаещи, но неможещи; 3. Незнаещи, но можещи; 4. Незнаещи и неможещи, каква част от населението би попаднала в съответната група? Каква част би попаднала в група 1? Как реагират българите, попаднали в група 2, когато се развихрят българите, попаднали в група 3? А как реагират в тези случаи попадналите в група 4? Добавете към всичко това практическите резултати от действието на недекомунизираната, тежко обременена образователна система, активността на масовия обучаем в нея и принципа на Боривое Шурдилович от ТВ сериала „Горещ вятър“ (Мало да радим, али много да зарадим“) и бихме разбрали, казано по Благоевски, „Що е българска организирана престъпност и има ли тя почва у нас“. И бих добавил – и какъв шанс има държавната администрация да се справи с нея.
  Корупцията и престъпността, ако анализираме обективно, са най – естествените растения в текущата ни почва. Да се борим с тях директно е като борбата с плевелите в тежко заразена нива – само да се успокояваме, че се вихри дейност с всички съпътстващи екстри.
  Да си оправим почвата – сложно, но резултатно! А не само да чакаме бат‘ Бойко или някой следващ да я свърши тази работа.

 21. Да си оправим почвата! Да пазим чисто пред дома си! Да окопаваме градинките! Да бъдем непримирими към недъзите! Ако това е панацеята нещата да се оправят – всичко щеше да е наред. Ала не е толкова просто!
  Гражданите са избрали някакви управници и са им казали – искаме такава и такава държава! В която не се краде, образованието и здравеопазването са на ниво, има работа и т.н. и т.н. Нарича се – обществен договор. Дотук – добре. Лошото идва след това. Когато след като ги изберат, управниците започват да развиват някаква своя концепция за държава, която няма нищо общо с възложената им от гражданите. И не само това, ами започват да хулят гражданите, че видите ли те не били активни, не им помагали, не възпитавали децата в семейството, критикували ги и пр. и пр. Значи принципа е обратен. Първо управниците, респ. държавата изпълняват това което гражданите са им възложили и едва след това могат да изискват от тях или да ги санкционират, ако те не спазват въведените правила. Много е просто. Така е навсякъде. Първо – създаваш условия. После – изискваш. Първо – строиш магистрала. После – събираш такси. Сега вижте какво се случва у нас. Точно обратното.

 22. Всъщност Вики и Георги почти са отговорили на този колега,който ме пита как ще се оправим. Аз съм почти отговорил в своите книги, но пак ще повторя – трюбва да се тръгне преди всичко от самия себе си – дакото лошо на тоя свят има и ще има винаги,но когато обществото е гражданско,тоест не безропотна маса, а уважаващи преди всичко себе си индивиди рано или късно ,управляващите, каквито и да са те,реагират нормално. Аз може би пръв в България писах преди години в една от книгите си – “Париж,моят Париж…” за гъй наречения Обществен договор. Един студент така ми каза:” Господине,аз стачкувам,защото дъм дигурен,че моето правителство ше ме чуе!” Колко просто

 23. Уважаеми fireball, “Спасяването на удавниците е работа преди всичко на самите удавници”. Написаното от Вас е безспорно, но ние много отдавна изтървахме влака и сега борбата е да се задървим на повърхността, огледайте се. Ако чакаме Бойко, Гойко, Пройко, ще глътнем вода над допустимото, ако вече не е сторено. Може би имате проблем с разбиране обективността на процесите, довели до тази непозната за останалото човечество българска ситуация.

 24. Всъщност Вики и Георги почти са отговорили на този колега,който ме пита как ще се оправим. Аз съм почти отговорил в своите книги, но пак ще повторя – трябва да се тръгне преди всичко от самия себе си – защото лошо на тоя свят има и ще има винаги,но когато обществото е гражданско,тоест не безропотна маса, а уважаващи преди всичко себе си индивиди, рано или късно,управляващите, каквито и да са те,реагират нормално. Аз може би пръв в България писах преди години в една от книгите си – “Париж,моят Париж…” за тъй наречения Обществен договор. Един френски студент така ми каза:” Господине,аз стачкувам,защото съм сигурен,че моето правителство ше ме чуе!” Колко просто, ще кажете. И колкж сложно за нашите ширини български…
  Да,за всичко сте прави, за парното,за мутрите – то всъщност мутрите и парното са едно и също.Само че второто е облечено в законова форма. И аз,например,не мога да проумея – как така продължава да съществува нещо като парното,което не го искаш,а ти го налагат. Преди време се оплаках -нямам парно,а плащам повече от съседа. В отговор ми писаха по 80 лева само за топла вода на месеца. И служителката се хили – ще се оплакваш,я! Добре,но тази служителка не я ли и тя обикновена българка като нас? Кой й позволява така да се държи? Ще кажете,началникът,не,обществото,вси-чки ние,приятели. Елате да видите тук, ако има нещо такова,излизат като един и може дори и да го провесят на дървото.Овзи ден отивам в кметството,на тръгване служителката,разбрала,че съм чуоденец и съм цатруднен ме извика – Господине,така и така,имате право на бонус…И цял час ми обяснява за някои нови предимства… А у нас – свиваш се и гледаш и ти да минеш вежду капките. Без да подозираш,че часовникът цъка и идва лошото един ден и при теб. Но я се запитайте -защо тогава съседът ви ви гледа лошо,след като и той страда от тези законни мутри? Ами защото вече е намерил разрешение,според него – я краде топлина,я черпи онзи,който отчита и тъй нататък. Значи пак стигнахме до нас самите.
  Ох,темата е толкова дълга,ще ми бъде приятно да прочетете някоя от парижките ми книги – там има всичко,там правя и сравнение между френското и българското усещане на нещата. А сега просто искам да завърша с няколко думи за един много добър човек – за доайена на българите в Париж бай Рафо,тоест 94-годишния Рафаел Алмалех.”Райков,почти през вечер прибирам някое българско момче от мостовете на Сена,изкъпва се,вечеряме,заспиваме и на сутринта почти винаги портмонето ми липсва…Но аз не мога да спра.Сега просто оставям само по двайсетачка. Най-лесното е да се обидя и да спра. Но аз знам,че един спасен човешки живот означава,че си спасил цялата вселена. Това е,Райков!”
  Сещам се сега и за един друг приятел-вълшебник – физиотерапевта в клинична база “Лозенец” Людмил Лазаров – един човек с толкова топли и даряващи хората със здраве ръце,който работи за 400 лева, но чието сърце и усещане за чуждата болка ни е толкова нужно.
  Да,това е,приятели. Оше веднъж – да е честита! Между другото,г-н Стоичков,благодаря за пожеланието – този първи сняг вече продължава цял ден,Париж е бял и приказен. Добре е,че все пак на света съществува и Париж,нали?

 25. Г-н Инджев,
  Вие вече сте разбрали,че първият текст е погрешно изпратен.
  Използвам случая да се извиня за дългото ми писане,но Вашите колеги ме провокират и радват,разбира се,повечето от тях,с интелигентността си.
  Използвам случая и да Ви пожелая – на Вас,съпругата и децата, всичко най-добро,здраве и кураж през Новата година. Весела и топла Коледа,Иво!

 26. До Мечтател: Не разбрах точно с какво не сте съгласен! Или всъшност подозирам, че не сте ме разбрали. Просто перефразирах една фраза на Петър Младенов (казана някога в наалото на промените-“за танковете”) в един доста по различен и отвлечен смисъл. Просто изразих отчаянието си затова защото хубав или лош но Бойко е последният ни шанс. В смисъл, че ако и той не може (или не иска) да стъпи на врата на организираната престъпност, то какво остава за другите възможности в управлението, които вече добре видяхме и на практика в “действията” им по въпроса. И тогава не ни остава друго освен да се надяваме на по-добрия живот в отвъдното! Това беше смисъла, който вложих в онова изречение за Ангелите.Съгласен съм с Димо Райков, че всеки трябва да оправи себеси най-напред преди да съди другите, но това означава ние да се превърнем в Ангели, което пак запазва смисъла на изречението!

 27. Г-н Георгиев, разбира се, че имам проблем с “разбирането на обективността”, доколкото мога да разбера, но не и да приема и да се съглася! И ако не беше така, нямаше да пиша тук, и да подкрепям Иво, а щях да съм един от “гледащите лошо”, за които пише Димо Райков!
  Г-н Райков, наистина хубаво е, че го има Париж! Споделям възторга ви, защото и аз съм очарован от този град! Има много чудесни хора, подобни на тези за които пишете. Бих могъл да прибавя още поне десетина! Дано през Новата година стават все повече и повече!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.