Т(о)яга към референдумите – просешка, или просташка? Изберете българското!

Като една жива, да не кажа живуркаща, клетка от суверена, искам и аз да дам своя принос по животрептящата тема трепач. Да, искам рефендум, но не в единствено число. Искам много рефендуми. По теми, по които съм готов да заложа при лондонските букмейкъри цялото си състояние, че няма начин резултатът да не е положителен за мен.

Искам референдум не само за падането на новините на турски, но най-вече на цените. На всичко! Още повече, че вече има прецедент:

“Трети сме в света по поевтиняване на жилищата

27 ноември 2009
България остава сред лидерите по спад на цените на жилищата през третото тримесечие на 2009 г. – 28.5%, като пред нас се нареждат само Латвия с понижение от 59.7% и ОАЕ с 48.1%., сочи статистиката на Global Property Guide.”

Информацията ( от сайта Строителен форум) е гореща, чак пари. Значи можем, когато поискаме?

Искам също заедно с падането на новините на турски език да се качат заплатите. Ето как:

“Със 75 лв. се увеличава депутатската заплата. Тя става 2196 лв., след като вчера НСИ обяви данните за трудовите възнаграждения през третото тримесечие.
По закон базовият доход на депутатите е равен на 3 заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието. За септември в държавната сфера са се разписвали срещу средно 732 лв. при 707 лв. през юни.
Така автоматично се вдигат и заплатите на президента, премиера и министрите. Георги Първанов получава по 2 депутатски възнаграждения и вече ще взема 4392 лв. Заплатите на Бойко Борисов и шефката на парламента Цецка Цачева пък се изчисляват, като върху парите на депутатите се слагат 55% отгоре. Това прави 3403,80 лв.
Като цяло обаче средната заплата у нас е паднала с 0,9 на сто до 583 лв. спрямо второто тримесечие.”

Информацията е на в. “24 часа”. Там не биха издали такава държавна тайна без разрешението на президента Г.Първанов. А той ли не знае как се правят референдуми?

Искам също да се допитат за мен като суверен не само за свалянето на новините на турски, но и за свалянето на данъците, или поне за тяхното замразяване до точката на кипене на казаните с ракия. Ето как се прави:

“Акцизът върху ракията остава досегашният и през 2010 г. Депутатите не приеха предложението на правителството акцизът върху етиловия алкохол да бъде вдигнат от 1100 на 1250 лв за един хектолитър, а акцизът върху домашно произведеният алкохол – от 550 лв. на 625 лв. за хектолитър.

При гласуването на второ четене на изменения в Закона за акцизите и данъчните складове и от ГЕРБ, и от БСП заявиха, че няма да подкрепят предложенията на Министерския съвет и на партия “Ред, законност и справедливост” (РЗС) за увеличение на акциза върху етиловия алкохол и бирата.

От РЗС оттеглиха предложението си да бъде увеличен акцизът върху етиловия алкохол от 1100 на 1500 лева. Председателят на партията Яне Янев обясни, че прави това по молба на премиера Бойко Борисов”. ( Vesti.bg, 26.11. 20009 г.)

Влече ме. Имам към рефендумите тяга, пък ако ще до просешка тояга да се докараме. Важното е, че ще стане с мое лично участие. А каква ще е тоягата – просешка, или просташка? Много ясно:

Изберете българското в тази дилема!

34 мнения за “Т(о)яга към референдумите – просешка, или просташка? Изберете българското!”

 1. Да се прави референдум за някакви си новини на турски е пълен кретенизъм.Още по-височайша глупост е предложението на Мартин Димитров за референдум за АЕЦ.Така може би той иска да затвърди убеждението на ВСЕКИ българин,че става за премиер.Естествено ,че всеки Ганьо се възприема като бог и като нищо ще хакне ножа на БГ,само за да се изяви.Вместо с референдум,въпросът има кардинално решение.БНТ трябва да се приватизира веднага вместо да се харчат 70 млн на данъкоплатците.Това са парите за всички раково болни в БГ.Харчим пари за некадърни журналисти да си правят бизнес,срещу задължението да възхваляват някой политик и да манипулират обществото.
  Ако Борисов се подведе по щуротиите на Сидеров,значи са го качили на пързалката.

 2. п.п.По отношение на АЕЦ Белене и другите “руски”проекти,”мъдрият” бълг.народ ще гласува ЗА!Защото хората не си дават сметка,че това ще струва по 15хил.евро/!!/на всяко бълг.семейство срещу забогатяването на руско-българската мафия.НЕЗАВИСИМО КОЙ ФИНАНСИРА-БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА!!После чрез цени,ддс и данъчни преференции инвеститора трябва да си върне парите,т.е.народа пак ще му плати!А за “фундаменталното” значение на тръбите като “сигурност и изгода”-направете преценка сами-руската Лукойл и сега има тръби за дизел от Бургас до София и Сев.България-това,само по себе си носи ли изгоди на народа??OMW и ШЕЛ внасят горивата си от Австрия,Румъния,Гърция-Лукойл ги лашка по тръбата до София-а цените са едни и същи.Акцизи и ДДС плащат всички/ако искат/,а печалбите им изтичат към офшорки.

 3. Ако Борисов се подведе по щуротиите на Сидеров,значи са го качили на пързалката.

  ………..

  Всички подценяват Б.Б. и това донякъде е хубаво. Защото Б. Б. е прагматик от типа на Т. Ж., а не фанатик като С.С., нито бедняк като С.СКГ, дошъл да се напечели или чужд агент като А.Д.: с две думи Б. Б. има всичко и е достатъчно суетен, за да иска да остане в историята на България като Спасител. Само на това разчитам!
  Иначе пързалката я заледиха сега, но поляха водата още с пожарникарския маркуч… 🙂

 4. За мен е очевидно, че новини на турски не трябва да има, защото официалния език е българския в комбинация, че няма на иврит, арменски и цигански…
  Явно просто не им стиска да прочетат Конституцията и да се позоват на нея в комбинация – връщане на закона какъвто си беше, преди метана към ДПС, с който го пормениха… но трявба явно да се изхарчат едни милиони… да се вдига пушилка…

 5. Господин Астор, Вашият коментар е точен, ясен и народополезен и се надявам и премиера Борисов да го прочете.

 6. Не мога да се въздържа да не изтъкна една безспорна истина – без плащането на данъци държавата няма как да съществува, което не се отнася до новините на турски език..

  Иван Бедров е избрал да се напъне по същия начин (“Искате ли да забраним данъците и да изтрепем педалите?*”).

  Там в неговия текст обаче, казал една истина, като е подчертал, че така или иначе почти никой не гледа тези новини:

  “Новините на турски език са много повече политически символ, отколкото новини.”

  За мен този символ е една лека гавра с България.

 7. Допълнение: иначе и на децата е ясно, че от този референдум няма смисъл, че мнозинството не желае тези новини. Как да бъде удовлетворена волята на мнозинството след като толкова години политиците, а сега и ръководството на БНТ, твърдо отказват да се съобразят с очевидния факт – стигаме до абсурд като този с референдума..

 8. В България има духовна криза.след това икономическа.Българина не се чувства комфортно като европеец . Европейската Демокрация изисква усилие и познания,изисква Народа да има идеали,стремежи-които да решава на иначе конкуретната евро-сцена. Българина не знае какво да иска,как да го иска,защо да го иска.Снишаването,чалгата и ракийката го правят удобен “клиент” на Пропагандната Промишленост.Затова още дълго време ще “зареджаме” Европа с гастърбайтери,магистрални труженички,ще има изтичане на мозъци .

 9. И аз искам референдум по всичко. Преди референдума за новините на турски искам референдум.
  За съдене на министрите, държавните чиновници частни лица, които извършиха приватизацията.
  За цените на водата в София и за цените на парното.
  За отзоваване на депутати.
  За смяна на правителство, което не си изпълнява обещанията.
  За сваляне на министри.
  За назначенията на български партийци в Блюксел и европейските органи.
  И много други.
  За сега тези са ми важните.

  Референдум до дупка. Не ми пука за намалялия БВП.

 10. Първанов получава 4 бимберици от нас – българските данакоплатци, а колко ли получава от тези, чиито интереси опитва да налага в България?

 11. При няколкократно спекулативно увеличение на цените на недвижимостите в последните години,намаление от няма и 30% ми се струва все едно отново ни гледат и ни лъжат.

 12. Мен пък ме дразни, ама много, медията която излъчва тези новини. Ненормално е данъците ми да подхранват слугинаж който се нарича обществена телевизия. Ако ще си ходят новините, само вързани с панделка с БНТ.

 13. По голяма простотия на “държавно ниво” не съм чувал. Какъв референдум, какви 5 лева !? Проблем с новините на турски – няма! Проблем има в това , че голяма част от турските ни съграждани, не разбират български. В Германия проблема е същият. Вече трето поколение турци не разбират немски. Една от причините е, че те живеят и у нас, и в Германия, в затворени общества, не държат на образованието и децата им не получават необходимите езикови познания. Вината е и на двете страни. От една страна е нежеланието на турско говорящите да се интегрират в страните, в които живеят, а от друга страна липсата на дълновидни политики на държавно ниво, стимулиращи езиковата интеграция на тази част от населението. Губещи са и двете страни. По добре е тези 20 мил. да се вложат в тази посока, отколкото да послужат за политически онанизъм на Сидеров и Борисов.

 14. По въпроса за референдума за новините на турски съм против. Както си ги пуснаха така да си ги спрат. Останалото ще е пушилка и пара на свирката на разни политикоиди. А за другите съм за.

 15. 1.Ясно , е че ако има референдум за новините на турски език, те ще бъдат спрени. Аз лично ще гласувам против спирането им.
  2. Ясно е, че ако има референдум за и против АЕЦ Белене, болшинството ще реши ЗА. Аз лично няма да гласувам. Просто не знам ЗА ли съм или ПРОТИВ.
  3. Ясно е, че ако има референдум за диференцирана ставка по ДДС, болшинството ще е за. Аз – против.
  От тия три произволни примера можем да направим извода , че хората не трябва да бъдат питани за щяло и нещяло. Тогава възниква въпросът: ЗАЩО ПРАВОТО НА РЕФЕРЕНДУМ Е ЗАКРЕПЕНО В КОНСТИТУЦИЯТА? Какво означава “въпроси от особена важност”, по които може /и трябва/ да има?
  Къде е границата между чисто експертния проблем и проблема, по който Суверенът пряко трябва да каже думата си? За 18 год., откакто приехме Конституцията нямаше ли въпроси “от особена важност”, по които трябваше да се питат хората? /Аз се сещам поне за два – ЕС и НАТО/. Защо никой не ни пита?

 16. По теста на НикиБ аз бих отговорил така:
  -за турските новини-въздържал се,защото това не решава големият проблем
  -за АЕЦ-категорично против,ако е по руска технология и ЗА-ако е по френска или американска-две поколения по-нови от руската.А така ще имаме европейския енергиен пазар.
  -За ДДС-ПРОТИВ всякакви диференцирани ставки-това само ще увеличи измамите и въобще няма да се намалят цени,каквато е логиката/но не в БГ/
  Референдумът,в ръцете на лесно манипулируемия бълг. народ е опасно оръжие.Например,ако се пита-да се събори ли половината Сл.Бряг и Банско-ще се гласува ЗА.И то не за друго ,а от завист към богатите.Не,че те са заслужили обич,но това не е пътя.

 17. п.п.Референдума за новините НЯМА да спечели.Дори и всички да са ЗА,като не гласуват турците и циганите как ще се съберат 3.2млн гласоподаватели,което е задължително за 50%+1/ за да е законен/ от имащите право на глас.

 18. Като чета другите коментари май не съм само аз дето не пускам БНТ.С тоя референдум може и да се излъжем,струва ми се че няма да му обърнем достатъчно внимание а турците ще гласуват организирано.Та може и да ни натрият носовете.Ех,може и да не съм прав,само така си мисля.

 19. Няма ли кой да се поинтересува колко ни струва ВТК, тоест Военният телевизионен канал? Защото струва на всички нас, кого обслужва? Не може ли да има предавания на военна тематика, ако са необходими, по държавната телевизия? При всяко положение ще бъде по-евтино. Разритайте ги тия хрантутници.

 20. Нямаше референдум да се пускат новини на турски. Защо да има за да се спрат?
  Да похарчим още 20 000 000 (двадесет милиона) лв. бадева?
  Че да не кършим нечии хатър?
  Ай сиктир, бе драги зрители!!
  (извинете, използвах малко турцизми…)

 21. Е, сега, Борисов пак се допита до по-умните и чели повече книжки от него и посредством всички медии чува, че или Сидеров подценява народа и го тласка да действа първосигнално, или е дошло време и притиснат, Доган си иска от Сидеров версиите?!
  …както се казва, играта загрубя, ако става дума за парламентарно мнозинство?!
  …ако е само за новините…ще чуем Борисов да говори на хората,как българинът е бил винаги толерантен към обикновения турчин, как…Левски е казал, че и българи и турци…т.н.
  А това дето Сидеров пак смеси зърното с плявата, в момента не е безобидно заиграване, откъдето и да идва внушението…

 22. Ако ме питате, предлагам да закрият новините по БНТ на български, а на турски да им ги оставят – тях и без това никой не им ги гледа. Я погледнете накъде са им насочени сателитните чинии.
  Който си мисли, че става дума за референдум, дълбоко се лъже. Има престъпления да се замитат под килима, Доган § Со имат кожи да спасяват и ни хвърлят димки и пушилки – демек много държатда знаят какво ще каже т. нар. Общество.
  За мен по-важният въпрос е защо ББ (за Първанов не питам) работи за интерсите на Доган, а за Доган знаем че не работи за интересите на България.
  Ако някой може да ме светне по въпроса, ще бъда благодарна.
  Бъдете здрави.

 23. До Борис Петров:
  Ако кажете “Ай сиктир, моля ви се” – няма да има нужда да се извинявате всеки път. С искрено уважение

 24. До Астор: Хванах се за думите ти за “лесно манипулируемия бълг. народ “. В написаното от теб /декември 16, 2009, 19:05/ те намират блестящо потвърждение. Предлагам на вниманието ти моята мисъл: “Аз съм ЗА -ако е по албанска технологоия – пет поколения по-нови от френската” А ето я и твоята “Аз съм ЗА-ако е по френска или американска-две поколения по-нови от руската” Двете мисли си приличат по това , че са еднакво верни /в смисъл, че са абсолютно неверни!/ Както не съществуват албански ядрени реактори , пет поколоения по-нови от френските , точно така не съществуват и френски /американски, палестински, канадски, и каквито си щеш/ ,които да са две поколения по-нови от последните руски- ВВЕР1000. Не знам обаче къде е манипулацията. Или ти си мислиш, че съществуват такива реактори, т.е. ТИ СИ МАНИПУЛИРАН, или пък много добре знаеш, че не съществуват такива реактори,но твърдиш обратното, т.е ТИ СИ МАНИПУЛАТОР.. Както добре го е казал г-н Инджев: избери българското.

 25. НикиБ,руснаците се опитват да модернизират старото си поколение реактори и да преминат в предпоследното ниво.Но и то вече два пъти им се връща с много забележки от Европейската комисия за ядрена енергия.Не им се издава разрешение за ползване в ЕС.През март пак ще кандидатстват.
  Получава се подобно на автомобилите.През 1964 год СССР купува от Италия лиценза на Фиат 124 и започва да произвежда Жигула/Лада/.И въпреки многото модернизации 35 год.по-късно те все още не могат да произвеждат дори и на средно европейско ниво автомобил.Направи си извода за нивото им на научно техническия и технологичен потенциал.Плюс кадровия.

 26. Годините на Жигулата са цели 45,а не 35.
  Ники,ако се познавахме директно щях да ти предложа бас-ако АЕЦ Белене някога се строи,той няма да бъде по досегашния руски вариант/първаново-овчаровски/.Може и те да имат участие,но периферно.

 27. До Астор: Аз не искам да се хващам на бас с теб. Никога не съм твърдял, че че ще строим АЕЦ Белене с руски реактори. Никога не съм твърдял, че руските реактори са най-добрите в света. Нито пък съм сигурен, че въобще ни е нужна Втора АЕЦ. Твърдя следното : ВВЕР 1000 е съвременен, надежден, достатъчно икономичен реактор, ДОБРЕ ПОЗНАТ на нашите енергетици. Това са плюсове, които са запазени и в последния му вариант. Сигурно е, че има и големи минуси. И пак ти повтарям: Да се твърди, че в света съществуват реактори, които са на две поколения по-нови от последните руски хилядници Е МАНИПУЛАЦИЯ, защото такива още не са направени. Това само потвърждава тезата ти , че народа /не само българския/ може лесно да бъде манипулиран. И че референдумът е средство за допитване, което не трябва да се използва разрешаването на чисто експертни въпроси.

 28. Ники,това,че не може по експертни и икономически въпроси да се прави референдум е точно така.
  А за това,че има 2 поколения по-нови реактори от руския,не съм го измислил,а чел в две публикации.Като ги открия,ще те насоча.Но не случайно ти дадох пример с Фиат124/Жигули/.Съвременната Лада,общо погледнато е съвременен автомобил,има си всичко,както се казва.Но сравнение с БМВ,японски,американски или каквито и да е не може да се прави.Иначе според ГОСТ е “модерная совремьонная машина”.Тъй че руският ВВЕР1000 вероятно на запад го броят като руската Лада,а според тях,пък и всички клиенти,вкл.руснаците,тя въобще не е последно поколение автомобили.А това че руският ВВЕР1000 е ДОБРЕ ПОЗНАТ на нашите енергетици е още едно потвърждение,че става въпрос за остаряла технология.На нашите автотехтици най-добре познати са Москвича и Ладата.Същото се отнася и за нашите нефтохимици,металурзи и т.н.

 29. Друже Асторе, досега с теб постигнахме съгласие по следното:
  1. Реферндум за новините на турски език е безполезен и даже вреден.
  2. Реферндум за АЕЦ Белене е ненужен и вреден.
  3. АЕЦ Белене, ако въобще се строи най-вероятно няма да е по руски проект.
  Относно прословутият аргумент на противниците на всичко руско с Москвича /при теб той е с Жигула/ ще си позволя да се самоцитирам:
  Коментар от: НикиБ | септември 18, 2009, 13:03
  “Германия произвежда добри коли, Япония добри видеокамери, САЩ – добри компютри, Италия – модно облекло, Швейцария – прекрасни часовници, Русия – качествени атомни реактори , ракети-носители и водка. Не ви съветвам да си купувате руска кола, американска водка, германски парфюм, японски модни дрехи, италиански ракети-носители ,френски часовници”

 30. ОК,Ники,На Русия им правиш голям Коледен бонус.Но знай,че дори и водката им не е сред елитните в света.Те,по стара традиция държат на количеството,а не на качеството.

 31. Мисля, че Бойко Борисов е седнал на шейната и се чуди сам ли да се хързулне или да изчака все пак друг да го ритне по пързалката..Другият е известен..ловец.

 32. Добър ден г-н Инджев, и аз искам РеферендумИ.

  Добър ден на всички в коментара, много от Вас са по-умни от мен. Затова Ви моля да посочите тема, която да не бъде лесно бламирана от ловците.
  И предварително Ви благодаря.

  Няма по-лесен старт за РеферендумИ в България.
  Ако червените се обяват срещу – ще лъснат бомбите, скрити в букетите с карамфили.
  Ако червените поискат от електората си да гласува против или да не гласува – ще покаже гнойните си язви.
  Ако се забранят новините на майчин език ще трябва мюсюлманите да говорят на бащиния си – БЪЛГАРСКИ !
  Имал съм сделки в Хасково – чудо работа. Нито аз ги разбирам , нито те ме разбират.
  След Референдумът ще трябва да се назначат хора, които знаят бащиния ни език – българския.
  Избирам българското !
  Не вярвам, че ще има референдуми.
  Весели празници !

 33. Истината е проста и ясна – всеки ден БНТ ни отнема 15 минути. За българите денонощието вече се състои от 23,45 часа – в останалите минути ние не знаем какво става. Говорейки на този чужд за страната ни език, някакви хора биха могли да съобщят и призоват за всичко някакви други хора.
  Ние сме продали 15 минути от денонощието си, което е равнозначно на отстъпена територия – тези 15 минути за мен са непристъпни. Това се нарича “крепост във времето”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.