Може и да секнат откупите- а подкупите?

Нямам какво да добавя към заслужените похвали към властта във връзка с акцията на полицията по разкриването на нагли престъпници, специализирани в отвличане на заможни българи и в извличане на пари от жертвите. Освен това:

Агенция “Маркет линкс”:
Медиите имат задача да правят скандали, а не реклама на институциите, заяви Дирк Фьоргер, директор медийна програма Югоизточна Европа на Фондация “Конрад Аденауер” ( в. “Дневник”).

Имах нужда от това позоваване, за да си позволя алтернативната гледна точка, която ви предлагам. Осмелявам се да го направя защо знам, че тя не е само моя.

Много е хубаво, че МВР постигна невероятното в борбата с отвличанията. Цели 23 арестувани! Така е. Браво. Чудесно е.

Проблемът е, че масовата публика гледа на отвличанията като на бизнес, макар и престъпен, в който страдат богатите. Бай Едикойси зяпа с присвити очи съветския (или постсъветския си) телевизионен екран и си мърмори: “ тия най-после се размърдаха, щото се уплашиха, че и тях могат да ги тарашат за некой и друг милион, дето са го откраднали”.

Лично аз съм в този аспект на страната на богатите. Каквото и да си кажат бедните, на които политиците се подмазват грозно, но ги предават на всяка крачка. Защото и богатите са хора, каквито и данъци да крият. Нечовешко е да те отвлекат- теб, или детето ти и да те инквизират с искане за откуп.

Обаче лично аз съм мнооого непредставителен за това, което Бай Едикойси си мисли. А той е мнозинство. Пък мнозинството е суверенът при демокрацията.

В духа на казаното от г-н Дирк Фьоргер си позволявам да смеся аплодисментите със “скандалния” призив към управляващите да се постараят да разсеят подозрението, че спасяват себеподобните си ( и собствения спокоен сън) с удара срещу наглите бандити, специализирани в отвличанията на богаташи и техните близки.

В превод на простонароден език това означава да бъде положено същото усилие за гарантиране сигурността на българските граждани, които посмъртно ( или приживе) не биха станали жертва на “наглите” специалисти по отвличанията. Защото наглеците не се интересуват от цървулите им. Но не по-малко нагло ( и доста по-фатално за мизерния им семеен бюджет) им крадат селския инвентар, разбиват им панелните жилища, нападат ги посред бял ден за едното им протрито портмоне, късат им обеците ( заедно с ушите) и т.н. Масово и като правило – безнаказано.

За верността на горните твърдения се подписвам като жертва на два квартирни обира ( не броя тези на възрастните ми родители и други близки), един уличен побой с цел грабеж ( над едно от децата ми ) и…да не продължавам.

Всеки от вас може да продължи. Това е редкият случай, в който съм абсолютно убеден в правотата си. Мога да призова за свидетели хиляди потърпевши, включително такива ( като мен), които дори не си правят труда да се оплачат в полицията. Защото й нямат доверие.

За финал, може да се каже и така: откупите ( за онези, които могат да ги платят, след като са предизвикали лакомията на престъпниците с богатството си), може би секват. А подкупите за лакомниците, които забогатяват от властта?

Ето това е кауза, за която МВР и сегашната власт би трябвало да се борят.

12 мнения за “Може и да секнат откупите- а подкупите?”

 1. 15 минути преди да тръгна на работа в 04.45 ч. добавям че статията е до болка в десетката,а към всичко останало има и едно друго постоянноа тарашене,което привидно се активира със “законните” инструмени,които като “записна” заповед и “ипотека” за жълти стотинки – все “доброволни” и все “законни”, но с перфидна “усмивка”,като тази на лъва,преди да те довърши!!!

 2. Както може би сте усетили на собствен гръб, по пазари, в магазините и особено около хипермаркетите се активизираха обичайните обирджии – ровят по джобове, пукат гуми и грабят от колите кой каквото е оставил, и т.н. Дори на една позната и отмъкнали в движение, с отваряне на задната врата на колата чантата, оставена на седалката,докато бавно преминавала покрай някакво препятствие на пътя. Следва оплакване в съответното РПУ, където дежурният с повдигане на вежди казва обичайното “Какво мога да направя аз, знаем ги, ама…”. Като ги знаят, къде гледат и защо стоят по РПУ-тата, пита Ганьо. Пита не защото не знае, а така, оборот да става. То май и Иво за това е взел да се подписва под преводите си “на простонароден език”, като че ли не знае ефекта.

 3. А защо не напишете още две статии?Едната може да се казва “Откупът като подкуп”.А другата “Подкупът като откуп”.Ще се получат интересни материали.

 4. Иво, благодаря Ви че по съвест си вършите журналистическата работа и с личният си пример ни давате уроци по смелост и Български патриотизъм, сега се надявам и Генерал Борисов да си свърши работата за която е избран от Българските Граждани.

 5. Към Joro:
  Благодаря за хубавия съвет, но оставям на вас – явно имате чудесни идеи.
  Ако ли пък ви липсват хвалби към властта – купете си вестник или просто си включете телевизора. Вероятността да ви зарадват е много голяма.

 6. Едни журналисти хвалят властта, други правят скандали. Къде е истината тогава? Когато се появи някой, който е обективен – да хвали, когато трябва и да прави скандал, когато е нужно, тогава четвъртата власт ще е институция и българчето ще стане информиран, а не манипулиран гражданин.

 7. По делата на сегашните власти в България се вижда че са царе на маимунджулука. Олигархията в България си има анти олигархичен защитник на не Българската Република в България. На Мястото на кмпрометиралият се свирач на збор за Републиката е назначен Яне Янев от РЗС. България си остава на Пързалката и ще попадне пак в Руска орбита което е и крайната цел на маимунската перестроика в България.Ако Генерал Борисов арестува политическите мафиотски формирования заедно с главатарите им в България ще запази членството на България в Европейският Съюз.

 8. Добър ден г-н Инджев, преди три месеца офиса ни бе разбит. Извиках полиция. Дойде група, която не може “да намери адреса”, а какво остава да хване крадците.
  Това се случи още веднъж.
  Същият месец !
  Техника, почистване, загубено време, пари, нерви , , ,
  Ако бяха положили усилия за първото – щяха да ги хванат преди второто .
  Нали ?
  В България съзнателно се оставя дребната престъпност да трови живота на хората.
  След първата кражба обиколих съседните сгради с офиси и живеещите в кооперациите наоколо. Оказа се, че кварталната групичка шета из ул. Граф Игнатиев.
  Ако исках – щях да ги хвана сам за няколко дни.
  И какво да ги правя ?
  Разказах направеното от мен на Втората група – при втората кражба. Гледаха ме като заразно болен.
  Бях “любезен” и не неписах нищо от това, което им казах в Протокола.

  Много от коментиращите живеят в чужбина.
  Така ли ще оставят нещата в Берлин, Париж, Лондон, Будапеща, Прага ?
  Нима някой вярва, че това не е нарочно ?

 9. А кой стои зад тази група? – нали не СИ вярват, че ИМ вярваме, че това е просто бизнес / някакво си ООД/

 10. Г-н Инджев,вестници не купувам от няколко години,с изключение на “Строго секретно”.Телевизия също не гледам.Информирам се единствено от интернет и то от една избрана колекция блогове,като и вашия блог е сред любимите ми.Поздрави и все така с попадения в десетката.Имаме нужда от такива като вас.

 11. Към Joro:

  Благодаря…Впрочем – послушах ви и написах пак за подкупите и откупите. Май наистина идеята ви беше добра, вдъхнови ме!
  Поздрави!

 12. На Ст.Стоичков:
  Неколкократно употребявате тер
  мина “ЗАПИСНА ЗАПОВЕД”???
  НЕПРАВИЛНО Е!Става дума за “ЗА-ПИС на ЗАПОВЕД”.
  А статията е отново в 10-та!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.