Президентът ни говори каквото си иска-ще дойде ли време да отговаря за каквото трябва?

Имам грях пред вас. Позволих си в петъчната вечер да отида на театър и пропуснах цирка с Първанов по БНТ. Мернах го на екрана в антракта и се разтревожих да не би да пропусна нещо важно.

Чета преразкази на изявата му и се успокоих. Не съм пропуснал нищо. Но няма да пропусна да попитам какво са “пропуснали” да го попитат.

Виждам, че си е отговарял по конспекта, който си знае наизуст. Отбелязал е своята уникалност като президент, който е подписал наведнъж цели три енергийни договора. Гордее се също със своята социалност, която успял да внуши и на сегашните управляващи. Нямало да се връща в БСП.

В прогнозната част на конспекта, които изрецитирал пак пред публиката, предрекъл тежка година за повечето от нас и лека за себе си след две години, когато щял да си прави каквото си иска ( прилича на тропане с крак и на неприлично неразбиране на факта, че един президент, макар и бивш, не прави “каквото си иска”).

Да забелязвате да е казал нещо ново? Едва ли. Но новите неща, които имат отношение към него, крещящо отсъстват в тази рецитация.

Взима отношение по въпроса за референдума за новините на турски, дори се качва на националистическия влак с мъмрене на турския премиер заради разговора му с Бойко Борисов, но и дума не обелва за сензационното нападение на Доган срещу любимите му енергийни отрочета АЕЦ “Белене” и мегаломанската идея за превръщането на България в енергиен център на Балканите. А не като да не е станало дума за тях в самото предаване. “Просто” не го питат. А и той не се натиска да отговаря на Доган, който раздава порциите в тази държава, както знаем от собствените му думи.

Не по-малко сензационното гласуване на мораториума върху царските имоти в НС, което поставя на дъската на позора един от най-важните политически фактори от последното десетилетие, също оглушително отсъства в този урок по нищоговорене. А беше гореща новината от деня за “горещия картоф” с царски имоти, който вече се прехвърля към Конституционния съд и европейските съдилища.

Няма въпроси за олигарсите му- нито за живите, нито за умъртвените, като Емил Кюлев и полумъртвите, като Манол Велев. Тези въпроси чувам да ги задават европейски дипломати, но дипломатичните българските журналистите в уж европейска България – не, те не са такива хора, че да притесняват човека.

Някой по-малко възпитан водещ би го попитал да потвърди , или да отрече твърдението на в. “168 часа”, че ходи на лов ( да бракониерства, включително) с пушка на стойност 50 000 евро. Защото не е вярно, че вестникът не заслужава да му се отговаря. Г.Първанов се обърна към същия седмичник с отговор по друг повод, за да отрече, че е неестествено синовете му притежават на невръстна възраст луксозен имот в престижен квартал. Значи в единия случай може да отговаря, но за пушката мълчи. А тя е, уверявам ви, точно както при Чехов: веднъж появи ли се в началото на повествованието, ще гръмне накрая….

Обаче президентът при невъзпитаните не ходи. Знае си работата. За пореден път ни заявява, тропайки с крак: “гледайте си работата”! Със спомоществователството на телевизията си.

15 мнения за “Президентът ни говори каквото си иска-ще дойде ли време да отговаря за каквото трябва?”

 1. Иво, добър анализатор си и си един от последните мохикани на можещата журналистика, но в твой ущърб е всеки твой материал да минава през призмата Първанов. Ще ми се да чета твои неща,в които да не прозира личната ти обида.

 2. Ще комбинирам участието си в последните два материала, като се повторе или потретя, не знам вече колко пъти: Не се бори със свиня, ще се оваляте в калта, а на свинята това и еприятно.
  И тъй като така и така съм на клавиатурата, да си кажа и това, което мисля за т.вал.референдум. Ако трябва да се прави референдум за предаванията по телевизията, нека да е ца следното: Съгласен или не е българският народ, в националната телевизия, наред с новините по турски език, да има новини за по пет минути и на цигански, арменски, иврит, гръцки и всякакви такива, каквито има.
  Аз съм за. Колкото и да струва. Първо ще покажем, че сме надраснали нивото “на ти си куклата, дай си ми парцалките”,а и със самия факт, осъществяването на тази идея, ще дръпнем десетилетия напред и ще ликвидираме този въпрос веднаж завинаги.А и никой няма да су чувства специален. Специална ще е само българската, българщината, която може да си позволи такава широта на възгледите.

 3. И друг път съм имал възможност да кажа какво мисля за слугинажа в журналистиката. Изглежда спасение от него няма – ето сега чета как същите колеги,които лижеха подметките на Станишев и царя,сега правят същото с новата власт.А ние,отритнатите,и преди,и сега си живеем с едното усещане за почтеност,което в нашите географски ширини не само е непознато,но и подложено на присмех.Когато се “озъбих” преди близо осем години на предишната власт,един неин висш представител така ми каза – Абе,ти,Райков,си голям наивник.Щом искаш да бъдеш беден,щом искаш да са затворени вратите за теб навсякъде,критикувай!
  И така ме зашлевиха,че вече толкова години си ближа раните. А тези,кротките,послушните винаги,които днес пак слугуват, в ония дни също бяха от тези,които ми казваха – Ама как така,не можем да те пуснем в ефира,защото ще ни уволнят.
  Сега те са първи борци. Кои са те? Ами всички ги знаем,всички ги виждаме всеки ден – само че сега те са в свитата на новата власт – без срам,без капка неудобство.И какво ги правят тези пари,г-н Инджев? Дали техните деца и внуци са с по два корема и тъй нататък…Дали някой им е разрешил да си носят несметното богатство,”заслужено” с пълзене, и на ОНЯ свят? Може би са получили за това благословията на президента? Може би…Те всичките са вечни, за тях няма край. Няма ли? И какъв живот е това да боравиш със словото,най-финото нещо,измислено от човека,все на колене. Живот на колене…Е,това вече е смърт приживе. Но на тях пука ли им? Отговорът е ясен – те на наивни въпроси не отговарят. Те имат други,много по-важни дела – те подготвят почвата за следващия опит за …пълзене. Ами това е,г-н Инджев.

 4. Най-после. От вчера я очаквах статията. Засякох предаването с президента, но ми стагаше, че го погледах прекалено продължително, когато беше при Слави. Този път реших да не си хабя нервите -слушайки го.

 5. Гледах с интерес режисираното и предварително записано “интервю” с Първанов.Интересът ми бе не към това ,което ще каже той,защото очаквано той си повтори урока,на който все по-малко хора вярват.Любопитството ми бе насочено към:
  -как лижещия лакей Бойко Василев ще се прави на демократичен журналист
  -научели ли са нещо ново Съветниците на Първанов или мисленето им е замръзнало в соц епохата.
  И на двата въпроса се потвърди-Нищо ново под слънцето!!Още си стоят във фризера.

 6. Добър ден, не е добре да очаквате на този или на друг да му задават въпроси.
  “Журналистите”, които изпращат на такива места “не знаят пътя за да се върнат в редакцията”. Та те изглеждат като комбайнери на Виенски бал.

  Никой няма да плати нашата, човешка сметка .
  Защото ние не им представяме сметки.
  За Ж.Ж. нямам гадни думи.
  За Стоянов ще кажа само, че носеше каскет. Десният президент ни се показваше със символ на червена сган.
  Тези лица са селски кич.
  Но без тях не може .
  Конституцията повелява да изберем един селянин за вожд и учител.
  Да са живи и здрави !
  Да живеят дълго, за да страдат !

 7. До Таков и Маринов и всички, които смятат, чеИво Инджев не трябва да пита Първанов , защото било “лично” (за Иво), било в негов (на Иво) “ущърб”, да не се бори със “свиня”(Първанов), защото ще се “оваля (Иво)в калта, а на свинята (Първанов) ще и стане приятно”. Доброжелателно, не мога да отрека, все добри съвети.
  Така. Хайде сега да разгледаме един възможен сценарий, в който Иво Инджев се събуджда утре поумнял, и казва: ” Да бе,
  ама прави са хората, аз какво съм седнал да пиша за Първанов и за новиите на турски, ами я да седна да напиша за еволюцията на сценичните костюми на Лили Иванова (с най-голямо уважение към Лили и не че и затова не трябва да се напише) и сяда Иво и пише. Четем. Прекрасен анализ. Брово, Иво, страшен си, само ти можеш да ги првиш така анализите и т.н., което си е точно така.
  И така утре, и в други ден. Вие продължете.
  Бързият прочит на думите (по-горе в кавички) следват няколко неща.
  Съгласни сте, че Иво е уволнен от телевизията по “лично” (на Първанов обаждане ), защото Иво задава въпрос дали Манджуков му е купил апартамент. И мене ме интересува отговорът на тоя въпрос, дали Манджуков е купил на Първанов апартамент, с какви и за колко пари го е купил, защо го е купил и т.н. и дали пък няма да купи и на мен (Сия) един апартамент, след като му е такъв кеф на тоя човек да купува апартаменти. Обаче няма кой го пита повече тоя въпроси дето и аз го питам; Иво е уволнен от телевизията ,задето пита каквото аз питам и той от там вечене може там да пита. Направи си личен форум човека да си пита по системата “питам и отговор не чакам” но сега пък много питал и било лично. Значи Първанов може “лично” да го уволни, Иво не може да пита “лично”. Нещо не ми се вързва тая работа. След като такова питане е в “ущърб” (на Иво, дето това му е работата), сигурно и за мен ще е “ущърб” ако аз (Сия) питам (лично) Първанов за колко пари му е карабината, ей тъй от чисто женско любопитство. Излиза, че да питаш нещо Първанов е да се “оваляш в калта”. Къде сме ние? Не сме ли всичките в калта набутани, много заедно и много “лично”, а “свинята” Първанов ни е президент.
  Не знам как е за вас, дами и господа, но за мен животът е много личен и много мелодраматичен, и много единствен. Искам да отговор на тези и не само въпроси тук и сега.
  Бъдете здрави

 8. Президента ни говори каквото си иска и ще отговаря за каквото трябва, когато Българските Граждани решат да не допускат Президента до работната му копанка в Президенството на Олигархията в България.

 9. ” mili hora” spomnete si 1990…sega si traite …” AZ SAM BOSSAT “tova ni kaza nashiat prezdent{da mu… }nie si go izbrahme vsichki BG…-ta.da ne govorim za kakvo vzel,poluchil i tn.DA GO SRITAME…VEDNAGA !

 10. България не е бедна държава. Не е!

  Смятайте, колко пари са изкрали другарите, колко са имали преди това, щом успяват още да плащат на клакьорите от медиите. Щом са си купили националната и най-големите частни телевизии, а и другите гледат да не рипат много много щото явно и на тях мятат по някоя мръвка. Не спирам да се учудвам! И исказванията на др.Президент не гледам. Знам какво ще каже.

  Това, което се надявам да стане е, че парите им все някога ще свършат и тогава те същите ще бъдат разкъсани от собствените си гладни кучета. За радост на тълпата.

 11. В живота / и в политиката / от нещо много често става нищо, но от нищо, нещо реално никога не се получава и не остава.
  Когато Някой не знае това, непрекъснато говори и повтаря едно и също нищо, като смята, че казва нещо. При което слушаме непрекъснато нищо, без да разберем нещо. И така още 2 години и нещо, / за съжаление / ще слушаме едно и също нищо.
  Хайде стига, че и аз се чудя защо толкова се вълнуваме от говоренето Му и дали някога ще каже наистина нещо ново и полезно. Та поне да Го запомним с нещото. Защото иначе след Него няма да остане нищо.

 12. Сия, Поздравления. Чудесна дуплика.

 13. Е, имаше в интервюто и един щогоде свестен въпрос към Първанов – как от “социален” президент е станал на “енергиен” президент ?
  От отговора му само затвърдих и аз мнението си, че пРезидентът ни е наистина “политическа свиня”.
  П.С. Когато се пише за българския пРезидент, “граматически” правилно е “р”-то да се пище с голяма буква..

 14. Благодаря Ви, г-н Инджев, да сте жив и здрав!
  На едно място пишеше: “Социализмът ни бе уродлив, демокрацията- дваж по-уродлива” …Първанов- президент?!…олигарсите и богаташите- цар, или бивши ченгета, или мутри?!!! …Парламента- ??!!…Бойко Борисов- ???!!!! ..Бойко Василев- ????! …населението- ?????????… Супер!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.