Защо миньорите не са “звездите” на подземния свят?

Разбиването на престъпната група за отвличания не само не разби мита за връзката между тренираните мускули и бандитизма, но го укрепи. Всъщност показа отново, че тази връзка изобщо не е мит.

Касиерът на “наглите” , които не се спирали пред физически инквизиции с рязане на части от телата на жертвите, по прякор Хамстера, се оказва бивш фактор в каратето. Друг от заловените бил Гребеца. Трети е борец, четвърти пък културист и т.н. Ако се върнем във времето, ще видим, че зад екзотичните прякори много често, ако не и почти винаги, се крие нечия спортна кариера.

Чакайте- не беше ли спортът “ за един мирен свят”? Или това беше за мирния атом?

Както и да е. Няма да спорим кое беше по своя замисъл по-мирно- спортът или атомът. Но “немирниците” с натрупаните мускули явно съвсем не са просто и единствено биячи и рекетьори. В едно е права Татяна Дончева от БСП – че над тях има ниво, което остава в сянка и продължава да е недосегаемо. Това са така наречените бели якички, които всички подозираме като организатори на организираната престъпност, но така и не виждаме в арестите.

Публична тайна е, че причината за яркото присъствие на бивши спортисти в структурите на подземния свят не се дължи нито само на мускулите им, нито пък на драмата с намалялата подкрепа на държавата за спорта, т.е. в тяхната безработица. Ако беше така, защо сред бандитите да не изпъкнат бивши миньори – хора от подземния свят в буквалния смисъл, които са не по-малко яки и издръжливи, не по-леко блъснати от безработицата и от живота, отколкото спортистите. Или пък да вземем докерите – да не би да са слабаци? Познават и подводния свят, и лишенията на тежкия живот без доходи.

Истината за спортистите, с риск да засегна незаслужено отделни индивиди, е че техните претенции към живота бяха далеч, далеч по-големи, от онези на бачкаторите с яките тела. Държавата беше създала у спортистите усещането за елит и очакването да обикалят света, да славят отечеството, срещу което да се ползват с привилегиите на звезди и галеници на републиката. В буквалния смисъл на думата в тях се инвестираше на едро с рекламна цел. НРБ не можеше да се похвали със смайващи успехи в никоя област – нито в науката, нито в индустрията и селското стопанство. Тъкмо напротив, упадъкът с годините ставаше все по-явен. Но смайваше света с щангисти- визитната картичка на българския соцуспех.

Миналата седмица май закриха държавното спонсориране на щангите. Не злорадствам. Няма и защо. Но в този факт има някаква символика. Дали пък социологът Райчев няма да се сети да посочи кончината да държавното “щангиране” като символ за края на прехода?

Има и още нещо: някои от хората с достатъчно влияние и власт в зората на демокрацията успяха централизирано да се възползват от тестостерона на разочарованите и оказали се ненужни за рекламирането на колабиралия социализъм спортисти. Напазаруваха си на едро цели групи от тях, които прераснаха в т.н. групировки. Досущ като в Русия, където им казват “бригади”.

Кой ли ще да е бил в състояние да постигне това във времето, когато порциите се разпределяха в държавата от другарите, преобразуващи държавната собственост в…своя? И как така само в България се случи като в Русия ( такова чудо с масовото присъствие на спортисти в подземния свят не се появи нийде другаде)?

Така е, уникални сме. В никоя друга страна в ЕС, както в България, гражданите не посочват на първо място като най-симпатична държава Русия. А пък 60 на сто от руснаците в същото време казват в публикувано днес, 20 декември 2009 г., проучване на общественото мнение, че съжаляват за СССР. Ден по рано агенция Франс прес съобщи за друго проучване, според което 54 на сто от руснаците ценят високо “лидерските качества” на Сталин, а само 8 процента са на обратното мнение.

Изобщо, както казваше др. Станишев ( в парламентарен дебат за корупцията и престъпността), това си е “един ясен симбиоз”.

20 мнения за “Защо миньорите не са “звездите” на подземния свят?”

 1. Sublata causa, tollitur effectus – Премахне ли се причината, изчезват и последствията – са казвали древните латиняни.
  Колко ли още ще търсим и откриваме причините ? Колко ли още митове и легенди трябва да разбием, докато наистина започнем да преодоляваме последствията ?
  Отговорът е – МНОГО ! НО ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНЕМ ДА БЪДЕМ УНИКАЛНИ.
  ИНАЧЕ НАИСТИНА ЩЕ ПЛАЧЕМ ЗА БЛИЗКОТО МИНАЛО И “ГОЛЯМАТА И МАЛКАТА ПРАВДА “!

 2. Много точен анализ, но, за съжаление, стадото продължава да боготвори всеки минимален успех (вече се радват и само на участие) във всеки треторазреден спорт. Защо не се насочи вниманието кам масовия спорт, за да се атакуват истински проблеми, като затлъстяване и диабет? Вместо това четем кой “талант” се бил напил и се бил в чалготеката.

  Отделно, примерно в САЩ, вкараха в затвора най-големите си лекоатлетически звезди (Мериън Джоунс и Тим Монтгомъри) поради криминални прояви, и отделно им изискаха да си върнат медалите заради допинг. В БГ един откровено пиян убиец се разхожда на свобода. Една спортистка от ГДР сама си върна медалите, защотото е била с допинг: кой от стероидните герои от Горно Хуйно е направил това?

 3. Иво, за да стане още по-ясно ще си позволя да преразкажа една новина от далечното ни социалистическо минало. Когато преди много, много години почина от инфаркт по време на шофиране шефът на Първо Главно Васил Коцев (сещаш се кой е синът му – Бойко Коцев) единствено Би Би Си съобщи новината. Та, коментарът на българската секция тогава беше горе-долу следния: ” В две области на живота България е постигнала световно равнище – разузнаването и спорта.” И за да не остане никакво съмнение във верността на анализа на Би Би Си Луканов и генералите от Монтерей обединиха “мозъците” (ченгетата) с “мускулите” (спортистите) в така наречения “ясен симбиоз” и насочиха тази организация срещу собствения си народ. За нас остана утехата от крясъците на площада: “Луканов – прасе, агент на КГБ”, с което сме предизвикали само ироничните им усмивки. Не знаехме тогава, че те били безброй.

 4. Много точно! А най-смешното е, че ако се проследят коментарите на министъра и висшите полицейски служители, защо са били наречени “наглите” и др. подробности по залавянето, може да се направи извода, че ако бандитите не са били толкова нагли (т.е. действали са по-скромно и не толкова очебийно), никой нямало да ги закача и те са щели да продължат да си действат!!

 5. Спортистите не бяха ли под пагон ?
  Не трябва ли сега да ги съди ВОЕНЕН съд ?
  Офицери от армията или от полицията са били крокодилите ?

 6. Мисля, че плавно и сигурно г-н Инджев напипва корените на злото. Дали са нагласени, или не, има една логична последователност на процесите на колективно натрупване на капитал от „елита“ в периода на т.н. социализъм, преминаването в определен момент към нормален социален статус на обществото с оглед капиталите да заработят с нормалната си сила, и специфични механизми, с използване на наличните, наследени от периода на натрупване ресурси, за превръщането им в „нормални“ частни капитали.
  Според мен, за да проумеем ролята на бившите елитни спортисти в този процес, трябва много внимателно и безпристрастно той да бъде проследен още от стадия на натрупване – „реалния социализъм“. Това е твърде дълъг анализ за един постинг и ще се опитам само да щрихирам начина, по който го виждам. „Оптимизирането“ на икономиката на „развития социализъм я доведе до едно крайно асиметрично състояние, особено удобно за контрола на цялостния капитал и бъдещото му присвояване – относително малък дял от доходоносните единици, със сравнително малък дял от трудовите ресурси на страната формираха основната част от съвкупната национална печалба – производството на оръжие, производството на компютри за „Червената армия“ (другаде те не ставаха), реекспорта на нефт (с който т.н. братя си плащаха сметките), контрола върху преминаващите през страната Нарко- и контрабандни канали и, може би, работещите за експорт месокомбинати. Останалите единици на иначе внушителния производствен комплекс имаха „подпорна функция“, колкото да не обременяват с прекалени загуби, и да дават видимост пред света за високото индустриално развитие на страната. Предполагам, има много хора, далеч по-наясно с детайлите на този процес от мен, но ако внимателно се вгледаме в „печелившата листа“ по-горе, не може да не се забележи, че извън „Варшавския договор“ и СИВ нашите „печеливши“ единици (без собствен иновационен процес) попадат под ударите на непосилна за издържане конкуренция на нормалния пазар и би ни останало да разчитаме (евентуално?!) на единиците, да го кажем така, с „бутафорна“ функция. Което и стана. И доказателство за това е непосилният ни външен дълг след ноември 1989 г. Къде са трупали капиталите „Другарите“ не ми е известно, но е факт, че са ги трупали, и след „Великата Ноемврийска Демократична Революция – ВНДР“ основният въпрос видимо е бил как те да бъдат легитимирани като частни капитали и на чии имена. Както се изрази веднаж видният прагматик Асен Мичковски точно пред входа на Народното Събрание, основният въпрос е кои да са капиталистите. Наистина, много спорен въпрос, и целият ни живот на демократи – с всичките му плурализми, нови конституции и т.н., може би и членството в ЕС, е под този знак. И сега за спортистите… Поначало капиталът не може просто да си „спинка“, докато се реши горният въпрос и някой трябва да го движи. При специфичните условия на страната (за да стигнеш с кола по обяд от ЦУМ до гарата ти трябват поне 45 мин., което никой бизнес не позволява) и при задръстената ни с бюрокрация и норми действителност кой би действал най – експресно и ефективно, предизвиквайки „компромис“ със закона на останалия насаме със субекта представител на администрацията? Въпрос с понижена трудност. Бившите елитни спортисти, изпаднали от фокуса на общественото и финансово внимание! Вярно, познанията им, извън спорта им, са никакви, но пък елитният спорт им е създал воля, умение да се справят с всякакви ситуации и детайли, безкомпромистност и стръв към крайния резултат. Те са „черния“ мотор на легитимирането на капиталите като частни. И докато ние размахвахме юмруци срещу комунизма, те тихичко и полека станаха почти непреодолима сила, за нас, простосмъртните, иначе „другарите“ здраво им държат юздите.
  Аз сериозно си мисля, че „наглите“ или са сгафили нещо пред истинските босове, или са жертваната пешка, за да не се изгуби цялата партия. Та затова така триумфално ги хванаха.
  Съжалявам за дългото изложение, но бях впечатлен от систематичността на г-н Инджев.

 7. Пред нас са блеснали житата,
  окъпани от топъл дъжд,
  и ний вървим, вървим, вървим, вървим нататък
  и няма край, и няма край нашир и длъж.

  Ехооооо, ехооооо,
  ехооо на шир и длъж!

 8. Превъзходен анализ!
  По повод “симбиоз” по Станишевски, за първи път при дебата с ББ преди изборите забелязах как, в момент на силно нервно напрежение, му избива руски акцент(вероятно с голяма мъка подтискан), а сега направо “по русски”

 9. Г-н Георгиев,Вие нямате основания,да се съмнявате в правотата на анализа..
  Засега няма да го допълвам с факти,защото би означавало,да им кажа много неща и на първо място,
  защо в инерционнто мислене са толкова сбъркани и перфидни,че не си представят нещо най-елементарно в човежкия живот:да се пробудиш рано и застанеш зад каузата на правилната България ….
  Да злобни и отмъстителни са,защото си въобразяват,че не труда,природни съдбовни и др.дадености,а “дърпането на юздите” е решаващо..
  Вашата отдавнашна оценка,що е то ерудиция и има ли тя почва у нас,бързо ще Ви подскаже,кое е по-важното и защо сме заедно…
  От друга страна и нещата си идват на мястото отредено от Историята,въпреки паника и изобретателност,сред които като златно кюлче тежи “нечия” систематичност….Чия ли ще да е?

 10. Ами може ли в нормална държава да има такова нещо като ВИФ,с професори по борба и други подобни…..Това си беше един развъдник на престъпници дори и в соц. време .

 11. Към Симон и Българския орел:
  Затова и в блога възприехме най-точната дума от речника на Иво Инджев за правилната България
  …иначе р а з в ъ д н и ц и Simon за какво ли не,освен за кич,но и авгиеви обори не се чистят лесно….
  Дано като превали баира и премиерът по-бързо стигне до извода,че всичко опира до изпитания Въховен закон,иначе означава,че и Александър II и белгийците,да са били прости хора!!Но не е така!!!

 12. Може само да се допълни, че треньор на Хамстера по карате е бил Алексей Петров. Но и без тази подробност всичко е ясно.

 13. Но защо всичките тези безобразия и аномалии не станаха и в другите т.нар социалистически страни!?Ами защото там гражданските общества бяха вече готови за промяната, и тъкмо те не допуснаха бившите върхушки на ком.партии да се докопат до капиталите, останали след фалита на “социализма”.И още нещо много съществено,което ни отличава от другите соц.страни.В България винаги е имало хора които са съгласни да работят за жълти стотинки.Докато има такива индивиди,ще има и корупционни капитали,генерирани от разликата между реалната и плащаната заплата.Всичко друго-бели якички,мутри и тути кванти подобни персони са само следствие на това типично българско явление.Весело посрещане на Рождество и Нова година!

 14. @Андрешко,
  Латиняни?! Това сигурно е някакъв нов народ, дал езика си на римляните?

 15. никои от вас си няма и хал-хабер от спорт,събрали сте се само некъдарници и лентяи.обсъждате спорта но вие сте тези които дават отрицанието на българския спорт.успех в тинята ядосани на всеки

 16. Към damqndamqnov
  shumen x
  valera_borzoi@mail.ru

  Голям защитник на българския спорт ( който изобщо не е обект на разговора тук -обаче явно толкова разбираш от български език) се извъди др. Валера!
  Пий си валериана и не се притеснявай- гледай си руския спорт и не се напъвай да пишеш на български!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.