(С)порно

Какъв е жанрът на филма “Наглите”, който гледаме: криминален, политически трилър, полицейски екшън, рекламна пауза или …порно?
Във всички случаи е (с)порно какво точно наблюдаваме, но че е сериал, спор няма.

Премиерът Борисов и заместникът му Цветанов сами повдигнаха въпроса за политическия елемент в криминалния сюжет с многобройните въоръжени обири, които били съвпаднали не случайно с посещението в България на президента на ЕС Херман Ван Ромпой. С това свое крайно неадекватно изказване ми причиниха неудобството да се чувствам в една компания с бившия началник от политическата милиция Цвятко Цветков, които с основание ( уви) определи като голяма глупост смесването на обирите с Ромпой.

Сега, след като на смразяващия за реномето на властта “сценарий” с обирите бе отвърнато с размразяването му чрез горещо приветстваната от (почти) всички операция на МВР “наглите”, възкръсват нови версии за политическо планиране, но с обратен знак. Този път пък съм изправен пред дискомфорта да бъда заподозрян, че заставам на страната на бандитите, като давам ухо ( че и гласност дори) на една версия, противоречаща на официалната и бурно аплодирана линия във връзка със залавянето на “неудобните”.

Ето как от сайта “Фрог нюз” обобщават казаното днес, 21 декември 2009 г., по Нова телевизия , от Ваня Траянова, адвокат на Антон Петров – Хамстера, един от заловените “нагли”. Най-важното обстоятелство, което го свързвало с престъплението, се оказала банкнота, намерена в чантата на жена му ( сигурно с това тя ще да е поставила световен рекорд по глупост за всички времена, щом държи банкнота от кървавите откупи в чантата си):

“Има сценарий, обяви адвокатката на Антон Петров. Тя обяви, че замесването на Хамстера било начин за решаване на лични и политически проблеми и предрече настъпването на тежки, мракобеснически времена.

Необичайно за делата през последните години е да излиза толкова много информация, по делото има масирана публичност и информация от разследващите, обяви по НТВ адвокатката на Антон Петров – Хамстера Ваня Траянова. Тя познавала Петров през всичките му съзнателни години по линията на спорта. По тази линия Хамстера познавал и Алексей Петров.

В деня, в който Антон Петров бил обвинен, по форумите се появили материали, но Хамстера бил пришит като бяло копче към балтона, чрез който силовият вицепремиер Цветан Цветанов си решавал лични въпроси. Аз твърдя, че има сценарий, категорична беше адвокат Траянова. В Мediapool се появила информация за задържането на Антон Петров още докато траел обискът в дома му, информира адвокатката, която напомни, че агенцията била близка до Иван Костов.

Алексей Петров бил първият треньор по карате на Антон Петров, който пък бил негов състезател. Ножицата за рязане на пръсти аз не съм я видяла, добави още Траянова. Хамстера не бил привличан и осъждан за автокражби; той бил враг номер 1 на автоджамбазите, защото опазвал имуществото на хората, по смисъла на своята дейност работейки в Спартак Секюрити.

Появата на “банкнота от откупа” било много мистериозна, обяви Траянова, настоявайки, че по отношение на Хамстера се проявявала специална процедура. Било разпоредено, напр., да не му се дава отвън вода и бисквити. Хамстера не познавал никого от останалите лица в групата. “Разприказвалият се” в нея не познавал Антон Петров, който израснал в семейство на служители на министерството на вътрешните работи, бил с две висши образования и интелигентен.

Какво лошо има клиентът ми да е финансирал РЗС, попита Траянова, която обаче не знаела дали това е така. Когато министър на вътрешните работи е и партиен лидер, той не може да прави изказвания за работата на съдиите и да ги съветва какви решения да взимат. Това било белег, че предстоят тежки и мракобеснически времена.

Операция “Наглите” е реална, но замесването на Антон Петров е начин за решаването на някои лични и политически проблеми, отсече Траянова.”

Няма как да знам повече по случая от адвокатите, прокурорите и министрите, за да имам претенцията да отсъдя кой е прав и кой не е в този сериал. Но знам достатъчно за сериалите и работата с информация, за да кажа, че се случва нещо симптоматично, познато от близкото минало. Води се откровена политическа борба през медиите, чиято автентична воля е твърде съмнителна, за да не кажа, че не буди съмнение нейната липса.

В случая с появата на алтернативната на властта гледна точка пред една от водещите телевизии наблюдаваме по-скоро изключение от правилото пропагандата на управляващите да бъде възприемана и ретранслирана от медийните трансмисии абсолютно безкритично. Но като цяло “пазарът” е залят с небивало количество официална информация за успеха на МВР. Или както каза премиерът Борисов пред телевизионните камери “ с години не е правено нищо, но когато дойдем ние, ги залавяме”. Иди спори с безспорното- то и няма нужда, нали са ударени “кървавите копелета” ( пак по Бойко Борисов, но пред радиомикрофона).

Ето едно отношение, в което България вече е настигнала западните страни. Там отдавна е възприет методът журналистите да бъдат давени в океан от информация- да се оправят! Тук обаче нашата журналистика се “оправя” подозрително лесно- просто преразказва въодушевено правителствената гледна точка.

Изписал съм ( досадно за някои) много статии по въпроса за ролята на медиите като инструмент на властта, която си ги отглежда и бди над главните им редактори и босове, най-несменяемите колелца на властта в държавата. Но имам повод да кажа отново: в поевропейчена България почти всичко и всички ( въпреки всичко) подлежат на съмнение, на разследване, на лишаване от имунитет и съдебни санкции. Само не и медиите. Подразбира се, че в тях няма корупция, далавери, препиране на пари и интереси, поръчкови разработки, качване и сваляне на рейтинги по заявка на приносителя. Неее! Няма такова нещо у нас!

За тройната коалиция властта на и над медиите беше основен приоритет. През и чрез медиите сe управляваше България така, че на черното му се казваше бяло, а на червеното- европейско синьо, както на догановото жълто му се придаваше либералния блясък на златистите европейски звезди на същия европейско син фон.

Променило ли се е нещо, ако не броим кому служат днес медиите? (С)порно е!

15 мнения за “(С)порно”

 1. offtopic: Всъщност името е (приблизително) Ромпой (звуков файл: http://en.wikipedia.org/wiki/Media:Pronunciation-Herman_Van_Rompuy.ogg). Освен това в Белгия (за разлика от Нидерландия) е прието да се пише “Ван” (с главна буква). Човекът ще встъпи в длъжност скоро, а из медиите още не успяват да му уцелят името. 🙂

 2. Нищо не е променено,вкл и медиите!системата си остана непокътната,комунизЪма тоже!останалото е игра на думи…ааааа,за малко да пропусна-има промяна,и тя е в начина на ограбване и обезличаване на народа!

 3. Играта на телета и касапи няма да свърши в България до тогава до като телетата не се сетят че са лъвове от Балканска -Българска порода и че имат своята славна ХАНСКО-ЦАРСКА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ.

 4. Не съм очаквал по толкова долен начин да се водят политически войни.Антон Петров е НАГЛАСЕН а Цветан Цветанов може да се пробва като режисьор на криминални филми.Сигурен съм ще има по бляскава кариера от колкото минисър МВР.Ако тази практика неудобните да бъдат обявявани за “наглите” още сега не се прекрати утре и вие журналистите ще станете “НАГЛИ”.ПОМИСЛЕТЕ

 5. Един виц към статията ти. Срещат се две мутри в София и единия пита: “Ти чу ли, че че Йожи умрял?” “Не” – му отговорил другия, “Аз даже не знам, че е бил аретуван!”

 6. Без да подценявам услията на Прававителството,министър Цветанов и Полицията-тази история с “Наглите” е постижение за Олигархията и ДС-успяха да отклонят вниманието от Р.Овч.,Станишев,Емел Етем-зулуните на предното управление

 7. Безспорно в правилната България винаги ще бъдат основните човешки права и колкото по-рано се възстанови правото на лична собственост,кореспонденция,
  комуникации,всеобщо приемлива и световно установена практика,
  само за официалния език на държавата /с изключенията в регионален план и др./в т.ч.и- особено на най-високо и у м е л о държавно равнище,толкова по-добре за България и нейните граждани като европейци.

 8. Ето и моя принос по темата с няколко рошави мисли.
  г-н Инджев, много ми хареса , че коментирате КАКВО е казал Цв. Цветков. По правило в медиите повече се говори за КОЙ е казал/направил нещо, а не КАКВО е казано/направено. И ако в този блок дискусията във форума се води около КАКВО е станало/казано и т.н., без да се раздават личностни квалификации (напр. какви и са на Румяна Желева зъбите), определено ще бъде крачка напред. За мен е важно фокусът да се държи върху “КАКВО”-то, защото иначе не мога да отсея зърното от плявата и не плувам особено добре в морето от информация, с която ни заливат. Дори за лаик като мен има някои противоречия, например с тази но жица дето виси на стената. За отрязания пръст на Ангел Бончев казаха, че много професионално било всичко направено; сега пък пръстите и ушите им ги режели с ножица. Та ножицата ме интересува – колко е голяма, какво и е предназначението – шивашка, за картон, фризьорска, лозарска или за ламарина. А може и да е нещо съвсем ново – специално за рязане на уши и пръсти -все пак не отвличат случайни хора, високи откупи се плащат и ще си е съвсем в реда на нещата да е от специален материал както за хирургически инструменти. Представяте ли си да му отрежат ухото на някого и след това да го хване тетанус. Това сигурно много ще свали цената на откупа. И друго – имало ли, нямало ли връзка между криминалния и политическия мотив, кой да ти каже, но в един сериал няма начин да няма такива връзки. И след като са пък толкова високо организирана банда, нямат ли си политическа учебна година, да им кажат, че когато президента на ЕС е на посещение в Б-я, не трябва да се правят резки движения. Изобщо сценаристите на сапунки пасти да ядат, не могат да го съчинят сериала както ББ, Цветанов и гл. прокурор ни го поднасят. Явно ни имат за сироп за кашлица. Сигурно не е много деликатно, но питам, защо Цветанов още не го е гръмнал още оня дето разправя, че имал нещо със жена му,или поне един шамар да му беше удари. Като ще е сериал да се сериал.

 9. На всички ни е известно че недосегаемата организирана престъпност и корупция в България си има Тоталитарен Политически корен и Политическа закрила от властите на Республика Болгария колко още доказателства ни трябват за да разберем че пърово трябва да си възстановим много мирно нашата си Българска Търновска Конституция чиито закони бързо ще поставят всеки и всичко на мястото си в Българската Държава. Всички останали мечти че някой друг ще ни свърши нашата работа в България е само опасна игра с непридвидими последици за Българските Граждани и Държава.

 10. Поздравления за г-н Инджев!
  Малко са хората, които могат да те залеят с порой от думи и да не кажат нищо по темата. От написаното ми става ясно единствено, че авторът притежава “висок професионализъм”. Колкото до това, дали въпросните акции са професионални или политически – ами ако са замесени и политици, ясно е, че ще имат и политически аспект. Няма нищо лошо някой да си разчисти сметките с някой друг, стига да спазва закона. Това се нарича справедливост. Защото, ако спазваш законите, свършиш си добре работата и дадеш достатъчно материал на съда да отсъди справедливо, означава че си помогнал на справедливостта да възтържествува. Ако това наричате “политическо разчистване на сметки”, аз съм “за” с двете ръце!Останалото е само упражнения по журналистика.
  А на автора – поздрави! Неговата статия провокира моя отговор!

 11. Здравейте!

  Отново много сполучливо заглавие! Казва всичко…
  Г-жа Сия пише: “По правило в медиите повече се говори за КОЙ е казал/направил нещо, а не КАКВО е казано/направено”.
  „Nomen est omen.“, което в свободен превод ще рече, че името прави новината. Така че, след като у нас не се случва нищо сериозно т.е. извън порното, защо да се обсъждат някакви несвързани изречения на полуграмотни, но съвсем не дотолкова цивилизовани люде?
  Това са все хора, които ако не крадяха щяха да загинат от глад в условията на свободното съревнование. Лошото е, че целият вой и театрални схватки между два клана са борба за надмощие, а не за справедливост, законност или подобна щуротия. За “малката правда”, както казваше вождът и учителят на българския народ…
  Голямата правда няма да дойде, докато цивилизацията у нас е в клекнало положение…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.