На наш ГЕРБ и сто “Атаки” са малко

Днес Народното събрание прие на първо четене с гласовете на ГЕРБ и “Атака” възможността специалните служби да имат достъп чрез интерфейс до трафичните данни за разкриване и разследване на престъпления, наказуеми с лишаване от свобода над 2 години.

Преди още да е станало наказуемо, да кажа какво мисля – т.е. преди да е избухнало второто и окончателно четене. За какво ли биха могли след това да ми “прочетат правата”?

Всеки нормален човек веднага си прави сметката как един закон, особено с възможни драматични последици от полицейско естество, се съотнася към собствената му драгоценна кожа. На пръв поглед излиза, че нямам проблем. Не се каня да грабя, да отвличам, да убивам, да тероризирам. Дори , честна дума, нямам намерение да прелюбодействам- просто прекалено си харесвам съпругата, за да си позволя тази глупост.

Да, ама това е само на първо четене. След второто се досещам нещо, за което, страхувам се, са се досетили и законодателите инициатори и екзекутори, т.е. изпълнители на това узаконяване на беззаконието. Винаги могат да ме проследят как “клеветя”! Нали това ми е работата, която се движи на ръба на постоянното обвинение в клевета. Казвам едни лоши работи за властта по телефона, или в интернет, които се оказват лишени от доказателства, подслушват ме най-законно и ми уреждат килия.

Просто, като “Градил Илия килия”. Ох, аман, аман!

Ето защо сега, докато промяната в закона е все още “на пътя, на кръстопътя” , поне журналистите трябва да реагират малко повече от обичайното. Не стига да се отчетем с едното помръдване на бутчето като жаба на маса на дисекции, която пробно я бодат с игла. Иначе много скоро ще се озовем в ситуация, когато наред с ( или вместо)“крокодилите”, полицаите ще ловят когато си поискат от нас, полумъртвите жаби, които дори да крякаме не смеем.

Иначе ни чака познатата и леко осъвременена ( във времето на интернет) песен “Градил Илия килия- погледнал се, пак в тия”.

А си мислехме, че комунизмът си е изпял песента!

20 мнения за “На наш ГЕРБ и сто “Атаки” са малко”

 1. Пак в десетката!
  Заглавието е един път 😀

 2. Най – ме разсмива при дискусиите за проекто закони, как те щяли да се ползват само за по – лесно хващане на престъпниците, и че нямало да се използват просто така, а ако се използват? Трябва ли всеки да живее с мисълта, че може да бъде “налазен” при “необходимост” от власт имащите. Необходимост е и елиминиране на неудобни хора пречещи на медийният комфорт с който сегашното /май всяко/ управление така свикна, че ще му е трудно да отвикне и ако има необходимият инструментариум може, и силово да си го доставя в даден момент.

 3. При разграждането на комунизма, неминуемо се минава през разни непълни форми на тоталитаризъм. Просто няма как, това изглежда някакси естествено! Бойко има прилика с Мусолини малко! Отива му да е фашист! Май натам вървят нещата! “Хора, бдете!” (думи на Юлиус Фучик) Сега вече ще се види кой е журналист радетел за свободното слово и кой е мекере! Браво Иво, отново си в десетката! Но и на “ръба” на ножа! Внимавай! Пази се, защото фашагите също не си поплюват. Изобщо те са същите-комунягите! Няма особена разлика. Само тоталитаризмът е по-непълен.
  Да не забравя да пожелая на Иво и семейството му, както и на всички от блога:
  Весела Коледа и Щастлива Нова Година!
  Дано все пак здравият разум у нас надделее!

 4. Хора, тази позиция – в стил “бог (и интернет) да ни пази от полицията, пък от бандитите и сами ще се опазим”, заникъде не е. Истински свободният гражданин в крайна сметка в един момент осъзнава, че е по-важно да го чуват, а не дали го подслушват (и кой точно го прави).

 5. Основно ударът е срещу гражданското общество. Ще се притесняват хора, които открито пишат срещу властта. А може доста лесно някой от тях да бъде нагласен – това става лесно по мрежата. И така да се уреди със съвсем убедени поемни лица, които да не прозрат постановката, а директно да го опангарят. ТОВА ВЪЗПРЕПЯТСТВА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И НИЩО ДРУГО. Много спорна е тезата за възпрепятстване на престъпления срещу личността. Какво друго със сигурност ни дава обаче “интерфейсът”. Интерфейсът ни дава централизирана информационна система. Нещо, което представлява голяма власт. А към такова нещо имат интерес много хора. Руснаци например, други хора с афинитет към спецслужбите си, престъпници и т.н. Пробив в интерфейса е много възможен на фона на досега демонстрираните качества на МВР! И така започват да ни слушат не само родни мили милиционери, но и мили руснячета, сърби, румънци, турци и всички останали грамотни. Започват да ни слушат сутеньори, търговци на бели робини, специалисти по грабежи, отвличания, крадци на ноу-хау, икономически шпиони и всички, които можем или не можем да си представим.

 6. Не вярвам, че на ББ, випусник от школата в Симеоново, това да му е кусурът, как законово да посегне на личните свободи. И той и кеч конкуренцията му Гоце и Сокола не са чакали официално разрешение за да го правят.По-скоро става въпрос за промоция на спаринг коалиционния партньор. Бъдете сигурни, че недобросъвестното отношение към задълженията им на заангажираните със следенето на информацията служители, ще направи системата неефективна.Но са прави тези, които виждат в идеята квинтесенция на пагоните, които се настаниха в управлението на държавата. Но пък нали и затова бяха избрани от ошашавените от демократични формули гласоподаватели – да я карат (ако перифразирам) без Путин по путински – силна ръка, евтина ракйка и прочие и прочие.

 7. Да, заглавието е много точно: “На чужди гръб и сто тояги са малко”. Ако сина на автора на тази статия е отвлечен и живота му виси на косъм, едва ли ще се кахъри толкова, че полицията ще знае с кой колко пъти е говорил или къде е бил вчера в 8:33.

 8. Почитания, г-н Инджев! Не съм писала отдавна тук (чета всеки ден), мааалко след избора на ГЕРБ-ерското правителство, което бе формирано на следния принцип – или си с мен – или си против мен. И родихме чудното политическо нововъведение – подкрепящи парламентарни партии. Чудеса! За мен нещата бяха ясно още на двайсет и някой си юли!За постъпателното, но неотменно (явно) отнемане на свободите ни.
  Относно настоящата тема:
  Днес си поставих за цел да им изслушам (не изгледам – чак толкоз нерви нямам!) великите аргументи За (и Против) внесения ЗЕС. Е, единственото, което мога да кажа за доброзния си мазохизъм е, че те даже не знаят откъде един сносен аргумент да намерят за защита, сиреч, мнооого по-ограничени са интелектуално, отколкото се предполагаше по презумпция (изхождам от копринените им костюми и белите чорапки, дето се бяха нагиздили да откирят 40 НС). Поне 5 пъти в прав текст им се каза днес, че нарушават основни конституционни права, ама отде да знаят що е Конституция. Пък и кво толкова – проследяване на трафични данни в реално време? Те това го разбират като да ти подслушват телефона и да ти четат телефонните разпечатки (изхождам от днешните им аргументи). От де акъл да се сетят, че четенето на мейли ( и всичко останало, свързано с интернет) е друга работа (те пък да не би да знаят що е и да го ползват?)
  Та, пък ще се сетят за редица почти страшни последици – заплаха от отпадането на корпоративните тайни и ноу-хауто, бизнесконтактите, обречеността на самата процедура конкурс (колко му е да бутнем на някого, та да разберем какво готви конкуренцията), достъп (вероятно???) и до част от банковите тайни (напр. какво правим с месечните електронни извлечения и т.н.). А какво ще правят любимите ни ДАНС, а НАП, а НОИ, а…. да продължавам ли??? А журналистите с неназовани източници, а пък горките лобисти, не ми се мисли за тях. Та, според мен, целта им е тотална и безконтролна власт и най-важното – можем вече да ги поздравим със следващите спечелени избори, кагато и да са те!!!
  Нахвърлям някои начални предложения: служебни заседания – само в кафенетата, бизнессрещи (вкл. и като предложение и потвърждение) – пак там, прекратяване на толкоз сладката практика – мобилен офис, и най-важното – строеж на землянки (и само с фенер, че и данните за електрото са публични:)))) Или – нов 14 януари, но без отказване, до дупка!

 9. Интересна бележка от Атанас Чобанов във Фейсбук по темата:Как да го покажем на МВР, http://www.facebook.com/home.php#/note.php?note_id=213736108991&ref=mf
  Наръчник на обЗЕСтвения враг
  Кое да покажем ли? Безмислието на новите разпоредби в Закона за електронните съобщения, току що приети от ГЕРБ и Атака на първо четене. В хода на обсъжданията противниците на законопроекта наблегнаха на нарушаването на гражданските права и са абсолютно прави. Но е вярно също, че чрез елементарни технически средства, достъпни за всеки средно грамотен гражданин може да се обезмислят мерките за следене на трафичните данни. Особено вярно е това за интернет връзката, по-трудно, но не и невъзможно – за телефонните обаждания. …

 10. Малко повече самочувствие на граждани на страна пълноправен член на Евросъюза и НАТО няма да ни навреди.Нито отказът от наивната представа, че следенето в описания кошмарен вид ще започне, видиш ли с приемането на поправките в ЗЕС.Напротив, законовото уреждане на въпроса би следвало да засили контрола и избегне неправомернната злоупотреба.Така че нека се поразкършим и се почувстваме свободни европейци, каквито би следвало да сме. Весела Коледа и кураж в дълбоките води на Демокрацията.

 11. Каквото и да направи Бойко до Коледа и Нова година няма да попречи на Предстоящата Победа на Българските Граждани срещу Криминално-Олигархичният режим в Республика Болгария.

 12. Статията е чудесна (макар че хич не се радвам, че има нужда от такива статии), коментарите също. Много неща исках да кажа, но те вече са казани и то добре!
  Все пак ще повторя нещо, което съм писал и преди в този блог.
  Как да вярваш на Б.Б., като гледаш медийният комфорт, който го съпътства години наред (който всъщност го и създаде!)? Медиите са могъщо оръжие и не са в случайни ръце! Аз не споделям тезата, че просто слугуват на властимащите. Защо не слугуваха на правителството на ОДС??? Те се държат от хората, които “карат влака”. И служат на техните стратегически интереси!
  Така че Б.Б. не е никакъв “десен”. И това започва все повече да си личи. Истински десният човек уважава гражданските свободи. Б.Б. уважава свободата, колкото и Тодор Живков я уважаваше.
  Една от целите на тази поправка е да имат (милиционерите) законов лост за публична саморазправа с неудобните обществено значими личности. Другата (и свързана с нея) е да се насади масов страх от упражняване на гражданските права и свободи.
  Много е зловещо, но това е положението!
  Всяко поколение е длъжно, малко или повече, да се бори за СВОБОДАТА СИ (лична, гражданска и т.н.). Свобода по наследство няма! Е на нас се е паднало повечко да се борим! Ако не го разбираме или не искаме да го приемем, тогава заслужаваме да бъдем роби!

 13. Весела Коледа!
  И досега можеше да се ползуват СРС-та с разрешение на съда…Да, ама като го знаем какъв е нашия съд – честен, неподкупен, експедитивен /заслужил си 13-та,14-та заплата ;-)/…
  …Да погледнем от добрата страна – подслушвайки из нет-а, може да се облагородят 😉
  Да се надяваме, че Конституционният съд, независимо по какви мотиви, ще си свърши работата.
  Весела Коледа на всички!

 14. Кофти е да се посяга на и още повече да се отнема гражданска свобода.

  Все пак се питам, дали СЪДЪТ няма да ЗАЩИТАВА и да НАКАЗВА за неправомерно използван закон?

 15. Иво, прочетох внимателно статията ти и тъй като в края си написал “поне журналистите трябва да реагират малко повече от обичайното”, с което съм напълно съгласен, ми се ще да ти кажа как го правят тук в Щатите. Нека най-напред да спомена, че в гражданските общества най-важният субект е данъкоплатецът и гласоподавателят (което е едно и също). Когато има проблем журналистите дават телефоните на конгресмените, за които си гласувал и те подтикват да му се обадиш и да му кажеш какво мислиш по създадения проблем (законопроект). По времето на Буш имаше един специален закон за следене на терористите, но сега го отмениха. По-голям проблем за САЩ е руския и китайски шпионаж (руснаците са започнали да пробиват системата им по интернет още в края на 80-те години. С две думи – твърдо НЕ на този закон! Полицията да се оправя. Те са кучетата на нашата къща и трябва да ни пазят при всякакви обстоятелства. Как може Гриша Ганчев да има собствена, модерна (руска) подслушвателна апаратура, а националната полиция само да се оплаква пред гражданите си? Кога ще спрат с това циврене?

 16. Струва ми се супер глупост твърдението на властниците, че чрез шпиониране в интернет могат да бъдат изловени апашите у нас. Далеч по-удачно би било (разбира се, ако приемем, че целта им наистина е да ги изловят) създаването на служба, която да следи какво върши полицията. Сиреч, нещо като Internal Affairs в САЩ. Защото без знанието (респ. одобрението, покровителството и дори помощта) на полицаи от всички рангове у нас е немислимо каквото и да било значимо престъпление.

 17. sled komunizam smardi nai-mnogo…triabva da chistim veche !parvo GOCETO a posle i drugite izmekiari.svobodata shte doide posle…

 18. НА МЕН МИ СЕ СТРУВА доста незаконно. Ако няма разрешение на съдия / и то не от всеки съдия / полицаите могат да правят каквото си искат. Ще стане като в песента на ЪПСУРТ, ама както и да е…
  Весели празници!

 19. Много пъти съм си мислил безрезултатно каква всъщност е крайната цел на тероризма, която, в някаква степен, може да се разглежда като съизмерима с жестокостите и пролятата кръв. Сега я разбрах, благодарение на подобни законови инициативи – постепенно, в интерес на борбата срещу “злото”, демократичното законодателство да бъде ерозирано от недемократични норми, които после всеки може да си тълкува според момента. Т.е. дали няма заради бълхите да се изгори юргана. А в случая става въпрос за български демократи…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.