Рога и копита срещу Първанов

ТЕКСТЪТ , ОЗАГЛАВЕН “Потвърди се бракониерският лов на Първанов в Узбекистан” Е ПРЕПЕЧАТКА ОТ САЙТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЖУРНАЛИСТ АТАНАС ЧОБАНОВ, КОЙТО ЖИВЕЕ И РАБОТИ В ПАРИЖ.

————————————————————————————————————-
Написано от Рога и Копита | 22 Декември 2009

Няма разрешение за експорт на трофейния архар. 5 години затвор грозят Гоце

Официален узбекски източник потвърди информацията за узбекския бракониерски лов на президента Първанов разгласена от журналиста Сергей Наумов в публикация в сайта ferghana.ru от 2 декември 2008 г.

Според заместник-директор на Нуратинския държавен резерват, цитиран в бюлетина на международната работна група по дивите кози към “Международния съюз за защита на природата” (IUCN*) за месец септември 2009, на 7 ноември 2008 г българският президент е посетил резервата. В района на главния планински връх Хаят Баши той причакал два архара подгонени от служители на резервата и застрелял един от тях.

Министерският съвет на Узбекистан е издал разрешение за лов в ловното стопанство (лесхоз), но не и на територията на резервата, където ловът е забранен по принцип . През последните две години узбекските власти не са издавали разрешение за експорт на трофей от защитения вид “архар на Северцов” съгласно нормите на Вашингтонската конвенция за търговия със защитени видове (CITES). Възможно е българският президент да е изнесъл трофея без такова разрешение – пише в бюлетина, който отбелязва също, че България е член на Европейския съюз и като такава е подписала многобройни конвенции за защита на дивата природа, включително и CITES.

Отстрелът на защитен вид се наказва в Узбекистан с поправителен труд и глоба. Както поясни пред Рога и Копита Стефан Аврамов от “Българска Фондация Биоразнообразие”, след като има данни за унищожаване на застрашен вид и липсва разрешение по Вашингтонската конвенция на CITES, Първанов попада под ударите на Чл. 278в от българския НПК:

Чл. 278в. Който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни, включително от видовете по приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие, означени със знак (*) без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от хиляда до пет хиляди лева и с компенсиране на нанесените щети.

Това беше подчертано от природозащитници и опозиционни депутати още миналата година, когато избухна “скандала с архара”. Досега обаче липсваше официално потвърждение за извършеното престъпление от представители на узбекските власти и от международните организации.

Коментар: Тъй като потвърждението вече е налице, прокуратурата може да се сезира със закононарушението. По източници на Рога и Копита Първанов е отстрелял дива коза и в България. Това е станало през 2008 г. в дивечовъдна станция Борово в Родопите. Дивата коза също е защитен вид и ако липсва разрешение за отстрел от МОСВ президентът е натрупал още годинки по Чл. 278в. За резила и наглостта не говорим, там натрупването е капитално.

* IUCN е най-старата и най-голяма мрежа за защита на природата. Организацията е базирана в Женева и е създадена през 1948 г. В нея членуват повече от 1000 правителствени и неправителствени организации. Експерти към организацията са 11000 научни работници в повече от 160 страни.

12 мнения за “Рога и копита срещу Първанов”

 1. Няма нужда от много коментари. Превод на текста – и по съответните адреси- Европейски парламент, ЕС и НАТО посланици в София, световни организации и т.н. Под цървулите на тоя негодник Сырищника трябва да пари- докато накрая го изритаме и проветрим България от вонята му.

 2. До сега какво чакаха?
  В такива случаи казваха: “Лани баба умрела, сега се осмърдела!”
  Никой нищо няма да си спомня, ще има давност, няма да се намерят достатчно доказателства и т.н.

 3. И аз съм на мнение, че това трябва да се преведе, обясни и изпрати до организации за защита на биоразнообразието, каквато е тази в Женева. Отвън трябва да има натиск, не отвътре, защото тук Гоце е в свои води.

 4. И отново, готов съм да се обзаложа, че нищо няма да се случи, освен ако

  Конституцията не бъде променена и … се случат още някои работи.

 5. Последният Червен Вожд на Олигрхичната република в България трябва да знае че неговото президенство скоро ще бъде МУЗЕЙ на Комунизма и Олигархията в Царство България.

 6. Последният Червен Вожд на Олигрхичната република в България трябва да знае че неговото президентство скоро ще бъде МУЗЕЙ на Комунизма и Олигархията в Царство България.

 7. А сръбският президент го глобиха за чаша шампанско. Добре, че сме европейска страна, членка на ЕС…. Явно в съвременната политика моралът не е от ценните качества.

 8. Господин Първанов,всички сме еднакво отговорни пред БОГ и БЪЛГАРИЯ. Човешко е човек да съгреши, но ако не поиска прошка от БОГ това означава, че служи на дявола.Надявам се днес преди бъдни вечер да поканите във вашето президенство гладни Български бездомници да им се извините и да ги нахраните, след което искам да видя изпълнено вашето обещание за връщането на всички традиции в България.ЧЕСТИТА КОЛЕДА и НОВА ГОДИНА на всички БЪЛГАРСКИ-ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ.

 9. Някой знае ли този въпрос е задаван в прав текст на Г.П и какво е замазвал въпросният. Дори да ми беше най-любилият политик, човек който изпитва удоволствие от това да убива животни не може да бъде уважаван.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.