За човек с чек в ръка, всички решения са лесни

Има едно стихотворение на съветския поет Маяковски, част от задължителната програма в училищата по времето на комунизма, отразяващо гордостта му да има съветски паспорт. В него поетът екзалтирано се обръща към целия свят с : “ четете, завиждайте, аз съм гражданин на СССР”.

С подобен патос колегата Бареков обяснява на всичките си “многобройни фенове”, както и на онези, които го спират по улиците, неговото ( “мойто”) “излизане от екран” и как ще понесе тежкия, но благороден кръст, който неговите приятели поискали да сложи на гърба си – “лесно за взимане и отдавна обмислено, както повечето неща “ в неговия живот.

Иде ми да припомня отново мъдрата задочна реплика на Лао Дзъ, че за човек с чук в ръка, всички проблеми са пирони ( лесни) , но не бива – вдигнах си чуковете от същата телевизия, когато същият ме млатеше от екрана си в безпомощното ми състояние на беззащитен бивш колега, който нямаше трибуна да се защити. А и сега колегата явно е отрязал пъпната си връв с тази телевизия като със сърп.

Взимам лесното решение и аз: публикувам текста му без редакторска и коректорска намеса, пък ако ще да бъда обвинен от някои ( отново), че съм бил усилвал ехото му – а и нали той се самоопредели в едно интервю като най-представителен за новото ( разбирай – прогресивното) поколение в журналистиката. Как аз, от старото, реторградното, да не му дам пътя, на принципа “ път на младостта”!

ЕТО ТЕКСТА МУ ЕДНО КЪМ ЕДНО:

Николай Бареков, 23 ( хмм, появи се на 22-ри?!) декември 2009 г.
—————————————————————————————————–

На всичките си приятели и многобройни фенове в цяла България искам да съобщя, че взех окончателно решение как и къде да продължа журналистическата си кариера. Решението ми бе лесно за взимане и отдавна обмислено, както повечето неща в моя живот.
Избирам най-свободната медия не само у нас, но и по света. Нищо не може да се сравни с демократичността на общуването и изразяването в интеренет. Аз съм запленен от този нов свят, който открих през последните години.
Първо създадох блог, а след това с група изключителни журналисти направихме новаторския за България информационен сайт bnews. С помощта на моите изключително талантливи приятели от интерет бизнеса в САЩ внедряваме непрестанно модерните технологии и новите принципи за правенето на интернет медии. Основният принцип, който различава модерните медии като нашата от по-старите, е собственият почерк в правенето на новините и задълбоченото коментарно начало в тях, което се избягва целенасочено от така наречените медии-официози. Свободата ни липсва изначално, но тя ни кара да я преследваме като несбъднат блян навсякъде в нашия живот.
Поемам тежкия, но благороден кръст, който моите колеги поискаха от мен да сложа върху гърба си, и от началото на 2010 година ставам директор на всички медии, събрани под шапката на „Би Медиа Груп“. В тази медийна група са базирани сайтовете bnews, business post и регионалният информационен лидер news 4000.
След Нова година идват много нови изненади и предизвикателства за мен и моите колеги. Очаквайте отново завръщането на култовата рубрика „На Барекадата“ пак в телевизионен вариант, но вече в световната мрежа. Около февруари ще се роди пред очите ви и най-откровенния информационен сайт за светски новини и градски легенди – blife. Ще гледате новини за големи и малки хора в реално време.
Очаквайте най-грандиозния проект, замислян някога в българския интернет, който ще промени завинаги представата ви за правенето на телевизия в реално време. Надявам се да докажа на хората, които всеки ден ме спират по улиците, че мойто излизане от големия екран и скачането ми в дълбокия и тайнствен свят на Сбодата не е бил безмислен акт.
Приятели мои, да си пожелаем 2010 година да бъде началото на нова ера в българската журналистика! След завръщането ми от САЩ ще направя специален чат с моите фенове и зрители в bnews и ще отговоря на всички ваши въпроси. Весели Коледни празници! Бъдете здрави и нека Бог бди над Вас! Неговата подкрепа ни е нужна и е единственото сигурно нещо, с което се раждаме на този свят.

32 мнения за “За човек с чек в ръка, всички решения са лесни”

 1. Бог да пази интернета наш насъщен!
  😀

  Пай сяааа !!
  Барбеков иде.

 2. Здравей те, Господин Инджев!
  От текста, който сте публикували, се вижда колко много комплекси за малоценност има този човек!
  А що се отнася за изявите му в интернет, се сещам за вица “…. чукча писател, а не читател” 🙂

  Весели Празници на Вас и Вашето семейство!

 3. Ха, ха, ха – това е нещо като “Говорит Сов информ бюро!”. Какво самочувствие и какъв апломб!!!
  Както писах в “новоговоренето” – “новаторите” в България са безчет и нямат умора! Подобно на соц. стахановци и ударници те постоянно творят “невиждани”, “грандиозни” и за “първи път в света” …. л…а!!!!

 4. Абе умното си е умно, то ако требе и доматите ще яде заедно с колците, но ето, оказва се ненадейно, че Береков бил и… свободолюбец! Представете си, таваришчи! Пък и май е вярващ в Бога: има ли нещо, до което такива като него да не прострат мръсните си ръце, та да не остане нищо неосквернено у нас?! За да видиш някой колко струва у Нашенско, дай му малко слава – или власт. Слабата, куха личност ще се омаскари колкото може и даже повече от това, ще почне да се величае сама за най-велика, ще почне, подобно на Барекова, да говори и пише за себе си в трето лице единствено число и прочие. Пожелавам му скоро да почне да говори за себе си в трето лице множествено число, та да го натикат най-сетне в лудницата 🙂

 5. tozi mai mnogo si e poviarval,koi glupak si dade milionite na tova jurnalistichesko nedorazumenie?”na barekadata” v svetovnata mreja,maiko mila…

 6. Ако реши компанията на Мърдок, би могла да ги осъди за това “b”, което явно идва от bTV… Но това може и да е търсен ефект за повече реклама. Което отново говори за подготвен чек. Иначе лично мен ме дразни разхвърляния стил на новата им медия…

 7. Този човек наистина се е самозабравил…

  1. Не знам кога “На Барекадата” успя да стане култуво предаване (сигурен съм, че е култува простотия, но за повече не знам)… Но е готино той сам да казва, че предаването му е такова. Издава много за него.

  2. “Българския интернет”?… Чес’но ли ‘е?

  3. “мойто излизане от големия екран и скачането ми в дълбокия и тайнствен свят на Сбодата не е бил безмислен акт”… Поне ми става ясно, че той си е мислел, че е дълбоко във филма (нали киното е “големия” екран?). Той за толкова велик ли се има, че не си прави труда да прочете какво е написал и да оправи грешките? Нали е “журналист” – бу трябвало да пише правилно, винаги, задължително. Все едно “news anchor” (ах, как е думата на български?) да фъфли.

  В мен, с всеки изминал ден, се засилва чувството, че в България на всеки глупак с трибуна му се обърща внимание, каквото той (или който-и-да-е глуапк с трибуна) не заслужава от страна на обществеността. Навсякъде има такива хора, но обществото би трябвало да знае по – добре…

 8. До г-н Инджев. Знам как не обичате да Ви дават акъл за какво да пишете и за какво не /изпитал съм го на гърба си/, ама и аз да се изкажа по въпроса: Не мисля, че комплексите и нарцисизма на отделно взета личност, била тя и барекадна, трябва да превръщаме в обект на колективно обсъждане.

 9. Смешник.

  P.S. Честито Рождество Христово г-н Инджев, на Вас и цялото Ви семейство.

 10. Маяковски след като е написал горецитираното се е “гръмнал”. Бил е достатъчно интелигентен за да не понесе сблъсъка със съвестта си.
  При Бареков не съществуват дадености за подобна развръзка. Но ако продължават да му се напомнят източни мъдрости, току виж е заговорил за стигмати (лесно, лесно, ама пирон). И без това само търси поводи за поредното си ексхибиционистично изпълнение.
  Четяйки бареково-бароковото барекадево рекламно анонсче, първата аналогия, която ми мина през съзнанието беше с рубриката на Андрей К във в-к Про-Анти. Винаги, ми е действала разведряващо. – Нали някой беше казал, че човечеството се разделя с миналото си със смях. Ами добре е, да имаме с какво да се разсмиваме.
  Оставете Бареков да изкарва хонорара на колегите си. Пък и ние покрай него да има с какво да се разтушаваме по празниците.
  Весела Коледа на всички смеещи се (може и през сълзи да е)!

 11. Изключително некадърен и евтин автоPR, освен това и неграмотен – “мойто”, “най-откровенния”.
  Наистина “дайте му пътя” г-н Инджев! Hit the road Nick…!

 12. A защо да не обсъждаме Бареков? Той толкова време ни занимаваше с комплексите и нарцисизма си, сега е наш ред.Честито, Бареков!

 13. Уважаеми Господин Инджев,
  Прав е НикиВ, този безпомощен и посредствен като журналист хвалипръцко, не заслужава да му се засвидетелства никакво внимание, особено в това предколедно време.
  Желая на вас и любимите ви хора много здраве, радост и светлина през коледните и новогодишните празници!
  Очакваме нови актуални и изобличаващи материали,написани от острото ви и талантливо перо.

 14. Че Бареков не е елитен топ журналист-това съм го казвал не един път.Просто в БГ НЯМА ТАКИВА !За мен най-истинския журналист от медийно изявяващите се е Сашо Диков.Но за други -не е.В тази връзка не е много колегиално така поставената тема за дискусия-тя сама по себе си предизвиква негативност към Бареков,а той има и доста сериозни постижения.Черногледство е да му се отричат.В момента по ТВ и пресата гъмжи от прости и подкупни журналисти,а за тях НИ ДУМА.Хайде,г-н Инджев,избройте поне 5 от стотината некадърници,които считате за истински и ПОЛЕЗНИ за обществото,и които се възприемат от зрители/читатели.А може и 15 от всяка основна медия поне по един.

 15. До NikiB : Напротив трябва, защото тази личност влияе върху мисленето на много хора! Освен това тук става дума не само за комплекси и нарцисизъм, но за нови измерения на добре подготвена обществена манипулация! Без да съм свързан с медиите ми е ясно, че такъв голям проект се прави с много пари. Защо на този неинтелигентен подмазвач му ги дават???
  Хубаво е всеки да си отговори на този въпрос!!!
  Тези неприятности, обаче край нямат в нашата тъжна страна, а идва Рождество Христово, което въплъщава надеждата за справедливост, лична свобода и вечна радост в личността на Спасителя. Затова пожелавам СВЕТЪЛ ПРАЗНИК на всички, които търсят ИСТИНАТА!!!

 16. Цитат от “мойто”: “Поемам тежкия, но благороден кръст…..от началото на 2010 година СТАВАМ ДИРЕКТОР на всички медии, събрани под шапката на „Би Медиа Груп“. В тази медийна група са базирани сайтовете bnews, business post и регионалният информационен лидер news 4000.”
  Да се знае, какво няма нужда да се чете от 2010 год. Нещото на което “мойто” му е Директор(звучи скромно), ще има свобода, но на движението на парите в него и към него, а вярата на Мойто в парите(доказано) е много голяма. “Мойто” ми напомня на блондинка, отдала се “по любов” на богат предприемач, срещу свободно движение на пари, към собствената му банкова сметка.
  Но на такива “блондинки”, често не им се “отваря парашута”.

 17. Вече бях постнал нещичко тук по обсъжданата тема, когато не се стърпях и, за да се „изкефя” наново, си препрочетох авторекламната одичка (бравос за новия жанр) от предложеното ни на вниманието материалче.
  Докато си четях, без да искам се задълбах. Но не в посланието и стила му, там и без това всичко си е ясно, а в съдържанието му. Реших да го анализирам. – Напоследък по-първите ни хора, непрекъснато ни дават поводи да им се прави психоанализа, та и аз покрай това се заразих. И какво да установя? Човекът не се изказва само от свое име. Нали има една приказка, че проблемът на оня в еди какво си състояние (нарочно избягвам истинския термин, че знаеш ли с днешните ЗЕСове, бесове, какво ще ти дойде до главата) е, че не бил сам, но не били и двама. Та значи търся да открия кой е този втори, та белким помогна с нещо на авторчето. „Изключителните журналисти” ли ще да са това, „талантливите (бизнес) приятели” ли? (гледай моля ти се, аз пък си мислех, че е обратното – талантливи са журналистите а изключителни са приятелите) Да не би пък да е нещо по-абстрактно като „собствен почерк” например, или пък „култува рубрика” или „най-грандиозния проект”? Абе близко е, ама не се връзва изцяло. И тогава ми просветна – на господина Барекова еша му е Фратьо (да сте внимавали в час навремето ако сега незнаете кой е този херой). Какво съчетание, а? Късен Барок, пардон Барек, и г-син Фратьо. „Да живей” не, ами оттатък. Ще ми разправят, че нещата се повтаряли само като фарс. В родни условия винаги има място и за по и за най. И какво сега излиза? Явление, симптом или синдром е въпросното авторче? – Аз не зная, а и не смея да се произнасям – не съм ги изучавал тия науки. Друг да постави диаг (опа, щях да сбъркам), точката на „и”-то исках да кажа де. Та затова пак съм тук – в блога. Да приканя специалистите да се произнесат.
  Хайде сега да я запушвам вече докато не съм се оплел отново някъде, че то по темата българска журналистика, колкото и да дълбаеш, дъното все няма да го достигнеш. То си остава дълбоко и тайнствено като свобода от бареков жанр.
  Написа Голям-малък човек (да не се бърка с персонажа на Дъстин Хофман, той е живял при индианците а аз при комунистите)

 18. Струвами се, че Бареков е закъснял! Това, което се заканва да направи по Интернет към Февруари 2010г отдавна е направено в блога на Иво Инджев! По-важно е как да запазим независимостта си от “слухтенето” в нета, което се задава! И тук му е мястото да допълня смисъла на думите на Лао Тзе, който Иво накратко обобщи катао “лесно” решение. Мисля, че е искал да каже единствено решение! Ако имаш само един инструмент-чук, с който да работиш, то си принуден всяка работа да правиш с чукане. Или всичко каквото можеш да сториш е да уподобип всяко нещо на пирон за да можеш да го обработиш (зачукаш) с чука. Обобщено за човек с плювалник (Бареков) всички проблеми са да се изхрачи върху тях, докато за човек с подслушвателна уредба (Цветанов) всичко е да “слухтиш” проблемите!Господ да ни пази от такива “майстори”, които имат само един инструмент под ръка! Поздрави на всички!

 19. Както винаги точно в десетката!Честито Рождество Христово, Г-н Инджев, на Вас, семейството Ви и на хората на които държите.

 20. След такова угояване на Бареко, гмуркане в дълбокото крие смъртни опасности.

 21. Тирадата на този “велик” журналист просто не е изненада. Тъжното е, че той сякаш е олицетворение не само на българската журналистика, а на духовната нищета на нацията изобщо. “Героят на нашето време”. Ограничен умствен багаж, пробивност, услужливост към когото трябва…
  Светли празници на всички и най-вече на любимия ни Иво Инджев и близките на сърцето му.

 22. На “Nina” и “Sibelius”:и двамата сте прави,НО,държа да споделя нещо такова.
  Попитали един човек,КОЕ ЛАЙНО/извинявам се за натурализма/е
  по-добро,ПРЕСНОТО или СУХОТО?Отговорът бил СУХОТО,защото по-малко мирише.
  Колокото и да иска да надскочи боя си,НБареков завинаги ще си остане само вида,който като разбъркаш СМЪРДИ!

 23. Поздравления и благодарности за публикуваната статия г-н Инджев. Не знаех, че това “чудо на журналистиката” е публикувало нова и впечатляваща сама по себе си статия. Единственото “грандиозно” и култово е слизането му от екрана на БТВ. Надявам се новото начинание на господина да бъде задълбоченото коментарно начало на края на журналистическите му напъни. Честита Коледа

 24. Интелигентен, изключително скромен, всеотдаен и на моменти много поетичен: “… несбъднат блян навсякъде в нашия живот…”. Колко красиво казано …

  Добре е, че споменава имената на “грандиозните” си проекти – така ще знам къде няма смисъл да ровичкам в интернет.

 25. Бареков е на нивото на Иван и Андрей. Нали знате кои са.Мразя комунистите, но тогава имаше Кеворк, и Иво Инджев го имаше даже.Що сичко се избоклучи бе , мама му стара!!

 26. Типично по български всички се юрнаха да дърпат в казана с катран,някой който се е отличил от сивото блато.Няма значение колко минуси и плюсове има-важното е,че няма право да бъде различен от масата вопюеща некадърност на съсловието,което се отъждествява като журналисти.Разбира се,че тези “оценители”приемат за простак номер едно Стоичков,нищо че той е най-известния и успял българин последните 20 год.Големи късметлии излязоха Айнщайн,Бетовен,Гоя,Дюма и др.че не са били българи.Върху тях с подчертано удоволствие щяха да се изсипват кофи с лайна,заради многобройните им щуротии приживе.И ако другите писачи в този сайт не ми са известни ,то учудвам се на Иво Инджев,който сам трасира пистата,може би не разбирайки,че други “оценители” и него качват нон-стоп на пързалката.А сега група “свободомислещи журналисти” упорито строи бобслея за Борисов и групи мазухисти с видимо удоволствие очакват гловоломното спускане.Защото тяхната храна е провалът на другите,на тези не от “нашите”.Нищо,че и техният задник ще бъде съдран.
  Всъщност,очакванията към обикновенните българи са нереалистични.Като четем тези дни в западната преса за активните подмолни и разрушителни действия на Кунева и Първанова,използвайки всичките си качества на Ева,какво да очакваме от т.н.простолюдие.

 27. Г-н Инджев, пожелавам Ви успех в новите начинания. С нетърпение очаквам новини около Вашите нови проекти, както и да ги видим в завършен вид. Весели празници на всички читатели на този блог.

 28. С уважение към вас, господин Инджев, бих искала да ви кажа, че не ви прави чест да оплювате и да дискутирате по този начин ваш колега – журналист при това с изградено име и позиция в професията… при всички положения това ви смалява не само в моите очи…още повече, че господин Бареков никъде и никога не пише нещо против вас или колегите си.
  Нечестно и некрасиво е от ваша страна и неочаквано за мене.
  Не бива така. Професионалната и човешката етика го изисква.

 29. към ани петрова:

  Точно по отношение на колегата, когото защитавате от мен, не биваше да споменавате думата “етика”.

  Казвам ви го като заместник председател на Комисията по етика в електронните меди в България (от 2006, до 2009 г. ).
  Това е същата тази комисия, която обори с пълно единодушие злорадата му теза по мой адрес, че си заслужавам да бъда изгонен от Би Ти Ви заради нарушение на етиката ( такава, каквато я разбира той, а не упълномощената за целта национална комисия).
  Заклейми ме в специално предаване, посветено на мен, за което обаче нито ме предупреди, нито ми даде възможност да се защитя, надвиквайки ме по телефона, когато за негова изненада се включих. Пък и си беше поканил още двама началници да говорят същото като него по мой адрес и в мое отсъствие – само 4 дни, след като сме работили в една телевизия.
  Тъй че адвокатствате изключително неподготвена…
  Изобщо винаги ме е учудвало самочувствието на хора, които боравят с категорията “никога” – вие откъде знаете за това “никога” , това ваше достоверно наблюдение ли е , ли желание?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.