ЗЕ(В)С не е мит и ни заплашва с мълниите си

Покрай “ Изгубения символ “ на Дан Браун ( а и след “Шифъра на Леонардо”), взеха да ми се привиждат разни символи- повече от обикновено. И ме налегнаха едни аналогии…

Пътувам си кротко с трамвая и какво да видя на покривите на две съседни модерни сгради в столицата ни. На едната с големи букви пише Hypo , а на другата Крит. Двете реклами съжителстват стена до стена, покрив до покрив, но и някак се допълват. Прочетени заедно, макар и на различни азбуки, се получава “хипокрит” , те. “лицемер” ( да не се бърка с Хипократ, че съвсем ще се отплесна).

Отплесвам се още малко и покрай Крит се сещам (ще поясня защо) за първото четене на ЗЕС. Не, не е това:

“Западноевропейски съюз (ЗЕС)
Сключеният през 1948 година за 50-годишен срок Брюкселски пакт (Западен съюз) между Франция, Великобритания, Белгия, Холандия и Люксембург е договор за колективна отбрана и за икономическо, социално и културно сътрудничество. С основаването на НАТО пактът загуби своето значение като централна инстанция за координация в областта на политиката за сигурност. След провала на Европейската отбранителна общност (ЕОО), през октомври 1954 година в съответствие с решенията на Лондонската конференция на деветте сили Брюкселският пакт бе разширен и преобразуван в Западноевропейски съюз (ЗЕС)”.

Става дума за нашия си, уникален за ЕС и демократичния свят ЗЕС – Закона за електронните съобщения, който току що мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и “Атака”. Странно съвпадение на съкращенията! В единият случай говорим за колективна европейска отбрана, а в нашия – за нападение върху колективните и индивидуалните ни права, уж гарантирани от европейската ни конституция ( и принадлежност?!).

И как стигнах до аналогията? Ами чрез митологията. На остров Крит е отгледан Зевс Гръмовержеца. Майка му го дала като дете да го отчуват там горските нимфи. После той повел боговете на битка с титаните.

И у нас горе-долу е така. ЗЕ(В)С е даден на отглеждане на едни горски с властова незадоволеност, които се разпореждат с гражданските ни права на принципа на Сталин : “ като сечеш гората, хвърчат трески” ( т.е.”покрай сухото, гори и суровото”). Правят се на титани на мисълта, убеждавайки ни, че било за наше добро да ни приравняват към престъпниците, като си присвояват привилегията да ни следят в интернет и по телефона.

Излиза, че аналогията с митологията не е безпочвена, а почива на лицемерието без граница, което, тук, уви, никак не е мит!

16 мнения за “ЗЕ(В)С не е мит и ни заплашва с мълниите си”

 1. Какво съвпадение?! Преди няколко месеца и аз направих същата аналогия с рекламите на двете съседни сгради – “хипокрит”=”лицемер”. Даже споделих с приятели и много се смяхме. Колкото до основната тема на публикацията, някъде прочетох, че който е готов да се лиши от каквато и да е свобода в името на някаква (имагинерна) сигурност, със сигурност ще се окаже лишен от всякаква свобода.
  Весели Коледни и Новогодишни празници на всички!

 2. Към J.

  Ами да, тези символи са пред очите ни, но не винаги ги “разчитаме”. В случая става дума за бул. “България” на покривите на две ултрамодерни сгради – огромни рекламни надписи в съжителство…

  ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ И БЛАГОДАРЯ ЗА ЛИЧНИТЕ ПОЖЕЛАНИЯ!

 3. Направи ми впечатление това….”Пътувам си кротко с трамвая”.Бях чел някъде,че в нормалните западноевропейски държави и особено в Скандинавските много държавни служители и политици пътуват с трамвай или друг вид обществен превоз.И се замислих дали например нашия “президент” скоро се е качвал на трамвай?Весели празници на всички.

 4. Весели Коледни празници и през една бременна със събития 2010 година,
  когато всичко ще започне, да си идва на място!

 5. shshshst
  Sled prekrasnoto upravlenie na komunistite sega Bai Boika na opravia.

  Ne mu prechete…

  Veseli praznici na vsichki

 6. Изглежда е време да препрочетем “1984”. Понякога ми се струва, че ако Джордж живееше в днешния свят

 7. Понякога ми се струва, че “1984” е по-действителна, отколкот е възможно и че ако Господ беше изобретателен, щеше да накаже Джордж да възкръсне в наше време, за да мисли че бълнува, докато гледа романа си оживял в една още по-безскрупулна и лицемерна действителност, отколкото той е успял да опише в началото на миналия век…

 8. Ето го оригинала:

  “Those who would sacrifice essential liberties for a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.”
  Benjamin Franklin

 9. С риск да възмутя мнозина, аз казвам: в името на това да се гонят терористи и всякакви чапкъни и хайдуци, аз съм съгласен да съм прозрачен, т.е. животът ми да е лесен за надникване в него. Е какво от това, ако някой си служител в тези органи узнае, че Х изневерява на жена си или краде цветя от градинката на съседа? А, имало опасност от злоупотреба с данни? Е, за това съм оптимист – служебните злоупотреби са осъдени на намаляване и – защо не – на изчезване.Мисля че светът бавно, като гемия в тихи води отива към прозрачност във всички пространствал Ами защо човекът също да не стане прозрачен? Кой ще загуби от това – обществото? Самият човек? Само хората, които се занимават с мръсни дела.Имало камери, които ме гледат как ходя вечер по улицата? Ами да гледат, моята кротка походка не ги интересува, те търсят друго.Нали всички копнеем животът ни да е по-безопасен.Да не би пък да се правим, че копнеем? Има някаква идеологическа притенциозност в задължителната враждебност към всички мерки на държавна защита, защото те всъщност не причиняват никакво страдание или неудобство на човешката невинност.

 10. Г-н Аврамов, вие желаете ли да ви снимат докато правите секс със жена си?
  Това не е престъпление, нали.

  Ако вие сте ексхибиционист, то аз нямам влечение към “секса” на публични места.

  Да не говорим, че за един журналист, който получава информация по едни или други канали подобен закон е направо пагубен в контекста на българската “демокрация”.

  Ако търсите подробен анализ на правните текстове в новия ЗЕС, може да ги откриете на блога ми.

 11. Към Дончо Аврамов:
  Разсъжденията ти не ме възмутиха, а само ме накараха сериозно да се замисля и въпреки това да не се съглася с написаното от теб. Най-напред нека да ти напомня, че и най-големите терористи, чапкъни и хайдуци имат някакъв морал и съвест (това най-добре е описано от Достоевски в “Записки от Мъртвия дом” и “Престъпление и наказание” – самият той е имал смъртна присъда). Въпросът е дали обществото може да приеме античовешкия им морал. Всъщност държавата трябва да се пребори първо с техния морал и тогава да осъди престъпните деятели. Това се нарича обществено мнение и се създава и развива най-много от журналистите. Но когато държавата иска от всички да са открити, за да открие тези дето се крият, това означава че е приела техния морал и е приравнила гражданите си с престъпниците. И тогава идва най-главния въпрос: А кой ще контролира тези дето ни контролират?

 12. Аз пък не съм съгласен, приятелю Аврамов! Има много други начини, за да се съберат доказателства! И други технологии за постигане на резултат! Предоставянето на подобни свободи, води до още по-голяма леност и посредственост в и без това скромния откъм способности полицейски апарат. Като го съчетаем с нежеланието…
  Със съображенията…. И не е идеологическа и нам си каква враждебност, а чисто и просто – недоверие. Защото двойните аршини и лицемерието, все още са на въоръжение във всички нива на управлението!
  Весела Коледа на всички!

 13. Съгласен съм с Дончо Аврамов.
  В Париж в рейсове и метро има камери : ” Усмихнете се, снимаме !
  По улиците има камери и микрофони.
  Но си пътуваме спокойно за празниците в такива градове.
  Работил съм в кантора /търговско право/, където всяко ъгълче се подслушваше. Не пречи. Има начини за всичко. Виждали ли сте “експертите”, които ни подслушват ?
  На две магарета сеното не могат да разделят.

  —-
  Хората, които се опасяват от подслушване, следене и други форми на контрол познават народопсихологията на българите.
  Ще има “разчистване на сметки”.
  Десетки хиляди семейства са унищожени след 1944-та с вадене или изработване на “кирливи ризи”.
  Ние, българите не сме дорасли за прозрачност. Имаме нужда от няколко чистачи от Европа.
  Всяка нормална държава има “чистачи”. И ние имаме , но вместо да отстрелят разбойници убиват писатели .

 14. Пенев,тези които ни контролират са били,са ,и ще бъдат част от престъпните групировки.И то важната част.Никакъв контрол не може да им се прави,защото и тези,които трябва да го правят в много случеи ще са от схемата.Дори и теоритично да може да се реализира идеалният вариант на законност и безпристрастност,това с нищо няма да помогне на редовия гражданин по масовата престъпност.Но за сметка на това не е изключено периодично да изгърмяват дребни риби или невинни граждани,за да се оправдае целта на занятието.

 15. Отдавна мисля, че скептицизмът в душите ни, страхът, че всяка законодателна или изобщо обществена промена води само до влошаване на статуквото са станали вече наша национална беда. Ето и сега – от този закон очакваме само лошо!Сега трябва да си представям, че в спалнята ми полицията е монтирала камера!Не, приятелю Мирослав Джоканов, мисля че това видение е породено от скептицизъм, натрупан естествено от последните двайсет години.Но аз намирам това за болнаво, извинете.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.