Опровергахме отново теорията на (не)вероятностите

Спомняте ли си скандала с математически, практически и по всякакъв начин логически абсурдния резултат, когато през септември тази година България се прочу с цели 18 шестици от тотото от едно теглене? Тогава се оказа, че в две поредни тегления на играта “6 от 42” на спортния тотализатор са се паднали еднакви числа. Съобщи го министърът на спорта Свилен Нейков, цитиран от “Фокус”.

По думите му специалистите трябвало да кажат какви са шансовете това да е случайно. Първия път нито един не е познал шестте числа. Във втория има 18 печеливши. Единственото, което България спечели тогава, бяха подигравките на световните агенции, които разпространиха мълвата за изключителното постижение в надминаването на абсурдите в България. Мълвата, този път, беше достоверна- наистина се беше случило невъзможното и така не само настигнахме, но и надминахме Америка като страна с неограничени възможности.

Но отново чупим рекорди. Направо развенчаване теорията на (не)вероятностите. Този път счупените стъкла на джип, офиси и апартаменти в скъп софийски квартал дават повод да се гордеем с поредната невъзможна възможност.

София е не просто град с милионно население. София не си знае милионите. Нито броя на гражданите. Няма сила, а и администрацията е безсилна да ни каже, дали тук живеят милион и половина, два, или доста повече граждани ( пък макар и в огромното си мнозинство селяни по рождение).

Ето че в тази наша загадъчна столица взривна вълна блъсна джипа на г-н Делян Пеевски, който почти не се нуждае от представяне – дотолкова е представителен за всичко, което е свързано с взривоопасното забогатяване в нашата родина.

И какво се оказва – че било атентат срещу уважавания господин, почтения медиен магнат, следовател, депутат, син на г-жа Ирен Кръстева и изобщо много важен гражданин? Неее! Още в нощта на събитието, бидейки в чужбина по това време, той знаеше резултата от разследването дори преди да е започнало ( нали е бил и следовател през дългата си две-три годишна кариера след пълнолетието си ).

Г-н Пеевски категорично и напълно основателно се ангажира със заключението, че всъшност е гръмнала една кофа за боклук. И се оказа прав:

“Взривът не бил за Делян Пеевски?
23 декември 2009 / News.dir.bg
Не може да се твърди, че взривът снощи на столичната улица „Пушкин” е насочен към депутата Делян Пеевски.

Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от „Фокус”.

Министърът допълни, че взривът е бил в кофа за боклук, а джипът е бил паркиран наблизо. Инцидентът се изяснява.

„Автомобилът не е на Делян Пеевски, не се управлява от него, така че не бих искал в момента да казвам мотива за този взрив към кого е насочен, защото към настоящия момент нямаме нищо конкретно”, допълни още Цветан Цветанов. “

Имам само един въпрос: в милионната ( точно колко, никой не знае) София, каква е вероятността кофа за боклук да гръмне фриволно точно край джип на толкова уважаван бизнесмен, медиен магнат, следовател, депутат, фактор в ДПС ( бивш такъв в НДСВ) и син (не на коя да е, а именно) на Ирен Кръстева и това да бъде случайно?

Отговорът е вероятно в аналогията с тотото и онези 18 шестици – тотото, чиито шеф е била г-жа Ирен Кръстева, майката на този младеж. Той явно е толкова талантлив, че успява да внуши на самия вицепремиер и вътрешен министър Цветанов да опровергае с лекота теорията на (не)вероятностите .

14 мнения за “Опровергахме отново теорията на (не)вероятностите”

 1. По-скоро става въпрос за теорията на невярностите, а не на (не)вероятностите. Но това е нещо нормално в страната на (не)нормалностите.
  Бъди здрав!

 2. Ваше Величество,на връх Коледа,дължа да уточня нещо,тъй като със сигурност ще го прочете
  и президента.С нищо лично,не ми е длъжен човекът, нито той,нито бившият премиер,но от това,че едно блестящо перо опровергава теорията на невероятностите,само предполагам,че точно на Бъдни вечер е вероятно и да им стане криво,защо не надминахме дори Сърбия….хайде холан,за Америка “две мнения” няма!!!
  Сега когато един вътрешен министър като таран,прави ненаправеното двадесет и кусур години,дори не мога да посъветвам премиерът,кой и защо-все още не казва всичко или мълчи нагло…и на едно друго място!
  Мога само да се огранича съвсем кратко и повторя казаното от предишния коментар,че в бременната със събития България,
  през 2010 всичко ще си дойде на мястото…в правилното Отечество
  Честитити новогодишни празници на ВВ и на августейшото семейство…

 3. Драги Иво, вероятността да гръмне нещо точно около джипа на уважаван бизнесмен, медиен магнат, следовател, депутат, фактор в ..С-то ( бивш такъв в ..СВ-то), нечий Син и т.н. е една случайност с много висока вероятност. Причината – в София няма нещо по-често срещано от тези джипки. Радвай се, българино и Ти, славни авторе на статийки, защото по брой на джипове и магнати върху главите от населението сме на най-личното място!

 4. След като видях снимката на въпросния джип,мога спокойно да отбележа,че всъщност това не е никакъв взрив,а най-обикновена пиратка.Нали сега около Коледа има пиратки в изобилие?И взривната вълна въобще не е насочена към синчето на мама,а е някакъв опит за приглушен гняв на някой еколог към липсата на завод за боклука.А и към липсата на други заводи.Но това е друга тема.А като казахте,че на мама синчето бил в чужбина…той не е ли депутат и не трябва ли да е на работа в парламента?Само питам,нищо лично.Че нали и от моите пари му дават заплата?Весели празници на всички.

 5. Ей, кви ли не боклуци хвърлят хората на днешно време.

  🙂

 6. А като казахте,че на мама синчето бил в чужбина…той не е ли депутат и не трябва ли да е на работа в парламента?

  Мама и синчето си идват днес със самолета на Луфтханза от Мюнхен.
  Ако сте закопнели да ги видите, завъртете се след около час (след 16 часа)на летище София, терминал 2…

 7. Вероятността да се падне шестица от тотото е 1 : 13 983 816. Малка вероятност, но възможна. И 18 шестици са възможни. Малко вероятно, но математически възможни.
  При монопол на медиите вероятността да се изпорти свободата на словото е 1:1. Което означава,че задължително се случва. При монопол и корупция в икономиката вероятността пазарната икономика да стане по-непродуктивна от плановата също е в съотношение 1:1

 8. Уважаеми,разбирам те.
  Обаче, мисля, че е по-добре да не си служиш с Математическа теория, която не съвсем добре разбираш.

  А иначе и аз мисля, че само от факта “взривна вълна блъсна джипа на г-н Делян Пеевски” не може да се заключи че взривът “е насочен към депутата Делян Пеевски”.

 9. Вероятността да се паднат едни същи шест числа от 49 възможни в две последователни тегления на Тотото е по-малка отколкото Боянският водопад да изсвири “Лунната соната” с хаоса от звуци на падащата вода! Но България е страна на невероятностите! Страна, където е най-вероятно и най-често се случват най-малко вероятните неща!Факт!
  Весела Коледа на всички!

 10. Отново страшно точен коментар, направо в десетката 🙂

  Както всички (планирани като тайни, но видно елементарни) теории на конспиративните потайности, накрая математическото, политическото, че даже и логическото уравнение ги “фиксира” за норматив! 🙂

  П.П. Весели празници, г-н Инджев!

 11. веорятността да се падне 6 от 49 е приблизително 1/13 000 000. Вероятността на следващия ден да се падне 6 от 49 е пак 1/13 000 000, защото това са независими събития. вероятността, обаче да имаме едновременно две шестици при две последователни тегления е произведение от тези две вероятност или 1/13 000 000 на квадрат

 12. Бях забравил за повторилите се числа в двете тегления. Осъдиха ли някого или пак е виновен някой недосегаем?

 13. Този кух дебелак (ако го боднеш с игла ще испръскат килограми лой и мазнина) и майка му, забогатяли неизвестно как и неизвестно как станали “Медийни магнати”-що за идиотизъм(?) е съвсем нормално да са мишена на подобни случайно избухнали кофи за боклук. Те са си и големи по габарити мишени и след краен брой опити кофата за боклук може да ги оцели. Но вероятността това да стане е много по-голяма от тази да се получат 18 шестици в тотото в един тираж. Не им го пожелавам, но вярвам, че това ги е стреснало и успешната операция “Наглите” дано не ги е успокоила. Защото както могат да се получат 18 шестици едновременно така можем да смятаме, че и наглите не са само тези, които МВР твърди, че са хванати… Така, че споко- господ бави, но не забравя!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.