Островите на медийната свобода в българския почти ГУЛАГ(с облекчен режим)

ТОВА ИНТЕРВЮ МИ БЕ ПОИСКАНО ОТ ВИСОКО ТИРАЖЕН СЕДМИЧНИК, НО НЕ БЕШЕ ПУБЛИКУВАНО. НЕ ЗНАМ ЗАЩО, А И НЕ ПИТАМ. СВИКНАЛ СЪМ…
ПУБЛИКУВАНО БЕШЕ ВЧЕРА, 23 ДЕКЕМВРИ 2009 Г. ВЪВ В. “СЕДЕМ”. ТАМ СЕ ОЧАКВА ДА СЕ ПОЯВИ И ВТОРАТА ЧАСТ НА СЪЩОТО ИНТЕРВЮ. В НЕЯ СТАВА ДУМА ПРЕДИМНО И ОТНОВО ЗА ДОСИЕТО МИ – ТЕМА , КОЯТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ИНТЕРЕСУВА ИНТЕРВЮИРАЩИТЕ.

ПОМЕСТВАМ ТЕКСТА, ЗАЩОТО СТАВА ДУМА ЗА РЯДЪК СЛУЧАЙ, КОГАТО КАЗАНОТО ОТ МЕН В ИНТЕРВЮТО НАИСТИНА Е КАЗАНО ОТ МЕН (НАПИСАНО Е, ЗАЩОТО ОТГОВАРЯХ В ПИСМЕН ВИД).
НЕ БИХ ЗАНИМАВАЛ ПУБЛИКАТА СЪС СЕБЕ СИ, АКО ДРУГИ НЕ БЯХА РЕШИЛИ (ВМЕСТО МЕН), ЧЕ ТОВА Е ИНТЕРЕСНО. ПОРАДИ КОЕТО ПРЕДЛАГАМ СЪСТОЯЛОТО СЕ, НО НЕПУБЛИКУВАНО ОТ ПОРЪЧИТЕЛЯ ИНТЕРВЮ СЪС СОБСТВЕНАТА МИ ПЕРСОНА.

Иво Инджев
—————————————————————————————————————–

– От три години не сте в ефир. Липсва ли ви телевизията? С какво я замествате?

Не ми липсва, поради което няма нужда да я замествам с нищо.

– Колко време ви трябваше да се опомните след уволнението си?

Телевизионни началници обичат да ехидничат с формалната истина, че не съм уволнен, а съм напуснал. Да, заплашиха ме с уволнение и на 9 октомври 2006 г., ден след последното предаване “В десетката”, реших, че няма какво да правя повече в тази телевизия.

Значи все пак сте напуснал по собствено желание?

Да, но “желанието” ми беше стимулирано силно от това, което 6 месеца по-късно беше написано в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ в частта за свободата на медиите в България: че съм бил принуден да напусна под политически натиск. Чак в Америка са разбрали тази “подробност”. Би Ти Ви, т.н. американска телевизия, се направи, че няма такава констатация от страна на САЩ и до ден днешен се държат по този въпрос точно като президента Първанов.

Какво имате пред вид с този паралел?

В две вестникарски интервюта със същото ехидство, с което от телевизията твърдят, че сам съм си тръгнал, той заяви веднага след моето напускане, че Иво Инджев бил безобиден журналист, защото не го бил… обидил с нищо.

-Какво точно се случи, кой именно ви е заплашил –не е ли време да кажете имена, защото до днес май ги щадите?

Искате новина? За колегите от Би Ти Ви това си е “старина”, но за публиката може и да е. Моят пряк началник Люба Ризова ми беше намекнала да “щадя” Първанов, защото от него ни зависел лицензът. След като не го “пощадих”, в разговор по телефона, ден и половина по-късно след предаването от 8 октомври 2006 г. (толкова им е било нужно да съгласуват с Първанов, чиито съсед по вила в Бояна е консултанта на телевизията Красимир Гергов) , тя ми предаде от името на шефа Албърт Парсънс, че предаването ми спира за две седмици – т.е. докато свърши предизборната кампания на Първанов. А после най-вероятно съм щял да бъда уволнен.

-Защо обаче точно вас са нарочили?

Репортерите на Би Ти Ви също бяха инструктирани от Люба Ризова да внимават с Първанов- поръчвах им анкети за нагласите на граждани за предаването “В десетката”, но те притеснено ми се оправдаваха, че е по-добре да се откажем, защото ”нали знаеш, за Първанов не можем да пуснем нищо негативно”. Ще ми бъде много интересно да чуя дали Люба Ризова ще отрече нещо, което е известно на достатъчно много хора, защото едва ли може да разчита на личната преданост на всеки един от нюзрума на Би Ти Ви за вечни времена.

-Разговаряхте ли с Парсънс?

Така и не разбрах дали той наистина ме е заплашвал, но ми стигаше да го чуя от Люба Ризова, която, за да избегне думата “глупако” ме наричаше през цялото време на телефонния ни разговор “глупави човече”.
Парсънс не ми се обади. Изчезна от България още същата седмица под предлог, че го повишават и преминава на по-важна работа. Интересно, Живков отстраняваше по същия начин провинилите се, като ги пращаше в чужбина! Което потвърждава убеждението у много хора, че управлението на предприятието Би Ти Ви няма нищо общо с Америка, както се внушава чрез марката “Мърдок”, а изцяло зависи от българската конюнктура в живковски стил.

-Имате ли доказателства за това или пак “разпространявате слухове”?

Този слух е от най-устойчивите защото материализирането му е пред очите на всички. Само че в държавата ни няма сила, която да обърне внимание на корупцията, злоупотребите и далаверите в медийния сектор. Медиите свалят и качват рейтинги “на когото трябва”, играят огромна роля и са абсолютно непрозрачни за обществото по отношение на собствеността и манипулациите, извършвани чрез тях. Твърдя, че най-голямата далавера в България е именно медийната – не толкова поради подкупността на журналисти и босовете им, нито заради дебита на свързаните с тях парични потоци ( сравнително малки са спрямо други важни корупционни блата), колкото заради ролята им в задкулисното управление.

-Добре, но да се върнем още малко на “онзи момент” с вашето напускане. Г-н Парсънс беше ли гледал предаването, в което зададохте въпроса си за президента и апартамента?

Парсънс беше във Франция и не беше гледал предаването- каква ти тук “етика”, да заплашваш с уволнение заради предаване нещо, което дори не си гледал! Съответно във в. “24 часа” ми организираха светкавично очерняща статия. В нея имаше откровени лъжи от мое име, а позицията ми беше саркастично преиначена.
Във в. “Труд” публикуваха твърдение за твърдение на Парсънс, направено по телефона. Бил съм бил нарушил “високите американски стандарти”, бил казал специално за “Труд” Парсънс. Това се оказа първото и последно негово изявление по темата. И тук ще кажа още нещо за първи път- Би Ти Ви пази в дълбока тайна фактът, че Парсънс е бил бесен от този скандал. Но не непременно от моята роля в него. Най-вероятно по тази причина са го отстранили истинските собственици на телевизията.
Имало е заявка за негово голямо интервю във в. “24 часа”, но някаква невидима могъща ръка се е намесила това да не стане. Познайте чия е? Дали не е същата, която по онова време свали вече налята за печат статия в моя защита на журналиста Иван Бакалов, спирайки в печатницата броя на “Новинар” ( разполагам с фотокопие от набрания за печат текст).

-И Парсънс дори не каза нищо по скандала от екрана на самата телевизия?

Не, лично той не каза, ако не броим злополучното твърдение, което “Труд” му приписа. Според него съм бил нарушил “високите американски стандарти” (опровергано от доста високо официално американско място, както споменах). А и май вече го бяха “повишили” и просто изчезна от България.

– Обаче ръководството на телевизията все пак взе мерки в защита на своята позиция, нали?

Няма и седмица след като ме погребаха като колега, от телевизията ми посветиха ексхумация и публично поругаване на “трупа”ми ( тогава още не знаех, че ще бъда остракиран от т.н. водещи медии за цели три години, че и повече вече). В предаването, излъчено на 15 октомври 2006 г. извънредно и без предварително разгласяване “ в часа за култура” (както каза Бареков в 9 сутринта), се състоя заклеймяването ми. Трибуналът беше в състав: водещият Бареков, началникът му Люба Ризова и безпределно преданата на Първанов Венелина Гочева. Срещу тях имаше само един събеседник от комисията по етика в електронните медии, поканен да се оправдава защо ме защитава . Когато за тяхна неприятна изненада все пак се обадих по телефона в студиото, същите онези, които ми вменяваха нарушение на етиката, “етично” ми се нахвърлиха и не ми позволиха да говоря.

– Кой или какво ви помогна да не се предадете?

Знам, че съм прав. На 10 декемеври т.г. прочетох в един вестник спонсорът на Г. Първанов г-н Манджуков да ме споменава в интервю, че съм бил “тиражирал” твърдение за апартамент, който той не бил подарявал на президента. Имам чувството, че ме предизвиква да му отговоря. Явно е информиран, че в блога си повдигнах малко завесата и намекнах кой е адресно регистриран като първи собственик на посочения адрес на бул . “България”. Това е един бизнесмен от Перник. И понеже г-н Манджуков казва в интервюто си, че въпросният собственик не се познава с Първанов ( а и с него), ще се съглася, че това е възможно, макар да не съм длъжен да повярвам 100 процента. Но в същото време добавям, че има едно междинно свързващо звено, което се познава отлично с всички тях. И също е от Перник.
Колкото до механизма на президентската цензура, колегата Мерим Тенев, бивш кореспондент на Би Би Си в Атина и бивш журналист от БНР, буквално дума по дума нарисува в своя статия в интернет картината на президентската намеса в медиите, съвпадаща напълно с казаното от мен за Би Ти Ви.

– Има ли у вас още доза огорчение заради събитията преди 3 години? Мислил ли сте да напуснете България? Вие говорите перфектно няколко езика и имате голям опит в журналистиката… Какво ви задържа у нас – родолюбие, патриотизъм или надежда, че всичко ще се оправи?

Човек не може да се зарадва на очебийната несправедливост. Но тя, както много често е в живота, работи за осъществяване на максимата “всяко зло, за добро”. Така и стана. Върнах си свободата и бях стимулиран да създам своя блог ivo.bg, който се радва на хиляди читатели всекидневно. Имах честта да бъда забелязан и цитиран чрез блога от “Ню Йорк таймс”, да бъда препечатан в притурката на в. “Монд” за външна политика “ Куриер ентернасионал”, от немски сайтове…Както и да бъда почетен от Българския хелзински комитет, който на официалната си церемония по награждаване на “Човек на годината” на 10 декември ми връчи награда за най-номинирания участник в този “конкурс”( това беше най-малкото , което можеше да се каже за факта, че имаше най-много гласове, подадени за мен в интернет сред номинираните за наградата личности – 1700 гласа, с около 300 пред следващия, т.е. на практика бях спечелил гласуването на публиката за Човек на годината, макар да не получих такава награда).

Колкото за това, че не напускам България, една от причините е, че няма как да владея толкова перфектно чужд език, за да се конкурирам успешно с колегите на тяхната езикова територия. Езикът е моето средство за производство. Един пример: ако съпругата ми е “конвертируема” професионално, защото може да изпее на всякакъв език всяка ария навсякъде по света, то един журналист трябва не да научи наизуст определено либрето, а да сътвори собствено на съответния език.

Не само България, професията също не желая да напускам. Така кръгът се затваря – оставайки в професията, оставам в България.

31 мнения за “Островите на медийната свобода в българския почти ГУЛАГ(с облекчен режим)”

 1. О бедни бедни Инджев…
  Нищо не сте само Вие. И не само в журналистиката. Не че това помага или храни ама все пак не си сам нали…по весело е някак.
  Иначе Весела Коледа на Вас и семейството ви.
  Ваш (по)читател

 2. Ако добре си спомням г-н Първанов и лидерът на нацистите в България отидоха на балотаж за президент. Правилно ли е да се каже, според вас: „добре, че беше Първанов, че да нямаме нацист за президент“ – поне аз си помислих това.

 3. da si zdrav i vesel,da posreshnete semeino shtastlivi ROJDESTVO HRISTOVO… l

 4. Бъдете живи и здрави! Весели празници на всички!!!

 5. Цитат:”но те притеснено ми се оправдаваха, че е по-добре да се откажем, защото ”нали знаеш, за Първанов не можем да пуснем нищо негативно”.”
  Тогава, за Първана, да пуснем сифона.
  Крайно време е да се направи едно свободно радио: Delete радио, където могат да се пускат свободни мнения. Цензурата на мост-живковизма е заляла даже интернет пространството.Опитай да пуснеш коментар за КрисПатраш, че прилича на простатна жлеза или, че е лицето на мост-живковската журналистика и веднага попадаш в ГРАФА НЕПРИЕТИ или DELITE.

 6. Комплименти, г-н Инджев!

  Честита Коледа на Вас и семейството Ви! Честита Коледа на читателите Ви! Успешна Нова 2010 Година и весели празници на всички!
  Райчева.

 7. “Oставайки в професията, оставам в България” – Вероятно добър избор.

  Наскоро гледах филма Забавни хора. (Funny People, starring Adam Sandler and Seth Rogen).
  Аз харесвам двамата артисти. Но смешките във филма НЕ МИ БЯХА СМЕШНИ.
  Сигурно не ги разбирам, но английски разбирам.

 8. Честито Рождество Христово,г-н Инджев,бъдете здрав,а някои неща дори и всемогъщият гоце не може да Ви отнеме

 9. Помня злокобния октомври 2006,помня и конкретното предаване.Сред колеги се коментираха и други придобивки на Първанов.Това ,което се случи с теб е с ясен комунистически почерк.Ризова,Гочева и т.н. са пионки ,макар и продажни,но решенията ги взимат други.Може и да са американски граждани,ако са агенти на КГБ и ДС,но гражданството не определя съдържанието.За нещастие на Първанов,обградил се с глупави съветници,от тогава той направи чудовищно много гафове.И колкото лакеите да се стараеха да ги премълчават и неглежират,те тотално промениха мнението на т.н. електорат.Както е казал древният Соломон-ум царува,ум робува,ум патки пасе.

 10. iris Bи го е казал/a/най-добре
  …има неща,които и всемогъшите земни “богове” не могат да Ви отнемат..
  No matter,if v e b s i t e,or not,but you know in deed,that nothing might be occasionally,
  when takes place on other, and very high level abroad,provoking here revengeful malice..
  Everybody has it,s temporary “dancers”,no matter if omnipotent, or funny ladies…You see why and how carefully are on the highest level in the European Commission y/or on the other side of the Atlantic Ocean,where is imposed and respected the “silent diplomacy” of some baroness!
  Merry Christmas and happy holidays!

 11. E,Ivo,ste kazes li naj-posle,Bylgaria,komunisticeska kocina li e ,ili ne, nyakoi te pitaha,ti wse si traes,sega,sled procitaneto na towa intervu,na kakvo mnenie si,az davam pozitiven otgowor na wyprosa si,da,BYLGARIYA e KOMUNISTICESKA KOCINA,SMURDYASHTA NA MURSHA.

 12. “Колкото за това, че не напускам България, една от причините е, че няма как да владея толкова перфектно чужд език, за да се конкурирам успешно с колегите на тяхната езикова територия.”

  Трудно е, да, но все пак – Ралица Василева.

 13. Към joe:

  Ралица, която познавам от времето, когато работеше в английската секция на Радио София, цял живот, от малка се е готвила за тази своя мисия за скок в онзи, по-големия свят. Нейната работа беше именно да овладее до съвършество този чужд език и замина съвсем млада, но напълно подготвена( на специализация, с препоръката на Асен Агов тогава) в Си Ен Ен, където я харесаха. Дай Боже всекиму, но Бог не дава просто ей така…Трябва да си отвоюваш “кариерата” и в това отношение всеки си подрежда сам приоритетите ( свързани също със семейство и др. подобни нещица).
  Разликата между Ралица и огромната част от нас, за които може да се каже , че ( като чужденци) се справяме не лошо с английския, е като между Първа цигулка във филхармонията и Слави Трифонов, който също свири на цигулка.

 14. Драги Иво, ти сам си го казал:
  “Човек не може да се зарадва на очебийната несправедливост. Но тя, както много често е в живота, работи за осъществяване на максимата “всяко зло, за добро”. Така и стана. Върнах си свободата и бях стимулиран да създам своя блог ivo.bg, който се радва на хиляди читатели всекидневно…”
  Приеми че Бог ти е дал възможност да прогледнеш и осъзнаеш важната мисия, която ти е отредена – да градиш гражданско общество в България! Дори самата конкретна случка с теб в бТВ недвусмислено показва тази жестока, вопиюща необходимост за нас. Защото на практика сме все още сме ферма за морски свинчета или опитни хамстерчета, кой като му харесва! Преди руснаците си тестваха на нач гръб всички дивотии (не, че не се опитват и сега да го правят), а сега и амерканците ни използват за провеждане на голямата си политика в Европа. И с кой инструмент, ако не с тяхната си телевизия! Някой да е чул друга европейска телевизия да излъчва така настървено прочулите се в целия арбски свят турски сериали, имащи за цел да покажат колко цивилизовани са турците и колко много те заслужават да станат европейци? Няма и да чуете! Само ние и mbc (отново американска)! А ако им потрябва отново разменна монета с руснаците, ние сме на линия! Добре, че сега сме в НАТО и ЕС, само там ни е спасението! Така стоят нешата май, колкото и това да не се харесва на морските свинчета. Но на старшите хамстери много се харесва! Голямо угояване пада за тях!
  Хайде, да не си разваляме настроението на връх Коледа! Бог д те благослови Иво теб, семейството и всички от блога, като едно по-голямо семейство! Весели празнижи граждани!

 15. 4estita Koleda i vsi4ko dobro./Komunizma e bacil,koito umira zaedno samo s betonnata glava,v koyato e vliyazal/.

 16. Г-н премиер,с Вас по различно време,но по еднакъв начин,заради България сме били полезни на Царя на българите,ощастливен и с републикански орден от г-н президента…
  След като поздравих Негово Величество,който-знайно е-Ви липсвал….не берете грижа,всичко ще се оправи…
  Току що прочетох на връх Коледа и интервюто Ви в “уикенда”..
  Така че ако все пак са “посмяли” да Ви докладват както и каквото трябва…ще Ви кажа за пръв път,че както руския президент Медведев оценява Барак Обама,така ще е и с американския президент-а точно-с това интервю,не само се конкурирате с Иво Инджев в десетката,но ще бъде разбран и оценен по същия начин, и от държавния глава на САЩ…защото не нашенските,а Вашингтонските “барекади”,ще Ви разберат най-добре,дори и най-добрата преводачка, да не превежда от “Вашия францушки” на английски!!!
  Но ще си допаднете,като го поздравите и за успешната здравна реформа и за историческите
  му дипломатически победи в нелеко съревнование с много мощна машина….пред която и нашето БКП и даже креатурата им ДПС,….н е п р е д а т !!!!

 17. Г-н Инджев,
  Вие сте от малкото трезво мислещи, обективни хора в България и истински професионалист. Ако хора като Вас я напуснат – съвсем ще я закъсаме, никога няма да си изградим Гражданското Общество. А без него ще си тънем завинаги в калта на самосъжалението и песимизма. Друг въпрос е, че на милата ни родина са и нужни още много хора като Вас…
  Живея в Америка (засега) и гледайки отвътре телевизията и медиите им, искам да споделя, че е доста разочароващо какво вълнува хората и какво изпълва като съдържание медийното пространство. Важно е шоуто и рейтинга преди всичко. Ще дам само един пример, всеки сам да си прецени. Преди няколко месеца президента имаше пряко излъчвана по всички национални канали “среща” с медиите да отговаря на въпроси за реформата в закъсалата им здравна система. Последният въпрос беше за нещо странично, случката с арестувания харвардски професор в дома му от полицай. Обама си позволи да нарече постъпката на полицая “глупава”. Както се досещате на другия ден това се дъвчеше от всички “журналисти” по всички медии. И от всички хора. Никой не обръщаше внимание и не помнеше какво е казал той за реформата. И друг пример – съпруга ми беше много ядосан тези дни, че няма почти никакво отразяване на срещата в Копенхаген по масовите медии.

  Г-н Инджев, “другият” свят има много добри журналисти, друг въпрос дали им позволява да си вършат добре работата. България обаче си няма достатъчно такива и Вие и малкото като Вас сте изключително важни за нея.

  Весели празници на Вас и на цялото Ви семейство, да сте живи и здрави всички!

 18. Весела Коледа г-н Инджев.Много здраве и късмет на вас, и семейството ви, много попадения в 10-ката на журналистическото ви перо.

 19. Честито Рождество Христово! Бог да ви пази, за да просветлявате пътищата на българите!

 20. Честито Рождество Христово, г-н Инджев и всички форумци. Не се съмнявам, че бихте се реализирали добре на журналистическа позиция и в медия в друга страна. Но наистина, избирайки по-трудния вариант, да продължавате да бъдете отчетлива алтернатива, с вашия интелект и остър език, наистина изпълнявате мисия. Дано сте убеден в това. Единственият проблем, според мен, е че е необходима по-широка аудитория, до която да стига Вашето слово. Бъдете здрав и Ви желая много истински успехи.

 21. Весела Коледа на Вас и семейството Ви!

  Обичаме Ви !

 22. Г-н Инджев, вашата история е една от емблемите на периода, в който живеем. Когато тя завърши щастливо, тогава ще знам, че и периодът е завършил. По някаква причина, докато четях интервюто, постоянно ми се въртеше в главата името “Голдщайн”. Един персонаж от “1984”, който никога не се появява и не става ясно дали някога е съществувал в света, който описва книгата. За щастие има хора, които знаем, че вие и вашата история сте съвсем истински.

 23. Уважаеми г-н Инджев,
  С атаката срещу президента се целите в правилната посока, но нанасяте удари във въздуха, ако разбирате какво искам да Ви кажа.
  Истинският враг на свободата и крехката демокрация не е държавният глава. Той, може би, е ваш личен противник, но не е опасен за страната. По-добре се благодарете, че стана президент, а не премиер в тройната коалиция.
  Вижте, за Бойко Борисов досега не съм прочел да сте написали нещо кой знае колко критично. Да, пишете с някакви метафори и алегории за ГЕРБ, но за самия Него, за Сина Господен, за Бойко Борисов – нищо критично.
  А в ръцете му има значиелно повече власт, отколкото на “Дондуков” 2. То и по номера на улицата си личи – Бойко е на “Дондуков” 1.

 24. към Т.Petrov:

  Уважаеми г-н Petrov,

  Спазвайки основополагащото правило на демокрацията ( формулирано от Монтескьо), уважавам мнението ви, макар да не съм длъжен да се съгласявам с него.
  Няма как президентът да ми е личен враг. Бива ли такъв маргинал , като мен, да има за личен враг толкова велик човек!
  И никаква атака няма от моя страна срещу него. Така Ви се струва поради факта, че той е недосегаем за критика в т.н. важни медии- една празнина, която скромно се опитвам да запълня ( без претенции за изчерпателност – поводите са много повече, отколкото са моите реакции).
  А и какво още трябва да направи един следовник на Т.Живков, като Г.първанов, който също се опитва да продаде България на чужда държава ( без договори, споразумения, гласувания в някакъв си парламент, допитвания) , за да бъде признат за опасен за страната?
  Колкото до Бойко Борисов и това, че не сте прочел, това определено е Ваш проблем. Защото съм написал доста за четене – някои от дописките ми, свързани с негови гафове ( като назначаването на Р.Желева, ненужната конфронтация с ЕС и Барозу за Кунева, твърдението му за Кипър , като член на НАТО) са доста самотни ( мои) занимания в българската журналистика. За разлика от това критиките ми към него за факта, че си променя мнението за важни неща за отрицателно време, почти съвпадат с онези на БСП, но това не ме прави червен.
  Да не изброявам пък публикациите си за сервилността на медиите към новата власт и обратната връзка в това отношение, както и споменаването на новата власт изобщо в критичен контекст, което си е персонална критика към Борисов…
  С тези обяснения нарушавам правилото да не се оправдавам за очевидни неща, за които и сам бихте могъл да се осведомите, но …нали е Коледа!
  Пък и по този начин говоря не само на Вас- надявам се да нямате нищо против.

 25. Уважаемия г-н Петров обезценява ролята на Първанов.Теоритично и по конституция е прав,но на практика съвсем иначе стоят нещата.Действията ъндър тейбъл са невидими,но ефективни.
  А,г-н Инджев,вие даже критикувахте ББ повече от небходимото.В някои случеи слизахте под допустимото ниво за класата ви.Екстракласните журналисти не утвърждават позицията си на свободомислещи и безпристрасни съдници като насочват острието на перото си срещу всеки и срещу всичко.Определяща е дисекцията на важните грешни стъпки и тези,които не са масово видяни и разбрани.Останалото е за масовия драскач.

 26. Честита Коледа,г-н Инджев! Бъдете здрав и все така готин! ..И много радости за Вас и близките Ви!

 27. Поздрави за Иво Инджев от страната на тангото, месото и виното. Наздраве, да си жив и здрав!

 28. Нека Новата 2010-та сбъдне надеждите ни! И Вашите Иво, и нашите. За да стане това имаме нужда от хора като Вас тук-в България!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.