“Апокалиптично” за Коледа и прав(ославн)ия път

Коледа е. Реших да потърся връзката между най-модерната медия и прастарата традиция. Интернет и Библията, мрежата и мъдростта на завещаното ни слово!

Според премъдростта Соломонова : “ Който търси, намира”. Потърсих и намерих.

Само че какво ли ни казва “Вашерон Константин”? Да не е някой малко известен богослов, тълкувател от 11 век? Нищо подобно. Това е марка часовници. Познавачите казват, че е втората най-скъпа в света след “Патек Филип”.

“Вашерон Константин” е часовникът, блеснал на ръката на пловдивския митрополит Николай през октомври 2008 г. по време на водосвет. По най-минимални оценки цената на съкровището на този Дядо е най-малко 20 000 евро.

Можете да се насладите на коледното обръщение на Дядо Николай – с глас и картина в информационния сайт, чиито собственик се провикна в централните новини на Би Ти Ви “ Да живее българската православна църква”. Поводът за тази новина беше собствената му сватба, в чест на която митрополитът беше наредил в Пловдив да бият камбаните.

Това е същият митрополит, който на 6 септември тази година обяви от амвона, че смъртта на 15 българи във водите н Охридското езеро била “Божие наказание” заради …концерта на Мадона в София.

Като всеки монах и този ( фанатик) би трябвало да е дал задължителния обет “нестяжание” ( отказ от материалните блага). Но се перчи с лукса на джипове, часовници и други аксесоари на консуматорството. И нарече още по-наперено през февруари 2007 година Папа Йон Павел Втори и кардиналите му “еретици”. Амвон му беше студиото на същия журналист, за който той по-късно нареди пловдивските камбани да бият.

Между другите му “подвизи” един от най-запомнящите се беше хулиганският по своята същност жест от януари 2002 г. Възпитаникът на Московската духовна академия (подмазвайки се на патриарх Максим за именния му ден) дръпна по време на литургия в софийския храм ”Света Неделя” стола на папския нунций Антонио Менини и го принуди да стои прав. Явно така разбира той право славния си дълг.

За такива като него говореше главният редактор на “168 часа” Николай Пенчев в едно телевизионно предаване преди Коледа по темата за безсмислието и безсилието на онагледената от снимки в пресата парвенющина. В България не се случва нищо, след като успеем да покажем, че “някой” ( който не може да докаже доходи) се разхожда с часовник за 20 000 евро, заяви с горчивина колегата.

И е прав. Ако се разровите в публикациите от октомври 2008 г. ( споменава се за часовника в сайта Дир. бг), ще видите, че разкритието не предизвиква никаква сензация. Съответно сега Дядо Николай ни учи на морал от сайта на своя приятел, за чиято сватба нареди цял Пловдив да бъде огласен от камбанен звън.

По друг начин и в друг аспект не особено коледно звучи и друго откровение на друг свещеник, чието слово струи от модерното пространство интернет. Отец Роман от софийския храм “Света Троица” изповядва в сайта Фрог нюз основателната си (само)критика към пасивността на БПЦ и дава воля на силната си тревога от духовното състояние на нацията.

И как, според него, би трябвало да се излекува този унес на народа, това бягство от спасението, това залитане по материалното и незачитане на традицията в православна България? Ами чрез трус. Трябвал ни трус, категоричен е той и не оставя съмнение, че без апокалиптично събитие, няма да се опомним и да влезнем в прав(ославн)ия път.

Вие искате ли да се тресем, да се сринем дори, за да се спасяваме, уважаеми грешници?

Извинявайте за това мое коледно апокалиптично писание. На гръцки език apokalipsis обаче означава “откровение”. Така че и на Коледа трябва да говорим “апокалиптично”, ако не искаме да се лъжем.

34 мнения за ““Апокалиптично” за Коледа и прав(ославн)ия път”

 1. Иво, благодаря за информацията! Не знаех, че Дядо Николай е възпитаник на Московската духовна академия! Това значи, че е духовно мекере и обяснява останалото. За съжаление в страната по-странна и от Бермудския триъгълник това означава най-вероятният наследник на Дядо Максим!
  И после защо хората се отдръпвали от прав(ославн)ата църква! Ами ето заради “Вашерон Константин”, който струвал 20000 евро! Не знаех нито марката часовници нито цената им. Мислех си, че най скъпи са “Ролекс”. Самият аз след 20 години работа в чужбина, не мога да си позволя повече от “Лонджинс”-китайска имитация (работи много добре вече 5 години) за десетина лева!
  Защото хората искат да вярват в Бог, а не да се кланят на “Златния телец”, така както и Христос натири от храма Господен такива, като Дядо Николай!
  Весела Коледа!

 2. Светата наша майка Църква е творение неръкотворно и не зависи, засияла в Светлина, от суетата на грешния земен раб. Това на ръката на дядо Николай (който е на годините на сина ми)му е изпратено от Сатаната като тежко изпитание. Носи го, вглежда се в окото на греха всеки ден и с трепет мери времето, което му остава да се яви пред Създателя. Няма да се учудим, ако наднича за окото на Сатанаил и под нечии поли, пак за да страда (дано да не са на Дим Дуков!)! Покай се, Иво, грешник на грешниците и иди да целунеш десницата на божия човек, дано ти даде опрощение, и да не си буташ друг път рошавата глава в паничката на помазаника! Гиди мръсни комуняги, 20 000 книжни финикийски знака ви се досвидяха, а га лапахте мухите пред Бай Тошо!?!

 3. Към GB

  Дипломирал се е като “Кандидат на богословските науки” там. Честно казано, знам за доста българи, руски “възпитници” , които са се информирали от първа ръка с кого и с какво си имат работа в лицето на “възпитателите”, след което се превръщат в техни убедени противници: само Ботев ни е достатъчен…
  Това си е до човека – едни проглеждат, други не…
  А за часовниците – никога не е късно да се информираме. И аз научих за тази марка покрай този духовник . Най-скъпият часовник, който познавам лично и съм имал, е един ” Кандино” за цели 120 лева, иначе през година две си купувам часовници за 20-30 лева ( вместо да им сменям батерии, или каишки), които наричам “морски”, защото можеш да ги оставиш спокойно на кърпата на плажа и да не боиш чак толкова, че някой ще се полакоми.
  Не че парадирам с това, но поначало не робувам на марки. А за вещи, които лесно се губях и чупят, като часовници, тъмни очила ( кавито нося иначе целогодишно и при най-малко слънце) или чадъри, принципно не инвестирам, стига да има приличен заместител. Мога да разбера всяка човешка слабост и никого не упреквам – ако за някого е важно да се чувства добре с еди каква си скъпа вещ и е готов дори да спестява за тази цел- ок, човещина е, не винаги е признак на парвенющина.
  Само че комбинацията между “Дядо” и часовник за такава огромна сума, с която един приют би могъл да храни целогодишно бедните на Пловдив, е просто отврат.
  Весела Коледа

 4. Честито Рождество г-н Инджев! Бъдете здрав.

 5. Честито Рождество Христово! Желая на Вас и Вашето семейство много здраве,любов и сбъднати мечти! Хайде да се насладим на този прекрасен празник и да забравим за малко капките катран,като дядо Николай и подобните нему,ще се оттърсим и от тях !

 6. До GB Следколеден въпрос с понижена трудност:е Ако “възпитаник на Московската духовна означи, че е духовно мекере” , то какво мекере е възпитаникът на МГУ “Ломоносов”?

 7. Честито Рождество Христово,г-н Инджев, и на всички останали!!

 8. Честита Коледа, г-н Инджев!
  Мир и любов на Вас и семейството Ви!

 9. Ето че и на връх Коледа,дойде време да Ви кажа по повод отговора Ви до този доста начетен човек GB-струва ми се-че всичко си е до човека или както казва моят “учител” Талейран,
  легендарен външен министър на славната Франция :”Нищо, освен Бога!”
  От там и “кодоша” за Първия консул,комуто ГЕРБ-ерите би трябвало,да издигнат паметник,
  защото е родоначалникът на древната идея на “Августова Европа” на самия Октавиан в частта “интересна република” изграждана с търпение близо 40 години!
  Или Румяна Желева,поне да му сложи специално изработен портрет от български художниК,в подходяща зала на МВнР…
  Надявам се да си спомните и идеята ми за Михил Шишман III,за когото съм писал не веднъж по родови предания когато СтТрума е окървавена до Бяло море от верломните сърби срещу неговата коалиция на 7/седем/ царе…във Велбъждката битка…
  И в единия и тепърва в други случаи,само ще се потвъръди прогнозата ми защо 2010 г. -вероятно – ще бъде бременна с поватни исторически събития за България….
  Има и един друг Николай,млад министър,който би трябвало,в чест на Тервел -първият европеец,да помсили по-сериозно,как да бъде кръстена следващата фрегата,
  когато запори водите на Средиземно
  и Черно море в близост до бъдещи натовски съюзници….за да не ни дуднат…….. само македонците,
  както казва онзи невъзможен горноряховчанин А.Буров…
  От тоя род са обединитените и заразителни идеи за ген.Борисов,
  за нацията,а не за бримки на чорапите,с които го изтощават по “кутевски” или “комшийски”….

 10. Честито Рождество! Весели коледни празници, здраве и щастие на цялото семейство.
  Благодаря за поредната силна статия, само ако може да поправя една дребна неточност: “Интернет” не е виртуална, а съвсем реална мрежа. Най-точното определение е “мрежа на мрежите” – тоест, световна мрежа съставена от много на брой по-малки мрежи, състоящи се на свой ред от много компютри свързани помежду си.
  Тази “мрежа на мрежите” е толкова мощна и всеобхватна, че създава един изкуствен, “виртуален” свят. Но технологията и свързаността между компютрите е съвсем реална.

  Весели празници още веднъж.

  М.

 11. Честито Рождество и все пак колкото и свят да е празника има място и за “капката катран” както казва една от блогарките макар в обратния смисъл- поне днеска да забравим отрицателното. Но, как да го забравим като дори не го знаеме в конкретните му форми. Не претендирам, че съм най-инфомирания, но е видно и от другите изказвания- “духовните деяния” на божия служител не са от най-рекламираните. Пак благодарение на “социално отговорните ни медии” и отчасти на собственото ни безхаберие. Когато говорих с приятели по темата- хора с морал и интересуващи се какво се случва- твърдят, че Отчето е начетен, речовит и спряган като вероятен наследник на Максим. Какво друго да си пожелаем освен “ Дай Боже да не дава Боже! “ А ние пак ще си кажем – Весели празници !

 12. За доброто настроение на празниците ви изпращам един американски виц:
  Смъртния: “Какво са за теб един милион години, Господи?”
  Господ: “Колкото една секунда.”
  Смъртния: “А какво са за теб един милион долара, Господи?”
  Господ: “Колкото едно пени.”
  Смъртния: “Би ли ми подарил едно пени, Господи?”
  Господ: “Само една секунда…”
  Весела Коледа на водещия и на всички в блога!

 13. Весела Коледа и щастлива 2010 година на Вас и на Вашето семейство!

 14. Няма нищо по-подходящо от “„Апокалиптично“ за Коледа и прав(ославн)ия път” преди наближаващия, според всички признаци, апокалипсис, предсказан в Откровението от Свети Апостол Йоан Богослов.

 15. Весела Коледа и Честита Нова
  Година.
  Не е много празнично, но понеже стана дума вижте тук
  …..Георги Гергов не си губи времето. В средата на ноември със застъпничеството на Пловдивския митрополит Николай (комуто олигархът подарява скъпи часовници и автомобили) Светият синод гласува да му даде под наем за 50 години 300 дка църковна земя в съседство с летището на с. Крумово. За този жест владиката получил поредния автомобил от Георги Гергов.
  http://www.blitz.bg/article/15515

 16. Хитрецът му с хитрец, за себе си или само добро, или нищо.

 17. Докато водачи на православната църква в България са мошеници, които казват: “Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти казвам”. Народа все повече ще се отчуждава от вярата, която възпитава в добродетели. А на България и липсва вярата, затова и управниците ни са такива: алчни, нечестни, мошеници и убийци. А “Народ без вяра не е народ”.
  Но, здраве да е! Има Бог!!!
  Има видов ден!
  Весели коледни и новогодишни празници!

 18. Честито Рождество Христово, г-н Инджев и нека то Ви донесе не само здраве и щастие, но и работа, която отговаря на възможностите и желанията Ви!

  А колкото до “капката” катран – то да беше само капка! Толкова такива “капки” има, че е станал вир, в който потъва БПЦ. Така по-опитният и по-обигран побратим на дядо Николай – варненският Кирил плува в малко собствено бизнес-вирче. Това не му пречи да назидава вярващите и да изисква при изповед да се покаят, ако работят в неделя “за гнусна печалба”.

 19. Ив.Христов,абсолютно точно обрисуваш чернодрешковците наши.Няма друга църква в света,която да не дава помощи за бедни,болни,деца и т.н.За това и народът,особено младите са абсолютни атеисти.Празниците се празнуват като традиция,както имените дни,без никаква вяра в Христос и т.н.Абсолютно смешни са политиците,особено от червения спектър,който се правят на праведни с користната цел да се представят за кротки миряни,а те са си вълци-хиени.

 20. По понятни причини съм на крак още в 04.00 ч. и вече чета за Украйна,НАТО и нейната сигурност…на здраве да е както би казал Иван Христов:Има Бог!!!

 21. Весела Коледа и от нас на Канарските острови. Цялата Българска общност чете коментарите ти и ако някой нещо е пропуснал другите му го пращат, като линк.Бъди ни жив и здрав и явно по- търпелив от нас. Ние напуснахме не родината, а държавата си, но това е друга тема ! Поклон и респект пред златното ти перо !

 22. Честито Рождество, г-н Инджев, здраве и късмет на цялото ви мило семейство желая! Относно часовника – има такива реплики за по 100 долара в Истанбул, сигурно и този е такъв, но това не го оправдава – и реплика да е, трябва да го е срам, че се е стремил да блесне и се е изкушил да покаже суетата си…

 23. Честито Рождество Христово !

  Българското общество има дефицит на морал,идеи,духовност,красота,положителни герои,национален идеал.От там насетне прибавяме и “приноса” на духовниците които с поведението си са на границите на допустимото.

 24. ИВО,ВИЕ сте човек на БЪЛГАРИЯ и е редно (след победата на Българските Граждани срещу олигархията в България) да получите наградата си – златно копие от МЕЧА НА ХАН КУБРАТ.

 25. Otnosno politicite

  …а те са си вълци-хиени.

  ne prosto chengeta.
  Kakto i diado vi Nikolai…

  Niama ottarvavane ot tiah

 26. На синодалните старци,много ще им отиват униформите,но не им разрешават да си ги носят.Ако си окачат медалите и ордените,дадени им от “народната власт”,дрънченето им ще заглуши камбаните на Св.Александър Невски.Така ни се пада!На такова д*пе,такъв хЕй. ;-р

 27. едва ли християните имат нужда от църкви и “дядовци”, за да бъдат такива.

  от друга страна очевидно от БПЦ са осъзнали ненужда от паство и се занимават с по себеугодни неща.

 28. Иво, благодаря ти.Здраве на теб и многолюдното ти семейство през новата 2010-та година.

 29. Към NikiB, техническо мекере (сам се наричате така),
  Тъй като въпросът Ви към мен “Следколеден въпрос с понижена трудност:е Ако „възпитаник на Московската духовна означи, че е духовно мекере“ , то какво мекере е възпитаникът на МГУ „Ломоносов“? Ви отговарям сега, след Коледните праздници:
  Въпросният възпитаник е техническо демоде (не мекере). Това е задължително по принцип. Твърде вероятно е все пак да е и духовно мекере, но това не е задължително по принцип за възпитаник на технически университет. Терминът Ви с кйто се определяте, като техническо мекере е неадекватен, не върви. Предлагам Ви да се наречете техническо демоде. Поздрави!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.