Сатана Клаус – другото име на Симеон Дянков

Това не е опит за портрет на един министър (и вицепремиер дори). Него го рисуват медиите всеки ден и час – оставям на тях тази работа.

Симеон Дянков! Финансистът от Америка, който радва едни ( предимно експерти и привърженици на управляващите), но гневи повече от всичко и всички останалите- от съдиите и пенсионерите, през “феодалните старци” от БАН, до лекарите ( вече)!

Прав , или не, г-н “няма пари” не оставя никого равнодушен. И вече е надъхал с омраза към своята персона противниците си дотолкова, че е на път да грабне от Иван Костов първото място по сатанизиране на личността му ( на това му се казва “Колт към личността”). Очаквам някои да започнат да кълнат на “Дянков”. Настъпят те в кварталния магазин в блъсканицата за черен хайвер и автоматично някой вземе да изпсува: ” абе, Дянков с Дянков, такова ли ти е възпитанието! Пръждосвай се в Америка да се буташ, фашист ниеден”!

Дянков настъпва по мазола де кого свари. Самият президент беше успял да вбеси с някакъв мимолетен, но дързък запор на сметката му. А когато от кабинета на държавния го обвиниха в умисъл, отрече без да му мигне поне едното око. Да се чудиш кой ли лъже от двамата? Да е президентът- няма как. Той е доказано честен. За него е гласувал народът! Дянков ще да е ( пак).

Като един истински злодей Дянков посегна и на Софийската борса и по-точно на нейните началници, които тръгна да уволнява навръх Нова година. Той фундаменталната ни наука заплаши с оскъдица, като поиска реформа на БАН, та никого вече не учудва как костеливата му ръка се протяга и към също толкова успешната Софийска борса.

Отгоре на всичко този сатана май е дал коледни бонуси на цели 10 млади специалисти от собственото му ведомство, разкриха наблюдателни граждани. Не случайно ощетените от неговата стиснатост съдии го дадоха под съд. Малко му е – да има късмета да се разболее, тогава ще види , щом и със здравната каса нещо се заяжда.

А помните ли как за малко да успее да убеди премиера Борисов, че трябва да се вдигне и акцизът на домашната ракийка? Добре, че народният герой не се поддава на такива американски номера. Досега да го бяха линчували ( Дянков) като негър от Алабама.

Ех, на времето, само преди година, какви дащни министри имаше! Даваха, даваха, даваха! Като Дядо Мраз бяха – щедро, с широта на пръстите и душата, по съветски даваха! А сега какво? Санта Клаус ни натресоха – направо Сатана Клаус!

51 мнения за “Сатана Клаус – другото име на Симеон Дянков”

 1. Тоя Дянков ми става все по-симпатичен. Иска ми са да мога да му дам акъл как да постъпи с магистратите.Нека да поиска от съдиите имената на 10 млади техни колеги, добре работили през годината /убеден съм, че такива има!/. И да преведе сумата от 10 по 600 лв. – толкова, колкото даде на отличилите се специалисти от неговото ведомство…ще бъде справедливо.

 2. Преди малко когато стана въпрос за мои съученици в правителството на г-н Б.Борисов,”сатаните му със сатани!!”най подхожда сравнението,
  че ослепителната осанка,не винаги е била гаранция за успех…нещо повече,т ъ к м о от п р и в и д н о невзрачния вид,са излизали най-стабилни държавни люде като У.Чърчил,старият К.Аденауер или Х.Трумън…тази бе причината,да им припомня знаменити поучителни думи на философа от Ваймар,като им пожелавам да ги изпълнят с друга,но не и дървена “сплав”…

 3. Така трябва.
  Глупав народ, малко му е.

 4. Сатана Клаус обаче освен своя финансов прагматизъм забрави да донесе със себе си и юридическата си дисциплина, а може би и етика – за това говорят днешните му “изнизвания” по ботушки от “липсващи” казуси по адрес на Министерство на Правосъдието.

 5. И пак безцеремонно излъга, че е дал на млади специалисти. Даде, но на директорите и началниците на отдели.

 6. Ха-ха-ха, много весело става със Сатаната и салтанатите му!
  Орешарски, къде си ангел наш, любимец на сини, жълти и червени?
  Ела, направи пак дупка в бъджета, дано се продъни в нея изверга Дянков!

 7. той успя да използва по-най популисткия начин всенародната омраза към чиновниците т.е. администрацията в България като раздаде икономиите в министерствата като се подигра и с пенсионерите-25 лв.Просто и те се чудят как да ги похарчат.Браво на магистратите, но и те влязаха в схемата или по-точно матрицата нар.”балансиран бюджет”,защото едва ли някой ще повярва в това безумие.За него е важно да е така на всяка цена, нищо че това ще е само на хартия.Не му е ясно че чрез рестриктивни мерки свива още повече потреблението, а от там икономиката просто клони към минус безкрайност.В Колумбия където е бил, след неговата веща намеса хората все още пушат опиум, прекарват товари от една точка до друга с магарета и живеят в мизерия.Е ако това му е целта мисля че вече е много близо до реализирането на този успешен модел и в България

 8. Така ми се иска в рубриката Иво Инджев да чета смислени, интелигентни анализи…
  Но това тук не е анализ, това си е малко по-хитроумно заяждане.
  Личи си от коментарите – думи, думи, думи…. и само думи…

 9. Тази статия задоволява като чели в еднаква степен – и привържениците и противниците на Дянков.Бих използвал и други определения като – “и честните и нечестните” “нормалните и корумпираните”
  “хората коити искат да направят държава и тези които искат да я доразрушът”.
  В този дух имаше и една друга статия кадето казваше – да хубаво полицията спасява богатите ама не не е достатачно а кой ще ни спасява нас по бедните.Хубаво ама не достатъчно. И това излезе веднага след първия удар на полицията.
  Може би трябва да даваме малко повече кураж защтото (мое мнение) ако по ниакакъв начин опозицията успее да свали това правителство -Държавата няма повече шанс.

 10. Симеон Дянков е арогантен и самонадеян .Тези две характеристики плюс факта че е женен за една семпла американска гражданка тепърва ще ни тревожат , забавляват и дразнят. БГ. мъжете кой от вас има по грозна жена , а знете това колко изнервя, хората говорят гледат.Весело посрещане на новата 2010.

 11. “Ех, на времето, само преди година, какви дащни министри имаше! Даваха, даваха, даваха! Като Дядо Мраз бяха – щедро, с широта на пръстите и душата, по съветски даваха! А сега какво?” – E как какво – ами всички знаем поименно тези, на които даваха! Обикновените хора затова не протестират много, защото са в перманентна криза – т.е. ние сме си свикнали.
  Шумно викащите са тези, които доскоро си мълчаха – все едно, че нищо не беше ставало толкова години в държавата. Ама сега викат!!! А на нас ни остава да гледаме … То какво ли ще стане ако викаме и ние? Да сме викали когато му е било времето!
  А между другото – честита Коледа и весели празници на автора на този прекрасен блог господин Инджев и на всички читатели на блога! 🙂

 12. Голям симпатяга е Дянков. Дано не се умори от заобикалящата го посредственост.

 13. Иво,
  този път не се радвам на коментара ти!
  Категорично!
  Макар че ти също имаш право на пристрастия – този път си харесал не този, който е за харесване.
  Чух господинът, който ти е легнал на сърцето, да твърди в “Неделя 150”, че е основал Харвард!
  И на смаяният въпрос на обикновено неадекватната водеща: “Вие сте основал Харвард?!”, Дянков невъзмутимо отвърна – “да”!
  Е, вярно, после снизходително уточни, че не е основал баш целия Харвард, а само един от институтите му…
  След което обърна внимание на водещата, че е световноизвестен топ-икономист, най-добрият в Европа, или поне в източната й част…
  Аз такъв служител във фирмата си не бих назначил! Защото има – очевидни! – проблеми. А Боко го направи финансов министър и вицепремиер?!
  Ти може да му се радваш, но последните потърпевши от действията му – лекарите и зъболекарите – няма как да те разберат. Защото ги е оставил без пари по празниците, забранил на НЗОК да им плати изработеното!
  Такова чудо от основаването на касата през далечната 1999 година та досега не е имало! А за това време се изредиха дуетите Кобургготски-Велчев и Станишев-Орешарски, които огромната част от българите искрено и с основание ненавижда!
  Та обичаният от теб Дянков е сложил ръка на парите на НЗОК! И си ги употребява по известно само нему усмотрение!
  Точно на теб не е нужно да се обяснява, че това е незаконно от юридическа гледна точка и неморално – от човешка.
  Така че – не се присмивай на тези, които го ругаят. Защото те са правите!
  За съжаление…

 14. Да не забравяме, че Дянков оряза бюджета на БАН и даде тези 10 млн лева за земеделие. Бюджетът за наука догодина е 0.30%, след като тази бе 0,42% От 2002-а насам има трайна тенденция за спад на парите за наука в България, т.е. откакто не е Костов премиер. В САЩ дават 3% за наука ОТ ДЪРЖАВАТА, след като там имат най – големите частни инвестиции в наука на глава от населението и като процент от БВП. С всяка година след 2001 ние се отдалечаваме все повече от цивилизования свят в посока на Източна Африка и Симеон Дянков с нищо не променя пътя ни.

 15. Дянков каза така на БАН – не сте реформирани, няма да ви дам пари.
  Не им каза – реформирайте се, защото искам да ви дам пари. Има разлика, нали?

 16. Ако можехме да си набавим още Дянковци,май нещата ще започнат да се подреждат в България?!

 17. Нека тези проницателни, така подготвени и високо ерудирани специалисти по макро-финансовите проблеми, които са написали някои от предхождащите квалификации и оценки да не се тревожат:много скоро Симеон Дянков ще бъде изхвърлен с мощен къч от управлението на тази страна.Такава е била винаги съдбата на случайно попадналите във властта почтенни и отговорни пред собствената си съвест хора. А на авторите на горните изречения припомням нещо, което Стефан Груев, деликатно и унило произнесе след половинвековно отсъствие от България: “Това не са българите, които оставих. Това са някакви други българи.” Ами, нека авторите на горните писма да се гордеят с това, че принадлежат към този нов човешки тип “другите българи”, създаден успешно след половинвековни комунистически експерименти.Пък Дянков да ходи на майната си, да се връща там, откъдето тази година дойде и да будалка тия прости американци.

 18. За разлика от мнозинството аз съм почти напълно солидарен с Дянков. Казвам го като човек, който от 15 години се бори с простотиите на Световната банка! Всъщност Дянков е двигателят на малкото смислени неща в това правителство и хич не му пука, че не е популист. Всички сектори, които е засегнал се нуждаят от реформа и именно защото не я желаят, скачат срещу него.

  Разбира се, ще си плати за това. Ченгето Бойко ще го разкара веднага, когато реши, че повече не му върши работа. Още повече, че самият Дянков комай не стопля основния проблем – че няма, НЯМА, сектор, отрасъл, регион, институция в тази държава, който/които да няма/т нужда от реформа из основи. И – за наше общо съжаление – това трябва да стане едновременно или поне в синхрон, ако искаме да имаме шанс и да дръпнем напред.

  Е, все някой ще плати за последните 20 г. безхаберие. Ако не ние, децата ни или техните деца. Но ако оставим сметката на тях ще докажем още една лъжа – че българинът обича децата си!

  Всъщност “българинът” обича Луканов, БКП, Ф. Димитров, Костов, Виденов, “царя”, “Бат’ Бойко”, и дори “Тато”, но не и себе си, камо ли децата си… Тъжна история!

 19. Дянков е точно това, от което имаме най-голяма нужда и най-много мразим:
  РЕД И ДИСЦИПЛИНА.

 20. Аз определено СИМПАТИЗИРАМ на Дянков.
  И знаете ли защо? Най-кратко казано, защото, може да звучи малко пресилено, ми напомня думите на JFK:
  “… ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country”.
  Ако ги променя малко – първо ДАЙТЕ, после ПИТАЙТЕ.

 21. Голям късмет за България е,че имаме световноизвестен финансист за министър.Но не по-малък плюс е,че той е с типичен американски характер,покриващ българската поговарка-право куме в очи ! Но ние,поговорки си имаме,а на практика властва уникалната комунистическа измишльотина-ГРАДИВНА КРИТИКА.Т.е. нищо да не се казва както си е,около-около,усул-усул.Такова дървено желязо е непознато на запад.
  Дянков предизвиква стомашни колики у някои,но те ако са умни,ще се самоизлекуват,ако са само зли-ще се самоотровят.Но старото,макар и трудно-отмира,отмира.Ако имахме още дянковци в правителството,съдебната система,полицията,здравеопазването-България щеше да бъде друга.

 22. Обикновенно умните ги тъпчат и плюят.Не случайно я има приказката за казана.Българския казан.

 23. “Ех, на времето, само преди година, какви дащни министри имаше” Имаше , и още как. И не само преди година. Вчерашното съобщение на министър Трайков за осигурените заплати на работниците от “ВМЗ” Сопот събуди у мен стари спомени. Точно преди изборите през 2001 г. ВМЗ пак беше изпаднал в поредната си криза. И в тези неколедни дни /април/ се яви Дядо Коледа в лицето на министър Муравей Радев, та изсипа от чувала 3 млн. лв. Какво радост, какво щастие настана! Е вярно, въпросният Муравей беше водач на листата на СДС – в избирателен район Пловдив- област. Ама си беше чиста случайност, че изборите бяха два месеца след щедрия подарък. Оттогава, та до днес ВМЗ сякаш беше натикан във финансов фризер. Като си помисля, не ще да е бил Коледа Муравей. Истински Мраз ще да е бил…но млъкни сърце.

 24. Симеон Дянков е умен, решителен и не е конформист. Той е новост и явление в смотания ни политически живот. Мисля, че на хора като него трябва да се доверим. Жалко, че засега е само той.

 25. В десятката.
  Плашат ме коментарите. Като се има предвид, че този блог се чете от предимно ориентирани люде, оказва се, че ориентацията им не е една и съща. А като си помисля за останалото население, направо на ми се мисли.
  Бог да пази Дянков! Ако останеше до нас, обратно в казана бихме го набутали.

 26. Е кое му е “право куме в очи” че не ми стана ясно. Нагъл дребен лъжец – това е. Непрекъснато лъже. Най-лошото е, че го прави безцеремонно и без да му мигне окото. Нямам представа защо толко му се радвате. Нищо добро не ни очаква с него. Вие къде живеете?

 27. За мене лично,Дянков е най-оптимистичния лъч в това Правителство,най-тежката категория състезател,дръзнал да се опълчи на Румен Петков,Гоце Първанов,дръзнал да се опълчи срещу цялата феодално-комунистическа система в България,опълчил се срещу неработещата Съдебната систена в България-ако предишната Тройна Коалиция има реален опонент и заплаха-това е основно присъствието на Дянков,понеже не се надявам Цветанов или Бойко Б. да извадят нещо против Доган или Р.Овч

 28. Дянков е за съжаление недостатъчен. Трябват поне стотина, юкато него и да бъдат все на ръководни позиции у нас, ако искаме да преодолеем трудностите. Най-голямата ни поречка за съжаление е не Дянков, а маймунският ни манталитет, което дебело се по0дчертава и от много от по-горните коментари. Идиотският социализъм ни отучи от всякаква инициатива. Свикнали сме да слагаме знак на равенство между работа и присъствие на рабортното място. Това винаги е било толерирано от бюрокрацията на тоталитаризма за да не лъснат някои истини и не се наруши статистиката ио спокойствието на по-горното началство. Не сме свикнали да получаваме пари за реално свършена и с добро касчество работа, а всеки крещи и настоява за пари без да се свени, ч други всъшност ги саслужават и обикновено именно най-кресливите са и най-мързеливите, некадърните и най-малко заслужаващи парите си. Бих запитал например “pump it”, който заявява, че никога не би назначил Дянков във фирмата си, каква е фирмата му? Предсполагам, че е “бакала”, която ако е преуспяваща, то е само зарадио “специфичните” условия у нас, срещу които Дянков се бори. Бюджета нищо не дава, той само преразпределя едни пари, които са ограничени в дадени рамки. И ако предишните “Дядо Мразовци”, като Орешарски ги разпределяха на шуро-баджанашко-лапачески принцип или просто на урболешко запълване на дупки, то Дянков се опитва да вложи разум и професионализъм в този процес. Прословутите “мастити учени” от БАН, като са толкова кадърни биха могли да си сключат контракти не само у нас но и по цял свят и да изкарат с “гениалните” си проекти стотици милиони, че чак и бюджета дса подпомогнат. И ако в България индустриалците все още нямат толкова пари да работят за НАСА. Тя пари има, стига да хареса “идеите” им! Ама това няма нищо общо с манталитета на голямо плюскане заради титла.
  И докато продължаваме да хулим усилията на Дянков аз ше пропдължавам да си пуша едни прекрасни цигари “Вирджиния Слиймс” произведени в Полша (може и да са с български тютюн, не знам със сигурност) и да се бръсна с “Жилет Фюжън Пауър” произведен пак там! А както вървят нещата след толкова “къчове” срещу Дянков, скоро и розово масло от Полша ще започнем да внасяме. Поздрави!

 29. Друже Асторе, вземам повод от думите ти за типично американското: “право куме в очи” Извъртането е наш патент “Такова дървено желязо е непознато на запад.” Така е, мамка му стара . Ето ти още примери. Бобмбардирането на сръбски керван и убийството на няколко десетки жени и деца е “колатерална щета”. Избиването на британки войници и италиянски топ-разузнавач е “приятелски огън”. Грубото погазване на принципа за териториялната цялост със създаването на Косово е , забележи! “Особено изключение от правилото, което обаче не може да служи за прецедент при решаване на други аналогични случаи” …тишина… А кажи ми сега, мъдрий Асторе, това не е ли “Право куме – та в очи”?!? P.S. Спомняш ли си кой е Гърди Гърдев? Забравил си го, знам. Всички го забравиха , освен майка му, ако е жива. Отиде си човека. В Ирак. От “приятелски огън” … ама да не си разваляме предновогодишния рахатлък…P.P.S. Всичко това няма нищо общо със Симеон Дянков. Според мен той е много силен министър и е истинско кадрово попадение на ББ.

 30. Чета и не вярвам на ушите си! Дянков може да е много добър експерт и специалист, но уви, това не е достатъчно за да бъдеш добър управленец! Когато се касае за управлението на държава! Някак си не може, тези нови бизнесмени които просперираха върху руините на икономиката, ограбвайки я, сега да казват – реформирайте се и ще ви дадем пари! Навсякъде, нормалното е да дадеш пари и да изискваш срещу тях реформи! При това (след като са държавни) да определиш точно какво искаш да получиш срещу тях! Да имаш стратегия и визия за бъдещето!
  Вярно е това което е казал JFK, само че има една малка подробност – преди това Америка е направила достатъчно много за своите граждани, за да иска от тях!

 31. Какъвто и да е Симеон Дянков, в моята лична класация за “Магическо понятие на 2009” той, с “феодални старци” (в БАН) води люта битка за първото място със Силвио Берлускони, представен с “Политически турист”.
  На NikiB, оплюл “любимата” ми Муравейка, като му пожелавам успешна и късметлийска 2010, искам да му задам един въпрос с повишена трудност: По времето на СССР, грузински инструктор прави проверочен изпит на грузински кандидат-шофьор. Инструкторът дава на обучаемия ситуация: “Пешеходной дарожка, на дарожки – старий бабушка и маладой девушка. Ти каво давить будешь?”. Кандидат-шофьорът същисано мисли, мъчително преглъща и накрая с отчаяна решителност отсича: “Баабулю давить буду!”. На свой ред инструкторът се шашва: “А зачем бабулю?”. Кандидатът, очевидно възприел казуса в разрез с хуманизма си, тъжно отговаря: “Девушка еще молодой, жизнь еще не знает, а старуха и без того скоро умрет…”. Инструкторът тогава дава точния отговор: “Дурак! Тармаза давить будешь!”. Въпросът е чия е всъщност грешката? И кой е дуракът?

 32. Както някой беше написал по-горе:”Дянков е ред и дисциплина”,наистина точно от това имаме нужда и беше крайно време.Като спрете да мрънкате, имам следните въпроси:Съгласни ли сте една чалга фея да друса цици,които струват 2000 евро и да не плаща никакви данъци,а вие да получавате по 700 мършави лева и годишният ви данък да е 840 лв, плюс осигуровки?Аз не съм!Съгласни ли сте г-н Бербатов да се осигурява върху 240 лв,а вие върху целият си мършав доход?Лично на него съм му фенка,но къде е той в пирамидата на задоволените потребности,а къде съм аз?А пък аз плащам повече за осигуровки и данъци – не,отново не съм съгласна.Вдигнали акциза на цигарите – ми НЕ пушете,вредно е!Вдигнаха и таксата за детската градина,но това мина незабелязано,много повече шум се вдигна за цигарите.Българинът е мързелив,търпелив като овца и много,ама много глупав!В противен случай тези мерки,които сега г-н Дянков предприема щяха одавна да са факт.

 33. До Georgi Georgiev : Не искам да ти се стори твърде самодоволно от моя страна, но отговорът е:Елементарно Уотсън. Инструкторът е дурак. Въпросът е зададен неправилно. Не “Ти коГо давить будешь?“.а “Чего давить будешь?” Но вицът ти си го бива! P.S.А „любимата“ ти Муравейка” въобще не съм я плюл. Напротив. Благодарен съм му. Тогава ВМЗ дължеше на фирмата ми няколко десетки хил. лв, които незабавно ми преведе. Иначе щеше да ги видя през крив макарон…но понеже стана въпрос за разликата м/у Санта Клаус и Дядо Мраз, та и аз дадох своя пример.Желая ти весело посрещане на Новата година. Ти си приятен събеседник и опонент.

 34. относно “човек | декември 29, 2009, 19:50– думи, думи, думи…. и само думи…”
  Не човек а желязо-вземете му нагана докато е време.

 35. Г-н Инджев,пожелавам Ви много здраве,щастие и успехи!Благодаря че ви има.Продължавайте в същия дух-България има нужда от Вас!

 36. Ako niakoi si pozvoli da spre parite na lekarite i zabolekarite v USA za izrabotenoto ot tiah – tejko mu.

  Ako niakoi zapochne da govori edno, a da pravi drugo v USA – pak tejko mu.

  A tuk tova iavno e pozvoleno. I Dainkov go znae.

  G-n Diankov, pravete reformi a ne populizam. NAli za tove ste v BG.

  NE spiraneto na parite na lekarite i sadiite shte podobri funkcioniraneto na tezi sistemi.

  Nali tova go znaete?;;;
  Nadiavam se kato sazdatel na Harvard…

 37. Predlojenie

  Bai Boikia da izvika po edin balgarin rabotesht v razvita darjava, dostatachno kompetenten, vav vsiaka oblast.

  podobno na Diankov v oblastta na finansiite.

  Ima dosta lekari, advokati i vsichki ostanali, koito rabotiat v EU i USA, CAnada, ect…

  Belkim se opravim i otarvem ot milicionerite.

  Samo che tva mai niama da stane. Nikoi niama interes ot tova.

 38. Не само Дянков, много Дянковци си внесохме и си избрахме да ни управляват през тези 20 години. Като че ли на умните и на кадърните не им се цапа с политика. Но в отговор на това един американски икономист беше казал:”Политиката не е мръсна дума, а хората които я правят”.

 39. До NikiB: Поздравления, улучил си единия отговор. Но, както казват Илф и Петров, има мир маленкий и Мир Большой. Отговорът ти за мир маленкий е правилен, а отговорът за Мир Большой ще ти го кажа: Дурак е онзи рускиговорящ, който очаква от грузинците да говорят на руснаците на “правилен” език във всичките подтекстове на твърдението.
  Лека закачка, Холмс! Весел празник и успешен бизнес, ще се радвам да чуя, че си стъпил на шията на родната бюрокрация.

 40. До Веселина | декември 30, 2009, 11:03
  Не знам как си служите с термините и какво разбирате под конформист. Не знам дали сте икономист и доколко имате представа от икономика. Но аз определено не искам точно такъв човек да е начело на М-во на финансите. В икономиката, една грешка, допусната сега, може да рефлектира по най-неочаквания начин след години. Примерът с Колумбия в един от коментарите е достатъчно показателен. Оттам нататък сте Вие с Вашата подкрепа. Изкушавам се да Ви попитам – знаете ли какво подкрепяте?

 41. Георги Георгиев-твоето “Магическо понятие 2009″е много интересна находка!Да беше я направил анкета в мрежата.Аз бих гласувал за Берлускони-класически английски хумор!Супер попадение!А вица,макар и стар,приятно вспомнит.
  Ники,примерите ти са истински,но това са политически еквилибристики.В преките взаимоотношения американците са като никой директни и точни,без заврънгулки.Това е плод на дългогодишно възпитание за свободата и важността на всяка една личност.Това им е залегнало в конституцията и продължава ежедневно да се втълпява и демонстрира в медиите и живота.А всеизвистно е,че историята се движи от личности.При тях е чуждо стадното чувство.

 42. “По делата им ще ги познаете..”
  Засега като министър Дянков оставя впечатление за самоуверен,решителен,дори радикален,но на моменти неадекватен и до глупост неопитен в битието си на медийна звезда.Малко поне пиар съвети за този юнак няма да са му излишни.Не че не е симпатична донякъде тази комуникативна недодяланост и явно вродена склонност към изцепки и опърничаво поведение.Но не знам докога широкия гръб на Бате Бойко ще му гарантира комфортна сянка.Може би докато на самият Генерал не му припари от проблемите,които не могат да се решат със закани,обещания,оправдания и готини лафове пред репортерките.

 43. До Астор: Съгласен съм. В малкото случаи , когато съм имал възможнаст да общувам с американци и аз съм останал с впечатлението, че са хора директни , прями и доброжелателни. Имах предвид американските политици и говорители… Ама то пък кои ли политици не са такива…

 44. “свободата и важността на всяка една личност” и за това имат двупартийна система която им излъчва за избор точно 2ма на брой кандидати за президент /даже няма да отворя дума на какъв принцип пък те 2мата се отсяват за да стигнат до там/.

  Нека не се превъзнасяме прекалено, пропускайки съществените недостатъци на разглежданото явление.

 45. Делижански,двупартийната с-ма в САЩ не е регламентирана законодателно ,а житейски.Няма ограничения за брой кандидати,но прагматизмът на обществото е наложило да се избира между “можещите”,а не между “желаещите”.Естествен подбор.Основните западни държави и те вървят по този път,но историческия консерватизъм ги задържа 2-3 десетилетия назад.А изборът въобще не е само между двама-докато се стигне до това има сериозна демократична вътрешна изборна селекция.И побеждава личността.Там е невъзможно ,напр. като Меркел/макар че тя специално е добра/да стане канцлер,защото колективът/партията/ е спечелила.За това в САЩ е непознато понятието “политическа криза на управлението”-проблем възникващ във всички останали страни.

 46. Не мога да кажа нищо за г-н Дянков. Аз разбирам от т.н. “високи технологии” и то в една твърде тясна сфера. Това, което знам обаче е , че рано или късно на всеки един се налага да осъществи непосредствен контакт с това, което сме създали. Неизбежни сме като Смъртта.
  Всяко нещо има определена цена, а най-скъпо струва това, което не може да бъде заплатено в парични единици.

  Що се отнася до икономиката …

  Ще си послужа с конкретен цитат:

  През март 2000 в Лисабон Съветът на Европа постави целта до 2010 година Европа да се превърне в най-конкурентноспособната и динамично развиваща се икономика в света, базирана на знания. Това е известният “Дневен ред от Лисабон”

  Според тази стратегия една по-силна икономика ще доведе до създаването както на нови работни места, така и на социални правила и правила за околната среда, което ще гарантира стабилно развитие и социална ангажираност.

  . . .

  ” … Достигането до пълния технологичен потенциал на Европа зависи от създаването на условия за електронна търговия и за процъфтяване на Интернет, за да може ЕС да намали преднината на други региони по света, като свърже още повече бизнеси и домове към Интернет чрез по-бързи връзки. Трябва също така да се предприемат стъпки, чрез които да се гарантира, че Европа е запазила ключовата си роля в други важни технологични области, като мобилните комуникации например. Освен това съществува все по-голяма липса на професионалисти, особено в информационните технологии, където все по-голям брой длъжности остават незаети.

  Като част от инициативата, възникнала, за да се посрещнат тези предизвикателства и да се постигнат целите от Лисабон, Европейският съюз направи достъпни финансови инструменти сред останалите малки и средни бизнеси и техните посредници и ги покани да кандидатстват за грантове и други финансови помощи, за да им помогне да увеличат продуктивността си чрез технологичен напредък.

  Тъй като технологиите играят важна роля в изпълнението на целите от Лисабон, Microsoft, като един голям играч в отрасъла, който, разбирайки огромния потенциал на малкия и средния бизнес, придава огромно значение на поддържането му, се ангажира с подкрепа на Европа в това начинание.

  Като изгражда сдружения и си партнира с други технологични компании, телекомуникационни компании, банки, бизнес асоциации, търговски камари и т. н., и в подкрепа на инициативата на съветника за грантове на ЕС, Microsoft се е посветил да увеличи информираността за финансовите помощи на ЕС и да улесни процеса на кандидатстване за заинтересованите бизнеси.

  Когато се придвижвате в този раздел, ще откриете едно огромно изобилие от информация, чиято цел е да помогне на вас и вашия бизнес да се възползвате от предимствата на тези фондове, като се започне с оценяване на подробностите за грантовете, оценка на това дали отговаряте на условията, разясняване на стъпките, които ще трябва да предприемете и др.

  Надяваме се, че този раздел ще е ценен за вас и пожелаваме едно успешно бъдеще на вашия бизнес.

  Жан-Филип Куртоа

  President, Microsoft International

  . . .

  Хората са стаден вид. Оцеляването на хищниците обаче е в непосредственяа зависимост от степента на стадото да защити най-слабите индивиди.
  Това важи за всички сфери на живота, в т.ч. и икономическите такива.

  Avatara

  P.S. Дори икономическите теории не са безсмъртни.

 47. Някъде в блога видях ” Хер Флик” и мисля, че му отива на г-н Дянков и външно и като самочуствие и Световна банка – СС и всякак , сега остава да намерим и кръчмата със съпротивата 🙂

 48. ДЕГРАДАЦИЯ

  И спомен нямат веч за Ботев,
  сянка не остана и от Левски,
  не помнят саможертвата на Списаревски…
  Оплетени в мрежи шарлатански,
  с “ номера” пиратски, партизански –
  не поглеждат там – надалече,
  нямат далечни хоризонти
  защото оцеляват трудно
  в борба с могъщи мастодонти…
  Ден да дойде, друг да мине –
  тихо – като през пустиня,
  душно – като в блатна тиня…

  ГЛАС НАРОДЕН – ГЛАС БОЖИ

  Потъпкаха гласа народен – гласа божи
  самозвани господари и велможи…
  Не им се вярва , че не са призвани,
  че не са от бога те избрани,
  че натрапена са чорбаджийска каста,
  обсебена от канибалска краста…
  Вече трябва да отстъпят власт и достояние,
  да се пръждосат от народното събрание…
  Спешно да напуснат всички медии,
  дотегнали са с пошлите комедии…
  Достатъчно вилняхте, убивахте и клахте!
  Напуснете политиката!
  Взимайте мотиката!
  Секвестирам ви заплатите!
  Грабвайте лопатите!
  И …ведно със ПОПА –
  да не забравите и търнокопа!…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.