Две и девета(глуха) си отиде – да ни е честито!

Не че искам да е така, но е факт: в европейското състезание на народите през изминалата година бяхме девета дупка на кавала. Имам предвид по отношение на хубавите неща ( които се случват на другите) – заплащане на час, ден или месец, чистотата и зеленината на градовете дори ( София се оказа направо на дъното) и в крайна сметка, сумарно – като качество на живота.

За сметка на това в подредбата по показатели, с които никой никъде не се гордее, нашата Горда Стара планина стърчеше страховито над конкуренцията като съветски паметник. По стандартите на ЕС здравеопазването ни е направо в услуга на погребалния бизнес ( за него тук няма криза- тъкмо напротив). Това пък е тясно свързано с демографските ни върхове в закопаването на нацията. И не е чудно, че то се отразява на рекордно мрачното ни настроение- отново бяхме сред най-нещастните на континента, най-недоволните от управлението на страната, най-песимистично настроените А и сред най-склонните да посегнем на себе си, вместо на виновниците.

Другаде тази заредена с недоволство атмосфера би предизвикала очистителни граждански катаклизми, но у нас тя произведе само един изборен напън, чийто ефект тепърва предстои да бъде изучаван от самите нас ( и на наш ГЕРБ).

Медиите изригнаха, но в странна имплозия – в смисъл, че продължиха да се размножават по противоестествен път и в угода на самите себе си, самозатваряйки се в продължаващ процес на самозадоволяване, който явно стимулира фертилните напъни на техните оплодители. Но не и прераждането на гражданското общество.

Случи се обаче и нещо прекрасно – две и девета (глуха) отмина. Това е най-положителното събитие за отчетния период – със сигурност никой друг народ в Европа не би трябвало да се радва толкова на факта, че тя остана в миналото.

Да ни е честита старата две и девета ( глуха) с това, че благоволи да си отиде!

37 мнения за “Две и девета(глуха) си отиде – да ни е честито!”

 1. Ивчо, хайде не екстраполирай своето безплодие през цялата “и девета” върху всички гражданя на тая държавица. За много от нас “и девета” не беше никак глуха. Не вменявай неудачите си на форумците си, защото току виж някой им повярвал.

 2. Да ни е честито, наистина (макар че все още остава един ден от нея). Година, през която много пъти имах усещането, че светът около мен е тотално изтрещял и изпростял.

 3. От все сърце Ви желаем, Новата 2010-та година да Ви донесе здраве, щастие и пълна и доходоносна реализация на изключителния Ви талант, който открива нова страница в българската журналистика, съчетана със сатира и поезия! Весели Празници!

 4. Другарю уСмешен, това не е форум, а блог, да ге.

  През 2009-та бях на море в иностранство – Малта. Чистач на плаж ми разправяше как гледа мач в Англия през зимата на любимия си Манчестер Юнайтед.
  Чистач !

  Няма по-тъпа област на света:
  На Полицай на годината подаряват безплатно раждане.
  Крадци и измамници си подаряват Амнистия.
  Червени крадечки рецитират Вапцаров, карайки розови бентлита.
  Съдии, нагло, се хвалят, че още ходят на работа, въпреки забавянето с 3-5 дни на премиите си.
  Съгражданите им не са си получили заплатите за м. октомври.

  Да Ви е честита Българската дата – ХІХ век, година 2010-та.
  Ха, Ха, Ха …
  Другари, ние направихме голем скок . Най-големио в историята.
  Тази година в ІХ век, догодина в ХІХ .
  Ха, ха хахахаахахахахахахаха

 5. Дай Боже повече успешни от тук нататък, такива като “Успешен” ! За жалост първо прочетох “честитката” на г-н Инджев, а после коментара на “Успешен”, та не успях да избегна “вменяването” и взех, че повярвах на написаното. Язък !

  Както и да е, на г-н Инджев и всички, успели или неуспели, читатели и коментатори на този блог от сърце желая 2010 (словом: две и десета 🙂 ) да е най-успешната година досега ! Дано можем с чиста съвест след година по същото време да се присъединим към коментара на “Успешен” !

  Да сте живи и здрави !

 6. Успешен, то много от вас и вашите другари-гражданя нямате “девета глуха” година от 1944 с изключение на четирите от управлението на Иван Костов. Е, малко са ви изтръпнали задните части след последните избори и шута, който получихте ама нейсе…

 7. Демокрацията е джунгла . Човек трябва да направи верния ход.На практика имаме едни милиарди от евро-фондовете,които не ни ги дават заради грешни вотове.Не можем да си изградим политичека система,която да гаратнтира икономическата. Това е защото българина консумира най-скъпите кебапчета в целия свят-за три кебапчета и две бири-после години наред работи и плаща .

 8. “Времето е в нас и ние сме във времето! То нас обръща и ние него обръщаме!”(думите са на Апостола Васил Левски) Две и девета (глуха) си отиде, но НИЕ останахме! Все съшите дебелоглави и непроменими! И докато не се променим все (девети глухи) ще са годините. Ние сме отговорни (виновни) за времето! Без нас то няма смисъл.

 9. Весело посрещане на Новата 2010 година(дано да е по-смислена) и здраве, сили и успех на всички приятели на блога, начело с автора му, за да можем по-скоро да се гордеем с достойна България.

 10. До “УСПЕШЕН” Мисля, че думите, които употребявате – са написани грешно -например “екстрапОлирай”…Но това не ме учудва кой знае колко.Знам, това е неписано правило – в обърнатата с краката нагоре държава най-добре и най-щастливи са неграмотните… и онези, които се смеят сами…Как ще е била за някого 2009 глуха, кой знае на кое топло местенце се гушкат, на държавата си и казват с пренебрежение “държавица”…

 11. Дай Боже догодина по това време да не изпитваме чак такава радост от отминалата година. 2010 година ще бъде тежка от материална гледна точка, но, да се надяваме, че ще бъде по-лека от духовно гледище – да имаме повече свобода, повече сигурност, повече човешко развитие!

 12. Наистина, ако я сравним с всички изминали досега години, тази май е най-безличната. Ако изключим, разбира се, изборната победа на Гражданите за Европейско Развитие на Бойко. Много харесвам една фраза на Кулеков: “Имаме земя. Имаме вода. Правим си кал.” Пожелавам на Иво и всички от блога, през новата 2010 да правим не кал, а първите тухли за гражданското общество.

 13. пп.През изминалата година едно от хубавите неща в България бяха статиите на г-н Инджев.Не съм го номинирал за никакви отличия,(имам свое мнение за такива мероприятия),но съм “гласувал” за него всеки път влизайки с желание в този блог.Не го познавам като човек,сигурно и той си има своите светли и тъмни страни.Но за брилянтните статии,за усета към пулса на времето,за откритата и достойна гражданска позиция без спарения дъх на политическия слугинаж – поздравления и дълбока благодарност.Заслужили сте я!!!

 14. #

  Ивчо, хайде не екстраполирай своето безплодие през цялата „и девета“ върху всички гражданя на тая държавица. За много от нас „и девета“ не беше никак глуха. Не вменявай неудачите си на форумците си, защото току виж някой им повярвал.

  Коментар от: Успешен | декември 30, 2009, 18:12

  ……………………………..

  “Успешен”, ти си льош! Дори и да мислиш по този начин, можеш да го запазиш за себе си, нали? Освен льош, ти обаче си и тъп, защото в две изречения си успял да си противоречиш многократно.
  Само един учил-недоучил може да използва “екстраполирай”, вместо не така атрактивното, но точно “прехвърляй”. Още по-смешно е да говориш за “безплодие” на най-четения, най-продуктивния и най-оригинален автор в българската журналистика през 2009 година.
  Не ми е съдено да зная с какво се занимаваш и колко си плодовит самият ти, сигурен съм, обаче, че ако беше – не би писал по този начин.

  Пожелавам ти през 2010 да се събереш с Кант, да помислиш върху прочетеното, пък дано се поочовечиш!

 15. Прав е “Успешен”,че има хора доста доволни от 2009.Какво като БСП загуби-това е тъга за електората им,а върхушката надипли пачки в нови куфарчета и не им дреме.Е,Масларката и момчето със заешката усмивка малко са притеснени,но съд.с-ма ще им върне настроението.Другар в нужда се познава.

 16. Пенев,абривиатурата ГЕРБ е може би -Граждани за Европейския Ръководител Бойко.

 17. Мария: “До „УСПЕШЕН“ Мисля, че думите, които употребявате – са написани грешно -например „екстрапОлирай“…”

  Точно така се изписва, моето момиче, както аз съм го употребил. Е, кой тук е неграмотникът? Ето ти и всички граматични форми на глагола (понятието)според времената, лицето и числото, та да не улезнеш в “и десета” такова неуко момиче, че ергените няма да те искат:
  http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%A8%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BD:%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC

 18. “… две и девета (глуха) отмина.”

  Гледайки позитивно си мисля, че следващите поне 10 няма да са много по-различни от нея.

 19. За мен 2009 е годината в която се убедих, че държавният ни апарат е 100% мафия, която краде и последния залък на голям процент от хората, и последната помощ която мога да получат под форма на здравеопазване, лекарства и т.н. Добре е за тях, че навсякъде се говори за криза, та има с какво да си измият ръцете. Бат Бойко вече провлачи крак и бензина му май беше до тук – откри няколко прашасали компютъра и 2 розови беемвета за МОН. Да видим поне един нагъл дали ще осъди или ще ги влачи и прехвърли на следващия който хване мандата. То, че политик или приближен на такъв няма да бъде осъден , това ясно. Май някоя комунистическа фракция ще поживее зад него още 4 годинки. Стегайте се българе, оше много години ще се преражда комунистическата мафия.

 20. “Успешен” в кво?
  В развъждането на акъля – не явно.

  Иво, Поздрави!

  Нека 2010 да е по-плодотворна от предишната.

 21. Демир Р: “Само един учил-недоучил може да използва „екстраполирай“, вместо не така атрактивното, но точно „прехвърляй“.”

  “Прехвърлянето” е “трансфер”, а тук става дума за нещо съвсем друго, явно непонятно за теб:

  http://philosophy.evgenidinev.com/extra_polus/

  Прочие, помня една джанковица, която беше толкова плодовита, че клоните й винаги бяха отрупани с “плодове”, но нито веднаж не пожелах да вкуся от тях, защото бяха твърди и възкисели. Да, много плодовито беше дървото и се налагаше ката ден да се смита около него.

 22. Прав е “успешния”.Две и девета (глуха и сляпа) беше изключително успешна за някои хора в България.Подредиха си чудесно нещата за добруване в следващите 4 години.А защо не и 40?Или 400?Ще се развиват по европейски.Със заплати по няколко хиляди лева.Премии и бонуси.Почивки в чужбина.Бентлита и Ферарита.А ние ще ги гледаме и ще им се възхищаваме на уменията.Весело посрещане на Новата година и дано да не съм прав в разсъжденията си.

 23. Пожелавам на Иво през 2010 да реализира сериозна медийна програма в мрежата.Не само като съдържание,но и като технология.Без това в значителна степен се обезценяват всички усилия.Със Запорожец по магистрала и Шумахер няма шансове.
  А на всички колеги в блога пожелавам лично благополучие и утвърждаване на свободомислието и твърдостта в характера.Да отхвърлим и последните идеологеми набити в съзнанието ни.Животът е кратък и не си струва да бъдем павета за нечии каруци.

 24. Към Успешен:

  Джанковицата е онова нещо ( дали пък тя нещо не ти влияе толкова “успешно” да се представяш), което се получава от варенето на джанки.
  Няма как под нея да се “подмита”, както твърдиш на пияна глава. Явно си вкусил повечко, щом продължаваш да консумираш тук, а твърдиш, че не го правиш, защото се гнусиш от “джанките”.
  Наздраве, но не прекалявай, никой не те кара насила да се наливаш.Пиеш доброволно от джанковицата, след което се оплакваш нея. Като не ти понася, не се тъпчи.
  И ако обичаш, не ме наричай ” Ивчо”- това пиянско лигавене не е приятно.

 25. След две и девета идва Българската Десетка на Иво и на България, за това приятелската ми загриженост напомня на българските- съветски партизани от институциите на република България да върнат всичко което са откраднали от Българските Граждани и Държава и доброволно да си подадат оставката.Справедливоста в България е нарушена и Българското ни Национално Достоинство трябва да каже мирно и на висок глас-Царевото на Царя, Народното на народа.

 26. На предела на Новата година се правят обикновено равносметки и моята за Иво Инджев се свежда до една дума – проповед – за свободата (както той сам я определя), статия след статия.
  Каквато и да е била 2009-та и каквато и да би била 2010-та, свободата винаги ще си остане най-коментираната, защото е не само актуално но и интелектуално събитие.
  Затова предлагам на вниманието на всички невероятната като осмисляне на житейското верую молитва на Св. Франсоа д’Асиз – основателят през 13-ти век на францисканския орден, който също приема за основна своя мисия проповедта.

  “Господи, направи от мен инструмент на твоя мир, за да мога,
  Там където е омразата, да възцаря любовта.
  Там където е обидата, да възцаря прошката.
  Там където е разногласието, да възцаря сговора.
  Там където е грешката, да възцаря истината.
  Там където е съмнението, да възцаря вярата.
  Там където е отчаянието, да възцаря надеждата.
  Там където е мракът, да възцаря светлината.
  Там където е тъгата, да възцаря радостта.

  О Господи, аз който не търся толкова
  да бъда утешен, колкото да утеша,
  да бъда разбран, колкото да разбера,
  да бъда обичан, колкото да обичам.

  Защото,
  раздавайки се, получаваме,
  забравяйки се, се откриваме,
  прощавайки, сме простени,
  умирайки, възкръсваме за вечен живот. ”

  На многая лета!

 27. Кой е този “успешен” смешник? 🙂 Я, отиди на доктор, май си я закършил здравата с душевното здраве.

 28. “Успешен”, казах ти, че си учил-недоучил и ти побърза да ме убедиш в това. Да, “успешен”, ти само поназнайваш това-онова.
  Ще отворя тук една скоба, за да споделя един факт, който според мен се намира в основата на много от българските ни неблагополучия.
  Не съм филолог и никога няма да бъда. Няма за кога. Току-що проговорихме и прописахме и сега отново искат да ни накарат да млъкнем.
  Българският език е беден. Колкото видове сирене имаме в сравнение с французите – толкова са ни и езиковите изразни възможности в сравнение с френските. Вземете една стиска български вестници и кажете какво мислите. Оскъдица, нали, а се смеем на руснаците?
  При цялата тази спомената бедност, езикът ни цъфти от представки, с които са създадени думи, звучащи като код. Звучат красиво – “поприбра”, “попрехвърли”, “поизучи”, “попрочете”, “понаправи”, “попривърши” и т.н., и т.н..
  И само българинът знае за какво точно става дума.
  Да вземем това “поназнайва”! Красиво, нали?
  Означава, че човекът е чул нещо, харесало му е, питал е приятел к’во значи, може да е погледнал и в “Гугъл”-а и хоп – ето ти нова дума в речника му. Дума – протагонист. Започва да я използва под път и над път, но само той не знае, че “поназнайва” думата. Тя не е органична част от неговата култура.
  Така е и с останалите от изброените – нещо е направено, нещо е прочетено, нещо е свършено, но не като хората. Само изглежда като истинско. Симулакр някакъв, който не става за “износ”. Той си е за наше потребление – скромно, тихо, дори тайно, за да не се “излагаме пред чужденците”.
  Затварям тук скобата и се връщам на “екстраполация”-та, за която твърдя, че не е част от културата на “Успешен”.
  Ако “Успешен” имаше техническо образование, той щеше да знае, че «екстраполацията» е метод за намиране на стойностите на функция извън известните.
  Като гледаш двора, «Успешен» – да предположиш как ще изглежда и по-нататък – например зад ъгъла, т.е. там където вече не се вижда и майка ти те изпусна като бебе (с главата надолу), бързайки за нуж’ника.
  Затова «Успешен» се хвана като удавник за сламка за определението в справочника на Евгени Динев (способен фотограф и дизайнер, не и философ!), което без да е невярно, позволява невярни тълкувания.

  «Умствена операция, с която една закономерност или практически опит се прилага и в съседни области за правене на умозаключения.» Е. Динев

  Бих се опитал да назова два-три нюанса, които правят «екстраполацията» непригодна за използване в контекста на «Успешен». В неговия контекст не става дума за умствени операции, за прогностика, а още по-малко за развитие на тенденции.
  Но, стига за това.

  Естествено никой не е застрахован да направи грешно умозаключение. И при турското робство, и по време на войните е имало привилегировани, които са живеели добре и са били «успешни», но повечето, честните, свободолюбивите, истинските патриоти, хора, които са милеели за род и семейство са били зле.
  Кои днес са успешните, «успешен»? Това е въпросът!
  Знам има млади, способни и предприемчиви млади хора, които намират дори тук ниши и успяват, но колко са те в сравнение с останалите?
  И защо България е на опашката? Дали не, защото някои не дават възможност на българина да се ползва от плодовете на своя труд? Такива като теб, “Успешен”…

 29. Иво Инджев: “Джанковицата е онова нещо ( дали пък тя нещо не ти влияе толкова „успешно“ да се представяш), което се получава от варенето на джанки.”

  Когато Спасителят е рекъл “смоковница”, същото “онова нещо” ли е имал предвид или смокинята? Странно, защо тъкмо висшите асоциации ти убягват при такъв богат опит с каламбури с вметнати гласни и съгласни в скобки? Извинявай, ако съм те обидил с умалителното обръщение. Как да ти кажа, напомняш ми за Кубрат Томов.

 30. Далеч си от истината, Демире! както и Иво Инджев, между впрочем. Просто това понятие често се използва в моята професия. Определението, което посочвам беше първото, което счетох, че ще е понятно за всички “коментатори” и дадох точно тази референция. На всяка моя дума ти си отвърнал с десет свои. Прецени сам каква е цената на думичките ми. Хапят, нали? По-горе една от фенките на Инджев, пък, ми казва, че не съм я изписвал правилно. Съдете за стойността на Инджев по образователното равнище на неговите фенове, включително и по твоето!
  Ха, че вие на него не сте му обърнали толкова внимание, колкото на моята “успешност” и… “екстраполация”. Ха-ха-ха…

 31. Определението, което Динев посочва, между другото, не е неправилно и за непрофесионалисти е напълно достатъчно.

 32. Успешен се разминава с Иво Инджев и в тона си и в заключенията си. Това не му пречи обаче да е прав и за начина по който използва термина екстраполация и за факта, че му се е отделило повече внимание отколкото на самия Инджев. А това последното си заслужава “замислянето”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.