Китайската икономика е номер две- новина номер едно за 2009 г.

В последния ден на годината първата ( по значение) , според мен, новина, разпръсна всяко съмнение коя е все пак новината на годината. А тя е потвърждението, че най-вероятно Китай вече е втората икономика в света.

“Китайският брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 8,9% през третото тримесечие на 2009 г. и Пекин очаква “със сигурност”, че ще постигне икономически растеж от 8% за цялата година.”Сигурни сме, че ще можем да постигнем целта си за икономически растеж от 8 процента за цялата година. В това няма никакво съмнение”

Това заяви на пресконференция днес говорителят на Националното статистическо бюро Ли Сяачао, цитиран от Франс прес.

Заради отрицателното въздействие на световната финансова криза през първото тримесечие на годината Китай отчете най-ниските си резултати през последните 10 години по темп на нарастване на БВП – 6,1%, което бе с 4,5% по-ниско от постигнатото за аналогичния период на миналата година.

През второто тримесечие обаче започнаха да се появяват признаци на подобрение на конюнктурата и същият показател се повиши до 7,9%.
Китайската икономика очевидно излиза от състоянието на спад”.

Тези данни от сайта Вести.бг затвърждават мнението на специалистите от лондонското Сити, цитирани от британския “Сънди телеграф”, които предположиха преди три дни, че Китай вече е изместил Япония от второто място в света по номинална стойност на БВП. Като се знае, че за 2008 г. китайският се измерваше с 4,6 трилиона долара, а японският с 4,9 трилиона, но междувременно китайската икономика запази ръст от поне 8 на сто, докато японската спадна с 6 процента, явно вероятността това да се е случило е наистина много голяма.

Важността на събитието се подчертава от факта, че докато целият свят трепери от икономическата криза, тя се оказа благоприятна за открояването на Китай като велика сила в икономиката. Мантрата на икономистите, според която кризата е трагедия за едни, но шанс за други, се доказа като основателна парадигма именно чрез китайския пример. Но на макроикономическо ниво.

Винаги има едно “но”! Добра ли е новината за самите китайци? Не за онези, които съобщават бездушната статистиката, а за другите, около милиард човешки същества, които я “произвеждат”?

Пренапрежението, с което работи китайската икономика и конкретно работната сила в страната е ръба на човешките възможности. Какво ли има отвъд?

Факт е, че с евтината си продукция, с която залива планетата ( май и по този показател Китай ще постигне рекорд за годината, измествайки Германия, като най-голям износител в света), китайската икономика спасява световната. Но никой не знае на каква човешка цена! Когато в това неистово усилие до краен предел са впрегнати стотици милиони безправни хора, опасността от социална експлозия е непредсказуем фактор. Зад всяко евтино гребенче ( купих си от един селски магазин в балканско село комплект 6 гребенчета за 1 лев- колко ли е получил за труда си онзи човечец на другия край на света?), стои някой свръх експлоатиран китаец. Не ми се мисли какво може да се случи, ако той и неговите събратя, все повече концентрирани във фабриките, последват съветите на Маркс, върху които почива официалната идеология на управляващата там комунистическа партия.

Ако подобно осъзнаване и съответната верижна реакция избухне в Китай, вицът за “номера на китайката” от леко неприличен може да се превърне в страховит и не много смешен сценарий за катаклизъм от непредвидим мащаб.

Амбицията да бъдеш номер едно чрез мобилизиране на масите е изстрелвала на високи позиции и други държави – изстреля дори изпреварващо Спутник в космоса и втрещи с този успех далеч по-развития Запад. Но се случи като при гепардите: най-бързи са в гоненето на плячката, но така се изтощават в преследването, че често се намира някой да им я “гепи” , защото нямат сили да я задържат за себе си от изтощение. На езика на социкономистите това се наричаше “екстензивен път на развитие”, свързан с максимално експлоатиране на ресурсите ( вкл. човешките). После алхимиците на плановата икономика започнаха търсят “интензификацията”, която на Запад отдавна съществуваше под формата на пазарно стопанство.

В Китай съчетаха двете несъвместими до неотдавна системи, но не успяха ( просто нямаше как) да избегнат пагубното поглъщане на суровини и материали за сметка на екологията и…човешкия ресурс, който все някога ще достигне връхната си точка на “умора на материала”.

От отговора на този въпрос, който поставя огромни политически предизвикателства пред Китай с необходимостта от реформиране на обществените отношения, ще зависи и развитието на феномена с капиталистическия комунизъм.

Сигурно е, че каквито и да са макроикономическите успехи на Китай като държава, никой не завижда на микро инфарктната ситуация по отношение на цената, която плащат за това стотици милиони китайци.

За “разведряване” на финала нека ми е позволено да се пошегувам, че аз съм едно изключение – завиждам на китайците като…непушач. Заради тази новина:

Пушач спря най-бързия влак
31 декември 2009 / News.dir.bg
Най-бързият влак в света удари за първи път аварийни спирачки заради неспазващ изискванията пушач, предаде БГНЕС.
Инцидентът става по-малко от седмица след пускането на влака в движение в южен Китай. Цигарен дим задействал аларма във влака, която предизвикала спирането му в продължение на два часа и половина – почти същото време, за което той изминава разстоянието от 1100 км между столицата на провинция Гуандун – Гуанчжоу и централния град Ухан с 350 км/час.

Служители във високоскоростния влак не успели да заловят нарушителя, който избягал от “местопрестъплението”, преди алармата да се задейства, съобщава китайската агенция Синхуа. “Пушенето е строго забранено във влака, дори в тоалетната”, каза говорител на железниците в Гуанчжоу. Той обясни, че това може да задейства алармата и дори да причини повреди”.

Добре че сме страшно изостанали от китайците, защото иначе транспортът ни – таксита, влакове, маршрутки, щяха да бъдат постоянно блокирани. А като ни блокира (съвсем) транспортът ( след като и компартията ни се оказа калпава да внедри капитализма), как ще ги стигнем…китайците?

10 мнения за “Китайската икономика е номер две- новина номер едно за 2009 г.”

 1. Генералният директор на БДЖ дали е прочел тази новина?Ама пък и само как звучи,а?Генерален директор.Все едно е шеф на ТЖВ или Шинкансен.Е,нищо де.Нали ни обеща,че през 2019-а влаковете на БДЖ ще се движат със скорост 160 км/ч.Което си е по-близо вече до китайските 350 км/ч.И ще бъде истински успех за българската комунистическа партия.Която без съмнение ще управлява тогава.Освен ако по това време китайците не са започнали да се придвижват с летящи чинии.Но това е една друга тема.Май се отплеснах.

 2. Бих искал да допълня към статията на г-н Инджев следното:

  През тази година, с цел запазване на растежа над 8%, китайското правителство състави план за стимулиране на икономиката, който възлизаше на близо 600 млрд. долара. Това са еднократни разходи, в голямата си част в инфраструктурни проекти, които не е никак сигурно доколко могат да окажат траен ефект. Т.е. по този начин формално се запазва високото БВП, но ако реалната икономика не намери собствени сили, държавата трябва да продължи да харчи – и то такива чудовищни суми като горната. При все че Китай в момента разполага с огромни валутни резерви, и те не са бездънни, т.е. този модел на подхранване на икономиката не може да бъде устойчив.

  А иначе, ако говорим за това доколко похарчените по този начин от държавата пари могат да стимулират реално икономиката, наскоро научих един пример за такъв инфраструктурен проект, който мен лично ме настройва доста скептично:
  През последните години правителството излива огромни суми за преместването на град Ордос, Вътрешна Монголия (автономен район на Китай, за разлика от Външна Монголия, което за китайците е познатата на нас държава Монголия), на ново място, на 30 км. от настоящото. Построяването на новия Ордос струва ужасно скъпо, естествено Китай и тук е воден от амбициите си да твори и гради невиждани неща, така че градът изглежда като взет от бъдещето, с огромни небостъргачи, високи технологии и пр. Но е празен. Населението си стои в стария град и няма намерение да се мести, а сградите и улиците в новия са пусти. Така всичките тези пари, които държавата е изливала с години, формално са довели до увеличаване на БВП, каквато е била и целта на правителството; но реално освен с разкриването на временни работни места за строителите няма особен принос за икономиката и, ако това положение се запази, ще се окаже, че огромната част от тези пари всъщност просто са били хвърлени на вятъра.

  Тук има едно хубаво видео за новия Ордос, ако на някого му е интересно (около 4 мин.):
  http://www.youtube.com/watch?v=0h7V3Twb-Qk

  Във всеки случай, на всички трябва да е ясно, че нарастването на БВП само по себе си няма как да разреши проблемите на Китай. А те наистина са огромни и се задълбочават все повече и ако не се разрешават реално, нещата там могат да станат наистина много страшни.

 3. нека само добавя, че китайските фабрични работници нямат годишен отпуск,неделята не е гарантирана като почивен ден и работят по най-малко 10 часа за мизерно заплащане (е,все пак повече отколкото биха изкарали като земеделци в едно почти натурално стопанство).

 4. А мерси!
  Те тия с 2-рата икономика имат една политическа власт дето им определя какво да гледат и какво не, къде могат и къде не да шават из Интернет-о
  Концлагер!!
  За тва пък Успешен 🙂

 5. Към Стефан,който правилно асцентира на комунистическия афинитет към ОБЕМНОТО НИЩО,ще добавя,че всичките цифри са от статистиката на КНР.А всеки знае какво значи ком. статистика.Но най-важното:основния ръст е постигнат от американските предприятия и в не малка степен японски и западноевропейски.А над 60% от износът им е за най-големия световен пазар САЩ.Това показва,че икономиката им е под тотален външен контрол.Верно,че по БВП излизат на второ място,но са 3/!/ пъти след САЩ при 5 пъти повече население.

 6. “лощо ще стане, когато китайците разберат, че до сега са яли само гарнитурата и си поискат основното ядене”

 7. Преди около 18 години четох за доклад на института за стратегически изследвания към амерканския конгрес,където се казваше,че ако средния китаец достигне жизненият стандарт на средния американец от 50-те години,то ресурсите на планетата към момента ще бъдат изчерпани за 25 години.

 8. А на хоризонта се задава и еденомилиардна Индия… Те също искат да потребяват…

 9. Стига сте писали глупости ами учете китайски. Китай е следващият световен лидер. Китай държи целият свят за топките и то така здраво че не могат да мръднат да шавнат даже. Правете си изводите първите срещи и на американският и на руският президент бяха в Китай.

 10. Ето реални цифри от 2008 сложете ги тези 8 процента и пак Китай не са на 2-ро място:
  1 European Union
  $ 14,940,000,000,000
  2008 est.
  2 United States
  $ 14,440,000,000,000
  2008 est.
  3 China
  $ 7,992,000,000,000
  2008 est.
  4 Japan
  $ 4,340,000,000,000
  2008 est.
  5 India
  $ 3,304,000,000,000
  2008 est.
  6 Germany
  $ 2,925,000,000,000
  2008 est.
  7 Russia
  $ 2,271,000,000,000
  2008 est.
  8 United Kingdom
  $ 2,236,000,000,000
  2008 est.
  9 France
  $ 2,133,000,000,000
  2008 est.
  10 Brazil
  $ 1,998,000,000,000
  2008 est.
  11 Italy
  $ 1,827,000,000,000
  2008 est.
  12 Mexico
  $ 1,567,000,000,000
  2008 est.
  13 Spain
  $ 1,402,000,000,000
  2008 est.
  14 Korea, South
  $ 1,338,000,000,000
  2008 est.
  15 Canada
  $ 1,303,000,000,000
  2008 est.
  16 Indonesia
  $ 916,700,000,000
  2008 est.
  17 Turkey
  $ 903,900,000,000
  2008 est.

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.html?countryName=China&countryCode=ch&regionCode=eas&rank=3#ch

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.