Целувките са полезни, боят е вреден, но празничен – като президентско обръщение

Най – после и аз попаднах сред мнозинството – да ми е честита новата година!

Оказва се, че по официални данни 79 на сто от българите са празнували новогодишно у дома. И аз така!

Човек като си е у дома и не му е прекалено шумно от разни оркестри и диджеи, не му пречат някакви си келнери и прекалено развеселени граждани от селски тип, в един момент му се приисква със средствата на модерните комуникации да се осведоми какво става по широкия свят. Което най-добре може да се провери в новинарските сайтове и емисии. И ето какво научих.

Оказва се, освен, че повечето от нас си празнуват у дома ( не толкова от привързаност към познатата от останалите 364 дни в годината обстановка), човек може да се натъкне на всякакви полезни открития за собствената нормалност, колкото и да се е съмнявал досега. Хубаво било да се целунем на връх смяната на годината – това е сред водещите заглавия.

Има обаче и неприятности ( няма да ви развалям настроението със съобщението на пожарната за двама загинали при пожар в новогодишната нощ, нито ще ви връщам към стрелбата по бизнесмен в София, който се оказа съдружник на главния секретар на президента ни – тази новинка бързо ще отшуми и изтлее, както всички подобни). Отключвало се домашното насилие по празниците. Поради алкохол, безпаричие, депресия ( не ненаучен език му се вика “махмурлук”). Откритието е с бургаски адрес, но можеше и да е с всякакъв друг- просто само в Бургас са се сетили да забележат и да споделят с нас, че българинът си бие жената и децата по принцип, но с особено настървение- по празниците.

Преди да кажа обаче кое преоткриване на топлата вода най-много допринесе за стопляне на сърцето ми в не толкова тихата и свята нощ, да ви кажа и на вас ( ако още не знаете), че през януари ще се състои кастинг за “мис Баба”. Ако сте от другия пол и се чувствате дискриминиран, бъдете кавалер. И вашият ред ще дойде.

Може и да сте се досетили вече, че най-хубавото търпеливо съм ви оставил за финала, за да му се насладите като на кадаиф след шкембе чорба. Разбира се, че става дума за президентското приласкаване на телевизионния зрител. Наред с напомнянето да бъдем съпричастни с бедните, строгият но справедлив баща на нацията предупреди да не даваме ( а защо не да не вярваме на?) обещания хей така, като коледни играчки за елхата, които просто си прибираме след празниците за следващата година. Какъв чудесен образ, какъв споделен личен опит !

Но главното президентско послание беше, че успехите нямало да дойдат даром. Трябвало здраво да поработим. Благодарим за напътствието.

В духа на президентската мъдрост запретвам ръкави и започвам да работя здраво ( не че има къде другаде, освен у дома, но пък тук съм на единственото място в класациите, където съм си заедно с мнозинството).

Тази статия е моят принос в реализирането на тезисите на др. Г.Първанов да работим здраво за успеха – аз това работя, пиша! Сега чакам и успехите ( а те няма да закъснеят – остана ми само една Нова година, в която за десети и последен пък ще слушам напътствията му, преди да си хване пътя).

Така че, драги сънародници, целунете се полезно, запишете за съответния кастинг ( все ще намерите своята ниша), не си бийте жените и децата прекалено често (то бива празнуване, ама не прекалявайте) и се залавяйте за работа.

Успех!

31 мнения за “Целувките са полезни, боят е вреден, но празничен – като президентско обръщение”

 1. Честита новата 2010 г.Иво,бъди жив и здрав и обичта в семейството да не напуска дома ти!

 2. На всички, и про и анти, Честита Новата Година!
  Със сигурност и през 2010-та няма да ни се разминат събитията за коментар, но ако най-малкото уважаваме изказваните мнения повече отколкото в предишната, имаме шанс да направим новата по-различна.

 3. Новогодишната нощ беше пикова по отношение на посредствеността.Нова ТВ сякащ беше леко встрани.Но БТВ-то със Слави ,БНТ-то с сръбския кафански фолклор на Горан Брегович….Духовния разгром на българина продължава.Мартина Вачкова с фалшив патос..”Сега да послушаме отново ,човека заради когото сме дошли-Великия Горан Брегович !!! “…Тончо Простакчиев е най-убедителен когато играе роля на простак.Дори и Хамлет да изиграе-пак като простак ще го издокара.Словото на Гоце-цинична боза,унижение за хората които имат мнение за Президента-агент-резидент.

 4. Останах много доволен от новогодишната програма на руската национална телевизия, Канал Первый. Това, което ни предложиха нашите телевизии, си беше една нескопосана седянка на скучни селски смешници. Време е да поискаме от българските телевизии да започнат да ни плащат, за да ги гледаме.

 5. Благодаря за “надзърването” в речта от 12 без пет и подходящите оценки, защото, дори и от любопитство, не можахме прежалим нервите си и, все пак, празничното настроение за грозни лица в Новогодишната нощ…

 6. Може би догодина, ако е живот и здраве, ще взема да изслушам най-после новогодишното обръщение на този президент, щом като ще е за последно. Досега просто не издържах да му гледам физиономията, камо ли да го слушам, и веднага превключвах на Анимал планетс.
  Честита Нова година на всички!

 7. Честита Нова 2010 година! Горе главата Иво,усещам някакво отчаяние те е обзело.Ако не за себе си то поне работи здраво за приятелите ти от блога и успехите няма как да не те споходят.Успех и продължавай смело напред!

 8. И аз като Нина и други колеги изпуших 1 цигара на терасата, докато Гоцэ Сырыщныка словоблудствуваше.Невъзможно е човек с горе-долу някакъв интелект, гражданско чувство и вкус да изтрае шпертплатените кухотевини на граовския цървул.Апропо, няма ли сега пак да попита риторично къде е главата на мафията? Ами адресът й е София, столица Болхарской Задунайки, бул. ДОНДУКОВ №…А да ви видя, познахте ли номера?! Познахте-№2! С Новым Годом!, както се казва на рубладжийски.

 9. Честита Нова Година Г-н Инджев, бъдете жив и здрав Вие и семейството Ви и всички читатели!

 10. Сега вече президентът не може да пречи! Инджев има своя нова работа, има своя блог, има, най-накрая, и нас- своите коментатори. Всичко оттук нататък ще се реши от талантливостта на блогъра и пазарното му търсене. Така че, няма никакъв повод за униние. Ето, дори Бойко Борисов не се е опитал да попречи по някакъв начин на работата на блога, явно, му има респект!

 11. И аз като Джедай гледах Първи канал на ОРТ. Не че беше кой знае какво , но ако го сравниш с безплодните напъни на С. Трифонов и на инфантилните идеи на Иван и Андрей, си беше шедьовър на телевизионното изкуство. В 23.00 със семейството отидохме на площада. Развеселени хора от всички възрасти, младежки компании, семейства. Учудващо много чужденци. Почти никакви балкански пиянски изпълнения /е, с малки изключения/ Г. Брегович не изневири на себе си. Успяваше да задържи вниманието на почитателите си. Не мисля, че стилът му е “сръбски кафански фолклор “, както го класифицира Костовист. По-скоро е опит, според мен не много успешен, за стил “Балкански космополитизъм”. По едно време изпълненията му започнаха да додяват с еднообразността си. Накрая взриви публиката, както си умее той с хитовете си от “Аризонска мечта”, Месечина, Джурджавдан, Калашников. Трудно ми е да определя велик ли е “Великия Горан Брегович !!!” но публиката определено се кефеше. Хубаво време, свеж въздух, приятна музика, усмихнати лица наоколо – какво повече му трябва на човек , за да посрещне Нова година. Плюс това ч си спестяваш баналностите от ежегодното, вече седемкратно обръщение на президента.
  Така посрещнах 2010 г.
  Честита Нова година и на г-н Инджев, и на всички посетители и почитатели на блога му!

 12. ЧЕСТИТА ДА Е НОВАТА ГОДИНА НА ВСИЧКИ!Дано тя ни донесе силите да си извоюваме по-добър живот.

 13. Труднооспорим е фактът, че блогът на Инджев запълва празно духовно пространство. Крайно време е достъпът до него да се направи платен. Мисля, че една годишна такса от 100 лева ще е разумното решение. Който иска да се наслаждава и потребява чужд труд, трябва и да го уважава. Ежедневно в блога на Инджев влизат хиляди хора, които, изразявайки своите адмирации към автора, твърдят, че се възхищават на творчеството му, но всичко свършва с това, че те му пожелават успех. Предполагам, че ревностните почитатели на Инджев няма да имат нищо против да го подпомогнат и в един чисто материален план. По този начин те още веднаж ще засвидетелстват своето искрено и отговорно отношение към журналистическото явление “Инджев”.

 14. chestita novata 2010 IVO , celuni semeistto si, badete zdravi,shtastlivi i bezgrijni… graoveca “capo di tuti capi” sam se copa vse po-dalboko,mainata mu… shte go prejiveem!

 15. Питам се какво да мисля за тези, които отвреме-навреме аплодират тази емблема на посредствеността, която е сегашния президент? А знаеме и че не са малко.От партийния омбудсман Гиньо, през живия класик дядо Левчев Любомир, после издателя-лирик Гранитски, през орденоноската-журналистка г-ца Дърева, вестникарския магнат и прозаик Тошо Тошев и пр.и пр! Лъжат ли, шегуват ли се или знаят, че безсрамието в тази страна не само не се наказва, но и получава дивиденти…

 16. Здравейте! Да ви е честита! И аз бях в къщи- сам. Но никой не набих (ерген съм..:)). И хич не слушах президента, слушах си “Pink Floyd”..мразя чалги! А онзи- бургазлията-побойник, вероятно ще да е бил от друго племе- бегейско може би?! (Нали знаете, че Бургас и бургазлий водят началото си след сливането на две племенни общности- “бурги” и “гъзлий”?…Но е било отдавна, претопили са се вече.. Сега преобладават селяните…:))

 17. Г-н Инджев,ще Ви кажа,че никога и нищо не може да оправдае,
  задържането на собствения народ на един посредствен държавник,за да се изравнят други в своята естествена еволюция…в която рудиментарните мисли и действия,не са измежду най-подходящите за висшия пилотаж в политиката…По въпроса м.г. бяха прави и г-н Медведев, и г-н Путин,но това не ни грее,щом сме били кастрирани,дори и с упойка…
  Това,че Русия ще се оправи някак си,не е утеха…
  Припомнете си Франц Йосиф и “Сиси” и се запитайте преди колко столетия,Иван Асен II,e бил по глям пич от (“сценичния съпруг” на Роми Шнайдер…може да питате и феодалните старци-историци,ако не друг И!!!!

 18. За много години!Г-н Инджев,бьдете
  здрав и оптимизма да не Ви напуска.
  А за 100-те ,лева не се връзвайте на тази игра .В БГ-то е рисковано.

 19. Към Джедай:

  Предложението Ви е едновременно комплимент и повод да благодаря на всички, които подкрепят и помагат на блога.
  Не бих отказал каквато и да е помощ, която не ме обвързва, защото това ме прави лично независим , а блога- едно начинание с продължение ( което би помръкнало, ако се наложи да се заема с друго заради прехраната). Но да поставя такова изискване за достъп ми се вижда доста нескромно.
  Ако блогът беше сайт, който е колективно ( по-скоро анонимно) дело и е доказал своето качество , би било възможно. Но не мога да си сложа на името етикет с цена.

 20. Преди всичко честита 1910 г., г-н Инджев! Дай, Боже, тя да Ви донесе радост, нови перспективи, успех, щастие и, разбира се, здраве!

  Остава да Ви благодаря за преразказа на нищонеказването. Защото, май и аз се оказах част от мнозинството. Онова мнозинство, което “нЕма нерви” да гледа, чува и слуша президент Гоце. Пуснах аспиратора – и ние си имаме заглушително устройство, пък си изпуших последната цигара за годината. И изслушах с удоволствие “Многая лета” на Борис Христов. Какъв контраст – величие срещу посредственост!

 21. Честита Нова година, г-н Инджев.
  Здраве и късмет на Вас и на Вашето семейство.
  И през Новата две хиляди и десета – както винаги до сега – право в ДЕСЕТКАТА!

 22. И нещо в добавка – във Франция новогодишното приветствие на президента към нацията се излъчва в 20:00.
  Недоумявам защо в България продължава живковската простотия т.нар. държавна глава да се натрапва на НАРОДА в полунощ.

 23. Иво, нали знаеш какво е отговорил Конрад Аденауер когато го попитали обича ли Германия? Казал: “Аз обичам моето семейство, а на Германия служа.” Затова напълно те разбирам, ако някой ден в избора между прехраната и блога решиш да се заемеш с нещо друго. На нас ще ни остане умилението, че сме били съпричастни на твоя “хъшовски вестник” (както веднъж го нарече Астор). И тъй като с друго не мога да ти помогна, ще ти направя едно предложение. Защо не се свържеш с Ralitsa Vassileva, която сега е anchorwoman на CNN Intrnational? Има я на Twitter (RALITSACNN). Нали знаеш, че тя е станала кореспондент на CNN пишейки репортажи на английски за World Report. Каквото и да решиш – успех!

 24. Честита Нова Година, Здраве за всички, Мир и Любов в къщи и вън от къщи.
  Не знам дали е новогодишно, но ми беше интересно да прочета това http://dogbg.net/index.php?sta=218&catid=2.
  Доста има за мислене, може да докара главоболие – да не се бърка с главоболието от греяна ракия.

  http://dogbg.net/index.php?sta=218&catid=2

 25. реализирането на тезисите на др. Г.Първанов да работим здраво за успеха ……………………………..(мое допълнение)да се обвържем с майка Рус во веки веков.
  Гоце вътрешно то му е било на ум.
  Здраве през тази година г-н Инджев.

 26. Повтарям отново:не заради Русия,която дори при мракобесническия
  стадий на Сталин,е съхранила r духа на Петър I и на Екатерина II,че дори и иконите,което е било по-всемогъщо явление от прецизната
  машина на Абвера,а нейния твърд “имперски дух, уважаван и от чернокож американски президент -са вечните неизменни фактори,НО не и на една партия узурпирала “самопровъзгласения монопол” за съюз със СССР и “хляба чер”…
  Тъй като -а не може и да бъде другояче!-такъв завет е следван и от премиера- както е забелязан правилно – няма как,рано или късно,да не даде истински и качествени плодове….
  Озориха се дори Лех Валенса и Вацлав Хавел,които са начело на стари уважавани ентралноевропейски
  държави,но и “селска България”,
  щеше да е с повече късмет,ако БКП не беше я привнесла като др.монета -з а л у д о- за друг експанзионизоъм и импулсивна външна политика,която отвращавеше
  и самите руснаци….
  Но затова ще говорим друг път, поговорим другой разь тъй като за униние у г-на Инджева и речь быть не можеть…

 27. Иво,мисля си колкото мога и съм стигнал до извода че не напразно ни казваш-мълчанието е злото и ние сме стигнали до там, до където сме им позволили да ни докарат.Надявам се тнзи две твои определения да фокусират общественото внимание в България през 2010г, но за да се случи това е необходима гластност и закрила за Български Граждани които са свидетели или са пострадали от престъпления на недосегаемата политко-икономическа мафия в България.Предлагам ако е възможно да разговаряш със раследващи журналисти от България и ЕС и ако има готови да реагират на конкретни сигнали до твоя Блог, тогава говоренето на истината ще победи мълчанието на злото и ще доплуваме успешно до бреговете на Българската Правова Държава в ЕС.

 28. Уви, Иво! Първанката ще ни поздрави още веднъж за 2011… Разбирам те за избързването, но мандатът му е по-дълъг (за другите му работи като пушки и пр. не съм компетентен)! Освен ако го посъкратим, но не виждам с кого…

 29. Новогодишно посткомунистическо поетично послание.
  /по известна мелодия /
  Да се учим и работим,
  да работим и мълчим.
  Тъй ни учи бате Гоце,
  президентът ни любим.

  А във дните за почивка
  всички в къщи да стоим.
  Той да стреля по козлите,
  ние да мълчим, мълчим, мълчим.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.