Чушкопекът на БНТ е констатация за душевна констипация

Когато чушкопекът, който работи с електричество, побеждава по своето значение в съзнанието на едни хора самото електричество, значи са жертва на късо съединение с дълга предистория.

Това е изводът, който се налага от гласуването, организирано от БНТ за “революциите” в българския бит. “ Ииии победителят ееееее….Чушкопекът!”. На второ място остана някакво си електричество.

Чушкопекът е Оскара в страната на скара-бирата като непреходна ценност, включително при т.н. преход. О, скара, о,бира!

Проблемът обаче не е само в чушкопеченето като национален феномен. Той е във “вашия телевизор”. Явно това е неговата публика. Предсказуемо тя избра “Под игото” на Иван Вазов за най-велика книга- не че той е еквивалент на чушкопека в литературата, но е подобен в едно отношение- толкова си могат уважаемите зрители. Това са чували, това избират ( бас държа, че за мнозина от гласувалите Мунчо е голям тъпанар, нищо, че той е единственият герой от “Под игото”, който е адекватно луд, за да казва смъртоносната истина). Сигурен съм, че при едно гласуване за най-голям идиот в българската литература Мунчо ще спечели още една “всенародна” награда на горкия Вазов.

При друго гласуване, организирано от БНТ през 2009-та година, се оказа, че зрителите си умират по ядрената енергия, особено руската, от която умряха (неизвестно колко хиляди, тайна!) хора в самата Русия, Украйна и околностите, сред които вероятно е и България ( също е тайна). Нямам предвид само ядрената бомба Чернобил. Тя е повторение на зловещото ядрено замърсяване от района на Челябинск в Урал много години по-рано, което продължава да е сред мистериите на съветската секретност.

Не е вина на гласувалите това, което БНТ не им е разказала – че на 29 септември 1957 г. в съветските заводи за ядрено оръжие “Маяк” избухва резервоар с високорадиоактивна течност. Взривът е в пъти по-силен от онзи в Чернобил през 1986 г. ( и също в пъти по-неизвестен като събитие за широката публика и до днес) Обезлюдени са 23 селища в южен Урал, пометен е град- Озьорск.

За сведение на зрителите на БНТ, в наше време в района на същия този “Маяк”, в южен Урал, на границата с Казахстан, ( каква зловеща ирония в названието, “Фар”!) се складира отработено гориво от ядрени централи, включително и от България. Това става за сметка на здравето на местното население, за чието продължаващо ужасяващо облъчване правозащитници напразно алармират – пука й на властта в Москва! Този сюжет го нямаше, когато БНТ дискутираше на живо “за” и “против” АЕЦ “Белене”.

Ако в Кремъл се отнасят така към собствения си народ, какво да очакваме ние?

Представям си как Дядо Вазов би реагирал на “ядрения” неинформиран избор на днешните българи. Той е бил по-голям патриот, отколкото русофил. Доказва го с пазените в тайна от широката публика у нас, заклеймяващи изключително остро руското военно нахлуване в Добруджа през 1916 г. стихове ( “ строшихте ни игото тежко, а днеска ни носите ново”…) .

Руско иго! Казва го разочарованият от руската политика към България патриарх на българската литература ( и русофилството), човекът, който налага в българското съзнание “турското иго” (разбираемо за времето си, но употребявано днес за съвсем други цели) , както и “братушките” с Дядо Иван начело като антипод.

Не съм Вазов, но ако бях, бих написал следното:

Кат Чернобил няма втори
ядрен взрив на висота!
Как човек да не повтори
в АЕЦ “Белене” сега!

Че и по-добре ще гръмнем
както трябва в тоз нов век!
Бориме се да осъмнем
в чуден ядрен чушкопек!

Сред толкова много тайни ( дори заветът на Левски “Който ни освободи, той ще ни зароби” също е тайна за широката публика в България), едно нещо не е тайна:.ТАКИВА са въпросните зрители на БНТ. Те не просто гледат БНТ. Те са отгледани от БНТ. И резултатът е чушкопек, някакъв умствен запек, констатация за душевна констипация.

Тези зрители на БНТ със сигурност не са чували, че самият Дядо Вазов е обвинил руснаците, че ни носят иго- казва го два пъти в стихотворението си “На руските войни” ( “ и няма ний врат да превием пред никакво иго позорно”, предупреждава той агресорите). Още по-малко знаят вероятно за някакъв си “Маяк” в Русия, който мъждука през мрака на съветско-руската цензура като страшно предупреждение към безумците. Кой да им го каже, БНТ ли?

Силно се надявам след тази моя реплика по БНТ да не организират допитване до своята публика за смъртното наказание на всеки, който не харесва късото съединение в главите на зрителите на БНТ и вината на самата БНТ за това. Резултатът е предсказуем. Ще се мре.

Подпис: Ваш Мунчо.

69 мнения за “Чушкопекът на БНТ е констатация за душевна констипация”

 1. ЗА ТОНУС НЕЩО ОТ ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ

  (убеден съм, вечна му памет и слава, че и той би писал в нашия блог)
  Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”Русчук, 1-й Март 1886 г.З.СтояновИз предговора към статията на Георги С. Раковски “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”, публикувана във в.”Дунавски лебед”, 1859

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!

  Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.
  Ние, дето се турим в положението не на граждани на днешното авантюристическо правителство, а на турски раи, с гордост на челото констатираме тоя факт, че овцете, козите, говедата и кокошките на нашите бащи са били в Турция швейцарски граждани, когато нашите нещастни братя руски селяни са били до сто пъти по-долни.
  Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място.

 2. И от Георги Сава РАКОВСКИ:
  Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали.

 3. Никога не съм се “родял”, както е прието да се казва, с българския си корен. Не толкова заради очевадната духовна незначителност на народа си, колкото заради “организмичния” му начин на мислене. Онази думичка в заглавието е поредният повод да се почувствам още малко по-далеч от произхода си. Изгледах цялата празнична програма на руската национална телевизия Первый канал и за 5 часа гледане не се натъкнах на нито една пошлост, на нито една “по-такава думичка”, на нито една асоциация, която да мога да дефинирам като нелицеприятна, на нито една дебелащина. В България, обаче, “организмичното” се маже дебелашки като мармелад на филия. На него у нас му казват “журналистика”. И страшно “кефи”.

 4. Иво, първом спорна година! Здраве, щастие и успех през новата за теб и хората около теб.
  Статията ти е болезнено истинска. Дано повече хора да я прочетат. Може пък и да прогледнем за “тая” русофилска олигофрения дето ни не “пуща”.

 5. Честита нова година,г-н Инджев!
  Пожелавам Ви плодотворна и щастлива година!

 6. Прекрасно!

  Да, това е истината за манталитета на клиентелата на голямата кръчма, наречена БНТ. Кръчмарски внушения, кръчмарски въпроси, кръчмарски отговори. За съжаление клиентите на кръчмата избират и кръчмаря – с 4-годишен мандат.

 7. С извинение за лекото отклонение от темата искам да споделя тези стхове,на които попаднах в мрежата и които няма да видите никога в “официалните” и “свободни” български медии:

  ХОТЯТ ЛИ РУССКИЕ ВОЙНЫ?

  Хотят ли русские войны?
  Не спрашивай у тишины,
  Не спрашивай у тех солдат,
  В мемориалах что лежат.

  Спроси у цинковых гробов,
  В которых молодых сынов
  С земель соседских привозили
  Старухам, чтоб те слезы лили.

  Спроси у бравых тех ребят,
  В Кремле которые сидят,
  К погонам звезды пришивая,
  Дубиной «мирною» махая.

  Спроси у Польши и Литвы-
  Им о России снятся сны.
  Спроси у пражской у весны, –
  Хотят ли русские войны?

  Спроси у венгров, как когда-то
  На танках русские солдаты,
  По Будапешту рассекали,
  Вугорцев к миру «приучали».

  Тебе ответит старый финн,
  Проживший много – до седин,
  Как «мирно» русские войска
  Рвались сквозь зиму и снега.

  Есть что сказать и белорусу ,
  Тому, чьи предки из литвин,
  Какою жуткою ценою
  Им братство подарил москвин.

  Когда Суворова орда
  Палила села, города…
  Спроси, спроси у Куропат-
  Там непокорные лежат.

  Спроси – что Украине братской,
  Заверенной в любви славянской,
  Из цепких рук большого брата
  Зачем защит искать у НАТО?

  Спроси всех западных славян, –
  Как миру их учил Иван…
  Миролюбив солдат-Иван
  Бомбил Кабул, Афганистан.

  В их кишлаки и города
  Не мир пришел – пришла беда.
  Спроси у вдов, детей Чечни, –
  Хотят ли русские войны?

  Кто он, русский «миротворец»,
  Тебе ответит гордый горец.

  Грузин, улыбчивый всегда,
  Сквозь слезы просто промолчит.

  От миролюбия соседа
  Сейчас его земля горит.

  ХОТЯТ ЛИ РУССКИЕ ВОЙНЫ?
  И от Китая до Литвы
  Найдется ль хоть один сосед,
  Который твердо скажет, – «НЕТ!»?

 8. пп. При цялото ми уважение и симпатия към руския народ и дълбокото ми неуважение и антипатия към традиционата руска имперска политика!!

 9. :))))…Eeee, тоя път, Иво, много ме разсмя!..(макар, че другото е тъжно…) Ноо тая година звучиш страхотно!…:))

 10. Поздрави, г-н Инджев!

  Приех сравнително хладнокръвно като за Ваш горещ поддръжник и читател факта, че сте бил секретен сътрудник на ДС, макар че провокира до непоносимост принципите ми, но в същото време позициите и реакциите Ви от последните години ми даваха и дават основание да запазя уважението си и подкрепата си за Вас, още от времето, когато въпреки че т. нар. президент беше с много силни политически позиции, зададохте директен въпрос за критата материална връзка на Гоце с Манджуков.

  Присъединявам се към диагнозата, която поставяте тук на съвременната масова нагласа, да не кажа манталитет, но ми се иска да видя и предложение как да се отървем от опростачването. Освен стария лек – лична (духовна) хигиена, аз друго не се сещам.

  Радвайте се на здраве, обич, уважение и читатели!
  Жоржета Божанова

 11. Да плача ли, да се смея ли. От една страна, как пък да отговориш на зададени от БНТ въпроси – на тъпи въпроси, подобаващи отговори. За да спасим достойнството на народа, който винаги е прав, нека кажем, че е проявил изключително чувство за хумор като е поставил чушкопека пред телевизията. За електричеството е разбираемо – то не се вижда. Ето я ситуацията – гледа бълг. Зрител БНТ, гледа и чушкопека, сравнява ги и преценява кое има водещо място. Точна преценка. Чушкопекът е добра метафора на революцията в българския бит (няма какво да се лъжем – това е нивото, достигнато от “бълг. нация – нация техническа”) и е заслужена присъда от публиката, която БНТ грижовно си отгледа през годините. Та нищо чудно да се построи и един нов ядрен чушкопек.
  Г-н Инджев, чушкопекът е идеалнате метафора и на АЕЦ “Белене”, но едва ли ще ви разберат. Тези дето класират чушкопека на първо място, че не ви разбрали, е малка работа, то и без това тях никой не ги пита. Голямата работа е, че тези дето вземат решения няма да ви разберат, ама и те толкова си могат.
  До Костадин относно ХОТЯТ ЛИ РУССКИЕ ВОЙНЫ? – едно допитване на БНТ до зрителите може да даде изненадващ отговор на въпроса – но мисълта ми е, че дебатът за чушкопека АЕЦ “Белене” няма нищо общо с руския народ, руската култура и имперската политика. Вмъкването на тези елементи в един чисто технически проблем, както виждаме измества фокуса .
  През Новата 2010 година от здраве и късмет да не се отървете.

 12. Русофилството е само едно: неизлечим душевен недъг. Има и имитатори – това са платени от Москва агенти, които се правят на недъгави.Президентът е най-сложния случай – предполагам, че е и двете едновременно.Що се отнася до руския народ – нека не го делим от управниците му – от времето на Иван Грозни той си е с тях “Наши” – тях гледайте за да ви е ясна Русия!

 13. Attn.Mitch Stewart,Director Organizing of America
  Dear Director,probably in some moments you may add another crucial initiatives already targeting those in Congress who are championing also strong changes in all 50 states,to which concern new vision and attitude to impulsive Foreign Policy,as such contrary to that defended in times of Roosevelt,after the World War II and charged with auto critic against American idealism,moreover now,when takes place the expected miracle of China….and President,s comprehensive health reform, is heard through both houses for the first time in America….
  In any case Sir,am sure,your wise Ambassador in Sofia,would not hesitate to turn the attention of the White House,about a society, wrongly charged with a no corresponding values to Human Civilization and duly orientated,
  as needed to strongest Euro Atlantic Partnership, but deleting always that in the spirit of new challenges,as imposed for decades in the 21 century by US and EU President,s with a silent diplomacy of a noble Lady!
  The efforts of O F A,Sir might had have helped to push your
  country forward
  Thanks for making it all possible
  Stamen S t o i c h k o v- Bulgarian volunteer
  Sofia,01/01,2010

 14. Кат Чернобил няма втори
  ядрен взрив на висота!
  Как човек да не повтори
  в АЕЦ “Белене” сега!

  Като ученици казвахме: Ако няма рима – удари ма!

  И да ви припомня името на шефа на БНТ – УЛЯНА…

 15. Новината за избора на зрителите на БНТ беше покъртителна и представяща отлично аудиторията “отгледана от БНТ”.

 16. Катарзиса който трябва да изживее българина по отношение на Русия е задължително условие към изграждането на една достойна България.Няма аналог в Европа,а предполагам и в света – на българското русофилство.Такова преклонение,съчетано с пропагандна завеса и се получава-българин,който иска да излезе от Обединена Европа и да се засили към Китай.
  Аз лично съм благодарен на проф Георги Бакалов-в предавания по радио Свободна Европа,в негови статии и публикации много полседователно разобличава Русия в неийните имперски апетити към България.Днес проф. Бакалов е председател на комисия за Българския Архив /или нещо такова/- и е дал заявка да нивърнат руснаците българския архив който те плячковасали 1944 година.
  Разбира се и Захари Стоянов а нвговите “Записки по българските въстания”-много български звучат и открива много важни неща.Както и този стих на Вазов
  На руските воини

  О, руси, о, братя славянски,

  защо сте вий тука? Защо сте

  дошли на полята балкански

  немили, неканени гости?

  Желали би вас възхитени

  да срещнем со сълзи и с китки…

  Но идете вий настървени,

  на грозни зовете ни битки!

  Желали би вас да прегърнем

  и тоз път сърдечно, горещо.

  Но взорът ви свети зловещо…

  Как ръце сега да разгърнем?

  О, руси! Аз друг път ви славях

  за подвиг велик и чудесен,

  високо ви лґкът поставях

  във мойта душа, в мойта песен!

  Вий някога знаме Христово

  развяхте за благо човешко –

  строшихте ни игото тежко,

  а днеска ни носите ново!

  И пак не ви мразим (не крия:

  обича ви още народа);

  но любим и свойта свобода,

  стократно пµ любим я ния.

  За тоз кумир ние се бием

  и с чужд, и със близък упорно

  и няма ний врат да превием

  пред никакво иго позорно!

  О, колко ви, братя, жалея!

  О, как би желал, братя клети,

  свобода и вам и за нея

  кат нас да живейте и мрете!

  1916

 17. Чудесно допълнение към “душевния запек” на “телезрителите”.Дано да се намери добър преводач и медия,в която да прочетат съвременния вариант на една популярна песен от съветско време.

 18. Същи севернокорейци станахме – нямаме какво да ядем, но иначе гласуваме за: “Изберете ядреното!”

 19. Ако обогатим стария лозунг-”Хляб,ток,дървени налъми и…ядрена централа”!!

 20. Ето,това е интересна тема. И много,много показателна за нашия,за съжаление,балкански манталитет.
  Вижте,май е дошло времето да си го кажем – имаме толкова трески за дялане,та каквото и да правим,както и да го увъртаме,каквито и причини да търсим в световната конспирация и тем подобни, трябва да сложим ръка на сърцето и да си го признаем – много,ама много сме зле – там,вътре,в усещанията ни човешки.
  Затова наистина е метофора този ЧУШКОПЕК, метафора на всичко онова,което ни прави един тъпелив,почти безмозъчен и толкова податлив на каквито и да е внушения народ,народ,който както върви,май че последен,а може би и никога,не ще се излекува и от комунизма,и от двуличието,и от тарикатлъка,и от продажността,и от келепирджилъка…Преди изборите един новоизпечен демократ така ми отговори на мой въпрос защо СДС се коалира с хора от НДСВ -“Ами,какво лошо има? Важното е да добавим избиратели.” Приплака ми се – млад,двадесетгодишен…И какъв начин на мислене? Е,защо тогава гълтахме жабетета толкова години – без работа,болни и тъй нататък…Нали с надеждата,че този живот не е само далавера,смятане и пресмятане,а преди всичко безкористност,вяра,искреност – все принципи,толкова нужни ни днес…
  Онзи ден на “Шан-з-Елизе” срещам случайно младеж и момиче,говорят български,тоест значи са българи. Спирам ги,честитя им предстоящата година,младежъгт веднага ме пита – кажете ми това как,онова – как…Казах им. В момента,в който аз просто исках да го попитам нещо за България,той се врътна,видях един добре сложен,млад гръб. “Айде,че бързаме”- каза този гръб на момичето до него и…тръгнаха.
  Призля ми – и нахлуха в мен думите на една друга българка,живееща вече 50 години в Париж – “Райков,видиш ли българин,бягай!”
  Е,какво да правя – да бягам ли,приятели? Тук няма електричество,няма АЕЦ,няма турско,руско и прочее робство. Има БГ-манталитет,има нещо,което май почти всеки от нас го носи в кръвта си…Дано,дано да не съм прав,дано…

 21. Ето,пропуснах – топла и здрава Нова година на всички!
  между другото това е единственият празник,когато тук,във Франция,хората се поздравяват с него цял…месец. Да,цял януари си честитят. Така че – още веднъж – ЧЕСТИТО!

 22. Бре-бре-бре, много русофоб се е насъбрал тука бе. Нека не забравяме че изцяло отрицателни и изцяло положителни герои има само в холивудското кино. Г-н Инджев е добър режисьор – ще го вземат там.
  Айде сега руснаците са ни виновни за изпростяването на българския народ до степен да боготвори чушкопека. Не е американския Биг Брадър, не е балканската чалга, не е българската мафия дето го е стиснала до гушата…..
  Не че обичам руснаците ама като бяхме приятели с тях поне погледвахме от време на време я опера я балет я естрада и г-н Азиз не беше още идола на нацията.
  В това отношение американската култура ни се отрази много добре – прост народ лесно се управлява. Тоталитаризма като метод за подчинение се замени с тоталното изпростяване като друг по-ефективен метод за подчинение. Заябелязалили сте че каквато и простотия да ни нататрузят управляващите никой – ама никой не протестира вече. Няма стачки, няма митинги, няма протести – ще речеш че сме най-богатата държава в Европа. Целта е постигната и средството за това е тоталното изпростяване на нацията до животинско равнище – ям, пия и чукам

 23. След тази статия на Иво Инджев,
  дори и да е била поръчана,само се питам какъв би бил следващия от “бисерите” на премиера,за да го чуе Москва и ЕС и се убеди,по-ясно и по-решително,
  че перфидното “дупедавство”на “нашите!”става само за троянска конска фъшкия…
  Това няма нищо общо с финната дипломатическа настройка,
  необходима за всеки нов Източен въпрос при рещаването на който през 1916 г. “белият кавалерийски ескадрон” на ген.Колев,любезно им го е нахендрил на свирепите донски казаци,чиито прадеди са скиторили след Бородино и в Париж!!!
  Е и ?
  Или Уляна,трябва да скопи своите “мъдри титани” или премиерът,да покаже на някои къде зимуват раците!

 24. Всички знаем че първият проблем в България (който е запушил входа на комунистическата пещера с недосегаемите червени разбоиници) е Първановият Троянски кон на Русия.Нашата приказлива работа прилича на тоя дето му казали- ти ще … или ще предеш, но по тъжното в случая е че с бездеиствието си безсрамно плетем въжето, което ще сложи край на България в ЕС…Който носи мъжко сърце и юнашко име в България може да го докаже пред президенството на Руската губерния в София и мирно да поиска оставката на анти-българският президент Георги Първанов.

 25. Мисля че да бъдеш русофоб е също толкова глупаво колкото да бъдеш русофил или какъвто и да е там фоб/фил. Аз харесвам руската литература и класическата и модерната , следователно съм русофил и страдам от душевен недъг? Ясно , отивам да се прегледам. А инак наистина мисля че с избирането на чушкопека хората просто са си направили гавра 🙂 Другия вариант е гласувалите да са 50+ предимно , което явно е аудиторията на БНТ. Относно АЕЦ “Белене” – хората искат евтин ток (дали ще е евтин е друг въпрос) , какво ви изненадва чак толкова?!

 26. Руските империалистически амбиции са познати отдавна за нещастие не са само те, някога може и да са ни мачкали и ние не можем да забравим това, но то не трябва да бъде определящо за мнението ни към руснаците в момента, не че и сега те нямат мераци за господство(такъв е манталитета на всяка голяма сила да има “контрол или силно влияние), но само от нас зависи колко дълбоко ще хлътнем или колко дълбоко ще позволим да ни забият нашите политици, все пак нека не ограничаваме погледа си само към “Дядо Иван” да хърлим едно око към “белоглавия орел” или към най-многолюдния народ на света, или южната ни съседка която според докладите на американското разузнаване до 50г ще има размера и силата на бившата османска империя, а може би имаме истински приятели на запад 🙂 🙂 🙂 да да ама не, със сигурност има хора които вярват в мира, любовта, ненасилието(под всякаква форма) и т.н , но те са малко. миналото с турците, руснаците, западно европейците(визирам предимно орязването на България след берлинския договор от 13 юли 1878) не може и не требва да бъде забравяно, но то трябва да бъде предупреждение да си “пазим задника” а не ръководна политика.
  С уважение ваш св.Павел

 27. Добра статия с важни допълнения от Стамбо.А и стихоплетите много ги бива.Но аз ще повторя нещо,което никога не се казва на българския народ-.”..с гордост на челото констатираме този факт,че овцете,козите,говедата и кокошките на нашите бащи и деди са били в Турция Швейцарски граждани,когато нашите нещастни братя руски селяни са били до 100 пъти по-долни”.Сега е абсолютно същото-като се махне Москва и Петербург ,самите руснаци твърдят,че ние сме Швейцария и Америка за тях.И като знаем ние какво сме,представете си те къде са.На безимотен народ само водката е утеха.

 28. И ОЩЕ НЕЩО ОТ ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ:
  “И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне
  Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!”

 29. Иво, а известно ли ти е за потопената от Брежнев в Донбас мина с около 3 хил миньора вътре, когато те се свързват със Солидарност?

 30. На 18 април 1871 г., Дякона пише писмо на войводата Филип Тотю:
  “Българите, ако се бяха повлекли след четите, щяха да допринесат полза на руския цар, … щяха да си изгубят най-добрите юнаци, в ръцете на които стои българската свобода. Пък тогава нека отсвирюва България до един век още. Това така доказвам на нашите родолюбци, щото да престанат ония бърборения. С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам 69-то (1869 г.), единият препоръчан от одеските българи за добър помощник на българите, пък не излезе така. Уловихме няколко шарлатанлъци и хайде – отдето е дошъл. Кога стане нужда, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.”

 31. Бенковски:
  “АЗ забих нож в гърлото на тирана. А сега Русия да заповяда.”

 32. Руското правителство признава независимостта на България едва на 7 април 1909 г.и то когато се вижда, че Високата Порта (Турция) и другите велики сили са склонни да признаят независимостта ни, ако България се съгласи да изплати данъка дължим за Източна Румелия и да откупи железницата в тази област.
  Вижте сега как „братски” ни помага Русия. Русия дава на България заем от 82 млн. франка с лихва 4,75 %, който ни задължава финансово за 75 години (до 1983 г.).
  Русия приспада тази искана от Турция сума от неизплатения военен дълг на Турция към Русия след Руско-турската война 1877–1878 г., т.е. срещу един необслужван от Турция дълг се гарантира финансовата зависимост на България за 75 години.
  Сега целите се постигат с енергийната зависимост.

 33. Като дете живеех на ул. “Плиска” в Русе по времето, когато се строеше Дунав мост, наричан тогава Мост на дружбата (е, трябва да призная, че съм родена 1946 г.). В съседните блокове бяха настанени семейства на строители от СССР и се случваше да играем с децата им. Когато веднъж се стигна до сбиване, помня как казах на едно от нашите момчета:
  – Не го бий бе, недей, защото те са по-силни от нас – нали са ни освободили!
  Как иначе да си обясня как е могъл детският ми мозък (била съм в първи клас!) да роди такова безумно, раболепно и угодническо умозаключение, ако не със съзнателното и системно промиване на мозъците ни през целия ни живот, но най-вече през дългите безпросветни мракобеснически години на различните социализми и комунизми!
  Дано днешните и идните поколения осъзнаят щастието да определят сами съдбата си!

 34. Никога не съм мислил, а в повечето случаи съм и знаел, че ядрените аварии не са само приоритет на руснаците. Дори някои в САЩ са с по-голям коефициент от тази в Чернобил.
  Що се отнася до имперската политика – не мисля, че има значение коя е империята. Лошото е в това, че ние винаги искаме да бъдем поданици на поредния голям или малък брат. Поне да се бяхме ориентирали към Китай…., че да си оправим икономиката. Ама какво да се прави, като китайците не чустват нужда да си купуват политици?!

 35. Пък ето какво стихотворение посветил Вазов на българската конница, която на румънския фронт(цитирам, но не Вазов) “кълца казаците като зелки”.

  Добруджанската конница

  Не конница – морски
  вълни побеснели,
  сонм зверове горски
  от гняв пощръклели;

  не конница – буря
  от бесни демони,
  що всичко катуря
  ил тъпче, ил гони;

  не конница – хала
  от саблен звек, блясък,
  от цвил, ура – цяла
  от топот и трясък,

  блян вихрен понесен
  над степ ековита,
  ужасната песен
  на конски копита!

  Не конница – лава
  в димящи талази,
  в прах, гръмот и слава
  летящи витязи!

  1916

 36. Винаги съм мислел, че човек, ако иска да бъде наясно с дадена ситуация трябва да се държи по-далеч от залитанията в една или друга посока.По-рано залитахме в посока СССР, сега – в посока USA.
  От какъв зор?
  “Който ни освободи, той ще ни зароби”
  Кой и от какво ни освободи сега? Защо е модерно / или така ни го налагат / да плюем по СССР и хвалим USA. С какво едните са по-добри от другите?
  Защо г-н Инджев пише само за неудачите на СССР, които били тайна, а не пише за неудачите на USA / и въобще на т.н. Запад, които, /само/ се предполага, че не са тайна ? За атомната централа в Тримайл айлънд, за потъналата ядрена подводница Трешър, за изпуснатите и загубени безвъзвратно атомни бомби и заряди край Испания, Гренландия и не знам още къде, за многократно изпусканите радиоактивни води от ядрените централи на Западняците по света, за атомния полигон в Невада, където имало оцелели само хлебарки, за по-съвременните мръсотии като локалните войни в Ирак, Афганистан,Иран /бъдеща/,Сърбия, Израел,Палестина, Ливан и т.н. Ами заразяването с обогатен уран от използваните от САЩ боеприпаси ?Ами мръсотиите с пандемиите от птичи грип, свински грип, кози грип, луда крава и т.н., при което се обогатиха познайте кои фармацевтични компании, ами предизвиканата световна икономическа криза, при което пак познайте кои са най-добре и още куп други мръсотии, за които няма време и място да се напише тук.
  Защо г-н Инджев и останалите от гилдията не напишат толкова подробно и напоително, както го правят по отношение на другите?
  Айде стига с това черногледство насочено и насочвано само в едната посока !
  Ако някой има запек / констипация според г-н Инджев, може би звучи по-интелектуално, щото другите са простички /, то това не са обикновените българи, които са реалисти и наричат нещата с истинските им имена.

 37. Имам едно питане: КОГА ЛИ И ЗАЩО НЕ ДОСЕГА ИЗДАТЕЛСТВОТО “ЗАХАРИ СТОЯНОВ” ЩЕ ИЗДАДЕ ЦЕЛЕСЪОБРАЗИТЕЛНО ПАЗЕНИТЕ ТАЙНИ ОТ ТВОРЧЕСТВОТО ПОНЕ НА САМИЯ ЗАХАРИ СТОЯНОВ, НА ИВАН ВАЗОВ И НА Г.С. РАКОВСКИ … ДА НЕ БИ И ТАМ “РАБОТАТА” ДА Е СВЪРЗАНА С ИМЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИЯ, А?

 38. Към Val

  Когато в Русия направят поне един филм, ПОНЕ ЕДИН игрален филм за зверствата на комунизма и за свинщините на КГБ , който да се доближи до стотиците подобни, които бълват ох Холивуд ( в които обикновено ЦРУ е централният злодей), тогава бих водил разговор на тази тема.
  Преди това няма база за такъв. Щом не разбирате, че западните демокрации имат механизъм за разобличаване на собствените безобразия и го ползват интензивно, докато нищо подобно не съществува в Русия, явно няма смисъл да угаждам на желанието ви да се оправдавам за неща, които са очебийни.
  Или наистина смятате, че имам какво да добавя към хилядите публикации, филми и всякакви критични гласове на Запад срещу действаята на западните правителства и щом не го правя, значи нямам право да питам за гадостите на СССР ( нашата метрополия, която и днес задкулисно ни дърпа конците), които имат пряко отношение към нас, натрапеното ни с военна окупация колониално минало и постколониалното ни всекидневие?
  Вие откъде знаете за подводниците, изпуснатите бомби и прочее западни безобразия- от западните медии, правозащитници, политици ( опозиционни, или не). Нищо подобно ( ако не се броят многозначителните изключения от правилото) не се случва в Русия за Русия. Тя е сред световните рекордьори по убийства на журналисти – кой да посмее да се обади?!
  Имаше само един филм на Станислав Говорухин за дегладацията на русия ( и уви, на руснаците – което не ме радва), правен в краткия пероид на обръщането на Русия към Запада в началото на 90-те години ( и показан в късните часове на БНТ по “втори канал”). И беше ужасяващо самотно усилие на отделен творец да каже истината за най-новата съветско-руска история: войната на болшевиките срещу собствения народ с кадри от масови разстрели на сънародници и какви ли не още ужасии.
  Ако американските сценаристи имат толкова материал ( и въображение) за критиките и разобличенията си спрямо американската система на управление и нейни инструменти, като ЦРУ, дали Русия и нейната нова история не е сто пъти по-голям резервоар за такова вдънхневние? Обаче там не дават…И такива като вас не само не искат да разберат тази разлика, не само слагат знак на равенство, но и призоват към “баланс” вситуация, в която на везните имаш една нула, спрямо огромна тежест от другата.
  Ето тази празнина се опитвам скромно да запълвам с пълното съзнание, че такава огромна черна ( червена) дупка , включително в мисленето на рувностните защитници на руската тирания, е непосилна задача на отделен човек.

 39. Честита Нова Година !

  По-горе прочетох защита / възхвала/ на обикновенните българи.
  Това не е БНТ.
  Тук обикновените българи са малко и затова просъветска пропаганда няма да хване.

 40. О,Иво много добре реплекираш т.н.ВАЛ,но дълбоко се съмнявам,че нещо ще влезе в закостенялата му моделирана черепна кутия.Ако е можело това да се случи,безброй са примерите и възможностите за това.Но КПД-то му е ниско,безкрайно ниско като руска технология.Все пак,ще направя и аз един опит-като му препоръчам руския портал newsland.ru да прочете какво мислят натуралните руснаци по ежедневните си текущи събития.Да не се стресира само.

 41. За да не залитат нашите роднини от Поволжска България, нашите приятели от Русия са ги заковали със руски имперски пирони и сега нашите Български роднини са преименувани на Татари от Татарстан, нас в България са ни заковали на 09 09 1944г в руският си курник,а това означава че още е валидна руската поговорка-Кокошката не е птица, България не е зад руската граница…..

 42. До г-н Инджев: Явно , не следите внимателно темите в новото руско кино /не , че това Ви е работа/. Ама в последните дестина година се появиха доста игрални филми “за зверствата на комунизма и за свинщините на КГБ “. А два -три от тях, уверявам Ви, не само че се доближиха “до стотиците подобни, които бълват от Холивуд” , а както често е ставало, доста ги надминават . Сещам се например за “Шофьор за Вера”, който дори бе пуснат преди около полвин година по БНТ /поне там има хора, които знаят , че съществува руска кинематография/ По ОРТ пуснаха доста силен сериял, описващ жестокостите на “Смерш”. Преди това “Хрустальов, колата” и още дестина други. Не че темата е изчерпана издълбоко, но кинематографията е започнала да изпълнява една от задачите си.
  P.S. Според мен най-голямата битова революция през 20 в у нас е не чушкопека и не електричеството , а преместването на хората от селото в града. За съжаление то си остана битово и не се изпълни със социално съдържание. Всъщност ако сме докрай точни , трябва да отбележим , че през 20 в. българските селяни престанаха да бъдат селяни. Ще ми се да вярвам, че 21 е векът в който ще станем граждани.

 43. До Дончо Аврамов | януари 2, 2010, 6:16 от НикиБ поразен ” душевен недъг”. Живият живот е такова непредсказуемо нещо, че често успява да излекува хората от от филиите им. /Що се отнася пък да русофилията, има безброй примери/ Ама фобията ти е за цял живот! Живуркайте си с нея двамката, щом ви е добре!

 44. До Астор: Човек винаги има избор Можеш да се замислиш върху въпросите, които поставя Val | януари 2, 2010, 15:31 /мисля, че е Тя а не Той/, а можеш да ги отминеш с дежурната констатацият “за закостенялата му моделирана черепна кутия” и за ” КПД-то му е ниско,безкрайно ниско”. Ти си направил своя избор. Проявил си прагматичност, избирайки по-лесното.

 45. Към НикиБ

  Не знам за споменатия от вас сериял, но сериалът , според който 60 на сто от руснаците си харесват Сталин, близо толкова СССР и още повече техния леко модифициран продукт Путин, който налага все повече възстановяването на руския имперския манталитет в политиката на държавата Му, продължава с пълна пара под благосклонния мъртвешки символ на мумията на входа на тази власт край парадния вход на Кремъл.
  Не мога да споделя възторга ви от факта, че на фона на цялата тази държавно дирижирана реваншистка кампания някакъв си сериал или филм, могат да бъдат поставени на кантара на историята, в чиято западна част тежат хиляди и хиляди произведения, заклеймяващи проявите на несправедливости от западен произход ( да не ги изброявам – за повечето знаем именно от същите западни източници).
  Или твърдите, че ревизията на съветската вина за избиването на полските офицери, например, не е доста по-типично явление за днешна официална Русия, отколкото критичното отношение към съветското минало?
  И престанете, моля, да виждате в опитите всичко това да бъде коментирано като проява на русофобия – тъкмо напротив, някои от нас си позволяваме да се зъзмущаваме от най-големите русофоби. Те са онези, които са докарали днешния руснак до положението на измиращ вид хомо сапиенс, макар че живее в най-богатата на ресурси гигантска държава на света.
  И е доста нахално да определяте несъгласните с вас като “живуркащи” само защото не споделят тесногръдието на първосигналнтата любов към т.н. широка руска душа.

 46. Към Астор:С привилегията да съм бил полезен и да познавам десетки изгрявяащи и залязващи колеги на г-н Т.Живков,няма да забравя,как ерудирани български стопански дейци и той самият,ставаха обект на яростта на известна дама-член на ПБ на ЦК на БКП,от чието вонящо престараване,бледнееха и самите руски гости…
  Не ме изненадва и духа на руския портал newsland.ru …
  Просто ми допадна сравнението за “моделираната черепна кутия”,а и успешни реплики при спрели часовници,точно у нас на Балканите,са си новата поредна мимикрия,която постоянно се “осъвременява”,и за която си вярват и Т.Дончева и Я.Стоилов…
  Само че,когато Тато,заради “еврокомунизма”,наряза като кисела краставица ген.секретар на Испанската комунистическа партия,а Иф Монтан,Пабло Неруда и др. – съответните си партийни “грешници”…..сега през 2010 г. ми е само до незабравимите думи на французина: “Извинете,но само ще се засмея!”

 47. Електричеството е измислено, за да има къде да се включи чушкопекът … “И ний сме дали нещо на светът…” – прав беше поетът…

 48. До НикиБ.Щях да ти отговоря,но Инджев ме изпревари и го приемам за достатъчно.Само ще допълня ,че ПРАГМАТИЧНОСТТА съвсем не е най-лесното.Точно обратното,за това тя е най-характерна за американците,а при всички други, в различна, степен влияе инфантилността.А ежедневните категоризации на “фобство” и “филство” са типично комунистически втълпявания ,както и “градивната критика”.Англия,Франция и Германия имат много сериозни поводи за “фобство”,но фразеологията практически не се среща в ежедневието.Всички писания тук/и не само/аз ги приамам като гледни точки на плюсове и минуси/в случея за Русия/,а не като фобство и филство.Ники,ако ти си критикувал Брежнев/макар и наум/,а си харесвал съветската кинематография-какъв си-фоб или фил??

 49. Иво Инджев: “Те са онези, които са докарали днешния руснак до положението на измиращ вид хомо сапиенс, макар че живее в най-богатата на ресурси гигантска държава на света.”

  Ха, нови смешки на търкалета! Ти изобщо знаеш ли как живее “обикновеният руснак”! Та ти не си вкусвал и половината от благата, до които този “обикновен руснак” има достъп. Не само духовните, но и чисто материалните. Да не говорим, че храната, с която “обикновеният руснак” разполага е доста по-изобилна, разнообразна и качествена. Удивително! Легендата за “измиращия руски вид” продължава да има своите адепти. Ти, Инджев, знаеш ли, че “онези”, които уж били довели днешния руснак до не знам си какво положение, са запазили повече от половината социални придобивки на “обикновения руснак”, с които той разполагаше по савейско време!
  Или в настървението си да докажем (и покажем) на “непредубедената публика” колко сме плодовити си пишем ей така- на ангро?

 50. пак до г-н Инджев. Явно сте чели нечии чужди , а не мои мисли. Щото в това което съм Ви написал няма нито ” възторг от някакъв си сериал или филм, нито оправдание за избиването на полските офицери , и още по-малко “първосигналнтата любов към т.н. широка руска душа”. Ако имате желание, прочетет още едни път /януари 2, 2010, 17:15/ и сам ще се убедите. А тоя, чието име не ще спомена, който поставя диагноза: “неизлечим душевен недъг” си заслужи моето пожелание.

 51. Всето да се опита за направи някаква забавно развлекатерна програма БНТ организира сказка на хора, които искат да ги показват по телевизора, при това зретеля да гласува за чушкопек или нещо друго… Това е лека подиграФка – представете си само вместо комици, певци и танцьори да се гледат 5-6 човека, които защитават глупави тези и при това да се изпращат SMS с добавен стойност, за да се подкрепи една или друга “теза” Ами приемето го като протест. След това БНТ продължи пътя към провала – на прекрасна сцена в центъра на столицата ни цигански оркестър (150 000 хонорар) свири пограбални маршове и “калашниов”. На другия ден дори не се очудихме, че от австрийската телевизия не показах бълграския бряг на Дунав при импресията си “На тихия бял дунав” (професионалните оператори биха могли да заснемат 5-10 секунди от българия и да я представят в HD-формат, при желание). Затовма чушкопекът е на мода и на никого не му пука 🙂

 52. ЧЕСТИТА 2010 НА ВСИЧКИ! Безплатен съвет към Вал,Другаря и подобните им,четете освен посочените от г-н Янковски книги и СТРОИТЕЛИТЕ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ от Симеон Радев.

 53. Към Джедай

  Ти Джедай, си поредният нахалник, който претендира да знае какво не съм вкусвал ( че и точно половината от онова, което не съм вкусвал ти е известна). Това е самопризнание за тъпота от твоя страна, с което не мога да споря.
  А че руската нация е на измиране, това е факт, който час по час съобщават руските началници, защото е демографски феномен ( като и ужасяващо ниската по европейски стандарти продължителност на живота – особено на мъжете) и е тема на речите им по всякакви поводи. Русия е сред най-бързо намаляващите нации в света.
  В момента Медведев и Путин ( това пък е водещата новина за Русия в световния информационен поток от началото на годината, ако не броим заканите на Путин за разработването на нови настъпателни руски оръжия, които едва ли ще ударят по алкохолизма в самата Русия) започват кампания срещу евтината водка, с надежда да променят нещо в това отношение, вървейки по стъпките на Горбачов. Знаем докъде я докара той.
  Пий по-малко преди да се изказваш с претенции да знаеш какво консумират непознати за теб.

 54. Тоя Джедай вероятно живее на луната-
  -автомобили в БГ- 1на 2души
  автомобили в Русия-1 на 4.5души
  -частна собственост-жилища,земи
  в БГ-90+%
  в Русия-15%
  -Русия намалява с 1.2млн на година/без емигрантите/
  -смъртност-от15до 55год-50%от алкохол
  -75000д. умират годишно от сомогон
  -хиляди умират годишно по мини,централи и добивни предприятие,които технологично са 50 год назад.
  -болничната помощ е запазена-ДА-оборудването е от соца.
  -лекарствата растат ежедневно-така ежедневно пишет по сайтовете им.
  Мога и доста други неща да ти цитирам,друже Диджей,но ако не те мързи,порови се из руските сайтове.

 55. Не ми пречи силно да любя и мразя както е казал великия Ботев .Или и едните и другите са маскари сещате се и за Бай ви Ганя .Крайностите в каквато им форма са обречени империята на злото винаги ще си остане такава ,че новите световни полицаи могат но не знаят всичко е факт.ДА твърдо против ядрената енергетика но дали ще ни подминат великите сили или сила да сме енергиино независими . Бедна държава кажи речи в европа и още по бедна на човеци които да защитават интересите на шепа народец на който вече му е безразлично кой иде на власт и кой си отива от нея … Какво ли го чака ? Имтересно ми е какво е отношението ви към най -модерния тероризъм Биотероризма ?

 56. До Астор: Пич, изместил си темата .Прочети още веднъж писанието ми, адресирано до теб /януари 2, 2010, 17:34 / и виж къде съм споменал и грам за филство и фобство. Ако съм те критикувал за нещо , то е че с лекота си лепнал етикет /в случая на ВАЛ/.Ако искаш приеми го като “градивна критика”, ако искаш, отмини го с гордо мълчание. Що се касае до отношението ми към Брежнив и към РУСКАТА кинематография, ще ти кажа , че отношението ми и към двата обекта е нееднозначно и често противоречиво. На теб ти е по-лесно – вземи, та им залепи по един етикет, за да стане веднага ясно ху ис ху.

 57. Към г-н Инджев и другите, които искат да мислят със собствените си глави.

  Не знам с какво предизвиках такива яростни нападки срещу себе си. Всеки журналист би трябвало да покаже ВСИЧКИ гледни точки и би коментирал / или въобще не би коментирал / ВСИЧКИ факти. Само и само, за да могат останалите да си съставят правилна преценка за нещата.
  А тук имаме показване само на едната част от фактите и съвсем умишлено премълчаване на другата част. Точно това беше един от основните пороци на социализма и точно затова хората искаха и продължават да искат ЦЯЛАТА истина. И в крайна сметка нали за това се борят и имат претенции както г-н Инджев, така и останалите мои критици?

  Моят въпрос беше и си остава:
  С КАКВО ЕДНИТЕ СА ПО-ДОБРИ ОТ ДРУГИТЕ ?
  Досега на него не е даден нито един смислен отговор. Например от типа – едните са по-добри от другите, защото…

  Всеки един опит да се завоалира прекият отговор, води до изопачаване на истината. Много трудно приемливо е да бомбардираш с обогатен уран и след това да казваш, че СИ ПО-ДОБРИЯТ, защото при теб имало демокрация, понеже фактът на бомбардирането бил излязъл в медиите, това можело да се гледа на видео и т.н. Един вид риалити шоу на Биг Брадър – как бомбите влизали през амбразурата на вражеския бункер.

  Кое е по-добро – да убиваш по американски, правейки от това шоу в медиите, или да убиваш по руски, без да правиш шоу? За мен първото си е чиста перверзия, не знам за вас как е.
  И все пак въпросът си остава – КОИ СА ПО-ДОБРИТЕ И ЗАЩО ?

  За мен отговорът е един – по-добри завоеватели няма – всички са еднакво лоши.

  Точно затова трябва да се пазим от ВСИЧКИ завоеватели, без абсолютно никаква разлика.

  Какъв е Вашият отговор ?

 58. Здрасти, Иво,
  Пиша ти малко фамилиарно, гледах те дълго по телевизията преди години, чета и твоя блог.Интересен си,почти винаги съм на твоята позиция.Ама брато, малко си пресолил супата в тази статия. Не съм гледал предаването по БНТ, но и аз бих поставил тоз уред /за майтап/ на първо място.Чуй му името-“Чушкопек”. Това си е готино и много БГ.Преди време някакъв идиот беше се хванал на полемика във някакъв вестник , че названието чушкопек е просташко. Е, как да отговориш?
  А иначе русофили, русофоби си е друга терца.
  Поздрави

 59. Благодаря на г-н Инджев, че в България може да се прочете нещо смислено по актуалните събития на нашето “интересно” време. Съжалявам, че няма по широка трибуна, но явно изпитаните методи на полудемокрацията няма да го допуснат.
  А относно отношението на българите към Русия, докато не се напише една истинска История на България, това няма да се случи. Не случайно Института по история към БАН получи най-ниската оценка от международната комисия при хуманитарните инситути.
  Истината, изучавана още от училищната скамейка ще накара тези кото учат да разберат, че между Достоевски, Чехов, Маделщам, Ахматова т.н. и руската политика спрямо България няма нищо общо.
  Пожелавам на г-н Инджев много здраве и сили, за да продължи.
  коментар от : Надя януари 2.2010,21:55

 60. Към Val

  Отговарям ви за последен път като на човек, който не иска да разбере от първия: опитите на един автор да говори ( пише) за нещо, което е държавна тайна в собствената му повлияна от колониализма на колониалистите ( в случая Русия спрямо България) страна не се нуждае от вашата днешна интерпретация на стария виц на тема ” а вие защо биете негрите”.
  Щом не можете да разберете, че за за американската несправедливост спрямо негрите самите американци са изписали, наснимали и наговорили тонове неща ( а вие вероятно черпите информацията си от тях), докато руснаците продължават да крият, превъзнасят, обгрижват и дори пропагандират ужасите на своето минало – лека нощ.
  Моля, не досаждайте повече, няма кой да се занимава с вашата неспособност да проумеете за какво се води разговорът.

 61. Тук, май, само Инджев не може да разбере за какво се води разговорът. Преди американците да натворят всичките тези “тонове неща” за боя над негрите, са минали повече от 200 години. А постсоциализмът датира едва от 20 години. Анадън му?
  Апропо, Асторе, руснаците сега живеят доста по-сито от нас. Там няма хора, които ровят по казаните. А колко ще пият, решават само те, а не гурото ти Инджев. Щото той по едно време реши да се бърка и във вътрешните работи на Казахстан. Започна да обяснява на целия свят колко неправилно казахстанските власти са разрешили на нашия президент да отстреля един архар. Това, все пак, ще го решават властите на Казахстан, а не един безобиден журналист.

 62. Към Джедай:

  Това е последният ми разговор с теб. Не защото изразяваш различно мнение, а защото си говориш сам и то на “на друг стадион”. Ти дори не знаеш, че не става дума за Казахстан, а за Узбекистан ( стотици пъти вече е писано за това ), камо ли пък да си чувал, че колеката Атанас Чобанов публикува потвърждение от страна на официално лице в узбекистан, според което Г.Първанов е нарушил законите на Узбекистан на 7 ноември 2008 г. не само с отстрелването на архара, но и с изнасянето на останките му от държавата.
  Очевидно цялата ти осведоменост е такава…
  Явно си един от хората, които ходят на изложба, за да се излагат.

 63. Джедай,ти драги си като радиоточка-нещо разпръскваш в ефира,но обратна връзка няма.Съвсем се омота.

 64. До всички зомбирани идивиди,за които всяка дума срещу МОСКВА е светотатсво и варварство:
  Има една фундаментална истина, чието осъзнаване би ни коствало оцеляването като нация! Руската империя е най-голямата заплаха за съществуването ни като държава.Нещо повече. Руската империя е най-дестабилизиращият фактор и заплаха за съществуването европейската демокрация!Не – талибани, китайци,американци,африканци,цигани,евреи и кой ли не от “обичайните заподозрени”. Тази азиатска империя на насилието е пълен антипод на европейската цивилизация и ценности.Тя притежава и огромна мощ и почти безгранично незачитане на всякакви морални ценности и закони.Оскъдните наченки на европеизация в началото на 20 век,бяха пометени от най-дива диктатура,поставила си за основна цел унищожението на традиционната християнска,(както и всяка друга),цивилизация.Справка – конституцията на СССР,трудовете на Ленин,Сталин,Троцки и официалната идеология на комунизма.Цели поколения бяха възпитавани от раждането до смъртта си в комунистически религиозен фундаментализъм с единствената парадигма – “Целта оправдава средствата”.Тази примитивна идеология отиде на бунището на историята,но уродливото наследство на чудовището СССР остана.Без идеология.Без ценности.Без морал.С ядрено оръжие и колосални природни ресурси.Генериращо корупция,престъпност и беззакония в световен мащаб. И управлявано от най-могъщата престъпна организация на 20 век – КГБ.
  Тук не става изобщо въпрос за противопоставяне с други държави и политическа запалянковщина.Става въпрос за сблъсъка между цивилизациите с морал и ценности и организациите без морал и ценности.А може ли някой да обясни изобщо какви са ценностите,вярата и цивилизационната ориентация на Кремъл.Защото това,което виждам е уродливо,алчно и безчовечно отроче на империята на злото СССР.

 65. Уважаеми г-н Инджев и читатели,

  Със 8 милиона пардон вече 7 и една шепа територия и пр. мислите ли, че имаме някакъв избор освен да сме нечий сателит или васал. Аз мисля, че нямаме.

  Дори и да се прероди Симеон 1 и да речем успее в съвременен вариант да прихване малко територия и допълнително поданици, то ще е за 50-60 години, колкото му е отредила природата да живее съзнателен живот. Освен ако не измислят нещо за удължаване на живота. И после тия от които сме взели ще дойдат, ще ни бият, може и друго, и ще си вземат всичко обратно, че може и повече.

  Т.е. трябва да приемем мисълта, че ще си останем да се люшкаме, едни на изток други на запад.

  Има нещо сладко и приятно в това да се олицетворяваш с нещо голямо. Руснаците мисля за това си харесаха Путин, щото им върна това усещане за сила и мощ, имперското. Да не говорим за Сталин където дори не са имали право да са себе си, а част от сталинския юмрук. Сталински ама юмрук. И макар, че по същество не са толкова тъпи, те са готови изтъргуват “леките несправедливости” от сорта на смърта на един двама журналисти срещу това усещане. Казвам, че не са толкова тъпи съдейки по това което се видя когато защитаваха демокрацията при пуча срещу Горби, съответно когато изгря звздата на Елцин.

  Но демокрацията ги излъга. Те станаха един разраден двор, хаос. И малкият шанс те да влязат като културни и подредени хора в световната картина беше пропуснат.

  И сега са си същите каквито си бяха и преди, според мен на световната сцена те са едно мощно говедо, което доста може доста да изпомачка, но говедо, със всичката му непредвидимост, с което нито може да се говори за бизнес, дългосрочни планове и пр. Като си разпродадат суровините, а те нямат какво друго да продават и олигарсите нагушили милионите от същите тези суровини подкарат яхтите и отидат в Монако, цивилизованият свят ще ги помнине с насмешка. И тогава на мужика няма да остане избор освен се върне в гората да сече дърва за зимата и да ловува за храна като през 17 век и това ще е.

  Това го казвам с известна доза съжаление, защото знам, че руснака обобщено е самоотвержен приятел, и доста от тях ни уважават. За пример ще посоча как един ми братовчед заседна в един двуметров сняг в Перм с тира си и стоя около 35 дни докато отпусне времето. Беше в едно работническо общежитие и посрещна и изпрати три работнически смени почиващи. Не, че знам за каква почивка може да става въпрос в такова време. Даже и нафтата замръзваше по тръбите на тира.Но всяка смяна до 2 часа след пристигането научаваше, че има закъсал българин и идваше с по нещо за храна и разбира се пиене. Някой си водеха и децата при него да видят българин. Някой носеха примерно 20 консерви, за цялото семейство, но за него заделяха 5.

  Аз по-скоро споделям мисли, не твърдя нищо.

 66. Bravo VAL:

  Моят въпрос беше и си остава:
  С КАКВО ЕДНИТЕ СА ПО-ДОБРИ ОТ ДРУГИТЕ ?
  Досега на него не е даден нито един смислен отговор. Например от типа – едните са по-добри от другите, защото…

  Всеки един опит да се завоалира прекият отговор, води до изопачаване на истината. Много трудно приемливо е да бомбардираш с обогатен уран и след това да казваш, че СИ ПО-ДОБРИЯТ, защото при теб имало демокрация, понеже фактът на бомбардирането бил излязъл в медиите, това можело да се гледа на видео и т.н. Един вид риалити шоу на Биг Брадър – как бомбите влизали през амбразурата на вражеския бункер.

  Кое е по-добро – да убиваш по американски, правейки от това шоу в медиите, или да убиваш по руски, без да правиш шоу? За мен първото си е чиста перверзия, не знам за вас как е.
  И все пак въпросът си остава – КОИ СА ПО-ДОБРИТЕ И ЗАЩО ?

  За мен отговорът е един – по-добри завоеватели няма – всички са еднакво лоши.

  Точно затова трябва да се пазим от ВСИЧКИ завоеватели, без абсолютно никаква разлика.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.