Български моряци в собствен SOS

Сомалийските пирати похищават корабите на случаен принцип, коментира пред БТА кап. Продан Раданов, управител на фирма “Зодиак” във Варна, наела българските моряци на отвлечените кораби “Сейнт Джеймс Парк” и “Ейшън глори”.

Това си е друго. Най-случайно в рамките няколко дни пак ни се падна да следим съдбата на наши сънародници, отново попаднали в пиратски плен. Вече ставаше тревожно да не би да има някакъв сомалийско пиратски заговор, необявена война на България, но се оказа, че било случайно ( разбирай – няма вина и виновни от наша страна).

Но и това не е всичко по отношение на смекчаващите липсващата вина обстоятелства. Г-н управителят уточнил, че пиратите не се подготвят предварително с избора си за кораб или с информация за фирмата и товара, който се пренася.

А представяте ли си, ако се готвеха, каква успеваемост щяха да имат – нямаше да остане неотвлечен наш моряк при тази подготвеност на родните мореплаватели за иначе нехайните по своята подготовка похитители ( знам, знам отвличат и други, но на мен българските моряци са ми най-мили)?
Но да проследим по-нататък важната информация, почти изпълнена със съчувствие към тежкия труд на сомалийските другари…пардон, пирати ( това с другарите беше отдавна, когато НРБ подкрепяше борбата на сомалийците за национална независимост, която даде такива буйни плодове, че сега светът трябва да се бори за независимост от Сомалия).

По думите на г-н Раданов пиратите се изкачвали на корабите ” доста трудно, защото съдовете са много високи и това изисква много добри физически умения” (цитирам дословно по БТА, както е публикувано във Vesty.bg). Защото, както уточнява той не без гордост ( и изненада, че това не се оказало пречка) “Ейшън глори” е с височина над водата около 20 метра – колкото 7-етажна сграда.

Най-хубавото в тази изява, както е редно, остава за финала. Макар това да е известно и от предишните случаи, добре е отново да узнаем, че най-често похитителите държат в плен заложниците си около един -два месеца, а целта винаги е откуп и не са заинтересовани да убиват.

Според кап. Раданов опитите на сомалийски пирати да отвличат кораби в Аденския залив са се увеличили през 2009-та спрямо предходната година (констатираме ръст в условията на криза!), като повечето от тях са били неуспешни – направо да се чудиш при явно отличната физическа подготовка на катерачите. По негови данни до септември през 2009 г. са били нападнати 300 кораба, от които ( А СЕГА ВНИМАВАЙТЕ!) само 32 са били похитени.

Прилича ли ви всичко това на SOS? На мен при прилича повече на поредното пържене в собствен сос.

7 мнения за “Български моряци в собствен SOS”

 1. Иво, днес каканижещият плужек от МВнР-глас на триумфиращата в западните медии Зъблезъбатица- Драговест Горанов по ХОРИЗОНТ заяви в московски новоговор, че………………. “трябва да се помага на Сомалия по линията на международната помощ на ЕС”. Демек, подмазването да е ясно, пиара-също. Плужекът иска да ни успокои, че др. Желева затова и се захваща с ресора за международнта помощ в ЕС (ако се захване, щото, май, нали…), и няма как да не оправи ситуацията с пиратството в Аденския залив. Смятам, че др. Горанов е напълно прав в анализа и прогнозата. Зъблезъбата Зъбла наистина може да прогони не само някакви си пирати, ами и вампири. Просто като им се ОЗЪБИ. Z-Z_Z_Z_Z_Z_Z_Z!- и чупката.

 2. Moля,Не коментирайте това за което нямате никакви познания и не цитирайте тези които са по-зле по тези въпроси и от Ваз.Така се принизявате до тяхното ниво.(визирам всички софийски журналисти които са особено некомпететни по морските въпроси.)

 3. Новата доза депресанти е старателно приготвена. Сега правоверните пациенти услужливо и коленопреклонно ще я поемат. С благодарност към целителя и громителя на необработената капитанска лексика и стилистика.

 4. Уважаеми Г-н Инджев,

  Моля за коментар на информацията по-долу.

  София /КРОСС/ “Многоуважаеми Симеоне, като твой учител по български език и литература не мога да подмина активния речник на един министър.“ Това казва в писмо до финансовия министър учителят му по български от ловешката немска гимназия “Екзарх Йосиф I“ Найден Ангелов, съобщава в. “24 часа“.
  Ангелов има предвид изрази на министъра като “феодални старци“ за учените от БАН и “малоумно“ за предложение на икономическия екип до президента.

 5. Г-н Пенчев,този даскал явно се приема за ментор на своите ученици.Така както преди назидателно ни “питаха”-Кой ви изучи,кой ви даде образование,Партията ,НАЛИ?Аз за това от много години не чета такива жълти вацовизми.То,вероятно, са много като мен,защото тиражите им паднаха от 300 хил на 50 хил,като половината от тях ги връщат за претопяване.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.