Една непокорна българка покори чужда класация

Ако случайно не знаете, време е да научите, че в годишните класации извън България има и българско име.

Кое е то – на премиера Борисов, като изключително популярен в страната си, като европейски рекордьор в състезанието с Путин и Берлускони по рейтинг сред сънародниците? Или на Христо Стоичков, който изненадващо ( след куп треньорски провали) извади от дъното на таблицата един футболен отбор и стана герой в Южна Африка?

Топло, топло, топло…Погледнете малко на юг, но не чак до Южна Африка. Става дума за г-жа Кунева. Но не за известната на половин Европа Меглена Кунева, която стана “Европеец на годината” като еврокомисар през 2008-ма ( за което “заслужено”, чисто по български, не беше предложена да стане и член на европейското правителство на следващата година), а за друга, малко известната у нас Костадинка Кунева.

“Покушението срещу българката Костадинка Кунева шокира гърците през 2009 година. Преди около година тя беше нападната и залята с киселина пред дома си в Атина.В публикувано днес общонационално допитване българската синдикалистка е поставена на 4-то място сред най-коментираните лица през изтеклата година, предаде БНР.

Кунева е секретар на Атинския съюз на чистачите и домашния персонал, който е сред най-активните в Гърция.

Гръцкото правителство обяви награда от един милион евро за информация за извършителите на престъплението. „Гърция не помни такава жестокост”, коментират участниците в проучването”.

Тази новина от сайта dnes.dir.bg няма как да ни изпълни с гордост. А и това не е случаят със Спаска Митрова от Македония, около чиято драма с детето, съпруга и правосъдието тук има много желаещи да се отъркат патриотично с цел да завоюват публични дивиденти.

Някой може да си помисли, че обръщам внимание върху вниманието, което гърците са обърнали на нашата сънародничка, оценявайки разкриването на престъплението срещу нея на цял милион евро. Впечатляващо е наистина. Но не ми се говори за пари – макар да е тъжно, че у нас ничия съдба ( и необходимостта от справедливо възмездие за нейното обезобразяване) не би била оценена от държавата ни и на една десета от тази сума, май.

Но ще сгрешите – имам предвид съвсем друго нещо ( с евтинията на нашия живот сме свикнали – той е скъп само за онези, които са част от схемата с престъпните откупи). Оказва се, че южните ни съседи са потресени от нещо, което тук е, ако не “обикновено” престъпление, то поне е достатъчно често явление, за да прави кой знае какво впечатление.

Задавате ли си въпроса защо българката, чистачката Костадинка Кунева, е далеч от всякакви класации, държавни загрижености и подобни постановки в България, а предизвика толкова съчувствие ( че чак и младежки бунтове в знак на протест ) в Гърция?

Ами задайте си го. Особено ако сте сред онези, които превръщате избирателно някои човешки драми в рекламна кампания за себе си, а други просто не забелязвате – не е много удобно да се тревожите за някаква си чистачка, натирена от живота да търси препитание в най-бедната ( преди България и Румъния да се присъединят) страна от ЕС.

Дали пък в Гърция не обичат българите ( и особено чистачките) повече, отколкото ние тук ги обичаме? Едва ли. Ние си обичаме българките, стига да не са чистачки, които рядко са българки, а са предимно циганки. Ако допуснете обаче, че в Гърция не обичат хора, пък били те и “обикновени”, да бъдат зверски обезобразявани защото се борят за правата си и правата на другите, сте на прав път.

Топло, топло, че чак е горещо- толкова, че сравнението е доста вледеняващо.

13 мнения за “Една непокорна българка покори чужда класация”

 1. Еми, то и коментари няма, няма а се абим за една чистачка я!
  Поздравления г-н Инджев специално за тази статия, или както там я наричаш. Обикновените хора обикновено не ги забелязват. Свалям шапка и мълча.

 2. Това е едно явление,присъщо в днешния свят само на нас,българите. Затова не ЧУШКОПЕКЪТ,а именно ГУРБЕТЧИЙСТВОТО НА БЪЛГАРСКИТЕ БАБИ би трябвало да оглави злополучната класация на БНТ. Наистина това го няма на друго място – 60,65,че и 70 годишни жени,майки български и баби,превити одве,но сега,по волята на съдбата – гурбетчийки! Няма, според мен, по голямо проклятие за една страна – да изпрати на гурбет не мъже,не млади жени,а техните майки и баби! Това вече е извън реалността,извън нормалното възприемане на нещата. Кое всъщност е накарало тези жени,вместо да гледат внуците и да се радват на старините си,да тръгнат в странство,да живеят като скотове,да слугуват на чужди хора мигове преди смъртта си…Подобно явление- проклятие ще тежи на съвестта на тези “архитекти” на българския преход,на тези думбази,които не си знаят парите,заплатите и любовниците в България. Хайде кажете ми, как може,например,да спи спокойно един човек като Станишев,който като премиер тръбеше наляво и надясно,че всичко в България е “О,кей”,че няма как да се увеличат пенсиите от 50 евро…А в същото това време на неговите хора от рода на оня арменец е давал по десетки хиляди лева заплата…Ами тази Меглена Кунева,която направи такава кампания в своя защита,след като усети,че Борисов я изритва,къде беше толкова години,та не повдигна нито един път този срамен въпрос – как се живее с 50 евро пенсия,защо българските баби стават гурбетчийки.
  Нескромно е от моя стрна,но прочетете моя разказ “1200 евро, или историята на една варненска мадона в Париж” от кснигата ми “BG емигрант в Париж” и ще се докоснете до толкова болка,че ще усетите необходимост да виете до припадък. Не,не са силни моите думи – аз съм видял с очите си и усетил със сърцето си мъката на тези женички,живеещи в дупки-мазета,непознаващи езика,манталитета на парижани,но прокудени от мизерията да дойдат тук и да доизживяват дните си в пране и гладене,в чистене на тоалетни…
  Страшно,мръсно и…толкова българско…На никой не му пука за Костадинка,г-н Инджев,на българина днес,сещате се за кой българин говоря,за нищо не му пука,освен за собствената гуша,която няма наяждане и напиване. Разбира се,докато не дойде Господ. Добре,че все пак на тази земя,а и на парчето територия,наречено България, има Господ,добре е…

 3. към Маринов
  Коментари няма, но няма и нежни абсурди с име чушкопек. Гърците си защитават принципите, а за принципи изключения няма. Сърбите пък сигурно вече ни подиграват за любимото “изобретение” – въпрос на манталитет.А и ние българите си отваряме достатъчно работа като сами се будалкаме, че миналата ни под бръснача глава е синоним на разум в излишък.Но както се казва, надежда(за човешките драми)винаги има. “Българската коледа” е веднъж годишно, но рекламните изяви целогодишно.Трябва само да сме търпеливи и да изчакаме поредната ни “констипация”да отзвучи.

 4. Макар и на ДВЕ крачки БЕДНОТИЯ пред България и Румъния,Гърция е ЛЮЛКАТА на ДЕМОКРАЦИЯТА!НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!А то,ако беше някой граж
  данин на USA???82-ра въздушно преносима,щеше ДА СЪДЕЙСТВА и американскити интереси щяха да бъдат защитени ДОСТАТЪЧНО ЕФЕКТИВНО.

 5. Е- коментари няма?! (..пиша заради Вас, Маринов)..Не исках да коментирам, защото няма смисъл- този случай ме изуми отдавна?!…(..с гърците- винаги съм ги имал за студени и надути човеци…)…
  (Какво не бих дал за да мога да списвам така обаче?..)
  Всъщност, става ми тъжно…Този факт ще бъде подминат вероятно от масата български “медий”…

 6. По-страшното е,не че Костадинка Кунева е извън всякакви официални класации и държавни загрижености, а факта, че така наречения български народ не отреагира на нещастието на една БЪЛГАРКА дори като прародителите на човека – маймуните.
  Загубили сме дори и тяхното първобитно стадно чувство на реакция, съпричастност и помощ.

 7. Тук не съм съгласен с някои неща. Не със заслужения шок, който гърците са демонстрирали. Не с материалната награда за 1 милион евро за залавяне на виновните. Не и с псевдо-патриотизма демонстриран в нашите редици относно случая “Спаска Митрева”. Аз не съм съгласен да се опитва да се придаде образ на Гърция като страна, на която ние можем да подражаваме. Причините ми са както в изкуствено завишения стандарт на живот на гърците (една от най-задлъжнялите нации в Европа), така и във факта, че там посягат на представител на асоцияцията на чистачите. Демек, там са на принципа да се удари шефа на робите, че робите да млъкнат. А после медиите да кажат “Ауу колко лоша работа”.

 8. Българската официална журналистика е близко до абсолютната нула.Тя е ,която седмици наред развяваше първановите и божидардимитровски инсинуации като патриотично знаме.Да оправяме семейното положение на някаква си Спаска,която 6 мес.преди това решила да се българее.Да се противапоставяме на независим съд в суверенна държава.И в същото време медиите лаконично информационно съощаваха,че заради една РЕАЛНА българка в друга държава хиляди манифестират и се противопоставят на властта.Но тук тандемът Гоце-Кубрат/Тервел и т.н./ мълчаха като комунисти.Мила родна картинка.Както вече писах по повод “класацията на Иво” ,в тази си вид,БГ медиите са най-голямото зло на България,даващ храна и катализатор на всички други злини.

 9. Б-я е в парализа от русофилството. Русофилството ни е насждано всячески, без да се подбира начина. Всячески, без да се подбира начина се прикриват пораженията от русофилството. Русия все още дава пари за русофилство със съгласието на US. Не зная докога ще е така? Все още трезвите българи недостгат.

 10. Отвратен и погнусен съм от това че съм българин. Кога ли ще дойде време да се гордея.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.